|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
#2282 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
tola - trzymam kciuki za Twoją laktację, u mnie pomimo ściągania, już zanika..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Raczkowanie
|
Hello dziewczynki!!
Jak Walentynki minęły? ![]() Ja niestety bez swojej drugiej połówki, bo do Wa-wy musiał jechać, wczoraj dostałam 20 czerwonych róż ![]() ![]() ![]() Lady M, wiesz ja tylko w nocy czuję, że mam dużo pokarmu, a w dzień, to piersi są luźne i nie czuję za nadto by coś nachodziło, więc tym bardziej nie ściągam, bo boję się, że nie zdąży się nagromadzić, a tak to chociaż te parę minut sobie possie, a jak mu nie starcza to wtedy butla.. Tola wytrwałości ![]() lisey cieszę się, że już Ci lepiej Kochana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2284 |
Raczkowanie
|
Nelijka to fajną wymyśliłaś zabawkę swojemu szkrabowi
![]() Wiesz, mój Filip jak budzi się tak około 5 i po jedzeniu go przewijam, to też zwykle się niesamowicie rozbudza, podejrzewam, że gdybym zaczęła do niego gadać i bawić się z nim to nie miałby nic przeciwko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Zadomowienie
|
cześć Mamusie
![]() ja tylko na chwilkę życzyć wszystkim miłego weekendu ( troszkę spóźnionebo jeden dzień został) u mnie piękna słoneczna pogoda ![]() ![]() buziaki muszę zmykać |
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Nadrobiłam zaległości- 17 stron ![]() W sumie to juz zapomniałam co miałam napisać ![]() Któreś z Waszych dzieciątek , chyba Katakumby (nie jestem pewna), ma problemy z bioderkami. Nam na pierwszej wizycie też coś tam wyszło i mieliśmy szeroko pieluchowac, tzn nakładać tą wieśniacką pieluchę za 55zł. Jakoś ostatnimi czasy o niej zapominam, ale jak zobaczyłam zdjęcie tego dziecka z tymi rozszerzonymi nóżkami, to normalnie się przeraziłam! 3 marca mamy następną wizytę i jak wyjdzie coś złego i trzeba będzie to coś zakładać, to chyba się załamię. Jka byliśmy za pierwszym razem, to lekarz powiedział, że bioderko jest ciut poniżej normy. Nie wiem to znaczy to "ciut", ale jestem dobrej myśli. Do wtorku jesteśmy u teściów, ale jak tylko wrócimy do domu, to natychmiast założę tę pieluchę. U nas ogólnie wszystko ok. Mała już coraz dłużej śpi w nocy. W dzień to często ma takie drzemki po ok 45 minut. Pisałyście o basenie. Ja też o tym myślałąm, ale chyba się nie przekonam. Może w większych miastach jest to popularne, ale ja jak chodziłam na basen, to nigy nie widziałam matki z takim maleństwem. Piszecie też, że kąpiecie się ze swoimi pociechami. Muszę i ja spróbować, bo jak mam mała kąpać, to jest to dla mnie trauma. Po cesarce strasznie bolą mnie plecy. Szczególnie tu przy karku- tak mnie to kłuje,że czasami mam dosyć. Nawet jak siedzę i piszę na kompie, czy prasuję, tro wtedy się ten ból nasila. Pisałyście też, że Wasze dzieci marudzą jak ssą pierś. Ja kiedyś też się zastanawiałam co jest-po kilku minutach jedzienia, Laura zaczynała sie kręcić i marudzić. I kiedyś dałam jej smoka i odkryłam w czym tkwi problem. Ona poprostu się denerwowała, że jej mleko leci. Bo chcviała się poprzytulać, a nie jeść. I od tamtej pory jak już widzę, że marudzi, to daję jej smoka i jest spokój, a za chwilę jest odlot bociana ![]() Tola martwisz się o swoją wagę- nie jesteś jedyna Kochana! Ja mam 10 na plusie i jakoś nie wiem jak to zrzucić ![]() ![]() A propo figury- macie może jakieś zestawy ćwiczeń po cesarce? Bo w necie jakoś cieżko cokolwiek wyszukać. Będę wdzięczna za jakiekolwiek ćwiczonka. I jeszcze jedno- nie wrzucacie już tutaj zdjęć Waszych pociech, więc jeśli można poproszę o linki, abym mogła sobie pooglądać ![]() Obiecuję poprawę, jeżeli chodzi o obecność na wizażu ![]() ![]() Pochwaliłabym się moja córeczką, ale nie wiem czy zdjęcia są tutaj mile widziane? Tzn Wy pewnie byście chętnie pooglądały, ale co z tymi intruzami na wątku? Pozdrawiam gorąco!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2287 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A dzisiaj mam koszmarny dzień, dzieci marudne od rana, Mateusz w ogóle nie spał tylko ryczał, czaem na rękach się uspokajał na chwilę, a potem znowu ryk. Teraz się na chwilę uspokoił, więc chwila wolna. Ale padnięta jestem, mówie Wam. Paula daj znać jak chrzciny ![]() jeszcze mi sie przypomniało- czy słyszałyście coś o tym, że nie można jest wyrobów z proszkiem do pieczenia??? i czemu Edytowane przez LadyM Czas edycji: 2009-02-15 o 16:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2288 |
Zadomowienie
|
edyta witj kochana,no mialas sporo do nadrobienia,ale dalas rade
ja powiem ci ze juz nie daje fotek publicznie ale mozna zrobic album i tylo przyjaciele moga go ogladac,choc ja o nim zapominam i raczej blog lub picasa sa aktualne.Dodalam cie chyba do przyjaciol wiec mozes smialo obejrzec foty tutaj a na prv wysle linki
#2289 |
Raczkowanie
|
Witam popołudniowo
![]() Ale tu dzisiaj cisza ![]() Właśnie wróciliśmy z Filipkiem od naszych koleżanek, to znaczy od mojej kumpeli, która ma 10 miesięczną córeczkę, ale ona już fajna, raczkuje, staje sama, już nie mogę się doczekać kiedy mój synio taki będzie ![]() Paula Szyszka trzymam kciuki, fajnie, że macie piękną pogodę, u nas dziś koszmarnie, nawet na spacerku nie byliśmy, tylko do auta i spowrotem. Koniecznie daj znać jak było na Chrzcinach ![]() edyta to widzę, że masz tak jak ja jakiś czas temu, też miałam sporo zaległości i nadrobiłam ![]() ![]() Lady M nie wstawiamy zdjęć, bo ostatnio były w związku z tym nieprzyjemności, to znaczy niepowołane osoby oglądają i.... szkoda gadać, lepiej chuchać na zimne, ale bez przesady. Życzę wszystkim miłego wieczorku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2290 |
Zakorzenienie
|
Z tym smokiem to może byc prawda
![]() ![]() Choc pare dni temu miałąm się już wyłamac,bo już mleczarnie mnie bolały,a Emilka się ciągle budziła i tylko cycolek ją uspokajał.No i w nocy-budzi się,ale ssie tylko kilka minut,czyli nie jest głodna.No nie wiem,jeszcze się zastanowię. Słychajcie, wychodzicie ze swoimi maluszkami na dwór i jak pada śnieg? Ja przeczytałam,że przy opadach jakichkolwiek należy się wstrzymac ze spacerami. Jednak u nas pada od kilku dni i tak mi szkoda,że siedzimy w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2291 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() piszecie o smokach, moja mala uzywa go tylko jak jest spiaca to sobie troche pociumka i jak juz zasnie na dobre to jej wypadnie, jak jest glodna to nieda sie ja nim oszukac ![]() Xandra ja nawet jak leje to musze z moja mala wyjsc bo ona tylko na powietrzu zasypia w domu ma ciezko i drzemie po 10 minut, a jak jest taka spiaca to jest strasznie marudna nic jej nieuspokaja ![]()
![]() |
#2292 |
Raczkowanie
|
Xandra ja raczej nie wychodzę jak pada, dwa razy tylko byłam jak padał śnieg.
Magdalena u nas ze smokiem jest tak jak u Was, jak głodny to nie chce, jak śpiący to owszem, ale jak zasypia to wypluwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2293 |
Raczkowanie
|
Witam!!
Co do Walentynek to dostałam od męża piękny bukiet czerwonych róż, jedną różyczkę dostała moja "rywalka", nasza córcia ![]() W taką "padającą" pogodę to nie wychodzimy na spacerki, ale już mnie szlag trafia i jutro chyba czy deszcz czy śnieg idziemy, bo u nas cały tydzień był do d... Jak ja bym chciała żeby mała czasami uspokajała się przy pomocy smoka, ale jak ja go jej podaję to albo ma odruch wymiotny, albo jeszcze większe nerwy. Dzisiaj byliśmy na pierwszej dłuższej wyprawie samochodowej w odwiedzinach u szwagra, mała i w samochodzie i w gościach grzeczna, ale ją to wymęczyło i zasnęła szybko i bezproblemowo. ![]() Pozdrowionka!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2294 |
Zadomowienie
|
hej mamusie
![]() u nas smok to uspokajacz,usypiacz,no mlody jak glodny to smok nie daje rady ale posilki mniej wiecej wiem kiedy beda,ustalone tak jakby wiec juz nie placze,ale smok jest specjalny,ma specjalna koncowke,taka gruszka,innych nie chce,ale znalezlismy odpowiedniki wiec spoko ![]() padajaca pogoda mi nie straszna,w polsce nie jest to popularne ale mamy taki "kondomek" na wozek,czyli taki ochraniacz od deszczy,na caly wozek i mlody zadowolony,jak znajde fote na necie albo gdzies to wam dam,ale fajna sprawa tylko nie wiem czy by to sie przyjelo w polsce ![]() ![]() co do Walentynek to oczywiscie roze,seksiku nie bylo bo @,ale dla nas to jest tez wazne swieto,rocznica, rok temu w walentynki poczelismy nasze dziecie,i w dodatku to jest pewne na 100% bo tylko wtedy bylo figo-fago ![]() ![]()
#2295 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ojej ze dwa dni mnie nie bylo i juz tyle do czytania.. zaraz bede nadrabiać (mala jeszcze spi to moze mi sie uda
![]() mrożenie pokarmu ja co prawda nie mroże ale rozmawialam z kolezanką i ona polecała mrożenie w takich specjalnych pojemniczkach na mocz z apteki - wiem jak to brzmi ![]() pogda u nas na zmianę "zamiecie i zawieje" albo czyste niebo i słoneczko ![]() smok u nas był wrogiem nr1 teraz nawet nie próbuje proponować.. może tez uda sie bez butelki..teraz mala dostaje czasem moje mleko z butelki jak gdzies na dluzej chce wyjśc (raz na dwa tyg mniej więcej).. więc raczej sie ne przyzwyczai i nie przepada za tym.. dokarmiać mam plan w 6 miesiącu to myśle ze bedzie już siedzieć to zaczne jej dawać picie z kubeczka nie kapka (takiego ze slomką bo te ze sztywnymi dziubkami podobno sa nie dobre-dentystka mi mówiła) hih bedzie cud dziecko prawie bez butelkowe ![]() musze wam powiedziec ze moje dziecko jest bardzo towarzyskie.. wczoraj bylismy na urodzinach u mojej mamy i wszyscy brali mal na ręce i nosili a na cala zadowolona nikogo sie nie bala.. ja jej bylam potrzebna jak godzina karmienia nadchodziła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2296 |
Rozeznanie
|
W walentynki dostałam piękny bukiet goździków, hehe wiem jak się te kwiatki kojarzą, ale i tak to moje ulubione
![]() Co do smoczka to u nas prawie non stop w użyciu.. Kurcze niestety muszę się posiłkować zapychaczem jak oboje na raz drą mordeczki, bo rąk niestety mam tylko jedna parę ![]() ![]() ![]() oglądam właśnie ddtvn- trzynastolatek ojcem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2297 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny co robicie, gdy wasze dzieciaczki rwą się do siadania? Kasia dopiero w niedziele skończy 3 miesiące, a strasznie się wygina do przodu nieważne czy na przewijaku, czy na leżaczku. Czytałam że zdecydowanie jest za wcześnie na siadanie, jak mam ją powstrzymywać? Scorpionec jestem w szoku że tak rzadko (w porównaniu do mnie) karmisz. A dajesz jednego czy dwa cyce od razu? Ja daję 1, bo widzę że się tym najada (tylko po przebudzeniu i przed snem daję oba), ale przerwy między karmieniami to najczęściej równa godzina. I u nas smoczek też tylko jako pomoc w usypianiu. W ciągu dnia nie chce. Smoczek mamy Tommee Tippee closer to nature, taki śmieszny ma wygląd ale jest super bo tak zbudowany jak sutek matki. Chciałam kupić nowe, ale niestety nie ma już ich, bo to podobno jakaś limitowana wersja była. ![]() Edytowane przez asiak1981 Czas edycji: 2009-02-16 o 09:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja karmie z obu piersi(tak mnie uczyli w szpitalu i tak zostalo) z kazdej mala je po 20 min.. przed noca po ok 35 min (ale ona spi potem 11 godzin) jak zje z jednej (bardzo rzadko ale czasem jej sie zdarza) to tez chce za godzine znowu.. polozna mi mówila ze dzieci ktore jedza więcej w dzień lepiej spią w nocy u nas to działa ![]() ja mam jeden smoczek tommie tippie nie uzywany ale nie wiem czy taki jakiego szukasz (tez juz nie ma wsklepach) moze wklej zdjecie swojego .. jeśli bys chciala to ci prześlę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2299 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Za nami marudna noc. Laura wczoraj wieczorem wcale nie chciala usnąć, w końcu wzieliśmy ją na tv i tak sobie siedziała z nami. W nocy tez często się budziła. Ja nie wiem kiedy przyjdzie taki moment, że będzie spała 11 godzin (ma już prawie 11 tygodni). Czasami się zastanawiam, czy może ja coś źle robię, np. źle ją karmię przed snem? W sumie to ona tylko z jednego cyca je i tak ok 15 minut ![]() ![]() Narazie śpi w kołysce, ale muszę ją nauczyć spać w łóżeczku. I tutaj do Was prośba-wiem, że ten temat był już omawiany, ale może któraś z Was wie, na której stronie to znajdę. Nie amm czasu wertować stronę po stronie ![]() Co do pogody, to u nas śniegu po pachy, więc zostaje tylko wietrzenie. Chodniki nie poodśnieżane, więc nie ma jak jeździć wózkiem. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2300 |
Rozeznanie
|
Smoczek taki jak ten pierwszy 0-6. My mamy bezbarwny, to była "kryształowa kolekcja" czy jakoś tak, ale ten chyba się niczym nie różni.
http://www.tommeetippee.pl/listprodu...at/3/subcat/9/ Scorpionec, jeśli masz taki sam, to chętnie go odkupię. |
![]() ![]() |
![]() |
#2301 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() my tez karmimy czesto,wychodza 5-6 karmien 5 po ok 125-150 ml i szoste ostatnie to po kapieli na zasniecie i wtedy roznie. Jak chcesz to tez moge popatrzec u nas moze te smoki sa,w marcu bede w pl to przesle Cytat:
![]() najlepiej jak lapie flache,pusta, i probuje do niej wstac,zamiast raczki przyblizyc ![]() ![]() co do jedzenia,u nas tez to dziala,mlody jest syty i nie budzi sie juz w nocy,ani ja go nie budze,teraz potrafi nawet do 6 wytrzymac
![]() |
#2302 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas chyba tez poczecie w Walentynki nastapilo, ale na 100% nie jestem pewna bo mielismy faze godzenia sie po dlugiej kłótni ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2303 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Czekam aż mały się obudzi, żeby wyjść na spacer, lepiej go nie budzę, bo będzie zły ![]() No widać, że weekend minął, zaraz się większy ruch na forum zrobił ![]() Moje dziecię mnie dziś zaskoczyło w nocy, zamiast jak zwykle jedna pobudka, to obudził się o 2 i potem o 5 i za nic w świecie nie chciał zasnąć. Aż męża obudziłam, bo już nie miałam siły, a ten odłożył go do łóżeczka i Filip za chwilę zasnął. Tak go dziąsełka swędzą, że czasem się denerwuje, jak nie może zmieścić grzechotki do buzi, bo za duża ![]() Dostałam wreszcie przesyłkę z żyrafką Lamaze, teraz czekam na grającego pieska i konika ![]() O, misiu się obudził, więc lecę, buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
#2304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() napisz do mnie na pw to ustalimy co i jak... zastanawiacie sie co zrobic by dziecko dlugo spalo w nocy (moja to chyba wątkowa rekordzistka) ale tego sie chyba nie da wytrenować.. to taki typ dziecko -śpioch moja najpierw wstawala w nocy 3 razy 12,2-3, 5-6, potem dwa o 2 i o 5 potem zaczela tylko o 6 sie budzic a teraz w ogole nie wstaje (czasem przebudzi sie ok 6-7 i po je 5-10 min) chyba pić jej sie chce ale to sie bardzo rzadko zdarza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Rozeznanie
|
Witam po weekendzie
![]() I od razu z pytaniem do mamuś, które używają wody koperkowej. Nie macie wrażenia, że dziecku ta woda pomaga na chwilę a później tak jakby wzmaga problem? Coraz rzadziej podaję to małemu bo trochę się boję, żeby się nie "uzależnił". Co myślicie?? scorpionec zazdroszczę Ci tych przespanych nocy i mam nadzieję, że moje dziecię niedługo dojrzeje i będzie tak spało jak Iga ![]() ![]() ![]() drobciaa Kochana jeszcze nie raz Cię maluszek zaskoczy ![]() ![]() ![]() edyta0131 musimy być cierpliwe - nasz dzieci też tak będą kiedyś spały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2306 |
BAN stały
|
Witam dziewczyny
![]() Tak troszkę WAS poczytałam bo powiem szczerze nie mam narazie czasu aby dokładnie nadrobic zaleglosci. Moja "kruszynka" ma 5200 jednak wcale mnie to nie dziwi bo je duzo i nie ma czego ukrywac staram sie nie mieszac piersi z butla wiec jak nie doje daje jej herbatki poprostu aby sie zatkala do konca. Ale z butli normalnie spokojnie zjada 150ml szok jednak lekarka stwierdzila ze poki co nic nie zrobimy z nia najwidoczniej ma takie potrzeby. No a od polowy marca zaczniemy wprowadzac soki a potem zupki juz aby mała miala energie i sile a nie tylko grubla. A tak to grzeczna jest nie moge narzekac na nia chociaz je z butelki ma smoczek to piers trzyma jak nalezy i sadze ze nie zmieni sie to. Ona ma zasade " nie wazne z czego jem wazne ze jem ![]() Po chrzcinach jestesmy juz robilismy 8 lutego - przynajmniej z glowy juz to mamy. Martyna przespala cala msze - poprostu szok ale i dobrze bo jakby sie rozplakala to bym jej nie uciszyla. Co do spania to w dzien malo juz spi. A pod wieczor staram sie aby juz od 18-19 nie spala i kladziemy ja ok 23.00 wtedy usypia szybko a w nocy budzi sie ok 2.30 na jedzenie i od razu idzie spac. A potem o 5.00 wstaje. To tyle jesli chodzi o mnie w wielkim skrocie. Teraz mam nadzieje bede juz miec sprawny komputer i bede sledzic watek na bierzaco. |
![]() ![]() |
![]() |
#2307 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak odchodzil od niej to po cichu jej powiedzial, ze jest beksa, hehe. No myslalam, ze padne ze smiechu, nie moglam sie uspokoic ![]() A tak glosno krzyczala, ze na poczatku mowil do mikrofonu normalnie, a potem coraz glosniej i glosniej, bo mala wszytsko zagluszala. Ale chyba jej bylo niewygodnie i byla zla, chcailo sie jej spac, a usypia na lezaczku a tutaj byla trzymana na rekach. Mialam wziasc fotelki samochodowy, zeby w razie czego ja pobujac, ale wyszlo tak, ze nie wzielam, bo mowili mi, ze kazdy w kosciele trzyma dziecko na rekach. Potem w domu byla juz zmeczona i w pewnym momencie doslownie na nikogo nie mogla patrzec. Jak sie ja trzymalo tak, ze nikogo nie widziala to bylo ok, jak sie jakas twarz przed nia pojawiala to ryk. Pospala i humorek sie poprawil ![]() Cytat:
Cytat:
![]() nic nie slyszalam Cytat:
a dlaczego trzeba sie wstrzymac ze spacerami? Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2308 |
Zadomowienie
|
a jeszcze jedno - taka bylam przejeta tym chrztem i wogole, ze torebke ksiedzu zostawilam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2310 |
Zakorzenienie
|
Ufff!!Ale dzis latalismy z TŻetem.W końcu mam akt urodzenia Emilki, złożylismy też wniosek o becikowe.Teraz,jak mamy cos załatwic waznego,to TŻ musi brac wolne, strasznie to uciążliwe-po prostu nie mamy z kim zostawic dziecka,wszyscy pracują. Jeszcze nam kilka spraw zostało,ale Emilka tyle czasu nie wysiedzi spokojnie w foteliku w samochodzie-widac,że bardzo jej niewygodnie. Tej zimy tez już mam dosyc,chociaaz zwykle mi nie przeszkadzała,ale jak mam założyc Emilce te wszystkie kombinezony,to razem sie spocimy i rozdrażnimy...
Dzis odebrałam tez wyniki badań krwi Emilki i żółtaczka bardzo ladnie się cofnęła,czyli to już mamy z głowy ![]() Aha,połozna kazała mi podzwonic do wybranej przychodni i umówic się na usg bioderek(bo sa długie terminy)-ale czy nie jest potrzebne skierowanie od pediatry? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.