|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy mogło dojść do zappłodnienia | |||
| odpowiedz |
|
1 | 50,00% |
| rada |
|
1 | 50,00% |
| pomoc |
|
0 | 0% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 2. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Przyczajenie
|
PILNE Czy lekarz moze zle oszacowac wiek ciazy?
Jest to sprawa natychmiastowa wiec jezeli lamie czyms regulamin to bardzo przepraszam.
Jestem z dziewczyna od 20 pazdziernika. Pierwszy stosunek mielismy 22 grudnia. Okazalo sie ze jest w ciazy. Dzisiaj bylismy na USG i Pani ginekolog powiedziala ze ciaza ma 8 tygodni i 4 dni. Liczac od 22 grudnia ciaza ma 6 tygodni i 3 dni :/ Czy jest mozliwe zeby lekarz blednie oszacowal wiek ciazy? Na pewno jest mozliwosc ale zeby az o 2 tygodnie? O cala 1/4? |
|
|
|
#272 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: PILNE Czy lekarz moze zle oszacowac wiek ciazy?
ale wiek ciąży liczy sie chyba nie od stosunku a od ostatniej miesiączki czy coś takiego wiec właśnie od 22 grudnia (czyli dnia sexu) średnio powinno sie doliczyć 2 tyg bo założyć trzeba, ze wpadliście w środku cyklu. Chyba tak jest ?
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
aczkolwiek lekarz też jest człowiekiem tylko
mi jest znany przypadek złego oszacowania wieku 5 miesięcznego płodu (okazało się, że bobas miał jednak 4 miesiące) - mamie powiedziano, że dzieciątko jest zbyt małe w stosunku do wieku, że ma niedorozwinięte organy i w ogóle, że może być to sygnałem, że potomek urodzi się z jakimś schorzeniem genetycznym czy upośledzeniem. ile się denerwowali po takich "wieściach" to tylko oni wiedzą, ale badania prenatalne i jakieś testy genetyczne rozwiały obawy parę tygodni później, a po paru miesiącach urodził się zupełnie zdrowy 5kg chłop. domyślam się jednak, że w twojej sprawie chodzi o trochę inną sprawę związaną z "terminem"
|
|
#274 |
|
Zadomowienie
|
no ale jeśli to jest termin od pierwszego dnia ostatniej miesiączki (a tak sie chyba określa ciąże) to nie ma pomyłki...
|
|
|
|
#275 |
|
Przyczajenie
|
Lekarz wiek ciąży ustala na podstawie daty wystąpienia ostatniej miesiączki oraz obrazu USG.
Niestety może być on rozbieżny. Tzn. Do dnia ostatniej miesiączki lekarz dodaje 14 dni,czyli termin w którym przeważnie występuje owulacja w książkowym 28 dniowym cyklu. Jeśli jednak kobieta nie ma cykli 28 dniowych a dłuższe,lub nieregularne to termin owulacji może się przesunąć. Stąd rozbieżność w wieku ciąży obliczanym a tym na obrazie USG. W moim przypadku było tak,że lekarz wyliczył wiek na 6 tydzień,a obraz USG wykazał 4 tydz. 4 dzień. Spójrz dokładnie w opis USG,o ile takowy dostaliście. Powinien tam być: termin ostatniej miesiączki - OM Ciąża- podany tydzień ...że w jamie macicy uwidoczniono pęcherzyk ciążowy GS (czyli średnica) ...mm,co odpowiada ...( i tu wpisany dokładny wiek ciąży) Może 8 tydz. 4 dzień jest wyliczony właśnie na podstawie dnia ostatniej miesiączki. |
|
|
|
#276 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje wsystkim za odpowiedzi. Ostatnia miesiaczka byla bodajze 3 grudnia ale dzisiaj to sprawdze.
|
|
|
|
#277 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: czy moge byc w ciazy mimo ze test byl negatywny?
Cytat:
Edytowane przez marta1382 Czas edycji: 2009-02-09 o 09:15 |
|
|
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze, nie jestes w ciazy, nie schizuj
|
|
|
|
#279 |
|
Przyczajenie
|
witam dziewczyny dziekuje serdecznie za porady jednak nie udalo sie nie jestem w ciazy i w dodatku dostalam@ tylko co mnie bardzo zdziwilo trwala ona tylko 3 dni a zawsze mam po 5/6 ale to pewnie po odstawieniu tabletek.teraz poprostu bede probowac dalej.dodam jeszcze ze podoba mi sie ten profil i milo mi sie z wami pisze dzieki dziewczyny;*
|
|
|
|
#280 |
|
Przyczajenie
|
spozniajacy sie okres, ciąża po escapelle?
witam, a wiec od pewnego casu wspolzyje z moim chłopakiem, zdarzało się, że bez zabezpieczenia, ale zazwyczaj tylko na chwilę, i wyciągał zaraz przed tym jak zaczął czuć większe podniecenie.
Niestety ostatnio 1 lutego kochalismy sie i wyciagnał w ostatnim momencie, mimo to nastepnego dnia poszłam do ginekologa i poprosiolam o escapelle. zażyłam po ok. 18 h. ostatni okres miałam 13.01, zazwyczaj cykl trwa mi 25 dni, choć miesiac wczesniej trwał 28 dni. teraz okres spóźnia mi sie 6 dzień. w pon-tydzień po wzięciu tabletki byłam u ginekologa, miłam zrobione USG i raczej niczego nie wykryto, niestery martwi mnie to ze nadal nie ma okresu. Na dodatek teraz od 2 dni jestem nie co przeziebiona, co zapewnerowiez moglo wplynac na opoznienie okresu. Czy mimo to moge byc w ciazy??
xx Edytowane przez MalenkaAnn Czas edycji: 2009-02-11 o 06:08 |
|
|
|
#281 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: spozniajacy sie okres, ciąża po escapelle?
Możliwość ciąży jest zawsza ale escapelle to masakryczna dawka hormonów która mogła rozregulować Ci cykl...
Edytowane przez the rock Czas edycji: 2009-02-11 o 07:40 Powód: mała literówka:> |
|
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
stosunek przerywany i do tego bardzo szybko przyjęta escapelle - bardzo wątpliwe, żebyś była w ciąży, praktycznie bez szans
a okres zazwyczaj się spóźnia po escapelle - w końcu to niezła bomba hormonalna. Na ulotce z resztą napisali o tym głowa do góry
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
proszę: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...0#post10922900
|
|
|
#284 |
|
Rozeznanie
|
kurcze to teraz ja sie nastraszyłam...
dzisiaj mija 41 dzień mojego cyklu....wczoraj byłam u gin i przepisala mi tabletki na wywolanie ale zanim to zrobila powiedzialam jej ze 4 dni temu robilam testy wyszly negatywne...to ona przekonana ze w takim razie nie jestem w ciazy...heh...a teraz sie u Was dowiaduje ze po miesiacu test dziala?wczoraj zanim wzielam tabletke zrobilam jeszcze jeden dla pewnosci.....boje sie ze przez te tabletki moge zagrozic płodowi jesli jestem we wczesnej ciazy....
|
|
|
|
#285 |
|
Przyczajenie
|
dziekuję i przepraszam, że nie napisałam. tam, ale jestem rozkojarzona wiec wiecie
|
#286 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
a co za tabletki dostałaś na wywołanie okresu?
|
|
|
|
#288 |
|
Rozeznanie
|
nic takiego nie zrobił , nie wysłał na żadne badania .....
dostałam luteine 50 |
|
|
|
#289 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
te tabletki gdy nie ma ciąży- wywołują okres, a gdy jest ciąża- podtrzymują ją źle na nią na pewno nie wpłyną ![]() tak odnośnie tego Twojego strachu ![]() ale moim zdaniem skoro tyle testów wyszło negatywnych to nie masz co się martwić (jeśli robiłaś je prawidłowo) |
||
|
|
|
#290 |
|
Rozeznanie
|
no w sumie masz racje....ale moja min po wywolaniu okresu zalecila mi tabletki anty......gorzej jak zaczne krwawic i wezme anty bedac w ciazy ;/ no nie wiem sama....podobno mozna jeszcze krwawic na poczatku ciazy....
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
chyba w ulotce jest napisane ze okres po tym moze sie spoznic ;P u mnie w ulotce postinoru było
|
|
|
|
#292 |
|
Przyczajenie
|
okres dostalam dzis. umieram z bolu ale jestem szczesliwa;]
|
#293 |
|
Rozeznanie
|
to znowu ja
![]() dzisiaj mija 45 dzień cyklu. Do wczoraj brałam luteinę. Okresu nie dostałam; wczoraj mój TŻ zalecił mi zrobienie testu ciążowego dla pewności przed romantyczną kolacją walentynkową z alkoholem. Zrobiłam jeden test, później drugi i oba wyszły pozytywne! ALE.....czy oby na pewno jestem w ciąży? Gdzieś wyczytałam , że wynik pozytywny może też być przy torbielu na jajniku.....czy koś wie o takim przypadku coś więcej? Co powinnam teraz zrobić? Kiedy mogę iść na badanie USG ciąży? |
|
|
|
#294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
usg wykryje ciążę mniej-więcej dopiero od 6tygodnia. dziwne, że testy wcześniej wychodziły negatywne. jak je robiłaś-ile minęło od stosunku? mogłabyś troszkę przybliżyć sytuację? |
|
|
|
|
#295 |
|
Rozeznanie
|
wydaje mi się , że do zapłodnienia mogło dojść mniej więcej ponad 3 tygodnie temu.
Pierwsze testy robiłam 2 tyg. po....dokładnie tydzień po spodziewanej miesiączce...tylko , że u mnie różnie z tym bywa....ale 45 dni cyklu jeszcze nie miałam |
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
hmm, no to może w takim razie wybrać się na test z krwi? w tym przypadku będzie to chyba najlepsze rozwiązanie.
|
|
|
|
#297 |
|
Rozeznanie
|
Jednak zarejestrowałam się na badanie usg w celu wykrycia ciąży. Od mojej ost. miesiączki minęło prawie 7 tyg. więc to dobry czas....tak myślę...Jutro wszystko się okaże
|
|
|
|
#298 |
|
Przyczajenie
|
Mam problem. Boję się, że zaszłam w ciąże. Ale czy to możliwe? Kochałam się z chłopakiem ale tak, że zanim on doszedł wyciągał go i dokańczaliśmy rękami. Lub doprowadzaliśmy się rękami. 25 lutego powinnam mieć okres, ale boję się. Bolą mnie sutki . Możliwa jest w takim wypadku ciąża? Boję się zrobić test.. Dziękuje z góry..
Proszę o szybką odpowiedz! Edytowane przez Atrama Czas edycji: 2009-02-18 o 19:44 |
|
|
|
#299 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Ciąża?
A my jesteśmy wróżki, jasnowidzki i nie wiem kto jeszcze.... test bądź wizyta u gina
i jeszcze zapomniałam dodać... Tak możliwa jest ciąża, chociażby z tego względu że wydziela się płyn ejakujacyjny (czy jak mu tam)
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy??? To nie był dzień... to była noc ! Kocham Cię Myszko ! Edytowane przez sentencja Czas edycji: 2009-02-18 o 20:15 |
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża?
Stosunek przerywany to nie metoda antykoncepcji i tak, mozesz byc w ciazy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.