Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-23, 18:25   #61
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1
Dot.: Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej?

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Powinno się wykluczać. Ale znam przykłady niezgodności.
Jakie?
Stary 2009-02-23, 18:26   #62
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Jakie?
Nie chciałabym nikogo urazić. To są MOJE poglądy.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 18:43   #63
paula78
Zakorzenienie

Polecam film Religulous z Billem Maherem .

wlasnie o wierze,Bogu i zwyklych śmiertelnikach .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 18:56   #64
Wisienki
Zakorzenienie

Marta_d1 - ja należałam do Wspólnoty, później życie mnie pokierowało imaczej, ale w tym czasie Droga była mi bardzo potrzebna...
Stary 2009-02-23, 19:01   #65
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Nie chciałabym nikogo urazić. To są MOJE poglądy.
Ale ja sie nie obrażę naprawdę Lubie kiedy ludzie nie boja sie wyrażać swoich opinii. Szczególnie, że robisz to w sposób kulturalny.
Wisienki a dlaczego zrezygnowałaś z Drogi?
Paula nie wiem czy film twórcy Borata może byc wiarygodnym źródłem wiedzy na temat ludzi wierzących, religii i Boga.

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2009-02-23 o 19:06
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 19:25   #66
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja sie nie obrażę naprawdę Lubie kiedy ludzie nie boja sie wyrażać swoich opinii. Szczególnie, że robisz to w sposób kulturalny.
Ok.
To może na podstawie wzorcowej modlitwy podanej przez Jezusa. Kościół się nią posługuje i dla mnie też jest wzorem.

Wy zatem tak się módlcie:
Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci Twoje imię.

Katolicy nie posługują się imieniem Bożym, nie widzę tu więc uświęcania tego imienia. W świetle tego co postanowił Benedykt (zabronił używania imienia Bożego, zastępując je tytułem Adonaj, co oznacza tyle co Pan) tym bardziej tu istnieje niezgodność.

Niech przyjdzie Twoje Królestwo, niech się spełni Twoja wola jak w niebie, tak i na ziemi.

Katolicy nie wierzą w przyjście Królestwa Bożego. Mówią, że Królestwo mają w sercach. Oczekują życia jedynie w niebie, a na Ziemi też ma zapanować wola Boża.

Naszego chleba powszedniego daj nam dzisiaj i przebacz nam nasze winy, tak jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili,

Katolicy nie raz i nie dwa chwytali za broń, Księża nawet święcili ją.
A przecież mamy przekuć swe miecze na lemiesze i kochać bliźniego jak siebie samego.

i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego.

Oraz nieśmiertelność duszy, jest dla mnie nie do przełknięcia.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
Stary 2009-02-23, 19:29   #67
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
.
Wisienki a dlaczego zrezygnowałaś z Drogi?
To stało się samo - przeprowadziłam sie na studia do innego miasta coraz rzadziej pojawiałam, aż w końcu moje zaangażowanie w Drogę umarło śmiercią naturalną..
Stary 2009-02-23, 20:07   #68
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Ok.
To może na podstawie wzorcowej modlitwy podanej przez Jezusa. Kościół się nią posługuje i dla mnie też jest wzorem.

Wy zatem tak się módlcie:
Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci Twoje imię.

Katolicy nie posługują się imieniem Bożym, nie widzę tu więc uświęcania tego imienia. W świetle tego co postanowił Benedykt (zabronił używania imienia Bożego, zastępując je tytułem Adonaj, co oznacza tyle co Pan) tym bardziej tu istnieje niezgodność.

Niech przyjdzie Twoje Królestwo, niech się spełni Twoja wola jak w niebie, tak i na ziemi.

Katolicy nie wierzą w przyjście Królestwa Bożego. Mówią, że Królestwo mają w sercach. Oczekują życia jedynie w niebie, a na Ziemi też ma zapanować wola Boża.

Naszego chleba powszedniego daj nam dzisiaj i przebacz nam nasze winy, tak jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili,

Katolicy nie raz i nie dwa chwytali za broń, Księża nawet święcili ją.
A przecież mamy przekuć swe miecze na lemiesze i kochać bliźniego jak siebie samego.

i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego.

Oraz nieśmiertelność duszy, jest dla mnie nie do przełknięcia.
Uff. Wiesz ja od razu mówie, że moja wiedza teologiczna jest na marnym poziomie. Odpowiem tak jak ja to rozumien i jak ja w to wierzę.
Dlaczego piszesz, że katolicy nie posługując sie imieniem Bozym? Benedykt zabronił używania słowa Jahwe na określenie Boga. Po to aby nie obrażać Żydów, którzy z godnie z tradycja nie wymawiają imienia Boga. Dlatego nasze piesni neońskie zostały zmienione. Tz. Jahwe zastapiono slowem Pan.
Wierzymy w ponowne przyjście Jezusa na ziemie.
Zgadza sie, że nie raz pod tz. "patronatem" Boga zabijano innowierców. Wydaje mi sie, że jest to jeden z najwiekszych grzechów KK. Ale czasy sie zmieniły. Nie zabija sie z Bogiem na ustach wyznawców innych religii ( nie mówie tu o eksternistach islamskich).
Jesteś protestantką?
Stary 2009-02-23, 20:30   #69
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Paula nie wiem czy film twórcy Borata może byc wiarygodnym źródłem wiedzy na temat ludzi wierzących, religii i Boga.
nigdzie nie napisalam ze jest to wiarygodne żródlo i ze jest to wogole żródlo. Jest to film o ludziach ktorzy w cos wierzą.
Proponuje obejrzec film i nie skreślac go poprzez rezysera ,zreszta gl bohaterem i wspoltwórcą jest Bill ,znany ze swojego racjonalizmu i dystansu do religii.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:50   #70
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Uff. Wiesz ja od razu mówie, że moja wiedza teologiczna jest na marnym poziomie. Odpowiem tak jak ja to rozumien i jak ja w to wierzę.
Dlaczego piszesz, że katolicy nie posługując sie imieniem Bozym? Benedykt zabronił używania słowa Jahwe na określenie Boga. Po to aby nie obrażać Żydów, którzy z godnie z tradycja nie wymawiają imienia Boga. Dlatego nasze piesni neońskie zostały zmienione. Tz. Jahwe zastapiono slowem Pan.
Wierzymy w ponowne przyjście Jezusa na ziemie.
Zgadza sie, że nie raz pod tz. "patronatem" Boga zabijano innowierców. Wydaje mi sie, że jest to jeden z najwiekszych grzechów KK. Ale czasy sie zmieniły. Nie zabija sie z Bogiem na ustach wyznawców innych religii ( nie mówie tu o eksternistach islamskich).
Jesteś protestantką?
Katolicy walczyli także z katolikami. Wciąż chwytają za broń, niby czemu idą do wojska? Oferują swoją gotowość do walki.
Czy Benedykt wziął pod uwagę pogląd Boga na tę sprawę? NIKT nie ma prawa wydawać zakazu posługiwania się imieniem Bożym. Imię Boga ma kolosalne znaczenie, podkreśla Jego osobowość.
"Chcę uświęcić wielkie imię moje, które zbezczeszczone jest pośród ludów, zbezczeszczone przez was pośród nich, i poznają ludy, że Ja jestem יהוה- wyrocznia Pana יהוה - gdy okażę się Świętym względem was przed ich oczami."

Moim zdaniem Benedykt bezcześci Imię Boże.
Stary 2009-02-23, 21:08   #71
***luna
Zakorzenienie

marta bardzo ciekawy wątek
Jak długo jesteś w Drodze?
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 21:23   #72
aedrin
Raczkowanie

chwila chwila, ja jeszcze spytam o ten chcerst, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam. On jest traktowany jako sakrament, czy jako rytuał, obrządek?
aedrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 21:25   #73
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Katolicy walczyli także z katolikami. Wciąż chwytają za broń, niby czemu idą do wojska? Oferują swoją gotowość do walki.
Czy Benedykt wziął pod uwagę pogląd Boga na tę sprawę? NIKT nie ma prawa wydawać zakazu posługiwania się imieniem Bożym. Imię Boga ma kolosalne znaczenie, podkreśla Jego osobowość.
"Chcę uświęcić wielkie imię moje, które zbezczeszczone jest pośród ludów, zbezczeszczone przez was pośród nich, i poznają ludy, że Ja jestem יהוה- wyrocznia Pana יהוה - gdy okażę się Świętym względem was przed ich oczami."

Moim zdaniem Benedykt bezcześci Imię Boże.
Wiesz trudno mi odpowiedzieć na temat wojska.
Benedykt zabronił używać zwrotu Jahwe. Od setek lat żydzi nie używają tego imienia. Nawet w Torze nie jest napisane Jahwe. Według judaizmu ludzie nie są godni aby swoimi ustami wymawiać najświętsze imię Boga. Dlaczego uważasz, że Benedykt bezcześci Imie Boże?Prywatna opinia Benedykta XVI Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, który jestem". On jest-nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii.
Luna jestem na drodze ponad 2 lata. Wcześniej byłam prze pewnien czas ww wspólnocie Krakowie, ale chodziłam na liturgie i Eucharystie nieregularnie, dlatego tego okresu ok.2 lat nie liczę. Od 2 lat zaczełam Droge od nowa.
Chrzest jest traktowany jako sakrament.

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2009-02-23 o 21:39
Stary 2009-02-23, 21:31   #74
aedrin
Raczkowanie

Więc (tak zrozumiałam, jeśli źle, to przepraszam) małe dziecko chrzci się, i jest to sakrament, a potem człowiek wstepujący do tej wspólnoty też jest chrzczony i też jest to sakrament?
Stary 2009-02-23, 21:38   #75
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez aedrin Pokaż wiadomość
Więc (tak zrozumiałam, jeśli źle, to przepraszam) małe dziecko chrzci się, i jest to sakrament, a potem człowiek wstepujący do tej wspólnoty też jest chrzczony i też jest to sakrament?
Nie, nie jesteśmy chrzczenie ponownie!!! Sakrament chrztu w KK jest raz jedyny!!! Później tylko już świadomie i samodzielnie ( w czasie chrztu robili to rodzice) prosi sie kościół o wiarę czyli życie wieczne.

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2009-02-23 o 21:40
Stary 2009-02-23, 21:42   #76
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz trudno mi odpowiedzieć na temat wojska.
Benedykt zabronił używać zwrotu Jahwe. Od setek lat żydzi nie używają tego imienia. Nawet w Torze nie jest napisane Jahwe. Według judaizmu ludzie nie są godni aby swoimi ustami wymawiać najświętsze imię Boga. Dlaczego uważasz, że Benedykt bezcześci Imie Boże?
Ale naród izraelski został odrzucony przez Boga, więc judaizm jest religią fałszywą.
Wiem, że Żydzi nie używają imienia Bożego, tłumaczą swoją decyzję zapisem z Prawie Mojżeszowym, żeby nie używać imienia Bożego w sposób niegodny.
Ale ten pogląd jest całkowicie niezgodny z Biblią. Bo ta naucza, że imię Boże jest ochroną, że należy wzywać imienia Bożego. Zapominasz, że Żydzi nie uznają Jezusa Chrystusa, dlaczego w takim razie Benedykt chce się z nimi jednać? Jezus podkreślał znaczenie imienia Bożego, a Żydzi siłą rzeczy odrzucili ten pogląd. W związku z tym, biorąc pod uwagę przytoczony fragment PŚ, gdzie bezczeszczenie stoi obok, braku poznania imienia Bożego, stwierdzam, że Benedykt bezcześci imię Boże. A jeśli to do Ciebie nie przemawia. To powinnaś się chociaż zgodzić, że nie postępuje zgodnie z wolą Boga.
W ostatniej Księdze Biblijnej, Bóg przestrzega, przed odejmowaniem czegoś z Pisma. Zabrania wprowadzania jakichkolwiek zmian.
Nie wiem też czy masz ochotę zagłębiać się w to i dociekać dlaczego usunięto imię Boga również z teraźniejszych przekładów Biblii Tysiąclecia.
Stary 2009-02-23, 21:47   #77
aedrin
Raczkowanie

no, to tyle dobrze, bo źle zrozumiałam, i już bardzo mocno sie zdziwiłam ;]
Cytat:
Napisane przez coldold
dlaczego w takim razie Benedykt chce się z nimi jednać?
było nie było, ale żydzi i katolicy wierzą w tego samego boga, zdaje sie. a głębokie rozłamy między religiami w obecnym świecie są hm.. po prostu nie na rękę. i wydaje mi się, że ten drugi powód w zupełności wystarcza ;]

Osobiście bardzo sceptycznie podchodzę do ruchów przykościelnych jakichkolwiek, może dlatego że pare ładnych lat była w jednym i hm.. minęłam się chyba ideologicznie ;]
Stary 2009-02-23, 21:51   #78
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Ale naród izraelski został odrzucony przez Boga, więc judaizm jest religią fałszywą.
Wiem, że Żydzi nie używają imienia Bożego, tłumaczą swoją decyzję zapisem z Prawie Mojżeszowym, żeby nie używać imienia Bożego w sposób niegodny.
Ale ten pogląd jest całkowicie niezgodny z Biblią. Bo ta naucza, że imię Boże jest ochroną, że należy wzywać imienia Bożego. Zapominasz, że Żydzi nie uznają Jezusa Chrystusa, dlaczego w takim razie Benedykt chce się z nimi jednać? Jezus podkreślał znaczenie imienia Bożego, a Żydzi siłą rzeczy odrzucili ten pogląd. W związku z tym, biorąc pod uwagę przytoczony fragment PŚ, gdzie bezczeszczenie stoi obok, braku poznania imienia Bożego, stwierdzam, że Benedykt bezcześci imię Boże. A jeśli to do Ciebie nie przemawia. To powinnaś się chociaż zgodzić, że nie postępuje zgodnie z wolą Boga.
W ostatniej Księdze Biblijnej, Bóg przestrzega, przed odejmowaniem czegoś z Pisma. Zabrania wprowadzania jakichkolwiek zmian.
Nie wiem też czy masz ochotę zagłębiać się w to i dociekać dlaczego usunięto imię Boga również z teraźniejszych przekładów Biblii Tysiąclecia.
Naród izraelski nie został odrzucony przez Boga, tylko Boga w postaci Jezusa odrzucił. Myśle, że szanowanie tradycji żydowskiej przez Papieża wynika z tolerancji szacunku dla innych religii. ALe po raz kolejny piszę, że Benedykt NIE ZABRONIŁ uzywać słowa Bóg. Niestety nie moge sie zgodzić ,że postepuje on niezgodnie z wola Boga. Wierzę, że wszelkie jego decyzje są podejmowane po długich modlitwach i są przebłagane u Boga więc jak moga być niezgodne z Jego wola. Poza tym Benedykt nie jest panem i władcą całego kościoła. Uważasz, że wszyscy którzy podjeli ta decyzje sie mylą?
Należysz do Świadków Jehowy?
Stary 2009-02-23, 21:56   #79
aedrin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marta_d1
Wierzę, że wszelkie jego decyzje są podejmowane po długich modlitwach i są przebłagane u Boga
wtrącę się ciut ;] chodzi mi o słowo "przebłagane" znaczy, że Bóg się imiennie zgodził? ;] właśnie to, co mi się w kościele nie podoba, to domniemana nieomylność papieży

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 22:02   #80
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
wtrącę się ciut ;] chodzi mi o słowo "przebłagane" znaczy, że Bóg się imiennie zgodził? ;] właśnie to, co mi się w kościele nie podoba, to domniemana nieomylność papieży
przebłagane znaczy wymodlone, wyproszone. Często modle się o mądrość w podjęciu jakieś decyzji.. A kto powiedział, że Papież jest nieomylny? Jest człowiekiem i tak jak każdy ma prawo i pewnie nie raz sie myli. Dlatego ma całe grono współpracowników, doradców.
Stary 2009-02-23, 22:06   #81
aedrin
Raczkowanie

wiem że swojego czasu był taki dogmat, o nieomylności papieży. nie wiem natomiast czy został zniesiony, czy nie
Stary 2009-02-23, 22:17   #82
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
wiem że swojego czasu był taki dogmat, o nieomylności papieży. nie wiem natomiast czy został zniesiony, czy nie
Nadal obowiązuje. Jednak został on uzyty tylko raz w 1950 roku przez Piusa XII.
Stary 2009-02-23, 22:18   #83
MySSaaa
Zadomowienie

ostatnio mialam wyklad na ten temat piekny gest
MySSaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 22:22   #84
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez MySSaaa Pokaż wiadomość
ostatnio mialam wyklad na ten temat piekny gest
A który? Bo już tyle spraw poruszaliśmy, że można sie pogubić
Stary 2009-02-23, 22:40   #85
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
To ja mam pierwsze: o co chodzi ? Z tą drogą znaczy...
Ja myślałam,ze chodzi o neostrade.
Jakiś fanklub czy co..
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 22:43   #86
MySSaaa
Zadomowienie

