mamusie wrześniowo - październikowe 2009! - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-27, 11:08   #1051
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!

Dziewczyny, ja na razie się z Wami pożegnam. Za godzinę muszę zacząć się zbierać do wyjścia (pożegnalny obiad szefowej - odchodzi na emeryturę). Do wieczorka!
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 11:10   #1052
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
Hm, paarówki!!! Powiem Wam coś wesołego, na naszym forum jest Serdel........Serdel - moja droga, za każdym razem gdy widzę, że jesteś na naszym forum to ZAWSZE MAM OCHOTĘ NA SERDELKA hihihi, SERIO SERIO!!!! : D
Teraz pomyślecie - JAKAŚ NIENORMALNA! - ale ja tak przechodzę ciążę, jem jem jem i wystarczy tylko słowo, wspomnienie o jedzeniu, to już mi się chce jeść
orzeszek ale mnie rozśmieszyłaś!

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
no to oby przeprowadzka nastąpiła jak najszybciej

ja chodzę z nfz wiec część badań mam płatnych (najczęściej te dodatkowe - zresztą wiecie same jak to jest), ale to wyprobowany gin wiec nie chciałam zmieniać na innego (całe lata do niego chodzę)
i cieszę się, że okulista powiedział, że wszsytko oki
super, że możesz rodzić siłami natury, ja też mam na to nadzieję. czasem słyszę jak kobiety rozmawiają, co by tu zrobić, żeby mieć cesarkę, żeby uniknąć bólu związanego z porodem. ale nie rozumieją jednego. poród sn boli owszem, ale w czasie takiego porodu mózg kobiety wytwarza hormon szczęścia - w ten sposób organizm chroni kobietę przed szokiem i pomaga kochać dziecko , które było przyczyną bólu. no i tam na dole jednak jesteśmy elastyczniejsze i przygotowane, więc częśto niedługo po pordzie ( o ile oczywiście wszystko poszło jak trzeba) kobieta może wstać do dziecka i się nim opiekować...a przy cesarce...owszem sam poród nie boli ale potem...koszmar...moja siostra i przyjaciólka musiały mieć cesarkę, dzieci się nie obróciły....ból jaki musiały przejść tydzień po operacji byłkoszmarny, niemożność wstania do dziecka i opieki nad nim...
tak, mam nadzieję, że urodzę sn.

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 11:10   #1053
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak więc przez długi czas dawałam córce gotowe rzeczy, ale już dziś wiem, że przy drugim dziecku tak nie będzie. Po pierwsze- SKĄD MACIE PEWNOŚĆ ŻE GOTOWE OBIADKI SĄ ROBIONE W IDEALNYCH WARUNKACH?Bo producent tak twierdzi?hm..... A po drugie - NA PRAWDĘ TANIEJ WYCHODZI JEŚLI SIĘ SAMEMU ZROBI TAKI OBIADEK NIŻ KUPI W SKLEPIE. Faktem jest, że nie trzeba wkładać wysiłku by gotować, wystarczy kupić No ale to wszystko zależy od Was.
Ja też mam zamiar przygotowywać sama posiłki, chociaż gotowce też pewnie będziemy kupować, zresztą zawsze wydawało mi się to zdrowsze, bo w końcu wiesz z czego i jak przygotowujesz posiłek, ale faktycznie jak sie zastanawiałyśmy z koleżankami, nie masz pewności czy te warzywka, owoce, mięso sa wartościowe, nie są chemiczne itp. Chociaż z drugiej strony niech się przyzwyczaja, bo całe życie będzie takie jadło Chyba namówię babcię i teściową żeby na działeczce sadziły teraz więcej warzyw i owoców to się przydadzą

Cytat:
Napisane przez tancerkaGd Pokaż wiadomość
ja jak na razie to zbieram przepisy na zupki i muszę kiedyś zainwestować w dobry mikser
Ja kupiłam kilka lat temu Termomix i teraz będzie jak znalazł - można w nim robić wszystkie deserki, soczki, kubusie, jogurty, kaszki, obiadki, zupki itp. do tego mam cała książkę z potrawami dla dzieci, także w końcu się przyda

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ciążowe ciuszki są też w C&A i to w bardzo przystępnych cenach. Ale ja nie mam zamiaru kupować mnóstwa ciuchów dla ciężarnych, bo potem co z nimi zrobię? Koleżanka rozglada się za nimi w lumpeksach - tzn. głównie za spodniami.
Ja myślałam głównie o spodniach, potrzebuję jakieś eleganckie, a na lato to nakupuję same lniane i cieniutkie spódniczki, bluzki teraz mają fasony, że takie "normalne" też pasują często na ciążowe brzuszki.

