|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Dzień dobry dziewczyny
Ja ostatnio cały czas zmęczona. Wczoraj wróciłam z pracy i z ledwością zrobiłam obiad. Chwilę później spałam jak zabita przez ponad 2 i pół godziny. Obudziłam się z ledwością przed 19 a po 21 już kładłam się spać. Dzisiaj obudziłam się z trudem o 6 rano. Też tak śpicie? (w sumie I trymestr już za mną i uczucie znużenia powinno minąć, a tak jakby się nasila). Coś z tymi parówkami jest, bo wcinam je niemiłosiernie Bobaski codziennie w pracy i w domu odpowiedni zapas w lodówce zawsze musi być. Z jabłkami mam tak samo - co najmniej 3 dziennie, na równi z jabłkami kiwi. A pomidory i wszystko co pomidorowe mogłabym jeść i pić cały czas.
|
|
|
|
#4172 | |
|
Ola-Unhola
|
Dzieńdoberek mamusie
Cytat:
Z tego co wiem to max do 3-4 miesiąca. A to z dwóch powodów 1) Dziecko się nie mieści 2) Dziecko zaczyna się przewracac na brzuszek, podciągac, a że jest taka kołyska dośc płytka to robi się to niebezpieczne i raczej maluszka nie można wtedy spuścic na chwilkę z oka. Także i tak czy siak łóżeczko trzeba kupic. Ja mam po synku, będzie w jego pokoju, a kołyska właśnie tak na początku obok naszego łóżka w sypialni. Lecę dzisiaj na odkrzaczanie do kosmetyczki, trzeba w końcu te nogi do porządku doprowadzic
|
|
#4173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepis na krokiety jest bardzo łatwy, podstawa to gotowane mięso -najlepiej różne gatunki(my mielismy z wieprzowiny, troszkę wołowiny i mięsko z kaczki), obierasz mięso jesli jest na kosći, mielesz na maszynce, doprawiasz do smaku i jeśli jest za suche mozesz dodać roztopionego smalcu! Smazysz naleśniki i zwijasz krokiety, potem panierka , smazysz i gotowe! Pyszne są tez krokiety pół na pół z mięsa i kapusty z grzybami.....
|
|
#4174 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jabłuszka też zajadam, kiwi mi już przeszło, a z cytrusów zostały tylko cytryny do herbaty (pół cytryny na raz )He, he mleczko też mi już przeszło, jak pomyślę to ... bllle ![]() Cytat:
Ja musiałam zrezygnować, Powyłaziły mi żyły i w ogóle mam teraz takie żylakowate wybroczyny pod skórą i chyba gorącym woskiem nie wolno Teraz zostaje mi tylko maszynka. Cytat:
i czasem kapustkę kiszoną również zmieloną.
|
|
|
#4175 |
|
Zakorzenienie
|
Bo z takiego farszu mozna różne cuda zrobić!!
Pyzy, krokiety, pierogi, zwykłe mielone, pulpeciki w sosie pomidorowym itd...
|
#4176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nabiał jak najbardziej teraz. W pierwszym trymestrze mialam takie napady na zupy, a teraz w drugim to na twarożki wszelkiego rodzaju. Ostatnio jadlam kanapke: twarozek ze szczypiorkiem i tak mnie kusiło żeby to miodem jeszcze posmarować ...... ale powstrzymałam sie jakoś Ja czasami, ale zdecydowanie za krótko to robię.... |
|
|
|
|
#4177 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny wy dopiero teraz nie mieścicie się w spodnie , a ja już 2 tyg po zapłodnieniu musiałam wskoczyć w większy rozmiar, a kolejne 2 tyg później już musiałam chodzić w ciążowych
dziś idę do pracy na popołudnie i miałam taaakie plany a tu leń, i na nic nie mam ochoty. Robiłam badania i mocz mnie martwi. Odczyn jest zasadowy, do tego krwinki białe 2-6 i czerwone, świeże 0-3. Do tego fosforany bezpostaciowe b. liczne. szukałam w necie informacji i wychodzi na to że to tak pod górną granicą jest. Powiedzcie mi czy któraś z was miała podobne wyniki?? |
|
|
|
#4178 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
Odezwę się jak wrócę. Papa
|
|
#4179 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy Wam na piersiach wychodzą żyłki? Ja ogólnie mam taką "cienką" skórę, że widać mi żyły ale to co teraz mam na piersiach nie wygląda za fanie. (przynajmniej dla mnie) Czy to po ciąży zanika?
I mam jeszcze pytanie do mam które są już po pierwszym dziecku. Jak to jest z seksem po porodzie? Nie chodzi mi o to, że bezpośrednio po porodzie. Tylko o stan tam w środku? Jest tak jak przed ciążą, czy się "poluzowało"? Jak z doznaniami? Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-01-30 o 11:35 |
|
|
|
#4180 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kegla ogólnie należy ćwiczyć, żeby po porodzie nie być Leaky Lady ![]() Unholy wytłumaczyła wszystko pięknie Cytat:
Cytat:
![]() Uspokoiłas mnie z tymi płatkami, czyli jest jeszcze nadzieja na córeczkę u mnie ![]() A placuszki chyba dziś usmażę wieczorem, bo mi smaka wszystkie narobiłyście Co do gina, to fakt, od wczoraj czuje taki spokój, że jestm na 100% pewna, że dobrze postąpiłam Cytat:
z tym, że u mnie pierwszy trymestr minął bezobjawowo pod tym względem i chyba nadrabiam teraz Cytat:
Dziś po pracy jade do Mumi zobaczyc jej maluszka
|
|||||
|
|
|
#4181 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
|
|
#4182 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no mnie moj TZ z domu wywalil jak sie poczul chory no i od tygodnia u mamuski siedze na karku dobrze ze mam swojego laptopa bo inaczej do laptoów siorki i mamy bym sie nie dopchala Cytat:
ja tam tez wole jednak łózeczko standardowe ;p bez baldachima nie wiem czmeu ale teraz wsyztskie maja baldachim przeciez na tym kupa kurzu osida bleh ! ;] Cytat:
Cytat:
Cytat:
UnholyOne -mowisz ze i ciwczenia kegla powoduje ze stan po porodzie pryzpomina stan przed porodem ?? ja mam takie głupie pytanie do was raczej do dziewczyn ktore urodziły juz dzidziolki jak to jest z tym porodem jelsi trwa 12 godizn czyli co od pierwszego skurczu do parcia czy sie prze przez 12 godzin ? wiem wiem glupie pytanie ale wczoraj tak mi do głowy wpadło ;] Jelsi to jest od pierwszych skurczy do parcia to powiedzcie mi ile Parłyscie znaim sie dzidziolek urodzil ? godizne dwie ?
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|||||
|
|
|
#4183 |
|
Zadomowienie
|
Truehart dopiero za tydzień właśnie. I nie daje mi to spokoju
Może któraś z dziewczyn miała podobne wyniki, wiem że nie ma się co martwić na zapas, ale jakoś tak podświadomie myślę o tym |
|
|
|
#4184 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4185 |
|
Zadomowienie
|
Truehart dopiero za tydzień właśnie. I nie daje mi to spokoju
Może któraś z dziewczyn miała podobne wyniki, wiem że nie ma się co martwić na zapas, ale jakoś tak podświadomie myślę o tym |
|
|
|
#4186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja Ci drugi raz odpowiem tak samo - może zadzwoń do niego i przez tel by coś rozjaśnił zanim doczekasz sie wizyty |
|
|
|
|
#4187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znalazlam cosik takiego : http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/mocz.html
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-01-30 o 12:56 |
|
|
|
|
#4188 |
|
Przyczajenie
|
Hej !!!ja mam termin na 17 sierpień
gratulacje
|
|
|
|
#4189 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() * rodzinna sala porodowa z łazienką - 300 zł * rodzinna sala porodowa bez łazienki - 0 zł * sala poporodowa 1-osobowa - 120 zł/doba * sala poporodowa 2,3,4 osobowa - 0 zł Moje wrażenia: sala bez łazienki sto razy przytulniejsza, spokojniejsza..łazienka jest na korytarzu niedaleko...przyjaciółka mówiła że ona w trakcie porodu nie myślała o łazienkach i prysznicach...nie miała już na to siły. Co Wy o tym myślicie? Sala poporodowe: na 1-osobowej można mieć dziecko cały czas przy sobie, w razie potrzeby można oddać...dodatkowo rodzina może odwiedzać w pokoju...w sali kilku osobowej dziecko donoszą, rodzina odwiedza w wyznaczonym miejscu a dziecko mogą obaczyć w sali dla noworodków. Info od przyjaciółki: nie ma się tyle siły by cały czas mieć dziecko przy sobie. Mówiła by myśleć przede wszystkim o sobie, jest się bardzo wyczerpanym a rodzina nie będzie przecież siedziała 24h/dobę w szpitalu. To są w sumie ostatnie momenty by sobie "odpocząć" Co myślicie?Generalnie miałam super odczucia, bardzo mi się spodobało...oczywiście na początku myślałam o sali z łazienką i pokoju dla jednej osoby, ale po rozmowie z przyjaciółką i rodzicami zmieniłam zdanie...jutro wszystko opowiem jeszcze Tż'owi bo na razie tak w skrócie mu przedstawiłam, zobaczę co on powie...no i popytam inne Mamuśki dobrze że jest jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji I tak w skrócie warunki u nas ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Najbardziej się cieszę ze mnie od niczego nie odrzuca Cytat:
Może Dziadków namówię by kupili do siebie kołyskę...wtedy Dzidzia bedzie miała swoją Witamy nową Mamusie
|
|
#4190 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
hejka
Cytat:
2. ja czuje, ze jestem luzniejsza - poza tym seks po porodzie byl katorga, ponad pol roku nie moglam sie przemoc, mialam wrazenie, ze mi sie pochwa rozrywa i ogolnie yhh szkoda slow wlasnie dlatego chyba jednak zdecyduje sie na cesarke - niby po naturalnym moge zrobic plastyke ale raz, ze bede miec traume po porodzie i znow rok sie na seks zbierac to potem co znowu mam sie tam pociac i odnowa to samo? eee przeraza mnie rozpruta pochwa po raz kolejny Gizmiatko, nie prze sie przez caly porod tylko jak juz przychodzi sam moment - ja parlam trzy razy, za trzecim parciem maly wyskoczyl
|
|
|
#4191 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu masz fajny link: http://www.resmedica.pl/zdart8998.html Cytat:
![]() Mocz oddawany do badania powinien być z całej nocy i środkowy. Więc troszkę trzeba wysikać do wc , środkową część do pojemniczka, a ostatnią znów do wc. Jakbym jeszcze miała iść się podmyć przed wysikaniem to bym nie wytrzymała
|
|
|
#4192 |
|
Zakorzenienie
|
