|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy
Cytat:
A przede wszystkim - tak jak napisała novakia - podstawa to nie zapominać i tyle. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3182 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
jezeli zapomnisz wziac pierwsza to po prostu nastepnego dnia bierzesz dwie i kontynuujesz opakowanie zamiast robic przerwe.
|
#3185 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha,szkoda,że nie myślisz o tym co mogą zrobić tabl w przyszłości z Twoim organizmem,ale to Twoja decyzja. Cytat:
|
|
#3186 | |
|
Zakorzenienie
|
a przeciez tyle razy byla mowa ze nie mozna przedluzac przerwy miedzy opakowaniami
|
|
|
#3187 |
|
Zakorzenienie
|
nie można w takim sensie, że tracisz zabezpieczenie 7 dniowej przerwy a nie w sensie ze trzeba przerwe na miesiac robic.
|
#3188 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez novakia Czas edycji: 2009-03-04 o 22:47 Powód: sorki;) |
|
|
|
#3189 | |
|
Zakorzenienie
|
ja mowie o 7 dniowej przerwie.
|
|
|
#3190 |
|
Zakorzenienie
|
no nie mozna wlasnie dlatego, ze tracisz zabezpieczenie, ale nie oznacza to tego, ze jezeli 8 dnia nie wezmiesz to masz robic przerwe na miesiac.
|
#3191 | |
|
Raczkowanie
|
LOLA7 mam pytanie, z góry przepraszam ,że pytam, to nie złośliwie, ale ja jestem pedagogiem i mam małe zboczenie, tak raczej z ciekawości
Masz dysortografię? Bo robisz dużo błędów, ale właśnie w taki sposób jak dysortografik, raz piszesz poprawnie a potem z błędem.---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Dziewczyny mają rację nic się nie stanie jeśli przerwa potrawa 8 dni, łykasz dwie tabletki i już. Mnie tez się czasem zdarzyło, i nie miało to wpływu na zdrowie, gorsze jest robienie takich krótkich przerw miesięcznych, to nic organizmowi dobrego nie daje, ani się nie oczyścisz, niestety tabletki to nie cukierki, a lekarze nie informują nas o cudach które się dzieją po odstawieniu. Ja brałam bite 7 lat, i nigdy więcej.
Edytowane przez dmoc4 Czas edycji: 2009-03-05 o 09:10 |
|
|
|
|
#3192 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hmm ja brałam tabletki 7 lat i nigdy o tym nie zapomniałam o ważnych rzeczach trzeba pamiętać Cytat:
Cytat:
![]() kurcze muszę się bardziej pilnować ale jak szybko piszę a potem tego nie czytam to tak właśnie jest. :P |
|||
|
|
|
#3193 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, lepiej odstawic po skonczeniu opakowania? az sie boje co bedzie sie dzialo z moim organizmem....Nie wiem czy informowac swojego gina, bo chce po prostu odstawic na dluzej. Zawsze odradzal mi odstawienie ( mialam troche problemow z powodu cyst) Czyli co, mam brac i brac?
czasem sie zastanawiam jaki zysk maja ci lekarze ze tak namawiaja do brania tabletek anty. A jak odstawie i problemy z cystami sie nasila...juz nie wiem co gorsze.
"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever" (Gandhi) Love doesn't make the world go round. Love is what makes the ride worthwhile. ~ Franklin P. Jones Edytowane przez gonieczka_o Czas edycji: 2009-03-05 o 10:59 |
|
|
|
#3194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja odstawiłam tabletki w sierpniu 2008r. po 7 latach brania, a odstawiłam tylko dlatego, że zamierzamy się starac z mężem o dzidziusia. Co do samego odstawienia to czuję się bardzo dobrze. PIerwsze 3 miesiące były najgorsze pod względem mojego psychicznego samopoczucia i bardzoooo obfitych i bolesnych miesiączek. Ale teraz jest wszystko w najlepszym porządku, cykle mam regularne, miesiączki prawie bezbolesne i wreszcie dobre samopoczucie.
|
|
#3195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec rozumiem ze nie jest to miesiac, jak inna kolezanka jeszcze wyzej pisała... ja odstawiłam bez konsultacji z lekarzem, po skończeniu opakowania. sam mi zawsze mowil ze moge przestac brac kiedy chce, nawet go nie kończąc. ale jesli chodzi o cysty to juz inna sprawa, ale na tym sie nie znam, wiec moze lepiej przejsc sie do tego lekarza? |
|
|
|
|
#3196 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez odstawiłam tabletki anty (po skończonym opakowaniu), brałam Cilest około 2 lat. Jedynym skutkiem ubocznym jaki się pojawił to dłuższe i bolesne miesiączki, no i niestety przez pierwsze dwa miesiące nieregularne. Teraz gdy już się unormowały, ból się zmnieszył
niestety nadal są 2 dni dłuższe niż te, które występowały podczas brania środków anty.
|
|
|
|
#3197 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wiadomo, lekarz mnie sila nie zmusi do brania, ale z moich obserwacji, lekarze bardziej zachecaja niz zniechecaja ![]() ![]() Cytat:
mam nadzieje, ze i u mnie pojdzie gladko.
|
|
#3198 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Mam pytanie odnośnie odstawiania pigułek. Od ok. 3 lat biorę Logest. Dobrze go znosze, a to z czego jestem najbardziej zadowolona (poza rzeczą oczywistą) to to, że wyregulował mi moje bardzo nieregularne cykle. Niestety jestem w trakcie diagnostyki nadciśnienia i kardiolog zalecił mi na ten czas odstawienie pigułek, bo podobno mogą podwyższać ciśnienie. Powinnam to zrobić jak najszybciej, ale jestem w trakcie nowego opakowania, biorę je dopiero od tygodnia. Czy mogę przerwać tak nagle branie tych tabletek? Jaka reakcja może mnie czekać? I jak potem wznowić przyjmowanie? Nowym opakowaniem tak jak za pirwszym razem w trakcie miesiączki?? Proszę o poradę, niestety sprawa jest dość pilna a do mojego ginekologa musiałabym trochę poczekać na wizytę. |
|
|
|
#3199 |
|
Rozeznanie
|
Ja radzę poczekać az skończysz brać to opakowanie które rozpoczełaś. Jak robisz przymusową przerwe to zrób ja np na 6 miesiecy bo takie krótkie przerwy nie sa korzystne dla organizmu już się o tym tu wielokrotnie rozpisywałysmy. Co do rozpoczecia brania po przerwie to zawsze zaczyna się z pierwszym dniem miesiączki
|
|
|
|
#3200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3201 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź. Niestety już w poniedziałek idę na badaniach których wynik pigułki mogą zafałszować, dlatego muszę je przerwać już teraz. Ale skoro to mi nie zrobi krzywdy to przestaje je póki co łykać. A co dalej to już obgadam z moim ginekologiem jak już uda mi się do niego dostać. Jeszcze raz dzięki
|
|
|
|
#3202 |
|
Zadomowienie
|
To mi się juz wszystko pomieszało...
Czyli mam odstawić i isc na czas swiat do spowiedzi .... Czy żyć w grzechu, bo zapewne po swietach samo wroci? |
|
|
|
#3203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro na codzien grzeszysz to co z tego, ze zrobisz przerwe w tabsach na czas swiat skoro po swietach bedziesz nadal grzeszyc? ![]() z tego co mi wiadomo, to podstawa spowiedzi jest żal za grzechy i obiecanie poprawy... a czy tak bedzie w Twoim przypadku?
|
|
#3204 |
|
Zakorzenienie
|
Ja proponuje jesc tabletke w co drugi dzien, tak, zeby niejedzenie wypadlo w dzien spowiedzi.
|
|
#3205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepiej odstaw na czas niedzieli i świąt, a i jeszcze post jest to może tez odstaw. A tak serio dziewczyno tabletki to nie żarty, jakbyś nie czytała wątku naszego to poczytaj co piszemy o odstawianiu na krótki czas i potem znów łykanie. To nie są cukierki lub tabletki na ból głowy, takim głupim odstawianiem zrobisz sobie dużą krzywdę. A jeśli Cie tak to boli i jest przeciwne do wiary jaką wyznajesz, to może powinnaś zaprzestać brania tabletek i seksu, przejdź na kalendarzyk, oczywiście tylko wtedy jeśli jesteś mężatką, bo jeśli nie to może poczekaj i po ślubie się kochaj z facetem. Bo a jakieś mega bzdury nas pytasz. Czekasz żebyśmy Cię rozgrzeszyły czy o co Ci chodzi.
Edytowane przez dmoc4 Czas edycji: 2009-03-08 o 10:06 |
|
|
|
|
#3206 |
|
Rozeznanie
|
Echhh... rozstalam sie ze swoim TŻ, biore pigulki od 2 lat bez zadnych przerw i bralam je tylko ze wzglezdu na antykoncpecje. Regularnie robilam cytologie i badalam sie u gina. Ogolnie jestem okazem zdrowia. Ale... teraz chyba powinnam je odstawic bo po co dalej to brac? Zostal mi jeszcze tydzien brania przed 7-dniowa przerwa. Juz przestac? czy do konca zuzyc to opakowanie? Boje sie troche o humorki/cere/wage...
|
|
|
|
#3207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odstawienie ma sens jezeli jest na minimum pol roku, wiec jezeli zakladasz mozliwosc ze za 2-3 mce powrocisz do wspolzycia to ja bym na Twoim miejscu nie odstawiala
|
|
#3208 | ||
|
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, w piatek wzielam ostatnia tabletke. Wczoraj juz nie rozpoczelam nowego opakowania. Dzis nad ranem mialam koszmar, prawie stracilam przytomnosc. Brzul bolal mnie tak, ze nie moglam wytrzymac. Nie dalo sie ustac na nogach. Twarz blada jak papier. Chodzilam po scianach, jakies poty mnie wziely. A bralam minipigulke. Co to moglo byc????Przerazona jestem, chyba sie wybiore do gina w tym tygodniu ![]() ![]() ...
|
|
#3209 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3210 |
|
Zakorzenienie
|
ja zawsze mam racje i skromna jestem
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.

czasem sie zastanawiam jaki zysk maja ci lekarze ze tak namawiaja do brania tabletek anty. A jak odstawie i problemy z cystami sie nasila...juz nie wiem co gorsze.
wiec rozumiem ze nie jest to miesiac, jak inna kolezanka jeszcze wyzej pisała...