matura z matematyki w 2010r. - OPINIE. - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Pokaż wyniki sondy: Czy ucząc sie do matury z matmy pójdziesz na kurs czy przygotujesz sie sama?
kurs/korepetycje 79 41,80%
sama w domu 110 58,20%
Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-27, 18:14   #391
anniaa

Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1068505 0]ale po polsku powinien umieć mówić i czytać każdy polak, a z matmy to się w życiu później co najwyżej algebra przydaje

żartuję oczywiście... fajnie nie być matołem i przynajmniej na poziomie podstawowym umieć się odnaleźć w każdej (no, prawie każdej) dziedzinie... ale to nie zmienia faktu że ja matmy na maturze nie pisałam i chyba się z tego cieszę... miałam jeden problem z głowy mniej-mi wystarczyło że jako pierwszy rocznik zdawałam nowym systemem. matematyka na maturze dla osób, które za nią nie przepadają jest bez sensu. przecież na dobrą sprawę żeby skonczyć szkołę trzeba matematykę po prostu zdać, tak jak każdy inny przedmiot. w koncu ona jest na swiadectwie. równie dobrze możnaby od każdego wymagać zdania na maturze historii, czy biologii... tylko po co i za jakie grzechy?[/quote]
wiesz jak czasem widze jak po niektóre osoby młode nie potrafia liczyc np w sklepie to stwierdzam ze obowiazkowa matma moze przynajmniej zmusi innych do nauczenia sie porzadnie liczyc a nie tylko do podejscia najwazniejsze jest zdac. Moze mam takie podejscie bo bardzo lubie matematyke :P

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 19:20   #392
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
osoby, które kompletnie nie łapią matematyki, nie mają też szans poradzić sobie z fizyką i chemią - mając tak wielkie problemy z logiką - wątpię, aby dotarły do matury [a jeśli nawet, będą mieć ogromne problemy, żeby zdać jakikolwiek przedmiot]

Głównym problemem osób, nieradzących sobie z matematyką na poziomie szkolnym, nie jest to, że nie łapią, ale to, że zapominają. Na lekcji, zaraz po wytłumaczeniu problemu, radzą sobie z zadaniami. Dwa dni później już nie. Rozwiązanie jest jedno: ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Codziennie. Nie 5 "przykładów", ale 50 zadań.
No proszę Cię jak z chemią mogą sobie nie poradzić sobie przez matematykę Może jest potrzebna do policzenia 500/30, ale nie do jakiś skomplikowanych obliczeń:/

Jasne, będę ćwiczyła matematykę CODZIENNIE po 50 zadań,a na inne przedmioty nie zostanie mi ani minuta No,ale przecież matematyka w życiu się jak nic przydaje... np.żeby policzyć ile wydam przy kasie

Dla mnie matura z matmy to bzdura, ale trudno najwyżej zdam ją na minimum i tak nie będzie mi potrzebna wybierając się na studia na filologię
A ktoś tutaj wspomniał, że humanista niech pisze matme, a ścisłowiec polski... no cóż... Chyba każdy powinien umieć się ładnie wysłowić i wypowiedzieć i znać najważniejsze dla Polski dzieła Bo nawet rozsz. matura z matematyki mu nie pomoże, żeby uznać go za osobę inteligentną?
Powiem tak, ja chyba dam sobie radę, chodzę do dobrej szkoły i na każdy przedmiot jest kładziony nacisk,ale jeśli chodzi o ludzi z tych "gorszych" szkół to ja im serdecznie współczuję

Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 19:26   #393
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady No Nick Pokaż wiadomość
Dla mnie matura z matmy to bzdura, ale trudno najwyżej zdam ją na minimum i tak nie będzie mi potrzebna wybierając się na studia na filologię
A ktoś tutaj wspomniał, że humanista niech pisze matme, a ścisłowiec polski... no cóż... Chyba każdy powinien umieć się ładnie wysłowić i wypowiedzieć i znać najważniejsze dla Polski dzieła Bo nawet rozsz. matura z matematyki mu nie pomoże, żeby uznać go za osobę inteligentną?
Powiem tak, ja chyba dam sobie radę, chodzę do dobrej szkoły i na każdy przedmiot jest kładziony nacisk,ale jeśli chodzi o ludzi z tych "gorszych" szkół to ja im serdecznie współczuję
ktoś, kto podchodzi do matury, i tak już się powinien umieć wysłowić tylko, że matura z polskiego to nie tylko wysławianie się, ale przede wszystkim wypracowanie - analiza tekstów
znam sporo osób dorosłych, którym matematyka jest potrzebna na co dzień, a polski w takim znaczeniu jak na maturze - w ogóle (i nie chodzi tu bynajmniej o osoby z branży ekonomicznej)
a jak ktoś z gorszej szkoły sobie nie poradzi - cóż, takie życie nie każdy musi zdawać maturę i iść na studia

tak samo jak Tobie matma nie będzie liczyć się przy rekrutacji na studia, tak samo mi polski chcę go zdać dobrze jedynie dla własnej satysfakcji

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2009-01-27 o 19:29
parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 22:21   #394
FeelingGood
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
a jak ktoś z gorszej szkoły sobie nie poradzi - cóż, takie życie nie każdy musi zdawać maturę i iść na studia
no tak. Po co w ogóle mam iść na studia, po co przystępować do matury. To co, że ktoś chce iść na kierunek humanistyczny. No, ale , nie umie matematyki, więc niech nawet się na nie nie wybiera Cóż, takie życie
FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 22:25   #395
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
no tak. Po co w ogóle mam iść na studia, po co przystępować do matury. To co, że ktoś chce iść na kierunek humanistyczny. No, ale , nie umie matematyki, więc niech nawet się na nie nie wybiera Cóż, takie życie
nic nie poradzimy, tak jest
jeśli komuś trochę zależy, to nie widzę problemu w zdaniu podstawowej matmy na 30 parę %, tam jest tylko podstawianie pod wzór (który przy okazji można znaleźć w karcie wzorów...) większość można zrobić bez większego analizowania

Stary 2009-01-27, 22:31   #396
FeelingGood
Rozeznanie

Tylko, że niektórzy nawet nie umieją przekształcić głupiego wzoru :O

PS!.Dlaczego wcześniej zniesiono matematykę?
FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 22:32   #397
Lady No Nick
Raczkowanie

Jestem tylko ciekawa jak to będzie wyglądało na studiach tzn.czy będą się liczyły procenty z matmy na kierunkach humanistycznych.

Teoretycznie, jak ktoś chodził na lekcje to na te minimum 30% zda... mi tylko chodzi o to jak będzie to traktowane przy przyjęciu na studia

Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 22:36   #398
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Tylko, że niektórzy nawet nie umieją przekształcić głupiego wzoru :O

PS!.Dlaczego wcześniej zniesiono matematykę?
nie mam pojęcia, ale pewnie uznali, że to był glupi pomysł, skoro ją przywrócili
Cytat:
Napisane przez Lady No Nick Pokaż wiadomość
Jestem tylko ciekawa jak to będzie wyglądało na studiach tzn.czy będą się liczyły procenty z matmy na kierunkach humanistycznych.

Teoretycznie, jak ktoś chodził na lekcje to na te minimum 30% zda... mi tylko chodzi o to jak będzie to traktowane przy przyjęciu na studia
pewnie nie będzie brana, tak jak teraz na większość politechnik nie jest brana pod uwagę matura z polskiego

Stary 2009-02-16, 17:30   #399
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Hmm... Dla mnie jest to trochę głupota - matura z matematyki Nie każdy ma umysł ścisły. Z polskiego da się rade, bo wystarczy słuchać na lekcji. Ale matymatyke trzeba zrozumieć. Ja jestem w 100% humanistką. I niestety w jednym dniu umiem dany temat z matematyki, a na następny nie
Stary 2009-02-16, 17:44   #400
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NiColQa14 Pokaż wiadomość
Hmm... Dla mnie jest to trochę głupota - matura z matematyki Nie każdy ma umysł ścisły. Z polskiego da się rade, bo wystarczy słuchać na lekcji. Ale matymatyke trzeba zrozumieć. Ja jestem w 100% humanistką. I niestety w jednym dniu umiem dany temat z matematyki, a na następny nie
co ma wspólnego bycie humanistą z nieradzeniem sobie z matematyką?

matura nie jest obowiązkowa i nie jest dla każdego

równanie w dół jakoś mnie nie przekonuje

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 18:02   #401
anniaa

Jak dla mnie wiekszosc osób podchodzi do matematyki z podejsciem: jestem humanista matma to dla mnie czarna magia i nigdy sie jej nie naucze. Wystarczy troche poświęcic czasu matematyce a podstawowe rzeczy stana sie zrozumiałe jak np przekształcenie wzorów.

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

Stary 2009-02-16, 18:16   #402
Ejniacz
Zadomowienie

Ja mam to szczęście że matura z matematyki mnie ominie, bo nie radzę sobie z tym zbytnio. Ale do rzeczy:

Piszecie że większość osób poradzi sobie z maturą z matmy bo tylko podstawianie do wzoru, nic trudnego itp.
Z mojej klasy mate wybrało 11 osób, łącznie z całej szkoły ok 25. A próbną maturę zdało może 15 osób. I są to osoby które nie mają na lekcji problemów z załapaniem materiału czy napisaniem sprawdzianu. Więc to nie do końca tak ze 'wystarczy podstawić do wzoru'.

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 18:55   #403
anniaa

Cytat:
Napisane przez Ejniacz Pokaż wiadomość
Ja mam to szczęście że matura z matematyki mnie ominie, bo nie radzę sobie z tym zbytnio. Ale do rzeczy:

Piszecie że większość osób poradzi sobie z maturą z matmy bo tylko podstawianie do wzoru, nic trudnego itp.
Z mojej klasy mate wybrało 11 osób, łącznie z całej szkoły ok 25. A próbną maturę zdało może 15 osób. I są to osoby które nie mają na lekcji problemów z załapaniem materiału czy napisaniem sprawdzianu. Więc to nie do końca tak ze 'wystarczy podstawić do wzoru'.

a pisali oni mature podstawowa czy rozsz ?

Stary 2009-02-16, 19:31   #404
hałas
Wiele hałasu o nic.

Osobiscie uważam że to bradzo dorby pomysł, podstawowe pojęcia matematyczne pownien opanować ktoś kto legitymuje się Swiadectwem Dojrzałości.

Obecnie udzielam korepetycji z matematyki dziewczynie będącej w 1 klasie liceum i ucze jej ułamków za pomocą jabłka. U mnie na uczelni, pierwszy semestr z matematyki (obecny pierwszy rok) ukończyło 15 os. na 120. Moja szkoła organizowała w tym roku darmowe kursy z matematyki dla licealistów chcących się udać na dane kierunki aby móc troche wyrównać poziom i zwiększyć zdawalność.
Stary 2009-02-16, 19:33   #405
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hałas Pokaż wiadomość
Osobiscie uważam że to bradzo dorby pomysł, podstawowe pojęcia matematyczne pownien opanować ktoś kto legitymuje się Swiadectwem Dojrzałości.

też mnie strasznie denerwuje to gadanie, że ktoś jest humanistą, to po co mu matma... jak ktoś wcześniej napisał - matura nie jest obowiązkowa

Stary 2009-02-16, 19:35   #406
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hałas Pokaż wiadomość

Obecnie udzielam korepetycji z matematyki dziewczynie będącej w 1 klasie liceum i ucze jej ułamków za pomocą jabłka. U mnie na uczelni, pierwszy semestr z matematyki (obecny pierwszy rok) ukończyło 15 os. na 120. Moja szkoła organizowała w tym roku darmowe kursy z matematyki dla licealistów chcących się udać na dane kierunki aby móc troche wyrównać poziom i zwiększyć zdawalność.
też mam za sobą udzielanie korepetycji z matematyki - przerażona byłam

hałas, które LO skończyłaś

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Edytowane przez arrachnee
Czas edycji: 2009-02-16 o 19:36 Powód: dopisek
Stary 2009-02-16, 19:43   #407
hałas
Wiele hałasu o nic.

Ukończyłam Liceum Ogólnokształcące w tzw. Pcimiu Dolnym małym miasteczku do 30.000. Kompletnie nie znaczące się w jakichkolwiek rankingach. Jako osoba zdająca maturę na starych zasadach, pisałam egzaminy wstępne na studia (także z matematyki). Przygotowałam się i zdałam więc można. Dla wyjaśnienia uczęszczałam na profil biologiczno-chemiczny który matematyke miał w podstawowym wymiarze godzin.

Edytowane przez hałas
Czas edycji: 2009-02-16 o 19:44
hałas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 19:57   #408
arrachnee
Zakorzenienie

zobaczyłam lokalizację i trochę zapachniało mi pewnym szczecińskim LO

Też zdawałam starą maturę z mat. - jako rocznik "zagrożony nową maturą" [pewna Pani minister nie mogła się zdecydować, którą maturę mamy pisać] - pisałam próbną podstawową. U mnie w szkole poszedł śmiech po sali, kiedy przejrzeliśmy arkusze

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2009-02-16, 20:04   #409
hałas
Wiele hałasu o nic.

Niestety nie miałm okazji zobaczyć arkuszy z matematyki na "nowej" maturze.
Ale gdzieś w tym wątku wyczytałam że są tabele z wzorami więc ja naprawde nie widzę problemu.

Lady no Nick
Wszelkie zdania z chemii nieorganicznej i fizycznej opierają się na przekształcaniu wzorów i działań z niewiadomymi. Z tego co wiem chemia nieorganiczna jest w podstawowym programie każdego Liceum Ogólnokształcącego.

A fizyka głównie opiera się na matematyce, więc w jaki sposób Licealista ma dobrnąć do samego faktu przystąpienia do matury bez znajomości podstawowych pojęć z matematyki. Jeżeli takowe posiada (ma ukończone takie przedmioty jak chemia i fizyka) to jest również w stanie podejść do matury z matematyki w stopniu podstawowym z zdać ją na te 30%.

Edytowane przez hałas
Czas edycji: 2009-02-16 o 20:46
hałas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 20:37   #410
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Cytat:

Dokładnie
To nie ejst takie hop siup i umiemy matematyke. Ja na lekcji uważnie słucham, codziennie poświecam godzine, a w sobote nawet ze 2-3. Może to troche wynika z tego, że pierw moja nauczycielka pól lekcji gada jacy my to jesteśmy okropni, mamy poziom nauki jak dzieci w przedszkolu, itd. Skutki są takie, że ten sam materiał muszę przerabiać w domu z Tatą.
I wcale nei twierdze, że to wina tylko i wyłącznie nauczyciela.
Matematyka to nie ejst prosty przedmiot. I nie wystarczy go wykuć na pamięć tak jak historie.
Stary 2009-02-16, 21:04   #411
enigmaa
Przyczajenie

Matematyka to JEST prosty przedmiot, właśnie dlatego, że nie trzeba go wkuwać jak np. historii.

Niektórzy sie upierają "ja nie umiem matmy i już", tylko że tą maturę i tak musicie zdać, a takie nastawienie nie pomaga.
Trzeba po prostu ćwiczyć i starać się zrozumieć co się robi a nie bezmyślnie powtarzać schematy rozwiązywania zadań.

Poza tym wydaje mi się, że podstawową matmę zrobią bardzo prostą, wiec nei trzeab sie az tak bać
enigmaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 22:05   #412
Ejniacz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
a pisali oni mature podstawowa czy rozsz ?

24 osoby pisały podstawe. Jeden chłopak (z mojej klasy) wybrał rozszerzenie, miał 20%. A na lekcjach nigdy nie zdarzyło się żeby nie potrafił czegoś rozwiązać, nie ma z matmą żadnych problemów.

Ja naprawdę nie wiem czemu tak słabo im to poszło.

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 22:17   #413
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
24 osoby pisały podstawe. Jeden chłopak (z mojej klasy) wybrał rozszerzenie, miał 20%. A na lekcjach nigdy nie zdarzyło się żeby nie potrafił czegoś rozwiązać, nie ma z matmą żadnych problemów.

Ja naprawdę nie wiem czemu tak słabo im to poszło.

może nauczyciel taki? robi aboslutne minimum z programu?
w klasie mat-fiz z mojego liceum, która odeszła pół roku temu chyba wszyscy zdawali matmę. na próbnej tylko jeden chłopak miał ponad 30%, a potem wszyscy pozdawali dobrze i są na najlepszych politechnikach - matura próbna ma pozwolić zweryfikować uczniowi stan swojej wiedzy, i praktycznie zawsze wypada nieadekwatnie do tej prawdziwej

Stary 2009-02-16, 22:24   #414
marrellic
Zakorzenienie

ŁAtwo się mówi jak się ma już mature za sobą.

ja poświęcam matmie dużo czasu, a i tak gówno za przeproszeniem potrafię. Matma w przyszłym życiu nigdy mi się nie przyda, i o dziwo drobniaki w sklepie przeliczyć potrafię.

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 22:57   #415
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
ŁAtwo się mówi jak się ma już mature za sobą.

ja poświęcam matmie dużo czasu, a i tak gówno za przeproszeniem potrafię. Matma w przyszłym życiu nigdy mi się nie przyda, i o dziwo drobniaki w sklepie przeliczyć potrafię.
ja mam przed sobą
a mi się nigdy nie przyda porównanie dwóch tekstów literackich - a takie wypracowanie pisałam dzisiaj w szkole przez dwie godziny pod kątem matury.
ale nikt się nie skarży, że polski niepotrzebny, chociaż ja w swojej klasie bez przerwy słyszę, że tylko matma i obcy, a najlepiej od razu matma i angielski powinny być obowiązkowe - bo to się przyda a komu tam polski do szczęścia potrzebny (tak, wiem, język ojczysty...)

Stary 2009-02-16, 23:09   #416
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
ja mam przed sobą
a mi się nigdy nie przyda porównanie dwóch tekstów literackich - a takie wypracowanie pisałam dzisiaj w szkole przez dwie godziny pod kątem matury.
ale nikt się nie skarży, że polski niepotrzebny, chociaż ja w swojej klasie bez przerwy słyszę, że tylko matma i obcy, a najlepiej od razu matma i angielski powinny być obowiązkowe - bo to się przyda a komu tam polski do szczęścia potrzebny (tak, wiem, język ojczysty...)
Jak ktoś nie zna dzieł ludzi tak wybitnych jak Mickiewicz, to chyba nie może nazywać się Polakiem.
Jak ktoś nie zna Twierdzenia Talesa, to można jedynie stwierdzić że nie potrafi matmy , bo jej nie rozumie.

Chyba na tym polega różnica.

Stary 2009-02-16, 23:28   #417
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
Jak ktoś nie zna dzieł ludzi tak wybitnych jak Mickiewicz, to chyba nie może nazywać się Polakiem.
Jak ktoś nie zna Twierdzenia Talesa, to można jedynie stwierdzić że nie potrafi matmy , bo jej nie rozumie.

Chyba na tym polega różnica.
Strasznie płasko pojmujesz edukację

Jeśli szukasz wiedzy i umiejętności, które na pewno i w pełni przydadzą Ci się w przyszłości należało wybrać szkołę uczącą zawodu, a nie liceum ogólnokształcące

Twierdzenia Talesa uczą chyba w podstawówce [ew. na początku gimnazjum] - to absolutnie podstawowa wiedza - nie wyobrażam sobie, aby uczeń klasy maturalnej jej nie posiadał.

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2009-02-17, 07:54   #418
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
Strasznie płasko pojmujesz edukację

Jeśli szukasz wiedzy i umiejętności, które na pewno i w pełni przydadzą Ci się w przyszłości należało wybrać szkołę uczącą zawodu, a nie liceum ogólnokształcące

Twierdzenia Talesa uczą chyba w podstawówce [ew. na początku gimnazjum] - to absolutnie podstawowa wiedza - nie wyobrażam sobie, aby uczeń klasy maturalnej jej nie posiadał.
Jestem w szkole uczącej zawodu. Nie wiem dlaczego zakładasz że jestem w LO.
A widzisz u mnie w klasie nie posiadają co niektórzy tej wiedzy. Wiedzą o co w nim chodzi, ale nie potrafią go zastosować.

Nie pojmuje płasko, niechce mi się rozpisywać, bo na dłuższą mete to i tak nie ma sensu

Stary 2009-02-17, 08:14   #419
Lorelei24
Rozeznanie

GG do Lorelei24

Wszystkiego można się nauczyć, wystarczą chęci, chęci i jeszcze raz chęci, a nie ciągłe marudzenie że jest źle. Czy kiedykolwiek było dobrze? O mature nie nalezy się martwić, rocznik zdający pierwszy raz matematykę jest "królikiem doświadczalnym", egzamin nie powinien być trudny dla przeciętnego ucznia, oczywiście na poziomie podstawowym.

Lorelei24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 10:18   #420
serpentynka14
Raczkowanie

No właśnie czuje się jak królik doświadczalny.. a to nie jest przyjemne uczucie. Moja nauczycielka (od polskiego) mówi,że nam(klasie) szczerze współczuje tej matmy i możliwe ,że jak ogromna ilość osób nie zda matury przez matmę to rok później już jej nie będzie.

p.s proponuje wprowadzić obowiązkową maturę z biologii no bo przecież każdy powinien wiedzieć jak zbudowany jest człowiek itp

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości