|
|
#901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
|
|
|
|
|
#902 |
|
Raczkowanie
|
He no właśnie mi też nie wyrosły tylko siedzą pod dziąsłem w pozycji poziomej.
No i zapomniałam Was zapytać. Czy znacie może jakiegoś godnego polecenia chirurga szczękowego we Wrocławiu. Ja jestem biedna niedoświadczona w tych sprawach więc zbieram info i opinie żeby potem nie mić głowy wielkośći piłki lekarskiej i jakiegoś paskudnego stanu zapalnego bądź nie daj boże zakarzenie.Choć znając moje "życiowe szczęście" to i tak zapewne się tym skończy
|
|
|
|
|
#903 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny ratunku;/// mam zmasakrowana przez aparat ta blone w buzi, nie wiem jak dokladnie to sie nazywa ;/ w kazdym razie jak przejezdzam palcem to gory i doliny a w niektorych miejscach takie biale cos sie zrobilo ;/ nie wiem co to jest. Aparat mnie nie obciera, mi sie zdaje ze to poprostu efekt odcisniecia... jak zaloze wosk to i tak sie odciska wiec nic nie daje. ;/
Ludzie potrzebują wielu rzeczy, aby poczuć, że żyją -Rodziny. Miłości. Seksu. -Ale tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej rzeczy. By rzeczywiście żyć, potrzebujemy bijącego serca. -Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób -Uciekamy... albo Atakujemy Walcz albo uciekaj -To instynkt |
|
|
|
|
#904 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 3mam kciuki. grunt to mocna motywacja Cytat:
tak szybko ?? no i się umówiłam na 19 także rozpocznę niedługo usuwanie... wiecie że ten aparat kosztuje mnie aż 8 zębów szał poprostu...
|
||
|
|
|
|
#905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam, że to kwestia przyzwyczajenia błony śluzowej do aparatu
Edytowane przez Kmee Czas edycji: 2009-03-06 o 11:16 |
|
|
|
|
|
#906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#907 |
|
Rozeznanie
|
Trzymam kciuki aby wszystko było w porządku
|
|
|
|
|
#908 |
|
Raczkowanie
|
Simpatica -> a kiedy zakładasz??
Mnie ortopowiedział, że najperw góra i że ósemki bedziemy usówać jak już bedzie górny łuk w całości. Czyli mam jeszcze trochę czasu. Na razie idę na konsultacje, dowiedzieć się czy mnie wydłutują ( matko jak to strasznie brzmi ) No i ponawiam pytanie: Czy znacie jakiegoś dobrego chirurga szczękowego we Wrocławiu? |
|
|
|
|
#909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od dawna i właśnie orto powiedział mi ostatnio że już widzi koniec i dlatego muszę się zebrac i pousuwac ósemki. bo już tak się zbieram od sierpnia pani w klinice dała mi wczoraj taki opis jak wygląda chirurgiczne usunięcia ósemki z kości i jak zaczełam czytac to aż mi się słabo zrobiło i powiedziałam pani ze chyba wolę nie wiedziec
|
|
|
|
|
|
#910 |
|
Konto usunięte
|
Powymieniałam trochę maili z pewnym polecanym ortodontą. Maile były również w sprawie Damona, on napisał, że nie zakłada, ja spytałam dlaczego, co jest z tym aparatem nie tak i odpisał mi m.in., że... "za drogi dla zakupu przez
lekarza". Tak więc teraz bardziej sceptycznie podchodzę do tych gromów rzucanych na Damona przez orto, im się zwyczajnie nie opłaca go zakładać! Rozmawiałam też z innym orto i dowiedziałam się, że Damon ma jedną wadę. Mianowicie lekarz musi się bardziej namęczyć żeby ustawić wszystko ładnie pod koniec. Już nie wyprostować zęby czy zmienić zgryz tylko dopilnować żeby wszystko było jak od linijki i wzorcowo. Więc to też może być powód- z 'gumkowymi' łatwiej się pracuje pod koniec. |
|
|
|
|
#911 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie aparatki!
Ciesze sie że nie jestem tu jedyna palaczką i będę szukac w Was mocy aby rzucić to cholerstwo - chociaż orto nic mi nie sugerował. A jakie kolorki ligaturek najlepsze dla palaczy? Może macie jakieś doświadczenie, bo ja jeszcze nie, a chciałabym fioletowe pastele albo błękitne! Co do ósemek to w moim przypadku ewoluja już widoczna (albo głupota) brak zębów mądrości w rzuchwie więc miałam problem z glowy (a na zdjęciu nie widac żeby miały kiedykolwiek wyskoczyć). Na górze mam ale na szczęście nie trzeba wyrywać Z tą obtartą śluzówką to chyba trzeba poczekac aż się buzia przyzwyczai, choć i tak daje czasem o sobie znać. Tez miałam na początku biały nalot! Głowa do góry! Będzie lepiej!
|
|
|
#912 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
Przesyłąm link z wypowiedzią na temat palenia papierosów i leczeniem ortodontycznym: http://www.poradnikzdrowie.pl/eksper...sow,8985,1.htmjak juz papierosy maja szkodzić moim dziąsłom i śluzówce, to rzucam ) szczególnie ze beda i tak wystawione na niezłą przeprawe )
Edytowane przez manka1982 Czas edycji: 2009-03-06 o 12:51 |
||
|
|
|
|
#913 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie jak wczoraj czytałam o ekstrakcji to tam było drukowanymi napisane PO USUNIĘCIU ZĘBA NIE WOLNO PALIć PAPIEROSÓW!!!
dziewczynki bądźcie dzielne rzucajcie - podobne to bardzo trendy być niepalącym ludzikiem |
|
|
|
|
#914 |
|
Raczkowanie
|
hej hej wszystkie Aparatki
![]() ja już jestem na emeryturze hehe, aparacik zdjęłam w styczniu ![]() w sumie to nosiłam tylko rok, ale na początku po zdjęciu było mi go dziwnie brak ![]() teraz już korzystam w pełni z uroków prostego uśmiechu. warto było ![]() pozdrawiam ![]()
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
Hejka
Jak tam aparaty hehe Aha mam pytanie czy pasty szczoteczki znajde w takiej chyba aptece albo sklepie medcznym w moim ośrodku ortodontycznym?? Bo tam na dole jest apteka czy ten sklep medyczny... hehe__________________ Uuuuuuuu....... już 18 Dni do APARATU aaaaaaa A 11 do klocków hehe ![]()
Edytowane przez k e j t i Czas edycji: 2009-03-06 o 14:04 |
|
|
|
|
#916 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Gratulacje ![]() Cytat:
|
|
|
#917 |
|
Zakorzenienie
|
Paulinka nie pamietam ale chyba ok 24 h to napewno... a jak tam boli Cię jeszcze? bardzo spuchłaś?
|
|
|
|
|
#918 |
|
Raczkowanie
|
Fotel dentystyczny to jednak fotel tortur
ale warto pocierpieć aby potem móc olśniewać uśmiechem I z takim nastawieniem wybiorę się na chirurgię szczękową O!
|
|
|
|
|
#919 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
leczenie jest lepsze niż myślałam, spodziewałam sie jakiś kosmicznych maszyn, masek hyraxa itp a tu tylko aparacik i teraz wyciągi ![]() co do noszenia to jeszcze troche na pewno ponosze- myśle za rok może ponad ja nie wyrywałam ósemek- myślicie że będe to musiała robić przed ściągnieciem aparatu? wogole jak tak oni je usuwają gdy ma sie aparat na zębach? Edytowane przez Kokainaa Czas edycji: 2009-03-06 o 14:36 |
|
|
|
|
|
#920 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja słyszałam że dobrym chirurgiem szczękowym jest dr Jan Wnukiewicz i dr Bilski (ten drugi na Krakowskiej przyjmuje chyba). Moje ósemki dolne są w takiej samej pozycji jak Twoje, i korzeń jednej też jest blisko tego nerwu. Narazie o nich nie myślę, może nie będę musiała ich wyłuskać ![]() Aha, gumki tydzień temu założono mi liliowe
|
|
|
#921 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak właśnie tam się leczę Od dr Iwanickiego dostałam skierowanie do dr Jana Piatkowskiego na Legnicką. Wybieram się tam wponiedziałek na konsultację. jednak nie chciałabym poprzestac na jednej opinii No i wiadomym jest iż chciałabym trafić na kogoś kompetentnego kto mi nie zrobi jatki w gębie zdzierając przy okazji spora kasę.Zastanawiam się jeszcze nad opcją wykonania zabiegu na NFZ bo ponoć można takie przypadki z funduszu robić. Szperam w necie i znalazłam Klinikę na Weigla na razie ale jak na złość tel nikt nie odbiera ![]() Tez się leczysz nz Krzyckiej? Jek wrażenia? |
|
|
|
|
|
#922 | ||||||
|
Blond forever!
|
Cytat:
Mam koleżanki, takie "przeciętnej urody", ale jak się uśmiechną prostymi ząbkami (jedne mają proste dzięki aparatom, a inne dzięki wrodzonemu prezentowi od natury ), to od razu wyglądają na ładniejszeCytat:
Cytat:
![]() Orto mi powiedziała, że ósemkami będziemy się przejmować jak wyjdą. Cytat:
![]() Moja orto też nie ma doświadczenia w związku z aparatami bezligaturowymi, ale mam nadzieję, że efekt po zdjęciu aparatu mego będzie jednak jej pozytywnym aspektem przyszłego doświadczenia ![]() Cytat:
Faceci też uważają, że dziewczyna z fajką w ustach to nie jest warta ich szczególnego zainteresowania... I kamień się robi ze zdwojoną siłą i zęby są żółteCytat:
Myślę, że na drugim roku studiów już będę 'cieszyła się' retencją
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2009-03-06 o 15:38 |
||||||
|
|
|
|
#923 |
|
Raczkowanie
|
ja miałam mieć hassa, ale inna ortodontka stwierdziła że to nie jest konieczne i lecze sie u niej
i czy to normalne że nie miałam wyrywanych żadnych żebów i że orto nic nie mówi o tych ósemkach? ;> Blondi- czyli u mnie jak widać poważniejsza wada bo na pewno do połowy 2010 pochodze w aparaciku, ale jednego jestem pewna- studnióweczka a może nawet 18-nastka będzie już bez (choć tylko co do studniówki jestem pewna) ale i tak sie ciesze ^^ nie myślałam że będa takie efekty i że ten czas tak szybko będzie lecieć |
|
|
|
|
#924 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie wiem jak to jest z tymi ósemkami...
Znam dwie dziewczyny przeleczone w LO aparatem, które po wyjściu ósemek teoretycznie powinny znowu zakładać aparat (leczyły się u różnych orto). Wszyscy znajomi usuwają ósemki. Część usuwała też inne zęby, więc kiedy ja usłyszałam, że muszę się pozbyć tylko ósemek byłam przeszczęśliwa. Także wybaczcie mi moje uogólnienie, że wszyscy usuwamy ósemki. Powinnam była napisać, że wszyscy ci, których znam to zrobili.. |
|
|
|
|
#925 |
|
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny... i mnie czeka noszenie aparatu. 18 marca mam mieć zakładane gumki na górne zęby i poznać dalszy plan leczenia, 27 marca zakładam aparat na górę nie wiem jeszcze jak z dołem... a ząbki są baaardzo stłoczone prawdopodobnie czeka mnie wyrwanie jednej czwórki
...mam do was pytanie aparat na górę będę zakładać pod koniec marca i czy do tego czasu zęby na dole też powinnam mieć wyleczone czy mogę z tym trochę poczekać??
"dziecko to taki szczęśliwy początek człowieka" Edytowane przez Niunia20 Czas edycji: 2009-03-06 o 16:12 |
|
|
|
|
#926 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Ale chyba jednak wyrywanie zębów, które są na powierzchni jest chyba jednak łagodniejsze niż, jeżeli jeszcze ich nie widac ^^
|
|
|
|
#927 |
|
Raczkowanie
|
idzie się załamać
mam zapalenie jamy ustnej ;/// Moja mama dzwoniła dzisiaj do orto co zrobić i co może być przyczyną (bo gorączkuje do 39stopni) I orto się zapytała czy mam jakieś uczulenie. Ja nigdy nie miałem robionych żadnych testów bo nie było potrzeby ich robienia, no ale moja mama powiedziała że ona miała robione testy i ma straszne uczulenie na nikiel... orto powiedziała odrazu że mogę mieć to po mojej mamie i poprostu jeżeli do poniedziałku nie przejdzie to zdjemuję aparat....... Dodała jeszcze że trzeba będzie go zastąpić porcelanowym i dopłacić 1400 zł -.- ;//////
Ludzie potrzebują wielu rzeczy, aby poczuć, że żyją -Rodziny. Miłości. Seksu. -Ale tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej rzeczy. By rzeczywiście żyć, potrzebujemy bijącego serca. -Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób -Uciekamy... albo Atakujemy Walcz albo uciekaj -To instynkt |
|
|
|
|
#928 |
|
Zakorzenienie
|
ze co?!
a zapytaj o metlowy bezniklowy-ja taki mam, mimo ze uczulenia nie mam. cos ta Twoja orto chyba se kasy chce doklepac
|
|
#929 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na tym forum udziela się jeszcze Jagoda, też tam się leczy ![]() Jeśli chodzi o NFZ to ja wyrywałam piątkę na ten cały NFZ w gabinecie prywatnym mającym umowę z funduszem. Jedyny wymóg to skierowanie i dowód na opłacone składki zdrowotne (leg. studencka bądź książeczka ubezpieczeniowa). Więc ósemkę też na pewno można wyrwać na NFZ.
|
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znowu wyglądam jak rasowy chomik. ;P I jeszcze do szkoły musiałam rano iść zaliczyć.;/ Za 1 razem nie miałam takiego puchnięcia na raty.;/
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.

żeby potem nie mić głowy wielkośći piłki lekarskiej i jakiegoś paskudnego stanu zapalnego bądź nie daj boże zakarzenie.
tak szybko ??
szał poprostu...

), to od razu wyglądają na ładniejsze
Faceci też uważają, że dziewczyna z fajką w ustach to nie jest warta ich szczególnego zainteresowania... I kamień się robi ze zdwojoną siłą i zęby są żółte
Szymuś- mój skarbek <3![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)