|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Reklamacja- komu się udało?
Cytat:
|
|
|
|
#122 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
ja przepraszam, że piszę nie na temat ale muszę się czymś podzielić z wami
![]() tytuł wątku przeczytałam jako reinkarnacja - komu się udało ![]() PS. mojemy TŻtowi się udała reklamacja w przypadku okularów - nie miał z tym najmniejszych problemów, reklamację zgłosił 4 dnia licząc od chwili zakupu po tygodniu otrzymał nowe oprawki
|
|
#124 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#127 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Deichmann czy jak to sie tam pisze
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
w listopadzie kupilam kozaki ze skory w Zarze i po ok 1,5 miesiaca chodzenia w nich zaczely sie odbarwiac np.od wilgoci,czubek i pieta zaczely sie scierac az teraz na jednym bucie jest mala dziurka to czy mam prawo teraz je reklamowac?dodam,ze mam paragon przezornie go nie wyrzucilam bo buty nie kosztowaly malo,ale jest tam tylko informacja,ze mam prawo zwrocic towar w towar w przeciagu 30 dni od zakupu.Nie wiem czy teraz uznaliby mi ta reklamacje,pewnie uslyszalabym ,ze to zmojej winy.Jak myslicie?
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
odpowiedzialność sprzedawcy trwa dwa latajak najbardziej masz prawo złożyć reklamację - proponuję przeczytać cały wątek
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam buty pod koniec stycznia w sklepie Humanic. Były to botki na płaskiej podeszwie, takie lekko marszczone. Już w połowie lutego, zauważyłam, że na tych marszczenia skórka zaczyna się tak jakby "łuszczyć", delikatnie schodzić. Dbałam o te buty, pastowałam je, obchodziłam się delikatnie. Postanowiłam oddać je do reklamacji. Ekspedientka, bardzo miła, przyjęła buty. Jednak wczoraj dowiedziałam się o negatywnym rozpatrzeniu mojej reklamacji, ponieważ jest to uszkodzenie mechaniczne. Ja rozumiem, gdybym zahaczyła o coś tym butem, gdyby mi go ktoś podeptał, nie wiem... Ale tak nie było. Dodam, że w prawym bucie tak się nie dzieje.
Czy rzeczoznawca ma rację? Czy nic nie mogę z tym zrobić? Myślę, żeby wybrać się z tym do rzecznika, ale może to ja się mylę. Wolę się upewnić.
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
voice_of_silence poczytaj wątek
![]() przez ostatnie 2-3 strony jest niemal wyłącznie o reklamacjach butów
|
|
|
|
#134 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze jednak możesz odwołać się do reklamacji, zaznaczając tak jak powyżej, że buty były odpowiednio pastowane itd. Zastanawiające jest to, że w/w wada uwydatniła się tylko w jednym bucie-w związku z tym, możesz w odwołaniu dopisać, że oba buty były tak samo traktowane i pielęgnowane. Buty po miesiącu użytkowania nie mogą się łuszczyć, tym bardziej, że odpowiedzialność sprzedawcy za towar wynosi 24 miesiące i wg. ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego: "Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową. W przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania." Tak więc w oparciu o tą ustawę możesz nie zgodzić się z ich uzasadnieniem i napisać odwołanie! |
|
|
|
|
|
#135 | |
|
DOMator
|
Cytat:
W moich butach na przodzie wierzchnia warstwa skóry zaczęla odchodzić od reszty, robiły się jakby pęcherzyki powietrza. Buty kupione 3 miesiace temu, a nie jest to towar kupowany na chwilę. Wada to ewidentnie złej jakości materiał z jakiego buty wykonano. Zaproponowano mi wymianę butów na nowe lub zwrot pieniędzy. Dopłaciłam i wymieniłam buty na skórzane lasockiego. Jak doczytałam w necie rękojmia sprzedawcy to dwa lata, ale do 6 miesięcy od zakupu nie musisz nic udowadniać, bo jest domniemanie, że zakupiony produkt posiadał wadę ukrytą w chwili zakupu, w tym przypadku był wykonany ze słabego jakosciowo materiału, czego nie da się ocenić oglądając but. Wada ujawnia sie w yniku eksploatacji wyrobu. Radzę iśc do rzecznika konsumentów i poprosić o pomoc w tej sprawie. Ja mam rzeczniczkę pod ręką i często rozmawiamy o cudach jakie sprzedawcy robią, zeby nie uznać rekalmacji. Zawsze mozesz też opisać sytuację, zrobić zdjęcia butów i wysałać od centrali firmy maila w tej sprawie. Powinni zainteresować się sprawą, bo jeśli buty były złej jakości to nie tylko ty masz z nimi problemy. Koleżanka w daichmannie miała podobną sytuację i też od ręki dostała zwrot gotówki lub wymianę butów, bo sami przyznali, ze ten model był złej jakości i nie jest to pierwsza reklamacja tych butów. Tutaj znalazłam sporo informacji przed zgłoszeniem swojej reklamacji: http://fryta.lanet.wroc.net/konsumen...php?strona=faq Odwołaj się od tej reklamacji, bo uszkodzenie wynika z fatalnej jakości butów jak sądzę, a nie ze złego obchodzenia się z nimi. Poszukaj w necie najbliższego rzecznika konsumentów i poproś o podjęcie interwencji. Buty nawet jesli o nie nie dbasz nie niszczą się w taki sposób w ciągu 2-3 tygodni. |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy juz wam pisalam ale moja reklamacja zostala rozpatrzona pozytywnie
|
|
#137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dołączam zdjęcia butów.
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Natychmiast idz z odwołaniem! Co do sklepu to nie bede komentowac, bo szkoda słow...
Oczywiscie odwolaj sie do ustawy o ktorej wczesniej Ci pisalam! To na pewno nie jest wada mechaniczna lecz słaby materiał wierzchni. Ze zdjęć wnioskuję, że buty nie były intensywnie eksploatowane więc po tak krótkim czasie nie mają prawa tak wyglądać. W ogóle nie rozumie ich uzasadnienia, skoro stało się to tylko z jednym butem... logicznie myśląc (już abstrahując od faktów ) gdyby to była Twoja wina to zawsze nosisz dwa buty, wiec wowczas owe zużyce mechaniczne byłoby widoczne w całej parze ![]() A tak wogóle to kto wydał tą opinię? Rzeczoznawca czy sprzedawca ze sklepu (nazwisko wraz ze stanowiskiem powinno być na formularzu reklamacyjnym) -sprawdz to, bo czesto opinie wystawiaja sprzedawcy, ktorzy niekoniecznie znaja sie "na rzeczy"
|
|
|
|
|
#139 |
|
DOMator
|
Moje buty wyglądały gorzej, ale też nosiłam je kilka razy juz po zauważeniu wady (cóż zima nadeszła, a ja bym została tylko z jedną parą kozaków, gdybym drugie dała do reklamacji). ALe o tym drobnym fakcie ciiii..., bo się wyda
![]() Odwołaj sie od reklamacji jak najszyciej, to wina materiału, a nie twoja. Buty zaginają się w miejscach zginania stopy, ale nie mogą w tych miejscach pękać po założeniu kilka razy na nogi. |
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozważałam oddanie sprawy w ręce rzecznika, ale może najpierw spróbuję osobiście się odwołać. Formułuję pismo, zabieram towar, oryginał i kopię papierka i próbuję jeszcze raz. Czekam 14 dni i... i zobaczymy co dalej. Dziękuję Reniz
|
|
|
#141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co to za sklep tak ładnie taktuje klientów?
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Humanic. Gdzieś już czytałam na wizażu, że z nimi nie jest tak łatwo. Chociaż kiedy byłam po odbiór butów, były jeszcze dwie klientki, których reklamacje zostały pozytywnie rozpatrzone. Edit: Uuu, nie ma takiego nazwiska na liście, o której piszesz. A więc, sprzedawca, tj. kierownik sklepu popatrzył sobie na moje buty i stwierdził, że zawracam mu głowę, a potem zbył mnie hasłem o uszkodzeniach mechanicznych? Zdenerwowałam się. Rozumiem, że powinnam zaznaczyć to w odwołaniu, że żądam opinii rzeczoznawcy, a osoba która ją wydała w tym przypadku jest niekompetentna do podejmowania takich działań?
„Kocham luksus. A luksus polega nie na bogactwie i ornamentach, ale na braku wulgarności.” Coco Chanel Wyzwanie czytelnicze 2019 Edytowane przez voice_of_silence Czas edycji: 2009-03-01 o 23:11 |
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tam jest wszystko: przedmiot umowy, wszystkie daty, a nawet numer paragonu ("opis dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy"). Rozmawiałam ostatnio ze znajomym o reklamacjach. Reklamował kurtkę, w której zepsuł się zamek. Naprawiono ją. Ale ten kolejny zamek również się zepsuł. Ale kolega zgubił paragon i się waha ![]() Edit: Przepraszam za post pod postem. Zagubiłam się
„Kocham luksus. A luksus polega nie na bogactwie i ornamentach, ale na braku wulgarności.” Coco Chanel Wyzwanie czytelnicze 2019 Edytowane przez voice_of_silence Czas edycji: 2009-03-02 o 08:26 |
|
|
|
|
|
#144 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
Ja reklamowałam kozaki kupione za 549 zł w Quazi. 2 miesiące je nosiłam, przemakały jak był stopiony snieg. Odbarwił się obcas. Po 2 tygodniach dostałam zwrot pieniędzy
|
|
|
|
|
#145 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg szanownych sprzedawców różnie bywa - zazwyczaj twierdzą, że reklamacja jest możliwa tylko z paragonem - należy ich uświadomić i nie odpuszczać
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
A ja chcialabym GORACO pochwalic sklep Kazar.
Zareklamowalam u nich buty (kozaki) po dwoch tygodniach zadzwonilam i otrzymalam odpowiedz, ze niestety buty nie moga zostac naprawione ale zwroca mi cala kwote za zakup. Podkreslam ze buty byly kupione na przecenie, troche w nich pochodzilam - ale przy tym wg mnie ewidentnie bylo widac ze powstale uszkodzenie jest wynikiem wady a nie zlego uzytkowania. W kazdym razie to bardzo mile, ze wszystko zalatwiono tak bezproblemowo
Edytowane przez muammamija Czas edycji: 2009-03-02 o 11:32 |
|
|
|
|
#147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cudnie przestrzegane są u nas prawa konsumenta - skoro załatwienie reklamacji zgodnie z prawem - wywołuje taką radość. Po raz kolejny podkreślam, że to czy kupujemy produkt w cenie regularnej, czy podczas sezonowych przecen nie ma żadnego znaczenia. Nawet jeśli kupujemy produkt niepełnowartościowy, to reklamacji nie podlega tylko, wskazana podczas zakupu, wada.
Edytowane przez arrachnee Czas edycji: 2009-03-02 o 11:42 Powód: dopisek |
||
|
|
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, że tak w świetle prawa powinno być, ale skoro nie jest to chyba normalne, że cieszę się z bezproblemowego załatwienia sprawy
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zadomowienie
|
Reklamowałam kiedyś buty z diversa, bo się rozklejały. Po dość długim oczekiwaniu dostałam nową parę, szkoda tylko, że się nie wykłóciłam o zwrot pieniędzy, bo i ta nowa para się po miesiącu rozwaliła.. Od tego czasu omijam buty w diversie szerokim łukiem :P
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.