WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-16, 13:36   #2881
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Dot.: WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja

Cytat:
Napisane przez belluci2 Pokaż wiadomość
te preparaty nie zahamuja Tobie wypadania włosów
Przy czym z opisu można sądzić, że to nie jest wypadanie, tylko łamliwość włosów spowodowana wysuszeniem, modelowaniem i złą pielęgnacją.

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 13:59   #2882
belluci2
Rozeznanie

dodam kilka ciekawostek które wyczytałam
1.cebulka
Zawiera fitoncydy, antybiotyki roślinne, działające przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo oraz organiczne połączenia siarki, które korzystnie wpływają na włosy i paznokcie.
Odżywka do włosów

Wzmacnia włosy słabe, skłonne do wypadania i przetłuszczania. Stosować nie częściej niż raz w tygodniu.
1 cebula, 1 cytryna, olej rycynowy, gaza. Obraną cebulę utrzeć drobno na tarce, wycisnąć sok przez gazę. Na 1 łyżkę soku wziąć 3 łyżki oleju rycynowego i 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać składniki w mikserze. Włosy po umyciu osuszyć ręcznikiem i wetrzeć odżywkę. Owinąć czepkiem foliowym i ręcznikiem. Trzymać 30 minut do godziny. Obficie spłukać wodą z dodatkiem soku z cytryny.

2. dobre jest tez wcieranie oleju łopianowego

3.maska na łysienie plackowate-2-3 krople olejków-lawendowego, tymiankowego, rozmarynowego cedrowego, rozpuścić w oleju z jojoba i z pestek winogron

4.picie kawy powoduje osłabienie włosków

5.maska na wzmocnienie włosów
1 ampułka biostyminy,3 krople wit. D3,3 krople cytryny i odrobina wody - wcierać to w główkę i nie spłukiwać
do następnego mycia.

jeżeliz czymś sie powtórzyłam to przepraszam

zostało 80 ...70...60 dni intensywnej pracy

Edytowane przez belluci2
Czas edycji: 2009-02-16 o 14:02
belluci2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 19:21   #2883
Maria221
Wtajemniczenie

belluci2,

U mnie jest kilka przyczyn:

1. coś na skórze głowy, co powoduje żółty, tłustawy łupież - już go nie mam dzięki wymieninym stronę wcześniej maseczkom

2.osłabienie włosów - muszę je mocno odżywiać wcierkami, ziołami, w sumie nie wiem dlaczego tak się dzieje, hemoglobinę mam uwaga 14,6, nawet lekarze mi ją obniżają

3. niedoczynność tarczycy, ale to w najmniejszym stopniu.

W sumie już nie lecą, góra zarasta pięknie, ale boki, choć podobno braki po bokach to wzór wypadania włosów od tarczycy, ale słyszałam to tylko od jednej osoby i w sumie nigdzie nie znalazłam potwierdzenia tej informacji.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255
Maria221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 20:30   #2884
calineczka87
Raczkowanie

Smile Dot.: WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja

cześć koleżanki wizażanki ! =)

przyszłam się pochwalić,że po tym jak sie zawzięłam i przyłożyłam do kuracji ampułkami Anastim plus maska Wax, moje włoski są bardziej gęste
nawet moi najbliżsi to zauważyli.
tylko troszkę szybko mi sie przetłuszczają... myję co drugi dzień. lakierów tez nie mogę,bo zaraz skóra głowy swędzi niemiłosiernie

życzę powodzenia w Waszych kuracjach i oczywiście porządanych,a nawet jeszcze lepszych efektów! =)
Stary 2009-02-16, 21:07   #2885
Bawol
Przyczajenie

witam, mam problem z wlosami- otoz na wakacjach zauwazylem, ze wypadaja mi one nadmiernie przy myciu (w ilosciach od 40 do 80). wlosy myje dwa razy tygodniowo. w dni, podczas ktorych ich nie myje wypada mi zaledwie ok. 5-10 wiec chyba nie ma sie czym martwic (gorzej z myciem). moje wlosy sa geste, ale boje sie, ze tracac taka ilosc po umyciu moze ich niedlugo troche ubyc prosze o pomoc
Bawol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 21:14   #2886
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bawol Pokaż wiadomość
witam, mam problem z wlosami- otoz na wakacjach zauwazylem, ze wypadaja mi one nadmiernie przy myciu (w ilosciach od 40 do 80). wlosy myje dwa razy tygodniowo. w dni, podczas ktorych ich nie myje wypada mi zaledwie ok. 5-10 wiec chyba nie ma sie czym martwic (gorzej z myciem). moje wlosy sa geste, ale boje sie, ze tracac taka ilosc po umyciu moze ich niedlugo troche ubyc prosze o pomoc
Codzienna utrata do 100 włosów jest normalna

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 21:43   #2887
suspense
Zadomowienie

a ja dzisiaj poszłam pobrac krew - tak jak endokrynolog kazała -w drugiej polowie cyklu. i wszystko byloby okej, ale za to wszystko co ona mi zleciła zrobic zapłaciłam 140zl troche przesada, no ale mowia ze na zdrowiu sie nie oszczedza, wiec mam nadzieje,że wykryje chociaz co mi jest
suspense jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 21:47   #2888
Bawol
Przyczajenie

troche ciezko mi w to uwierzyc to jest bardzo duzo
Bawol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 22:15   #2889
suspense
Zadomowienie

poważnie
po co mialabym kłamac?

w środe bede miec wyniki ;] a w poniedziałek znowu do endokrynolog i kolejne 70zł, bo chociaz chodze do przychodni to u niej wizyta płatna ;/
no i jest kobietka tylko raz w tygodniu, bo z innego miasta dojezdza ;/

Edytowane przez suspense
Czas edycji: 2009-02-16 o 22:17
Stary 2009-02-16, 22:15   #2890
belluci2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez suspense Pokaż wiadomość
a ja dzisiaj poszłam pobrac krew - tak jak endokrynolog kazała -w drugiej polowie cyklu. i wszystko byloby okej, ale za to wszystko co ona mi zleciła zrobic zapłaciłam 140zl troche przesada, no ale mowia ze na zdrowiu sie nie oszczedza, wiec mam nadzieje,że wykryje chociaz co mi jest
a jakie hormony badałas?pozdrawiam

Stary 2009-02-16, 23:15   #2891
Vahina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Mi na wypadanie włosów pomogło:
- odstawienie szamponu z SLS
- Seboradin Niger Lotion
- Merz Spezial Haar Activ (efekty były u mnie kiedyś, gdy go używałam, a od miesiąca bierze go moja Mama której włosy leciały strasznie, i on zahamował wypadanie i wywołał prawdziwy "baby boom" nowych włosów - więc polecam )
A co to takiego ten Merz special Haar Activ
Vahina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 10:39   #2892
scholastyka87
Raczkowanie

witam dziewczyny, moja siostra zauważyła że jak myje włosy u swojego chłopaka bo nierazz u niego mieszka to wogule włosów nie traci, a jak tylko do nas przyjedzie i myje głowę to mowi ze cały czas jej włosy lecą, wiecie dlaczego tak jest? tam gdzie ja mieszkam w bloku jest strasznie chlorowana woda z kranu wogule nie da sie jej pic tak jedzie chlorem jedynie po zagotowaniu wody, chyba bede musiał założyc sobie jakies filtry oczyszczające do wody. Albo gotowac wodę przed umyciem głowy
scholastyka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 13:48   #2893
suspense
Zadomowienie

Cytat:
a jakie hormony badałas?pozdrawiam
nie pamietam dokładnie, napewno tarczycy i testosteron.
no i kortyloz czymkolwiek jest też badałam
jeśli chcesz moge sprawdzic w środe na karteczce z wynikami i Ci napisac
Stary 2009-02-17, 14:39   #2894
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vahina Pokaż wiadomość
A co to takiego ten Merz special Haar Activ
To są tabletki, w Polsce raczej niedostępne - u nas jest wersja klasyczna Merz Spezial, i też dobra, ale ta Haar Activ szczególnie dba o włosy. Niestety można kupić tylko w Niemczech

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 18:54   #2895
Vahina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
To są tabletki, w Polsce raczej niedostępne - u nas jest wersja klasyczna Merz Spezial, i też dobra, ale ta Haar Activ szczególnie dba o włosy. Niestety można kupić tylko w Niemczech
Ja mieszkam w Stanach ciekawe czy tu sa dostepne,ale lykam biotyne sprowadzana z Niemiec zobaczymy czy przyniesie jakies skutki.
Stary 2009-02-17, 20:05   #2896
belluci2
Rozeznanie

Cytat:
nie pamietam dokładnie, napewno tarczycy i testosteron.
no i kortyloz czymkolwiek jest też badałam
jeśli chcesz moge sprawdzić w środe na karteczce z wynikami i Ci napisac
bardzo proszę będę wdzięczna
ps dzis byłam u lekarza ogólnego lekarz nie chciała dać mi skierowania na badania ts3 i ts4 dostałam skierowanie do endokrynologa dlatego muszę wiedzieć o jakie skierowania-na jakie hormony mam prosić-testosteron na bank, tsh mam w normie, ale sprawdzę jeszcze ft3 i ft4, wiem ze ważne jest chyba jeszcze prolaktyna i kilka innych odpowiedzialnych za włosy
dermatolog stwierdził po raz kolejny ze mam lekki łojotok i doradził mi mezoterapie oraz szampon dermoactive i ducray ampułki
MIAŁAM DZIŚ NIEZŁĄ WYCIECZKĘ PO LEKARZACH
......kortyzol to hormon chyba stresu

Edytowane przez belluci2
Czas edycji: 2009-02-18 o 14:35
Stary 2009-02-18, 18:08   #2897
Stray Sheep
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bawol Pokaż wiadomość
troche ciezko mi w to uwierzyc to jest bardzo duzo
dużo? ja za JEDNO badanie zapłaciłam 140zł , a robiłam ich dużo więcej....badania hormonów nie są tanie.
Stray Sheep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 23:22   #2898
belluci2
Rozeznanie

zaczęłam sie bawic w olejki eteryczne.Mieszam na reku z szamponem i myje.mam nadzieje ze nie zaszkodzę włoskom-jak myślicie?pozdrawiam

Stary 2009-02-19, 00:51   #2899
Marguerrite
Przyczajenie

Dziewczyny,mam OGROMNĄ prośbę - hormony tarczycy mam juz wyrownane, lykam tabletki o malej wartosci, wszyscy zapewniaja mnie,ze jak sie juz dobierze odpwowiednią dla siebie dawkę, wlosy itp wracaja do normy. Wlosy rzeczywiscie wypadaja juz symbolicznie ( troche przeciez musi - mowie sobie) , ok 15 dziennie, mam niestety problem z wypadajacymi rzesami - nagle

Ale do rzeczy - chcialabym zbadac testosteron,ale nie wiem kiedy to zrobic. Zal mi troche wywalac 100 zl tylko po to,zeby zadac to pytanie endokrynologowi,wiec pytam Was. Zdaje sie,ze to trzeba badac w konkretnej fazie cyklu, nieprawdaż? w przeciwnym razie badanie nie bedzie reprezentatywne..

Z góry dziękuję za odpowiedź..
Marguerrite jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 03:32   #2900
Vahina
Raczkowanie

Cytat:
zaczęłam sie bawic w olejki eteryczne.Mieszam na reku z szamponem i myje.mam nadzieje ze nie zaszkodzę włoskom-jak myślicie?pozdrawiam

Belluci a jaki jest u ciebie powod wypadania wlosow.

A mi nadal chodzi po glowie ta zielona seria kerastase,i chyba nie wytrzymam i kupie..ale szkoda mi pieniedzy bo jest bardzo droga.Chyba zrezygnuje z lykania cynku,nie smakuje mi w ogole.Dzis kupilam szampon Tigi,sprowadzany z Anglii,dla blonddynek z pasemkami i zniszczonymi wlosami od farby....byl nawet drogi,ciekawe czy zadziala...
Stary 2009-02-19, 11:00   #2901
evelinaa18
Przyczajenie

wiecie co mi wypadają strasznie włosy jakoś od października 2008.. byłam już u 2 dermatologów. u pierwszego prytwanie , zapłaciłam 50zł za wizyte a nawet porządnie babka nie obejrzała skóry włosów, oczywiście wcierka którą mi przepisała nie pomogła. zazywałam tabletki merz special przez 2mce ( zaczęły mi wyrastać nowe włoski,ale reszta nadal wypadała ) poźniej wybralam sie do 2 dermatologa gdzie kobieta obejrzała skórę głowy po czym stwierdzila,że jest przesuszona, przepisała żel z Dermeny i tabletki z ogórecznika. wtedy jakoś włosy przestały wypadać, ale nie na długo. kiedy skończyly mi sie tabletki i żel znów się zaczęło. teraz biorę tylko belisse raz dziennie.
mialam zrobione badania na tarczyce i morfologie i jest wszystko ok. nie wiem juz w czym tkwi przyczyna (
evelinaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 11:35   #2902
belluci2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Vahina Pokaż wiadomość
Belluci a jaki jest u ciebie powod wypadania wlosow.

A mi nadal chodzi po glowie ta zielona seria kerastase,i chyba nie wytrzymam i kupie..ale szkoda mi pieniedzy bo jest bardzo droga.Chyba zrezygnuje z lykania cynku,nie smakuje mi w ogole.Dzis kupilam szampon Tigi,sprowadzany z Anglii,dla blonddynek z pasemkami i zniszczonymi wlosami od farby....byl nawet drogi,ciekawe czy zadziala...
u mnie tak naprawdę nie wiadomo do konca-na pewno stres łojotok i lekarze podejrzewają cos na tle hormonalnym, wiec dali mi skierowanie do endokrynologa .Z tarczyca wszystko ok, morfologia tez. zobaczymy-nie wiem jak zniwelowac działanie stresu. Moze znacie super dobre sposoby.CZekam na porady

---------- Napisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
Napisane przez evelinaa18 Pokaż wiadomość
wiecie co mi wypadają strasznie włosy jakoś od października 2008.. byłam już u 2 dermatologów. u pierwszego prytwanie , zapłaciłam 50zł za wizyte a nawet porządnie babka nie obejrzała skóry włosów, oczywiście wcierka którą mi przepisała nie pomogła. zazywałam tabletki merz special przez 2mce ( zaczęły mi wyrastać nowe włoski,ale reszta nadal wypadała ) poźniej wybralam sie do 2 dermatologa gdzie kobieta obejrzała skórę głowy po czym stwierdzila,że jest przesuszona, przepisała żel z Dermeny i tabletki z ogórecznika. wtedy jakoś włosy przestały wypadać, ale nie na długo. kiedy skończyly mi sie tabletki i żel znów się zaczęło. teraz biorę tylko belisse raz dziennie.
mialam zrobione badania na tarczyce i morfologie i jest wszystko ok. nie wiem juz w czym tkwi przyczyna (
a badałas hormony. Przestałas brac moze tabletki anty., a moze sie odchudzasz?
ps co to za tableteczki i ps jak uzywałas tego zelu dermena-bo mi na główce jak zasychał powstawała skorupka
pozdrawiam

Stary 2009-02-19, 11:57   #2903
evelinaa18
Przyczajenie

---------- Napisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

ps co to za tableteczki i ps jak uzywałas tego zelu dermena-bo mi na główce jak zasychał powstawała skorupka
pozdrawiam[/quote]

nie badałam hormonów. tabletki brałam rok temu w styczniu przez 3mce i wtedy je odstawiłam (marzec 2008) a teraz od miesiąca znów zaczęłam brać tabletki anty.
z żelem miałam to samo- skorupa ;/ tabletki jeśli chodzi o witaminy to brałam merz special, wyciąg z ogórecznika i teraz biore belisse. a antykoncepcje microgynon 21. we wtorek znow ide do lekarza.. ciekawe co tym razem mi przepisze....
evelinaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 14:26   #2904
belluci2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evelinaa18 Pokaż wiadomość

pozdrawiam

nie badałam hormonów. tabletki brałam rok temu w styczniu przez 3mce i wtedy je odstawiłam (marzec 2008) a teraz od miesiąca znów zaczęłam brać tabletki anty.
z żelem miałam to samo- skorupa ;/ tabletki jeśli chodzi o witaminy to brałam merz special, wyciąg z ogórecznika i teraz biore belisse. a antykoncepcje microgynon 21. we wtorek znow ide do lekarza.. ciekawe co tym razem mi przepisze....[/quote]
najlepiej idz do lekarza. Moze to z powodu tych tabletek-rozchwianie hormonalne

dziewczynki
polecam artykuł
Wiele osób zastanawia się czy nie skorzystać z tabletek Merz Special. Ich zaletą jest przede wszystkim niższa cena w stosunku do opisanych powyżej preparatów. Za 60 tabletek przyjmowanych dwa razy dziennie trzeba zapłacić między 29,90 a ok. 50 zł. W skład preparatu wchodzi karoten, L – cystyna, żelazo, suchy wyciąg drożdży, witamina A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, pantotenian wapnia, biotyna, kwas foliowy. Duże znaczenie odgrywa żelazo, którego w jednej tabletce znajduje się 20 mg. Tymczasem trzeba przyjmować dwie tabletki (co daje 40 mg żelaza) przy dziennej dawce ok. 18 mg na osobę (w przypadku kobiet w ciąży lub karmiących dawki te wynoszą odpowiednio 26 i 20 mg). Oznacza to, że dzienna dawka żelaza jest przekroczona ponad dwukrotnie przez cały czas trwania kuracji. Nadmiar żelaza może prowadzić do wymiotów, biegunki czy uszkodzenia jelit.
Merz Special powinno się przyjmować ciągle, bowiem w przeciwnym wypadku włosy znowu wypadają. Zresztą zjawisko to może się nasilić w ciągu trzech miesięcy zażywania specyfiku. Należy też podkreślić, że kobiety, które rozpoczęły kurację Merz Special, a zaszły w międzyczasie w ciążę, powinny się skonsultować z lekarzem. Trzeba bowiem ustalić czy w ich przypadku można jeszcze kontynuować kurację. Warto również pamiętać, że preparat można dostać jedynie na receptę.
Nie jest ona potrzebna w przypadku Ha - Pantotén classic, specyfiku złożonego z wielu ekstraktów roślinnych, aminokwasów etc. Znajdziemy w nim: Skład: witaminę A, ryboflawinę, witaminę E, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, miedź, metioninę, L - cysteinę, biotynę, żelazo, Krzem, Cynk, selen, mangan, molibden, dolomit, wyciąg z pokrzywy i zielonej herbaty, inozytol, morszczyn, kwas paraaminobenzoesowy. W opakowaniu znajduje się 120 tabletek (ich cena to ok. 48 – 55 zł). W zależności od efektu, który chce się osiągnąć, należy przyjmować 4 lub 2 tabletki. Większą dawkę powinny zażywać te osoby, które chcą spowodować odrost włosów, natomiast mniejszą, te którym zależy na poprawie ogólnego stanu włosów, skóry i paznokci. Nie należy przy tym przekraczać 4 tabletek dziennie. Preparat jest również nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób zażywających już inny środek multiwitaminowy. Mogłyby się bowiem pokazać niekorzystne objawy, spowodowane kumulacją witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest to dość niekorzystne zjawisko dla ludzkiego organizmu. Poza tym producent ostrzega przed zaczerwienieniem cery lub gwałtownym uczuciem ciepła, które pojawia się tuż po przyjęciu tabletki przez osoby wrażliwe. Zalecane jest również stałe przyjmowanie preparatu, gdyż w przeciwnym wypadku problem wypadania włosów może powrócić.
Omawiając najpopularniejsze tabletki na wypadanie włosów nie można też zapomnieć o Vitapilu. W opakowaniu znajduje się 60 pastylek (cena ok. 35 – 50 zł); przyjmuje się jedną tabletkę dziennie. Jednak chociaż producent zapewnia, że preparat „Wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu, łamliwości i rozdwajaniu włosów”, to wiele internautek skarży się, że nie zauważyło żadnej zmiany nawet po półrocznej kuracji. Występowało natomiast zjawisko swędzącej skóry, przetłuszczanie włosów. Producent przyznaje, że preparat może niekiedy powodować zaczerwienienie (szczególnie w obrębie twarzy), które mija po jakimś czasie. Poza tym Vitapilu nie powinny przyjmować osoby, które są nadwrażliwe na jakikolwiek składnik preparatu oraz kobiety karmiące i będące w ciąży. Szczególną ostrożność powinny też zachować osoby ze schorzeniami tarczycy. Vitapil zawiera w swoim składzie następujące elementy: dwuwinian choliny, kwas pantotenowy, Proteiny sojowe, inozytol, witamina PP, kwas paraaminobenzoesowy, Cynk, siarczan elazawy, drode, mangan, glukonian miedzi, kwas foliowy, Jod, witamina B12, mikrokrystaliczna celuloza (substancja zagęszczająca), fosforan diwapniowy, kwas stearynowy (substancja przeciwpianotwórcza), karboksymetyloceluloza (substancja wypełniająca), dwutlenek krzemu (substancja przeciwzbrylająca), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), hydroksypropylometylocelu loza (substancja stosowana na powierzchnię), mannitol (substancja słodząca).

W aptekach, można też dostać tabletki na wypadanie włosów, poprawę stanu cery i paznokci o nazwie Belissa. W porównaniu z innymi preparatami jest dość tania, bowiem kosztuje średnio od 10 do 18 zł za 50 drażetek (przyjmuje się jedną tabletkę dziennie). W jego składzie znajduje się: witamina A, B1, B2, B6, B12, C, E, PP, H, pantotenian wapnia, kwas foliowy, siarczan cynku, jodek potasu, mleczan żelaza, beta karoten, L – cysteina, wyciąg ze skrzypu polnego, ziele skrzypu polnego. Preparatu nie powinny zażywać osoby, które mogą być uczulone na jakikolwiek z jego składników. Nie powinno się go również przyjmować równocześnie z innymi specyfikami, które zawierają witaminę A. Producent zaleca także, aby matki karmiące lub kobiety ciężarne zasięgnęły najpierw porady lekarza. Na pewno wzmacnia paznokcie. Niestety, w przypadku włosów nie jest to już takie oczywiste. Chociaż pierwsze efekty powinny być widoczne po 3 – 4 miesiącach, to niektórzy nie zauważają ich nawet po pół roku przyjmowania preparatu. Jeszcze większy problem jest z cerą. .

Edytowane przez belluci2
Czas edycji: 2009-02-19 o 14:31
Stary 2009-02-19, 14:45   #2905
suspense
Zadomowienie

miałam napisac jaki wyniki robiłam, no więc:
-testosteron/wynik w surowicy/
-prolaktyna/wynik w surowicy/
-DHEA-SO4
-kortyzol/wynik w surowicy/
-TSH 3-cia generacja

i w ogóle super,że wszystkie wyniki mi wyszły w normie
ciekawe co na to endokrynolog teraz powie
Stary 2009-02-19, 15:49   #2906
belluci2
Rozeznanie

Cytat:
miałam napisac jaki wyniki robiłam, no więc:
-testosteron/wynik w surowicy/
-prolaktyna/wynik w surowicy/
-DHEA-SO4
-kortyzol/wynik w surowicy/
-TSH 3-cia generacja

i w ogóle super,że wszystkie wyniki mi wyszły w normie
ciekawe co na to endokrynolog teraz powie
ze wyszły Ci w normie
ja czekam na wizyte u endokrynologa
mam dopiero 26 czerwca z nfz chyba ze znajde w innej przychodni wolnego

a moze masz łojotok?

Stary 2009-02-19, 16:22   #2907
Stray Sheep
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marguerrite Pokaż wiadomość
Dziewczyny,mam OGROMNĄ prośbę - hormony tarczycy mam juz wyrownane, lykam tabletki o malej wartosci, wszyscy zapewniaja mnie,ze jak sie juz dobierze odpwowiednią dla siebie dawkę, wlosy itp wracaja do normy. Wlosy rzeczywiscie wypadaja juz symbolicznie ( troche przeciez musi - mowie sobie) , ok 15 dziennie, mam niestety problem z wypadajacymi rzesami - nagle

Ale do rzeczy - chcialabym zbadac testosteron,ale nie wiem kiedy to zrobic. Zal mi troche wywalac 100 zl tylko po to,zeby zadac to pytanie endokrynologowi,wiec pytam Was. Zdaje sie,ze to trzeba badac w konkretnej fazie cyklu, nieprawdaż? w przeciwnym razie badanie nie bedzie reprezentatywne..

Z góry dziękuję za odpowiedź..
Badanie testosteronu możesz zrobić w każdej chwili, nie ma żadnych wskazań co do dnia cyklu.
Stary 2009-02-19, 16:39   #2908
suspense
Zadomowienie

Cytat:
ze wyszły Ci w normie
ja czekam na wizyte u endokrynologa
mam dopiero 26 czerwca z nfz chyba ze znajde w innej przychodni wolnego

a moze masz łojotok?

i co, myślisz ,że na zrobieniu tych badan skonczyla się rola endo?
bo jak mam do niej isc, i ma mi powiedziec ze wszystko jest okej, to ja dziekuje, wole sobie zostawic te 70zł dla siebie...

tzn. wiesz, ciesze się,że badania mi wyszły mi w normie, tylko z drugiej strony martwi mnie to,że skoro niby wszystko jest okej, to czemu tak wypadają... no i co mam z nimi zrobic, do kogo teraz pojsc ;/

łojotok? przetluszczają mi się włosy - musze myc je codziennie i to rano.
a skóra faktycznie, tez się swieci. a czemu pytasz?

u mnie w miescie jak pisałam - trzeba płacic chociaz w przychodni przyjmuje

Cytat:
Napisane przez Stray Sheep Pokaż wiadomość
Badanie testosteronu możesz zrobić w każdej chwili, nie ma żadnych wskazań co do dnia cyklu.
mi endokrynolog kazała w drugiej połowie cyklu

Edytowane przez suspense
Czas edycji: 2009-02-19 o 16:45
Stary 2009-02-19, 18:30   #2909
Arissa
Zadomowienie

A bierze któraś z Was Belisse ? Ja właśnie zaczełam pierwsze opakowanie.Poleciła mi znajoma fryzjerka.Kiedyś łykałam Skrzypovite ale okropnie się po niej czułam i odstawiłam
Arissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 20:52   #2910
Stray Sheep
Przyczajenie

mi endokrynolog kazała w drugiej połowie cyklu [/quote]

cytuję

*Testosteron - androgen o nasilniejszym działaniu biologicznym. Powstaje głównie z androstendionu (ok. 60 %). Reszta jest produkowana bezpośrednio przez jajniki i nadnercza (po 20 %). Do słabszych androgenów należą androstendion produkowany po połowie przez jajniki i nadnercza, dehydroepiandrosteron (DHEA) oraz jego siarczan (DHEAS) produkowane prawie wyłącznie przez nadnercza.

Tylko niewielki procent testosteronu jest w postaci wolnej odpowiedzialnej za jego działanie biologiczne, reszta jest związana z albuminami i globuliną wiążącą hormony płciowe (SHGB). Obniżony poziom SHGB wiąże się, zatem z nadmiarem czynnego biologicznie testosteronu i często występuje w PCOS.

Poziom androgenów jest względnie stały w cyklu za wyjątkiem okresu okołoowulacyjnego, kiedy ich stężenia wzrastają. Mamy w związku z tym dość dużą dowolność jeśli chodzi o wybór dnia cyklu odpowiedniego do badania.

Badanie testosteronu jest badaniem podstawowym. Dalsze oznaczanie poziomu androgenów jest wskazane w przypadku hirsutyzmu (występowania owłosienia w nietypowych dla kobiet miejscach), podejrzenia o PCOS lub poszukiwania przyczyn nadmiaru testosteronu w organizmie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości