|
|
#3391 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Cytat:
Szczoteczka elektryczna hmm może wlasciwie sa te specjalne nakladki jak mówicie. Ja jakoś nigdy nie lubiłam elektrycznych, lubie bardzo swoje co dostalam od ortodontki za nic je nie wymienie na inne
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia" BECK |
|
|
|
|
|
#3392 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wszyscy mają piękne, zdrowe, lśniące.. Ja jedna teraz się wyłamałam z tymi krzywulcami . Poza tym nie chwaląc się, stałe zęby miałam borowane.. 2 razy dolna prawa piątka jedynie..
|
|
|
#3393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
śmiechotka, to tym bardziej żal mi Twojej mamy, dbala o ząbki, a tu takie coś biedna... jeśli chodzi o zęby i o możliwość ich wypadania to mam obsesję na tym punkcie
|
|
|
|
|
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś byłam na separacji. Czy Was też tak bolała separacja dolnej szczęki? w piątek zakładam aparat na dolne zęby. W końcu.. bo zbierałam się od maja i przez to górne ucierpiały. Jak sobie pomyśle, że znów czeka mnie to uciskanie.. ból zębów przy gryzieniu :/ chce już zdjąć ten aparat.. wybielić zeby i mieć spokój..
|
|
|
|
|
#3395 |
|
Raczkowanie
|
Dziś moja pierwsza wizyta... trochę się denerwuje...
![]() W końcu
|
|
#3396 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
jem normalnie a później dokładnie czyszcze aparat denerwuje mnie np. jak jem ryż i zostaje mi on między zębem a drutem...i muszę bawić się w to wydłubywanie![]() Cytat:
bo juz sama nie wiem...
|
||||||
|
|
|
|
#3397 |
|
Przyczajenie
|
Już niedługo też dołączę do grona aparatek
Wczoraj byłam na pierwszej wizycie, zrobiła mi odciski czy jakkolwiek się to nazywa. Powiedziałam, ze chcę jak najszybciej aparat i już w środę będę miała zakładany na górę. Chciałam w ferie, żeby nie opuszczać dni w szkole. Najlepsze jest to, że powiedziała mi, ze muszę w ciągu tygodnia usunąć dwie 4, po czym wychyliła się dentystka z gabinetu obok i powiedziała, że za 5 minut może mnie przyjąć :P No i we wtorek idę na następne wyrwanie drugiej 4 tylko tym razem do publicznego zakładu. Nie wiem za bardzo czy mogę dzień po wyrwaniu zakładać aparat, ale tamta dentystka powiedziała, że może mi wyrwać nawet przed samym założeniem. Nie było wcale tak strasznie tylko strasznie mnie denerwowało usztywnienie szczęki po znieczuleniu. W nocy nie mogłam spać, ale wzięłam Ibuprom i przeszło. Tylko, że mnie bardziej bolą te separacje niż usunięty ząb. Najgorsze jest jedzenie, bo do tego mam tylko zakres zębów od 3 do 3., ale małymi kęsami da radę. Będę musiała usunąć też dwie dolne ósemki, które jeszcze nie wyszły, ale to przed założeniem dolnego. Spytałam się dentystki czy bardziej boli wyrywanie 8, a ona, że nie tylko trochę inaczej. A teraz weszłam na wizaż i widzę, że to jest niezła masakra z tymi 8 Najbardziej się boję, że nie będę mogła chodzić do szkoły (wiem, inni ludzie by się ucieszyli :P, ale ja się boję zaległości), a jeszcze bardziej, że będę mogła chodzić do szkoły, ale jako napuchnięty chomik :P Ależ się rozpisałam. Macie może jakieś rady dla przyszłej aparatki
|
|
|
|
|
#3398 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A dziurka po wyrwaniu nie boli Tzn. od razu po wyrwaniu krwawi i niezbyt fajne uczucie tak bez zęba,ale mnie tam nic nie bolało. Tak stwierdzam, że ja to w ogóle jakaś mega wytrzymała na ból jestem i przed założeniem aparatu praktycznie nic się nie stresowałam, bo strasznie chciałam go mieć Tylko pamiętam jak siedziałam w poczekalni to przechodziły mnie myśli "rany,a jak nie będę mogła domknąć buzi to będę wyglądała jak paszczur ' , ale najfajniejsza była moja minagdy zeszłam z fotela i zobaczyłam ten śliczny delikatny aparacik, który w moich myślach wydawał się 4 razy większy![]() separacja boli przez pierwsze dwa dni (przynajmniej ja tak miałam) Wyrywane 4 też miałam ![]() Do szkoły z bolącymi zebami po wizycie da się przechodzić, chyba że ciśnie tak, że się nie pamięta swojego imienia no to wtedy lepiej iść spać i przeczekać
|
|
|
#3399 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
btw. założyłaś aparat w moje urodziny
|
|
|
#3400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chociaz 2 razy w poniedzialek bylam jeszcze niezle spuchnieta, ale to dlatego ze lodu malo przykladalam
|
|
|
|
#3401 | |
|
Zakorzenienie
|
a ja dzisiaj poszłam do orto, dała mi wosk, ale taki w "plastrach", do rozpuszczania, powiedziała, że w sobotę co wymyślimy, bo się spieszyła
muszę poprosić o taki w pudełeczku, bo nie wiem, jak np miałabym go w szkole rozpuścić ![]() Cytat:
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-01-29 o 13:56 |
|
|
|
|
|
#3402 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja dostalam tylko jeden plaster 9cmx9cm w jakims podartym papierku oj cos ta moja orto nie stara sie wogole...
|
|
|
|
#3403 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Ty to żeś palnęła kobieto współczuję mamie mój najgorszy koszmar jest właśnie taki, że mi zęby wypadają, albo krzywią się ![]() Cytat:
u mnie w rodzinie niestety nie ma takiego kultu i ja swego czasu specjalnie o zęby nie dbałam. Jak sobie pomyślę, że potrafiłam wziąć sobie do łóżka przed tv jakieś cukierki mordoklejki, to mnie dreszcze przechodzą ![]() Dopiero gdzieś w liceum zaczęłam dbać bardziej, choć załamywało mnie to, że choćbym nie wiem jak dbała, to szeroki uśmiech w moim przypadku uroczy i tak nie będzie, bo mam takie krzywulce, a na aparat mnie nie stać No ale w wieku 21 lat(mając pracę) dostałam świra-poleczyłam wszystko(miałam sporo małych zaczątków próchnicy, tak że dobrze, że dłużej nie zwlekałam) i uparłam się na prostowanie zębów. No i od tego czasu, to już "zboczenie zębowe", że ja pierdziu ![]() Zdaj relację po powrocie Cytat:
ale dobrze, że jest choć jedna, która ma do tego zdrowe podejście i się nie wstydzi.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-01-29 o 14:20 |
||||||
|
|
|
|
#3404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi zawinęła w ręcznik papierowy
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-01-29 o 14:23 |
|
|
|
|
|
#3405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale chodziło o to z tym woskiem, że jeden może być na tyle miękki, że spokojnie da się go rozmiękczyć palcami, a inny może być twardszy i lepiej dać go do wody. Ale nie chodziło nawet o dwa rodzaje wosku, bo to może być ten sam wosk, ale inna partia(bardziej miękka/twarda). Chodziło o dwa sposoby rozmiękczania wosku. Próbowałaś go rozpuszczać w ciepłej wodzie? edycja-widzę, że się kapnęłaś i edytowałaś-zdolna bestia
|
|
|
#3406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam takie płaty, mówiła, żeby rozmiękczać w wodzie, ale wtedy się rozpada... ale już mam patent - kładę na grzejniki wtedy się ładnie trzyma do kupy, robię kuleczkę, znowu na grzejniki i na ten nieszczęsny pierścień
|
|
|
|
|
|
#3407 | |
|
Zakorzenienie
|
Się nie przejmuj
ja im więcej piszę, tym częściej literówki sadzę ![]() Cytat:
A nie da się oderwać od płata małego kawałka? Zresztą jak masz swój patent, to dobrze
|
|
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3409 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak z grzejnikiem jest ok, to dobrze. Pewnie później da Ci lepszy wosk.Cytat:
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-01-29 o 14:48 |
||
|
|
|
|
#3410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3411 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3412 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Przypuszczam, że orto wolą wziąć takie pierścienie, żeby mieć "furtkę" w razie jakby te haczyki mogły się jednak przydać, a drugiej strony-nie jestem pewna, czy w ogóle robią takie pierścienie bez tych haczyków ![]() Przeżyjecie-najgorszy jest początek, potem będziecie same macać językiem te wypustki i w ogóle nie będzie Was to ruszało ![]() Ja to się potem nawet dziwiłam, po co mi ten wosk był na to potrzebny
|
|
|
#3413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3414 |
|
Raczkowanie
|
wypowiedź papryki: (zapomniałam jak się cytuje) "zboczenie zębowe", że ja pierdziu
Pięknie ujęte xD Jeśli chodzi o plomby, to mam ich w cholerę. Moje zeby są strasznie słabe i niegdyś robiłam bunt od dentysty... tak trzeba być tak mądrym jak ja... xD I teraz nałapałam tego dziadostwa w cholerę, mam plomby białe i ciemne, ciemne będę wymieniać na białe już wkrótce. Ciemne dlatego, iż byłam za miastem u jakiegoś kiczowego dentysty i nie pamiętam jak to było... albo polecił mi te plomby albo zrobił bez mojej wiedzy... o_O mniejsza z tym. Ja moje wyrywanie zębów pamiętam doskonale xDD Tyle śmiechu i wszystko szybko i bez bólu ;p Separacja na dół kompletnie nie daje o sobie znać...uff jakie szczęście. Nic nie boli. Mam tylko po jednej stronie bo po drugiej miałam wyrywanego zęba i jest miejsce. Za to szczęka nawala strasznie... mówił, że już jest luz ale aktywował mi tam jaką turbine czy coś w tym stylu xD ble.
Aparatka ![]() Góra: 26.06.09 Dół: 04.02.09 Edytowane przez Palemka005 Czas edycji: 2009-01-29 o 15:13 |
|
|
|
|
#3415 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i mnóóstwo plomb... dobrze, że od początku chodziłam do dobrego dentysty, który zna się na rzeczy
|
|
|
#3416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() .
|
|
|
|
|
|
#3417 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może dlatego, że mam tylko jeden taki
|
|
|
#3418 |
|
Raczkowanie
|
[quote]No to chylę czoła
u mnie w rodzinie niestety nie ma takiego kultu i ja swego czasu specjalnie o zęby nie dbałam. Jak sobie pomyślę, że potrafiłam wziąć sobie do łóżka przed tv jakieś cukierki mordoklejki, to mnie dreszcze przechodzą ![]() Dopiero gdzieś w liceum zaczęłam dbać bardziej, choć załamywało mnie to, że choćbym nie wiem jak dbała, to szeroki uśmiech w moim przypadku uroczy i tak nie będzie, bo mam takie krzywulce, a na aparat mnie nie stać No ale w wieku 21 lat(mając pracę) dostałam świra-poleczyłam wszystko(miałam sporo małych zaczątków próchnicy, tak że dobrze, że dłużej nie zwlekałam) i uparłam się na prostowanie zębów. No i od tego czasu, to już "zboczenie zębowe", że ja pierdziu [/guote]Pięknie ujęte xD Jeśli chodzi o plomby, to mam ich w cholerę. Moje zeby są strasznie słabe i niegdyś robiłam bunt od dentysty... tak trzeba być tak mądrym jak ja... xD I teraz nałapałam tego dziadostwa w cholerę, mam plomby białe i ciemne, ciemne będę wymieniać na białe już wkrótce. Ciemne dlatego, iż byłam za miastem u jakiegoś kiczowego dentysty i nie pamiętam jak to było... albo polecił mi te plomby albo zrobił bez mojej wiedzy... o_O mniejsza z tym. Ja moje wyrywanie zębów pamiętam doskonale xDD Tyle śmiechu i wszystko szybko i bez bólu ;p Separacja na dół kompletnie nie daje o sobie znać...uff jakie szczęście. Nic nie boli. Mam tylko po jednej stronie bo po drugiej miałam wyrywanego zęba i jest miejsce. Za to szczęka nawala strasznie... mówił, że już jest luz ale aktywował mi tam jaką turbine czy coś w tym stylu xD ble.
|
|
#3419 |
|
Rozeznanie
|
a wam tez ortodontka zostawiła separacje między szóstką a siódemką? bo powyciągała mi spomiędzy piatek a szóstek ale tamte dwie zostawiła
i nie wiem na co mi one![]()
Edytowane przez paulinciax07 Czas edycji: 2009-01-29 o 16:45 |
|
|
|
|
#3420 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Ja mam chyba naprawdę nie po kolei w głowie, skoro takie bzdety mi się śnią Cytat:
![]() :roll eyes:. O ząbki, sprawność fizyczną i wykształcenie po prostu trzeba dbać! I nie ma nie!
Kalosza aparatkowa: góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r. dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r. Koszt leczenia: 4 285zł. Obsesja <3 Edytowane przez smiechotka Czas edycji: 2009-01-29 o 16:46 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:18.

za nic je nie wymienie na inne

. Poza tym nie chwaląc się, stałe zęby miałam borowane.. 2 razy
biedna... jeśli chodzi o zęby i o możliwość ich wypadania to mam obsesję na tym punkcie

' , ale najfajniejsza była moja minagdy zeszłam z fotela i zobaczyłam ten śliczny delikatny aparacik, który w moich myślach wydawał się 4 razy większy