|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Co się w nas kryje? | |||
| chłopiec |
|
23 | 41,82% |
| dziewczynka |
|
11 | 20,00% |
| nie wiem |
|
21 | 38,18% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II
Cytat:
Co do ostrego, to też ponawiam pytaniem dlaczego nie można.Znajoma była na wizycie po dość tłustym i smażonym posilku i dziecko podobno było bardzo niespokojne, i nad wyraz ruchliwe
Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2009-02-16 o 13:58 |
|
|
|
|
#812 |
|
Zakorzenienie
|
nawet nie gadaj u nas piekny zimowy krajobraz i do tego nadal sypie!!!!
|
#813 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
skierka1981 witamy po długiej nieobecności ale dziś się wszystko okaże, kurczę czuję, że to chłopczyk ![]() Cytat:
Ja jeszcze kreski nie mam, ale co ona w ogóle oznacza ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty
|
|
#814 |
|
Zakorzenienie
|
Oooo, pozdrawiam cię uliko, mam wrażenie jakby troszkę cię z nami nie było
![]() Dbaj mocno o siebie i skrobnij jak samopoczucie, no i szyjka sie miewa ![]() U mnie wszystko w porządeczku.Mogę być aktywna
|
|
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
mnie czasem mocno ukłuje jak zmieniam pozycje z siedzącej na stojącą - tak jakby macica mi się skurczyła w pozycji zgiętej, a na gwałtowne rozciągnięcie reaguje takim bólem, ale trwa to chwilę i jak powoli wracam do pionu to jest ok
|
|
#816 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... a co do kolejkowania to koniecznie mamie kwiatki i czekoladki Cytat:
Cytat:
telefonów z pracy współczuje!!! Niektórzy to sami nie wiedzą czego chcą ... mój szef chciałby zebym poszła na chorobowe, ale tez przychodziła czasami i pracowała ... Cytat:
![]() zaraz koniec pracy i leceę do ... frazjera!! oze to mi humor poprawi ... no a potem na kolację - nie wiem jak to będzie jak z mężem nie gadam buzikaki i do wieczora
|
||||
|
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#818 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Faktycznie troszkę mnie nie było z powodu tych rekordów niskiego ciśnienia. Ja od środy przeżywałam swoje osobiste rekordy- ciśnienie miałam średnio 82/41 i chodziłam nieprzytomna, a raczej spałam całe dnie. Cytat:
Trzymam rzecz jasna kciuki za dzisiejsze wizyty u lekarzy - jak tak czytam o tym czekaniu to dużo cierpliwości i sił Wam życzę ![]() A i gratuluję załatwienia tej sprawy w Agacie, choć pewnie dopiero jak nowy komplet stanie w salonie to odetchniecie z ulgą
Edytowane przez ulika Czas edycji: 2009-02-16 o 16:00 |
||
|
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
ja tak naprawde bede sie cieszyla jak ten nowy komplet bedziemy miec i wtedy zapomne o calej tej sprawie z ta nieszczesna Agata!!!
|
#820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przemęczasz się ![]() Ja też w marcu mam wizytę i jedyne czego nie chcę usłyszeć to "proszę leżeć" Tym bardziej teraz, jak zasmakowałam wolności i mogę wszytsko w granicach rozsądku, to miałabym za czym tęsknić i pewnie dopadłaby mnie smutny nastrój. Zamówiłam się dziś na test obciążenia glukozą.Pisałyśmy jakiś czas temu i byłam bardzo zdziwiona badaniem A teraz i mnie czeka. Oczywiście to czysta formalność, wiadomo, że wyniki będą optymalnie idealnie ![]() Podpisano: Optymistka |
|
|
|
|
#821 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny , ktore maja L4!!! macie na zwolnieniu napisane : moze chodzic, czy lezeć????
bo ja od poczatku ciazy mam lezec.......i wiem ze w takiej sytaucji moze byc kontrola z Zusu.......
|
#822 |
|
Ola-Unhola
|
Ja nie pamiętam co mam na zwolnieniu. Wydaje mi się, że na pierwszym miałam "powinna leżec". A teraz hmmm?
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mialam zagrozonej ciazy, mimo to lekarz dajac mi zwolnienie napisal lezec...
dostalam zwolnienie bo za duzo godzin w pracy, a z kolei w pracy nie bylo innego zajecia dla mnie...... pytalam moja ciocie ktora jest lekarzem , dlaczego ginekolog napisal mi lezec?powiedziala ze ciaza to nie choroba i teraz daja L4 tylko jak jest ciaza zagrozona....wlasnie dlatego mam to lezec zeby lekarz byl kryty.... chodze prywatnie do gina.....a z tego co mowila mi ciocia to na NFZ lekarze nie chca dawac zwolnien....oczywiscie sa wyjatki!
Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-02-16 o 15:21 |
|
|
|
#824 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() pamietajcie, ze dziecko lyka wody plodowe, a ich smak zalezy od tego co jemy a co do l4 - mi jak lekarka wypisywala to zaczela pisac numerek odpowiadajacy lezeniu, to ja jej na to, ze nie chce lezec bo moze byc kontorla i zmienila na ten, ze moge chodzic ide na sanki z malym
|
|
|
#825 |
|
Zakorzenienie
|
zapytam gina nastepnym razem w takim razie czy moze napisac mi ze moge chodzic...
tylko ze jak ja przychodze po l4 to one jest juz wypisane!!
|
#826 |
|
BAN stały
|
Mój mąż chce być przy porodzie, a ja jestem za tym bardziej że wokół będą sami obcy ludzie - przyda się ukochana twarz w takim momencie. Poza tym co on sobie myśli? że zrobił co trzeba i koniec? Niech zobaczy jakie to bedzie miało konsekwencje
Ja tej kreski nie mam, na razie i rozstęów też brak póki co. Ale brzusio rośnie i już takie sobie się zrobiło. A z imieniem Amelka, to mąż jak lekarz robił usg 3 tyg temu i powiedział, że to może być dziewczynka, to po wyjściu z gabinetu mówi mi, że to mała Amelka będzie. No w sumie może być. Ja to tak bardziej na chłopaka się nastawiałam jakoś, ale jeszcze nie wszystko stracone ![]() Ten brak odczuwania ruchów to tak sobie tłumaczymy, że bobo ma jeszcze dość miejsca i dlatego go nie czuć. |
|
|
|
#827 |
|
Ola-Unhola
|
Dziewczyny, postprzątałam szafę z dokumentami z ostatnich 6 lat...
![]() Kręgosłup mnie boli od siedzenia na podłodze i segregowania - to do śmieci, to do teczki itd. Ale mam to z głowy na jakiś czas. Jeszcze tylko szuflada z rachunkami, co do zapłaty co już nie. Jutro zacznę szafki w kuchni sprzatac. A co
|
#828 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Mamuśki!
Właśnie przeczytałam wiadomość od Miramej, która już się martwi bo mnie nie ma i nie ma....dziękuję Kochana za pamięć Nie było mnie ponad 2 tygodnie!!!a tu już kolejna część ale mam zaległości chyba nie podołamNawet nie wiem co napisać bo nie wiem jaki temat teraz na tapecie. Więc może napiszę tylko, że u mnie wszystko ok, w zeszłym tygodniu miałam wizytę i Tż wreszcie zobaczył swojego potomka niestety płci nie znamy nadal ponieważ nasze maleństwo wypięło się tyłkiem i tyle widzieliśmy![]() Poza tym żyję budową domku, właśnie ścianki się cekolują a jutro mamy w planie zamówić drzwi wewnętrzne ale tym nie będę Was zanudzać. Zakupów dla dzidzi jeszcze żadnych nie zrobiłam i jakoś nam się nie spieszy, za to dla siebie mam już 2 pary spodni ciążowych bo w zwykłe już się nie mieszczę Postaram się więcej pisać a póki co zobaczę o czym rozmawiacie
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez mam na L4 "lezec" ale i tak caly czas jestem w domu, chyba ze na chwile po zakupy wychodzę.
|
|
|
|
#830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale widział mnie już w tylu sytuacjach (brzydkich i najbrzydszych - po operacji), że absolutnie nie mam wątpliwości, ze to coś zmieni w jego podejściu do mnie wpadłam dziś do centrum handlowego kupić sobie lakier do paznokci i tak tylko weszłam do sklepu mojego ulubionego i oczywiście kupiłam sobie kolejną ciążową tuniczkę i bluzeczkę - mąż mnie wyklnie
|
|
|
#831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ostatnio pytałam ginki, czy może mi dać "chory może chodzić" bo gdyby czasem przyszła kontrola z Zus a mnie nie było w domu to co? Albo ktoś by mnie zobaczył w sklepie to co?A ona mi na to, że właśnie po to daje "ma leżeć" żeby nie było kontroli ![]() Pozostaje mi mieć nadzieję, że wie co robi w końcu jest lekarzem z długim stażem
|
|
|
#832 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#833 |
|
Raczkowanie
|
ja mam zaznaczone ze moge chodzic,a L4 mam ze wzgledu wykonywanej pracy
|
|
|
|
#834 |
|
Ola-Unhola
|
http://www.infor.pl/przeglad_prasy/13560.html
tu jest trochę o kontrolach
|
#835 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, czy któraś wie coś o urlopach tacierzyńskich?
jak miałam na stażu szkolenie z ZUS'u to mówili mi się, że tatuś może iść na urlop po pierwszych 4 tyg od porodu, ale ostatnio w gazecie przeczytałam, ze dopiero w 2010 będzie obowiązywał tacierzyński - zgłupiałam
|
|
#836 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
jako urlop tacierzyński w wymiarze od 1 tyg do dwóch w 2011 r.tzn, do teraz też tata mógł wziąc tylko, że dopiero po wykorzystanych przez mamę 14 tygodniach jak dobrze pamiętam i nazywa się tak samo jak dla mamy czyli macierzyński. Nie wiem, czy zmiany w urlopach (m.in. wydłużenie) od niedawna powodują jakieś zmiany w tej kwestii. Nie wiem, czy to jasno napisałam: Tak było przed wydłużeniem macierzyńskiego do 20 tyg (wcześniej 16, 18): Wbrew nazwie z urlopu może skorzystać także ojciec dziecka jednak tylko w ograniczonym wymiarze i pod warunkiem, że jest zatrudniony w ramach stosunku pracy. Biorąc pod uwagę cel tego urlopu - osobistą opiekę nad dzieckiem - urlop ten będzie przysługiwać jedynie ojcu, który ma faktyczną możliwość sprawowania takiej opieki nad dzieckiem. Innymi słowy nowo upieczony tata nie może wziąć urlopu i wyjechać na dwa tygodnie na wakacje do ciepłych krajów (no chyba, że weźmie ze sobą dziecko) lub podjąć prace u innego pracodawcy. Nie może z urlopu skorzystać też osoba niebędąca ojcem dziecka. Urlop, więc nie przysługuje małżonkowi matki dziecka, który nie jest jego ojcem chyba, że je przysposobił. Jeśli rodzice zdecydują się na podział urlopu macierzyńskiego, pracownica powinna pisemnie zgłosić pracodawcy chęć rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego na tydzień przed planowanym powrotem do pracy. Pracownica może zrezygnować z urlopu po wykorzystaniu, co najmniej 14 tygodni. Do tej pisemnej rezygnacji należy załączyć zaświadczenie od pracodawcy ojca dziecka o udzieleniu mu urlopu macierzyńskiego w terminie przypadającym bezpośrednio po rezygnacji z tego urlopu mamy dziecka. Najrozsądniej, zatem będzie działania rozpocząć od pracodawcy taty dziecka. Należy mu dostarczyć wniosek o urlop „macierzyński” dla taty dziecka, poparty oświadczeniem mamy o rezygnacji z tego urlopu i wykazaniem, że w wyznaczonym terminie wykorzysta ona, co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego. Pracodawca ma obowiązek urlopu macierzyńskiego ojcu dziecka udzielić, jeśli spełnione są wszystkie powyższe warunki. Pisemną rezygnację z części urlopu macierzyńskiego popartą zaświadczeniem potwierdzającym termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez ojca, nowo upieczona mama musi okazać pracodawcy najpóźniej 7 dni przed planowanym powrotem do pracy. Nazwa tacierzyński to dodatkowy urlop.
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2009-02-16 o 17:45 |
|
|
|
|
#837 |
|
BAN stały
|
Witajcie dziewuszki
![]() Jak tam sie miewacie po Walentynkach?? i jak wasze dzidzie sie maja??? Co u mnie to jest lepiej tylko powoli sie zbliza czwartek... to bedzie miesiac juz i jakos tak smutno... Ale jakos przezyje.PS: sorki ale moze jutro wzuce fotke piersciaka bo dzis cos aparat nie dziala zabardzo.. Pozdrawiam
|
|
|
|
#838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli dobrze zrozumiałam po upływie 14 tyg (po uzgodnieniu i uprzedzeniu obu pracodawców) tata może przejąć opiekę nad dzieckiem ?
|
|
|
#839 |
|
kobieta za ladą
|
wybaczcie bo zapomniałam dopisać po 5 dniach od wypisania ze szpitala młoda była an spacerze zcyli 12 lipca miałam cc(sobota)we wtorek byliśmy w domu a po 5 dniach an spacerze bo dzień wcześniej była u mnie położna i sie zapytałam kiedy możemy wyjść a ona do mnie już pani może..więc wyszłam
![]() moja dzidzia raz przez te 7 miesięcy była chora..babcia jej sprzedała katar
|
#840 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.A jakie to imiona? Dla dziewczynki, znaczy się .Cytat:
Nie martw się, że nie przybierasz na wadze, skoro masz apetyt, to dzidzia weźmie sobie to, czego potrzebuje . Niektórzy pracodawcy zachowują się, jakby sami nie mieli dzieci, synowych czy wnuków .Cytat:
.Cytat:
![]() Cytat:
. A czemu ten test tak wcześnie? Standardowo w kalendarzu badań wpisany jest między 24 a 28 tc. Weź cytrynkę na wszelki wypadek .Cytat:
![]() Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.

. Kiedy żona zaczęła rodzić, przyjechali do szpitala, wjeżdżają na porodówkę, a tu położna do Waldiego: "STOP. Musi pan kupić sterylne obuwie i ubranie". Pech chciał, że Waldi miał "tylko" 100 zł, a taki strój kosztował coś około 20 zł i nikt nie miał rozmienic takiej kasy w szpitalu około godz. 2 w nocy.

ale dziś się wszystko okaże, kurczę czuję, że to chłopczyk 
i naślinił palucha i zaczął mi to ścierać bo myślał, że to krew mi z pępka pociekła
Ja jeszcze kreski nie mam, ale co ona w ogóle oznacza 

, w końcu będę rodzić i jego dziecko