Cytat:
W góry też można, ale nie te wysokie, jak Tatry. chociaż w zeszłym roku w Tatrach widzieliśmy dziewczynę w ciąży na oko 5-6 miesiąc. Wszystko zalezy od przebiegu ciąży. Jak lekarz stwierdzi, że nie ma przeciwskazań, to tylko jechać
A to w takie wysokie to my nie jedziemy, chcemy gdzieś w rejonie Szklarskiej Poręby - Karpacza, przed wyjazdem i tak się zapytam lekarza, ale przecież będziemy spacerować a nie "zdobywać szczyty" więc czemu nei

Cytat:
Na TVN Style widziałam kiedyś program pt. "Zdrowy start", gdzie podawano przepisy na jedzonko dla maluszkow robione przez siebie w domu. A teraz jest to wydane w formie książki: http://www.gandalf.com.pl/b/zdrowy-start/
Właśnie dzisiaj kupiłam nowe "M jak mama", jest wywiad z tą panią i polecają tą książkę

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
Hej
ale wy dużo wiecie o dzieciach, jedzeniu itp ja nic nie wiem
Ja to akurat wiem najwięcej ale teoretycznie czyli z gazet, książek, opowiadań koleżanek, a czy będę to umiała wykorzystać w praktyce to sie okaże

Cytat:
Hihi, ja też nie przepadam za kotami i one za mną - zawsze syczą jak mnie widzą hihihi. Mam natomiast psa, ale to jest tak brzydki pies że nie da się opisać sa jego zdjęcia na stronce mojej córy www.orzeszek.smyki.pl Skrzyżowanie jamnika ze stuffordem - wybuchowa mieszanka, matka jamnik (JAK ONI TO ZROBILI????), pies ma ADHD - PARANOJA! ) Ale ważne jest to, że jest bardzo przywiązana (bo to suka) do dziecka i nie pozwoli jej krzywdy zrobić, no a przy tym jest też zazdrosna :-/ ale da się z tym żyć

Och dziewczyny, jak któraś się uprze to można wszędzie pojechać na wakacje - w tamtym roku widziałam na Krecie laskę gdzieś w 6 miesiącu ciąży, zwiedzała coś tam w 32 st upale!!! Ale wytłumaczyłam sobie to, że wycieczkę zakupiła przed zajściem w ciążę i nie mogła potem zrezygnować, bo to chyba nie był wynik głupoty, że jednak pojechała w największe upały na Krete.
Świetny blog, zaczęłam przeglądać
Ja myślę że ta pani wykazała się duża oszczędnością, bo tak by wycieczka przepadła i pieniądze zmarnowane a tak na poważnie to ja się zastanawiam czy nie będzie mi za gorąco w lecie w Polsce, ale jak widać skoro na Krecie da się wytrzymać, to czym ja się martwię.

Cytat:
ja dzisiaj przechodzę koszmar jak w filmach SF
zalęgły mi się w kuchni mole spożywcze musieliśmy coś kupić z jajkami w sklepie.
Wszystko musieliśmy dziś wyrzucić, dosłownie wszsytko do jedzenia: przyprawy, bakalie, cukier, mąki, makarony, kasze, ryże itd itd itd
5 wielkich worów mąż wyniósł na śmietnik, przecież to tyle kasy
nigdy nie zwaracłam na to uwagi jak brałam ryż i go gotowałam a dziś jak zaglądałam do każdej torebki jakiś pędrak był
Też kiedyś mnie taki horror spotkał - jak otwierałam szafkę to zobaczyłam takie długie zwisające z szafki niteczki a na ich końcu takie pełzające robaczki, od razu wszystko z szafki też poszlo do śmieci.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 11:16   #1054
sweetpinky
Zakorzenienie

Jakby co, będziecie mi pomagać w wychowywaniu na odległość

Dziewczyny a jakie problemy z oczami powodują, że nie można rodzić naturalnie?
ja mam lekki astygmatyzm i lekką wadę wzroku.

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 11:17   #1055
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość

Też kiedyś mnie taki horror spotkał - jak otwierałam szafkę to zobaczyłam takie długie zwisające z szafki niteczki a na ich końcu takie pełzające robaczki, od razu wszystko z szafki też poszlo do śmieci.

OOOjjejjjjjj, już mi przeszła ochota na serdelka
No latem będzie nam ciężko, oj ciężko, w moim mieszkaniu jest latem jak w piekarniku, dlatego wyjeżdżamy na czas wakacji do mojego domu rodzinnego.
Stary 2009-02-27, 11:20   #1056
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
a ja dziś byłam na badaniu krwi , wczoraj wizyta u okulisty, który mi miał napisać oficjalną notkę czy mogę rodzic siłami natury - i mogę
A nie musisz powtórzyć tego badania pod koniec ciąży? Ja też będę szła na takie badanie razem z koleżanką, ale dopiero pod koniec ciąży.

Cytat:
Hm, paarówki!!! Powiem Wam coś wesołego, na naszym forum jest Serdel........Serdel - moja droga, za każdym razem gdy widzę, że jesteś na naszym forum to ZAWSZE MAM OCHOTĘ NA SERDELKA hihihi, SERIO SERIO!!!! : D
Teraz pomyślecie - JAKAŚ NIENORMALNA! - ale ja tak przechodzę ciążę, jem jem jem i wystarczy tylko słowo, wspomnienie o jedzeniu, to już mi się chce jeść
tylko nie zjedz naszej koleżanki.

Cytat:

Jeśli istnieje ryzyko odklejenia siatkówki podczas parcia wykonywana jest cesarka. Sama wada wzroku raczej nie jest wskazaniem. Nie wiem jak przy astygmatyźmie.
Stary 2009-02-27, 11:24   #1057
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
A nie musisz powtórzyć tego badania pod koniec ciąży? Ja też będę szła na takie badanie razem z koleżanką, ale dopiero pod koniec ciąży.

tylko nie zjedz naszej koleżanki.

Jeśli istnieje ryzyko odklejenia siatkówki podczas parcia wykonywana jest cesarka. Sama wada wzroku raczej nie jest wskazaniem. Nie wiem jak przy astygmatyźmie.
a to gin mi bedzie kazał zrobić badania u okulisty?

Orzeszku właśnie obejrzałam Twój blog, ale pozytywne emocje we mnie wzbudził aż miło popatrzeć

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-27, 11:26   #1058
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

najpierw musialabys isc do okulisty i powiedziec ze jestes w ciazy......wtedy okulista zadecyduje, bo musisz miec zaswiadczenie od okulisty zeby twoj ginekolog wiedzial ze istnieje jakies ryzyko.....

a tak wogole mamusie jak sie czujecie???
jak macie jakies pytania to zapraszam na watek lipcowo-sierpniowy, napewno starsze ciazowo kolezanki odpowiedza na pytania.....
sama pytam kolezanki majowki heh

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 11:26   #1059
Orzeszek.1
Zadomowienie

Wczoraj oglądałam program na POLSAT CAFE o SURYKATKACH - kobietach, które decydują się stanowić inkubator dla nienarodzonego dziecka, jak to działa: jajeczko i plemniki pochodzą od potencjalnych rodziców, a Surykatka tylko nosi dziecko przez 9 miesięcy, po porodzie oddaje "rodzicom", w sumie to miałam dziwne odczucie ogladając ten program - w USA ponoć w kilku stanach jest to zalegalizowane. Hm, do czego może posunąć się człowiek by mieć dziecko....

Jeśli chodzi o mó blog, to dziękuję ale daawno tam już nie zaglądałam, jakoś weny do pisania mi zabrakło.... a przecież TYLE się dzieje. A właśnie, nie pochwaliłam się Wam...bo w sumie nie ma czego, ale....w sobotę robiłam kurczaczka i...mało kuchni nie spaliłam, ojjj bo jakoś tak kurczaczek podlany wiśniówką się był zapalił. Oczywiście nic wielkiego się nie stało, a i kurczak smakował wyśmienicie Kolejnego dnia nastawiłam wodę na herbatę, ale.... podpaliłam nie ten palnik i dlatego woda noe mogła się zagotować hihihi TOTALNE OTĘPIENIE UMYSŁU

Edytowane przez Orzeszek.1
Czas edycji: 2009-02-27 o 11:30
Orzeszek.1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 11:28   #1060
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
coś czuję, że dasz sobie świetnie radę sama. ciekawe czy ja dam sobie radę...

Cytat:
Ja też mam zamiar przygotowywać sama posiłki, chociaż gotowce też pewnie będziemy kupować, zresztą zawsze wydawało mi się to zdrowsze, bo w końcu wiesz z czego i jak przygotowujesz posiłek, ale faktycznie jak sie zastanawiałyśmy z koleżankami, nie masz pewności czy te warzywka, owoce, mięso sa wartościowe, nie są chemiczne itp. Chociaż z drugiej strony niech się przyzwyczaja, bo całe życie będzie takie jadło Chyba namówię babcię i teściową żeby na działeczce sadziły teraz więcej warzyw i owoców to się przydadzą

ja będę i gotować i stosować gotowce - nie za często, ale raz na jakiś czas mozna jak najbardziej. a z tymi robaczkami brrrrrrrrrrrrrrrr...

Cytat:
OOOjjejjjjjj, już mi przeszła ochota na serdelka

a ja piję herbatkę rumiankową....

Stary 2009-02-27, 11:34   #1061
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

super, że możesz rodzić siłami natury, ja też mam na to nadzieję. czasem słyszę jak kobiety rozmawiają, co by tu zrobić, żeby mieć cesarkę, żeby uniknąć bólu związanego z porodem. ale nie rozumieją jednego. poród sn boli owszem, ale w czasie takiego porodu mózg kobiety wytwarza hormon szczęścia - w ten sposób organizm chroni kobietę przed szokiem i pomaga kochać dziecko , które było przyczyną bólu. no i tam na dole jednak jesteśmy elastyczniejsze i przygotowane, więc częśto niedługo po pordzie ( o ile oczywiście wszystko poszło jak trzeba) kobieta może wstać do dziecka i się nim opiekować...a przy cesarce...owszem sam poród nie boli ale potem...koszmar...moja siostra i przyjaciólka musiały mieć cesarkę, dzieci się nie obróciły....ból jaki musiały przejść tydzień po operacji byłkoszmarny, niemożność wstania do dziecka i opieki nad nim...
tak, mam nadzieję, że urodzę sn.
też się cieszę

Cytat:
.
na razie miałam iść teraz, bedzie trzeb to pójdę jeszcze raz

Cytat:
a to gin mi bedzie kazał zrobić badania u okulisty?
jeśli nosisz oklulary lub mu powiesz, ze masz wadę wzroku to będzie Ci kazał pomykać do oklulisty - tylko ja widać różnie to bywa czy na poczatku czy na końcu - co lekarz to obyczaj
Zanim czas pokona nas"
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-27, 11:43   #1062
aaaaniusia
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli chodzi o mó blog, to dziękuję ale daawno tam już nie zaglądałam, jakoś weny do pisania mi zabrakło.... a przecież TYLE się dzieje. A właśnie, nie pochwaliłam się Wam...bo w sumie nie ma czego, ale....w sobotę robiłam kurczaczka i...mało kuchni nie spaliłam, ojjj bo jakoś tak kurczaczek podlany wiśniówką się był zapalił. Oczywiście nic wielkiego się nie stało, a i kurczak smakował wyśmienicie Kolejnego dnia nastawiłam wodę na herbatę, ale.... podpaliłam nie ten palnik i dlatego woda noe mogła się zagotować hihihi TOTALNE OTĘPIENIE UMYSŁU
ja tamtym tygodniu smazyłam placki, poczym ostatnie placki zdjełam, ale gazu zapomniałam wyłączyć i tak przez pol godziny patelnia sie grzała, az sie zadymiło i zaczeło mi byc od tego nie dobrze i zaczełam szukac co tak dymi. A czesto zapominam dodac przypraw do zup, czy tym podobnych rzeczy.
aaaaniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 11:46   #1063
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaaaniusia Pokaż wiadomość
ja tamtym tygodniu smazyłam placki, poczym ostatnie placki zdjełam, ale gazu zapomniałam wyłączyć i tak przez pol godziny patelnia sie grzała, az sie zadymiło i zaczeło mi byc od tego nie dobrze i zaczełam szukac co tak dymi. A czesto zapominam dodac przypraw do zup, czy tym podobnych rzeczy.
Uffff, no to mi ulżyło że nie tylko ja jestem taka zakręcona
Stary 2009-02-27, 12:03   #1064
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
a tak wogole mamusie jak sie czujecie???
jak macie jakies pytania to zapraszam na watek lipcowo-sierpniowy, napewno starsze ciazowo kolezanki odpowiedza na pytania.....
sama pytam kolezanki majowki heh
Ja już zdecydowanie lepiej niż na początku, ale za tydzień kończę I trymestr więc może to dlatego
Ja póki przeglądam wątek Polecamy - Odradzamy, ale na te inne później pewnie też będę zaglądać

-----------------------
Dziewczynki to może Wy narazie dajcie sobie spokój z gotowaniem, żeby większych strat nie było

Edytowane przez precious_81
Czas edycji: 2009-02-27 o 12:04
Stary 2009-02-27, 12:08   #1065
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Ja już zdecydowanie lepiej niż na początku, ale za tydzień kończę I trymestr więc może to dlatego
Ja póki przeglądam wątek Polecamy - Odradzamy, ale na te inne później pewnie też będę zaglądać

-----------------------
Dziewczynki to może Wy narazie dajcie sobie spokój z gotowaniem, żeby większych strat nie było
Ja kończę w sobotę za tydz. I trym .
A z tym gotowaniem to może nie będzie tak źle....MOŻE......
Stary 2009-02-27, 12:12   #1066
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

a ja wlasnie wczoraj poczulam pierwsze kopniaczki!!! takie delikatne pukanie.....

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-27, 12:12   #1067
Nika1980
Zakorzenienie

Dziewczyny, zazdroszczęWam tego końca I rymestru...tyle trosk wtedy odchodzi. heh..nic to...doczekam i ja mam taką nadzieję

Stary 2009-02-27, 12:17   #1068
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
a ja wlasnie wczoraj poczulam pierwsze kopniaczki!!! takie delikatne pukanie.....
oooo jak książkowo. Jak czytałam pierwsze ruchy czuć m-dzy 18 a 22 tc.

Nika1980 oj i Ty się doczekasz II trym.
Stary 2009-02-27, 12:17   #1069
bea83
Rozeznanie

Witam wszystkie mamusie, bardzo dziękuje za trzymanie kciuków ... dawno mnie tu nie było i jak zobaczyłam ile naskrobałyście to aż się za głowę złapałam powoli postaram się nadrobić zaległości - teraz zaczynam 24 stronę czytać
W zeszłym tyg wyszłam ze szpitala ale nie miałam nawet ochoty wchodzić na wizaż ... a to wszystko przez te koszmarne mdłości ... ja dłużej tego nie wytrzymam
Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
.... ja na razie jestem na etapie rozmyślania na temat badań genetycznych i kurcze mam mieszane uczucia. Nie wiem czy się na nie decydować czy nie. W sumie jestem jeszcze przed trzydziestką, nigdy ani u mnie ani u TŻ w rodzinie nie było żadnych tego typu chorób ale z drugiej strony fajnie byłoby mieć pewność że wszystko jest ok.
Czy któraś z Was będzie sie decydować na takie badania?
Ja akurat dostałam skierowanie na USG genetyczne - nigdy nie było u mnie w rodzinie żadnych chorób, ale niestety teraz moja siostra jest prawie w 38 tygodniu ciąży i u jej maleństwa właśnie wykryto 2 wady - przepuklinę i powiększone półkule mózgu - nie wiadomo skąd się to wzięło tymbardziej że ma już jednego zdrowego synka.

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość
Witam

dwie kreseczki * 3 i z wlasnych obliczen wynika termin 13 pazdziernika
Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Witam mamuski
Dopisuje sie do watku, bo ja za granica i jakos tak smutno bez rodzinki, to chociaz tu bede zagladac
Jestem aktualnie w 7tc, ciaza potwierdzona jak narazie tylko z krwi, bo do gienka ide dopiero 3 marca, nie bylo wczesniej miejsca.

Z moich wyliczen wychodzi mi termin porodu tez na 13 pazdziernika, zobaczymy co ginek powie.
Cytat:
Napisane przez tancerkaGd Pokaż wiadomość
ooo jak miło mi od razu ))) witam Was wszystkie ))
heh i to prawda...'upierdliwa' się zrobiłam

dzisiaj nastąpił mój pierwszy 'ciążowy zakup'
mianowicie - oliwkę w żelu do smarowania ciałka oraz miesięcznik 'M jak Mama"

---------- Napisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

ja na listę jeszcze się nie zgłaszam...poczekam sobie na 2 badanie krwi , żeby przekonać się czy poziom beta wzrasta
nawet nie wiem na kiedy termin porodu jakoś w październiku pewnie
a nasze imionka : Julcia/Filip
Witam serdecznie nowe mamusie na wątku, życzę spokojnych 9 miesięcy i szczęśliwego rozwiązania

Poza tym jak narazie poza mdłościami wszystko z dzidzią ok - w szpitalu robili mi USG - serduszko bije i niema nic niepokojącego.
Powoli będę dalej Was nadrabiać i odpisywać. Miłego dnia

Mój synek - Szymon

Moja córeczka Natalia - ur. 29.09.2009 3680 g / 57 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/a7c86e5c1c.png
bea83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-27, 12:20   #1070
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

pierwsze ruchy mozna poczuc miedzy 16 a 20 tc!

16 tydzień ciąży
Całe ciałko malucha jest pokryte puszkiem. U zwierząt futerkowych ten meszek pozostaje, po narodzinach nadal rośnie i przekształca się w mocną sierść. U ludzi meszek na ciele w późniejszym okresie ciąży zanika, zostaje tylko na brwiach i głowie, ale po porodzie się wytrze, by ustąpić miejsca stałym włosom. Do puszystej warstewki łatwo przyklei się maź płodowa zabezpieczając skórę dziecka przed zmacerowaniem. W tym tygodniu możesz wreszcie poczuć ruchy dziecka ? matki odczuwają je po raz pierwszy pomiędzy 16 i 20 tygodniem ciąży. Ostatecznie ukształtował się nos ? jest lekko zadarty i dość płaski, doskonale przystosowany do oddychania przy piersi mamy. Dziecko ma 10-12 cm długości, waży tyle, co pół kubeczka jogurtu (około 80g).

wiecej na stronie ponizej, sa tam wszystkie tygodnie ciąży :

http://twoja-ciaza.com.pl/czlowiek1-16.html

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-27, 12:22   #1071
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Witam koleżanki!

Jeżeli chodzi o jedzonko to pewnie bedę sama gotowac - w końcu mam działkę na której pełno warzyw zawsze się sieje - więc dla dzidzi w sam raz - nie wiedziałam że takie jedzonko można zamrazać - to dobrze - ostatnio sobie kupiłam podgrzewacz do butelek za psie grosze i tam słoiczki też można grzać. Nie iwem czy będe kupować te gotowe - chyba sobie właśnie zamroże albo zawekuje moje wytwory...

Widze że kotki macie - ja to bardziej na pieski jestem nasawiona - mam goldena 6 miesięcznego... ale u rodziców którzy mieszkają za ścianą jest kot którego kiedyś przywlekłam do domu a teraz ona ma 4 prześliczne kociaki.
A ja dzisiaj mam dzień piękności - właśnie robie sobie pazurki , oczyściłam twarz doprowadziłam do stanu używalności moje włosy ( choć na farbowanie poczekam jeszcze tydzień)

Ogólnie apetyt mam jak miałam czyli ogromny ale staram się pilnować... i tak brzusio jest widoczny ( przytyłam z 1,5- 2 kg)

Edytowane przez Biedroneczkaolga
Czas edycji: 2009-02-27 o 12:25
Biedroneczkaolga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 12:27   #1072
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:

16 tydzień ciąży
Całe ciałko malucha jest pokryte puszkiem. U zwierząt futerkowych ten meszek pozostaje, po narodzinach nadal rośnie i przekształca się w mocną sierść. U ludzi meszek na ciele w późniejszym okresie ciąży zanika, zostaje tylko na brwiach i głowie, ale po porodzie się wytrze, by ustąpić miejsca stałym włosom. Do puszystej warstewki łatwo przyklei się maź płodowa zabezpieczając skórę dziecka przed zmacerowaniem. W tym tygodniu możesz wreszcie poczuć ruchy dziecka ? matki odczuwają je po raz pierwszy pomiędzy 16 i 20 tygodniem ciąży. Ostatecznie ukształtował się nos ? jest lekko zadarty i dość płaski, doskonale przystosowany do oddychania przy piersi mamy. Dziecko ma 10-12 cm długości, waży tyle, co pół kubeczka jogurtu (około 80g).

uuUUUUUps, pomyłka o 2 tyg )))
Stary 2009-02-27, 12:32   #1073
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
uuUUUUUps, pomyłka o 2 tyg )))
no tak rozne zrodla podaja inaczej

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-02-27, 12:40   #1074
bea83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez schoolcraft Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!

Moge do Was dolaczyc?
21 stycznia (czyli prawie miesiac temu) zobaczylam 2 kreseczki na tescie. Wedlug OM wlasnie koncze 9 tydzien, ale wedlug USG jestem w koncu 8 tygodnia ...
Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny....
niesmialo sie przylaczam do waszego watku- niektore z was mnie znaja z innych watkow.
w listopadzie poronilam ciaze, teraz jestem znow w ciazy wlasnie konczymy 7 tydzien, wiec z moich obliczen termin wypada nam w pazdzierniku.
Witam kolejne mamuśki ... jestem pewna Nika,że wszystko będzie w porządku ... musi być w porządku ... trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez beata 76 Pokaż wiadomość
moje gratulacje.mam pytanie ,bylas po raz pierwszy u gina w 10tc.ty to masz cierpliwosc,ja to sie chyba wyglupie jak pojde w 6 tc
Ja byłam u gina żeby w 100 % potwierdził ciąże w 7 tygodniu oczywiście wg OM.

Mój synek - Szymon

Moja córeczka Natalia - ur. 29.09.2009 3680 g / 57 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/a7c86e5c1c.png
bea83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 12:49   #1075
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
oooooooooooooooo

Cytat:

ja czytałam, że mamy, które już rodziły wcześniej czują pierwsze ruchy niż mamy, które są pierwszy raz w ciąży i również czytałam o podobnych ramach czasowych

Cytat:

znam tą stronę, uwielbiam, że są zdjęcia, ale też zauważyłam kilka rozbieżności między tą stroną a innymi źródłami. zresztą każda ciąża jest inna ale i tak często tam zaglądam

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość

Ogólnie apetyt mam jak miałam czyli ogromny ale staram się pilnować... i tak brzusio jest widoczny ( przytyłam z 1,5- 2 kg)
kurcze muszę wagę kupić, ciekawe ile ja przytyłam czuję, że wogóle...

Cytat:
Napisane przez bea83 Pokaż wiadomość
Witam kolejne mamuśki ... jestem pewna Nika,że wszystko będzie w porządku ... musi być w porządku ... trzymam kciuki

Stary 2009-02-27, 13:00   #1076
Shine01
Raczkowanie

ale sie rozpisalyscie.... a ja jutro do lekarza. brrr...
Shine01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 13:07   #1077
serdel
Raczkowanie

Cytat:

serdel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 13:11   #1078
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez serdel Pokaż wiadomość

OOO, jesteś, no to lece po serdelka
Stary 2009-02-27, 13:12   #1079
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
OOO, jesteś, no to lece po serdelka
a ja już zjadłam dwa więc Serdel jest bezpieczna

Stary 2009-02-27, 13:14   #1080
zartownis
Zadomowienie

Ale sie rozpisalyscie
Pisalyscie o pracy, ja na bezrobotnym, ale bez zasilku, TZ bedzie musial nas utrzymywac, a pracy pewnie zaczne nie wczesniej szukac niz za rok lub dwa.
Jak przejda mi mdlosci o ile przejda to zaczne szlifowac niderlandzki i angielski co by czasu nie marnowac.
Na razie mysle co bedzie na USG, troche sie
A to juz za 4 dni, mam nadzieje, ze z dzidzia wszystko w porzadku

Ps. Dziewczyny moze sie orientujecie do ktorego miesiaca mozna latac samolotem?

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-02-27 o 13:15
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości