Torbiele na jajnikach - wątek zbiorczy - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-06, 23:53   #1591
Nanusia76
Zadomowienie

Dot.: Torbiele na jajnikach - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez klaudens Pokaż wiadomość
To nie dobrze. Nie chorujesz na serce ? Albo astmę? Dziwne.

Mam pytanie do Nanusi, reszta też się może wypowiadać, ale zalezy mi na opini kogoś kto sie zna. Podobno narkoza jakoś wpływa na człowiek, że pierwsze miesiace lepiej nie chodzić na solarium. U mnie za 2tygodnie minie 3 miesiace (jak to zleciało .. ) czy mogę już pójść ?
Nie chodzę codziennie, nie chodzę raz na tydzień. Raczej 2 razy na miesiąc.

Możesz korzystać z solarium. Leki które używa się do znieczulenia nie są fotouczulające (nigdy nie słyszałam takiej opinii ), natomiast fotouczulać mogą niektóre antybiotyki podawane w okresie okołooperacyjnym dlatego też z wizytą na solarium trzeba trochę odczekać.
Nanusia76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 23:55   #1592
klaudens
Zakorzenienie

Yhym, a jaki czas trzeba odczekac? ( jesli chodzi o przyjmowane antybiotyki)
klaudens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-07, 00:06   #1593
Nanusia76
Zadomowienie

Myślę, że jakieś 2-3 tygodnie zupełnie wystarczą .
Stary 2009-03-07, 12:53   #1594
klaudens
Zakorzenienie

Super, dziękuję Nanusia
Stary 2009-03-08, 08:55   #1595
francuski pocalunek
Zadomowienie

Nanusia76 ja mam pytanie ... czy moge brac jakies leki np.sojowe lagodzace uderzenia goraca spowodowane braniem danazolu bo lapie mnie to coraz czesciej w piatek np dwa razy w pracy i myslalam ze zemdleje dzis tez juz jestem po takiej saunie w moim organizmie... ciezko z tym funkcjonowac na codzien zwlaszcza jak pracuje i w zasadzie malo jestem w domu w tygodniu.

Pozdrawiam kobietki i milej niedzieli

Pocałunek jest jak pukanie do drzwi na pierwszym piętrze z pytaniem czy parter jest do wynajęcia.

przyłączę się do rozbiórki
KLIK
francuski pocalunek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 14:15   #1596
klaudens
Zakorzenienie

Kobitki w dniu naszego święta zdrówka wszystkim
Stary 2009-03-08, 14:55   #1597
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Kobitki w dniu naszego święta zdrówka wszystkim
Wzajemnie kochana

Pocałunek jest jak pukanie do drzwi na pierwszym piętrze z pytaniem czy parter jest do wynajęcia.

KLIK
Stary 2009-03-09, 08:06   #1598
ewio
Przyczajenie

Do Francuski Pocałunek:
Mogę Ci z czystym sercem polecić DONG QUAI. Ja go brałam po operacji i szybko do siebie doszłam. Z czystym sumieniem Ci go polecam, bo sama jestem szczególnie wrażliwa na różne specyfiki. Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki.
ewio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-09, 18:20   #1599
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewio Pokaż wiadomość
Do Francuski Pocałunek:
Mogę Ci z czystym sercem polecić DONG QUAI. Ja go brałam po operacji i szybko do siebie doszłam. Z czystym sumieniem Ci go polecam, bo sama jestem szczególnie wrażliwa na różne specyfiki. Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki.
Ale mnie chodzi o cos konkretnego na wlasnie uderzenia goraca ktore mam po danazolu ... a co to jest to co mi polecasz? wyczytalam ze to dziala na damskie hormony...

KLIK
Stary 2009-03-10, 08:56   #1600
ewio
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez francuski pocalunek Pokaż wiadomość
Ale mnie chodzi o cos konkretnego na wlasnie uderzenia goraca ktore mam po danazolu ... a co to jest to co mi polecasz? wyczytalam ze to dziala na damskie hormony...
jest to wyciąg z dzięgiecia chińskiego. To jest lek o szerokim spektrum działania. W przeglądarce znajdziesz dużo opisów na temat jego właściwości. Na pewno na uderzenia gorąca tez działa, myslę, że bardziej niż preparaty sojowe, bo ja też próbowałam i mnie nie pomogło. Ale każda z nas jest inna mnie nie pomoże a komuś owszem. napisałam Cio o tym bo naprawdę wart jest polecenia. Po miesiącu czułam się po nim jak zupełnie inna osoba. Nawet humor miałam lepszy. Homeopata mi to bardzo polecał i miał rację. Pozdrawiam.
ewio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 18:21   #1601
maryska80
Raczkowanie

Smile Dot.: Torbiele na jajnikach - wątek zbiorczy

a ja po wizycie u lekarza bardzo zadowolona. pan doktor powiedział, że wszystko ze mną ok. jajniki ładnie się zagoiły, nic nie wraca. strasznie sie cieszę!!!

Bo jeszcze nie pora na tych
Co przed złem uciekają
maryska80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 18:44   #1602
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maryska80 Pokaż wiadomość
a ja po wizycie u lekarza bardzo zadowolona. pan doktor powiedział, że wszystko ze mną ok. jajniki ładnie się zagoiły, nic nie wraca. strasznie sie cieszę!!!
Ciesze sie u mnie tez ladnie pogojone ponoc .. ale ja na danazolu sie wykanczam
Dzis mnie skurcze lydek lapaly w nocy i sadze ze to tez po nim... wrrrrrr ... mam juz hepatil na watrobe .. teraz magnez na skurcze i jeszcze na stawy glukozamine oszalec idzie juz zaczynamm sie smiac z tego ze mnie lek wykonczy a nie endo

KLIK
Stary 2009-03-11, 23:54   #1603
klaudens
Zakorzenienie

A mnie kurcze pobolewa po lewej stronie , mimo ze na usg nic widać nie było, martwi mnie to trochę ;/ .

ZDAŁAM sesję ! Dziekuję francusko za kciuki !Uff nawet chemię sie udało
Stary 2009-03-12, 06:18   #1604
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
A mnie kurcze pobolewa po lewej stronie , mimo ze na usg nic widać nie było, martwi mnie to trochę ;/ .

ZDAŁAM sesję ! Dziekuję francusko za kciuki !Uff nawet chemię sie udało
Moze to z innego powodu cos pobolewa mialas dopiero usg .. wyszloby cos przeciez
Ciesze sie ze sesja zaliczona dzielna kobietka z Ciebie
Pozdrawiam cieplo

a kiedy masz miec wizyte u swojego gina? jakos mi sie zdawalo ze w marcu?

KLIK
Stary 2009-03-12, 10:12   #1605
Agniesiatko13
Przyczajenie

Torbiele piersi-torbiele jajnikow???

WITAM DZIEWCZYNY,MAM PYTANIE MOZE KTORAS BEDZIE MOGLA MI POMOC???CHCE SIE DOWIEDZIEC CZY U OSOB KTORE MAJA WYKRYTE TORBIELW PIERSI PRAWDOPODOBIENSTWO IZ MOGA MIEC JE TAKZE NA JAJNIKACH JEST DUZE???MOZE KTOS MA TAKI PROBLEM ALBO ZNA ODPOWIEDZ-ZA KAZDA BEDE WDZIECZNA.AHA I JAKIE SA OBJAWY TORBIELI NA JAJNIKACH???POZDRAWIAM
Agniesiatko13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-12, 15:48   #1606
babsin
Przyczajenie

Dot.: Torbiele piersi-torbiele jajnikow???

cześć ja miałam podobny problem najpierw wykryto u mnie torbiel w piersi po roku drugą obie miałam usunięte przez biobsię a ostatnio mój ginekolog wykrył u mnie torbiel na jajniku dużą bo ok 7 cm. Objawy torbiela na jajniku to najczęściej ból z prawej lub lewej strony podbrzusza w zależności na którym jajniku torbiel się znajduje. Jak masz jakieś przypuszczenia to idz do lekarza on ją rozpozna poprzez usg dopochwowe. Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych mój torbiel zniknął
babsin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 11:10   #1607
Beataboni
Raczkowanie

Ja mam torbiele i w piersiach i jajnikach.
Ginekolog powiedzial, ze moje torbiele w piersiach mam od zaburzen hormonalnych i po tabletkach powinny zniknac (wtedy przyszlam do niego po moje pierwsze tabletki). W poniedzialek mam wizyte - okaze sie czy znikna.

A na torbiele na jajnikach dal mi zupelnie inne hormony, ktorych nie wzielam, bo:
1. jako nastolatka dostalam te same od innego gin i przytylam
2. torbiel po nich nie zniknela
3. rozlegulowal mi sie okres
4. jeszcze inna gin powiedziala mi, ze te hormony nie dzialaja na torbiele na jajnikach

Zatem wydaje mi sie, ze hormony w piersiach i na jajnikach nie maja ze soba wiele wspolnego, ale specjalista nie jestem to tylko moje przypuszczenia
Beataboni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 20:18   #1608
Agniesiatko13
Przyczajenie

dzieki wielki za info -dziewczyny,mam nadzieje że na jajnikach nie mam torbieli,pozdrawiam
Agniesiatko13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 22:46   #1609
124
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Torbiel jajnika :-(

Hej. J też przez to przechodziłam... lekarz nie mógł uwierzyc poniewaz bylan najmlodszym przypadkiem w jego karierze ... mialam nie cale 12 lat.... Torbiel byl na prawym jajniku... na poczatku wszystko wzkazywalo na operacje.. lecz lekarz wolal poczekac i przeisal mi hotmony ktore naszczescie mi pomogly...
Niestety prawy jajnik mam powiekszony a wiec jest wiekszy od lewego...
Podczas dojrzewania(okresu) boli mnie bajdziej niz reszta... a czasami az zwijam sie z bolu... :/
124 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 11:43   #1610
wiolcia.m
Raczkowanie

Dot.: Torbiel jajnika :-(

Cytat:
Napisane przez elineana Pokaż wiadomość
Mam torbiel. lekarz mówi, ze to czekoladowa. Od wykrycia (ok poł roku) zmiejszyła sie ok połowe (teraz ma ok, 2-3 cm). Cały czas, bez przerw biore tabletki anty (maja one wysuszyc torbiele).
Lekarz mówi, że bez zabiegu sie nie obejdzie.
Mam dwie opcje tradycyjne rozciecie brzucha i laser.
Z tym, ze laserem czasem nie wychodiz. Moga to zrobić niedokładnie, albo zbyt mocno (. Tak przynajmniej mówi lekarz (tłumaczy ze to zwykłe wypalanie czyli ze jest czarny slad i nie widac czy cos zostało).
Narazie wybrałam zwykłe cięcie ale nie jestm pewna czy dobrze. Zabieg planuje na kwiecień. Przed matura i woim rocznym wyjazdem.

Czy którąś z was miała taki wybór? (lecze sie prywtanie)
Co lepiej wybrac?

Pomocy.
witam też leczyłam się prywatnie i najpierw wykryto u mnie mięśniaki, po USG stwierdzono,że to torbiel czekoladowa i będę miała laparoskopię, i wyznaczono termin operacji, gdy zjawiłam się do szpitala na ten zabieg po ponownym badaniu USG(dopochwowym) okazało że torbiel urosła do rozmiarów 10 na 9 cm i nie można zrobić laparoskopii, również miałam małe mięśniaki i kilka mniejszych torbieli, i żeby wszystko dobrze wyczyścić musiałam mieć operację, ponieważ okazało się że mam komórki nowotworowe więc wszystko trzeba było dobrze wyczyścić, usunięto mi lewy jajnik, a wyniki histopatologiczne po operacji wyszły dobre, operację miałam we wrześniu 2008 roku, jestem na tabletkach i pod stałą kontrolą ginekologa, ostatnio wykryto u mnie znów mięśniaki, no ale czas pokaże, trzymam kciuki i pozdrawiam

wiolcia.m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 17:01   #1611
witosha
Przyczajenie

Dot.: Torbiel jajnika :-(

Witam
ja za miesiąc kończę 24 lata. Z problemem torbieli borykałam się ok. 3-4 lat.
Byłam u kilku ginekologów i każdy faszerował mnie stertą hormonów, żeby torbiel się wchłonęła. Zniszczyli mi wątrobę tymi specyfikami, a torbiel w dalszym ciągu rosła.
Wiele osób wraz z moją byłą "wspaniałą" panią ginekolog doradzało mi zajście w ciążę żeby pozbyć się uciążliwego problemu, i tak planowaliśmy z mężem dziecko, więc pomysł wydał mi się genialny.
Po miesiącu od zajścia w ciążę wylądowałam w szpitalu, straciłam ciążę, mnóstwo nerwów i zdrowia, torbiel w ciągu miesiąca urosła o kilka centymetrów i wtedy nie było już wyjścia musiałam ją operować.
Torbiel usunięto laparaskopowo, tzn. poprzez 4 malutkie nacięcia na brzuchu, nie miałam rozcinanego całego brzucha. Niestety nie w każdym szpitalu jest wykonywana ta technika operacji. Na pewno jest stosowana w szpitalu św. Zofii przy ul. Żelaznej (tu mnie operowano i polecam) i w szpitalu Bródnowskim.
Sama operacja nie jest straszna, usypiają, nic się nie czuje, najgorsze 2 dni po, później spoko, blizny maleńkie, i przede wszystkim święty spokój...
Ja osbiście radzę poszukać dobrego ginekologa, zrobić dokładne USG, i zapytać o poradę, niektóre torbiele mają to do siebie, że potrafią się wchłonąć od leków, u mnie to nie działało.
Ważne jest też czy jest to torbiel na jajniku, czy okołojajnikowa, u mnie była na jajniku.
Torbiel to nic strasznego, ale dobrze że wcześnie ją wykryłaś.
Pozdrawiam
Głowa do góry i powodzenia.
witosha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 08:26   #1612
francuski pocalunek
Zadomowienie

Kochane co slychac? jak samopoczucie? bo moje srednio.... ale musze wytrwac zawzielam sie ...
Milego dnia kobietki

KLIK
Stary 2009-03-17, 13:25   #1613
Nanusia76
Zadomowienie

Cytat:
Nanusia76 ja mam pytanie ... czy moge brac jakies leki np.sojowe lagodzace uderzenia goraca spowodowane braniem danazolu bo lapie mnie to coraz czesciej w piatek np dwa razy w pracy i myslalam ze zemdleje dzis tez juz jestem po takiej saunie w moim organizmie... ciezko z tym funkcjonowac na codzien zwlaszcza jak pracuje i w zasadzie malo jestem w domu w tygodniu.

Pozdrawiam kobietki i milej niedzieli
W tej kwestii nie potrafię ci pomóc, najlepiej zapytaj lekarza przy kolejnej wizycie i nie bierz niczego sama bez konsultacji z lekarzem.
Stary 2009-03-17, 23:42   #1614
klaudens
Zakorzenienie

Fransuka Mogę tak mówić? Niewiem czemu nie pokazywały mi sie nowe wiadomości
Wizytę mam w kwietniu, poczekam jeszcze trochę, dotrwam do następnego okresu pewnie, ciekawe kiedy sie pojawi. Niewiem czemu mnie pobolewa, ale moze to jakiś wynik stresu.
Na razie musze zrobić badanie krwi, odwlekane od stycznia jak ten czas leci i mam nadzieje, ze nie mam anemii już.
Stary 2009-03-18, 06:37   #1615
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nanusia76 Pokaż wiadomość
W tej kwestii nie potrafię ci pomóc, najlepiej zapytaj lekarza przy kolejnej wizycie i nie bierz niczego sama bez konsultacji z lekarzem.
Nanusia dziekuje wlasnie nie wolno mi brac nic .. mecze sie wiec dalej ... biore magnez i hepatil na watrobe jedynie .. magnez mi kazal bo mam straszne skurcze miesni... ale zauwazylam ze lepiej po magnezie spie.. mniej razy sie w nocy wybudzam.. uderzenia goraca jakos musze przebolec... mam isc na kontrole w polowie kwietnia bede akurat 2 miesiace po danazolu.
klaudens jasne ze mozesz mnie nazywac francuska nie ma problemu
Mnie czasami tez jajniki pobolewaja ale wierze mocno ze wszystko ok-i obym sie nie mylila.
Pozdrawiam cieplutko

KLIK
Stary 2009-03-18, 12:36   #1616
Nanusia76
Zadomowienie

Cytat:
Nanusia dziekuje wlasnie nie wolno mi brac nic .. mecze sie wiec dalej ... biore magnez i hepatil na watrobe jedynie .. magnez mi kazal bo mam straszne skurcze miesni... ale zauwazylam ze lepiej po magnezie spie.. mniej razy sie w nocy wybudzam.. uderzenia goraca jakos musze przebolec... mam isc na kontrole w polowie kwietnia bede akurat 2 miesiace po danazolu.
klaudens jasne ze mozesz mnie nazywac francuska nie ma problemu
Mnie czasami tez jajniki pobolewaja ale wierze mocno ze wszystko ok-i obym sie nie mylila.
Pozdrawiam cieplutko
Skurcze mięśni to prawie jak tortury i na szczęście rzadko mnie dopadają, ale bywało że nawet kilka razy w nocy skręcało mnie z bólu. Do tego magnezu dokup sobie jeszcze potas. Bez recepty kupisz potas (glukonian potasu) Naturell inne są na receptę.
Stary 2009-03-18, 17:16   #1617
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Skurcze mięśni to prawie jak tortury i na szczęście rzadko mnie dopadają, ale bywało że nawet kilka razy w nocy skręcało mnie z bólu. Do tego magnezu dokup sobie jeszcze potas. Bez recepty kupisz potas (glukonian potasu) Naturell inne są na receptę.
DziekujeJa wlasnie mam straszne skurcze i bardzo czesto.. wczoraj w pracy myslalam ze juz bede plakala bo mnie zlapal w obie nogi Czyli lykac potas razem z magnezem? Musze jutro rano isc do apteki przed praca i kupie
Ale z drugiej strony nie widze w ulotce danazolu takiego efektu ubocznego.. a raczej mysle ze to ponim bo wczesniej nie mialam takich dolegliwosci.

KLIK
Stary 2009-03-18, 19:34   #1618
Nanusia76
Zadomowienie

Cytat:
DziekujeJa wlasnie mam straszne skurcze i bardzo czesto.. wczoraj w pracy myslalam ze juz bede plakala bo mnie zlapal w obie nogi Czyli lykac potas razem z magnezem? Musze jutro rano isc do apteki przed praca i kupie
Ale z drugiej strony nie widze w ulotce danazolu takiego efektu ubocznego.. a raczej mysle ze to ponim bo wczesniej nie mialam takich dolegliwosci.
Danazol powoduje w twoim organiźmie "sztuczną" menopauzę i wywołuje objawy takie jak przy przekwitaniu. Masz uderzenia gorąca, pocisz się więc wypłukujesz mikroelementy i dlatego masz skurcze.
Tak, łykaj potas razem z magnezem. Magnez kup z witaminą B6 wtedy lepiej się wchłania.
Stary 2009-03-19, 00:35   #1619
Beataboni
Raczkowanie

Ja mam taki problem.
Otoz od kilku lat borykam sie z powracajacymi torbielami na jajnikach.
Mialam je jako 14-15latka. Poszlam do pierwszej ginekolog i dala mi orgametril na torbiel o srednicy 4cm. Przytylam po nich, rozregulowal mi sie okres, a nastepna gin mi powiedziala, ze torbieli na jajnikach sie nie leczy do 6cm srednicy, a orgametril na nie nie dziala. Popewnym czasie torbiel zniknela, mysle, ze na skutek picia Alveo, nie wiem, czy ktos slyszal o tym.
Teraz poszlam do innego ginekologa. W styczniu wykryl u mnie torbiel o srednicy troche wiekszej niz 3cm. Dostalam tabletki antykoncepcyjne Yaz. Torbiel nieznacznie sie zmniejszyla i ginekolog kazal mi do konca wziac to opakowanie i pozniej przez 30 dni mam brac orgametril 2 tabletki dziennie.
Co Wy o tym sadzicie. Dodatkowo mnie gin nastraszyl, ze taka torbiel trzeba leczyc, bo w moim wieku jest bardzo niebezpieczna, gdyz moze mi zniszczyc jajnik! I podejrzewa u mnie endometrioze.
Beataboni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 06:23   #1620
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Danazol powoduje w twoim organiźmie "sztuczną" menopauzę i wywołuje objawy takie jak przy przekwitaniu. Masz uderzenia gorąca, pocisz się więc wypłukujesz mikroelementy i dlatego masz skurcze.
Tak, łykaj potas razem z magnezem. Magnez kup z witaminą B6 wtedy lepiej się wchłania.
Nanusia wlasnie taki kupilam magne+ b6 I lykam dwie dziennie.. dzis jeszcze dokupie potas i zobaczymy Musze jakos przetrwac ten danazol wstretny.
Milego dnia zycze

KLIK
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości