|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak upomnieć się o zwrot pieniędzy od TŻta?
Też mieszkam z TŻ i rozwiązanie mamy b. proste...
Co miesiąc dostaję 800zł od niego... 400zł za mieszkanie i 400zł na życie (w to wchodzi jedzenie, podstawowe kosmetyki, czyli żele pod prysznic, szampon, pasta do zębów, proszki, płyny do mycia naczyń itp.). ja wykładam tyle samo... to, co zaoszczędzimy z tych 800zł na życie odkładamy np. na wyjście do kina, albo imprezę... chociaż zdarza się to b. rzadko... ![]() Mamy wspólny budżet i... dla nas idealne i proste rozwiązanie... Nie chciałabym się bawic w oddwanie sobie pieniędzy...
Edytowane przez italiaanka Czas edycji: 2009-02-01 o 19:52 |
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem dlaczego ludzie mieszkajacy ze soba ,ogladajacy sie nago i robiacych rozne intymne rzeczy wstydza sie rozmawiac ze soba o pieniadzach -szczegolnie o pieniadzach swoich rodzicow ?
ustalcie wspolna skarbonke lub kalendarz platnosci i juz. |
|
|
|
|
#33 |
|
Nie depcze krokusów
|
Krakoska87 - umówcie się jakoś. W naszym przypadku albo dzielimy przy kasie zakupy tak, żeby wyszło po połowie, albo zostawiamy paragon i zaraz po powrocie do domu druga osoba robi przelew na połowę kwoty, albo w przypadku stałych opłat (jak internet) 2 miesiące opłaca on, potem ja. To naprawdę nie jest trudne, luźna rozmowa bez nerwów rozwiąże problem. A jeśli nie, niech spada, nie dorósł do związku. I uwierz mi, po paru miesiącach nie byłoby Ci żal.
|
|
|
#34 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dlatego nie potrafię nic poradzić autorce w kwestii zwrotu pieniędzy. Uważam, że na przyszłość najlepsze będzie rozwiązanie proponowane już przez kilka osób. Osobne pieniądze na mieszkanie i jedzenie pochodzące po równo od niej i od jej chłopaka. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Realistka
|
Popieram pomysl z odkladaniem po polowie
a rozmowa ejst prosta ;p beirzesz tżta na sppokojnie i mu mowisz ze chcesz sprawdzic ile wydajecie na to wsyztsko i mowisz zeby odkladac np po 50 złotych wiecej na wszelki wypadek i powiedzmy to co zostanie odkladac osobno moze sie spora sumka uzbierac i bedzie milo dostac dodatkowy zastrzyk gotowki![]() ja z tżtem nie mieszkam heh mam dopiero 18 lat ale jestesmy ze soba juz prawie 2 lata i co jak co o pieniadzach z nim rozmawiam bez probklemow bo wczenisj ciagle sie o to klocilismy ( ja nie mam za bardzo swojej kasy a on znowu szastal na prawo i na lewo);pna szczescie po intensywnej nauce go troche nauczylam xD i nie krepuje sie nigdy: "Ejj kochanie czy Ty mi nie wiszisz za ta koszulke co Ci kupilam bo zapomniales portfela?"
|
|
#36 |
|
MUSEarka
|
Moj Chłopak też wisiał mi 300 zł. jakoś tak sie uzbierało, a to mu na taxówkę dałam, a to jakiś przelew musiał zrobić, a to coś tam.
Zwlekał z oddaniem baaardzo długo. W końcu postawiłam sprawę jasne - do końca tamtego tygodnia. Wczoraj nie miał jak przyjechać, bo mks nie kursowały normalnie - dzisiaj ostateczny termin. Coś w domu mu nie pykło - pożarł się z rodzicami, dzisiaj pieniędzy nie dostałam. Toczyliśmy ostrą batalię na gadu, byłam twarda, złośliwa, uszczypliwa, groziłam nawet, że już nie pożyczę mu ani grosza jeżeli dziś nie dostanę pieniędzy [są mi potrzebne, bo jutro wyjeżdżam w góry!]. Byłam twarda do czasu, kiedy przyjechał do mnie pożegnać się przed moim wyjazdem. Wtedy się rozpłakałam, bo było mi okropnie głupio, że tak go potraktowałam - chciałam być nieugięta, bo wiem, że termin można przekładać co tydzień co tydzień - w końcu to mój Facet, nie zagrożę mu, że go rzucę tylko przez pieniądze [pomijając fakt, że materialistką jestem ]. Także jutro rano mam dostać przelew, jeżeli go nie będzie - za przeproszeniem 'ocipieję' ze złości, a jemu wytargam porządnie uszy i oberwie mu się zdrowo
|
|
#37 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A to, że on Cię olewa, roluje i jakoś nie ma problemów z nieoddawaniem Twojej kasy, to pikuś? A sam fakt, że w ogóle musisz się dopraszać o swoją kasę jak u obcego? Dziewczyny, pomyślunku trochę... A potem płacz, że facet taki, czy owaki, robi, co chce i nie szanuje
gdybyś była trochę większa upiekłbym Cię w słodkim cieście Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne! Edytowane przez Cathas Czas edycji: 2009-02-03 o 09:07 |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moher to siła.Moher to władza. Moherowych kapeluszy.Nigdy się nie zdradza. Moher daje młodość.Niesie wielkich przemian wiatr Moherowy beret opanuje świat. "Wielkie historie miłosne mogą nie mieć końca. Ale co muszą mieć nieodzownie – to początek." ~Kłamczucha |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Zaproponowalam ze kazdego miesiaca wkladamy taka sama sume pieniedzy i z tych pieniedzy placimy rachunki i oplacamy jedzenie. TZ'owi bardzo sie ten pomysl spodobal Sprobuj zaproponowac taki sposob Krakoska87i zobaczysz reakcje - jedynie reakcja bedzie swiadczyla o jego podejsciu do tego zwiazku. I pamietaj ze to sa Twoje pieniadze i po to je dostajesz zeby wydac na siebie |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#41 | |||
|
Rozeznanie
|
Ja mówię wprost- wyskakuj z kasy, wisisz mi tyle i tyle
I nigdy nie ma problemu Ja zawsze doradzam rozmawiać z TŻ wprost, bez owijania w bawełnę mówić otwarcie jaki jest problem. W końcu to najbliższa nam osoba, przynajmniej z założenia ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#42 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my zamieszkalismy razem w mieszkaniu studenckim rok temu. moj TŻ jest strasznie roztrzepany. ja robilam zakupy [na obiad itd.] i zostawaialam paragony a on nagle przychodzi i mi daje 20zł i mowi ze to na obiady wtedy zaczelam sie smiac, usiedlismy, pokazalam mu paragony i on byl w szoku, ze tyle zycie kosztuje ale od razu oczywiscie oddal mi kase.rachunki od poczatku placimy po rowno. a co do reszty - kto idzie na zakupy i kupi cos temu drugiemu, wraca z paragonem i sobie oddajemy. za produkty na wspolny obiad - placimy po polowie. w tym roku u mnie nad biurkiem wisi tablica korkowa i tam zrobilismy 'liste dluznikow' jest napisane:Kasia - B: B - Kasi: dopisujemy tam wszystkie kwoty po powrocie z zakupow kto komu ile i za co, jak sie troche uzbiera, to podsumowujemy i sie rozliczamy ![]() a jak juz zamieszkamy tylko we dwoje to pewnie powstanie wspolna kieszeni Cytat:
Cytat:
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|||
|
|
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W sytuacji, gdy facet nie ma kasy, to nie ma problemu. Mówi 'kochanie, teraz nie mam, ale jak tylko będę miał, to oddam'. I po kłopocie
gdybyś była trochę większa upiekłbym Cię w słodkim cieście Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne! Edytowane przez Cathas Czas edycji: 2009-02-03 o 17:42 |
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
MUSEarka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przyznał mi się do tego, że jest mu z tym niefajnie, a że mam miękkie serce - tak na tym wychodzę. Na szczęście oddał wszystko i ma czyte konto.
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Ten wątek przeczytałem niemal jak bym oglądał kolejny odcinek ulubionego serialu
![]() I jako stary zgryźliwiec powiem tyle, że mogę się załozyć, iż większość z pań które narzekają że face "się nie dorzuca" na początku znajomości robiły mu scenki "przy kasie" w stylu "nie będziesz płacił za mnie", no i facet wziął to sobie do serca ![]() A żeby być choć trochę konstruktywnym: jeżeli facet naprawdę zapomina, to upominajcie się i to od razu - wtedy to nie będzie naprawdę żaden problem a wręcz przeciwnie - a nie po długim czasie, bo wtedy brzmi to jak pretensja i próba wywołania kłótni albo wywierania presji. |
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem naprawdę skąd się niektóre związki biorą. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
ja niezbyt rozumiem po co się skladac co do grosza po polowie? dzieli sie z ta osoba zycie, to tez chyba nie trzeba robic jakis wielkich problemow ze zwracania sobie pieniedzy? nie wiem, czy to dobrze zobrazowalam, ale ja po prostu nie umialabym sie rozliczac po polowie, to dla mnie utrudnanie sobie zycia.
czekamy Edytowane przez kurakowa Czas edycji: 2013-04-07 o 19:57 |
|
|
|
|
#49 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-05 o 20:23 |
||
|
|
|
|
#50 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie rozumiem jak ludzie nie potrafia rozmawiac na tak podstawowe tematy.
![]() Mieszkam z tz i mowie do niego mniej wiecej tak: JA: Jestes mi winny 100zl kiedy mi oddasz bo potrzebuje? lub tez czesciej: JA: Jestem ci winna 100 zl pamietasz czy nie? ![]() TZ: (zdziwiony) Nie ![]() JA:
|
|
#51 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Wdg mnie powinnas powiedziec wprost, :kiedy oddasz mi pieniadze?
![]() Albo drastyczniej oddaj mi pieniadze ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.

moze sie spora sumka uzbierac i bedzie milo dostac dodatkowy zastrzyk gotowki
]. Także jutro rano mam dostać przelew, jeżeli go nie będzie - za przeproszeniem 'ocipieję' ze złości, a jemu wytargam porządnie uszy i oberwie mu się zdrowo

to co będzie dalej... 
I nigdy nie ma problemu 

wtedy zaczelam sie smiac, usiedlismy, pokazalam mu paragony i on byl w szoku, ze tyle zycie kosztuje