![]() |
#31 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: tak, jestem materialistką!!
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() [quote=malaDarunia;1075458 8 jeśli nie umie myśleć przyszłościowo, to nie widziałabym jego przyszłości ze mną. nie lubię facetów, którzy nie myślą. albo myślą tylko o sobie, fajtłap, niezaradnych itp może pogadaj z nim jeszcze raz i spróbuj przekonać do wyjazdu? ps. nie musicie mieszkać w Polsce. zawsze można sobie ułożyć życie w Holandii i zarabiać o wiele więcej niż u nas. [/quote] wlaśnie chyba nie myśli przyszłościowo ![]() ![]() marzy mi się mieszkać w Holandii, z dala od tego głupiego domu... ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-01-31 o 13:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Kopnij go w d.....za przeproszeniem.
Facet przepija i przepala kase. Chcesz jechac do Holandii ?, po co? , zeby zarabiac 20tys na jego piwo i fajki. No coz .....kazdy sobie zycie uklada. Powodzenia Ci zycze , szczegolnie jak bedziecie mieli dzieci. Na Twoim miejscu , sama pojechalabym do tej Holandii i odkladala wlasne pieniadze na wlasne konto , i kupila sobie kiedys wlasne mieszkanko. Nigdy w zyciu nie zameldowalabym w nim takiego chlopa. Zacznijcie wreszcie dziewczyny myslec o sobie a nie o facetach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A po drugie: skoro on ma tutaj pracę, to nie ma żadnego obowiązku, żeby z Tobą do Holandii jechać. Chcesz to jedź sama, nie chcesz to nie jedź. Jak ktos ma pracę to raczej jej nie porzuca, żeby za granicę wyjeżdżać, bo nie każdy jest do życia na emigracji, nawet krótkotrwałej, stworzony. Wy już tam byliście, widocznie Twoeju TŻetowi nie odpowiadało tamtejsze życie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
No to ja się wyłamię, bo moim zdaniem, jesli się wie, że można wyjechać, popracować tam i odłożyć kawałek grosza na mieszkanie czy, jak to się ładnie napisało, kilka aut, a siedzieć tutaj z 2 tysiącami i wiedzieć, że się jest skazanym na, nie wiem, 40 lat kredytu, i te sprawy, to nie ma się nad czym zastanawiać.
Nie wiem, czy on myśli tak przyszłościowo, coś mi się wydaje, że nie bardzo... Ma pracę w firmie, ale pytanie, co to za praca, czym on się tu zajmuje, jest inzynierem czy historykiem z wykształcenia ![]() A problem z jego alkoholizmem jest oczywiście nadrzędny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Skoro macie możliwość zaoszczędzić rocznie 50 tyś (?) (czyli rozumiem niby tylko jakieś 11,5 tyś e) , to za chabety go i wio z nim tam.
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-01-31 o 15:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
dziewczyny już wszystko powiedziały w tym temacie; jeśli czujesz się na siłach-jedz sama, Twój facet mógłby myśleć bardziej przyszłościowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Wszystko zgoda, ale 60metrowe mieszkanie w Wawie to jest jakieś 400 tyś (zdaje się, że metr 5-8 tyś), pomijam, że aby dostać kredyt, trzeba mieć wkład, sam kredyt pewnie na nie mniej niż lat 30, i potem życie przez te przynajmniej ćwierc wieku ze świadomością, że tych 1,5 tyś czy ile tam jest raty od takiej kwoty na taki czas, miesiąc w miesiąc w zębach zanieść trzeba, a liczyć można np. tylko na siebie i TZta.
No nie wiem, nie wiem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Nasunęło mi się pytanie: macie szansę odłożyć to 50 tyś/rok po odliczeniu kosztów jego używek, czy może wliczasz te koszta w owe 50 tyś?
Myślę że złudne jest myślenie, że po przekroczeniu granicy holenderskiej on zmieni się w przykładnego i niepijącego faceta, myślącego tym samym torem co Ty. Albo to sobie uświadomisz albo też, ślepą miłością do Niego, skazujesz siebie i swoje dzieci na mało ciekawe życie, w którym dopiero nie będzie Cię na nic stać, bo tata i mąż będzie przepijał wtedy już Wasze pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Pomijając fakt, że ja uważam, że bycie z alkoholikiem i nie robienie z tym nic to głupi pomysł to dlaczego się nie uczysz żeby mieć większe szanse na znalezienie pracy? Bo jak Twój facet nie chce jechać, Ty nie chcesz jechać bez niego to zostajesz w Polsce, w której nie możesz znaleźć pracy, więc ja bym radziła się wziąć za naukę. I za problemy alkoholowe chłopaka.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Moze mu tak wygodnie w Polsce, moze boi sie zmian, moze nie planuje przyszlosci z Toba, ja bym pojechala z kims innym...mimo wszystko, bo w Polsce z praca bardzo kiepsko, a jak juz jakas prac sie znajdzie to wynagrodzenie wywoluje smiech
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
A ja nie rozumiem problemu ze znalezieniem pracy. W jakim mieście mieszkacie? Będąc jeszcze w liceum, w klasie maturalnej pracowałam 20 godzin tygodniowo i dostawałam nieco ponad 700 zł (stanowisko nazywało się, jakże wdzięcznie, "Customer Service Assistant" - w szkole językowej). Teraz pracuję nieco mniej, za trochę mniejsze pieniądze i po 15 godzin tygodniowo, bo plan zajęć na studiach mam jaki mam, czyli napięty i w bardzo różnych godzinach, w weekendy nie pracuję bo zarabiam na przyjemności, a nie na życie, więc weekendy chcę mieć wolne. Niemniej dziewczyna, która pracuje ze mną (salonik prasowy w małym centrum handlowym) i nie studiuje, więc jest bardzo dyspozycyjna, zarabia ok. 2000 na rękę. Ma taką samą stawkę jak ja i średnie wykształcenie. Myślę, że Twój chłopak ma trochę racji - jak dobrze poszukasz to znajdziesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyno patrz na siebie, jesteś młoda, całe życie przed Tobą. ![]() Może to się wyda samolubne ale czasami trzeba na coś postawić. Popracujesz kilka lat, odłożysz pieniążki i możesz założyć własny biznes w Polsce lub zostać za granicą. W międzyczasie możesz się kształcić. Gdybym miała taką możliwość to od razu bym pojechała. Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2009-01-31 o 22:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
pracodawcy przycięli stanowiska w swoich firmach, za sprawą tego kryzysu, który niszczy nam gospodarkę. a jak chcą zatrudniać, to za śmieszne pieniądze. wiesz. trafiłaś na dobrą pracę... za 60 godzin miesięcznie masz 700zł na rękę. ale pomyśl trochę o tym, że realia są troszkę inne. niektórzy muszą pracować 40 godzin tyg= 160 godz miesięcznie żeby takie 700zł zarobić. bo takie są niektóre pensje w naszym kraju po co laska ma pracować za tyle, skoro może jechać do Holandii i zarobić 10X więcej. będzie miała na utrzymanie, mieszkanie i na odłożenie pozostałości wypłaty. a w Polsce, mając takie 700zł, zastanawiasz się 4X czy dziś kupić chleb, czy zapłacić za czynsz za mieszkanie... który notabene jest połową wypłaty.
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dziwie sie, ze jestes taka mloda, widzisz co sie dzieje [picie codziennie po kilka piw ![]() ![]() u mnie w domu byl okres jak bylam mlodsza, ze mame zwolnili z zakladu pracy [masowe zwolnienia] a tacie zmniejszyli pensje i to prawie o polowe [chcieli zeby zaklad nie upadl] i moja mama potrafila tak zarzadzac pieniazkami - pensja taty wynoszaca 1300zł!!!! na nasza czworke [rodzice, ja i brat] ze nigdy niczego w domu nie brakowalo, codziennie cieply obiad, my zawsze czyste, porzadne ubrania i nigdy z niczyjej pomocy rodzice nie skorzystali przez te pol roku [zanim mama znalazla prace]. takze zastanow sie, czy chcesz byc z facetem, ktory ma problem z alkoholem, jest niedojrzaly i nieodpowiedzialny, a na dodatek rozrzutny, ktory pieniadze zarobione wydaje w duzych ilosciach na uzywki. ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Alkoholik to alkoholik. Można sobie założyć - "dobra, spróbuje mu pomóc. Poczekam pół roku, może rok. Jeśli nic się nie zmieni - odejdę". ALE - ktoś tu wspomniał o współuzależnieniu. Właśnie - będąc z takim człowiekiem, nie myśli się racjonalnie, ale właśnie jak osoba współuzależniona. Takie nakładanie sobie terminów lub założeń "wyjedziemy. Jak dalej będzie pił, to odejdę" zazwyczaj prowadzi do tego, że marnuje się całe życie. Obawiam się, że ty już masz symptomy tego współuzależnienia. W każdym razie - dziewczyno, bierz tyłek w troki i nie marnuj życia. Wyjedziesz do Holandii czy nie, nieważne. Kopnij w tyłek tego faceta, bo jesteś na najlepszej drodze, żeby zmarnować życie. (Mówi ci to ktoś, kto z uzależnionymi pracował..)
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie, kryzys jest i to coraz gorszy, na zachodzie to tragedia, ludzie tracą pracę i oszczędności. Jeśli masz możliwość legalnej pracy w Holandii, to nie oglądaj sie na pijaka, tylko jedz, bo to może byc Twoja ostatnia okazja, w najbliższych latach możesz juz nie miec takiej szansy. Nawet gdybys tylko trochę popracowała i kryzys Cie załatwi, to i tak lepiej niz gdybyś ta trochę pracowała w Polsce. A facet niech zostanie w Polsce, bo po pierwsze ma tu prace i niech ją trzyma, a po drugie, tam nie będzie przepijał Twoich pieniędzy.
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten kryzys jednak jest i u nas. W moim (dużym) mieście jedna z firm-molochów zwolni za chwilę 400 osób.. To raz. Wysokość pensji to już w ogóle inna bajka. I poczekajcie jeszcze 1-2 miesiące i zobaczycie, ze ceny pójdą w górę w przypadku produktów z importu. Ci przedsiębiorcy, którzy rozliczają się w Euro, muszą podnieść ceny (wiekszość rozbi to o min. 10%). Jeśli ktoś nie ma tu większych planów, nic go nie trzyma, a ma możliwość sensownej, legalnej pracy poza granicami i się waha, czy jechać, to powinien skorzystać.
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
a ja na Twoim miejscu zrobilabym wszystko zeby nie pozostac ze srednim wyksztalceniem... Bo wtedy to juz wszystko jedno czy z pijakiem czy nie, o pieniadze ciezko.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Kochana, w Polsce niedługo co drugi człowiek będzie miał mgr przed nazwiskiem. Co innego się liczy.. (Chyba, że masz dyplom renomowanej uczelni i z intratnego kierunku - to owszem..)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W Polsce z dyplomu zrobiono jakiś marny świstek, a żeby zostac sprzedawcą w warzywniaku to najlepiej jakbys znała ze dwa języki. Paranoja. Liceów namnożyło się jak psów, każdy młody człowiek po prostu musi miec maturę. ![]() Bawaria ma także wiele wad, którym ja nie przeczę, ale przynajmniej w tym zachowali zdrowy rozsądek. Gimnazja (odpowiedniki naszych liceów) to jest miejsce gdzie ida tylko i wyłącznie osoby najzdolniejsze i na klasę ok25osobową wypada ich góra pięć (jest wymagana odpowiednia -wysoka- średnia z trzech przedmiotów) Tylko mając maturę stajesz sie człowiekiem, ktry juz może pracować jako powiedzmy pracownik banku niższego szczebla czy urzędnik niższego szczebla. Matura to jets coś. A nie papier toaletowy.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-02-01 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Uwazacie ze to zle ze Polacy sa ogolem coraz lepiej wyksztalceni?
Poza tym, skoro to wszystko swistki i taka blahostka, latwe do zdobycia, to ja tym bardziej, jako pracodawca, docenilabym tego, ktoremu chcialoby sie po taki papierek schylic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Schylać się" po wyższe wykształcenie powinni najzdolniejsi. A teraz sa do tego wręcz zmuszani praktycznie wszyscy. Chce czy nie, zdolny czy nie, jak chce pracować w sklepie, to musi miec magistra. A przeciez istnieje na swiecie wiele prac do których wyższe wykształcenie jest niepotrzebne. I w niczym to nie ujmuje ani samej pracy ani ludziom, którzy ja wykonują.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-02-01 o 11:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-02-01 o 11:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
ale offtop nam sie rozwinal
![]() Dziewczyny nie burzcie mi swiatopogladu!!! To po co ja sie tak mecze z ta sesja? ![]() Generalnie myslalam ze to ze brakuje pracownikow fizycznych zwiazane jest z tym ze pracuja za granica, a nie z tym ze nagle zachcialo im sie ksztalcic? Poza tym: "Dokładny obraz polskiego społeczeństwa dał przeprowadzony w 2002 roku spis powszechny. Według danych ze spisu na 32,4 mln osób powyżej 13 roku życia ok. 3,2 mln miało wyższe wykształcenie, 1 mln osób miało wykształcenie policealne, wykształcenie średnie miało 9,2 mln, zasadnicze zawodowe - 7,5 mln, a podstawowe - 9,6 mln osób." Ja sie juz nie wglebiam, bo chyba sama tego problemu nie rozwiaze. Wracajac, Autorko watku, jakies postanowienia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Do autorki wątku: nie uważam żebys była materialistką, poprostu podchodzisz do swojej przyszłosci bardzo dojrzale i chwali Ci sie że chcesz zarobić pieniązki zagranicą (mając taką możliwosc) nie mogac znaleźc pracy w Polsce.
Szczerze mówiac na Twoim miejscu wyjechałabym do tej Holandii, zamiast faceta nieudacznik, który na laurach osiadł wzieła kumpela i zaczeła zarabiać te pieniądze. Poza tym co Ci po facecie który zarabia, pije i jeszcze kase od Ciebie pożycza ![]() ![]() O matko a dlaczego Ciebie to dziwi? Autorka wątku ma 21 lat i praktycznie żadnego doswiadczenia zawodowego...Ciezko jest znaleźc dobra prace osobie która ma ukonczone studia, doswiadczenie zawodowe i zna jezyki obce, bo konkurencja jest spora (zalezy jeszcze w jakiej branzy), a co dopiero 21 latce, która z pewnoscia wczesniej niewiele pracowała? Weź tez pod uwage to że mamy obecnie recesje, pracownikow masowo sie zwalnia i raczej juz nowych nie przyjmuje Cytat:
Nie kazdy jej do niej stworzony, ale facet który mysli dojrzale i o przyszłosci ze swoja partnerką to rzuciłby w diabły prace za 2 tys i wyjechał żeby zarobic na godne życie jezeli ma taką możliwosc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.