Podział działu kultura(lnie)? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Pokaż wyniki sondy: Dzielimy, czy nie?
Tak 110 86,61%
Nie 17 13,39%
Głosujący: 127. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-10, 17:16   #31
Alvesta
Zakorzenienie

Dot.: Podział działu kultura(lnie)?

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Mnie się bardzo podoba ten pomysł, ze względu na to że dział ten jest bardzo szeroki tematycznie i czasami można faktycznie się pogubić, byłoby przejrzyściej
Dla mnie dodatkowo byłoby fajna sprawą włączenie do tego działu wątków o serialach i programach telewizyjnych których jest MNÓSTWO i panoszą się one strasznie po Forum Plotkowym, gdzie z powodu wielkiej ilosci powstajacych codziennie wątków czasami naprawde juz ciężko coś znaleźć
Jakby co to mogę pomóc w porządkowaniu
o tak, zebrałabym seriale w jedno miejsce, na Plotkowym faktycznie też tego sporo.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:22   #32
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Jeszcze pozostaje pytanie, co z inną sztuką? Malarstwo, performance, sztuka użytkowa? Jakaś przestrzeń ogólna na dyskusje interdyscyplinarne?
Ja myślę, że tak jak jest. Forum Kulturalnie, a od niego podfora.
Sztuka zostaje w ogólnym.

A co z polityką w takim razie? Do plotkowego?
W sumie i tak jak cos nasi genialni politycy wymyslą to jeździ sie po tym na plotkowym, wiec spokojnie mozna polityke wykopać
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:22   #33
Germini
Zakorzenienie

Kiedyś pisałam na technicznym o przeniesienie wątków o serialach na kulturę, ale dowiedziałam się, że takie "M jak miłość" czy inne "Losty" to nie jest kultura...

Edit: O, tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=189383

Edytowane przez Germini
Czas edycji: 2009-03-10 o 17:26
Germini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:23   #34
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Nieźle.
Polityki bym na "kulturalnie" nie wrzucała w ogóle, bo jakoś mi się polityka z kulturą nie kojarzy zupełnie (tu się odnoszę do propozycji Wyraka, nie Twojej Ewo).
polityka jakoś tak od początku była wpisana w założenie forum Kultura, chociaż moim zdaniem mogłaby spokojnie być na Plotkowym, nie pasuje mi za bardzo do "kultury"
Cytat:
Jeszcze pozostaje pytanie, co z inną sztuką? Malarstwo, performance, sztuka użytkowa? Jakaś przestrzeń ogólna na dyskusje interdyscyplinarne?
Myślę, ze żeby się nie rozdrabniać tego typu tematy mogłyby pozostać na ogólnym forum kulturalnym. Po oddzieleniu pozostałych kategorii powinno już nie być problemu z utrzymaniem porządku na forum ogólnym, tak mi sie wydaje...

edit: widzę że napisałam prawie to samo co Awia

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:28   #35
awia
Zakorzenienie

Germini - bo wiesz, kulture trzeba od seriali oddzielić
Ale myślę, ze osobne podforum będzie idealne do tego celu.

Pamietam, jak sie pojawił pomysł, zeby Kulturalnie w ogole powstało, teraz dojrzałam, by poprzeć jego podział. Moze nie wypowiadam się tu zbyt czesto, za to czesto zaglądam
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 17:53   #36
caipirinha
Rozeznanie

Jestem jak najbardziej za podziałem. Powiem nawet, że uważam taki podział za niemalże konieczny.

I tak trochę z innej beczki... proponowałam kiedyś na plotkowym podforum "Taniec"... czy taniec nie zalicza się poniekąd do kultury? Bo może tutaj pasowałoby takie podforum, co? Ale to już taka zupełnie luźna refleksja, nie liczę nawet na poparcie. ;p

caipirinha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 18:04   #37
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez caipirinha Pokaż wiadomość
Jestem jak najbardziej za podziałem. Powiem nawet, że uważam taki podział za niemalże konieczny.
zgadzam się

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 20:20   #38
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Wyniki sondy są obiecujące mam nadzieję że przekonają Szefostwo

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-10, 21:38   #39
alkaxy
biegam dla Zabawy

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1137523 2]Jak pisałam na Technicznym, jestem na nie. Kultura(lne) nie jest bardzo obszerne, nie powstają co chwilę nowe wątki, bałaganu moim zdaniem nie ma. Znaleźć wszystko jest bardzo łatwo (wyszukiwarka się kłania).
Nie widzę potrzeby tworzenia podziałów.
[/quote]
Też mi się tak wydaje, a jak już to skłaniałabym się, żeby:

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
o tak, zebrałabym seriale w jedno miejsce, na Plotkowym faktycznie też tego sporo.

Jakoś razem z resztą kultury mi nie pasują.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 22:03   #40
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Kiedyś pisałam na technicznym o przeniesienie wątków o serialach na kulturę, ale dowiedziałam się, że takie "M jak miłość" czy inne "Losty" to nie jest kultura...

Edit: O, tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=189383
Cholercia, w sumie to jest święta racja. A to podgrubione to leży baaardzo daleko od kultury
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 22:12   #41
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Cholercia, w sumie to jest święta racja. A to podgrubione to leży baaardzo daleko od kultury
patrząc w tych kategoriach to można by stwierdzić, ze np wątek o filmie "Kochaj i tańcz" czy też o jakimś wykonawcy muzycznym należącym ściśle do kultury masowej nie powinien się znaleźć na forum Kultura masowa czy nie masowa to jednak kultura

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-10, 23:35   #42
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
patrząc w tych kategoriach to można by stwierdzić, ze np wątek o filmie "Kochaj i tańcz" czy też o jakimś wykonawcy muzycznym należącym ściśle do kultury masowej nie powinien się znaleźć na forum Kultura masowa czy nie masowa to jednak kultura
Bo, jak to mój wykładowca od Brytyjskich studiów kulturowych mawiał, kulturę dzielimy na wyższą i niższą

Szczerze mówiąc, nie wiem jak moderatorzy rozwiążą problem wątków serialowych, bo jest ich naprawde mnóstwo . W sumie mogą być one podpięte pod forum "film", ale myślę, że skoro już zaszlejemy z zakładaniem podforum, to może założyć coś dla serialomaniaczek?
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 23:38   #43
Germini
Zakorzenienie

Nie no, jasne, wybierzmy dodatkowego moda, który będzie decydował, co należy do kultury wyższej, a co do niższej. I tak oto "Requiem dla snu" znajdzie się na Kulturze, ale już z "Piłą V" won na Plotkowe!
Stary 2009-03-10, 23:57   #44
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Bo, jak to mój wykładowca od Brytyjskich studiów kulturowych mawiał, kulturę dzielimy na wyższą i niższą

Szczerze mówiąc, nie wiem jak moderatorzy rozwiążą problem wątków serialowych, bo jest ich naprawde mnóstwo . W sumie mogą być one podpięte pod forum "film", ale myślę, że skoro już zaszlejemy z zakładaniem podforum, to może założyć coś dla serialomaniaczek?
ogólnie by się przydało po prostu coś co ogarniałoby seriale i programy telewizyjne, wszystko jedno na którym forum mnie się wydaje że Kultura mimo wszystkich "ale" i tak najbardziej pasuje, jakkolwiek nie upieram się

Cytat:
Nie no, jasne, wybierzmy dodatkowego moda, który będzie decydował, co należy do kultury wyższej, a co do niższej. I tak oto "Requiem dla snu" znajdzie się na Kulturze, ale już z "Piłą V" won na Plotkowe!
no i właśnie dlatego nie należy popadać w paranoję

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-11, 00:15   #45
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
edit: widzę że napisałam prawie to samo co Awia
I obie dobrze piszecie.
Cytat:
Napisane przez caipirinha Pokaż wiadomość
I tak trochę z innej beczki... proponowałam kiedyś na plotkowym podforum "Taniec"... czy taniec nie zalicza się poniekąd do kultury? Bo może tutaj pasowałoby takie podforum, co? Ale to już taka zupełnie luźna refleksja, nie liczę nawet na poparcie. ;p
Ja bym poparła, gdyby nie to, że obawiam się, że następnym pomysłem będzie przeniesienie tańca na fitness albo gdzieś tam jeszcze...
Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość

Jakoś razem z resztą kultury mi nie pasują.
Seriale nie pasują, a programy typu Big Brother (przepraszam za brah aktualniejszego przykładu, ale jestem z tych nieoglądających telewizji) pasują? A disco polo pasuje?
Dla mnie takie rozgraniczanie jest ryzykowne...
Cytat:
Piła na forum dla majsterkowiczów.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 03:43   #46
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem za podziałem i tak zaglosowałam.
Kiedy wchodzę na forum kulturalnie, pierwsze, co mnie straszy to mnóstwo wątków związanych z telewizyjnymi.... programami dla masowego odbiorcy. Że tak to kolokwialnie nazwę.
I o ile nie mam zamiaru twierdzić głupio, że kultura masowa to nie kultura, to jednak zalew tego typu tematyki trochę zniechęca mnie do zaglądania tutaj.
Dlatego proponowałabym wzięcie pod rozwagę rozdzielenia kategorii "film" oraz
kategorii "rozrywka telewizyjna". Albo jakoś tak...
W sumie to lepiej by bylo, gdyby seriale i programy telewizyjne byly oddzielone od filmow. A w ogole krew mnie zalewa i sie leje na wszystkie strony gdy w np. w watku o ulubionych filmach zaczyna pisac o housach, lostach i innych zabili go i uciekl w wersji hamerykanskiej (prison break)

Cytat:
Nieźle.
Polityki bym na "kulturalnie" nie wrzucała w ogóle, bo jakoś mi się polityka z kulturą nie kojarzy zupełnie (tu się odnoszę do propozycji Wyraka, nie Twojej Ewo).
Mi tez nie, ale Redakcji chyba juz tak:

Cytat:
Kultura(lnie) Szeroko pojęta kultura, sztuka, teatr, film, literatura, bieżące wydarzenia z życia politycznego itp.

Swoja droga, to na reanimacje tematyki politycznej to juz klade lache nieladnie mowiac - prosze zajrzec w watek polityka i zobaczyc co sie tam (nie) dzieje. Mialem tylko nadzieje, ze wydzielenie tego i owego by pomoglo, jeno contentu brak

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 09:06   #47
the_sania
Wtajemniczenie

jestem jak najbardziej za podziałem
Będzie estetyczniej, przejrzyściej. To chyba najważniejsze.

A i jestem za tym, żeby oddzielić filmy od seriali, bo jednak wątków serialowych jest bardzo dużo.

Wprowadzenie porządku, nikomu krzywdy nie zrobi. Może tylko pomóc i ułatwić korzystanie z kultura(lnie).

Marcelek 30.05.2011

Edytowane przez the_sania
Czas edycji: 2009-03-11 o 09:08
the_sania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 10:49   #48
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie to miałam na myśli mówiąc, że jest kultura wyższa i niższa . Chodziło raczej o to, że nie ma co się unosić i mówić, że serial M jak Miłość do kultury nie należy, skoro należy, a dokładnie do kultury niższej-masowej. Stąd też uważam, że wszelkie wątki serialowo-telewizyjne powinny się istotnie znaleźć na forum Kultura(lnie), ale może na innym podforum niż film; raczej coś w stylu "rozrywka telewizyjna".
Stary 2009-03-11, 11:18   #49
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

No to może po prostu zrobimy:
- film
- telewizja (tu będą mieścić się seriale, bo w końcu tam je oglądamy )
- muzyka
- literatura
- wydarzenia (?)
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 12:52   #50
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Mi tez nie, ale Redakcji chyba juz tak:

no właśnie od początku polityka miała być w kulturze, ale jakby się przyjrzeć to tak naprawdę rzadko tam trafia, może dlatego że mało komu się z kulturą kojarzy

Cytat:
Nie to miałam na myśli mówiąc, że jest kultura wyższa i niższa . Chodziło raczej o to, że nie ma co się unosić i mówić, że serial M jak Miłość do kultury nie należy, skoro należy, a dokładnie do kultury niższej-masowej. Stąd też uważam, że wszelkie wątki serialowo-telewizyjne powinny się istotnie znaleźć na forum Kultura(lnie), ale może na innym podforum niż film; raczej coś w stylu "rozrywka telewizyjna".

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
No to może po prostu zrobimy:
- film
- telewizja (tu będą mieścić się seriale, bo w końcu tam je oglądamy )
- muzyka
- literatura
- wydarzenia (?)
wydarzenia pewnie i tak będą trafiać w większości na plotkowe, wiec nie wiem czy przejdzie próba przerzucania ich tutaj... ale można spróbować

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-11, 12:56   #51
madiaa
Raczkowanie

Cytat:
Podoba mi się pomysł podziału na film, literatura, muzyka.

Zastanawiam się jednak, co wtedy zostanie w wątku ogólnym "Kultura"?
Wszystko to, co nie nadaje sie do dzialu muzyka, literatura, filmy....

Oj tak wydarzenia powinny znalesc sie tutaj. To tez kultura. O kulturze się dyskutuje, a nie plotkuje.
Mysle, ze filmy i tv powinno bys osobno, albo nawet zamiast filmy zrobic - kino. Bo w dziale filmy zaczna sie tworzyc watki serialowe, a w tv watki o programach kulturalnych, albo muzycznyh.

Edytowane przez madiaa
Czas edycji: 2009-03-11 o 13:00
madiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 13:04   #52
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mi tego nie tłumacz Poironizowałam sobie trochę, ale nie w Twoim kierunku, tylko w kierunku wątku, który niegdyś założyłam na technicznym - bo tam nikt nie rozumiał, że i taka "Ugly Betty" do kultury należy.
Bo ja też uczyłam się o kulturze niższej i wyższej na British studies i wiem, o co chodzi
Stary 2009-03-11, 13:07   #53
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madiaa Pokaż wiadomość
\

Oj tak wydarzenia powinny znalesc sie tutaj. To tez kultura. O kulturze się dyskutuje, a nie plotkuje.
Mysle, ze filmy i tv powinno bys osobno, albo nawet zamiast filmy zrobic - kino. Bo w dziale filmy zaczna sie tworzyc watki serialowe, a w tv watki o programach kulturalnych, albo muzycznyh.
No niby tak, ale to kwestia przyzwyczajenia, tak mi się wydaje, zazwyczaj jak ktoś zakłada wątek dotyczący wydarzeń bieżących wrzuca go na plotkowy

nazwa "Kino" może być, a druga "Seriale i telewizja" i wtedy już nikt nie będzie miał wątpliwości

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-11, 13:35   #54
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale mi tego nie tłumacz Poironizowałam sobie trochę, ale nie w Twoim kierunku, tylko w kierunku wątku, który niegdyś założyłam na technicznym - bo tam nikt nie rozumiał, że i taka "Ugly Betty" do kultury należy.
Bo ja też uczyłam się o kulturze niższej i wyższej na British studies i wiem, o co chodzi
No dobrze. W takim razie nie zrozumiałam tej ogólnokierunkowanej ironii .
Pewnie dlatego, że wątku na technicznym nie czytałam.
Stary 2009-03-11, 13:49   #55
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Świetny argument.

Wydarzenia powinny zostać na swoim miejscu, czyli na Plotkowym. Jak dla mnie nie mają nic wspólnego z kulturą. Chyba, że temat 'pobito Rihannę' (czy jakoś, nie pamiętam tytułu wątku) należy do kultury masowej. Okey, nie znam się.
Ale to też wydarzenie, jakby nie było.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 14:09   #56
madiaa
Raczkowanie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1139154 9]Świetny argument.

Wydarzenia powinny zostać na swoim miejscu, czyli na Plotkowym. Jak dla mnie nie mają nic wspólnego z kulturą. Chyba, że temat 'pobito Rihannę' (czy jakoś, nie pamiętam tytułu wątku) należy do kultury masowej. Okey, nie znam się.
Ale to też wydarzenie, jakby nie było.[/quote]
Jesli dla ciebie wydarzeniem jest pobicie rihanny to wspolczuje Ci A wiesz o tym ze są na swiecie i w Polsce wydarzenia kulturalne? Opener, woodstock, jarocin, a także przyznawanie nagrod artystom, fryderyki itp..

Pobicie rihanny to plotki,a nie wydarzenia. Doslownie moze to wydarzenie, ale nalezy ono do plotek. Ja troszke bardziej powazniej podchodze do rematu wydarzenia niż ty.Wybacz
I nie ma z czego sie smiac.

Edytowane przez madiaa
Czas edycji: 2009-03-11 o 14:11
Stary 2009-03-11, 14:11   #57
Konto usunięte

z sjp.pwn.pl:
wydarzenie
1. «to, co się wydarzyło»
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 14:14   #58
madiaa
Raczkowanie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1139201 0]z sjp.pwn.pl:
wydarzenie
1. «to, co się wydarzyło»[/quote]
Daj spokoj ze slownikami. W kulturze wydarzenie oznaczają jedno...."Wydarzenia Kulturalne" i lepiej żeby o tym pisalo sie tutaj niz na plotkowym, gdzie ludzie nie interesują sie tym na przyklad, czy Doda miala na sobie majtki.... Odzielmy powazne sprawy od blachych.

Edytowane przez madiaa
Czas edycji: 2009-03-11 o 14:23
Stary 2009-03-11, 14:18   #59
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli dla ciebie wydarzeniem jest pobicie rihanny to wspolczuje Ci A wiesz o tym ze są na swiecie i w Polsce wydarzenia kulturalne? Opener, woodstock, jarocin, a także przyznawanie nagrod artystom, fryderyki itp..
no le tego typu wydarzenie kulturalne spokojnie można przyporządkować do odpowiednich działów, do muzyki, do filmu ewentualnie zostawić w ogólnym jeśli do niczego by nie pasowały no i to jest oczywiste ze należą do kultury, nikt nie powinien mieć wątpliwości gdzie to umiescić

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-11, 14:23   #60
Konto usunięte

Cytat:
Daj spokoj ze slownikami.

Nadal nie widzę sensu w tworzeniu podfora 'Wydarzenia'.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości