Róż tylko dla Barbie (?) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-10, 16:08   #211
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: "fenomen" koloru różowego

http://lecinema.pl/mi/mi032620.php

http://www.egoisci.pl/191/oliver_jan...ie_komentarze/

http://www.pudelek.pl/artykul/15718/...dy_zdjecia/85/

Na obraz i podobieństwo Barbie

Z różową barwą jak z trucizną – trzeba ją dawkować. „Szokujący pink” może być wytworny, ale serwowany w nadmiarze przeobraża się w niestrawny kicz.W latach 50. cukierkową gamę pokochała amerykańska masowa kultura; następnie moda na milusi kolor przeniosła się na Stary Kontynent. Różowa inwazja trwa, zdziecinnienie kobiecych strojów, akcesoriów i wystroju mieszkań postępuje. Na wzory z Hello, Kitty! polują nie tylko dziewczynki w wieku przedszkolnym – także ich matki.
Pierwowzorem kobiety kiczu stała się Barbie, kultowa lala ostatniego półwiecza. W 2009 roku stuknie jej pięćdziesiątka, a ona nadal wabi blond lokami i smukłą sylwetką opiętą kobiecymi fatałaszkami.
W ślad za zabawką pojawiły się żywe Barbie. Udawały głupie blondynki, naiwne i słabe. Przy tym „niewinnie” emanowały seksapilem. Przykładem – Marilyn Monroe w filmie „Mężczyźni wolą blondynki”. Albo Dolly Parton, piosenkarka country i aktorka o cukierkowej urodzie i imponującym biuście. A także Reese Witherspoon w roli „Legalnej blondynki”.
Wersję pink matrony (żyła prawie 100 lat, zmarła w 2000 roku) stworzyła Barbara Cartland, autorka łzawych i głupawych romansideł, ubierająca się wyłącznie na różowo.
Z kolei róż dla supermanów wylansował Elvis Presley. Nie tylko w kreacjach scenicznych. Był też właścicielem najsłynniejszego pink cadillaca. Na przełomie lat 50. i 60. limuzyny w tej barwie podbiły szerokie drogi Ameryki, stały się pojazdami kultowymi. Przypomina o tym piosenka Bruce’a Springsteena „Pink Cadillac” z 1984 roku oraz późniejszy o pięć lat film z Clintem Eastwoodem.

http://www.rp.pl/artykul/62954,80819...byczajow_.html
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 456_1.jpg (31,2 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-03-10 o 16:18
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 16:23   #212
Hultaj
BAN stały

No właśnie, chodzi o ten kicz, granica między fajnym zestawieniem a bazarkową elegancją bywa cienka, szczególnie, gdy chodzi o ten kolor. Generalnie, im kolor jest mocniejszy, nasycony, ale w sensie, że żarówa , staje się coraz bardziej ryzykowny. Ja tam jestem zdania, że dorosła kobieta może śmigać w różach i wyglądać fajnie. Uwaga, nawet mając blond włosy.

To jest dla mnie też trochę jak z Franią Maj, czasem ma takie wdzianka, że dzięki, ale ja np. częsciej niż rzadziej lubię jej styl (z tym, że za często nie ogladam, więc może niezłą teorię teraz tworzę ). Choć srokowaty i te sprawy.
Chciałabym zobaczyć jej czarny (franiowy) plaszcz w różowe maki, o kotrym Dygant wspominała w jakimś wywiadzie.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 16:35   #213
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mesarka Pokaż wiadomość
Witam Wszystkich

Ubierając się dzisiaj do szkoły odbyłam w myślach niekrótką kontemplację nt. koloru różowego. Jak myślicie, czemu jest on identyfikowany z blond bestiami, albo mocno potraktowanymi solarium brunetkami? [ żadnych aluzji - nie mam zamiaru nikogo urazić!]. Z pewnością został on wykreowany i zestawiony z blond włosami poprzez lalkę Barbie. A skoro róż + blond to z pewnością = pustka. Czemu między nami występują takie stereotypy? Kto jest za to odpowiedzialny? Czemu ten kolor, mimo, że jest przyjemny dla oka, jest traktowany jak wyznacznik ludzkiej głupoty. Przecież to jest chore! Oczywiście wiele jest przykładów, na poparcie tezy równości, np Doda. Ale przecież Doda, wzorowała się na czymś. Reakcja łańcuchowa. Gdyby ktoś wcześniej wylansował kolor zielony, to wszystkie "piękności" i skandalistki latały by na zielono.

Co Wy o tym sądzicie? Ja ogólnie jestem lekko oburzona, że taki stereotyp panuje. A sama nie jestem blondynką.

Jestem ciekawa Waszych wypowiedzi.
Dla mnie panuje pewien stereotyp, ale nie dokładnie taki, jak napisałaś. Po prostu uważam, że na różowo trzeba umieć się ubrać. Bo łatwo
a) przesłodzić
b) stworzyć kicz
Łatwiej niż z innymi kolorami.
Stary 2009-03-10, 16:41   #214
malinka_86
Zakorzenienie

GG do malinka_86

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
No właśnie, chodzi o ten kicz, granica między fajnym zestawieniem a bazarkową elegancją bywa cienka, szczególnie, gdy chodzi o ten kolor. Generalnie, im kolor jest mocniejszy, nasycony, ale w sensie, że żarówa , staje się coraz bardziej ryzykowny. Ja tam jestem zdania, że dorosła kobieta może śmigać w różach i wyglądać fajnie. Uwaga, nawet mając blond włosy.
Cytat:
Napisane przez maja55 Pokaż wiadomość
Zresztą to nie jest nawet kwestia koloru, co dobrego smaku, dobrania stroju do okoliczności/wieku.
Tak samo nieodpowiednio wg mnie będzie wyglądała kobieta na biznesowym spotkaniu w różowym kostiumie co w żółtym.
Ale już zupełnie inaczej będzie wyglądała, gdy ten róż wystąpi jako blady, pudrowy na koszuli, lub zamiast kanarkowej żółci będzie to koszula w rozbielonym, kremowym odcieniu.
Zgadzam się i popieram.

Fakt faktem - wszystko zależy od wykreowania i myślenia społeczeństwa - któraś z was wspomniała, że czerwony źle był kojarzony, ja czasami słyszę że ktoś ma burdelowe firanki, zasłony etc. Ja bardzo lubię czerwień - ba nawet włosy mam czerwone, pełno ciuchów, cieni do powiek itp. Mnie czerwień kojarzy się z kobiecością i namiętnością, a nie panią z domu publicznego. Jeśli róż nie byłby wykreowany jako równoznaczność - kiczu i tandety to nikt by się tego nie czepiał. Równie dobrze można było wynieść na podium kolor żółty, fioletowy, niebieski etc. do wyboru i koloru...
I przyznaję się bez bicia i innych spraw - mam różowe bluzki, różowe cienie do powiek i baaa nawet buty i torebkę. Kwestia spoglądania na kiczowatość jest uzależniona od naszego patrzenia na świat. Ja na przykład jestem kiczowata bo nie mam idealnej figury - i dla kogoś ktoś w rozmiarze XXL to grubas opychający się fast foodami, nie dbający o siebie, tylko fakt faktem moja otyłość wynika z choroby, odżywiam się zdrowo i dbam o włosy paznokcie cerę itp. Ale dla kogoś zawsze będę "świnią obżerającą się pizza". Tak samo ktoś ubierający się w róż - dla nie których będzie pustakiem. Nie oceniajmy ludzi po wyglądzie. Bo fakt faktem słowa ranią i to coraz mocniej....

Tyle ode mnie

Dziś wygram wszystko albo nic. Ostatnią szansę dał mi los -
Metro "Chcę być kopciuszkiem"

Edytowane przez malinka_86
Czas edycji: 2009-03-10 o 16:42
malinka_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:28   #215
Wisienki
Zakorzenienie

Dot.: Róż tylko dla Barbie (?)

Lubię różowy i mam sporo ubrań w tym kolorze mimo, iż w niektórych odcieniach wyglądam jak cielęcina. Wszystko tak naprawdę zależy od proporcji kolorów ich odcieni i do tego z czymś jakiś ie od fasonów zestawianych rzeczy. Z mojego doświadczenia wynika, że dziewczyna w różowym może wyglądać zarówno tandetnie, słodko i niewinnie, jak i profesjonalnie, oraz elegancko. A tak naprawdę czy z innymi kolorami jest inaczej?
Stary 2009-03-10, 17:35   #216
cc_chanel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość
Lubię różowy i mam sporo ubrań w tym kolorze mimo, iż w niektórych odcieniach wyglądam jak cielęcina.
Stary 2009-03-10, 17:41   #217
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cc_chanel Pokaż wiadomość
a co chcesz się bić

Serio mam brzoskiniową, wiecznie zarumienioną cerę + jasne włosy więc gdy dodam do tego nie odpowiedni odcień różu wszystko sie zlewa, wyglądam nie wyraziście i różowo jak cielęcina

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 17:47   #218
cc_chanel
Zadomowienie

Stary 2009-03-10, 17:53   #219
marta6704
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maja55 Pokaż wiadomość
Różowy to kolor jak każdy inny.
Jednym podoba się bardziej, innym mniej.

Ja np. nie lubię żółtego czy pomarańczowego, ale nie interesuje mnie co ma do powiedzenia przypadkowo spotkana osoba na ulicy w bluzce w tym kolorze. Nosi, bo lubi/nie ma innej/podoba jej się.
Zgadzam się

Różowy kolor jak każdy inny.
Wiadomo osoba ubrana od stóp do głów wygląda hmm "śmiesznie".
Za to jakiś dodatek czy inny element stroju, czemu nie?
Róż jest przecież bardzo dziewczecym kolorem, zarezerwowanym nie tylko dla dziewczynek, studentka również może pozwolić sobie na różową bluzkę?
Nawet moja mama ( 40 lat) posiada pastelowy, różowy sweterek i on odejmuje jej lat, nie wygląda śmiesznie, odpowiednio dobrany potrafi wyglądam bardzo elegancko.

Róż posiada tyle odcieni, że można zawsze wybrać jakiś dla siebie.
Jednak ten kolor jak już tu padły określenia jest niebezpieczny, łatwo można przesadzić i wtedy wyglądać kiczowato.

Osobiście różowy mi nie przeszkadza( odcienie jasne, pastelowe) i cieszę się, że tego lata będzie modny ( czyt. więcej rożowych, ciekawych ciuszków na wieszakach w polskich sklepach).
marta6704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:53   #220
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
ostrzegałam , a masz nie wypada śmiać się z czyjegoś nieszczęścia - a ja tak lubię ten kolor ...
Stary 2009-03-10, 17:56   #221
cc_chanel
Zadomowienie

to się nazywa autoironia i samokrytyka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 17:58   #222
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

ej smiecicietu prosze turlac sie w drugim pokoju

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 18:01   #223
Wisienki
Zakorzenienie

Wink Dot.: Róż tylko dla Barbie (?)

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
ej smiecicietu prosze turlac sie w drugim pokoju

W takim razie zabieram wszystkie różowe bluzeczki idę do innej piaskownicy - a co
Stary 2009-03-10, 18:05   #224
cc_chanel
Zadomowienie

poszłam się turlać na moherowy
Stary 2009-03-10, 18:17   #225
CaliDreamin
Zadomowienie

Re: Róż tylko dla Barbie (?)

Zastanawiam sie kiedy na wizazu znudza sie debaty na temat barbie, rozu, itp.

Nikt nikomu tutaj opini nie zmieni. Kreca sie ciagle dwa argumenty: kazda kobieta powinna miec prawo ubierac sie dokaldnie tak jak chce i spoleczenstwo nie ma prawa ja za to oceniac -kontra- wygladacie jak puste lale bez gustu.

A moze po prostu pogodzimy sie z faktem ze, prawda, mamy prawo ubierac sie dokladnie tak jak chcemy, ale, ubior, jak i kazdy jeden wybor w zyciu, ma swoje konsenkwencje.

Roz jest i bedzie odbierany przez spoleczenstwo jako kolor infantylny.
Miniowki i glebokie dekolty specialnie zwracaja uwage na pewne czesci anatomi, i nie jest to mozg.

Zwolenniczki wygladu barbie tez nie ubiora sie w mini i rozowy sweterek idac na pogrzeb, czy na rozmowe kwalifikacyjna w kancelarii prawniczej, poniewaz same dobrze wiedza jakie wrazenie taki wyglad robi na prawie kazdym czlonku spoleczenstwa.

A wiec po co to udawanie zaskoczonej i urazonej? Jezeli lubisz tworzyc pozory po to aby je obalic, to ok, baw sie dobrze, ale nie narzekaj na to ze istnieja stereotypy. Stereotypy sa, byly, i beda. Nawet poczatkujacy student psychologi wie ze stereotypy tez sa potrzebne ludzkiej psychice, i ze istnieja konkretne powody dlaczego nie odpadly podczas tysiace lat ewoluci czlowieka.

Tell from my attitiude that I'm most definitely

Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO

Edytowane przez CaliDreamin
Czas edycji: 2009-03-10 o 18:20
CaliDreamin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 18:36   #226
milusiaam
Wtajemniczenie

Złoto tylko dla króla...fiolet tylko dla ksiedza? zołty tylko dla brunetki-biały tylko dla opalonych-czarny tylko dla metali

co za dyskuje ...dzisiaj przejrzalam 15 PODOBNY JAK NIE IDENTYCZNYCH watków i na cholere to (tak wiem to przeklenstwo) ale własnie tego mozna dostac jak ciagle na wizazu pojawiaja sie identyczne watki
milusiaam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 18:43   #227
cc_chanel
Zadomowienie

bo ludzie je zakładają ....chyba
Stary 2009-03-10, 18:48   #228
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milusiaam Pokaż wiadomość
Złoto tylko dla króla...fiolet tylko dla ksiedza? zołty tylko dla brunetki-biały tylko dla opalonych-czarny tylko dla metali

co za dyskuje ...dzisiaj przejrzalam 15 PODOBNY JAK NIE IDENTYCZNYCH watków i na cholere to (tak wiem to przeklenstwo) ale własnie tego mozna dostac jak ciagle na wizazu pojawiaja sie identyczne watki
a niebieski tylko do szkoły .
fajnie mi tu na wizażu.wiele mogę się jeszcze nauczyć.
Stary 2009-03-10, 18:57   #229
mesarka
MUSEarka

Cytat:
Napisane przez CaliDreamin Pokaż wiadomość

A wiec po co to udawanie zaskoczonej i urazonej? Jezeli lubisz tworzyc pozory po to aby je obalic, to ok, baw sie dobrze, ale nie narzekaj na to ze istnieja stereotypy. Stereotypy sa, byly, i beda.
Ani nie udaję zaskoczonej, ani urażonej. Twoje wnioski są wyssane z palca

Cytat:
To po co podbijasz następny? Skoro taaaak Cię męczą takie wątki. Poza tym już któraś miła moderatorka tematy połączyła, więc przestań się ciskać, nie wiem, idź na spacer? Pooddychaj świeżym powietrzem? Zrobi Ci się lepiej
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
mesarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 19:05   #230
milusiaam
Wtajemniczenie

Cytat:

To po co podbijasz następny? Skoro taaaak Cię męczą takie wątki. Poza tym już któraś miła moderatorka tematy połączyła, więc przestań się ciskać, nie wiem, idź na spacer? Pooddychaj świeżym powietrzem? Zrobi Ci się lepiej
A po co ty czytasz cos co cie nie interesuje...pozatym watki o kroliczkach sa powtarzane co jakis czas...a nie te tylko dwa co moderator połaczył.

Margo widzisz i tutaj sie z toba zgodze niebieski tylko do szkoly i ja rowniez moge sie nauczyc jeszcze wielu rzeczy na wizazu.

Pozatym nie bede sie juz CISKAC i ide sobie tipsy przykleic jako pusta lalunia...
edit: pozatym idac za przykladem Moherków bede sobie podbijac co mi sie podoba nawet watki o SEXIE ANALNYM ...a co ...przeciez te fora sa PUBLICZNE.
Stary 2009-03-10, 19:15   #231
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
A po co ty czytasz cos co cie nie interesuje...pozatym watki o kroliczkach sa powtarzane co jakis czas...a nie te tylko dwa co moderator połaczył.

Margo widzisz i tutaj sie z toba zgodze niebieski tylko do szkoly i ja rowniez moge sie nauczyc jeszcze wielu rzeczy na wizazu.

Pozatym nie bede sie juz CISKAC i ide sobie tipsy przykleic jako pusta lalunia...
edit: pozatym idac za przykladem Moherków bede sobie podbijac co mi sie podoba nawet watki o SEXIE ANALNYM ...a co ...przeciez te fora sa PUBLICZNE.
super.wlaśnie ten watek obumarł.

wracając do niebieskiego.kupiłam sobie rękawiczki w kolorze niebieskim,mam do tego szalik i torebkę.
ten sam zestaw mam w żółci.
ech,ale modnisia jestem.
Stary 2009-03-10, 19:18   #232
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:

pamietaj o jednej zasadzie" ..kto pod kim dolki kopie....."reszte chyba znasz

Stary 2009-03-10, 19:19   #233
mesarka
MUSEarka

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
wracając do niebieskiego.kupiłam sobie rękawiczki w kolorze niebieskim,mam do tego szalik i torebkę.
ech,ale modnisia jestem.
to brakuje Ci jeszcze paseczka do płaszcza
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
Stary 2009-03-10, 19:24   #234
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
to brakuje Ci jeszcze paseczka do płaszcza
eee,nie lubię,ale kolorki sa oczobijne-wyraziste
Stary 2009-03-10, 19:27   #235
cc_chanel
Zadomowienie

hmm.... ja miałam czerwone lakierowane muszkietery i czerwoną torebkę i sprzedałam za pół ceny bo sama sobie się w ej czerwieni nie podobałam
Stary 2009-03-10, 19:30   #236
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
hmm.... ja miałam czerwone lakierowane muszkietery i czerwoną torebkę i sprzedałam za pół ceny bo sama sobie się w ej czerwieni nie podobałam
diabelską czerwien tez posiadam.

z pewną dozą nieśmiałości poproszę o dopasowanie stereotypu do mojej osoby.
nie pogniewam się
Stary 2009-03-10, 19:31   #237
mesarka
MUSEarka

to u mnie po mieście [nie to żę offtop ] chodzą same fioletowe szaliki , fioletowe rajstopy i fioletowe torby. Przesada. W tamtym roku chodziły same czerwone buty, szaliki i rękawiczki.
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
Stary 2009-03-10, 19:35   #238
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
to u mnie po mieście [nie to żę offtop ] chodzą same fioletowe szaliki , fioletowe rajstopy i fioletowe torby. Przesada. W tamtym roku chodziły same czerwone buty, szaliki i rękawiczki.

ach ludzie podazaja za trendami.....ja tam wole miec wlasny styl i sa kolory ktorych nie zaloze..bo mi nie pasuja i nie podobaja sie

Stary 2009-03-10, 19:39   #239
mesarka
MUSEarka

Cytat:
ach ludzie podazaja za trendami.....ja tam wole miec wlasny styl i sa kolory ktorych nie zaloze..bo mi nie pasuja i nie podobaja sie
No dokładnie. Tak samo jak kolorowe rurki i arafatki, które dla mnie są totalnym przegięciem
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
Stary 2009-03-10, 19:39   #240
milusiaam
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
super.wlaśnie ten watek obumarł.

ech,ale modnisia jestem.
ty jestes siostra ze Zgromadzenia Uczennic Boskiego Mistrza one chodza ubrane na niebiesko.

Cytat:
pamietaj o jednej zasadzie" ..kto pod kim dolki kopie....."reszte chyba znasz
Mów do słupa, a słup ...koniec znasz?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości