![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "fenomen" koloru różowego
http://lecinema.pl/mi/mi032620.php
http://www.egoisci.pl/191/oliver_jan...ie_komentarze/ http://www.pudelek.pl/artykul/15718/...dy_zdjecia/85/ Na obraz i podobieństwo Barbie Z różową barwą jak z trucizną – trzeba ją dawkować. „Szokujący pink” może być wytworny, ale serwowany w nadmiarze przeobraża się w niestrawny kicz.W latach 50. cukierkową gamę pokochała amerykańska masowa kultura; następnie moda na milusi kolor przeniosła się na Stary Kontynent. Różowa inwazja trwa, zdziecinnienie kobiecych strojów, akcesoriów i wystroju mieszkań postępuje. Na wzory z Hello, Kitty! polują nie tylko dziewczynki w wieku przedszkolnym – także ich matki. Pierwowzorem kobiety kiczu stała się Barbie, kultowa lala ostatniego półwiecza. W 2009 roku stuknie jej pięćdziesiątka, a ona nadal wabi blond lokami i smukłą sylwetką opiętą kobiecymi fatałaszkami. W ślad za zabawką pojawiły się żywe Barbie. Udawały głupie blondynki, naiwne i słabe. Przy tym „niewinnie” emanowały seksapilem. Przykładem – Marilyn Monroe w filmie „Mężczyźni wolą blondynki”. Albo Dolly Parton, piosenkarka country i aktorka o cukierkowej urodzie i imponującym biuście. A także Reese Witherspoon w roli „Legalnej blondynki”. Wersję pink matrony (żyła prawie 100 lat, zmarła w 2000 roku) stworzyła Barbara Cartland, autorka łzawych i głupawych romansideł, ubierająca się wyłącznie na różowo. Z kolei róż dla supermanów wylansował Elvis Presley. Nie tylko w kreacjach scenicznych. Był też właścicielem najsłynniejszego pink cadillaca. Na przełomie lat 50. i 60. limuzyny w tej barwie podbiły szerokie drogi Ameryki, stały się pojazdami kultowymi. Przypomina o tym piosenka Bruce’a Springsteena „Pink Cadillac” z 1984 roku oraz późniejszy o pięć lat film z Clintem Eastwoodem. http://www.rp.pl/artykul/62954,80819...byczajow_.html Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-03-10 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
BAN stały
|
No właśnie, chodzi o ten kicz, granica między fajnym zestawieniem a bazarkową elegancją bywa cienka, szczególnie, gdy chodzi o ten kolor. Generalnie, im kolor jest mocniejszy, nasycony, ale w sensie, że żarówa
![]() To jest dla mnie też trochę jak z Franią Maj, czasem ma takie wdzianka, że dzięki, ale ja np. częsciej niż rzadziej lubię jej styl (z tym, że za często nie ogladam, więc może niezłą teorię teraz tworzę ![]() Chciałabym zobaczyć jej czarny (franiowy) plaszcz w różowe maki, o kotrym Dygant wspominała w jakimś wywiadzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a) przesłodzić b) stworzyć kicz Łatwiej niż z innymi kolorami.
![]() |
![]() |
#214 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Fakt faktem - wszystko zależy od wykreowania i myślenia społeczeństwa - któraś z was wspomniała, że czerwony źle był kojarzony, ja czasami słyszę że ktoś ma burdelowe firanki, zasłony etc. Ja bardzo lubię czerwień - ba nawet włosy mam czerwone, pełno ciuchów, cieni do powiek itp. Mnie czerwień kojarzy się z kobiecością i namiętnością, a nie panią z domu publicznego. Jeśli róż nie byłby wykreowany jako równoznaczność - kiczu i tandety to nikt by się tego nie czepiał. Równie dobrze można było wynieść na podium kolor żółty, fioletowy, niebieski etc. do wyboru i koloru... I przyznaję się bez bicia i innych spraw - mam różowe bluzki, różowe cienie do powiek i baaa nawet buty i torebkę. Kwestia spoglądania na kiczowatość jest uzależniona od naszego patrzenia na świat. Ja na przykład jestem kiczowata bo nie mam idealnej figury - i dla kogoś ktoś w rozmiarze XXL to grubas opychający się fast foodami, nie dbający o siebie, tylko fakt faktem moja otyłość wynika z choroby, odżywiam się zdrowo i dbam o włosy paznokcie cerę itp. Ale dla kogoś zawsze będę "świnią obżerającą się pizza". Tak samo ktoś ubierający się w róż - dla nie których będzie pustakiem. Nie oceniajmy ludzi po wyglądzie. Bo fakt faktem słowa ranią i to coraz mocniej.... Tyle ode mnie ![]()
![]() ![]() Dziś wygram wszystko albo nic. Ostatnią szansę dał mi los - Metro "Chcę być kopciuszkiem" Edytowane przez malinka_86 Czas edycji: 2009-03-10 o 16:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Róż tylko dla Barbie (?)
Lubię różowy i mam sporo ubrań w tym kolorze mimo, iż w niektórych odcieniach wyglądam jak cielęcina. Wszystko tak naprawdę zależy od proporcji kolorów ich odcieni i do tego z czymś jakiś ie od fasonów zestawianych rzeczy. Z mojego doświadczenia wynika, że dziewczyna w różowym może wyglądać zarówno tandetnie, słodko i niewinnie, jak i profesjonalnie, oraz elegancko. A tak naprawdę czy z innymi kolorami jest inaczej?
![]() |
#216 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
a co chcesz się bić
![]() ![]() Serio mam brzoskiniową, wiecznie zarumienioną cerę + jasne włosy więc gdy dodam do tego nie odpowiedni odcień różu wszystko sie zlewa, wyglądam nie wyraziście i różowo jak cielęcina ![]()
![]() |
#218 |
Zadomowienie
|
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Różowy kolor jak każdy inny. Wiadomo osoba ubrana od stóp do głów wygląda hmm "śmiesznie". Za to jakiś dodatek czy inny element stroju, czemu nie? Róż jest przecież bardzo dziewczecym kolorem, zarezerwowanym nie tylko dla dziewczynek, studentka również może pozwolić sobie na różową bluzkę? Nawet moja mama ( 40 lat) posiada pastelowy, różowy sweterek i on odejmuje jej lat, nie wygląda śmiesznie, odpowiednio dobrany potrafi wyglądam bardzo elegancko. Róż posiada tyle odcieni, że można zawsze wybrać jakiś dla siebie. Jednak ten kolor jak już tu padły określenia jest niebezpieczny, łatwo można przesadzić i wtedy wyglądać kiczowato. Osobiście różowy mi nie przeszkadza( odcienie jasne, pastelowe) i cieszę się, że tego lata będzie modny ( czyt. więcej rożowych, ciekawych ciuszków na wieszakach w polskich sklepach). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
ostrzegałam
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#221 |
Zadomowienie
|
to się nazywa autoironia i samokrytyka
![]()
![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
ej smiecicie
![]() ![]()
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
![]() W takim razie zabieram wszystkie różowe bluzeczki idę do innej piaskownicy - a co ![]()
![]() |
#224 |
Zadomowienie
|
poszłam się turlać na moherowy
![]()
![]() |
![]() |
#225 |
Zadomowienie
|
Re: Róż tylko dla Barbie (?)
Zastanawiam sie kiedy na wizazu znudza sie debaty
![]() Nikt nikomu tutaj opini nie zmieni. Kreca sie ciagle dwa argumenty: kazda kobieta powinna miec prawo ubierac sie dokaldnie tak jak chce i spoleczenstwo nie ma prawa ja za to oceniac -kontra- wygladacie jak puste lale bez gustu. A moze po prostu pogodzimy sie z faktem ze, prawda, mamy prawo ubierac sie dokladnie tak jak chcemy, ale, ubior, jak i kazdy jeden wybor w zyciu, ma swoje konsenkwencje. Roz jest i bedzie odbierany przez spoleczenstwo jako kolor infantylny. Miniowki i glebokie dekolty specialnie zwracaja uwage na pewne czesci anatomi, i nie jest to mozg. Zwolenniczki wygladu barbie tez nie ubiora sie w mini i rozowy sweterek idac na pogrzeb, czy na rozmowe kwalifikacyjna w kancelarii prawniczej, poniewaz same dobrze wiedza jakie wrazenie taki wyglad robi na prawie kazdym czlonku spoleczenstwa. A wiec po co to udawanie zaskoczonej i urazonej? Jezeli lubisz tworzyc pozory po to aby je obalic, to ok, baw sie dobrze, ale nie narzekaj na to ze istnieja stereotypy. Stereotypy sa, byly, i beda. Nawet poczatkujacy student psychologi wie ze stereotypy tez sa potrzebne ludzkiej psychice, i ze istnieja konkretne powody dlaczego nie odpadly podczas tysiace lat ewoluci czlowieka.
Tell from my attitiude that I'm most definitely Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO Edytowane przez CaliDreamin Czas edycji: 2009-03-10 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Wtajemniczenie
|
Złoto tylko dla króla...fiolet tylko dla ksiedza? zołty tylko dla brunetki-biały tylko dla opalonych-czarny tylko dla metali
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zadomowienie
|
bo ludzie je zakładają ....chyba
![]()
![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fajnie mi tu na wizażu.wiele mogę się jeszcze nauczyć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||
MUSEarka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#230 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Margo widzisz i tutaj sie z toba zgodze niebieski tylko do szkoly ![]() Pozatym nie bede sie juz CISKAC ![]() edit: pozatym idac za przykladem Moherków bede sobie podbijac co mi sie podoba nawet watki o SEXIE ANALNYM ...a co ...przeciez te fora sa PUBLICZNE. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wracając do niebieskiego.kupiłam sobie rękawiczki w kolorze niebieskim,mam do tego szalik i torebkę. ten sam zestaw mam w żółci. ![]() ech,ale modnisia jestem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietaj o jednej zasadzie" ..kto pod kim dolki kopie....."reszte chyba znasz
![]() |
![]() |
#233 | |
MUSEarka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zadomowienie
|
hmm.... ja miałam czerwone lakierowane muszkietery i czerwoną torebkę i sprzedałam za pół ceny bo sama sobie się w ej czerwieni nie podobałam
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z pewną dozą nieśmiałości poproszę o dopasowanie stereotypu do mojej osoby. nie pogniewam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
MUSEarka
|
to u mnie po mieście [nie to żę offtop
![]() ![]()
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ach ludzie podazaja za trendami.....ja tam wole miec wlasny styl i sa kolory ktorych nie zaloze..bo mi nie pasuja i nie podobaja sie
![]() |
![]() |
#239 | |
MUSEarka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#240 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.