Co do jedzenia to wczoraj wieczorem nie wytrzymalam i upieklam szarlotke i zjadłam ją na ciepło z lodami
![]() Edit: Znaczy kawałek zjadłam, nie całą szarlotkę..... Edit 2: Dobrze, że edycja wróciła |
|
|
|
#4193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mmm, zjadłabym taką szarlotkę ![]() Ja jadłam dzisiaj ruskie pierogi, zjadłam jak prawdziwa świnka, aż 11 , popiłam sokiem i nie mogłam się ruszać, myślałam że mi brzuch eksploduje ![]() Ale nie mogłam się opanować tak mi smakowały. Teraz gotuję rosołek bo mi się zamarzył i popijam pepsi, hmm tylko nie wiem czy można , ale mi się chce
|
|
|
#4194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co za teoria ??? pierwszy raz czytam o takich niuansach.Nawet próbuję sobię uzmysłowić, i nie mogę... jaki związek ma podmycie z wydaleniem moczu cewką a wynikiem badań. Dziewczyny uświadomcie mnie, plisMocz wydostaje się moczowodem z pęcherza i mając tzw. parcie wydalany jest zwartym strumieniem, z resztą ...to nie lekcja biologii , nawet jeśli masz na myśli śluz, o którym pisałyśmy (z którego tworzy się czop) i znalazł by się w moczu, nie jest on grzybem ani bakteria. Nie ma wpływu na wynik.Do głowy przychodzi mi tylko nasze własne estetyczne samopoczucie
|
|
|
|
|
#4195 |
|
Zakorzenienie
|
Eleeri moja siostra będąc w ciąży piła jedynie pepsi a jadła popcorn
Na nic innego nie miała smaka. No chyba, że któregoś razu ugotowała ziemniaki na mleku z kaszą Szwagier opowiadał, że w całym domu tak śmierdziało, że nie dawało rady wysiedzieć, a ona się zajadała tym swoim specyfikiem
|
|
|
|
#4196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A pierogi ruskie też jadłam! Od tesciowej miałam zamrożone, pyszne były...... ale juz nie ma..... W załączniku moja szarlotka z lodami, tylko bitej śmetany nie miałam... |
|
|
|
|
#4197 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz to już muszę iść zjeść coś słodkiego
bo juz mi się ślinotok włączył
|
|
#4198 |
|
Raczkowanie
|
o jezuś jaka szarlotka, mnmnm nie wytrzymam jutro konecznie muszę wyciągnąć którą z kumpelek na takie pyszności, choć już dziś oczopląsu dostałam
, wyobraziłam sobie że dzidzia wystawiłam takie wielkie ucho do brzuszka coby lepiej słyszeć, teraz już chwilę pochodziłam i brzuszek znowu regularne ma kształty, ale jaja byłam w szoku, chyba jej się podobało |
|
|
|
#4199 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ponieważ ma dużo cukru i kofeiny to nie powinnyśmy przesadzać...ja muszę przyznać że mogłabym litrami pić taką mam ochotę...ale powstrzymuję się jak mogę...chociaż dzisiaj ze sklepu wróciłam z litrem coli to takie małe oszustwo bo zawsze kupowałam 2l ale wtedy dochodziłam do butelki aż całą wypiłam![]() Cytat:
Ja właśnie zrobiłam sobie sałatkę...cały dzien za mną chodziła...ale jakoś nie chciało mi się iść na zakupy więc wrzuciłam to co miałam w lodówce...tuńczyka, fasolę czerwoną, groszek, jajka, por i majonez...wyszła super ![]() ![]() ![]() Cytat:
A Ty na kiedy?
NIE LUBIĘ TROLLI![]() coraz bardziej ![]() Edytowane przez Karolinak82 Czas edycji: 2009-01-30 o 17:55 |
|||
|
|
|
#4200 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
Mój poród ogólnie trwał 27 godzin, a parłam tylko 3 razy pod sam koniec jak już był finał. Reszta to rozkręcające się lub wręcz przeciwnie-ustające na jakiś czas skurcze. Potrafią niestety bardziej wykończyc fizycznie niż samo parcie. Jupi, jestem gładka jak niemowlak - nie ma jak pożądna depilacja u kosmetyczki
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

A w koszu jak długo dziecko może spać...do którego miesiąca bedzie sie mieściło?

)
i czasem kapustkę kiszoną również zmieloną.

...... ale powstrzymałam sie jakoś 

ale w czasie ciazy po co mamy je ćwiczyc ? moze powiesz ?

do 8 rano 

, ale mi się chce
a wynikiem badań. Dziewczyny uświadomcie mnie, plis