Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Co się w nas kryje?
chłopiec 23 41,82%
dziewczynka 11 20,00%
nie wiem 21 38,18%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-16, 13:57   #811
katarzynka00
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Mojej koleżanki mąż bardzo chciał być przy porodzie. To było ich drugie dziecko, więc Waldi stwierdził, że skoro pierwsze "przeoczył" to przy drugim będzie . Kiedy żona zaczęła rodzić, przyjechali do szpitala, wjeżdżają na porodówkę, a tu położna do Waldiego: "STOP. Musi pan kupić sterylne obuwie i ubranie". Pech chciał, że Waldi miał "tylko" 100 zł, a taki strój kosztował coś około 20 zł i nikt nie miał rozmienic takiej kasy w szpitalu około godz. 2 w nocy.
W końcu Waldi kasę rozmienił u Parkingowego, ubierał się w windzie, wpadł jak oszalały na porodówkę w momencie kiedy jego żonkę i urodzoną już córeczkę przewożono już do sali poporodowej
I z porodu rodzinnego NICI

A z wiadomości z poczekalni od gin. do której idę: Na obecną chwilę jestem już 10 w kolejce, a pani doktor zaczęła dopiero przyjmować. Chyba muszę mamie kupić kwiatki za to kolejkowanie (dodam, że mama tam jest od 13, a pani doktor pojawiła się około 13.30)
Też tak chcę taki błyskawiczny poród

Co do ostrego, to też ponawiam pytaniem dlaczego nie można.Znajoma była na wizycie po dość tłustym i smażonym posilku i dziecko podobno było bardzo niespokojne, i nad wyraz ruchliwe

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-02-16 o 13:58
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 13:57   #812
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez ulika Pokaż wiadomość

Na pocieszenie za oknem bajkowy zimowy krajobraz do szczęścia tylko słońca brak

Ściskam Was mocno!!!
A i nowe mamusie witam gorąco!
nawet nie gadaj u nas piekny zimowy krajobraz i do tego nadal sypie!!!!

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 13:58   #813
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
dziewcyzny mam pytanie, czy ktoras kuło w brzuchu ostnimi czasy ? bo mnie dzis caly dziec cos kułu a jak bylam rpzec chiwla z spem to mnie tak zakulo ze az musialam stanac na chiwle bo chyba bym sie zwineła ..i nie wiem co to moze byc ?
Takie pojedyncze kłucia nie są szkodliwe, jeśli Cię boli weź sobie Nospę i dużo wypoczywaj. Ale jeśli ból nie przechodzi a wręcz się nasila koniecznie zgłoś się do szpitala. Sama jestem przykładem Nie martw się na pewno wszystko jest ok skoro dziś już lepiej się czujesz.

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
moja mała spała pod leciutkim kocykiem urodzila sie 12 lipca a na 1 spacer po 5 dniach wyszła w bodziaku na króki rękawek plus spadenki i przykryta pieluszką i jeszcze miała cieniutką bawełnianą czapeczkę bywały takie dni ze na spacery była ubierana tylko w body plus czapeczka bo nawet jak wychodziliśmy an spacery po 15 to było 28 stp w cieniu.......
a śpiworki są wygodne przy pzrewijaniu najlepiej żeby były na zamek przy nóżkach wtedy odsuwacie zamek rozpinacie pajacyka zmiana pieluchy i już
Dzięki za dobre rady takie sprawdzone są najlepsze

Cytat:
Napisane przez euphoria87 Pokaż wiadomość
ja mialam przyjemnosc spedzic wigilie na patologiserwowali makaron z makiemble
Oj współczuję

Cytat:
Ja ide do gin po 15. Mama ma mi zająć kolejkę około 13.30, ale i tak liczę na to że wejdę grubo po 16. Mam stracha
Ej no co Ty nie martw się wszystko będzie dobrze zobaczysz a jak zobaczysz dzidziusia to już w ogóle zapomnisz o wszystkim

skierka1981 witamy po długiej nieobecności Ja też biorę pod uwagę imię Amelka dla dziewczynki ale dziś się wszystko okaże, kurczę czuję, że to chłopczyk

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
aha miałam się pytać, czy któraś z Was ma już tą kreseczkę na brzuszku? Bo ja ostatnio zauważyłam ją u siebie. Jest jeszcze mało wyraźna ale pokazałam ją TŻ-towi to sie biedak przestraszył bo myślał, że to cos złego. Oczy zrobił jak pięciozłotówki i naślinił palucha i zaczął mi to ścierać bo myślał, że to krew mi z pępka pociekła Ale się usmiałam. Kurcze żebyście widziały jego minę...
oj te chłopy, oni tak mało wiedza o ciąży
he he ale się uśmiałam Ja jeszcze kreski nie mam, ale co ona w ogóle oznacza

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
A mój mąż od zawsze twierdzi, że chce być przy porodzie, a ja nie mam nic przeciwko
Mój też chce być, choć nie wiem czy da radę

Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 14:05   #814
katarzynka00
Zakorzenienie

Oooo, pozdrawiam cię uliko, mam wrażenie jakby troszkę cię z nami nie było
Dbaj mocno o siebie i skrobnij jak samopoczucie, no i szyjka sie miewa
U mnie wszystko w porządeczku.Mogę być aktywna
Stary 2009-02-16, 14:21   #815
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
dziewcyzny mam pytanie, czy ktoras kuło w brzuchu ostnimi czasy ? bo mnie dzis caly dziec cos kułu a jak bylam rpzec chiwla z spem to mnie tak zakulo ze az musialam stanac na chiwle bo chyba bym sie zwineła ..i nie wiem co to moze byc ?
mnie czasem mocno ukłuje jak zmieniam pozycje z siedzącej na stojącą - tak jakby macica mi się skurczyła w pozycji zgiętej, a na gwałtowne rozciągnięcie reaguje takim bólem, ale trwa to chwilę i jak powoli wracam do pionu to jest ok

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 14:42   #816
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Mojej koleżanki mąż bardzo chciał być przy porodzie. To było ich drugie dziecko, więc Waldi stwierdził, że skoro pierwsze "przeoczył" to przy drugim będzie . Kiedy żona zaczęła rodzić, przyjechali do szpitala, wjeżdżają na porodówkę, a tu położna do Waldiego: "STOP. Musi pan kupić sterylne obuwie i ubranie". Pech chciał, że Waldi miał "tylko" 100 zł, a taki strój kosztował coś około 20 zł i nikt nie miał rozmienic takiej kasy w szpitalu około godz. 2 w nocy.
W końcu Waldi kasę rozmienił u Parkingowego, ubierał się w windzie, wpadł jak oszalały na porodówkę w momencie kiedy jego żonkę i urodzoną już córeczkę przewożono już do sali poporodowej
I z porodu rodzinnego NICI

A z wiadomości z poczekalni od gin. do której idę: Na obecną chwilę jestem już 10 w kolejce, a pani doktor zaczęła dopiero przyjmować. Chyba muszę mamie kupić kwiatki za to kolejkowanie (dodam, że mama tam jest od 13, a pani doktor pojawiła się około 13.30)
ja na jego miejscu zapłaciłabym tą stówkę i pobiagła do żony ...

a co do kolejkowania to koniecznie mamie kwiatki i czekoladki
Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Ja myślałam już wcześniej, potem stwierdziłam, że jest na to za wcześnie i po co mam się już teraz stresować.
Na początku nie chciałam męża przy porodzie, bo niby po co ma mnie oglądać wykrzywioną, mokrą, itd - nic ciekawego do oglądania , teraz myślę sobie, że w sumie to sama sobie dziecka nie zrobiłam i niech On też trochę posmakuję porodu , w końcu będę rodzić i jego dziecko

Mamy to równouprawnienie, którego osobiście bronię jak lwica
podpisuje sie pod tym rękami i nogami
Cytat:
Witam cieplutko po dłuższej przerwie

Rany przez dwa dni nadrabiałam zaległości, ale cudownie się czyta o kopniaczkach maluszków, dobrych wieściach z wizyt kontrolnych i odkryciach dziewczynek (tylko 2 ) lub chłopców (siusiaki górą ) w brzuszkach, a te wasze zakupy istne cudeńka GRATULUJE!!!

U mnie nareszcie poprawiło się z apetytem. Mimo ze brzuszek coraz większy to nie widzę dodatkowych kilogramów na wadze i tym się martwię Mam nadzieję, że dzidzia rośnie zdrowo.
Męczy mnie siedzenie w domu i telefony z pracy z pytaniem kiedy wracam. Pracuję w dwóch zakładach pracy- w jednej pełne zrozumienie, koleżanka która przejęła moich pacjentów, mimo dodatkowej pracy zachęca do zostania w domu i stosowania się do zaleceń lekarza - twierdzi, że to kilka miesięcy a ewentualne komplikacje mogą odbić się na całym życiu; w drugiej pracy dyrektorka zachowuje się strasznie i każdy jej telefon odchorowuję . Co mam powiedzieć, jeśli sama nie wiem jak to będzie?

Na pocieszenie za oknem bajkowy zimowy krajobraz do szczęścia tylko słońca brak

Ściskam Was mocno!!!
wiyaj po dłuższej przerwie
telefonów z pracy współczuje!!! Niektórzy to sami nie wiedzą czego chcą ... mój szef chciałby zebym poszła na chorobowe, ale tez przychodziła czasami i pracowała ...
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
u nas też

zaraz koniec pracy i leceę do ... frazjera!! oze to mi humor poprawi ... no a potem na kolację - nie wiem jak to będzie jak z mężem nie gadam

buzikaki i do wieczora mam nadzieję

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 14:46   #817
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość

zaraz koniec pracy i leceę do ... frazjera!! oze to mi humor poprawi ... no a potem na kolację - nie wiem jak to będzie jak z mężem nie gadam

myślę, że to będzie idealny pretekst do tzw. rozejmu i zawieszenia broni
Baw się dobrze
Stary 2009-02-16, 14:48   #818
ulika
Raczkowanie

Cytat:
Oooo, pozdrawiam cię uliko, mam wrażenie jakby troszkę cię z nami nie było
Dbaj mocno o siebie i skrobnij jak samopoczucie, no i szyjka sie miewa
U mnie wszystko w porządeczku.Mogę być aktywna
Bardzo się cieszę, że u Ciebie wszystko dobrze. Jesteś dla mnie takim pozytywnym słoneczkiem nadziei, na to ze w marcu pan doktor powie mi z szyjką już wszystko w porządku. Tak jak to było z Tobą Programuję się na pozytywne myślenie
Faktycznie troszkę mnie nie było z powodu tych rekordów niskiego ciśnienia. Ja od środy przeżywałam swoje osobiste rekordy- ciśnienie miałam średnio 82/41 i chodziłam nieprzytomna, a raczej spałam całe dnie.

Cytat:
Ja to lubię takie zdecydowane klimaty- zima to tylko biała z lekkim mrozem, a lato wyłącznie ze słońcem

Trzymam rzecz jasna kciuki za dzisiejsze wizyty u lekarzy - jak tak czytam o tym czekaniu to dużo cierpliwości i sił Wam życzę

A i gratuluję załatwienia tej sprawy w Agacie, choć pewnie dopiero jak nowy komplet stanie w salonie to odetchniecie z ulgą

Edytowane przez ulika
Czas edycji: 2009-02-16 o 16:00
ulika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 15:09   #819
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

A i gratuluję załatwienia tej sprawy w Agacie, choć pewnie dopiero jak nowy komplet stanie w salonie to odetchniecie z ulgą
ja tak naprawde bede sie cieszyla jak ten nowy komplet bedziemy miec i wtedy zapomne o calej tej sprawie z ta nieszczesna Agata!!!

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-16, 15:10   #820
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo się cieszę, że u Ciebie wszystko dobrze. Jesteś dla mnie takim pozytywnym słoneczkiem nadziei, na to ze w marcu pan doktor powie mi z szyjką już wszystko w porządku Programuję się na pozytywne myślenie
a przyznaj się szczerze, czy leżysz lub dużo odpoczywasz nie przemęczasz się
Ja też w marcu mam wizytę i jedyne czego nie chcę usłyszeć to "proszę leżeć" Tym bardziej teraz, jak zasmakowałam wolności i mogę wszytsko w granicach rozsądku, to miałabym za czym tęsknić i pewnie dopadłaby mnie smutny nastrój.

Zamówiłam się dziś na test obciążenia glukozą.Pisałyśmy jakiś czas temu i byłam bardzo zdziwiona badaniem A teraz i mnie czeka.
Oczywiście to czysta formalność, wiadomo, że wyniki będą optymalnie idealnie
Podpisano:
Optymistka
Stary 2009-02-16, 15:12   #821
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

dziewczyny , ktore maja L4!!! macie na zwolnieniu napisane : moze chodzic, czy lezeć????
bo ja od poczatku ciazy mam lezec.......i wiem ze w takiej sytaucji moze byc kontrola z Zusu.......

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-16, 15:16   #822
UnholyOne
Ola-Unhola

Ja nie pamiętam co mam na zwolnieniu. Wydaje mi się, że na pierwszym miałam "powinna leżec". A teraz hmmm?
Stary 2009-02-16, 15:19   #823
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

ja nie mialam zagrozonej ciazy, mimo to lekarz dajac mi zwolnienie napisal lezec...
dostalam zwolnienie bo za duzo godzin w pracy, a z kolei w pracy nie bylo innego zajecia dla mnie......
pytalam moja ciocie ktora jest lekarzem , dlaczego ginekolog napisal mi lezec?powiedziala ze ciaza to nie choroba i teraz daja L4 tylko jak jest ciaza zagrozona....wlasnie dlatego mam to lezec zeby lekarz byl kryty....

chodze prywatnie do gina.....a z tego co mowila mi ciocia to na NFZ lekarze nie chca dawac zwolnien....oczywiscie sa wyjatki!

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2009-02-16 o 15:21
Stary 2009-02-16, 15:26   #824
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Też tak chcę taki błyskawiczny poród

Co do ostrego, to też ponawiam pytaniem dlaczego nie można.Znajoma była na wizycie po dość tłustym i smażonym posilku i dziecko podobno było bardzo niespokojne, i nad wyraz ruchliwe
no wlasnie....tak samo jest z pikantnym, po prostu dzidzi to nie podchodzi
pamietajcie, ze dziecko lyka wody plodowe, a ich smak zalezy od tego co jemy

a co do l4 - mi jak lekarka wypisywala to zaczela pisac numerek odpowiadajacy lezeniu, to ja jej na to, ze nie chce lezec bo moze byc kontorla i zmienila na ten, ze moge chodzic

ide na sanki z malym
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 15:32   #825
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

zapytam gina nastepnym razem w takim razie czy moze napisac mi ze moge chodzic...
tylko ze jak ja przychodze po l4 to one jest juz wypisane!!

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-16, 15:41   #826
skierka1981
BAN stały

Mój mąż chce być przy porodzie, a ja jestem za tym bardziej że wokół będą sami obcy ludzie - przyda się ukochana twarz w takim momencie. Poza tym co on sobie myśli? że zrobił co trzeba i koniec? Niech zobaczy jakie to bedzie miało konsekwencje Myślę, że to dla niego nie będzie takie straszne - z wykształcenia jest zootechnikiem.
Ja tej kreski nie mam, na razie i rozstęów też brak póki co. Ale brzusio rośnie i już takie sobie się zrobiło.
A z imieniem Amelka, to mąż jak lekarz robił usg 3 tyg temu i powiedział, że to może być dziewczynka, to po wyjściu z gabinetu mówi mi, że to mała Amelka będzie. No w sumie może być. Ja to tak bardziej na chłopaka się nastawiałam jakoś, ale jeszcze nie wszystko stracone
Ten brak odczuwania ruchów to tak sobie tłumaczymy, że bobo ma jeszcze dość miejsca i dlatego go nie czuć.
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 15:47   #827
UnholyOne
Ola-Unhola

Dziewczyny, postprzątałam szafę z dokumentami z ostatnich 6 lat...
Kręgosłup mnie boli od siedzenia na podłodze i segregowania - to do śmieci, to do teczki itd.
Ale mam to z głowy na jakiś czas. Jeszcze tylko szuflada z rachunkami, co do zapłaty co już nie.
Jutro zacznę szafki w kuchni sprzatac. A co może tymi porządkami przywołam wiosne. W końcu to takie Wiosenne Porządki
Stary 2009-02-16, 16:00   #828
anusia_82
Zadomowienie

GG do anusia_82

Witajcie Mamuśki!
Właśnie przeczytałam wiadomość od Miramej, która już się martwi bo mnie nie ma i nie ma....dziękuję Kochana za pamięć

Nie było mnie ponad 2 tygodnie!!!a tu już kolejna część ale mam zaległości chyba nie podołam

Nawet nie wiem co napisać bo nie wiem jaki temat teraz na tapecie.

Więc może napiszę tylko, że u mnie wszystko ok, w zeszłym tygodniu miałam wizytę i Tż wreszcie zobaczył swojego potomka był zachwycony i wszystkim teraz opowiada niestety płci nie znamy nadal ponieważ nasze maleństwo wypięło się tyłkiem i tyle widzieliśmy
Poza tym żyję budową domku, właśnie ścianki się cekolują a jutro mamy w planie zamówić drzwi wewnętrzne ale tym nie będę Was zanudzać.
Zakupów dla dzidzi jeszcze żadnych nie zrobiłam i jakoś nam się nie spieszy, za to dla siebie mam już 2 pary spodni ciążowych bo w zwykłe już się nie mieszczę

Postaram się więcej pisać a póki co zobaczę o czym rozmawiacie

Serafinek przyszedł na świat 5 sierpnia 2009

Gabriel przyszedł na świat 11 stycznia 2011
anusia_82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 16:36   #829
Wojtusia
Zakorzenienie

Ja tez mam na L4 "lezec" ale i tak caly czas jestem w domu, chyba ze na chwile po zakupy wychodzę.
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 16:39   #830
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
Mój mąż chce być przy porodzie, a ja jestem za tym bardziej że wokół będą sami obcy ludzie - przyda się ukochana twarz w takim momencie. Poza tym co on sobie myśli? że zrobił co trzeba i koniec? Niech zobaczy jakie to bedzie miało konsekwencje Myślę, że to dla niego nie będzie takie straszne - z wykształcenia jest zootechnikiem.
Ja tej kreski nie mam, na razie i rozstęów też brak póki co. Ale brzusio rośnie i już takie sobie się zrobiło.
A z imieniem Amelka, to mąż jak lekarz robił usg 3 tyg temu i powiedział, że to może być dziewczynka, to po wyjściu z gabinetu mówi mi, że to mała Amelka będzie. No w sumie może być. Ja to tak bardziej na chłopaka się nastawiałam jakoś, ale jeszcze nie wszystko stracone
Ten brak odczuwania ruchów to tak sobie tłumaczymy, że bobo ma jeszcze dość miejsca i dlatego go nie czuć.
mój mąż też chce być przy porodzie i nie chce nawet słyszeć o dyskusji na ten temat

ale widział mnie już w tylu sytuacjach (brzydkich i najbrzydszych - po operacji), że absolutnie nie mam wątpliwości, ze to coś zmieni w jego podejściu do mnie

wpadłam dziś do centrum handlowego kupić sobie lakier do paznokci i tak tylko weszłam do sklepu mojego ulubionego i oczywiście kupiłam sobie kolejną ciążową tuniczkę i bluzeczkę - mąż mnie wyklnie

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-02-16, 16:47   #831
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny , ktore maja L4!!! macie na zwolnieniu napisane : moze chodzic, czy lezeć????
bo ja od poczatku ciazy mam lezec.......i wiem ze w takiej sytaucji moze byc kontrola z Zusu.......
Ja mam leżeć , ostatnio pytałam ginki, czy może mi dać "chory może chodzić" bo gdyby czasem przyszła kontrola z Zus a mnie nie było w domu to co? Albo ktoś by mnie zobaczył w sklepie to co?

A ona mi na to, że właśnie po to daje "ma leżeć" żeby nie było kontroli
Pozostaje mi mieć nadzieję, że wie co robi w końcu jest lekarzem z długim stażem

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 17:14   #832
euphoria87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Ja mam leżeć , ostatnio pytałam ginki, czy może mi dać "chory może chodzić" bo gdyby czasem przyszła kontrola z Zus a mnie nie było w domu to co? Albo ktoś by mnie zobaczył w sklepie to co?

A ona mi na to, że właśnie po to daje "ma leżeć" żeby nie było kontroli
Pozostaje mi mieć nadzieję, że wie co robi w końcu jest lekarzem z długim stażem
ale to jest tak z ZUS-u moze ktos wpasc do domu i zobaczyc czy uzasadnione jest L4. nigdy nie slyszalam zeby o jakichkolwiek kontrolach zeby przychodzili do kogos do domu
euphoria87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 17:15   #833
euphoria87
Raczkowanie

ja mam zaznaczone ze moge chodzic,a L4 mam ze wzgledu wykonywanej pracy
euphoria87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 17:22   #834
UnholyOne
Ola-Unhola

http://www.infor.pl/przeglad_prasy/13560.html
tu jest trochę o kontrolach
Stary 2009-02-16, 17:29   #835
p4w
Zakorzenienie

dziewczyny, czy któraś wie coś o urlopach tacierzyńskich?

jak miałam na stażu szkolenie z ZUS'u to mówili mi się, że tatuś może iść na urlop po pierwszych 4 tyg od porodu, ale ostatnio w gazecie przeczytałam, ze dopiero w 2010 będzie obowiązywał tacierzyński - zgłupiałam

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-02-16, 17:33   #836
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy któraś wie coś o urlopach tacierzyńskich?

jak miałam na stażu szkolenie z ZUS'u to mówili mi się, że tatuś może iść na urlop po pierwszych 4 tyg od porodu, ale ostatnio w gazecie przeczytałam, ze dopiero w 2010 będzie obowiązywał tacierzyński - zgłupiałam
Tak, obowiązywac bedzie dopiero w 2010 r jako urlop tacierzyński w wymiarze od 1 tyg do dwóch w 2011 r.
tzn, do teraz też tata mógł wziąc tylko, że dopiero po wykorzystanych przez mamę 14 tygodniach jak dobrze pamiętam i nazywa się tak samo jak dla mamy czyli macierzyński. Nie wiem, czy zmiany w urlopach (m.in. wydłużenie) od niedawna powodują jakieś zmiany w tej kwestii.

Nie wiem, czy to jasno napisałam:
Tak było przed wydłużeniem macierzyńskiego do 20 tyg (wcześniej 16, 18):
Wbrew nazwie z urlopu może skorzystać także ojciec dziecka jednak tylko w ograniczonym wymiarze i pod warunkiem, że jest zatrudniony w ramach stosunku pracy. Biorąc pod uwagę cel tego urlopu - osobistą opiekę nad dzieckiem - urlop ten będzie przysługiwać jedynie ojcu, który ma faktyczną możliwość sprawowania takiej opieki nad dzieckiem. Innymi słowy nowo upieczony tata nie może wziąć urlopu i wyjechać na dwa tygodnie na wakacje do ciepłych krajów (no chyba, że weźmie ze sobą dziecko) lub podjąć prace u innego pracodawcy. Nie może z urlopu skorzystać też osoba niebędąca ojcem dziecka. Urlop, więc nie przysługuje małżonkowi matki dziecka, który nie jest jego ojcem chyba, że je przysposobił.
Jeśli rodzice zdecydują się na podział urlopu macierzyńskiego, pracownica powinna pisemnie zgłosić pracodawcy chęć rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego na tydzień przed planowanym powrotem do pracy. Pracownica może zrezygnować z urlopu po wykorzystaniu, co najmniej 14 tygodni. Do tej pisemnej rezygnacji należy załączyć zaświadczenie od pracodawcy ojca dziecka o udzieleniu mu urlopu macierzyńskiego w terminie przypadającym bezpośrednio po rezygnacji z tego urlopu mamy dziecka. Najrozsądniej, zatem będzie działania rozpocząć od pracodawcy taty dziecka. Należy mu dostarczyć wniosek o urlop „macierzyński” dla taty dziecka, poparty oświadczeniem mamy o rezygnacji z tego urlopu i wykazaniem, że w wyznaczonym terminie wykorzysta ona, co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego. Pracodawca ma obowiązek urlopu macierzyńskiego ojcu dziecka udzielić, jeśli spełnione są wszystkie powyższe warunki. Pisemną rezygnację z części urlopu macierzyńskiego popartą zaświadczeniem potwierdzającym termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez ojca, nowo upieczona mama musi okazać pracodawcy najpóźniej 7 dni przed planowanym powrotem do pracy.

Nazwa tacierzyński to dodatkowy urlop.

Edytowane przez UnholyOne
Czas edycji: 2009-02-16 o 17:45
UnholyOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 18:16   #837
Malga19
BAN stały

Witajcie dziewuszki Jak tam sie miewacie po Walentynkach?? i jak wasze dzidzie sie maja???

Co u mnie to jest lepiej tylko powoli sie zbliza czwartek... to bedzie miesiac juz i jakos tak smutno... Ale jakos przezyje.

PS: sorki ale moze jutro wzuce fotke piersciaka bo dzis cos aparat nie dziala zabardzo..

Pozdrawiam
Malga19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 18:21   #838
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Tak, obowiązywac bedzie dopiero w 2010 r jako urlop tacierzyński w wymiarze od 1 tyg do dwóch w 2011 r.
tzn, do teraz też tata mógł wziąc tylko, że dopiero po wykorzystanych przez mamę 14 tygodniach jak dobrze pamiętam i nazywa się tak samo jak dla mamy czyli macierzyński. Nie wiem, czy zmiany w urlopach (m.in. wydłużenie) od niedawna powodują jakieś zmiany w tej kwestii.

Nie wiem, czy to jasno napisałam:
Tak było przed wydłużeniem macierzyńskiego do 20 tyg (wcześniej 16, 18):
Wbrew nazwie z urlopu może skorzystać także ojciec dziecka jednak tylko w ograniczonym wymiarze i pod warunkiem, że jest zatrudniony w ramach stosunku pracy. Biorąc pod uwagę cel tego urlopu - osobistą opiekę nad dzieckiem - urlop ten będzie przysługiwać jedynie ojcu, który ma faktyczną możliwość sprawowania takiej opieki nad dzieckiem. Innymi słowy nowo upieczony tata nie może wziąć urlopu i wyjechać na dwa tygodnie na wakacje do ciepłych krajów (no chyba, że weźmie ze sobą dziecko) lub podjąć prace u innego pracodawcy. Nie może z urlopu skorzystać też osoba niebędąca ojcem dziecka. Urlop, więc nie przysługuje małżonkowi matki dziecka, który nie jest jego ojcem chyba, że je przysposobił.
Jeśli rodzice zdecydują się na podział urlopu macierzyńskiego, pracownica powinna pisemnie zgłosić pracodawcy chęć rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego na tydzień przed planowanym powrotem do pracy. Pracownica może zrezygnować z urlopu po wykorzystaniu, co najmniej 14 tygodni. Do tej pisemnej rezygnacji należy załączyć zaświadczenie od pracodawcy ojca dziecka o udzieleniu mu urlopu macierzyńskiego w terminie przypadającym bezpośrednio po rezygnacji z tego urlopu mamy dziecka. Najrozsądniej, zatem będzie działania rozpocząć od pracodawcy taty dziecka. Należy mu dostarczyć wniosek o urlop „macierzyński” dla taty dziecka, poparty oświadczeniem mamy o rezygnacji z tego urlopu i wykazaniem, że w wyznaczonym terminie wykorzysta ona, co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego. Pracodawca ma obowiązek urlopu macierzyńskiego ojcu dziecka udzielić, jeśli spełnione są wszystkie powyższe warunki. Pisemną rezygnację z części urlopu macierzyńskiego popartą zaświadczeniem potwierdzającym termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez ojca, nowo upieczona mama musi okazać pracodawcy najpóźniej 7 dni przed planowanym powrotem do pracy.

Nazwa tacierzyński to dodatkowy urlop.
dzięki za wyczerpującą odpowiedź

jeśli dobrze zrozumiałam po upływie 14 tyg (po uzgodnieniu i uprzedzeniu obu pracodawców) tata może przejąć opiekę nad dzieckiem ?

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-02-16, 18:25   #839
dudipopka
kobieta za ladą

wybaczcie bo zapomniałam dopisać po 5 dniach od wypisania ze szpitala młoda była an spacerze zcyli 12 lipca miałam cc(sobota)we wtorek byliśmy w domu a po 5 dniach an spacerze bo dzień wcześniej była u mnie położna i sie zapytałam kiedy możemy wyjść a ona do mnie już pani może..więc wyszłam
moja dzidzia raz przez te 7 miesięcy była chora..babcia jej sprzedała katar

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 18:49   #840
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zioła Pokaż wiadomość
Tak trochę odbiegnę od tematu

Wiecie może gdzie można kupić ładne i wygodne bawełniane koszulki nocne? Takie zapinane na piersiach na guziczki?
Szukam od tygodnia i znaleźć nie mogę. Bardzo spodobały mi się w H&M w takie cieniutkie paseczki. Są bardzo milutkie dla ciała, ale one są na ramiączkach i bez guziczków.
Chciałabym coś, w czym później wygodnie by mi się karmiło, więc satyny i koronki nie wchodzą w grę.

Miramej - Mateusz to typ nr 1 mojej mamy
Lubię takie proste imiona.
Jeśli będziemy mieli dziewczynkę, to może odziedziczy imię po mojej ukochanej prababci, albo po babci męża
Ja koszulę chyba kupię na allegro, ale dopiero przed porodem, bo teraz wszystkie ciążowe i dla mam karmiących są za duże .

A jakie to imiona? Dla dziewczynki, znaczy się .

Cytat:
Witam cieplutko po dłuższej przerwie

U mnie nareszcie poprawiło się z apetytem. Mimo ze brzuszek coraz większy to nie widzę dodatkowych kilogramów na wadze i tym się martwię. Mam nadzieję, że dzidzia rośnie zdrowo.
Męczy mnie siedzenie w domu i telefony z pracy z pytaniem kiedy wracam. Pracuję w dwóch zakładach pracy- w jednej pełne zrozumienie, koleżanka która przejęła moich pacjentów, mimo dodatkowej pracy zachęca do zostania w domu i stosowania się do zaleceń lekarza - twierdzi, że to kilka miesięcy a ewentualne komplikacje mogą odbić się na całym życiu; w drugiej pracy dyrektorka zachowuje się strasznie i każdy jej telefon odchorowuję. Co mam powiedzieć, jeśli sama nie wiem jak to będzie?

Na pocieszenie za oknem bajkowy zimowy krajobraz do szczęścia tylko słońca brak.
Ściskam Was mocno!!!
Miło Cię widzieć ulika
Nie martw się, że nie przybierasz na wadze, skoro masz apetyt, to dzidzia weźmie sobie to, czego potrzebuje . Pracę postaraj się olać, to nie Twoja wina, że masz problemy, teraz masz ważniejsze sprawy . Niektórzy pracodawcy zachowują się, jakby sami nie mieli dzieci, synowych czy wnuków .

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
zaraz koniec pracy i leceę do ... frazjera!! Moze to mi humor poprawi ... no a potem na kolację - nie wiem jak to będzie jak z mężem nie gadam

Pogodzicie się na kolacji .

Cytat:
Faktycznie troszkę mnie nie było z powodu tych rekordów niskiego ciśnienia. Ja od środy przeżywałam swoje osobiste rekordy- ciśnienie miałam średnio 82/41 i chodziłam nieprzytomna, a raczej spałam całe dnie.
Naprawdę niskie

Cytat:
a przyznaj się szczerze, czy leżysz lub dużo odpoczywasz nie przemęczasz się
Ja też w marcu mam wizytę i jedyne czego nie chcę usłyszeć to "proszę leżeć" Tym bardziej teraz, jak zasmakowałam wolności i mogę wszytsko w granicach rozsądku, to miałabym za czym tęsknić i pewnie dopadłaby mnie smutny nastrój.

Zamówiłam się dziś na test obciążenia glukozą.Pisałyśmy jakiś czas temu i byłam bardzo zdziwiona badaniem A teraz i mnie czeka.
Oczywiście to czysta formalność, wiadomo, że wyniki będą optymalnie idealnie
Podpisano:
Optymistka
Zazdroszczę optymizmu, ja zawsze się martwię . A czemu ten test tak wcześnie? Standardowo w kalendarzu badań wpisany jest między 24 a 28 tc. Weź cytrynkę na wszelki wypadek .

Cytat:
Napisane przez anusia_82 Pokaż wiadomość
Witajcie Mamuśki!
Właśnie przeczytałam wiadomość od Miramej, która już się martwi bo mnie nie ma i nie ma....dziękuję Kochana za pamięć

Nie było mnie ponad 2 tygodnie!!!a tu już kolejna część ale mam zaległości chyba nie podołam

Nawet nie wiem co napisać bo nie wiem jaki temat teraz na tapecie.

Więc może napiszę tylko, że u mnie wszystko ok, w zeszłym tygodniu miałam wizytę i Tż wreszcie zobaczył swojego potomka był zachwycony i wszystkim teraz opowiada niestety płci nie znamy nadal ponieważ nasze maleństwo wypięło się tyłkiem i tyle widzieliśmy
Poza tym żyję budową domku, właśnie ścianki się cekolują a jutro mamy w planie zamówić drzwi wewnętrzne ale tym nie będę Was zanudzać.
Zakupów dla dzidzi jeszcze żadnych nie zrobiłam i jakoś nam się nie spieszy, za to dla siebie mam już 2 pary spodni ciążowych bo w zwykłe już się nie mieszczę

Postaram się więcej pisać a póki co zobaczę o czym rozmawiacie
Anusia, cieszę się, że zajrzałaś i że wszystko jest w porządku

Cytat:
Napisane przez Malga19 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewuszki Jak tam sie miewacie po Walentynkach?? i jak wasze dzidzie sie maja???

Co u mnie to jest lepiej tylko powoli sie zbliza czwartek... to bedzie miesiac juz i jakos tak smutno... Ale jakos przezyje.

PS: sorki ale moze jutro wzuce fotke piersciaka bo dzis cos aparat nie dziala zabardzo..

Pozdrawiam
Malga, będziemy z Tobą myślami

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości