Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 ! - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-31, 10:45   #4231
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Witam w sobotę

aha, szalejesz kobieto z tymi zakupami, szalejesz . Śliczności

Wiesz eleeri podmywam się przed oddaniem próbki moczu i wyobraź sobie, że dbam o higienę osobistą i nie oznacza to bynajmniej mycia się raz w tygodniu. To, że Ty się nie podmywasz, zanim pobierzesz próbkę, nie oznacza, że ktoś, kto to robi jest brudasem.
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Ja też nigdyn nie słyszałam, że trzeba się podmywać przed oddaniem moczu
Miramej ja mysle ze Eleeri nie miała nic złego na myśli piszac taki tekst.
Jak to wogóle mozliwe żeby w jednym laboratorium kazali sie podmywac a w innym nie wspominaja słowem??
Cytat:
Ale to, że Ty nie słyszałaś, nie spowodowało, że myślę o Tobie, że nie dbasz o higienę, mimo, że ja się podmywam. Nie wiem, czy eleeri miała coś złego na myśli, czy nie, ale takie podejście, że ponieważ Ona się nie myje przed, to jest OK, a Ci co się myją, to najprawdopodobniej brudasy, nie jest przyjemne. Można swoje odmienne zdanie wyrazić w inny sposób, nie obrażający nikogo.

Edit: Karolinak u mnie też przed chwilą padał
ciiiiiiiiiiiiii

wiecie no to ja ten temat zaczełam ..... wiecie ja mowie tylko tyle ze mi i w laboratorium i w szpitalu zwrócono na to uwage ! ot co mozliwe ze u niekotrych to mowia aw niekotrych nie

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 11:12   #4232
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
ciiiiiiiiiiiiii

wiecie no to ja ten temat zaczełam ..... wiecie ja mowie tylko tyle ze mi i w laboratorium i w szpitalu zwrócono na to uwage ! ot co mozliwe ze u niekotrych to mowia aw niekotrych nie
Gizmiatko, w ogóle nie podważam tego, że w jednych laboratoriach mówią, w innych nie. Nie upieram się też, że to ja mam rację. Chodzi mi o to, że każda z nas postępuje inaczej, ale to nie jest powód, żeby krytykować drugą stronę właśnie w taki niewybredny sposób, bo postępuje inaczej niż ja.

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 11:14   #4233
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Gizmiatko, w ogóle nie podważam tego, że w jednych laboratoriach mówią, w innych nie. Nie upieram się też, że to ja mam rację. Chodzi mi o to, że każda z nas postępuje inaczej, ale to nie jest powód, żeby krytykować drugą stronę właśnie w taki niewybredny sposób, bo postępuje inaczej niż ja.
Ja rozumiem, sama bylam tu na watku krytykowana wiec sie nie dziwie radze to olac i tyle kochaniutka nie ma sie tez co denerwowac

Miłego dzionka

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-31, 11:32   #4234
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rozumiem, sama bylam tu na watku krytykowana wiec sie nie dziwie radze to olac i tyle kochaniutka nie ma sie tez co denerwowac

Miłego dzionka
Tak, pamiętam , ogólnie nie widzę nic złego w krytyce, własnym odmiennym zdaniu itp. Cały czas chodzi mi o sposób, w jaki to jest robione. Wcale się nie denerwuję, dyskutuję .

I my Wam życzymy miłej soboty

H. MacLeod

.
Stary 2009-01-31, 12:01   #4235
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry sobotnio

ja niedawno wstałam ... wczoraj znów zauważyłam jakieś plamnienie ... nie było to duże, ale się przestraszyłam ... dziwne to troche, bo był to taki śluz w kolorze ciemno żółtym lub pomarańczowym ... nie mam pojęcia co to mogło być - dzisiaj już tego nie ma - narazie

I przez to znów miałam straszny sen: śniło mi się że urodziłam dzidzie, byliśmy juz w domu i spała z nami w łóżku, bo nie było łóżeczka ... nie przebierałam jej wogóle bo nie miałam ciuszków ... i uwaga - ubierałam jej moje krotkie skarpetki bo nie miałam dziecięcych /a TŻ ostatnio nie kazał mi kupować skarpetek, bo niewiadomo co to będzie/ dziwny był ten sen!
Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Mamusie

I znowu mamy weekend...jak te tygodnie uciekają...nie obejrzymy się a tu przyjdzie czas na rozpakowanie
Właśnie spojrzałam przez okno i wiecie co? Pada śnieg...

Miłego weekendu dla wszystkich Brzuchatek
u mnie pada śnieg od wtorku ... jest biało i zimno

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:07   #4236
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
dzień dobry sobotnio

ja niedawno wstałam ... wczoraj znów zauważyłam jakieś plamnienie ... nie było to duże, ale się przestraszyłam ... dziwne to troche, bo był to taki śluz w kolorze ciemno żółtym lub pomarańczowym ... nie mam pojęcia co to mogło być - dzisiaj już tego nie ma - narazie

I przez to znów miałam straszny sen: śniło mi się że urodziłam dzidzie, byliśmy juz w domu i spała z nami w łóżku, bo nie było łóżeczka ... nie przebierałam jej wogóle bo nie miałam ciuszków ... i uwaga - ubierałam jej moje krotkie skarpetki bo nie miałam dziecięcych /a TŻ ostatnio nie kazał mi kupować skarpetek, bo niewiadomo co to będzie/ dziwny był ten sen!

Aniu, a Ty bierzesz jeszcze Duphaston? A może to jakieś upławy, co? Czemu ciąże niektórych z nas nie mogą przebiegać bezproblemowo? Eh...
Może te sny masz przez to, że się martwisz?
Ściskam

Edit: to rzuciłam serię pytań

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-01-31 o 12:08 Powód: Dopisek
Stary 2009-01-31, 12:08   #4237
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
dzień dobry sobotnio

Nasza wyobraźnia płata nam czasem niezłe figle ale nie przejmuj sie tym snem, podobno sny trzeba odczytywać na odwrót więc na pewno wszystko bedzie w porządku
Stary 2009-01-31, 12:22   #4238
bocianke82
Przyczajenie

GG do bocianke82

Tak się przysłuchuję i wyrażę tylko moją opinię. Ja tak mniej więcej od 4 lat jak chodzę oddawać mocz to za każdym razem mi to lekarka czy lekarz i to różnych specjalności mówi że mam się podmyć i środkowy strumień. Teraz to się tylko pytają czy wiem jak prawidłowo oddać mocz to ja na to że wiem i po sprawie . Natomiast w żadnym laboratorium mi na to uwagi nie zwrócono. Po nocy jednak trochę bakterii i śluzu od wieczornego prysznica może się namnożyć dlatego wprowadzono taka profilaktykę żeby nie dawała fałszywego wyniku. Koniec mojej opini.
I nie ma się o co sprzeczać każdy robi jak uważa za słuszne i jak usłyszał od lekarza.
bocianke82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:22   #4239
aha9
Raczkowanie

dziewczyny takie pytanie mnie naszło: Co się dzieje z wątkiem jak przestaniemy się udzielać, załóżmy że jest wrzesień 2009, wszystkie już tulimy nasze maleństwa, i zakładamy nowy wątek na odchowalni, a co z tym? ktoś go kasuje? Myślałam o tym czy można te nasze wpisy jakoś zachować, zapisać gdzieś, bo to takie fajny pamiętnik, zarówno dla nas jak i dla dzidzi, która np. poczyta sobie o naszych problemach jak sama będzie fasolkową tyczką
aha9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:33   #4240
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Miramej ja broń Boże cie nie krytykuje!! Też jestem zdania ,że kazdy ma prawo do swojej opinii, a to czy ktoś sie podmywa czy nie, wynika z poinformowania lub nie, lekarzy.
Z ciekawosci przy nastepnej wizycie w laboratorium zapytam jak to w końcu jest....
u nas też pada śnieg....zima powróciła , a już czułam zapach wiosny hehe(pomarzyc mozna)

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:35   #4241
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez aha9 Pokaż wiadomość
dziewczyny takie pytanie mnie naszło: Co się dzieje z wątkiem jak przestaniemy się udzielać, załóżmy że jest wrzesień 2009, wszystkie już tulimy nasze maleństwa, i zakładamy nowy wątek na odchowalni, a co z tym? ktoś go kasuje? Myślałam o tym czy można te nasze wpisy jakoś zachować, zapisać gdzieś, bo to takie fajny pamiętnik, zarówno dla nas jak i dla dzidzi, która np. poczyta sobie o naszych problemach jak sama będzie fasolkową tyczką
Ten nasz wątek będzie napewno w archiwum i nikt go nie skasuje mam nadzieje!!!

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:35   #4242
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Aha ale rzeczywiście dobre pytanie i dobry pomysł z zachowaniem wątku dla nasych dzieciaczków tylko jak to zrobić? Nie sądzę zeby ktoś archiwizował to wszystko przez 20 lat...a czy My mozemy jakoś zapisać u siebie? Może warto by było zapytać o to moderatorów czy jest taka możliwość...
Stary 2009-01-31, 12:37   #4243
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Aniu, a Ty bierzesz jeszcze Duphaston? A może to jakieś upławy, co? Czemu ciąże niektórych z nas nie mogą przebiegać bezproblemowo? Eh...
Ściskam

tak biorę jeszcze Duphaston - 2 razy dziennie, wczoraj wzięłam tez No-spę.
Nie wiem co z tymi upławami - od wtorku stosuję krem dopochwowo - ale wczoraj tak sie przestraszyłam, że dałam sobie spokój z kremem. Codziennie on sobie wypływa, ale jest biały - to napewno nie było to. Sama już nie wiem

No a sny to napewno przez to za dużo myśle i się denerwuje

Cytat:
Nasza wyobraźnia płata nam czasem niezłe figle ale nie przejmuj sie tym snem, podobno sny trzeba odczytywać na odwrót więc na pewno wszystko bedzie w porządku

hehe mąż dzisiaj chciał mnie zabrać na zakupy - uśmiał się z tych skarpetek
No ale dałam sobier spokój - wole posiedzieć w domu ... na wszelki wypadek

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-01-31, 12:41   #4244
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość

Ja się z kolei dziwię, że nikt wam nigdy nie wspomniał o tym, żeby przed oddaniem próbki moczu przed badaniem należny się podmyć.
Cóż edukacja medyczna cały czas w Polsce kuleje

Co do faz porodu, to faktycznie, jak wspomniała koleżanka wyżej są trzy:

1. Etap od wystąpienia regularnej czynności skurczowej powodującej skracanie i rozwieranie się szyjki do rozwarcia zupełnego, czyli umownego 10 cm.
Musze tutaj wspomnieć, że położne, lekarze nigdy nie liczą porodu od wystąpienia pierwszego skurczu, skurcze co 15-30 minut również nie są liczone jako poród właściwy (wiem okrutnicy...). Zazwyczaj brane są pod uwagę skurcze przynajmniej co 10 minut ( a często dopiero co 5-7 minut) i które powodują rozwieranie/skracanie się szyjki macicy.
Nieregularna czynność skurczowa co 60-30-15 minut faktycznie może trwać kilka dni, być bolesna i nieprzyjemna i niepozwalająca na sen i odpoczynek, ale zazwyczaj nie powoduje ona zmian jeśli chodzi o konsystencję, długość szyjki czy rozwarcie.
Stąd, wydaje mi się, czasami duża rozbieżność pomiędzy liczonym porodem z perspektywy pacjentki, a położnej czy lekarza.

2. Etap od zupełnego rozwarcia do urodzenia się dziecka. W położnictwie przyjmuje się, że ta faza nie powinna trwać dłużej niż 2 godziny, chociaż czasami dopuszcza się nieco dłuższe trwanie tej fazy. Jednak nie wyobrażam sobie, aby drugi okres porodu miał trwać dłużej niż 3 godziny i nie było w tym czasie żadnej interwencji ze strony personelu medycznego , szczególnie, gdy nie widać postępu główki w kanale rodnym.
Często jest tak, że przy zupełnym rozwarciu czeka się jakiś czas (np godzinę), aż dzieciątko obniży się w kanale rodnym, a potem rozpoczyna się parcie. Bywa oczywiście tak, że główka dziecka jest wystarczająco nisko i parcie jest efektywne jak tylko uzyska się magiczne zupełne rozwarcie. Zależy to od różnych warunków: predyspozycji osobniczej, wielkości maluszka, a także od tego, czy to 1 czy np 3-5 poród.

3. Trwa od urodzenia się dziecka do urodzenia łożyska (powinna trwać max 30-60 minut)

To tak w telegraficznym skrócie...
ten opis można uznać jako nasze pobożne życzenie żyby tak było jak opisujesz, niestety nie w polskich realiach, a zdecydowana nasza większość rodzi w Polsce

Cóż edukacja medyczna cały czas w Polsce kuleje Z każdej jak widać strony

Miramej uważam, że zbyt osobiście odebrałaś wpis eleeri. Nie był on pod żadnym kątem skierowany do twojej osoby. Mogło to urazić, na dobrą sprawę i mnie bo i ja się nie podmywam przed oddaniem moczu, i też mogłabym zwrócić uwagę Marioli żeby nas nie obrażała.Natomiast i ona zwróciła się do ogółu, i poniekąd też rację ma, no i tak się rozpędziła zapominając o kulejącej nauce, że poród przedstawiła jako wyśniony, a przecież w Polsce jestsmy...
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:42   #4245
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
...
Wiesz eleeri podmywam się przed oddaniem próbki moczu i wyobraź sobie, że dbam o higienę osobistą i nie oznacza to bynajmniej mycia się raz w tygodniu. To, że Ty się nie podmywasz, zanim pobierzesz próbkę, nie oznacza, że ktoś, kto to robi jest brudasem.
Uderz w stół a nożyce się odezwą

Nie myślałam, że ktoś z tego forum weźmie sobie to do siebie , nie podejrzewam tu nikogo o takie praktyki jak mycie się raz w tygodniu

Ale słyszałam kiedyś historyjkę (całkiem nawet niedawno), o kobiecie która poszła do lekarza, że tak powiem brzydko - śmierdząca

Nie wszyscy "lubią" myć się codziennie , (nawet mam kilka takich osób w pracy ), a nawet jak się myją to nie zmieniają i nie piorą ubrań, w każdym razie przebywanie w bliskim sąsiedztwie takich osób grozi konwulsjami

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 12:43   #4246
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem co z tymi upławami - od wtorku stosuję krem dopochwowo - ale wczoraj tak sie przestraszyłam, że dałam sobie spokój z kremem. Codziennie on sobie wypływa, ale jest biały - to napewno nie było to. Sama już nie wiem

A może mały spacerek by pomógł...może nie zakupy ale wyrwanie sie na chwilę z domu by przestać myśleć Ja z Tżetem wybieram się dzisiaj do kina Już chyba z miesiąc temu chcieliśmy ale ciągle coś nam przeszkadza...mam nadzieję że dzisiaj się uda

A jesli nie pomoże wyrwanie się z domu to może zadzwoń do lekarza i powiedz mu wszystko...na pewno najlepiej Cię uspokoi... Lepiej dmuchać na zimne...a przynajmniej będziesz spokojniejsza...
Stary 2009-01-31, 13:11   #4247
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
A może mały spacerek by pomógł...może nie zakupy ale wyrwanie sie na chwilę z domu by przestać myśleć Ja z Tżetem wybieram się dzisiaj do kina Już chyba z miesiąc temu chcieliśmy ale ciągle coś nam przeszkadza...mam nadzieję że dzisiaj się uda

A jesli nie pomoże wyrwanie się z domu to może zadzwoń do lekarza i powiedz mu wszystko...na pewno najlepiej Cię uspokoi... Lepiej dmuchać na zimne...a przynajmniej będziesz spokojniejsza...
narazie zajęłam się prasowaniem ... potem idę na spacerek z psem ... a wieczorem spotkanie z przyjaciółmi - to może przestanę myśleć
A tak prawdę mówiąc to ja w dzień nie myśle, bo ciągle mnie coś zajmuje ... ale w nocy - cisza, spokój, Tż spi ... a ja myśle

Do ginki niestety nie mam numeru na komórkę, a dzisiaj sobota

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-01-31, 13:13   #4248
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Miramej ja broń Boże cie nie krytykuje!! Też jestem zdania ,że kazdy ma prawo do swojej opinii, a to czy ktoś sie podmywa czy nie, wynika z poinformowania lub nie, lekarzy.
Z ciekawosci przy nastepnej wizycie w laboratorium zapytam jak to w końcu jest....
u nas też pada śnieg....zima powróciła , a już czułam zapach wiosny hehe(pomarzyc mozna)
czekoladko, ja w ogóle tak nie pomyślałam, poza tym powtórzę jeszcze raz - nie boję się krytyki, uważam, że konstruktywna jest wręcz wskazana - chodzi mi tylko i jedynie o sposób. I nie twierdzę, że podmywanie się przed jest OK, bo ja tak robię, a nie umycie się - złe, bo ja robię inaczej.

Cytat:

Spróbuj się nie denerwować (tak, wiem, że to strasznie trudne , może to jakaś jednorazowa awaria? Odpoczywaj, kochana

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Miramej uważam, że zbyt osobiście odebrałaś wpis eleeri. Nie był on pod żadnym kątem skierowany do twojej osoby. Mogło to urazić, na dobrą sprawę i mnie bo i ja się nie podmywam przed oddaniem moczu, i też mogłabym zwrócić uwagę Marioli żeby nas nie obrażała.Natomiast i ona zwróciła się do ogółu, i poniekąd też rację ma, no i tak się rozpędziła zapominając o kulejącej nauce, że poród przedstawiła jako wyśniony, a przecież w Polsce jestsmy...
Wiem, że nie był skierowany do mnie. Ale gdybym ja (podmywająca się przed ) napisała (tak ogólnie), że może te co się nie podmywają nie dbają o higienę, to przypuszczam, że byłby odzew.
Mariola jest położną (co, moim zdaniem, ma znaczenie), napisała, że dziwi się, że nikt pacjentom nigdy nie wspomniał o tym, żeby przed oddaniem próbki moczu przed badaniem należy się podmyć, eleeri, że "może chodzi tu o te osoby które dawnym zwyczajem myją się raz w tygodniu". Ja widzę różnicę w tych dwóch wypowiedziach.

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Uderz w stół a nożyce się odezwą

Nie myślałam, że ktoś z tego forum weźmie sobie to do siebie , nie podejrzewam tu nikogo o takie praktyki jak mycie się raz w tygodniu

Ale słyszałam kiedyś historyjkę (całkiem nawet niedawno), o kobiecie która poszła do lekarza, że tak powiem brzydko - śmierdząca

Nie wszyscy "lubią" myć się codziennie , (nawet mam kilka takich osób w pracy ), a nawet jak się myją to nie zmieniają i nie piorą ubrań, w każdym razie przebywanie w bliskim sąsiedztwie takich osób grozi konwulsjami
Widzisz eleeri, cały czas chodzi mi o sposób wyrażenia przez Ciebie swojego odmiennego zdania. Wiem, że są skrajne przypadki nie mycia się , jednak zabrały tu głos osoby, które się podmywają przed zebraniem próbki, a Ty zasugerowałaś, że myją się raz w tygodniu. Oczywiście nie imiennie i nie wprost.
Masz coś konkretnego na myśli, pisząc "uderz w stół itd."?

H. MacLeod

.
Stary 2009-01-31, 13:38   #4249
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
ten opis można uznać jako nasze pobożne życzenie żyby tak było jak opisujesz, niestety nie w polskich realiach, a zdecydowana nasza większość rodzi w Polsce

Cóż edukacja medyczna cały czas w Polsce kuleje Z każdej jak widać strony
Pracowałam w Polsce prawie 9 lat i to jest scenariusz z polskiego szpitala, przynajmniej ja w takim pracowałam i tak mnie uczono na studiach w Polsce z polskich podręczników. A że są to normy, które stosuje się także w UK (gdzie pracuję od 3 lat) i innych krajach, to inna rzecz.

A jeśli chodzi o edukację medyczną to miałam na myśli lekarzy, pielęgniarki i położne (których domena jest edukacja medyczna), a nie pracowników laboratorium, czy pacjentów.

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2009-01-31 o 13:44 Powód: dopisek
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 13:40   #4250
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:

Spróbuj się nie denerwować (tak, wiem, że to strasznie trudne , może to jakaś jednorazowa awaria? Odpoczywaj, kochana
mam nadzieję

Zeszłam rano na dół, zeby zrobić sobie śniadanie, a mama mi mówi: ty lepiej dzisiaj siedź sobie na górze! ... ona chora, brat chory i wszędzie zarazki ... i na wszelki wypadek zrobiła mi syrop z cebuli i miodu - fuuuuj! Mam nadzieję że nie będe musiała go pić

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-01-31, 13:43   #4251
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
mam nadzieję

Zeszłam rano na dół, zeby zrobić sobie śniadanie, a mama mi mówi: ty lepiej dzisiaj siedź sobie na górze! ... ona chora, brat chory i wszędzie zarazki ... i na wszelki wypadek zrobiła mi syrop z cebuli i miodu - fuuuuj! Mam nadzieję że nie będe musiała go pić
No co Ty? Zmarnujesz syropek mamy?

H. MacLeod

.
Stary 2009-01-31, 14:00   #4252
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
No co Ty? Zmarnujesz syropek mamy?
... jak się tylko da
Ona jest chora to niech pije ... a mnie moze grypsko nie dopadnie

Ale sie ośmiałam - mój Tż gra w Mario Brossa ... ostatnio tak wspominaliśmy stare czasy i dzisiaj wpada do domu i mówi: ściągam Mario Brossa! ... jak się skuje to klawiatura prawie w strzępach nerwus!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Stary 2009-01-31, 14:42   #4253
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
dzień dobry sobotnio

ojj moze to taki jedno razowy sluz -nie stresuj sie bo nie warto kobietko
a bierzesz duphaston ? jesli tak to nic tobie nie grozi
a sny widze masz cudne
Cytat:
Ściskam

kurde no ja tez sie zastanwiam dlaczego u jednych zadnych komplikacji a u innych komplikacje za komplikacjami, ja mam nadzieje ze mojej dzidzi wybryk w 6 tygodniu sie juz wiecej nie powtorzy !!!!
Cytat:
wątek zostaje przeniesiony do archiwum lub jest na dalszych stonach poczekalni - raczej go nie kasuja na watku, czasem jak sa archozowane watki to np zdjecia biora i znikaja w cudowny sposób

ja zjadalam obiad pierwsze danie czyli barszczyk z uszkami mniami apozniej fryty i rybka

no i po tygodnioej nieobecnosci w odmku wzielam sie z TZ za sprztanie bo wiecie jak to jest chop pranie zorbi powiesi ale prania juz nie sicganie poodkurza dywan i panele ale kurzu na meblach nie bo po co ? hihi
no a jak sie cieplej zorbie to bedzie trzeba pomyc okienka wiec TZ bedzie myl okna a ja wieszala firany jak to dobrze byc w ciązy ;]

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-31, 14:55   #4254
aha9
Raczkowanie

Cytat:
ojj moze to taki jedno razowy sluz -nie stresuj sie bo nie warto kobietko
a bierzesz duphaston ? jesli tak to nic tobie nie grozi
a sny widze masz cudne

kurde no ja tez sie zastanwiam dlaczego u jednych zadnych komplikacji a u innych komplikacje za komplikacjami, ja mam nadzieje ze mojej dzidzi wybryk w 6 tygodniu sie juz wiecej nie powtorzy !!!!

wątek zostaje przeniesiony do archiwum lub jest na dalszych stonach poczekalni - raczej go nie kasuja na watku, czasem jak sa archozowane watki to np zdjecia biora i znikaja w cudowny sposób

ja zjadalam obiad pierwsze danie czyli barszczyk z uszkami mniami apozniej fryty i rybka

no i po tygodnioej nieobecnosci w odmku wzielam sie z TZ za sprztanie bo wiecie jak to jest chop pranie zorbi powiesi ale prania juz nie sicganie poodkurza dywan i panele ale kurzu na meblach nie bo po co ? hihi
no a jak sie cieplej zorbie to bedzie trzeba pomyc okienka wiec TZ bedzie myl okna a ja wieszala firany jak to dobrze byc w ciązy ;]

o to prawie tak jak ja, ma pierwsze barszczyk z osobnymi ziemniaczkami, na drugie losos na parze i ziemniaczki w mundurakach, tż na zjeździe drogowców wiec ja caly wekend ryba
aha9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 15:05   #4255
Agata R
Rozeznanie

GG do Agata R

Cześć Mamuśki

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Zgłasza się kolejna kopnięta i to dwa razy ale fajne uczucie a dzisiaj cisza czekam na dalsze
ooo jakie to uczucie... ja sie doczekac nie moge... a pewnie jeszcze dluuugo poczekam bo brzucha nic a nic nie mam wiec dzidziol widocznie mia jeszcze mase miejsca

Cytat:

hehe ja tez mam ostatnio glupie sny... ostatnio mi sie snilo ze karmilam piersia... bardzo czesto mi sie to sni (moze dlatego ze sobie tego nie wyobrazam )

Cytat:
Napisane przez bocianke82 Pokaż wiadomość
Tak się przysłuchuję i wyrażę tylko moją opinię. Ja tak mniej więcej od 4 lat jak chodzę oddawać mocz to za każdym razem mi to lekarka czy lekarz i to różnych specjalności mówi że mam się podmyć i środkowy strumień. Teraz to się tylko pytają czy wiem jak prawidłowo oddać mocz to ja na to że wiem i po sprawie . Natomiast w żadnym laboratorium mi na to uwagi nie zwrócono. Po nocy jednak trochę bakterii i śluzu od wieczornego prysznica może się namnożyć dlatego wprowadzono taka profilaktykę żeby nie dawała fałszywego wyniku. Koniec mojej opini.
I nie ma się o co sprzeczać każdy robi jak uważa za słuszne i jak usłyszał od lekarza.
ja tez o tym nigdy nie slyszalam ale dobrze wiedziec na przyszly raz tez sikne juz podmyta
Agata R jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 15:43   #4256
megi b
Wtajemniczenie

mariolasl dzięki za opisanie faz porodu

Cytat:
Ponoc od pierwszego kopniecia liczy sie 4,5 miesiaca do porodu ?? tak wczorja mi moja połozna mowila jak bylam usłyszec serducho
a nie wiedziałam

Ania0104 myślę, że białe upławy są normalne, ale takie ciemniejsze lub z krwią na pewno wymagają kontaktu z lekarzem.

Cytat:
Też sobie ostatnio o tym myślałam, że z tego naszego pisania to fajny pamiętnik wychodzi warto by go jakoś zachować tak u siebie na kompie tylko jak

Od ostatniego kopnięcia u nas cisza. Mój Tż codziennie robi sesję za maleństwem przytulając się do niego, całując i pukając w brzuszek, ale jakoś na razie kontaktu nie mogą ze sobą złapać

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 15:47   #4257
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
...
Wiem, że nie był skierowany do mnie. Ale gdybym ja (podmywająca się przed ) napisała (tak ogólnie), że może te co się nie podmywają nie dbają o higienę, to przypuszczam, że byłby odzew.
Mariola jest położną (co, moim zdaniem, ma znaczenie), napisała, że dziwi się, że nikt pacjentom nigdy nie wspomniał o tym, żeby przed oddaniem próbki moczu przed badaniem należy się podmyć, eleeri, że "może chodzi tu o te osoby które dawnym zwyczajem myją się raz w tygodniu". Ja widzę różnicę w tych dwóch wypowiedziach.

Widzisz eleeri, cały czas chodzi mi o sposób wyrażenia przez Ciebie swojego odmiennego zdania. Wiem, że są skrajne przypadki nie mycia się , jednak zabrały tu głos osoby, które się podmywają przed zebraniem próbki, a Ty zasugerowałaś, że myją się raz w tygodniu. Oczywiście nie imiennie i nie wprost.
Masz coś konkretnego na myśli, pisząc "uderz w stół itd."?
Ja nie wiem czemu się tak czepiasz?
Nikt nie poczuł się urażony tylko Ty?
Ciekawe dlaczego

W każdym razie nie będę dalej ciągnąć wątku o podmywaniu się. Uważam, że wszystko zostało już powiedziane.

Widzę, że Ty Miramej bardzo chcesz się pokłócić, ale najwidoczniej nie masz z kim. Cóż ja nie będę Ci służyć pomocą

Temat podmywania uważam za zamknięty.

Cytat:
...
Narobiłaś mi smaka na frytki, chyba sobie usmażę , posypane serem żółtym i z ketchupem

Mój chłop jak się mu nie powie żeby coś zrobił to nie zrobi. Twój chociaż zrobi , a ja muszę po kilka razy się powtarzać, bo on ma zawsze czas

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 15:47   #4258
truheart
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie też tak myślałam...teraz po rozmowie z kilkoma osobami wydaje mi się że co do sali porodowej to zależy jak poród się rozwija...czasami jest czas i siły na prysznic czasami nie...tu na szczęście przy sali bez łazienki jest łazienka na korytarzu zaraz obok...
Jeśli chodzi o sale poporodową to jednak też trzeba odpocząc...wiadomo że dziecko donoszą więc mozna z nim być, ale można też spokojnie odpocząc...przyjaciólka mówiła że ona była tak wymęczona ze tylko by spała, a z dzieckiem i tak po kilku dniach wraca się do domu i wtedy można być z nim w każdej chwili u ma się je dla siebie Twoje argumenty Tru jak najbardziej przemawiają do mnie i sama tak myślałam, ale myślę i myślę i im dłużej myślę tym bardziej nie wiem jakie rozwiązanie jest najlepsze
Zależy też pewnie ile Pań akurat będzie rodziło i które sale akurat będą wolne...w końcu w te wakacje czeka nas baby boom jakich mało widać to już po ilości naszych forumowych Mam
Pewnie będzie nas dużo może wypisz sobie plusy i minusy na kartce i zobacz co zwycięży
Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Zgłasza się kolejna kopnięta i to dwa razy ale fajne uczucie a dzisiaj cisza czekam na dalsze
Ojej, suuper!
Cytat:
Po tych wizytach u babci mam dość - ona ciągle mi każe jesć! Bo jestem płaska jak deska ... i mi mówi że ona już duuuzo widziała (była pielęgniarką) ale żeby w 4 miesiącu nie było widać ciąży to nie jest normalne no i pogadaj z babcią

i co się jeszcze dowiedziałaś? Jak Mumi się miewa? Jak maluszek? Pewnie super słodki
Babcie chyba mają to do siebie, że lubią dokarmiać (przekarmiać) wnuczęta

Co do Mumi - to wygląda jakby nigdy w ciąży nie była chodzi w swoich ciuszkach sprzed ciąży i wygląda pięknie. Trochę mnie podłamała opowiadając jak wygląda dieta mamy karmiącej co do porodu, to dużą część tych masakrycznych skurczy wytrzymała bez znieczulenia, bo anestezjolog był przy jakiejś cesarce akurat. Siedziała na sako, ale, że była podłączona do ktg, kable jej się pod długimi nogami plątały to za wygodnie nie było. Zmaltretowała rękę małża w trakcie skurczy i mówiła, że kiedy były już w takich odstępach co 20 sekund zdawało jej się, że odlatywała z wycieńczenia. Kiedy w końcu podłączyli ją do znieczulenia, poczuła taka różnicę, że aż się zdżemnęła przebili jej ten worek, Mały wyszedł po trzech partych przy małej pomocy lekarza (nacisnął na brzuch). Urodziła o 3, TZ do 6 siedział z dzidzią na rękach, ona spała te 3 godziny po przewiezieniu na oddział poporodowy, a od 7 miała go juz przy łóżku do końća swojego pobytu w szpitalu.
Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość

Ja się z kolei dziwię, że nikt wam nigdy nie wspomniał o tym, żeby przed oddaniem próbki moczu przed badaniem należny się podmyć.
Cóż edukacja medyczna cały czas w Polsce kuleje
A no widzisz a te co wiedzą i tak robią są odbierane prawie jak dziwolągi.

Cytat:
dzień dobry sobotnio

U nas też pada śnieg od kilku dni, wcale mi się to nie podoba
Poleż lepiej dziś cały dzień, jeśli znów jakieś plamienie Cie nachodzi
Cytat:
Jak juz dziewczyny pisały-wątek spada na coraz dalsze strony, ale nikt go nie skasuje.
Cytat:
mam nadzieję

Oj ten syrop to dla mnie trauma dzieciństwa! obrzydliwstwo
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-31, 16:22   #4259
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Ja nie wiem czemu się tak czepiasz?
Nikt nie poczuł się urażony tylko Ty?
Ciekawe dlaczego

W każdym razie nie będę dalej ciągnąć wątku o podmywaniu się. Uważam, że wszystko zostało już powiedziane.

Widzę, że Ty Miramej bardzo chcesz się pokłócić, ale najwidoczniej nie masz z kim. Cóż ja nie będę Ci służyć pomocą

Temat podmywania uważam za zamknięty.
Możesz to nazwać czepianiem, to, że nikt inny nie podjął szerzej tematu, nie oznacza jeszcze, że nie poczuł się urażony. Ani ja, ani Ty tego nie wiemy. A ja się poczułam, bo nie lubię zachowań, gdy ktoś uważa, że to, co on robi to jest jedyna słuszna droga, a z tymi, co robią inaczej najprawdopodobniej jest coś nie tak (a jestem tutaj postępującą inaczej niż Ty).

eleeri, w ogóle nie chcę się kłócić, ale dlaczego nie mogę zaprotestować, jeśli piszesz coś, czym czuję się dotknięta? Wydaje mi się, że w żadnej swojej wypowiedzi Cię nie obraziłam.
Wobec powyższej Twojej argumentacji (że się czepiam, że się chcę pokłócić) i braku odpowiedzi/reakcji na krytykę sposobu w jaki Ty opisałaś osoby postępujące inaczej niż Ty - ja również uważam temat za zamknięty.

Tru, w swoim poście też napisała, że osoby, które postępują zgodnie ze wskazaniami medycznymi przy oddawaniu moczu do analizy, są odbierane niemal jak dziwolągi.

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-01-31 o 16:26
Stary 2009-01-31, 16:22   #4260
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm .... ciekawe
Po tych wizytach u babci mam dość - ona ciągle mi każe jesć! Bo jestem płaska jak deska ... i mi mówi że ona już duuuzo widziała (była pielęgniarką) ale żeby w 4 miesiącu nie było widać ciąży to nie jest normalne no i pogadaj z babcią
Ja mam 14 tydzień i też mało co widać brzuszek, chyba, ze sie najjem jak głupia a tak to prawie nic, zwlaszcza rano.
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości