Olejek rycynowy do włosów - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-28, 22:20   #2521
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Olejek rycynowy do włosów

Pomyślałam dzisiaj o połączeniu oleju rycynowego z ostowym. Ten ostowy jest o wiele lżejszy i o wiele lepiej się zmywa. Myślicie, że taka mieszanka olei też się będzie tak dobrze zmywała? Bo to akurat najważniejsze dla mnie xD
Stary 2009-03-01, 09:01   #2522
aanika
Zakorzenienie

Ja zrezygnowałam z nakładania olejku rycynowego na włosy. Nie widzę żadnych efektów, włosy wyglądają nawet gorzej, są matowe i ciężkie mimo dokładnego mycia. Resztę olejku wykorzystam na rzęsy i paznokcie.
aanika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 09:15   #2523
Oana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanika Pokaż wiadomość
Ja zrezygnowałam z nakładania olejku rycynowego na włosy. Nie widzę żadnych efektów, włosy wyglądają nawet gorzej, są matowe i ciężkie mimo dokładnego mycia. Resztę olejku wykorzystam na rzęsy i paznokcie.
Tak jak napisałam, należy być bardzo cierpliwą U mnie też na samym początku były podobne efekty. teraz myślę, że rezultaty są zadowalające. str. 65- zdjęcie moich włosów z wakacji. Myślę, że to widać.
Stary 2009-03-01, 09:19   #2524
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez aanika Pokaż wiadomość
Na rzęsy i paznkocie sama planuję w końcu regularnie używać. Ale tak mnie kusi żeby raz jeszcze na włosy nałożyć, ale zmieszany z innym.
Mnie już telepie, jak przez 24 godziny nie zrobię czegoś z włosami xD
Stary 2009-03-01, 09:21   #2525
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Pomyślałam dzisiaj o połączeniu oleju rycynowego z ostowym. Ten ostowy jest o wiele lżejszy i o wiele lepiej się zmywa. Myślicie, że taka mieszanka olei też się będzie tak dobrze zmywała? Bo to akurat najważniejsze dla mnie xD
Myślę, że nie ułatwi ci to zmycia rycynki. W tym względzie najlepiej łączyć olej rycynowy z żółtkiem. Wtedy ładnie się on emulguje i wszystko pięknie się zmywa. Dodawanie lżejszych olejów myślę, że nie pomoże w tym względzie.
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 09:24   #2526
Oana
Zakorzenienie

Osobiście stosuję szampony ziołowe do zmywania rycyny. Jak dla mnie są najlepsze. Potem szampon, odżywka i gotowe
Stary 2009-03-01, 09:32   #2527
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Myślę, że nie ułatwi ci to zmycia rycynki. W tym względzie najlepiej łączyć olej rycynowy z żółtkiem. Wtedy ładnie się on emulguje i wszystko pięknie się zmywa. Dodawanie lżejszych olejów myślę, że nie pomoże w tym względzie.
Boję się, że tego żółtka nie zmyję :P

Cytat:
Napisane przez Oana Pokaż wiadomość
Osobiście stosuję szampony ziołowe do zmywania rycyny. Jak dla mnie są najlepsze. Potem szampon, odżywka i gotowe
U mnie nawet szampony ziołowe nie zawsze dają radę ;/ Ale może to kwestia tego, że mam bardzo lekkie włosy. I taka ilość oleju, która u większości jest niezauważalna, u mnie robi już "oklapusa" na głowie.
Stary 2009-03-01, 09:35   #2528
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Boję się, że tego żółtka nie zmyję :P
Zmyjesz spokojnie nawet samą wodą. Tylko musisz potrzymać trochę włosy w wodzie, żeby to żółtko trochę odmiękło.
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 09:45   #2529
jaskuleczka
Raczkowanie

Olejek rycynowy stosuję zawsze w połączeniu z dużą ilością odżywki do włosów, czasami dodaję miód i naftę kosmetyczną. Moim zdaniem najlepszy szampon do zmywania oleju rycynowego to Timotei do włosów brązowych. Nie wiem co on takiego zawiera ale zmywa maskę z oleju rycynowego w 100% już za drugim razem, a innymi szamponami myłam nieraz i cztery razy.
jaskuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 10:05   #2530
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c
Konto usunięte

tak ale niektóre laski pisały że na same końcówki nakładają olejek.

robiłam juz maseczke. boże 2 dnia juz miałam tłuste włosy a normlanie myje co 3 !
za tydzień może amchne sobie ejszcze raz.
dlatego pytam czy nakładacie też na końcówki same i czy potem go zmywacie czy zostawiacie.
bo widze ze do szamponu też można dodać

cuda na kiju
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 10:33   #2531
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez jaskuleczka Pokaż wiadomość
Olejek rycynowy stosuję zawsze w połączeniu z dużą ilością odżywki do włosów, czasami dodaję miód i naftę kosmetyczną..
Hm, tak dzisiaj spróbuję. Tylko olej rycynowy połączę jeszcze z ostowym Zobaczymy jakie będą efekty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-01, 10:37   #2532
jaskuleczka
Raczkowanie

[1=1264cfbd25b40f51a2184ba b410ce1a999cc0a39_625ded7 235d3c;11221431]tak ale niektóre laski pisały że na same końcówki nakładają olejek.

robiłam juz maseczke. boże 2 dnia juz miałam tłuste włosy a normlanie myje co 3 !
za tydzień może amchne sobie ejszcze raz.
dlatego pytam czy nakładacie też na końcówki same i czy potem go zmywacie czy zostawiacie.
bo widze ze do szamponu też można dodać

cuda na kiju [/quote]

Kilka razy nałożyłam sam olejek na końcówki ( tak od ucha ) zaplotłam w warkocz i poszłam spać. Rano miałam duże problemy ze zmyciem, dlatego teraz zawsze łączę z dużą ilością odżywki np ziaja lub jakiejkolwiek innej. Czasami nakładam na noc na końce ale przeważnie na całą długość pod folię na około godzinki i wtedy dodaję np.miód, naftę lub żółtko. Dodawać do szamponu nigdy nie próbowałam bo wydaje mi się to bez sensowne.
jaskuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 10:43   #2533
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

ja nie mam żadnych problemów ze zmyciem jestem w szoku że niektóre dziewczyny muszą myć włosy wiecej niż dwa razy

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 11:05   #2534
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez WinlyEm Pokaż wiadomość
ja nie mam żadnych problemów ze zmyciem jestem w szoku że niektóre dziewczyny muszą myć włosy wiecej niż dwa razy
Jak już pisałam, podejrzewam, że u mnie
Cytat:
to kwestia tego, że mam bardzo lekkie włosy. I taka ilość oleju, która u większości jest niezauważalna, u mnie robi już "oklapusa" na głowie.
.
Czyli nawet jeżeli szampon zmyje tyle samo oleju z moich włosów co z włosów innych, to moje będą potem w gorszym stanie :P

A ile czasu trzymasz szampon na głowie? Tak normalnie tylko chwilę, czy kilka minut?
Stary 2009-03-01, 12:30   #2535
niutka1
Wtajemniczenie

Ja stosuję rycynkę w połączeniu z żółtkiem i cytryną- nigdy nie miałam problemu ze zmyciem, może dlatego, że mam dośc grube i gęste włoski.

Rycyna na brwi i rzęsy była znana już mojej babci, jak byłam mała to nakładała mi na noc, kiedy spałam... teraz tez od czasu do czasu nakładam sobie na brwi, a dzięki Wam przypomniałam sobie, że mam jeszcze przecież rzęsy

dodam, że olej rycynowy polecany jest jako przedłużacz trwałości henny na brwiach i rzęsach- poleciła mi to kiedys kosmetyczka- zeby smarować na noc.
poza tym w niewielkiej ilości nałozony na brwi na dzień, bardzo fajnie podkresla ich czerń.

Cytat:
A ile czasu trzymasz szampon na głowie? Tak normalnie tylko chwilę, czy kilka minut?
mysle, dziewczyny, ze to nie jest kwestia czasu trzymania szamponu na głowie, tylko raczej dokładnego masowania szamponem włosków i skóry. Mnie wystarczy nawet jednokrotne mycie.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2009-03-01 o 12:33
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 14:16   #2536
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
Mysle, dziewczyny, ze to nie jest kwestia czasu trzymania szamponu na głowie, tylko raczej dokładnego masowania szamponem włosków i skóry. Mnie wystarczy nawet jednokrotne mycie.
A ile czasu tak masujesz włosy? xD Spróbuję dzisiaj masować je jeszcze dokładniej niż zazwyczaj. Może w tym tkwi sedno sprawy? Oby Dzięki za podpowiedź
Stary 2009-03-01, 16:04   #2537
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

właśnie też tak myślę że to nie kwestia czasu trzymania szamponu, a dokładnego masowania. Też mi czasem wystarcza jedno mycie. Zawsze przy myciu robię masaż głowy, same włosy raczej delikatnie myję. Masuję łepek porządnie kilka minut, ciężko powiedzieć ile tak na oko to może z 3-4

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 16:06   #2538
Magdzia94
Zakorzenienie

Ja siedzę z olejem od rana i zauważyłam że moje włosy wchłonęły dużą ilośc. Niech piją sobie

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 17:01   #2539
niutka1
Wtajemniczenie

masuję jakies 2 minuty, ale nie patyczkuję się, bo mam mocne włoski

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-01, 17:35   #2540
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez WinlyEm Pokaż wiadomość
właśnie też tak myślę że to nie kwestia czasu trzymania szamponu, a dokładnego masowania. Też mi czasem wystarcza jedno mycie. Zawsze przy myciu robię masaż głowy, same włosy raczej delikatnie myję. Masuję łepek porządnie kilka minut, ciężko powiedzieć ile tak na oko to może z 3-4
Dzisiaj tak zrobię. Zobaczymy jakie będą efekty

Cytat:
Napisane przez Magdzia94 Pokaż wiadomość
Ja siedzę z olejem od rana i zauważyłam że moje włosy wchłonęły dużą ilośc. Niech piją sobie
Ja od rana siedzę w takiej maseczce- 3 łyżki odżywki aloesowej z Carrefoura [ baza ], 1,5 łyżki miodu, łyżka oleju ostowego i łyżka oleju z winogron. Chciałam dodać jeszcze olej rycynowy, ale mam już resztkę. "Zgubiłby się" w gąszczu innych dobrych rzeczy. [ Trochę odeszłam od tematu, ale chyba nic się nie stało z tego powodu :P ]
Stary 2009-03-01, 19:19   #2541
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Zmyjesz spokojnie nawet samą wodą. Tylko musisz potrzymać trochę włosy w wodzie, żeby to żółtko trochę odmiękło.
Ja wczoraj trzymałam wczoraj z 4 godziny i mi żółtko nie zastygło, nie miałam też żadnych problemów ze zmyciem
Cytat:
Napisane przez jaskuleczka Pokaż wiadomość
Olejek rycynowy stosuję zawsze w połączeniu z dużą ilością odżywki do włosów, czasami dodaję miód i naftę kosmetyczną. Moim zdaniem najlepszy szampon do zmywania oleju rycynowego to Timotei do włosów brązowych. Nie wiem co on takiego zawiera ale zmywa maskę z oleju rycynowego w 100% już za drugim razem, a innymi szamponami myłam nieraz i cztery razy.
Ja zmywam włosy Joanną z apteczki babuni, jest idealny

ja85gusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 19:59   #2542
inc0rrect
Zakorzenienie

Ja zmywam maseczkę dwoma bardzo krótkimi myciami szamponem beb, baby dream, albo hipp dla dzieci (praktycznie 5 sekund mycia). Oczywiście łącze olej rycynowy z żółtkiem, bez tego to bym wogóle nie domyła i nie rozczesała włosów (mam cieńkie włosy) Uważam, że nie ma co przetrzymywać długo szamponu na głowie, bo to niszczy włosy, a chyba wszystkim którzy stosują olej zależy żeby je własnie nawilżyć... Także, polecam jajko, po to, żeby czas kontaktów wlosów z szamponem był jak najkrótszy

(a jajko daje jeszcze jak dla mnie bardzo ważną korzyść: sztywne włosy, dla osób u których wszystkie włosy po przejsciu się pare metrów są już gdzieś daleko w tyle i w powietrzu, czyli dla cienkich lekkich wlosow, to może dać fajny efekt )

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 20:19   #2543
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Tylko musisz potrzymać trochę włosy w wodzie, żeby to żółtko trochę odmiękło.

Ja wczoraj trzymałam wczoraj z 4 godziny i mi żółtko nie zastygło, nie miałam też żadnych problemów ze zmyciem
jeśli zółtko jest dobrze zmieszane z olejem (obojętnie jakim, rycynowym, czy innym) i przykryte czepkiem z folii- to nie zastygnie, może odrobinke przy skroniach, ale to spokojnie sie zmywa szamponem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-01, 20:42   #2544
Chatul
ma zielone pojęcie

Dobra, zmyłam breję z włosów. Dwoma myciami, pierwsze 3 minuty, drugie 1 minuta. Zobaczymy jak teraz będzie z przetłuszczaniem (;

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
a jajko daje jeszcze jak dla mnie bardzo ważną korzyść: sztywne włosy, dla osób u których wszystkie włosy po przejsciu się pare metrów są już gdzieś daleko w tyle i w powietrzu, czyli dla cienkich lekkich wlosow, to może dać fajny efekt
No to chyba się skuszę
Stary 2009-03-01, 21:19   #2545
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Ja zmywam maseczkę dwoma bardzo krótkimi myciami szamponem beb, baby dream, albo hipp dla dzieci (praktycznie 5 sekund mycia). Oczywiście łącze olej rycynowy z żółtkiem, bez tego to bym wogóle nie domyła i nie rozczesała włosów (mam cieńkie włosy) Uważam, że nie ma co przetrzymywać długo szamponu na głowie, bo to niszczy włosy, a chyba wszystkim którzy stosują olej zależy żeby je własnie nawilżyć... Także, polecam jajko, po to, żeby czas kontaktów wlosów z szamponem był jak najkrótszy

(a jajko daje jeszcze jak dla mnie bardzo ważną korzyść: sztywne włosy, dla osób u których wszystkie włosy po przejsciu się pare metrów są już gdzieś daleko w tyle i w powietrzu, czyli dla cienkich lekkich wlosow, to może dać fajny efekt )
Ooo ja mam właśnie takie włosy. A powiedz mi proszę jak zrobić taką maskę z jajka? Jeszcze nigdy nie robiłam
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 21:22   #2546
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magrest Pokaż wiadomość
Ooo ja mam właśnie takie włosy. A powiedz mi proszę jak zrobić taką maskę z jajka? Jeszcze nigdy nie robiłam

Ja podgrzewam najpierw olej (jedna łyzka wystarczy) 30sekund w mikrofalowce, potem do tego oleju daje żółtko (trzeba uważać żeby białko się nie wlało;p) trochę cytryny i mieszam widelcem, robi się taka fajna jednolita masa

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 21:35   #2547
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Ja podgrzewam najpierw olej (jedna łyzka wystarczy) 30sekund w mikrofalowce, potem do tego oleju daje żółtko (trzeba uważać żeby białko się nie wlało;p) trochę cytryny i mieszam widelcem, robi się taka fajna jednolita masa
O dzięki Następnym razem wypróbuję z żółtkiem
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 15:43   #2548
Eloska
Wtajemniczenie

a aj sobie jeszcze dodaje jakieś bonusy typu miód, wit. A+E i jest jeszcze lepiej
Eloska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 16:07   #2549
Oana
Zakorzenienie

A ja mam parę dni urlopu, więc będę mogła pozwolić sobie na kurację rycynową. Już chodzę w turbanie, a zaraz przychodzi koleżanka zrobić mi manicure w po rycynkowej kompieli paznokci
Stary 2009-03-02, 16:08   #2550
niutka1
Wtajemniczenie

mozna dodawac rózne ekstrakty z ziół, witaminki itd... ale to juz dla bardziej zaawansowanych

ja wczoraj zrobiłam sobie 2 zółtka (1 jakos mi nigdy jeszcze nie wystarczyło), łyzka oleju rycynowego, cytryna- sok z na oko 1/4 cytryny, zawartośc 3 kapsułek czosnkowych (takich do łykania- przebiłam osłonki i wycisnęłam ten olej czosnkowy)... tak sobie lubie namieszać...
trzymałam godzinę w kąpieli w czepku foliowym

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2009-03-02 o 16:10
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości