![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej?
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Polecam film Religulous z Billem Maherem .
wlasnie o wierze,Bogu i zwyklych śmiertelnikach . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Marta_d1 - ja należałam do Wspólnoty, później życie mnie pokierowało imaczej, ale w tym czasie Droga była mi bardzo potrzebna...
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Ale ja sie nie obrażę naprawdę
![]() Wisienki a dlaczego zrezygnowałaś z Drogi? Paula nie wiem czy film twórcy Borata może byc wiarygodnym źródłem wiedzy na temat ludzi wierzących, religii i Boga. Edytowane przez marta_d1 Czas edycji: 2009-02-23 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może na podstawie wzorcowej modlitwy podanej przez Jezusa. Kościół się nią posługuje i dla mnie też jest wzorem. Wy zatem tak się módlcie: Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci Twoje imię. Katolicy nie posługują się imieniem Bożym, nie widzę tu więc uświęcania tego imienia. W świetle tego co postanowił Benedykt (zabronił używania imienia Bożego, zastępując je tytułem Adonaj, co oznacza tyle co Pan) tym bardziej tu istnieje niezgodność. Niech przyjdzie Twoje Królestwo, niech się spełni Twoja wola jak w niebie, tak i na ziemi. Katolicy nie wierzą w przyjście Królestwa Bożego. Mówią, że Królestwo mają w sercach. Oczekują życia jedynie w niebie, a na Ziemi też ma zapanować wola Boża. Naszego chleba powszedniego daj nam dzisiaj i przebacz nam nasze winy, tak jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili, Katolicy nie raz i nie dwa chwytali za broń, Księża nawet święcili ją. A przecież mamy przekuć swe miecze na lemiesze i kochać bliźniego jak siebie samego. i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego. Oraz nieśmiertelność duszy, jest dla mnie nie do przełknięcia.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
To stało się samo - przeprowadziłam sie na studia do innego miasta coraz rzadziej pojawiałam, aż w końcu moje zaangażowanie w Drogę umarło śmiercią naturalną..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego piszesz, że katolicy nie posługując sie imieniem Bozym? Benedykt zabronił używania słowa Jahwe na określenie Boga. Po to aby nie obrażać Żydów, którzy z godnie z tradycja nie wymawiają imienia Boga. Dlatego nasze piesni neońskie zostały zmienione. Tz. Jahwe zastapiono slowem Pan. Wierzymy w ponowne przyjście Jezusa na ziemie. Zgadza sie, że nie raz pod tz. "patronatem" Boga zabijano innowierców. Wydaje mi sie, że jest to jeden z najwiekszych grzechów KK. Ale czasy sie zmieniły. Nie zabija sie z Bogiem na ustach wyznawców innych religii ( nie mówie tu o eksternistach islamskich). Jesteś protestantką? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proponuje obejrzec film i nie skreślac go poprzez rezysera ,zreszta gl bohaterem i wspoltwórcą jest Bill ,znany ze swojego racjonalizmu i dystansu do religii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy Benedykt wziął pod uwagę pogląd Boga na tę sprawę? NIKT nie ma prawa wydawać zakazu posługiwania się imieniem Bożym. Imię Boga ma kolosalne znaczenie, podkreśla Jego osobowość. "Chcę uświęcić wielkie imię moje, które zbezczeszczone jest pośród ludów, zbezczeszczone przez was pośród nich, i poznają ludy, że Ja jestem יהוה- wyrocznia Pana יהוה - gdy okażę się Świętym względem was przed ich oczami." Moim zdaniem Benedykt bezcześci Imię Boże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
marta bardzo ciekawy wątek
![]() Jak długo jesteś w Drodze?
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
chwila chwila, ja jeszcze spytam o ten chcerst, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam. On jest traktowany jako sakrament, czy jako rytuał, obrządek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Benedykt zabronił używać zwrotu Jahwe. Od setek lat żydzi nie używają tego imienia. Nawet w Torze nie jest napisane Jahwe. Według judaizmu ludzie nie są godni aby swoimi ustami wymawiać najświętsze imię Boga. Dlaczego uważasz, że Benedykt bezcześci Imie Boże?Prywatna opinia Benedykta XVI Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, który jestem". On jest-nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii. Luna jestem na drodze ponad 2 lata. Wcześniej byłam prze pewnien czas ww wspólnocie Krakowie, ale chodziłam na liturgie i Eucharystie nieregularnie, dlatego tego okresu ok.2 lat nie liczę. Od 2 lat zaczełam Droge od nowa. Chrzest jest traktowany jako sakrament. Edytowane przez marta_d1 Czas edycji: 2009-02-23 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Więc (tak zrozumiałam, jeśli źle, to przepraszam) małe dziecko chrzci się, i jest to sakrament, a potem człowiek wstepujący do tej wspólnoty też jest chrzczony i też jest to sakrament?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie jesteśmy chrzczenie ponownie!!! Sakrament chrztu w KK jest raz jedyny!!! Później tylko już świadomie i samodzielnie ( w czasie chrztu robili to rodzice) prosi sie kościół o wiarę czyli życie wieczne.
Edytowane przez marta_d1 Czas edycji: 2009-02-23 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że Żydzi nie używają imienia Bożego, tłumaczą swoją decyzję zapisem z Prawie Mojżeszowym, żeby nie używać imienia Bożego w sposób niegodny. Ale ten pogląd jest całkowicie niezgodny z Biblią. Bo ta naucza, że imię Boże jest ochroną, że należy wzywać imienia Bożego. Zapominasz, że Żydzi nie uznają Jezusa Chrystusa, dlaczego w takim razie Benedykt chce się z nimi jednać? Jezus podkreślał znaczenie imienia Bożego, a Żydzi siłą rzeczy odrzucili ten pogląd. W związku z tym, biorąc pod uwagę przytoczony fragment PŚ, gdzie bezczeszczenie stoi obok, braku poznania imienia Bożego, stwierdzam, że Benedykt bezcześci imię Boże. A jeśli to do Ciebie nie przemawia. To powinnaś się chociaż zgodzić, że nie postępuje zgodnie z wolą Boga. W ostatniej Księdze Biblijnej, Bóg przestrzega, przed odejmowaniem czegoś z Pisma. Zabrania wprowadzania jakichkolwiek zmian. Nie wiem też czy masz ochotę zagłębiać się w to i dociekać dlaczego usunięto imię Boga również z teraźniejszych przekładów Biblii Tysiąclecia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
no, to tyle dobrze, bo źle zrozumiałam, i już bardzo mocno sie zdziwiłam ;]
Cytat:
Osobiście bardzo sceptycznie podchodzę do ruchów przykościelnych jakichkolwiek, może dlatego że pare ładnych lat była w jednym i hm.. minęłam się chyba ideologicznie ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Należysz do Świadków Jehowy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
przebłagane znaczy wymodlone, wyproszone. Często modle się o mądrość w podjęciu jakieś decyzji.. A kto powiedział, że Papież jest nieomylny? Jest człowiekiem i tak jak każdy ma prawo i pewnie nie raz sie myli. Dlatego ma całe grono współpracowników, doradców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
wiem że swojego czasu był taki dogmat, o nieomylności papieży. nie wiem natomiast czy został zniesiony, czy nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Nadal obowiązuje. Jednak został on uzyty tylko raz w 1950 roku przez Piusa XII.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
ostatnio mialam wyklad na ten temat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
A który? Bo już tyle spraw poruszaliśmy, że można sie pogubić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
ja wiem tylko tyle ze ten ,,ruch" tzn ci ludzie wyjezdzaja np gdzies dalekoooo i szerza wiedze o bogu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Żaden fanklub.
Jednym z zadań Drogi są misje. Ale nie dotyczy to wszystkich. Czasem rodziny jadą do innych krajów. Nie koniecznie daleko i tam ewangelizują, mieszkają, pracują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jezus, wiedział, że ich wielbienie zostało odrzucone przez Boga. Bóg to tytuł, wielu ludzi swoim bogiem nazywa np. pieniądze. Ja mówię o IMIENIU Boga, którego należy wzywać. "U Boga nie ma zmienności" sądzisz, że Benedykt wymodlił u Boga coś sprzecznego z Biblią? Czy podał potwierdzenie swojej decyzji z Biblii? Poza tym wciąż piszesz bardzo oględnie, bardziej tłumacząc na SWÓJ rozum, a może popatrz na tą sprawę od strony Boga? Może przedstawisz mi w Biblii argument potwierdzający Twoje i Benedykta zdanie? Dodam jeszcze „Ja świadczę każdemu, kto słyszy słowa proroctwa tego zwoju: Jeżeli ktoś doda coś do tych rzeczy, Bóg doda mu plag zapisanych w tym zwoju; a jeżeli ktoś odejmie coś ze słów zwoju tego proroctwa, Bóg odejmie jego dział w drzewach życia i w mieście świętym — rzeczach opisanych w tym zwoju." Z drugiej strony z jakiej racji ktoś wtrąca się w PISMO od BOGA. Chyba to Bóg decyduje czy możemy używać Jego Imienia czy też nie. Benedykt jest niegodny jego używania, ale usuwania go już jest godny?
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. Edytowane przez coldold Czas edycji: 2009-02-23 o 23:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.