rozwód koscielny PILNE!!! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-12, 14:25   #31
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: rozwód koscielny PILNE!!!

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
A wszystko przez to, ze panience marzy sie biala sukienka i organista, mimo, ze jest katoliczka tylko z faktu ze byla kiedys chrzczona. Bo w rzeczywistosci do kosciola chodzi jedynie w swieta, stosuje antykoncepcje i uprawiala seks przed slubem
Tak samo, jak praktyki religijne, traktuje rowniez ceremonie ślubu. Nie jako sakrament tylko fajną oprawę, bez żadnej głebszej refleksji.
I kiedy okazuje sie ze wybranek poza dobrym seksem niczego wiecej nie oferuje, zaczyna sie lamanie rąk i myslenie co by tu zrobic...
No właśnie mam wrażenie, że takie osoby ubiegają się o unieważnienie czy raczej stwierdzenie nieważności (żeby się trzymać terminologii) ale nie tylko kobiety, także mężczyźni. Znam 2 przypadki - w jednym nie spodobało się panu po ślubie mieszkanie z teściową więc był rozwód a parę lat później unieważnienie i drugi - stara żona po 40stce została zamieniona na dziewczynę po 20stce, która żądała ślubu w Kościele i białej sukni, więc pan sobie unieważnienie załatwił.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-02-12 o 14:26
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 15:28   #32
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: rozwód koscielny PILNE!!!

Cytat:
Napisane przez marcela23
takich głupot to jeszcze nie czytałam ...
Ja tez nie czytalam glupot o niewaznosci malzenstwa, czy uniewaznieniu malzenstwa bo..
Cytat:
Napisane przez marcela23 Pokaż wiadomość
kochane dziewczynki, które tu tak pieją, że nie ma rozwodu kościelnego - owszem, nie ma
ale nie ma też czegoś takiego jak unieważnienie małżeństwa kościelnego, jest tylko stwierdzenie nieważności takiego małżeństwa, o czym napisała chyba tylko jedna z was

procesy są owszem długie, ale wbrew powszechnym opiniom uzyskanie takiego stw. nieważności nie graniczy wcale z cudem, coraz częściej stwierdzana jest nieważność małżeństw.
polecam jednak poprosić o pomoc prawnika kanonistę, kosztuje ale i pomaga.
nie ma czegos takiego, jest natomiast uniewaznienie/stwierzenie niewaznosci sakramentu malzenstwa
Poniewaz jakby sie komus zapomnialo to malzenstwo jest siódmym z siedmiu sakramentów świetych (Chrzest, Bierzmowanie, Eucharystia, Pokuta (spowiedz), Namaszczenie chorych, Kapłaństwo, Małżeństwo), wiec nie moze byc mowy o "uniewaznieniu malzenstwa", czy tez "stwierdzeniu niewaznosci malzenstwa", jedynie moze byc mowa o uniewaznieniu/stwierdzeniu niewaznosci (jak sobie wolisz) SAKRAMENTU malzenstwa.
I przykro mi ale od strony duchowej/koscielnej, nie moze byc mowy o uniewaznieniu malzenstwa, skoro malzenstwo jest sakramentem, stad koniecznosc dodania slowka sakrament

Dziekuje za uwage

P.s. W ogole ja sie nie zgadzam z sensem uniewazniania/stwierdzenia niewaznosci jakiegokolwiek sakramentu, zaraz ludzie beda sie burzyc i beda chcieli "anulowac" sakrament bierzmowania gdyz, imie im sie nie podoba ;P

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców
Czas edycji: 2009-02-12 o 15:31
SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 17:01   #33
E.J.
Zakorzenienie

GG do E.J.

NIE MA ROZWODÓW KOŚCIELNYCH!! JEST UNIEWAŻNIENIE Z WAŻNYCH POWODÓW, KTÓRE TO POWODY JEŚLIBY BYŁY ZNNANE PRZED ŚLUBEM NIE DOPROAWDZIŁY BY DO ŚLUBU!! I TO JEST: ZATAJENIE POWAŻNEJ CHOROBY UNIEMOŻLIWIAJĄCEJ POSIADANIA DZIECI, CHOROBA PSYCHICZNA, ŚWIADOME WYKLUCZENIE PRZEZ MAŁŻONKÓW POSIADANIA DZIECI ECT. AUTORKĘ WĄTKU ODSYŁAM ZRESZTĄ TO NAUKI KOŚCIOŁA BO NAJWYŻSZY CZAS BY SIĘ Z NIMI PO TYLU LATACH ZAPOZNAŁA I NIE ZADAWAŁA GŁUPICH PYTAŃ!!
E.J. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 17:17   #34
magda20003
ex Moderator

Cytat:
Napisane przez perelka80 Pokaż wiadomość
Cześć jestem w trakcie pisania papierów o unieważnienie rozwodu kościelnego, mam pytanie czy ważne jest dla kościoła jak długie się pismo napisze?? bo zgłupieć można od tego wszystkiego już mam mentlik szczerze powiem że się obawiam tego rozwodu bo nie wiem co mnie czeka.Zaskoczyła mnie informacja że całość koszuje około 1000 zł jak składać będę papiery to coś płacę?kiedy te opłaty się robi? a z psychologiem rozmawiam ja i pozwany? Bardzo Cię proszę o odpowiedź bo denerwuję się Pozdrawiam Domi
Perelka80, jeśli to nadal aktualne to przerabiamy unieważnienia małżeństwa na prawie kanonicznym (studiuję prawo KULu i mamy taki gratis )

1. ważna jest długość podania, powinno mieć około 3 ston - maksymalnie bo dłuższe są źle postrzegane (taka subiektywna ocena sędziów)
2. po wysłaniu podania oni odeślą Ci informację, że przyjęte i że należy wpłacić kwotę na podany numer konta
3.z psychologiem powinniście porozmawiać oboje, jeśli obie strony są aktywne w procesie ( czasem się zdarza, że chłop nie chce )
4.he he osobiście radziłabym Ci napisać, że nie stać Cię na pokrycie kosztów procesu - powinni zmniejszyć kwotę ( z tego co się oriemtuję to np z 400 na 100)

gdyby jeszcze coś Ci chodziło po głowie to pisz, może będę mogła pomóc
magda20003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 17:28   #35
marcela23
Raczkowanie

Cytat:
NIE MA ROZWODÓW KOŚCIELNYCH!! JEST UNIEWAŻNIENIE Z WAŻNYCH POWODÓW,
Cytat:
AUTORKĘ WĄTKU ODSYŁAM ZRESZTĄ TO NAUKI KOŚCIOŁA BO NAJWYŻSZY CZAS BY SIĘ Z NIMI PO TYLU LATACH ZAPOZNAŁA I NIE ZADAWAŁA GŁUPICH PYTAŃ!!
ja ciebie też odsyłam, bo nie ma czegoś takiego jak unieważnienie tylko stwierdzenie nieważności

Cytat:
nie ma czegos takiego, jest natomiast uniewaznienie/stwierzenie niewaznosci sakramentu malzenstwa
dokładnie tak, pisałam w wielkim pośpiechu, a juz te 2 słowa 'stwierdzenie nieważnosci' są dość długie
poza tym nie widzę nic złego, że laik na jakiś forum internetowym napisze 'rozwód kościelny', jest krócej, szybciej, a i tak każdy wie o co chodzi, chociaż określenie raczej nie trafione, bo zmienia postać rzeczy, ale akurat tu nie to jest najważniejsze
razi mnie za to, jak nagle ekspertki wzięły się za poprawianie, a prawie żadna nie poprawiła dobrze ...

i nie zgadzam się zupełnie z Elfir
nie masz pojęcia, jakie ludzie mają w życiu historie
czasami te, jak to nazwałaś panienki, bardzo kochają swoich wybranków i naprawdę chcą spędzić z nimi resztę życia i chcą im ślubować przed Bogiem
nie mieszkają z nimi przed ślubem, bo właśnie wiara im na to nie pozwala,
a później okazuje się, że ten cudowny i wspaniały mężczyzna jest pedofilem np - tak, znam taki przypadek
znam mnóstwo innych, bardzo różnych, w których moim zdaniem stwierdzenie nieważności jest w pełni uzasadnione, bo jedna ze stron została najzwyczajniej w świecie oszukana, ewentualnie zmuszona,
ale nie będę się tutaj rozpisywać
nie stwierdza się nieważności sakramentu małżeństwa, bo komuś się ono znudziło ...
no, chyba, że i w tej dziedzinie można sobie pomoć kasą, ale tego nie wiem, bo w takich przypadkach nikt nie zatrudnia adwokata ...
marcela23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 17:40   #36
v-x-n
Wtajemniczenie

Ja ogólnie nie jestem za kościołem, ale chyba każdy, kto bierze ślub chciałby, żeby ta osoba była TĄ. Moim zdaniem brak skonsumowania, zatajona poważna choroba (np. psychiczna), a nawet sytuacja, kiedy jedno chce dziecka, a drugie zataiło bezpłodność albo niechęć do posiadania dzieci są podstawami do stwierdzenia nieważności. Ja bym się w takiej sytuacji czuła cholernie oszukana i ubiegałabym się o stwierdzenie nieważności. Przecież to nie są ludzie, którym z dnia na dzień się odwidziało i wstają rano myśląc "och, fajnie byłoby wziąć kościelny jeszcze raz, a, unieważnię sobie małżeństwo". Nikt by się raczej nie porywał z motyką na słońce.
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 17:58   #37
Katia25
Wtajemniczenie

W pierwszej kolejności należy bardzo mocno podkreślić, że w Kościele Katolickim nie udziela się rozwodów (błędne są więc określenia typu: rozwód kościelny, unieważnienie małżeństwa czy unieważnienie sakramentu małżeństwa), można natomiast w określonych przez prawo kanoniczne sytuacjach starać się o stwierdzenie nieważności małżeństwa bądź o dyspensę od małżeństwa zawartego a niedopełnionego.
Proces kanoniczny różni się od cywilnego przede wszystkim tym, że w procesie cywilnym, na skutek faktu rozpadu małżeństwa i braku chęci pogodzenia się, rozwiązuje się węzeł małżeński, natomiast w procesie kanonicznym pragnie się udowodnić, że ten węzeł w ogóle nie zaistniał, że tego węzła nigdy nie było i mimo iż małżeństwo zostało zawarte według formy liturgicznej, w rzeczywistości nie zaistniało, nigdy się "nie narodziło" - i to jest jedyna droga, po której może iść procesowe postępowanie kanoniczne. Stąd, choć efekt w obu procesach jest bardzo podobny, strony są wolne, jednak założenia, przebieg i przedmiot sporu są zupełnie odmienne.
W procesie kanonicznym bowiem nie zostaje naruszona prawda o nierozerwalności małżeństwa. Potwierdza ją Kościół od samego początku i stwierdza, że "małżeństwo zawarte i dopełnione nie może być rozwiązane żadną ludzką władzą i z żadnej przyczyny, oprócz śmierci" (kan. 1141), gdyż każdy sakramentalny związek małżeński ze swej natury charakteryzuje się jednością (monogamia) i nierozerwalnością (dozgonność). Istnieje jednak możliwość rozwiązania węzła małżeńskiego nawet w Kościele w dwóch wypadkach. Pierwszy odnosi się do małżeństwa niedopełnionego (w którym przynajmniej jedna osoba jest ochrzczona), które ze słusznej przyczyny może być rozwiązane przez biskupa rzymskiego (kan. 1142). Drugi wypadek rozwiązania węzła małżeńskiego dotyczy tzw. małżeństwa naturalnego, a więc zawartego między osobami nieochrzczonymi, z których jedna potem nawraca się i przyjmuje chrzest - ma wtedy zastosowanie tzw. przywilej Pawłowy (kan. 1143-1147) lub przywilej Piotrowy (kan. 1148-1149).
We wszystkich pozostałych wypadkach nie możemy mówić o rozwiązaniu węzła małżeńskiego ani nawet o jego unieważnieniu, a jedynie i wyłącznie o stwierdzeniu jego nieważności od samego początku, tzn. od momentu składania przysięgi małżeńskiej, czyli wyrażenia konsensu, zgody na małżeństwo, która jest aktem woli i rozumu.
Generalnie możemy wyróżnić trzy powody nieważności małżeństwa:
1) istnienie w chwili zawierania małżeństwa przeszkody małżeńskiej (brak wieku, niemoc płciowa, węzeł małżeński, różna religia, święcenia, profesja zakonna, uprowadzenie, występek, pokrewieństwo, powinowactwo, przyzwoitość publiczna, pokrewieństwo ustawowe);
2) niedopełnienie formy kanonicznej zawarcia małżeństwa;
3) wadliwy akt woli, czyli zgody małżeńskiej.

ps.Sorry jesli to juz bylo....

Edytowane przez Katia25
Czas edycji: 2009-02-12 o 18:05
Katia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-12, 18:12   #38
aga378
Raczkowanie

[QUOTE=Klarissa;10943142]Takie coś to nadużycie, najpierw dziewczyny biorą ślub, coś komuś przysięgają a potem z dzioba robią cholewę twierdząc, że to było nie ważne. Unieważnienie małżeństwa kościelnego to nic innego jak brak umiejętności przyznania się do błędu. Nikt do tych ślubów z nimi nie zmuszał. Nagle po paru latach coś nie pasuje - szast, prast małżeństwa nie było, można z następnym brać ślub, a jak nie wyjdzie to się znowu spróbuje "unieważnić"...?

No wiadomo, że nikt nie zmusza do małżeństwa. Ale może jest ono po prostu wynikiem niedojżałej i pochopnej decyzji (Niestety wielu osobą się to zdarza, nawet często i w poważnych sprawach) . Albo może oni/ona/on się odkochali? ( I tak w życiu bywa). I co tu da trudnośc uzyskania stwierdzenia nieważności małżeństwa? Sądzisz, że Ci ludzie będą żyli szczęśliwie i zgodnie bo nie mogą się rozejść ? Tak nieraz bywa, podejmujemy głupie decyzje i chyba karanie kogoś za to dożywotnim wyrokiem bycia w związku z nieodpowiednią osobą to moim zdaniem zbyt surowa kara. ( Nawet niektórzy zbrodniarze dostają 25 lat a nie dożywocie). Ktoś ma cierpieć całe życie bo w wieku 20 lat zrobił coś głupiego?
"Nagle po paru latach coś nie pasuje" - i ok, niech każdy idzie w swoją stronę, papier ludzi nie łączy , tylko uczucie.
A nadużycie moim zdaniem to zmuszanie ludzi do pozostawania mężem i żoną, jak już tego sobie nie życzą.
Rozwody, stwierdzenia nieważności małżeństwa powinny być łatwo dostępne.
Zapobiegnie to obłudzie i fałszowi.
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 18:28   #39
marcela23
Raczkowanie

nie można stwierdzić nieważności sakramentu małżeństwa, bo ktoś się odkochał
ktoś, kto ślubuje w kościele, przed Bogiem, musi mieć świadomość, że robi to na całe życie,
' ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz to że Cię nie opuszczę aż do śmierci.'
to nie mogą być słowa rzucone na wiatr

nieważność małżeństwa stwierdza się, ponieważ zostało ono z jakichś powodów nieważnie zawarte,
a nie, bo w trakcie jego trwania coś się wydarzyło, miłość się skończyła
marcela23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 18:55   #40
aga378
Raczkowanie

Wiem, że jest jak piszesz, ale powinno być inaczej.
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 20:31   #41
E.J.
Zakorzenienie

GG do E.J.

Cytat:
ja ciebie też odsyłam, bo nie ma czegoś takiego jak unieważnienie tylko stwierdzenie nieważności

nie zgadzam się zupełnie z Elfir
czasami te, jak to nazwałaś panienki, bardzo kochają swoich wybranków i naprawdę chcą spędzić z nimi resztę życia i chcą im ślubować przed Bogiem
a później okazuje się, że ten cudowny i wspaniały mężczyzna jest pedofilem np - tak, znam taki przypadek
znam mnóstwo innych, bardzo różnych, w których moim zdaniem stwierdzenie nieważności jest w pełni uzasadnione, bo jedna ze stron została najzwyczajniej w świecie oszukana, ewentualnie zmuszona,
ale nie będę się tutaj rozpisywać
nie stwierdza się nieważności sakramentu małżeństwa, bo komuś się ono znudziło ...
no, chyba, że i w tej dziedzinie można sobie pomoć kasą, ale tego nie wiem, bo w takich przypadkach nikt nie zatrudnia adwokata ...
1 pogrubienie - odsyłam do Prawa Kanonicznego
2 - niepogrubione - te "panienki" nie wiedzą, że przysięga jest rzeczą poważną, że się coś świadomie przysięga i że trzeba być tego świadomym, wiele "panienek" nie dorosło i dojrzało to tego i stąd ich problemy, uważają, że jak kochają to wystarczy, nie dociera do nich, że tylko czas może pokazać jaki jest partner, tylko wyznają zasadę "kocham" i już musze za niego wyjść za mąż bo jest idealny, bo wg nich są ludzie idealni, i tyle.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-13, 08:14   #42
perelka80
Przyczajenie

GG do perelka80

Cytat:
Napisane przez magda20003 Pokaż wiadomość
Perelka80, jeśli to nadal aktualne to przerabiamy unieważnienia małżeństwa na prawie kanonicznym (studiuję prawo KULu i mamy taki gratis )

1. ważna jest długość podania, powinno mieć około 3 ston - maksymalnie bo dłuższe są źle postrzegane (taka subiektywna ocena sędziów)
2. po wysłaniu podania oni odeślą Ci informację, że przyjęte i że należy wpłacić kwotę na podany numer konta
3.z psychologiem powinniście porozmawiać oboje, jeśli obie strony są aktywne w procesie ( czasem się zdarza, że chłop nie chce )
4.he he osobiście radziłabym Ci napisać, że nie stać Cię na pokrycie kosztów procesu - powinni zmniejszyć kwotę ( z tego co się oriemtuję to np z 400 na 100)

gdyby jeszcze coś Ci chodziło po głowie to pisz, może będę mogła pomóc
Cześć Magda dziękuje za informacje od Ciebie są mi pomocne. Tak dużo rzeczy chodzi mi po głowie bo chcę napisać to podanie w przyszłym tygodniu i zanieść do kurii Tak się zastanawiam nad tym psychologiem, bo z byłym nie utrzymuję wogóle kontaktu od rozwodu cywilnego i co w takiej sytuacji??? Szukałam też informacji co należy pisać w podaniu i obłędu można dostać bo nie wiem czy nie doczepią się do czegoś co napiszę i przez to np. mi nie przyjmą podania
Jeszcze raz dziekuję za pomoc pozdrawiam Domi
perelka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 08:25   #43
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
nie można stwierdzić nieważności sakramentu małżeństwa, bo ktoś się odkochał
ktoś, kto ślubuje w kościele, przed Bogiem, musi mieć świadomość, że robi to na całe życie,
' ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz to że Cię nie opuszczę aż do śmierci.'
to nie mogą być słowa rzucone na wiatr

nieważność małżeństwa stwierdza się, ponieważ zostało ono z jakichś powodów nieważnie zawarte,
a nie, bo w trakcie jego trwania coś się wydarzyło, miłość się skończyła
W pełni się z tym zgadzam.
Trzeba brać odpowiedzialność i liczyć się z konsekwencjami tego co się deklaruje publicznie, zazwyczaj przy pełnym ludzi kościele w odświętnym stroju i odświętnym nastroju. A jak ktoś nie wie co gada i nie potrafi za to brać odpowiedzialności, to lepiej niech się nie odzywa.

Aga
Cytat:
No wiadomo, że nikt nie zmusza do małżeństwa. Ale może jest ono po prostu wynikiem niedojżałej i pochopnej decyzji (Niestety wielu osobą się to zdarza, nawet często i w poważnych sprawach) . Albo może oni/ona/on się odkochali? ( I tak w życiu bywa). I co tu da trudnośc uzyskania stwierdzenia nieważności małżeństwa? Sądzisz, że Ci ludzie będą żyli szczęśliwie i zgodnie bo nie mogą się rozejść ? Tak nieraz bywa, podejmujemy głupie decyzje i chyba karanie kogoś za to dożywotnim wyrokiem bycia w związku z nieodpowiednią osobą to moim zdaniem zbyt surowa kara. ( Nawet niektórzy zbrodniarze dostają 25 lat a nie dożywocie). Ktoś ma cierpieć całe życie bo w wieku 20 lat zrobił coś głupiego?
"Nagle po paru latach coś nie pasuje" - i ok, niech każdy idzie w swoją stronę, papier ludzi nie łączy , tylko uczucie.
A nadużycie moim zdaniem to zmuszanie ludzi do pozostawania mężem i żoną, jak już tego sobie nie życzą.
Rozwody, stwierdzenia nieważności małżeństwa powinny być łatwo dostępne.
Zapobiegnie to obłudzie i fałszowi.
Ja rozumuję tak - to mają pecha. Trzeba było nie brać ślubu kościelnego, nie przysięgać, że się kogoś do śmierci nie zostawi, a potem udawać, że przysięgi nie było. Była, została świadomie później złamana poprzez rozstanie i trzeba się z tym pogodzić.

Nie nakazuję nikomu być razem, mogą się rozstać, proszę bardzo. Niech biorą rozwód cywilny, proszę bardzo. Ale dlaczego chcą oszukiwać własne sumienie i innych ludzi twierdząc, że ich ślub kościelny był nieważny? To jest dopiero obłuda i fałsz.

Zdumiewa mnie też fakt, o którym już pisałam. Te same osoby, które przed sądem kościelnym tak walczą o stwierdzenie nieważności małżeństwa, w sprawach przed sądem cywilnym nie starają się dowieść nieważności małżeństwa, lecz biorą rozwód. Dlaczego? Ano dlatego, że w sprawie cywilnej to by się im nie opłacało finansowo, stwierdzenie nieważności małżeństwa pociągało by za sobą stwierdzenie nieważności małżeńskiej wspólnoty majątkowej i podział majątku wg innych zasad niż przy "normalnym" rozwodzie. Ludzie więc tego nie robią, bo im nie chodzi najczęściej o prawdę, tylko o wygodę - wygodny podział majątku i kościelne "czyste konto" na wypadek następnego ślubu. Nie twierdzę, że tak robią wszyscy, w każdym przypadku, ale robią tak bardzo często i unieważnienie w kościele uzyskują na podstawie "stwierdzenia niedojrzałości emocjonalnej do zawarcia małżeństwa" a potem do następnego ślubu droga wolna (chociaż nie zawsze u obu osób - czasem sąd kościelny orzeka w ten sposób, że te osoby, bądź jedna z nich nie będzie już mogła zawrzeć ważnego małżeństwa kościelnego).

Albo zawarliśmy ważne małżeństwo konkordatowe (ważne w kościele i ważne wg prawa polskiego) i się tego trzymamy, albo zawarliśmy nieważne małżeństwo konkordatowe (nie ważne w kościele i nie ważne wg prawa). Każde inne rozwiązanie to wg mnie jest zwyczajne naginanie przepisów kościelnych do swoich prywatnych potrzeb nie mających nic wspólnego z obiektywnymi faktami na zasadzie "wilk syty i owca cała".
Stary 2009-02-13, 09:23   #44
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez neliel Pokaż wiadomość
Chyba żoną

Ale post przeczytałam z zainteresowaniem
Oczywiście, że żoną. Przepraszam .
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 12:30   #45
magda20003
ex Moderator

Cytat:
Cześć Magda dziękuje za informacje od Ciebie są mi pomocne. Tak dużo rzeczy chodzi mi po głowie bo chcę napisać to podanie w przyszłym tygodniu i zanieść do kurii Tak się zastanawiam nad tym psychologiem, bo z byłym nie utrzymuję wogóle kontaktu od rozwodu cywilnego i co w takiej sytuacji??? Szukałam też informacji co należy pisać w podaniu i obłędu można dostać bo nie wiem czy nie doczepią się do czegoś co napiszę i przez to np. mi nie przyjmą podania
Jeszcze raz dziekuję za pomoc pozdrawiam Domi

Perełka odpisałam na PW
magda20003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 13:38   #46
Hultaj
BAN stały

Czym się różni unieważnienie od stwierdzenia nieważności?
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 13:43   #47
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Czym się różni unieważnienie od stwierdzenia nieważności?
Unieważnia się cos, co faktycznie istniało.
Stwierdza się nieważność małżeństwa, czyli fakt, że tak naprawde ono nigdy nie zaistniało, bo jedno z małżonków np.przemilczało tak ważną sprawe, że jest impotentem. To małżeństwo w rozumieniu kościoła nigdy nie zaistniało.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-02-13 o 13:47
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 14:20   #48
perelka80
Przyczajenie

GG do perelka80

Cytat:
Perełka odpisałam na PW
Magda napisałam na PW
Stary 2009-02-13, 18:37   #49
E.J.
Zakorzenienie

GG do E.J.

Cytat:

dokładnie tak, pisałam w wielkim pośpiechu, a juz te 2 słowa 'stwierdzenie nieważnosci' są dość długie
poza tym nie widzę nic złego, że laik na jakiś forum internetowym napisze 'rozwód kościelny', jest krócej, szybciej, a i tak każdy wie o co chodzi, chociaż określenie raczej nie trafione, bo zmienia postać rzeczy, ale akurat tu nie to jest najważniejsze
razi mnie za to, jak nagle ekspertki wzięły się za poprawianie, a prawie żadna nie poprawiła dobrze ...
Dopiero teraz przeczytałam te słowa dokładniej i muszę do tego powrócić:
1) "unieważnienie ma skutek wstecz czyli stwierdza się nieważność ślubu czyli jego nieistnienie"
2) osoba podająca się za katolika musi wiedzieć, że nie ma rozwodów, to słowo wogóle nie ma nic wspólnego z "unieważnieniem" czy "stwierdzenie nieważności", to to jakby lekarz chirurg na "trzustkę" mówił "ucho" i ktoś uważał, że jako laik ma do tego prawo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-13, 20:03   #50
illuvies
Wtajemniczenie

A jaki to ma wpływ na dzieci, tak spytam z ciekawości? Skoro zostało stwierdzone, że małżeństwa nie było - dzieci są nieślubne?
Pamiętam że u Henryka było tak, że generalnie mieli w Anglii problem - która z panien - Maria czy Elżbieta - ma prawa do tronu. Współcześnie jak wygląda status takiego dziecka, pochodzącego z małżeństwa, którego nie było?
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 22:38   #51
Hultaj
BAN stały

aha, dzięki.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 07:01   #52
Masako
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
A jaki to ma wpływ na dzieci, tak spytam z ciekawości? Skoro zostało stwierdzone, że małżeństwa nie było - dzieci są nieślubne?
Kwestie ojcostwa reguluje prawo cywilne, więc ma nazwisko, alimenty,prawo do dziedziczenia czy co tam.W końcu jak sie dziecko urodziło, to ktoś je jakoś zarejestrował, ojciec je uznał itd.
A co do prawa kościelnego, to nie sa traktowane jak nieślubne, bo nie moga placić za błedy rodzicow( tak nam tlumaczył ksiądz na naukach przedślubnych). Przy czym nie powinno być różnicy, bo dzieciom nieslubnym nikt nie moze zabronić chodzenia na Msze św, na religie, czy korzystania z sakramentów.

Nie można zmienić kobiety. Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia.
Masako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-15, 23:04   #53
LadyBane
Rozeznanie

Cytat:
nie ma też czegoś takiego jak unieważnienie małżeństwa kościelnego, jest tylko stwierdzenie nieważności takiego małżeństwa,
tak tak tak a ja powiem na czym róznic polega
Małżeństwo jest sakramentem, ma charakter trwały i nierozerwalny. sakramentu nie można anulować czy zakończyć, czy tez unieważnić. Mozna stwierdzic( a stwierdzenie powinno byc poprzedzone odpowiednim dochodzeniem) ze sakrament został udzielony nieważnie, dlatego tez Kościól stwierdza nieważność małzenstwa, czyli stwierdza fakt ze mimo ceremonii slubnej, dzieci itg strony nigdy małzenstwem nie były. więc proces ma charakter deklaratoryjny
{proces rozwodowy (świecki) ma chatakter konstytutywny - zakłada ze małzenstwo zaistniałoi na skutek wyroku sędziego przestaje istnieć.}
Istnieje jeszcze jedna forma, która moze sie wydawać podobna do rozwodu, ale nim nie jest. chodzi tu o dyspensę od małżenstwa zawartego a niedopełnionego.

mam nadzieje ze sie troche wyjasniło
LadyBane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-15, 23:20   #54
Dziamma
Raczkowanie

Tak, rzeczzywiście. Nie można dostac rozwodu kościelnego. Istnieje za to możliwośc unieważnienia małżeństwa.
Dziamma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:56   #55
perelka80
Przyczajenie

GG do perelka80

Magda napisałam na PW [/quote]
Stary 2009-02-16, 10:56   #56
perelka80
Przyczajenie

GG do perelka80

Cytat:
Perełka odpisałam na PW
Magda napisałam na PW
Stary 2009-02-16, 11:03   #57
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Magda napisałam na PW
Jak napisze się do kogoś na pw to wyskakuje powiadomienie, nie ma sensu jeszcze dodatkowo informować o tym na forum, zaśmiecając wątek...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 17:24   #58
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
i nie zgadzam się zupełnie z Elfir
a później okazuje się, że ten cudowny i wspaniały mężczyzna jest pedofilem np - tak, znam taki przypadek (..)
jeden wyjątek na setki potwierdzających regułe.
Sorry, ale jesli ktoś przysiegal przed bogiem to powinen uczynic wszystko, zeby obietnicy dotrzymac, a nie szast-prast machniemy rozwo...unieważnienie, czy tam stwierdzenie nieważności. Jakos pary nie mysla o wspolnej pielgrzymce w celu poprawy w małżeństwie, nie rozmawiaja z ksiedzem, nie chodza na terapie.

Przecież ta pedofilia nie jest chyba az tak rozpowszechniona, co?
Ja znam parki ktore po prostu głupio sie hajtały za młodu, potem dorośli i partner stał się niewygodny, bo miało sie innego, juz tego "prawdziwego", "dorosłego" na boku.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 21:34   #59
zegda
Raczkowanie

GG do zegda
Cool Dot.: rozwód koscielny PILNE!!!

Cytat:
Napisane przez E.J. Pokaż wiadomość
NIE MA ROZWODÓW KOŚCIELNYCH!! JEST UNIEWAŻNIENIE Z WAŻNYCH POWODÓW, KTÓRE TO POWODY JEŚLIBY BYŁY ZNNANE PRZED ŚLUBEM NIE DOPROAWDZIŁY BY DO ŚLUBU!! I TO JEST: ZATAJENIE POWAŻNEJ CHOROBY UNIEMOŻLIWIAJĄCEJ POSIADANIA DZIECI, CHOROBA PSYCHICZNA, ŚWIADOME WYKLUCZENIE PRZEZ MAŁŻONKÓW POSIADANIA DZIECI ECT. AUTORKĘ WĄTKU ODSYŁAM ZRESZTĄ TO NAUKI KOŚCIOŁA BO NAJWYŻSZY CZAS BY SIĘ Z NIMI PO TYLU LATACH ZAPOZNAŁA I NIE ZADAWAŁA GŁUPICH PYTAŃ!!
E.J No właśnie, jestem autorką wątku. A dlaczego tak się zbulwersowałaś ,na wątek rozwód koscielny ???? bo co??? nie tak napisane ???? Jesteś żałosna..........
A co chodzi o naukę kościoła to faktycznie jestem laikiem jak wiele innych (i wcale się tego nie wstydzę) dlatego poprosiłam o kilka wskazówek forumowiczów ..nie nie dla mnie- ale dla mojej przyjaciółki a wiesz dlaczego bo oto mnie porosiła .A wracając do nauki kościoła - gdzie jest Twoja tolerancja i szacunek do bliżniego?! .
zegda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 22:06   #60
arktyczna
Raczkowanie

Oglądałam kiedyś ciekawy program na temat właśnie stwierdzenia nieważności małżeństwa. Pewna kobieta spędziła ze swoim mężem około 30 lat, czuła się kochana, szanowana i myślała, że jej mąż też jest z nią szczęśliwy. Okazało się jednak, że ten facet walczył właśnie o nieważność małżeństwa i udało mu się. Z jej relacji wynikało, że żaden z głównych powodów do nieważności w jej związku nie występował, po prostu facet trafił na świetnego kanonistę, który odpowiednio pokierował sprawą. Jej- nie mąż niedługo potem wziął ślub kościelny z o wieeele młodszą kobietą.
Ta kobieta czuła się jak okradziona z połowy życia, cały jej małżeństwo w świetle prawa kanonicznego nie istniało, nie mogła nazwać się nawet byłą żoną mężczyzny, którego przez tyle lat kochała. Pamiętam, że szczerze wzruszyła mnie jej opowieść.

Rozumiem, że z pozycji kościoła nieważność małżeństwa oznacza nieistnienie( w końcu niektóre aspekty wiary są niewytłumaczalne i nielogiczne) Jednak jak osoba, która już przysięgała swą miłość i wierność partnerowi/partnerce, przy świadkach i przy Bogu , może stanąć drugi raz przed zupełnie inną osobą i wierzyć lub mówić sobie w duchu, że to co robiła wcześniej to nieważne, że to fikcja? Potrafi wymazać z pamięci tamten dzień?
arktyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości