|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
Pomyślałam dzisiaj o połączeniu oleju rycynowego z ostowym. Ten ostowy jest o wiele lżejszy i o wiele lepiej się zmywa. Myślicie, że taka mieszanka olei też się będzie tak dobrze zmywała? Bo to akurat najważniejsze dla mnie xD
|
#2522 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zrezygnowałam z nakładania olejku rycynowego na włosy. Nie widzę żadnych efektów, włosy wyglądają nawet gorzej, są matowe i ciężkie mimo dokładnego mycia. Resztę olejku wykorzystam na rzęsy i paznokcie.
|
|
|
|
#2523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie też na samym początku były podobne efekty. teraz myślę, że rezultaty są zadowalające. str. 65- zdjęcie moich włosów z wakacji. Myślę, że to widać.
|
|
|
|
|
#2524 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mnie już telepie, jak przez 24 godziny nie zrobię czegoś z włosami xD
|
|
#2525 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że nie ułatwi ci to zmycia rycynki. W tym względzie najlepiej łączyć olej rycynowy z żółtkiem. Wtedy ładnie się on emulguje i wszystko pięknie się zmywa. Dodawanie lżejszych olejów myślę, że nie pomoże w tym względzie.
|
|
|
|
#2526 |
|
Zakorzenienie
|
Osobiście stosuję szampony ziołowe do zmywania rycyny. Jak dla mnie są najlepsze. Potem szampon, odżywka i gotowe
|
|
|
|
#2527 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
U mnie nawet szampony ziołowe nie zawsze dają radę ;/ Ale może to kwestia tego, że mam bardzo lekkie włosy. I taka ilość oleju, która u większości jest niezauważalna, u mnie robi już "oklapusa" na głowie.
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2529 |
|
Raczkowanie
|
Olejek rycynowy stosuję zawsze w połączeniu z dużą ilością odżywki do włosów, czasami dodaję miód i naftę kosmetyczną. Moim zdaniem najlepszy szampon do zmywania oleju rycynowego to Timotei do włosów brązowych. Nie wiem co on takiego zawiera ale zmywa maskę z oleju rycynowego w 100% już za drugim razem, a innymi szamponami myłam nieraz i cztery razy.
|
|
|
|
#2530 |
|
Konto usunięte
|
tak ale niektóre laski pisały że na same końcówki nakładają olejek.
robiłam juz maseczke. boże 2 dnia juz miałam tłuste włosy a normlanie myje co 3 ! za tydzień może amchne sobie ejszcze raz. dlatego pytam czy nakładacie też na końcówki same i czy potem go zmywacie czy zostawiacie. bo widze ze do szamponu też można dodać ![]() cuda na kiju
|
|
|
|
#2531 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2532 |
|
Raczkowanie
|
[1=1264cfbd25b40f51a2184ba b410ce1a999cc0a39_625ded7 235d3c;11221431]tak ale niektóre laski pisały że na same końcówki nakładają olejek.
robiłam juz maseczke. boże 2 dnia juz miałam tłuste włosy a normlanie myje co 3 ! za tydzień może amchne sobie ejszcze raz. dlatego pytam czy nakładacie też na końcówki same i czy potem go zmywacie czy zostawiacie. bo widze ze do szamponu też można dodać ![]() cuda na kiju [/quote]Kilka razy nałożyłam sam olejek na końcówki ( tak od ucha ) zaplotłam w warkocz i poszłam spać. Rano miałam duże problemy ze zmyciem, dlatego teraz zawsze łączę z dużą ilością odżywki np ziaja lub jakiejkolwiek innej. Czasami nakładam na noc na końce ale przeważnie na całą długość pod folię na około godzinki i wtedy dodaję np.miód, naftę lub żółtko. Dodawać do szamponu nigdy nie próbowałam bo wydaje mi się to bez sensowne. |
|
|
|
#2533 |
|
po prostu Łinli
|
ja nie mam żadnych problemów ze zmyciem
|
#2534 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Czyli nawet jeżeli szampon zmyje tyle samo oleju z moich włosów co z włosów innych, to moje będą potem w gorszym stanie :P A ile czasu trzymasz szampon na głowie? Tak normalnie tylko chwilę, czy kilka minut?
|
|
#2535 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja stosuję rycynkę w połączeniu z żółtkiem i cytryną- nigdy nie miałam problemu ze zmyciem, może dlatego, że mam dośc grube i gęste włoski.
Rycyna na brwi i rzęsy była znana już mojej babci, jak byłam mała to nakładała mi na noc, kiedy spałam... ![]() dodam, że olej rycynowy polecany jest jako przedłużacz trwałości henny na brwiach i rzęsach- poleciła mi to kiedys kosmetyczka- zeby smarować na noc. poza tym w niewielkiej ilości nałozony na brwi na dzień, bardzo fajnie podkresla ich czerń. Cytat:
Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2009-03-01 o 13:33 |
|
|
|
|
#2536 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2537 |
|
po prostu Łinli
|
właśnie też tak myślę że to nie kwestia czasu trzymania szamponu, a dokładnego masowania. Też mi czasem wystarcza jedno mycie. Zawsze przy myciu robię masaż głowy, same włosy raczej delikatnie myję. Masuję łepek porządnie kilka minut, ciężko powiedzieć ile
tak na oko to może z 3-4
|
#2538 |
|
Zakorzenienie
|
Ja siedzę z olejem od rana i zauważyłam że moje włosy wchłonęły dużą ilośc. Niech piją sobie
|
|
#2539 |
|
Wtajemniczenie
|
masuję jakies 2 minuty, ale nie patyczkuję się, bo mam mocne włoski
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2540 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ja od rana siedzę w takiej maseczce- 3 łyżki odżywki aloesowej z Carrefoura [ baza ], 1,5 łyżki miodu, łyżka oleju ostowego i łyżka oleju z winogron. Chciałam dodać jeszcze olej rycynowy, ale mam już resztkę. "Zgubiłby się" w gąszczu innych dobrych rzeczy. [ Trochę odeszłam od tematu, ale chyba nic się nie stało z tego powodu :P ]
|
|
#2541 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2542 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zmywam maseczkę dwoma bardzo krótkimi myciami szamponem beb, baby dream, albo hipp dla dzieci (praktycznie 5 sekund mycia). Oczywiście łącze olej rycynowy z żółtkiem, bez tego to bym wogóle nie domyła i nie rozczesała włosów (mam cieńkie włosy) Uważam, że nie ma co przetrzymywać długo szamponu na głowie, bo to niszczy włosy, a chyba wszystkim którzy stosują olej zależy żeby je własnie nawilżyć... Także, polecam jajko, po to, żeby czas kontaktów wlosów z szamponem był jak najkrótszy
(a jajko daje jeszcze jak dla mnie bardzo ważną korzyść: sztywne włosy, dla osób u których wszystkie włosy po przejsciu się pare metrów są już gdzieś daleko w tyle i w powietrzu, czyli dla cienkich lekkich wlosow, to może dać fajny efekt )
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
#2543 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2544 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dobra, zmyłam breję z włosów. Dwoma myciami, pierwsze 3 minuty, drugie 1 minuta. Zobaczymy jak teraz będzie z przetłuszczaniem (;
Cytat:
|
|
#2545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podgrzewam najpierw olej (jedna łyzka wystarczy) 30sekund w mikrofalowce, potem do tego oleju daje żółtko (trzeba uważać żeby białko się nie wlało;p) trochę cytryny i mieszam widelcem, robi się taka fajna jednolita masa
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
|
#2547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2548 |
|
Wtajemniczenie
|
a aj sobie jeszcze dodaje jakieś bonusy typu miód, wit. A+E i jest jeszcze lepiej
|
|
|
|
#2549 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam parę dni urlopu, więc będę mogła pozwolić sobie na kurację rycynową. Już chodzę w turbanie, a zaraz przychodzi koleżanka zrobić mi manicure w po rycynkowej kompieli paznokci
|
|
|
|
#2550 |
|
Wtajemniczenie
|
mozna dodawac rózne ekstrakty z ziół, witaminki itd... ale to juz dla bardziej zaawansowanych
ja wczoraj zrobiłam sobie 2 zółtka (1 jakos mi nigdy jeszcze nie wystarczyło), łyzka oleju rycynowego, cytryna- sok z na oko 1/4 cytryny, zawartośc 3 kapsułek czosnkowych (takich do łykania- przebiłam osłonki i wycisnęłam ten olej czosnkowy)... tak sobie lubie namieszać... ![]() trzymałam godzinę w kąpieli w czepku foliowym Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2009-03-02 o 17:10 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

U mnie też na samym początku były podobne efekty. teraz myślę, że rezultaty są zadowalające. str. 65- zdjęcie moich włosów z wakacji. Myślę, że to widać.