ja wiem tylko tyle ze ten ,,ruch" tzn ci ludzie wyjezdzaja np gdzies dalekoooo i szerza wiedze o bogu
MySSaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 22:51   #87
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez warszawianka Pokaż wiadomość
Ja myślałam,ze chodzi o neostrade.
Jakiś fanklub czy co..
Żaden fanklub.
Jednym z zadań Drogi są misje. Ale nie dotyczy to wszystkich. Czasem rodziny jadą do innych krajów. Nie koniecznie daleko i tam ewangelizują, mieszkają, pracują.
Stary 2009-02-23, 22:54   #88
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Żaden fanklub.
Jednym z zadań Drogi są misje. Ale nie dotyczy to wszystkich. Czasem rodziny jadą do innych krajów. Nie koniecznie daleko i tam ewangelizują, mieszkają, pracują.
Nie,nie-już wiem.Przeczytałam wątek
Tamto to była taka moja pierwsza myśl
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 22:56   #89
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez warszawianka Pokaż wiadomość
Nie,nie-już wiem.Przeczytałam wątek
Tamto to była taka moja pierwsza myśl
Aha. No to już wiesz
Stary 2009-02-23, 23:06   #90
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, który jestem". On jest-nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii.
Skoro Bóg jest jeden, to czego tyczą te słowa: "Bo chociaż są tacy, których zwą „bogami”, czy to w niebie, czy na ziemi, jako że jest wielu „bogów” i wielu „panów"". Bóg wiedział, że ludzie będą sobie tworzyli bóstwa, jak to narórd izraelski miał w zwyczaju. Dlatego nadał sobie imię by móc się identyfikować. Poza tym, imię to znaczy "On powoduje, że się staje" a więc Benedykt jawnie umniejsza Bogu, mówiąc, że on jedynie JEST, a Bóg DZIAŁA.

Cytat:
Naród izraelski nie został odrzucony przez Boga, tylko Boga w postaci Jezusa odrzucił. Myśle, że szanowanie tradycji żydowskiej przez Papieża wynika z tolerancji szacunku dla innych religii. ALe po raz kolejny piszę, że Benedykt NIE ZABRONIŁ uzywać słowa Bóg. Niestety nie moge sie zgodzić ,że postepuje on niezgodnie z wola Boga. Wierzę, że wszelkie jego decyzje są podejmowane po długich modlitwach i są przebłagane u Boga więc jak moga być niezgodne z Jego wola. Poza tym Benedykt nie jest panem i władcą całego kościoła. Uważasz, że wszyscy którzy podjeli ta decyzje sie mylą?
Należysz do Świadków Jehowy?
Jak to nie został odrzucony? "Dom wasz [świątynia] pusty zostanie"
Jezus, wiedział, że ich wielbienie zostało odrzucone przez Boga.
Bóg to tytuł, wielu ludzi swoim bogiem nazywa np. pieniądze. Ja mówię o IMIENIU Boga, którego należy wzywać.
"U Boga nie ma zmienności" sądzisz, że Benedykt wymodlił u Boga coś sprzecznego z Biblią? Czy podał potwierdzenie swojej decyzji z Biblii?
Poza tym wciąż piszesz bardzo oględnie, bardziej tłumacząc na SWÓJ rozum, a może popatrz na tą sprawę od strony Boga?
Może przedstawisz mi w Biblii argument potwierdzający Twoje i Benedykta zdanie?

Dodam jeszcze „Ja świadczę każdemu, kto słyszy słowa proroctwa tego zwoju: Jeżeli ktoś doda coś do tych rzeczy, Bóg doda mu plag zapisanych w tym zwoju; a jeżeli ktoś odejmie coś ze słów zwoju tego proroctwa, Bóg odejmie jego dział w drzewach życia i w mieście świętym — rzeczach opisanych w tym zwoju."

Z drugiej strony z jakiej racji ktoś wtrąca się w PISMO od BOGA. Chyba to Bóg decyduje czy możemy używać Jego Imienia czy też nie. Benedykt jest niegodny jego używania, ale usuwania go już jest godny?

Edytowane przez coldold
Czas edycji: 2009-02-23 o 23:41
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości