Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 ! - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-30, 18:57   #4201
megi b
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Co do jedzenia to wczoraj wieczorem nie wytrzymalam i upieklam szarlotke i zjadłam ją na ciepło z lodami

Edit: Znaczy kawałek zjadłam, nie całą szarlotkę.....
Edit 2: Dobrze, że edycja wróciła
O mamciu ale mi smaka zrobiłaś
Mój Tż właśnie mi robi gofry z bitą śmietaną

Cytat:
Napisane przez aha9 Pokaż wiadomość
dziewczyny w zasadzie to przed chwilą wstałam, położyłam się na chwilkę ze słuchawkami na brzuchu (puściłam dzidzi muzykę relaksacyjną, jakieś ptaszki, strumyczek, deszcz) na początku trochę mnie bolało pod ta słuchawką, ale zasnełam, jak nię obudziłam odłożyłam słuchawki a w tym miejscu taka spora górka, wyobraziłam sobie że dzidzia wystawiłam takie wielkie ucho do brzuszka coby lepiej słyszeć, teraz już chwilę pochodziłam i brzuszek znowu regularne ma kształty, ale jaja byłam w szoku, chyba jej się podobało
No proszę jeszcze w brzuszku a już twoja dzidzia ma jak w niebie

UnholyOne Boże 27 godzin podziwiam Cię

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 19:21   #4202
Miramej
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Wy tu takie pyszności wklejacie , a ja się staram unikać słodyczy , oj, nie ułatwiacie zadania

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
o matko!!! a co za teoria ??? pierwszy raz czytam o takich niuansach.
Nawet próbuję sobię uzmysłowić, i nie mogę... jaki związek ma podmycie z wydaleniem moczu cewką a wynikiem badań. Dziewczyny uświadomcie mnie, plis
Mocz wydostaje się moczowodem z pęcherza i mając tzw. parcie wydalany jest zwartym strumieniem, z resztą ...to nie lekcja biologii , nawet jeśli masz na myśli śluz, o którym pisałyśmy (z którego tworzy się czop) i znalazł by się w moczu, nie jest on grzybem ani bakteria. Nie ma wpływu na wynik.
Do głowy przychodzi mi tylko nasze własne estetyczne samopoczucie
U ujścia cewki moczowej gromadzą się bakterie, to nie jest żadna nowość, że trzeba się umyć przed zebraniem moczu, taki informacje zawarte są nawet w ulotce ciążowej, którą dostałam od położnej, można też o tym przeczytać na portalach medycznych np. http://mediweb.pl/medicaltest/wyswietl.php?id=154
i tutaj http://www.medyczneanalizy.pl/str/text/10/porady.html

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-01-30 o 19:24
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 19:28   #4203
truheart
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LIDIA22 Pokaż wiadomość
Hej !!!ja mam termin na 17 sierpieńgratulacje
Witamy
Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Cennik jest prosty

* rodzinna sala porodowa z łazienką - 300 zł
* rodzinna sala porodowa bez łazienki - 0 zł

* sala poporodowa 1-osobowa - 120 zł/doba
* sala poporodowa 2,3,4 osobowa - 0 zł

Moje wrażenia: sala bez łazienki sto razy przytulniejsza, spokojniejsza..łazienka jest na korytarzu niedaleko...przyjaciółka mówiła że ona w trakcie porodu nie myślała o łazienkach i prysznicach...nie miała już na to siły. Co Wy o tym myślicie?

Sala poporodowe: na 1-osobowej można mieć dziecko cały czas przy sobie, w razie potrzeby można oddać...dodatkowo rodzina może odwiedzać w pokoju...w sali kilku osobowej dziecko donoszą, rodzina odwiedza w wyznaczonym miejscu a dziecko mogą obaczyć w sali dla noworodków. Info od przyjaciółki: nie ma się tyle siły by cały czas mieć dziecko przy sobie. Mówiła by myśleć przede wszystkim o sobie, jest się bardzo wyczerpanym a rodzina nie będzie przecież siedziała 24h/dobę w szpitalu. To są w sumie ostatnie momenty by sobie "odpocząć" Co myślicie?

Generalnie miałam super odczucia, bardzo mi się spodobało...oczywiście na początku myślałam o sali z łazienką i pokoju dla jednej osoby, ale po rozmowie z przyjaciółką i rodzicami zmieniłam zdanie...jutro wszystko opowiem jeszcze Tż'owi bo na razie tak w skrócie mu przedstawiłam, zobaczę co on powie...no i popytam inne Mamuśki dobrze że jest jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji
Sala porodowa z łazienką to chyba dobra rzecz. Po pierwsze jak poród trwa tak długo to możesz sobie wejść pod prysznic, ciepła woda też w jakimś stopniu łagodzi ból. Do sikania nie daleko. Mumi mi dziś mówiła, że jak przed znieczuleniem kazali jej się iść wysikać, a skurcze były juz bardzo częste to po jednym wylądowała na podłodze...
Co do pokoju - ona trafiła do 3 osobowej, gdzie umieścili je 4 , z czego jedna była mocno przeziębiona i zaraziła Mumi. Biedna wychodziła ze szpitala z 39 stopniami, a wchodziła zupełnie zdrowa poza tym to, że masz dzidzię ze sobą jest chyba fajne, szybciej uczysz się ją "obsługiwać", sama ją karmisz, nikt Ci nie będzie jej dopajał butlą bez twojej wiedzy-jeśli będziesz karmić piersią...no nie wiem, ja bym wolała pojedyncza salę chyba .
Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Ja się nigdy nie podmywałam
Mocz oddawany do badania powinien być z całej nocy i środkowy. Więc troszkę trzeba wysikać do wc , środkową część do pojemniczka, a ostatnią znów do wc.
Jakbym jeszcze miała iść się podmyć przed wysikaniem to bym nie wytrzymała
A mnie o tym podmywaniu mówił i gin i pani w laboratorium
Cytat:
Co do jedzenia to wczoraj wieczorem nie wytrzymalam i upieklam szarlotke i zjadłam ją na ciepło z lodami

A ja kupiłam lody jakies dwa tygodnie temu-nawet dwa opakowania. W chwili kupowania miałam na nie wielką chcicę...a leżą nieotwarte do teraz
Cytat:
Ja jadłam dzisiaj ruskie pierogi, zjadłam jak prawdziwa świnka, aż 11 , popiłam sokiem i nie mogłam się ruszać, myślałam że mi brzuch eksploduje

Ale nie mogłam się opanować tak mi smakowały.
Teraz gotuję rosołek bo mi się zamarzył i popijam pepsi, hmm tylko nie wiem czy można , ale mi się chce
Ja też pierogi, ale z mięsem (5) i do tego fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym, mniam
Cytat:
o jezuś jaka szarlotka, mnmnm nie wytrzymam jutro konecznie muszę wyciągnąć którą z kumpelek na takie pyszności, choć już dziś oczopląsu dostałam, jadę zaraz na zakupki to se lody orzechowe chociaz kupie, dziewczyny w zasadzie to przed chwilą wstałam, położyłam się na chwilkę ze słuchawkami na brzuchu (puściłam dzidzi muzykę relaksacyjną, jakieś ptaszki, strumyczek, deszcz) na początku trochę mnie bolało pod ta słuchawką, ale zasnełam, jak nię obudziłam odłożyłam słuchawki a w tym miejscu taka spora górka, wyobraziłam sobie że dzidzia wystawiłam takie wielkie ucho do brzuszka coby lepiej słyszeć, teraz już chwilę pochodziłam i brzuszek znowu regularne ma kształty, ale jaja byłam w szoku, chyba jej się podobało
Ale słodko! fajnie, że dzidzia taki meloman no i widzę, że masz już z nim "namacalny" kontakt
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 19:31   #4204
jastinada
Wtajemniczenie

GG do jastinada

dziewczynki
trzymajcie kciuki od godz 20:30 dnia dzisiejszego,za naszych polskich szczypiornistów,bo wierzę w to,że jak tyle ciężarnych mam i ich dzieci w brzuszkach będą trzymac kciuki,to nasi piłkarze ręczni przejdą do finałów mistrzostw świata!!!

moje maleństwo
jastinada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 19:41   #4205
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Takie cwiczenia na pewno pomagają. Ja dużo nie cwiczyłam, ale jeżeli chodzi o "ciasnotę" w pochwie to u mnie wróciło to do normy, do stanu przed porodem. Został mi trochę inny problem - momentami nie trzymanie moczu, np. przy kichnięciu. Trochę to uciążliwe, muszę o tym pogadac z moim ginkiem.

Mój poród ogólnie trwał 27 godzin, a parłam tylko 3 razy pod sam koniec jak już był finał. Reszta to rozkręcające się lub wręcz przeciwnie-ustające na jakiś czas skurcze. Potrafią niestety bardziej wykończyc fizycznie niż samo parcie.

Jupi, jestem gładka jak niemowlak - nie ma jak pożądna depilacja u kosmetyczki

dziekuje za odpowiedz, doyslam sie ze skurcze mecza !

ja bylam dzis u mojej poloznej ... poszłam jak juz gin wyszedł, patrzalam czy serducho bije wiecie balam sie ze przez chorobe cos sie stalo ale bylam razem z TZ no i dzidzia zyje i serduszko bije mocno bardzo sie ucieszylam z tego powodu
uffff

pozdrawiam i na razie sie zegnam ide spac bo mnie juz meczy sen dobranoc kochani dobranoc cieżarówki

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 19:48   #4206
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
hejka

1. taaaak mam mega zyly na piersiach - az TZ zauwazyl co mi powylazilo

2. ja czuje, ze jestem luzniejsza - poza tym seks po porodzie byl katorga, ponad pol roku nie moglam sie przemoc, mialam wrazenie, ze mi sie pochwa rozrywa i ogolnie yhh szkoda slow

wlasnie dlatego chyba jednak zdecyduje sie na cesarke - niby po naturalnym moge zrobic plastyke ale raz, ze bede miec traume po porodzie i znow rok sie na seks zbierac to potem co znowu mam sie tam pociac i odnowa to samo? eee przeraza mnie rozpruta pochwa po raz kolejny

Gizmiatko, nie prze sie przez caly porod tylko jak juz przychodzi sam moment - ja parlam trzy razy, za trzecim parciem maly wyskoczyl
hihi wiem ze sie nie prze przez cały czas , chcialam sie dowiedziec hmm jak licza godizny porodu od pierwszego skurczu czy juz jak jest coraz blizej -moze źle to wczensiej napsialam - mój błąd !!!
Cytat:
Odczyn powinien być kwaśny, krwinki białe-leukocyty norma 3-5, czerwonych krwinek-erytrocytów nie powinno być.

tu masz fajny link:
http://www.resmedica.pl/zdart8998.html

Ja się nigdy nie podmywałam
Mocz oddawany do badania powinien być z całej nocy i środkowy. Więc troszkę trzeba wysikać do wc , środkową część do pojemniczka, a ostatnią znów do wc.
Jakbym jeszcze miała iść się podmyć przed wysikaniem to bym nie wytrzymała
wiecie co jak bylam w psiztalu to pierwsze badnaie moczu robilam bez podmywnia sie i wyniki wysły nie teges pozniej lekarz w spzitlau si emnie zpaytal czy przed oddaniem moczu podmywalam sie no i zrobilam taka samą mine jak i zapewne wy ! Nastepnego dnia kazali mi zorb znow badanie ale kaano mi sie podmyc a wiec poszlam do łaineki podmylam sie pozniej do kubeczka srodkowy mocz i oddałam siostrze i wyniki były poprawne !
Cytat:
o matko!!! a co za teoria ??? pierwszy raz czytam o takich niuansach.
Nawet próbuję sobię uzmysłowić, i nie mogę... jaki związek ma podmycie z wydaleniem moczu cewką a wynikiem badań. Dziewczyny uświadomcie mnie, plis
Mocz wydostaje się moczowodem z pęcherza i mając tzw. parcie wydalany jest zwartym strumieniem, z resztą ...to nie lekcja biologii , nawet jeśli masz na myśli śluz, o którym pisałyśmy (z którego tworzy się czop) i znalazł by się w moczu, nie jest on grzybem ani bakteria. Nie ma wpływu na wynik.
Do głowy przychodzi mi tylko nasze własne estetyczne samopoczucie
no widzisz a jednak jest róznica, jak oddawalam mocz w punkcie poboru krwi to pani ktora przyjmowala mocz i pobierala krew rownie pytala sie cyz mocz oddalam przy uprzednim podmyciu ....wiec chyb cos w tym jest

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-30, 19:51   #4207
truheart
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jastinada Pokaż wiadomość
dziewczynki

trzymajcie kciuki od godz 20:30 dnia dzisiejszego,za naszych polskich szczypiornistów,bo wierzę w to,że jak tyle ciężarnych mam i ich dzieci w brzuszkach będą trzymac kciuki,to nasi piłkarze ręczni przejdą do finałów mistrzostw świata!!!

Jasti, no nie ma opcji, trzeba kciuki trzymać
Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość

ja bylam dzis u mojej poloznej ... poszłam jak juz gin wyszedł, patrzalam czy serducho bije wiecie balam sie ze przez chorobe cos sie stalo ale bylam razem z TZ no i dzidzia zyje i serduszko bije mocno bardzo sie ucieszylam z tego powodu
uffff

pozdrawiam i na razie sie zegnam ide spac bo mnie juz meczy sen dobranoc kochani dobranoc cieżarówki
Wierzę Ci, bo ja się tak samo bałam o maleństwo po przeprowadzce ale na szczęście widzę, że i u Ciebie wszystko ok
Dziś się dowiedziałam, że skurcze męczą do granic wytrzymałości i przytomności dosłownie
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:10   #4208
katarzynka00
Zakorzenienie

wiecie co? człowiek całe życie się uczy. Z racji problemów z nerkami jakie przechodziłam często oddawałam mocz, i przenigdy się nie spotkałam z sugestią podmywaniem przed.
Myślałam i myślę, że po prostu codzienna higiena osobista jest wystarczająca.
Ale jeśli wynik kiedykolwiek zły wyjdzie, przy następnym badaniu dla porównania oddam z podmytej

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-01-30 o 20:14
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:32   #4209
aha9
Raczkowanie

ja mam na 25 czerwca,
oh znowu coś kupiłam, dziewczyny ja nie moge się powstrzymać, są takie fajne promocje a do tego te ciuszki takie śliczne, ja najbardziej lubie te dodatki, tu coś na zameczku, tu na rękawku, teraz coś o dziwo lekko różowego kupiłam, ale to taki róż że i dla chłopca będzie pasował, wczoraj nawet mój mąż miał sesje, w ciuszkach naszej pociechy hihhi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0368.jpg (46,0 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0369.jpg (107,9 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0370.jpg (50,2 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg siupermen.jpg (23,3 KB, 17 załadowań)
aha9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:38   #4210
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Sala porodowa z łazienką to chyba dobra rzecz. Po pierwsze jak poród trwa tak długo to możesz sobie wejść pod prysznic, ciepła woda też w jakimś stopniu łagodzi ból. Do sikania nie daleko. Mumi mi dziś mówiła, że jak przed znieczuleniem kazali jej się iść wysikać, a skurcze były juz bardzo częste to po jednym wylądowała na podłodze...
Co do pokoju - ona trafiła do 3 osobowej, gdzie umieścili je 4 , z czego jedna była mocno przeziębiona i zaraziła Mumi. Biedna wychodziła ze szpitala z 39 stopniami, a wchodziła zupełnie zdrowa poza tym to, że masz dzidzię ze sobą jest chyba fajne, szybciej uczysz się ją "obsługiwać", sama ją karmisz, nikt Ci nie będzie jej dopajał butlą bez twojej wiedzy-jeśli będziesz karmić piersią...no nie wiem, ja bym wolała pojedyncza salę chyba .
No właśnie też tak myślałam...teraz po rozmowie z kilkoma osobami wydaje mi się że co do sali porodowej to zależy jak poród się rozwija...czasami jest czas i siły na prysznic czasami nie...tu na szczęście przy sali bez łazienki jest łazienka na korytarzu zaraz obok...
Jeśli chodzi o sale poporodową to jednak też trzeba odpocząc...wiadomo że dziecko donoszą więc mozna z nim być, ale można też spokojnie odpocząc...przyjaciólka mówiła że ona była tak wymęczona ze tylko by spała, a z dzieckiem i tak po kilku dniach wraca się do domu i wtedy można być z nim w każdej chwili u ma się je dla siebie Twoje argumenty Tru jak najbardziej przemawiają do mnie i sama tak myślałam, ale myślę i myślę i im dłużej myślę tym bardziej nie wiem jakie rozwiązanie jest najlepsze
Zależy też pewnie ile Pań akurat będzie rodziło i które sale akurat będą wolne...w końcu w te wakacje czeka nas baby boom jakich mało widać to już po ilości naszych forumowych Mam

