|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2521 |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
Pomyślałam dzisiaj o połączeniu oleju rycynowego z ostowym. Ten ostowy jest o wiele lżejszy i o wiele lepiej się zmywa. Myślicie, że taka mieszanka olei też się będzie tak dobrze zmywała? Bo to akurat najważniejsze dla mnie xD
#2522 |
Zakorzenienie
|
Ja zrezygnowałam z nakładania olejku rycynowego na włosy. Nie widzę żadnych efektów, włosy wyglądają nawet gorzej, są matowe i ciężkie mimo dokładnego mycia. Resztę olejku wykorzystam na rzęsy i paznokcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2524 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mnie już telepie, jak przez 24 godziny nie zrobię czegoś z włosami xD
![]() |
#2525 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że nie ułatwi ci to zmycia rycynki. W tym względzie najlepiej łączyć olej rycynowy z żółtkiem. Wtedy ładnie się on emulguje i wszystko pięknie się zmywa. Dodawanie lżejszych olejów myślę, że nie pomoże w tym względzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2526 |
Zakorzenienie
|
Osobiście stosuję szampony ziołowe do zmywania rycyny. Jak dla mnie są najlepsze. Potem szampon, odżywka i gotowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2527 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
U mnie nawet szampony ziołowe nie zawsze dają radę ;/ Ale może to kwestia tego, że mam bardzo lekkie włosy. I taka ilość oleju, która u większości jest niezauważalna, u mnie robi już "oklapusa" na głowie.
![]() |
#2528 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2529 |
Raczkowanie
|
Olejek rycynowy stosuję zawsze w połączeniu z dużą ilością odżywki do włosów, czasami dodaję miód i naftę kosmetyczną. Moim zdaniem najlepszy szampon do zmywania oleju rycynowego to Timotei do włosów brązowych. Nie wiem co on takiego zawiera ale zmywa maskę z oleju rycynowego w 100% już za drugim razem, a innymi szamponami myłam nieraz i cztery razy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2530 |
Konto usunięte
|
tak ale niektóre laski pisały że na same końcówki nakładają olejek.
robiłam juz maseczke. boże 2 dnia juz miałam tłuste włosy a normlanie myje co 3 ! za tydzień może amchne sobie ejszcze raz. dlatego pytam czy nakładacie też na końcówki same i czy potem go zmywacie czy zostawiacie. bo widze ze do szamponu też można dodać ![]() cuda na kiju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2531 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2532 |
Raczkowanie
|
[1=1264cfbd25b40f51a2184ba b410ce1a999cc0a39_625ded7 235d3c;11221431]tak ale niektóre laski pisały że na same końcówki nakładają olejek.
robiłam juz maseczke. boże 2 dnia juz miałam tłuste włosy a normlanie myje co 3 ! za tydzień może amchne sobie ejszcze raz. dlatego pytam czy nakładacie też na końcówki same i czy potem go zmywacie czy zostawiacie. bo widze ze do szamponu też można dodać ![]() cuda na kiju ![]() Kilka razy nałożyłam sam olejek na końcówki ( tak od ucha ) zaplotłam w warkocz i poszłam spać. Rano miałam duże problemy ze zmyciem, dlatego teraz zawsze łączę z dużą ilością odżywki np ziaja lub jakiejkolwiek innej. Czasami nakładam na noc na końce ale przeważnie na całą długość pod folię na około godzinki i wtedy dodaję np.miód, naftę lub żółtko. Dodawać do szamponu nigdy nie próbowałam bo wydaje mi się to bez sensowne. |
![]() ![]() |
![]() |
#2533 |
po prostu Łinli
|
ja nie mam żadnych problemów ze zmyciem
![]() ![]()
#2534 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Czyli nawet jeżeli szampon zmyje tyle samo oleju z moich włosów co z włosów innych, to moje będą potem w gorszym stanie :P A ile czasu trzymasz szampon na głowie? Tak normalnie tylko chwilę, czy kilka minut?
![]() |
#2535 | |
Wtajemniczenie
|
Ja stosuję rycynkę w połączeniu z żółtkiem i cytryną- nigdy nie miałam problemu ze zmyciem, może dlatego, że mam dośc grube i gęste włoski.
Rycyna na brwi i rzęsy była znana już mojej babci, jak byłam mała to nakładała mi na noc, kiedy spałam... ![]() ![]() ![]() dodam, że olej rycynowy polecany jest jako przedłużacz trwałości henny na brwiach i rzęsach- poleciła mi to kiedys kosmetyczka- zeby smarować na noc. poza tym w niewielkiej ilości nałozony na brwi na dzień, bardzo fajnie podkresla ich czerń. Cytat:
Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2009-03-01 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2536 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2537 |
po prostu Łinli
|
właśnie też tak myślę że to nie kwestia czasu trzymania szamponu, a dokładnego masowania. Też mi czasem wystarcza jedno mycie. Zawsze przy myciu robię masaż głowy, same włosy raczej delikatnie myję. Masuję łepek porządnie kilka minut, ciężko powiedzieć ile
![]() ![]()
#2538 |
Zakorzenienie
|
Ja siedzę z olejem od rana i zauważyłam że moje włosy wchłonęły dużą ilośc. Niech piją sobie
![]()
![]() |
#2539 |
Wtajemniczenie
|
masuję jakies 2 minuty, ale nie patyczkuję się, bo mam mocne włoski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2540 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ja od rana siedzę w takiej maseczce- 3 łyżki odżywki aloesowej z Carrefoura [ baza ], 1,5 łyżki miodu, łyżka oleju ostowego i łyżka oleju z winogron. Chciałam dodać jeszcze olej rycynowy, ale mam już resztkę. "Zgubiłby się" w gąszczu innych dobrych rzeczy. [ Trochę odeszłam od tematu, ale chyba nic się nie stało z tego powodu :P ]
![]() |
#2541 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2542 |
Zakorzenienie
|
Ja zmywam maseczkę dwoma bardzo krótkimi myciami szamponem beb, baby dream, albo hipp dla dzieci (praktycznie 5 sekund mycia). Oczywiście łącze olej rycynowy z żółtkiem, bez tego to bym wogóle nie domyła i nie rozczesała włosów (mam cieńkie włosy) Uważam, że nie ma co przetrzymywać długo szamponu na głowie, bo to niszczy włosy, a chyba wszystkim którzy stosują olej zależy żeby je własnie nawilżyć... Także, polecam jajko, po to, żeby czas kontaktów wlosów z szamponem był jak najkrótszy
(a jajko daje jeszcze jak dla mnie bardzo ważną korzyść: sztywne włosy, dla osób u których wszystkie włosy po przejsciu się pare metrów są już gdzieś daleko w tyle i w powietrzu, czyli dla cienkich lekkich wlosow, to może dać fajny efekt ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2543 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2544 | |
ma zielone pojęcie
|
Dobra, zmyłam breję z włosów. Dwoma myciami, pierwsze 3 minuty, drugie 1 minuta. Zobaczymy jak teraz będzie z przetłuszczaniem (;
Cytat:
![]()
![]() |
#2545 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2546 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podgrzewam najpierw olej (jedna łyzka wystarczy) 30sekund w mikrofalowce, potem do tego oleju daje żółtko (trzeba uważać żeby białko się nie wlało;p) trochę cytryny i mieszam widelcem, robi się taka fajna jednolita masa ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2548 |
Wtajemniczenie
|
a aj sobie jeszcze dodaje jakieś bonusy typu miód, wit. A+E i jest jeszcze lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2549 |
Zakorzenienie
|
A ja mam parę dni urlopu, więc będę mogła pozwolić sobie na kurację rycynową. Już chodzę w turbanie, a zaraz przychodzi koleżanka zrobić mi manicure w po rycynkowej kompieli paznokci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2550 |
Wtajemniczenie
|
mozna dodawac rózne ekstrakty z ziół, witaminki itd... ale to juz dla bardziej zaawansowanych
![]() ja wczoraj zrobiłam sobie 2 zółtka (1 jakos mi nigdy jeszcze nie wystarczyło), łyzka oleju rycynowego, cytryna- sok z na oko 1/4 cytryny, zawartośc 3 kapsułek czosnkowych (takich do łykania- przebiłam osłonki i wycisnęłam ten olej czosnkowy)... tak sobie lubie namieszać... ![]() trzymałam godzinę w kąpieli w czepku foliowym Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2009-03-02 o 16:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.