|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odchudzanie -30 kg. Zapraszamy na kontynuacje wątku;) cz2
witajcie
wiec na wage nawet balam sie wejsc. dzis troche pobiegam i pocwicze to moze sie lepiej poczuje |
|
|
|
#152 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Joyce ale mi samam narobiłaś na kiełki - ja swego czasu boardzo dużo tego jadłamPyziulka ja przez wiekszośc odchudzanaia stosowałam własnie 8minutówki (czasem pobiegałam też w miejscu) i chudłam - teraz chodze na body space i kurde waga skoczyła o kg i ciagle w miejscu mimo że trzymam diete chya nie dla mine są aeroby
|
#153 |
|
Raczkowanie
|
Anielllka cieszę się bardzo, że nie jestem w tym sama
w towarzystwie zawsze raźniej. A Twoje Maleństwo jak się chowa? To chłopczyk czy dziewczynka?Fiolusiek śliczna ta szmizjerka ja sobie też taką wymarzyłam i obiecałam sobie, że jak zrzucę, co zbędne to sobie taką sprawię Co do manii ciuchowej - hihi - również ją podzielam, tyle, że na razie trzymam się dzielnie. Jak już będę "po" będę szaleć po sklepach, a na razie oddaje się szaleństwu ciuchowemu ubierając córkę .Limonka1987: mam ułożone zestawy do wyboru w kategorii śniadanie, obiad, kolacja. Co do liczenia kalorii - jakoś nigdy nie miałam do tego zapału i teraz też nie mogę się przemóc - to mi jakoś zabiera przyjemność jedzenia. Trzymam się po prostu tych zestawów i jest ok . Tylko z tą wasą przyznaję, że mnie zaskoczyłaś. Dopytam. Masz rację, najlepsze w rozsądnej diecie jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych. A tego przyznaję bardzo mi brakowało.Zazdroszczę tego czasu na SPA. Ja po całym dniu z córcią marzę tylko o szybkim prysznicu i łóżu . Ale apetyt pobudzony na rozpieszczanie samej siebie... aż się rozmarzyłam...Super, że imię mojej córci tak Wam się podoba. To był pomysł autorstwa TŻ. Ja przyznaję, na początku nie byłam przekonana, ale jakoś tak szybko mi się zmieniło . Zauważyłam jednak pewną zależność - ludziom młodym to imię bardzo się podoba, natomiast osobom z pokolenia rodziców, dziadków itp., cosik tak nie bardzo, bo dziwne i takie... ruskie... Stereotypy!Madzior91 o qrczę. Proszę dbać o siebie i nie wierzyć w żadne ekspresowe oczyszczanie, odchudzanie itp. Mam nadzieję, że już czujesz się lepiej. JoyceSky trzymamy kciuki, trzymamy mocno. Swoją drogą przypomniałam sobie jak to ja pisałam swoje prace - najpierw licencjacką, potem mgr... ojj, poczułam się staro... |
|
|
|
#154 |
|
Wtajemniczenie
|
olcia mam córeczke Weronisie
ma juz 15 miesiecy wiec duza panna ![]() ja tez będe kupowac ciuchy po odchudzniu a teraz sobie odbijam i kupuje buty i torebki a na ciuchy po to zbieram kase
|
#155 |
|
Zadomowienie
|
Olcia_Czwa - a ile lat/miesięcy ma Twoja córcia?
Jakie studia kończyłaś? ![]() Oj, chyba za ciekawska jestem. |
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
tez sie zastanawiam nad tymi kielkami czy sobie nie zrobic bo w sklepach sa strasznie drogie
|
|
|
|
#157 |
|
Rozeznanie
|
Udało mi sie przed pracą wstąpić do Rossmanna i zakupiłam tam balsam do ciała wyszczuplająco - antycellulitowy z zielona kawą Soraya Professional
Myslicie że bedzie dobry? Pisze żeby stosowac codziennie, ale chyba nie dam rady... Czy wy stosujecie balsamy codziennie czy tylko 1 - 2 razy w tygodniu??Dzis mogę się pochwalić lepszymi posiłkami do pracy Kanapeczki z serem, jogurt do picia i sok pomarańczowy Do perfekcji mi jeszcze daleko, ale juz ma listę zakupów chociaz
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Aliczka- ale Ci fajnie, też bym nie pogardziła nieplanowanym weekendem w górach
Też niedawno robiłam gruntowny remanent w pokoju, więc ośmielam się powątpiewać czy po tym wszystkim znajdziesz jednak siły na ćwiczenia Joyce- też uwielbiam kiełki i dodaję je gdzie tylko się da: na kanapki, do sałatek, do "Warzyw na patelnię". Masz jakieś ulubione? Ja metodą prób i błędów doszłam do tego, że najbardziej smakuję mi kiełki fasoli mung ![]() Anielllllka- może waga nie spada, bo mięśnie zamieniają Ci się w tłuszcz? Czy rozmiarowo nie widzisz różnicy? Ubrania nie leżą ładniej? Waga nie zawsze jest najlepszym wyznacznikiem. Tysia- wow! Podziwiam za ćwiczenia o północy Z takim zapałem to Ty daleko zajdziesz ![]() Olcia_czwa- podoba mi się Twoje zdrowe podejście do odchudzania. Masz rację- kalorie nie są najważniejsze i ich obsesyjne liczenie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Ja co prawda staram się orientacyjnie mieścić w granicach 1200-1300 kcal, ale liczę wszystko na oko. Uważam, że skoro jem zdrowo to już jest duży sukces- czy będzie to 50 kcal w tą czy w tą to już najmniej ważne. Wróciłam właśnie z siłowni. Eeee... Myślicie, że jak na mój widok Gołota wykrzyknął pełnym głosem: "Oooo! Przyszedł mój skarb kochany!" to znaczy, że wszystko jest na dobrej drodze? Jejku... Dziewczyny... On jest jednak niepokojąco słodki... Jakie to okropne mieć do kogoś taką słabość Ale trzymam się dzielnie i na przemian jestem kusząca i udaję, że go w ogóle nie zauważam. Chyba połknął haczyk... ![]() Aaa... Byłabym zapomniała... Kolejna historyjka z życia Limonki Rano jechałam z dwoma koleżankami pociągiem i praktycznie całą drogę nadawałam o tym co mi się ostatnio wydarzyło (heeeej! nigdy nie twierdziłam, że nie jestem gadułą ). Obok nas siedziała babeczka i widać było, że mimo iż demonstracyjnie czyta książkę tak na prawdę słucha każdego mojego słowa. Gdy wysiadała pochyliła się do mnie, klepnęła mnie w kolano i wypaliła: "Pani to powinna w telewizji pracować" Ja na prawdę nie wnikam dlaczego Swoją drogą nieraz się zastanawiam dlaczego nie mogę być taką sobie szarą myszką, której ludzie by nie zauważali i nie zaczepiali na ulicach/w środkach komunikacji publicznej/itp. ![]() Limonka. Fakty.
|
#159 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja przy diecie 1700kCal zjadam od 1530 - 1870kCal Dietetyczka powiedziała że po pierwsze są straty przy przygotowaniu, po drugie NIGDY tak na prawde nie jestes w 100% pewna ile kalorii dokładnie zjadłaś - przeciez wszystko jest tylko orientacyjne ![]() Ze mnie tez jest straszna gaduła... Potrafię ludzi na smierć zagadac
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
I ja się Was przyłączę, jeśli pozwolicie.
Mam 24 lata (prawie). 167cm wzrostu i moja waga od dwóch kilo ma na początku dziewiątkę. Przytyłam częściowo z zaniedbania (zaczęłam studia i żyłam od sesji do sesji), ale duzo przytyłam w okresach czasu, gdy miałam źle dobrane pigułki ( 4 m-ce i przybyło ponad 10kg)a także później gdy doszły problemy ze zdrowiem (sterydy, sterydy i jeszcze raz sterydy i duzo innych paści). Byłam zbyt zajęta innymi rzeczami, by myślec o figurze. Gdy pewnego dnia się zważyłam, byłam w szoku. 88kg. Zaczęłam się odchudzać. Ćwiczyłam na brzuch serię pierwszą i na ramiona z Shape (ćwiczenia z Tammy lub coś w tym rodzaju), brałam L-karnitynę w dużych ilościach (ok 3000mg dziennie) therm line i zieloną herbatę w kapsułkach. Nie jadłam prawie nic, tyko jakieś owoce, kromka ciemnego chleba dziennie. Jak zjadłam- wymiotowałam (zwlaszcza jak "podjadłam" jakies słodycze). W dokladnie 15dni schudłam 12kg, czułam się lepsza, szczęśliwsza i... zmęczona, apatyczna, nie mogłam się na niczym skoncentrować, miałam problemy ze snem (3h dziennie tylko, pomimo zmęczenia). Postanowiłam przerwać drastyczną dietę, ale 3 miesiące później, mimo ćwiczeń, ważyłam 15kg więcej, czyli bilans diety wypadł +3kg!! Byłam załamana, nie wychodziłam z domu, nie pokazywałam się publicznie, nie spotykałam ze znajomymi, unikałam jak ognia imprez i spotkań. Po około pół roku nastąpił przełom. Zaczęłam powoli wychodzić z domu i przestać myśleć, że ludzie na ulicy widząc mnie myślą "omg co za wieloryb" (niestety wcześniej miałam wrażenie, że gdy ide ulicą, wszyscy się na mnie patrzą z niesmakiem, śmieją w duchu, z kolei jak spotykałam osobę z nadwagą myślałam "biedna, masz tak jak ja"). Doszłam do wniosku, że nadwaga to nie jest koniec świata, że ważąc dużo można normalnie żyć, a nie chować się w domu marząc o czapce-niewidce. Teraz zaczynam się znowu odchudzać, ale mądrze. Wieczorem ćwiczę ok 15 min, przed snem. Czytam o zdrowym żywieniu, staram się unikać pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, postanowiłam oprzeć się słodyczom (oh, jak nachodzi mnie "dół" to potrafię zjadać tego mnóstwo). Powoli zmienię mój sposób żywienia. Oto zasady, które chcę stosować i proszę o weryfikację: - rano mogę zjeść węglowodany, muszę postarać się o muesli lub otręby (gdzie je kupić?) - w południe i popołudniu jestem z szkole, zazwyczaj się głodziłam wtedy (i dużo paliłam), ale teraz będę jadła jakieś owoce (np 2 jabłka) i kromkę ciemnego pieczywa. - ok 17 obiad, postaram się zmodyfikować ten, który jest gotowany w domu. Np odrobina ziemniaków lub ryżu bez sosu, warzywa na patelnie itp. i jakieś mięso ogotowane. - ok 20 kolacja z jak najmniejszą ilością węglowodanów - ok 23 (mniej-więcej pół h przed snem) jajko lub chudy serek wiejski w małej ilości (ogólnie- czystobiałkowa przekąska) Pozdrawiam Was wszystkie!! |
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
otreby lub platki owsiane kupisz w zwyklym spozywczym, jest kilka firm ale mi smakuja tylko z jednej
|
|
|
|
#162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogólnie proponuję 4 lub 5 posiłków: opcja 4: 8:00 - sniadanie 12:00 - II ·sniadanie 16:00 - obiad 20:00 - kolacja opcja 5 (jest lepsza): 8:00 - śniadanie 11:00 - II sniadanie 14:00 - przekaska 17:00 - obiad 20 - 21 - kolacja Jesli ci nie odpowiada to mozna zmodyfikowac - nie znam Twojego planu dnia to trudniej mi cokolwiek doradzić |
|
|
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
ja wole tak;
7-śniadanko kolo 10 - drugie śniadanko po 12 obiad po 15 podwieczorek okolo 18 kolacja czasem okolo 21 cos extra
|
|
|
|
#164 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
proponuję tak: 7:00 - sniadanie 10:00 - II śniadanie 13:00 - obiad 16:00 - podwieczorek 19:00 - kolacja To coś extra jesli nie przekracza 100 kCal to mozna 2h przed snem ![]() Oczywiscie zrobisz jak uwazasz, to tylko taka moja propozycja
|
|
|
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
o, dziękuję, ten 5 posiłkowy mi odpowiada. zrobiłabym tak:
6:30 śniadanie 10:30-11 II śniadanie 14:30 przekąska 17:30 obiad 20:30 lekka kolacja 22 - lekka przegryzka (np duża-średnia marchew?) czy taki plan jest akceptowalny? czy przekąskę przesunąć godzinę wcześniej? w wątku "Co można jeść wieczorem?" ( link https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=314428), przeczytałam, że pół godziny przed snem można zjeść coś co zawiera tylko białko, przez co nie zwalnia się przemiana materii... dotąd nie jadłam nic 2-3h przed snem. Co o tym myślicie? |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym zrezygnowała z przekąski przed snem, szczególnie jesli do tej poty nic takiego nie jadłas. Ja uważam że najlepiej nie jeśc nic 3-4h przed snem ale to moja osobista opinia
Poza tym pomiedzy kolacja a przekaską jest za mała przerwa co zwalnia metabolizm. Reszta jest jak najbardziej oki Ah nie pij nigdy nic przed posiłkiem i staraj sie pić nie wiecej niz szklankę podczas posiłku. Płyny rozżedzają kwasy żoładkowe przez co są one mmniej skuteczne i wiecej sie dokłada na tłuszczyk...
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do przegryzania przed snem, ok. a o piciu nic nie słyszałam takiego, muszę sobie to wydrukować i nad biurkiem powiesić! Dziękuję Wam wszystkim za pomoc
|
|
|
|
|
#168 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet tu pisze zeby jesc co 2-3 h https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694 ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Marei nie zapomnij pic duzo wody i herbatek zielonych i czerwonych Edytowane przez fiolusiek Czas edycji: 2009-03-02 o 15:58 |
||
|
|
|
#169 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
hej lalki
Malinn - dzięki Cytat:
JoyceSky - planuję zakupić sobie sprzęd do robienia kiełków, też je uwielbiam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pyziulka - hmmm gdybyś zamieniła ser( żółty?) na chudą wędlinkę i sok pomarańczowy ( sklepowy) to był by wzór zdrowego jedzonka, a balsamy stosuję kiedy mam czas ochotę ale przyznaje bez bicia że nie codziennie ![]() Limonka - czyli Pan Gołota jest bardziej zainteresowany jak sądziłaś, ale będzie się działo ty - szara myszka, ale to chyba nie w tym życiu ![]() Cytat:
witaj twoja historia jest bardzo podobna do mojej i chyba do niektórych dziewczyn również ![]() widzę że raczej chodzisz spać późno ( o której wstajesz?) więc plan jest ok. tylko pamiętaj o tym żeby nie popadać z jednej skrajności w inną i nie ograniczaj za bardzo jedzenia a każdy mały grzech ( kostka czekolady) traktuj jak 10% przyjemności która ci się należy nawet kiedy jesteś na diecie bardzo się cieszę że udało Ci sie pozbierać i wyjść z domu życzę tobie dużo siły, motywacji i tzrymam za ciebie ![]() Cytat:
07.03-31.03 7,5 (?) ![]() Edytowane przez mamrotka Czas edycji: 2009-03-02 o 16:13 |
|||||
|
|
|
#170 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja rozmawiałam z kilkoma dietetykami i każdy mówił 3-4h, tak samo uczono mnie na dietetyce - no ale nie twierdze że to jedyna mozliowść Powiem jednak ze to do mnie najbardziej przemawia, bo trawienie jednak troke trwa a zalezy nam na tym aby po posiłku był tez trawiony tłuszczyk zmagazynowany ![]() Cytat:
Zgadza się że rozbudzamy metabolizm rano ale uwazam ze rozkład jest dobry. sniadanie jest dosyc duzym kalorycznie posiłkiem więc jest oki Kolacja pownna być mała - obietosciowo podobna do II śniadania. Cytat:
Ja wypijam ok 1l płynów i nie potrafiłabym więcej...---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Cytat:
W końcu to nabiał, poza tym lubię pieczywko z serem żółtym. Już od dawna nie używam masła ani margaryny i niczym nie smaruję chlebka więc od czasu do czasu ser może być ![]() Ah a sok 100% sklepowy co prawda ale zwracam uwagę na to zeby nie pisało małymi literami 50% owoców a duzymi 100% smaku :P Może sobie kiedyś bede wyciskać sok w domu ale nie wiem czy dam rade. Balsam pewnie bede urzywac 1 - 2 razy w tyg
Edytowane przez Pyziulka Czas edycji: 2009-03-02 o 16:30 |
||||
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
bez wody nie da sie spalac kcl, pozatym mozna sie odwodnic i trzeba pic duzo zeby nie miec problemow z nerkami
|
|
|
|
#172 |
|
Rozeznanie
|
masz 100% rację
Ja tylko napisałam zeby sie nie zmuszać i zeby nie pić przed posiłkami bo to przynosi odwrotny efekt od zamierzonego Ja się źle czuję jak piję za duzo płynów - 1-1,5l dziennie to dla mnie wystarczajaca ilośc. W tym liczę herbaty, soki i wodę niegazowaną zawsze mam przy sobie butelkę z woda niegazowaną (mineralna żadziej źródlaną) i popijam czesto małymi łyczkami - jak sie poczuje pragnienie to jest to juz pierwsza oznaka odwodnienia. Gdybym ćwiczyła to pewnie piłabym znacznie wiecej...
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
kiedys potrafilam wypic ze 2 szklanki wody i dalej mi sie pic chcialo a teraz nie wypije wiecej niz pol szklanki bo nie dam rady pozatym nie czuje juz takiego pragnienia. ja pije przed jedzeniem wtedy tak duzo nie zjem
zwlaszcza jak to jest cos nadprogramowego![]() http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fi...etk=1&cookie=1 Edytowane przez fiolusiek Czas edycji: 2009-03-02 o 17:04 |
|
|
|
#174 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja też nie smaruję pieczywa od dawna niczym bo nie lubię czasami tylko jak mam ochotę to serkiem naturalnym albo majonezem(rzadko)idę obejrzeć lejdis
|
|
#175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem że woda jest dobra i wiem ze trzeba ja pić, ale mit 2l dziennie został dawno obalony. Pozatym czesto zjada sie potrawy, które sa wodniste - taki ogórek to prawie sama woda, pododnie pomidor... Także wszystko z umiarem Mnie chodzi tylko o to żeby nie zmusza sie do picia 2 - 2,5l wody bo tak napisali :P
|
|
|
|
|
#176 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedzonko do pracy juz lepsze :P fakt, ze do idealu daleko ale jestes an dobreeeeej drodze Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Wrocilam z uczelni, padam na pyszczek i glowa mi peka:/ ale zyje i mam sie dobrze Jestem mega szczesliwa bo doszly moje zakupy mmmmm cud miod i orzechy
|
|
#177 |
|
BAN stały
|
Hej dziewczynki
Milo, ze sie martwicie, dziekuje cisnienie wraca do normy (juz nie jest 80/50), glowka nie boli wlasnie jestem po "obiadku" :-/ kurcze moje obiady prawie zawsze sa takie pozne :-( zjadlam piersiatko kurczatka i kasze i surowke A co do dalszej dietki to hmm... tak minimum to 1000 kalorii ale tylko zdrowe rzeczy;-) ale to tak od srody bo boje sie troche...:-/ Limonka1987 oj bierz sie za Gołote:-D chocby po to by go zostawic... wredna jestem...wiem;-) A teraz do nauki buuu, powrot do rzeczywistosci:-( milego wieczorka buziaki |
|
|
|
#178 |
|
wizażowy robalek
|
Cześć Wam
![]() Dzisiaj mama zwolniła mnie ze szkoły - od rana źle się czułam :/ I jeszcze @!!! Uhhh No i się dowiedziałam, że dostałam dwie dwóje z historii - jedną z wypracowania, drugą z klasówki... szczyt marzeń Zwłaszcza, że mam rozszerzoną... Ale nie zamierzam zdawać z niej matury - co to to nie! ![]() ![]() ![]() olcia_czwa - Nadia - fajne imię. Wyjątkowe ![]() martusia585 - ja cię lać nie będę za to, że długo cię nie było, bo sama zrobiłam to samo Widzę z podpisu, że zdajesz maturę w tym roku - jakie przedmioty wybrałaś? Ja zdaję w przyszłym ![]() Niuniuska - ta tabelka wygląda bosko ![]() Marei - witam Mam nadzieję, że będzie dobrze Z racjonalną dietą oczywiście ![]() mamrotko... ujeżdżanie Kazika na łonie natury Zastanawiam się, jak ustalić godziny swoich posiłków, no mam dość ciężko z tym. Wstaję o 5.40, więc śniadanie byłoby koło 6.00. Drugie śniadanie o 11.40, bo wtedy mam dużą przerwę w szkole. Obiad byłby całkowicie nieregularny - raz w domu jestem po 18.00, raz koło po 17.00 a raz o 16.00 (mam taki plan lekcji)... i gdzie tu jeszcze kolację wstawić ??
|
|
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie wszystkie, witaj Marei. Juz po Twoim podejsciu widać ze na pewno Ci sie uda. Pamietaj tylko ze od perfekcji planu wazniejsza jest konsekwencja
Znowu nie mam czasu przecytac dokładnie tego co napisałyscie. Dzis mialam dodatkowe zajecia co nagle wskoczyly ... i mialam 6 godzinna przerwe w posilkach przez to ..eh.. Musiałam wiec zjesc obiad na podwieczorek. Mam taki problem ze moje dni sie bardzo róznia. O tej samej porze moge zjesc sniadanie i kolacje a reszty posiłków nie. Staram sie jesc tak (z przesunieciami max godzinnymi) 8 11 14-15 17 20 ale czasami mam zajecia bez okienka nawet kwadransowego od 10 do 17 i wtedy nie wiem co mam zrobic :-(
Do połowy maja -> bedzie 75kg Do końca czerwca-> będzie 70kg ![]() "Odchudzanie ma jeszcze jedną zaletę - zawsze się udaje. Nie znam innej rzeczy, która - przy zachowaniu pewnych zasad - gwarantuje tak wysoki stopień powodzenia". (Charles Glass) |
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
ja musze zjesc regularnie bo jak nie to zle sie potem czuje
![]() a ja na kolacje mialam 2 kanapki z dzemem wlasnej roboty i kubek mleka
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

wiec na wage nawet balam sie wejsc. dzis troche pobiegam i pocwicze to moze sie lepiej poczuje
- ja swego czasu boardzo dużo tego jadłam
chya nie dla mine są aeroby
w towarzystwie zawsze raźniej. A Twoje Maleństwo jak się chowa? To chłopczyk czy dziewczynka?
o qrczę. Proszę dbać o siebie i nie wierzyć w żadne ekspresowe oczyszczanie, odchudzanie itp. Mam nadzieję, że już czujesz się lepiej.
a na ciuchy po to zbieram kase