Cytat:
wiecie co? człowiek całe życie się uczy. Z racji problemów z nerkami jakie przechodziłam często oddawałam mocz, i przenigdy się nie spotkałam z sugestią podmywaniem przed.
Ale jeśli wynik kiedykolwiek zły wyjdzie, przy następnym badaniu dla porównania oddam z podmytej
Ja też zaliczam się do uczących, bo nikt mi nigdy nie mówił o podmyciu przed
Stary 2009-01-30, 20:39   #4211
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Gizmiatko porod chyba sie liczy odkad masz skurcze parte

nie jestem pewna ale np moj porod trwal 16h - licze odkad mialam silne skurcze a oni mi w ksiazeczke wpisali 7h
z tego wynika, ze wg nich zaczal sie porod wtedy jak przebili mi pecherz plodowy - wlasnie 7h przed urodzeniem

moze dlatego tez ze przed te 9h mialam skurcze a nie mialam rozwarcia ani wody mi nie odeszly - dopiero po przebiciu pecherza zaczelo sie robic rozwarcie

dla mnie moj porod trwal 16h bo tyle godzin mialam skurcze ktore dla mnie byly meczarnia yh
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:44   #4212
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
no ja tez nie wiedzialam, w sumie w czasie ciazy oddalam 3 razy z tym ze raz nie podmyta apozniej podmyta i wyniki wzorowenie wiem od czego to zalezy, tez mi sie ydawalo ze jedno z drugim nie ma nic wpsolnego a tu prosze
Cytat:

Wierzę Ci, bo ja się tak samo bałam o maleństwo po przeprowadzce ale na szczęście widzę, że i u Ciebie wszystko ok
Dziś się dowiedziałam, że skurcze męczą do granic wytrzymałości i przytomności dosłownie
no ja sie tez ciesze ze juz same dobre widomosci goszcza na forum oby tak do konca
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
Gizmiatko porod chyba sie liczy odkad masz skurcze parte

nie jestem pewna ale np moj porod trwal 16h - licze odkad mialam silne skurcze a oni mi w ksiazeczke wpisali 7h
z tego wynika, ze wg nich zaczal sie porod wtedy jak przebili mi pecherz plodowy - wlasnie 7h przed urodzeniem

moze dlatego tez ze przed te 9h mialam skurcze a nie mialam rozwarcia ani wody mi nie odeszly - dopiero po przebiciu pecherza zaczelo sie robic rozwarcie

dla mnie moj porod trwal 16h bo tyle godzin mialam skurcze ktore dla mnie byly meczarnia yh
no widzisz ja nie wiem jakiego rodzaju sa te skurcze ale mamy duzo czasu do nauki hihi
mnie sie kurde wydaje ze jak oni przebijaja te wody płodowe to ze dziecko sie udusi czy cos nigdy nie umialam tego pojac jak to jest !!

edit :mialam isc spac ale kibicuje polakom choc teraz to im raczej ciezko idie ;p ale mam nadzieje Ze uda sie cufalem

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-30, 20:44   #4213
megi b
Wtajemniczenie

Zgłasza się kolejna kopnięta i to dwa razy ale fajne uczucie a dzisiaj cisza czekam na dalsze

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2009-01-30, 20:50   #4214
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Zgłasza się kolejna kopnięta i to dwa razy ale fajne uczucie a dzisiaj cisza czekam na dalsze

oooo jak fajnie Gratuluje wrażeń i po cichutku zazdroszczę
Stary 2009-01-30, 20:52   #4215
aha9
Raczkowanie

[quote=megi b;10744715]O mamciu ale mi smaka zrobiłaś
Mój Tż właśnie mi robi gofry z bitą śmietaną

uj gofry tez bym zjadła

No proszę jeszcze w brzuszku a już twoja dzidzia ma jak w niebie

hm ... wiem ze to nieładnie tak ściągać materiały z internetu, ale podam wam stronkę gdzie jest wszystko, te moje relaksacyjne utworki nazywaja sie dotyk ciszy
www.torrenty.org, wcześniej trzeba się zalogować

Cytat:
ale fajnie, też chce, ja mam takie tylko wybrzuszanie, a czy te kopniaki to się tak o czuje czy trzeba mieć rękę przyłożoną do brzuszka

Edytowane przez aha9
Czas edycji: 2009-01-30 o 20:53
aha9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:57   #4216
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:
Rozśmieszyło mnie to

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 20:59   #4217
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
oooo jak fajnie Gratuluje wrażeń i po cichutku zazdroszczę
Już niedługo wszystkie będziemy kopane

Cytat:
ale fajnie, też chce, ja mam takie tylko wybrzuszanie, a czy te kopniaki to się tak o czuje czy trzeba mieć rękę przyłożoną do brzuszka
Te pierwsze puknięcia były bardzo szybko jeden za drugim i gdy przyłożyłam rękę to ustały ale już niedługo będą wyraźne i wyczuwalne ręką

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2009-01-30, 21:00   #4218
Ania0104
Zakorzenienie

witajcie dziewczynki

ja kiedyś dostane nerwicy przez ten wizaż wczoraj napisałam taaaaakiego posta i coś sie zablokowało ... wyskoczyła pusta strona z jakimś komunikatem i doopa poszłam spać - zła jak nie wiem!

Dzisiaj dopiero dotarłam do swojego pokoju ... caly dzień w "trasie"
Jem kolacje i kibicuję oczywiście

Cytat:
Napisane przez jastinada Pokaż wiadomość
dziewczynki

trzymamy trzymamy ...
Cytat:
ale super! strasznie Ci zazdroszczę

...............
w przerwie meczu będę zadrabiać zaległości - bo duuużo ich mam

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.

Edytowane przez Ania0104
Czas edycji: 2009-01-30 o 21:01
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 21:19   #4219
claudietta
Przyczajenie

[quote=kamilka;10736794]dziewczyny wy dopiero teraz nie mieścicie się w spodnie , a ja już 2 tyg po zapłodnieniu musiałam wskoczyć w większy rozmiar, a kolejne 2 tyg później już musiałam chodzić w ciążowych dziś idę do pracy na popołudnie i miałam taaakie plany a tu leń, i na nic nie mam ochoty.

ja nadal sie mieszcze

Cytat:
U mnie było troszkę luźniej, że tak to nazwę. Ale po jakimś czasie wszystko wróciło do normy
u mnie dokladnie tak samo

Ja jadłam dzisiaj ruskie pierogi, zjadłam jak prawdziwa świnka, aż 11 , popiłam sokiem i nie mogłam się ruszać, myślałam że mi brzuch eksploduje
ja mam dzis smaka na musztarde z kolei...

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Eleeri moja siostra będąc w ciąży piła jedynie pepsi a jadła popcorn Na nic innego nie miała smaka. No chyba, że któregoś razu ugotowała ziemniaki na mleku z kaszą Szwagier opowiadał, że w całym domu tak śmierdziało, że nie dawało rady wysiedzieć, a ona się zajadała tym swoim specyfikiem
ja poprzednia ciaze prawie cala na coli przejechalam,inaczej nie dalam rady,teraz tez pije ale juz o wiele mniej i rzadziej z reguly to podpijam lyk albo dwa

[quote=Svinecka;10746747]Gizmiatko porod chyba sie liczy odkad masz skurcze parte
jesli tak to moj porod trwal niecale 20 min

jesli liczac od pierwszych boli to 3,5h,mialam porod wywolywany szybki i intensywny
claudietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 21:48   #4220
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
...
U ujścia cewki moczowej gromadzą się bakterie, to nie jest żadna nowość, że trzeba się umyć przed zebraniem moczu, taki informacje zawarte są nawet w ulotce ciążowej, którą dostałam od położnej, można też o tym przeczytać na portalach medycznych np. http://mediweb.pl/medicaltest/wyswietl.php?id=154
i tutaj http://www.medyczneanalizy.pl/str/text/10/porady.html
Cytat:
...
A mnie o tym podmywaniu mówił i gin i pani w laboratorium
Cytat:
Mocz oddaję co roku, bo do badań okresowych, teraz częściej bo w ciąży. Jeszcze ani razu mi nie wyszły złe wyniki, a nigdy się nie podmywałam
i pierwszy raz słyszę, żeby podmywać się przed sikaniem

Może chodzi tu o te osoby które dawnym zwyczajem myją się raz w tygodniu
ja też myślę, że normalne (czyt. codzienne) dbanie o higienę osobistą powinno wystarczyć, a przesadzanie też nie jest wskazane. Zresztą we wszystkim

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
...
ja kiedyś dostane nerwicy przez ten wizaż wczoraj napisałam taaaaakiego posta i coś sie zablokowało ... wyskoczyła pusta strona z jakimś komunikatem i doopa poszłam spać - zła jak nie wiem!
Mi się to często zdarza i jest bardzo wkur...ce

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 22:16   #4221
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Mięsa ja tez teraz prawie w ogóle nie moge, jak ostatnio smażyłam mężowi kurczaka, to myslałam, ze tam padne w tej kuchni. W ogóle prawie mięsa nie jem....
A nabiał jak najbardziej teraz. W pierwszym trymestrze mialam takie napady na zupy, a teraz w drugim to na twarożki wszelkiego rodzaju.

Ostatnio jadlam kanapke: twarozek ze szczypiorkiem i tak mnie kusiło żeby to miodem jeszcze posmarować ...... ale powstrzymałam sie jakoś
hmmm .... ciekawe
Ja ostatio strasznie się odzywiam
Wczoraj w ciągu cąłego dnia zjadłam: bułkę razową z serkiem białym, jabłko, kiwi, drożdzówkę z jagodami, żurek, 2 rogaliki, 2 pączki - malutkie i jajko na miękko ... duuużo tego było!
Po tych wizytach u babci mam dość - ona ciągle mi każe jesć! Bo jestem płaska jak deska ... i mi mówi że ona już duuuzo widziała (była pielęgniarką) ale żeby w 4 miesiącu nie było widać ciąży to nie jest normalne no i pogadaj z babcią
Cytat:
Dziewczyny czy Wam na piersiach wychodzą żyłki? Ja ogólnie mam taką "cienką" skórę, że widać mi żyły ale to co teraz mam na piersiach nie wygląda za fanie. (przynajmniej dla mnie) Czy to po ciąży zanika?
też właśnie dzisiaj stałam przed lusterkiem i aż się przestraszyłam - wyglądam jakby wszystkie zyły wyszły mi na wierzch
Cytat:
Napisane przez LIDIA22 Pokaż wiadomość
Hej !!!ja mam termin na 17 sierpieńgratulacje
gratuluję kolejnej mamusi sierpniowej

Cytat:

mmmmm ... jutro piekę szarlotkę
Cytat:
Eleeri moja siostra będąc w ciąży piła jedynie pepsi a jadła popcorn Na nic innego nie miała smaka. No chyba, że któregoś razu ugotowała ziemniaki na mleku z kaszą Szwagier opowiadał, że w całym domu tak śmierdziało, że nie dawało rady wysiedzieć, a ona się zajadała tym swoim specyfikiem
mam nadzieję że ja nie będę miała takich zachcianek
Cytat:
o jezuś jaka szarlotka, mnmnm nie wytrzymam jutro konecznie muszę wyciągnąć którą z kumpelek na takie pyszności, choć już dziś oczopląsu dostałam, jadę zaraz na zakupki to se lody orzechowe chociaz kupie, dziewczyny w zasadzie to przed chwilą wstałam, położyłam się na chwilkę ze słuchawkami na brzuchu (puściłam dzidzi muzykę relaksacyjną, jakieś ptaszki, strumyczek, deszcz) na początku trochę mnie bolało pod ta słuchawką, ale zasnełam, jak nię obudziłam odłożyłam słuchawki a w tym miejscu taka spora górka, wyobraziłam sobie że dzidzia wystawiłam takie wielkie ucho do brzuszka coby lepiej słyszeć, teraz już chwilę pochodziłam i brzuszek znowu regularne ma kształty, ale jaja byłam w szoku, chyba jej się podobało, karolinko a ty na kiedy masz termin? bo widzę ze u ciebie tez juz 19 tydz
ale fajnie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość

uffff

fajnie ze już wiesz że wszysko w porządku
ja dalej żyje w niepewności ... po tych lekach na grzybicę mam jakieś dziwne sny - wczoraj śniło mi się, że dostałam okres straszne to było!
... a wizyta w poniedziałek
Cytat:

i co się jeszcze dowiedziałaś? Jak Mumi się miewa? Jak maluszek? Pewnie super słodki
Cytat:
ja mam na 25 czerwca,
oh znowu coś kupiłam, dziewczyny ja nie moge się powstrzymać, są takie fajne promocje a do tego te ciuszki takie śliczne, ja najbardziej lubie te dodatki, tu coś na zameczku, tu na rękawku, teraz coś o dziwo lekko różowego kupiłam, ale to taki róż że i dla chłopca będzie pasował, wczoraj nawet mój mąż miał sesje, w ciuszkach naszej pociechy hihhi
aha ale szalejesz! Śliczne te ciuszki!!!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 22:42   #4222
kamilka
Zadomowienie

no to mnie zdziwiłyście... Już nie raz robiłam badanie moczu i nikt nigdy nie mówił mi żeby się wcześniej podmyć :O a jak do tej pory wyniki miałam zawsze poprawne. Ale chyba dla świętego spokoju w poniedziałek pójdę ponowić badanie. Aż ciekawa jestem co wyjdzie. Zawsze byłam przekonana że dlatego oddaje się mocz ze środkowego strumienia, żeby był bezpośrednio z pęcherza a nie "stojący" w cewce

Gratuluję kopniaków

Edytowane przez kamilka
Czas edycji: 2009-01-30 o 22:43
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 22:50   #4223
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
M

ja też myślę, że normalne (czyt. codzienne) dbanie o higienę osobistą powinno wystarczyć, a przesadzanie też nie jest wskazane. Zresztą we wszystkim

bo popuszczę
uważajcie sobie z tak rozbrajającymi txtami
brzuch mam pełen sałatki greckiej, ale się uraczyłam, chodziło za mną półdnia

a myślami krążę wokół szarlotki, Wojtusia...czy mogłabym dostać przepis na równie apetyczną jak na zdjęciu?
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 00:26   #4224
UnholyOne
Ola-Unhola

Co do faz porodu, to są trzy
1-rozwieranie i skracanie się szyjki, przygotowywanie się maluszka do wyjścia (Pierwsza faza może trwać kilka godzin, ale nawet dni)
2-skurcze parte (Ten okres może trwać zaledwie 10 minut, ale także kilka godzin)
3-rodzenie łożyska

http://www.puellanova.pl/449,0,Fazy-...ada-porod.html

buziaczki, dobrej nocki mamuśki
Stary 2009-01-31, 02:31   #4225
mariolasl
Zakorzenienie

Smile Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Hej Dziewczyny, zabiegana trochę byłam i nie miałam czasu lub ochoty na Wizaż, w miarę nadrobiłam zaległości
Witam więc z opóźnieniem nowe mamusie i gratuluje wszystkim tym, które po wizycie i gina mogły zobaczyć dzieciaczki i przynieść nam tylko dobre wieści.
Pooglądałam wasze zakupy - śliczne i słodkie

Ja się z kolei dziwię, że nikt wam nigdy nie wspomniał o tym, żeby przed oddaniem próbki moczu przed badaniem należny się podmyć.
Cóż edukacja medyczna cały czas w Polsce kuleje

Co do faz porodu, to faktycznie, jak wspomniała koleżanka wyżej są trzy:

1. Etap od wystąpienia regularnej czynności skurczowej powodującej skracanie i rozwieranie się szyjki do rozwarcia zupełnego, czyli umownego 10 cm.
Musze tutaj wspomnieć, że położne, lekarze nigdy nie liczą porodu od wystąpienia pierwszego skurczu, skurcze co 15-30 minut również nie są liczone jako poród właściwy (wiem okrutnicy...). Zazwyczaj brane są pod uwagę skurcze przynajmniej co 10 minut ( a często dopiero co 5-7 minut) i które powodują rozwieranie/skracanie się szyjki macicy.
Nieregularna czynność skurczowa co 60-30-15 minut faktycznie może trwać kilka dni, być bolesna i nieprzyjemna i niepozwalająca na sen i odpoczynek, ale zazwyczaj nie powoduje ona zmian jeśli chodzi o konsystencję, długość szyjki czy rozwarcie.
Stąd, wydaje mi się, czasami duża rozbieżność pomiędzy liczonym porodem z perspektywy pacjentki, a położnej czy lekarza.

2. Etap od zupełnego rozwarcia do urodzenia się dziecka. W położnictwie przyjmuje się, że ta faza nie powinna trwać dłużej niż 2 godziny, chociaż czasami dopuszcza się nieco dłuższe trwanie tej fazy. Jednak nie wyobrażam sobie, aby drugi okres porodu miał trwać dłużej niż 3 godziny i nie było w tym czasie żadnej interwencji ze strony personelu medycznego , szczególnie, gdy nie widać postępu główki w kanale rodnym.
Często jest tak, że przy zupełnym rozwarciu czeka się jakiś czas (np godzinę), aż dzieciątko obniży się w kanale rodnym, a potem rozpoczyna się parcie. Bywa oczywiście tak, że główka dziecka jest wystarczająco nisko i parcie jest efektywne jak tylko uzyska się magiczne zupełne rozwarcie. Zależy to od różnych warunków: predyspozycji osobniczej, wielkości maluszka, a także od tego, czy to 1 czy np 3-5 poród.

3. Trwa od urodzenia się dziecka do urodzenia łożyska (powinna trwać max 30-60 minut)

To tak w telegraficznym skrócie...

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2009-01-31 o 02:33 Powód: lit.
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 08:47   #4226
Miramej
Zakorzenienie

Witam w sobotę

aha, szalejesz kobieto z tymi zakupami, szalejesz . Śliczności

Cytat:
Wiesz eleeri podmywam się przed oddaniem próbki moczu i wyobraź sobie, że dbam o higienę osobistą i nie oznacza to bynajmniej mycia się raz w tygodniu. To, że Ty się nie podmywasz, zanim pobierzesz próbkę, nie oznacza, że ktoś, kto to robi jest brudasem.

H. MacLeod

.
Stary 2009-01-31, 10:05   #4227
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Ja też nigdyn nie słyszałam, że trzeba się podmywać przed oddaniem moczu
Miramej ja mysle ze Eleeri nie miała nic złego na myśli piszac taki tekst.
Jak to wogóle mozliwe żeby w jednym laboratorium kazali sie podmywac a w innym nie wspominaja słowem??

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 10:33   #4228
Karolinak82
Zakorzenienie

Dzień dobry Mamusie

I znowu mamy weekend...jak te tygodnie uciekają...nie obejrzymy się a tu przyjdzie czas na rozpakowanie
Właśnie spojrzałam przez okno i wiecie co? Pada śnieg...

Miłego weekendu dla wszystkich Brzuchatek
Stary 2009-01-31, 10:36   #4229
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Ja też nigdyn nie słyszałam, że trzeba się podmywać przed oddaniem moczu
Miramej ja mysle ze Eleeri nie miała nic złego na myśli piszac taki tekst.
Jak to wogóle mozliwe żeby w jednym laboratorium kazali sie podmywac a w innym nie wspominaja słowem??
Ale to, że Ty nie słyszałaś, nie spowodowało, że myślę o Tobie, że nie dbasz o higienę, mimo, że ja się podmywam. Nie wiem, czy eleeri miała coś złego na myśli, czy nie, ale takie podejście, że ponieważ Ona się nie myje przed, to jest OK, a Ci co się myją, to najprawdopodobniej brudasy, nie jest przyjemne. Można swoje odmienne zdanie wyrazić w inny sposób, nie obrażający nikogo.

Edit: Karolinak u mnie też przed chwilą padał

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-01-31 o 10:37 Powód: Dopisek
Stary 2009-01-31, 10:42   #4230
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
hihi ale sie ciesze i takze zazdroszcze jestem ciekawa czy ja tez w 18 tygodniu zostana kopnieta
Ponoc od pierwszego kopniecia liczy sie 4,5 miesiaca do porodu ?? tak wczorja mi moja połozna mowila jak bylam usłyszec serducho
Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
hmmm .... ciekawe
Ja ostatio strasznie się odzywiam
Wczoraj w ciągu cąłego dnia zjadłam: bułkę razową z serkiem białym, jabłko, kiwi, drożdzówkę z jagodami, żurek, 2 rogaliki, 2 pączki - malutkie i jajko na miękko ... duuużo tego było!
Po tych wizytach u babci mam dość - ona ciągle mi każe jesć! Bo jestem płaska jak deska ... i mi mówi że ona już duuuzo widziała (była pielęgniarką) ale żeby w 4 miesiącu nie było widać ciąży to nie jest normalne no i pogadaj z babcią

też właśnie dzisiaj stałam przed lusterkiem i aż się przestraszyłam - wyglądam jakby wszystkie zyły wyszły mi na wierzch

gratuluję kolejnej mamusi sierpniowej

mmmmm ... jutro piekę szarlotkę

mam nadzieję że ja nie będę miała takich zachcianek

ale fajnie

fajnie ze już wiesz że wszysko w porządku
ja dalej żyje w niepewności ... po tych lekach na grzybicę mam jakieś dziwne sny - wczoraj śniło mi się, że dostałam okres straszne to było!
... a wizyta w poniedziałek

i co się jeszcze dowiedziałaś? Jak Mumi się miewa? Jak maluszek? Pewnie super słodki

aha ale szalejesz! Śliczne te ciuszki!!!
bedzie odbrze kochaniutka do poniedziąłku nie tak daleko
Cytat:
Co do faz porodu, to są trzy
1-rozwieranie i skracanie się szyjki, przygotowywanie się maluszka do wyjścia (Pierwsza faza może trwać kilka godzin, ale nawet dni)
2-skurcze parte (Ten okres może trwać zaledwie 10 minut, ale także kilka godzin)
3-rodzenie łożyska

http://www.puellanova.pl/449,0,Fazy-...ada-porod.html

buziaczki, dobrej nocki mamuśki
oooo dziekuje za info
Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, zabiegana trochę byłam i nie miałam czasu lub ochoty na Wizaż, w miarę nadrobiłam zaległości
Witam więc z opóźnieniem nowe mamusie i gratuluje wszystkim tym, które po wizycie i gina mogły zobaczyć dzieciaczki i przynieść nam tylko dobre wieści.
Pooglądałam wasze zakupy - śliczne i słodkie

Ja się z kolei dziwię, że nikt wam nigdy nie wspomniał o tym, żeby przed oddaniem próbki moczu przed badaniem należny się podmyć.
Cóż edukacja medyczna cały czas w Polsce kuleje

Co do faz porodu, to faktycznie, jak wspomniała koleżanka wyżej są trzy:

1. Etap od wystąpienia regularnej czynności skurczowej powodującej skracanie i rozwieranie się szyjki do rozwarcia zupełnego, czyli umownego 10 cm.
Musze tutaj wspomnieć, że położne, lekarze nigdy nie liczą porodu od wystąpienia pierwszego skurczu, skurcze co 15-30 minut również nie są liczone jako poród właściwy (wiem okrutnicy...). Zazwyczaj brane są pod uwagę skurcze przynajmniej co 10 minut ( a często dopiero co 5-7 minut) i które powodują rozwieranie/skracanie się szyjki macicy.
Nieregularna czynność skurczowa co 60-30-15 minut faktycznie może trwać kilka dni, być bolesna i nieprzyjemna i niepozwalająca na sen i odpoczynek, ale zazwyczaj nie powoduje ona zmian jeśli chodzi o konsystencję, długość szyjki czy rozwarcie.
Stąd, wydaje mi się, czasami duża rozbieżność pomiędzy liczonym porodem z perspektywy pacjentki, a położnej czy lekarza.

2. Etap od zupełnego rozwarcia do urodzenia się dziecka. W położnictwie przyjmuje się, że ta faza nie powinna trwać dłużej niż 2 godziny, chociaż czasami dopuszcza się nieco dłuższe trwanie tej fazy. Jednak nie wyobrażam sobie, aby drugi okres porodu miał trwać dłużej niż 3 godziny i nie było w tym czasie żadnej interwencji ze strony personelu medycznego , szczególnie, gdy nie widać postępu główki w kanale rodnym.
Często jest tak, że przy zupełnym rozwarciu czeka się jakiś czas (np godzinę), aż dzieciątko obniży się w kanale rodnym, a potem rozpoczyna się parcie. Bywa oczywiście tak, że główka dziecka jest wystarczająco nisko i parcie jest efektywne jak tylko uzyska się magiczne zupełne rozwarcie. Zależy to od różnych warunków: predyspozycji osobniczej, wielkości maluszka, a także od tego, czy to 1 czy np 3-5 poród.

3. Trwa od urodzenia się dziecka do urodzenia łożyska (powinna trwać max 30-60 minut)

To tak w telegraficznym skrócie...
wow no prosze i juz szukac nie musze bo juz wiem
Cytat:
Dzień dobry Mamusie

I znowu mamy weekend...jak te tygodnie uciekają...nie obejrzymy się a tu przyjdzie czas na rozpakowanie
Właśnie spojrzałam przez okno i wiecie co? Pada śnieg...

Miłego weekendu dla wszystkich Brzuchatek
Dzień dobry, u nas tez spadł snieg znów jest biało a to nieodbrze bo znow sie choroby zaczną a ja chcialabym juz wiosne zeby chodzic w lenich lekkich ubraniach !!

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości