|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Prawie żony 2010-prawie robi wielką różnicę cz. IV
Cytat:
Nie pamiętam jaka to firma, a na stronie internetowej są tylko wypisane nazwy marek. Gdybym zobaczyła koszulę, to bym wiedziała, że to te TŻ ma. One chyba są w granicach 100 zł, ale TŻta tato ma tam kartę stałego klienta (ostatnio głównie TŻ z niej korzysta) i czasmi ma jakiś rabat, a często też są obniżki takie dla wszystkich i te koszule chyba kosztują 60 zł albo 50 już nie wiem, nie pamiętam, ale po świętach ostatnio było tak tanio.Cytat:
Teraz Ci pokażę głupi przykład (głupi, bo bez dokładnego obliczania wszystkich kosztów od wypłat). Załóżmy, że Twój TŻ w 2008 roku zarobił 70.000,00 (to dochód a nie przychód). W ciągu roku co miesiąc pracodawca potrącał mu z wypłaty 19% zaliczki na podatek co łącznie wyniosło 70.000,00*19%=13.300,00 ale na koniec roku trzeba rozliczyć podatek faktycznie należny, czyli 44.490*19%=8.453,00 (70.000,00-44.490)*30%=7.653,00 i teraz 7.653+8.453=16.106,00 czyli trzeba dopłacić dla US różnicę między podatkiem należnym a wpłaconymi zaliczkami, czyli 16.106,00-13.300,00=2.806,00 Patrz na to z przymrużeniem oka, bo tak normalnie, to się jeszcze odlicza kwotę wolną, składki zdrow. i społ. i jakieś jeszcze odliczenia (np. internet, dzieci, leki), ale chciałam Ci pokazać tak na skróty skąd się bierze dopłata. Ale mogę Cię pocieszyć, bo od stycznia 2009 mamy nową skalę podatkową (dwustopniową) i to jest 18%, a powyżej kwoty 85.528 już tylko 32% więc nie dosyć, że % jest niższy to jeszcze próg jest wyższy (wcześniej za dochód ponad 44.490 płaciło się już 30%, a teraz przy takiej kwocie nadal płacisz 18%. Wcześniej przy przekroczeniu II progu 85.528 płaciło się 40%, a teraz tylko 32%). Nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tym do kiedy ma czas? Czas na co? I jak go firma rozliczyła? Jeśli chodzi Ci o to, że dostał od firmy PIT-11, to teraz musi złożyć w urzędzie skarbowym PIT-37 (jeśli osiąga przychody ze zwykłego stosunku pracy i nie ma dziwnych przychodów np. z najmu albo ze spółdzielni, bo takie rzeczy rozlicza się na PIT-36) do 30 kwietnia 2009. A jeśli PIT-37 już mu rozliczyła firma, w której pracuje, to raczej nie odliczyli mu internetu (bo niby skąd mają wiedzieć ile) i niech sobie to odliczy, to będzie miał mniej do dopłaty. Acha, i to może przyda się też innym dziewczynom Żeby odliczyć internet, trzeba mieć fakturę wystawioną na siebie, że się używa internetu w swoim miejscu zamieszkania. (Jeśli Samoy TŻ mieszka sam, to na pewno (tak myślę) dostaje fakturę na swoje imię i nazwisko) I liczymy tylko to co zapłaciliśmy za używanie internetu za 2008 rok. Nie można policzyć np kosztów intalacji modemu, a tylko i wyłącznie koszt używania internetu (czyli najczęściej abonament za internet). Limit takiego odliczenia wynosi 760,00 zł. Jeśli komuś wyjdzie, że zapłacił za internet za cały rok np. 530 zł, to te całe 530 zł może odliczyć, a jak ktoś wydał na internet w ciągu roku np. 840 zł to i tak odliczyć może tylko 760 zł.A ponieważ Ja lubię tylko informacje pewne, to podaję podstawę prawną tego co tu napisałam: art. 26 ust. 1 pkt 6a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, który wyrwany z konteksu brzmi: "wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł"Jeśli coś jest mało zrozumiałe, to przepraszam, ale jest już 1:30 i padam na twarz. Acha, skala podatkowa jest w art. 27 updof Edytowane przez Elitka4 Czas edycji: 2009-02-24 o 01:37 |
||
|
|
|
#4412 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
cześć idę na zajęcia
|
|
#4413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mu sie zachce koszuli to go tam zaciągnę. Tez mam kartę stałego klienta, ale nie wiem czy mam jakis rabat, bo pewnie za mało tam kupuję, własciwie prawie nic. A żeby ne było, ralpha mu nie kupilismy w Polsce, bo tutaj zapłacilibyśmy równowartość wyjazdu w góry Kupilismy za granicą na wyprzedaży![]() A z tym podatkiem to już mi rozjaśniłas dlaczego, dzięki Mam tylko nadzieję, ze Cie toa odpwiedź za bardzo nie nadwyrężyła, a jak nadwyrężyła to naprawdę nie na darmo Zaraz mu powiem. My tak rozkminialismy, że pewnie pakiety socjalne mu wrzucili, ale sie zdzwilismy, że aż tak wpłynęły na to, ale w sumie jak widze te progi to już wiem. Całe szczęście, że ja będę miała zwrot A z internetem to juz sie ucieszyłam, że super pomysł, ale sobie uświadomiłam net na jest na właściciela wynajmowanego mieszkania![]() Jemu juz firma rozliczyła ten PIT 37, tzn. zlecili to jakiejś innej firmie jak ktos chciał a tż chciał. Ale dlaczego firma robi taka głupotę, że zamist odprowadzac całość to odprowadza tylko zaliczki?Przeciez lepiej jest, żeby zabrali więcej i najwyżej oddali niż, żeby ludzie mieli taką niespodziankę. NIe rozumiem tego, przecież to nielogiczne... miałam okropny ślubny sen, że po ślubie chcieliśmy wsiąść do limuzyny a tam sie wpakowała jakas rodzina tż i nie był dla nas miejsca I wywaliliśmy dwie osoby i wsiedliśmy do takiej pełnej limuzyny, która jak sie okazało w środku miała kształt mojego pokoju, właściwie w środku wyglądała jak mój pokój, z akcentem na podłogę i sie w tym śnie śmialiśmy, ze sie mozna w tej limuzynie sekścić na tej podłodze, chory sen![]() Kasia trzymam kciuki A macie/mieliście obowiązkowe praktyki na uczelni?Jak nie to widzę, że ma to sens, my musieliśmy zrobić, bo by nam roku nie zaliczyli i dzięki temu każdy ma coś w cv.Dużo masz banków w mieście jakby cos? jakby cos to zawsze możesz spróbowac uderzyc do tych wszystkich placówek kredytowych, wiesz o co mi chodzi - kredyt na dowód, chwilówki, fiolet i inne Taki mi pomysł przyszedł do głowy
Edytowane przez Samoa Czas edycji: 2009-02-24 o 08:46 |
|
|
|
|
#4414 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio w tv reklamowali jakas pralke z funkcjia usuwania siersci. stwierdzilismy z TZem, ze taka wlasnie kupimy ![]() Cytat:
do HairCoif na pewno nie trzeba sie umawiac ![]() no a TZ z Hair Coif zadowolony - zawsze mycie glowki, dobieranie fryzurki (pomijam to, ze zawsze chce tak samo), pani ciacha nozyczkami, czesc przystrzyze maszynka, ladnie ulozy. ogolnie TZ bardzo zadowolony jest z ich uslug. raz byl w JLD i tak go obciachali, ze jak Golota wygladal ![]() i wlasnie do JLD w Krakowskiej trzeba sie umawiac, bo tam kiedys chcielismy wejsc to gdzie tam... nie da rady tak bez umawiania. oo a czego oni was tam w Corelu ucza? ![]() ja w tym semestrze bede miala sporo SPSSa. i jeszcze zapisalam sie na kurs z SPSS Dimensions - czuje, ze to bedzie fajne. kto wie, moze w niedlugim czasie bedziecie mi ankietkie internetowa robic (bo to do tego typu rzeczy jest )Cytat:
tam sa czasem promocje i dosc tanio te koszule wyprzadaja chociaz nas tam jakos te ciuszki (koszule/krawaty) nie powalaja specjalnie. i nie wiem czy to tak wszedzie w Peeku (czy tylko w GK ), ale mam wrazenie, ze tymi koszulami do przymierzenia to tam ktos podlogi froteruje (chyba sie bardzo zuzyly ) za to wczoraj kupowalismy krawaty we Franco Feruzzi i tam tez dosc fajne koszule byly (o krawatach nie wspominam- bardzo bogaty wybor )dżiz... tluka sie mi ci od przewodow kominowych... chyba kuja sasiadce u gory w lazience koty znow nie moga spac i beda caly dzien sniete chodzily |
|||
|
|
|
#4415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się dziwilam jak ogladalismy pralki i była funkcja, że łatiwej sie koszule prasują a tu takie coś dla kotko i pieskomaniaków Ja kiedys chciałam wejśc do hair coif bez umawiania i pani powiedział, żeby dzwoniła wcześniej...a w JLD w GK faktycznie normalnie każą się umawiać.W Corelu nas uczą grafiki komputerowej, co roku mamy takie bardziej informatyczne zajęcia, żebyśmy nie skończyli tej uczelni jako komputerowe niemoty, bo w sumie wstyd, żebyśmy nie umieli pewnych rzeczy kończąc agh ![]() Ja rzadko wchodze do Peeka, w sumie może czas zacząć skoro da się cos wyhaczyć. Tż na szczęście nie musi chodzic w krawacie do pracy, tylko musi jak przyjedzie jakis superważny klient albo jakis pan z ameryki Ale i tak ma spora kolekcję zebraną podczas poprzedniej pracy. A w banku Twojego tż dają pracownikom koszule i krawat? Tz jak pracował w m dostał Tam chyba co roku czy co iles tam dają pracownikom, a nowym to wiadomo.No to jak tż zmieni pracę to pójdziemy na łowy śledzi do FF NIe no jemu sledź by nie pasował Fajnie wiedzieć, że warto tam iśc, bo my jakos omijalismy ten sklep.
|
|
|
|
|
#4416 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli to rzeczywiscie dziala to fajna sprawa![]() Cytat:
to moze w kazdym ich salonie jest inaczej. w tym w Kazimierzu na 100% nie trzeba sie umawiac (nawet nie ma z reszta takiej opcji)Cytat:
w poprzednim banku mial ich firmowy krawat. a tu moze sie ubrac jak chce (oczywiscie nie wychodzac poza pewne ramy tego co dozwolone )i bardziej mu odpowiada jak moze sie sam ubierac tak jak mu sie podoba on baaardzo lubi krawaty i ma duza radoche jak sobie nowe wybiera![]() dzis TZ chyba pojedzie do WKU, bo przyszedl do nich klient po karte kredytowa z njusem, ze wpisuja rezerwe do ksiazeczek wojskowych przydaloby sie, bo potem bez takiej glupoty to przy kredycie trzeba placic kaucje w wysokosci kilku rat...
Edytowane przez lain Czas edycji: 2009-02-24 o 09:18 |
|||
|
|
|
#4417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubi się dobrze ubierać, ale nie taki full oficjalny strój tylko taki business casual Ale jak trzeba krawat to sila wyższa![]() Mój dopiero za rok będzie wpisany do rezerwy Ale i tak kredyt najwczesniej po ślubie, więc luzik
|
|
|
|
|
#4418 | |
|
Zakorzenienie
|
to kazdy dostawal inny taki jaki sobie wybral?
u TZa byl firmowy, ale nazwa banku byla wypisana... z tylu na metce wiec wlasciwie jego 'firmowosc' polegala na to, ze wszyscy mieli takie same.Cytat:
ale TZ lubi byc elegancki szczegolnie, ze jego praca to przede wszystkim kontakt z klientami.ja jestem ciekawa gdzie kupimy krawat do slubu, bo tak patrzylismy wczoraj za tymi krawatami, ale takich odswietnych to nigdzie nie widzialam. |
|
|
|
|
#4419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to mój od razu jak tylko mógł zrzucał marynarkę No tak kontakt, z klientem, ale koszula i rawat i tak daja ładny efekt a i tak liczy sie co ma się w głowie Chyba, że klientem jest babka
|
|
|
|
|
#4420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bank to u nas co krok
|
|
#4421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozbawiłaś mnie z rana hehehe ależ się uśmiałam przy śniadaniu![]() Cytat:
kolejny raz zostałam rozbawiona przy śniadaniu hehehe ależ moja droga guru Samoa nie mów że jesteś głupia bo nie chce mieć głupiego guru...![]() wow Elitka zostajesz moim księgowym guru mogłabyś jakąś książkę napisać to bym się z niej uczyła bo mi się bardzo podoba jak tłumaczysz- wsio zrozumiałam! jej szkoda że nie mieszkasz bliżej bym się do ciebie zapisała na jakieś księgowe korki![]() a tak poza tym to witam wszystkie o poranku, sąsiad dziś od 8 grał na pianinie i mało mnie szlag nie trafił bo spać nie mogłam przez tego artyste od siedmiu boleści.. ja nie wiem tylko co się tak tłucze jak on gra na tym pianinie?? te pedały jakieś co tam są na dole i on w nie tak wali czy co??? bo on gra a towarzyszy temu jakieś walenie w podłogę.. ehhh dziś mam kupe zajęć kurna no.. i tak już sobie przespałam jeden wykład bo starsze roczniki mówią ze nie ma sesnu na to chodzic.. w sumie na jednym byłam i do tego samego wniosku doszłam... miłego dnia
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4422 |
|
Zakorzenienie
|
zaraz usnę w pracy ;/ ratunku!!! dzień dobry wszystkim
|
#4423 |
|
Zakorzenienie
|
a a nie mogę się doczekać aż Claris zda relację co i jak z naszym fotografem
|
#4424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogóle dziewczyny to której jeszcze coś brakuje do kompletu załatwienia tych spraw na "już"czyli coś z sali, orkiestry, kamerzysty i fotografa??? bo chyba sporo dziewczyn ma już full komplecik i ma spokój
|
|
#4425 |
|
Zakorzenienie
|
wybranego wystarczy zaklepać
![]() ja mam salę zaklepaną, a mamy wybrane: -fotografa -kamerzystę -orkiestrę pytam TZ kiedy zamówimy resztę? TZ: nigdy i się cieszy on jest taki, że na wszystko ma czas z niczym się nie spieszy co mnie wkurza
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2009-02-24 o 10:49 |
|
|
|
#4426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TZ ma juz w ksiazeczke wbita rezerwe podobno na drzwiach WKU jest napisane, ze z jakims tam dniem wszyscy z automatu zostali przeniesieni do rezerwy, ale wiadomo, ze lepiej jest to miec napisane jakby sie rozmyslili (z reszta w razie brania kredytu i tak musialby po to isc, wiec juz jest z glowy jedna rzecz )
|
|
|
|
|
#4427 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mamy umowę z : -salą -fotografem zarezerwowane i umowa w tym tygodniu z: -kamerzystą zarezerwowane i umowa w wakacje: -orkiestra ![]() Samoa ciesze się,że konflikt rozwiązany,bo w sumie to na tę wycieczkę możecie z rodzicami się wybrać w innym terminie i będzie ok bo będziesz mogła na tę komunię iść
|
|
|
|
|
#4428 |
|
Wtajemniczenie
|
szana ooo to u mnie podobnie
![]() sale mamy od pazdziernika, orkiestre tez... fotograf jeszcze przed slubem byl i kamerzysta tylko z wakacjami problem :/ booo tydzien po weselu mam juz prace:/ tzn robie zdjecia na innym weselu... chyba zeby to tak pogodzic, ze pojedziemy pon-pt... a wy jak i gdzi ejedziecie??w sumie nie mamy tylko ksiedza i nauk... no i swiadkow... ehhhh
|
|
#4429 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
świadkowie też są tylko jednego jeszcze musimy poprosić o świadkowanie bo jeszcze nie wieMoże jedźcie jak napisałaś-od poniedziałku do piątku,albo po Twoim pracującym weekendzie My narazie tylko myślimy o tym,żeby gdzieś pojechać,jak narazie to o Turcji najbardziej i może na tydzień lub 2 ale to chyba last minute będziemy szukać,chyba taniej będzie z drugiej strony to my już na nasz ślub pojedziemy 500km(ze Szczecina na Śląsk) więc to już podróż jest heh i chcemy tydzień przed ślubem pojechać już na Śląsk a z powrotem pojechać tydzień po ślubie-więc będzie trzeba wsiąść urlop,to nie wiem czy jeszcze coś zostanie na wakacje
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4430 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skąd mają być jakieś problemy i dlaczego?? Pytam bo nigdy o czymś takim nie słyszałam, a o moim TŻcie WKU jakoś zapomniało dawno temu, nic się o niego nie upominali, nawet nie musiał zawozić zaświadczenia, że studiuje, a teraz nie wiem czy nie będzie z tego jakiegoś problemu..
|
|
|
|
|
#4431 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dj niezdecydowanie, fotograf taks amo... przycisnę Tż chyba w weekend
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-02-24 o 12:25 |
||
|
|
|
#4432 |
|
Zakorzenienie
|
No to jak e macie sali to jak to tak
Ja nie mam tylko hmm sukni - choc wybrany model jest ale nie zamowiony jeszcze, obrączek też nie wybralismy jeszcze, zaproszenia wyślemy zamówienie do pani z allegro - mam ja caly czas na podgladzie, ale poczekam ten rok jeszcze, garnitur to tez czysta abstrakcja, kwiaty również. ach no i tort też jeszce nie wybrany anin cukiernik ani nic wódki słyszałam że niektórzy już teraz kupują.. my jeszcze nie mamy to co najwazniejsze teraz pozostaje czekac ten rok a co ![]() no i odliczać 472 dni do ślubiku naszego Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2009-02-24 o 12:39 |
|
|
|
#4433 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec w niektorych bankach jak sie nie mialo tego stosunku do wojska uregulowanego to nalezalo wplacic kaucje w wysokosci ilus tam rat, wlasnie jako zabezpieczenie przed takim naglym powolaniem do wojska i niemoznoscia wtedy splaty raty.teraz juz jest zniesiony pobor, wiec raczej nie powinno sie na to patrzec, jednak banki dalej chca miec takie potwierdzenie w ksiazeczce wojskowej, ze juz cie do wojska na cwiczenia nie wezma z nienacka ![]() Cytat:
![]() ja chyba slepa jestem
Edytowane przez lain Czas edycji: 2009-02-24 o 12:35 |
||
|
|
|
#4434 |
|
Zakorzenienie
|
o zonk
alem ślepa ![]() wszystkiego procz sali i swiadkow nam brakuje chilanes napisala a ja przeczytalam jakos na odwrot :P o szok ale mi wstyd ![]()
|
|
|
|
#4435 |
|
Zadomowienie
|
heh ja na początku też pomyślałam,e jej sali brakuje hh, Kubusewa nie jesteś sama
![]() A ma któraś już menu wstępne? i ile za osobę? |
|
|
|
#4436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a menu... hmmm dostalismy 3 strony wyborów roznych dan od zup przez dania miesne niemiesne i wszystkie jakei chcesz... |
|
|
|
|
#4437 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie nie ma ani ceny ani menu
![]() a mogliby sie juz okreslic, bo podobno na przyszly rok zostal im jeden wolny termin (jakas laska miala do wyboru dwa: wziela pazdziernikowy i jeszcze jakis jeden zostal wolny) |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4438 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4439 |
|
Zakorzenienie
|
a mój jeszcze nie ale właśnie go pogoniłam.. więc jak będziemy mieli wolniejsy czas.. pogonię go konkretnie
|
|
|
|
#4440 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my podobno mamy 190 od osoby...fakt,że sala nowa,piękna-w końcu restauracja no ale jednak![]() chciałam menu właśnie żeby porównać z kimś bo taka cena to i się zastanawiam czy idzie w parze z tymi daniami. Cytat:
) i teraz znowu muszę se ułożyć cenę i menu w głowie |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:00.

A wiecie co - tż ma koszule ralpha też i raz jak miał w pracy to się go kolega pyta czy sie poplamił
NIe ma dużo tych wypasów, ale powiem Wam, że koszule raplha i lacosty to jest wyznacznik statusu w wielu firmach...jak pracowałam w agencji pr to u jedjengo klienta wszyscy faceci mieli koszule ralpha, nawet koleś swieżo po studiach, kótry ledwo przyszedł do firmy, babki miały sweterki...a ja co, reserved, vero moda z przeceny haha...normalnie powinnam dostawac kase na fundusz reprezentacyjny w tej pracy
Nie pamiętam jaka to firma, a na stronie internetowej są tylko wypisane nazwy marek. Gdybym zobaczyła koszulę, to bym wiedziała, że to te TŻ ma. One chyba są w granicach 100 zł, ale TŻta tato ma tam kartę stałego klienta (ostatnio głównie TŻ z niej korzysta) i czasmi ma jakiś rabat, a często też są obniżki takie dla wszystkich i te koszule chyba kosztują 60 zł
już nie wiem, nie pamiętam, ale po świętach ostatnio było tak tanio.
Żeby odliczyć internet, trzeba mieć fakturę wystawioną na siebie, że się używa internetu w swoim miejscu zamieszkania. (Jeśli Samoy TŻ mieszka sam, to na pewno (tak myślę) dostaje fakturę na swoje imię i nazwisko) I liczymy tylko to co zapłaciliśmy za używanie internetu za 2008 rok. Nie można policzyć np kosztów intalacji modemu, a tylko i wyłącznie koszt używania internetu (czyli najczęściej abonament za internet). Limit takiego odliczenia wynosi 760,00 zł. Jeśli komuś wyjdzie, że zapłacił za internet za cały rok np. 530 zł, to te całe 530 zł może odliczyć, a jak ktoś wydał na internet w ciągu roku np. 840 zł to i tak odliczyć może tylko 760 zł.A ponieważ Ja lubię tylko informacje pewne, to podaję podstawę prawną tego co tu napisałam: art. 26 ust. 1 pkt 6a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, który wyrwany z konteksu brzmi: "wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł"
A z tym bankiem to może faktycznie tam idź? Ale z tego co ja wiem rekrutacja jest zwykle przez hr i odzywaja się po ok. 2 tygodniach. Chyba, że wysyłałaś cv do oddziału a nie na ogólny. 

rozbawiłaś mnie z rana hehehe ależ się uśmiałam przy śniadaniu