|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
Pokaż wyniki sondy: Dzielimy, czy nie?
|
|||
| Tak |
|
110 | 86,61% |
| Nie |
|
17 | 13,39% |
| Głosujący: 127. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podział działu kultura(lnie)?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sztuka zostaje w ogólnym. A co z polityką w takim razie? Do plotkowego? W sumie i tak jak cos nasi genialni politycy wymyslą to jeździ sie po tym na plotkowym, wiec spokojnie mozna polityke wykopać
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś pisałam na technicznym o przeniesienie wątków o serialach na kulturę, ale dowiedziałam się, że takie "M jak miłość" czy inne "Losty" to nie jest kultura...
![]() Edit: O, tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=189383
Edytowane przez Germini Czas edycji: 2009-03-10 o 17:26 |
|
|
|
|
#34 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
edit: widzę że napisałam prawie to samo co Awia
|
||
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Germini - bo wiesz, kulture trzeba od seriali oddzielić
![]() Ale myślę, ze osobne podforum będzie idealne do tego celu. Pamietam, jak sie pojawił pomysł, zeby Kulturalnie w ogole powstało, teraz dojrzałam, by poprzeć jego podział. Moze nie wypowiadam się tu zbyt czesto, za to czesto zaglądam
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Jestem jak najbardziej za podziałem. Powiem nawet, że uważam taki podział za niemalże konieczny.
I tak trochę z innej beczki... proponowałam kiedyś na plotkowym podforum "Taniec"... czy taniec nie zalicza się poniekąd do kultury? Bo może tutaj pasowałoby takie podforum, co? Ale to już taka zupełnie luźna refleksja, nie liczę nawet na poparcie. ;p |
|
|
|
|
#37 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Wyniki sondy są obiecujące
mam nadzieję że przekonają Szefostwo
|
|
|
|
|
#39 | |
|
biegam dla Zabawy
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1137523 2]Jak pisałam na Technicznym, jestem na nie. Kultura(lne) nie jest bardzo obszerne, nie powstają co chwilę nowe wątki, bałaganu moim zdaniem nie ma. Znaleźć wszystko jest bardzo łatwo (wyszukiwarka się kłania).
Nie widzę potrzeby tworzenia podziałów. Też mi się tak wydaje, a jak już to skłaniałabym się, żeby: Cytat:
Jakoś razem z resztą kultury mi nie pasują. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masowa czy nie masowa to jednak kultura
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc, nie wiem jak moderatorzy rozwiążą problem wątków serialowych, bo jest ich naprawde mnóstwo
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Nie no, jasne, wybierzmy dodatkowego moda, który będzie decydował, co należy do kultury wyższej, a co do niższej. I tak oto "Requiem dla snu" znajdzie się na Kulturze, ale już z "Piłą V" won na Plotkowe!
|
|
#44 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie się wydaje że Kultura mimo wszystkich "ale" i tak najbardziej pasuje, jakkolwiek nie upieram się ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#45 | ||
|
Wiedźma
|
I obie dobrze piszecie.
![]() Cytat:
Seriale nie pasują, a programy typu Big Brother (przepraszam za brah aktualniejszego przykładu, ale jestem z tych nieoglądających telewizji) pasują? A disco polo pasuje? ![]() Dla mnie takie rozgraniczanie jest ryzykowne... ![]() Cytat:
|
|
|
#46 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Swoja droga, to na reanimacje tematyki politycznej to juz klade lache nieladnie mowiac - prosze zajrzec w watek polityka i zobaczyc co sie tam (nie) dzieje. Mialem tylko nadzieje, ze wydzielenie tego i owego by pomoglo, jeno contentu brak
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#47 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem jak najbardziej za podziałem
Będzie estetyczniej, przejrzyściej. To chyba najważniejsze. A i jestem za tym, żeby oddzielić filmy od seriali, bo jednak wątków serialowych jest bardzo dużo. Wprowadzenie porządku, nikomu krzywdy nie zrobi. Może tylko pomóc i ułatwić korzystanie z kultura(lnie).
Marcelek 30.05.2011 Edytowane przez the_sania Czas edycji: 2009-03-11 o 09:08 |
|
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Chodziło raczej o to, że nie ma co się unosić i mówić, że serial M jak Miłość do kultury nie należy, skoro należy, a dokładnie do kultury niższej-masowej. Stąd też uważam, że wszelkie wątki serialowo-telewizyjne powinny się istotnie znaleźć na forum Kultura(lnie), ale może na innym podforum niż film; raczej coś w stylu "rozrywka telewizyjna".
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
No to może po prostu zrobimy:
- film - telewizja (tu będą mieścić się seriale, bo w końcu tam je oglądamy )- muzyka - literatura - wydarzenia (?)
|
|
#50 | ||
|
Zakorzenienie
|
no właśnie
od początku polityka miała być w kulturze, ale jakby się przyjrzeć to tak naprawdę rzadko tam trafia, może dlatego że mało komu się z kulturą kojarzy ![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#51 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Oj tak wydarzenia powinny znalesc sie tutaj. To tez kultura. O kulturze się dyskutuje, a nie plotkuje. Mysle, ze filmy i tv powinno bys osobno, albo nawet zamiast filmy zrobic - kino. Bo w dziale filmy zaczna sie tworzyc watki serialowe, a w tv watki o programach kulturalnych, albo muzycznyh. Edytowane przez madiaa Czas edycji: 2009-03-11 o 13:00 |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poironizowałam sobie trochę, ale nie w Twoim kierunku, tylko w kierunku wątku, który niegdyś założyłam na technicznym - bo tam nikt nie rozumiał, że i taka "Ugly Betty" do kultury należy.Bo ja też uczyłam się o kulturze niższej i wyższej na British studies i wiem, o co chodzi
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nazwa "Kino" może być, a druga "Seriale i telewizja" i wtedy już nikt nie będzie miał wątpliwości
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Pewnie dlatego, że wątku na technicznym nie czytałam. |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wydarzenia powinny zostać na swoim miejscu, czyli na Plotkowym. Jak dla mnie nie mają nic wspólnego z kulturą. Chyba, że temat 'pobito Rihannę' (czy jakoś, nie pamiętam tytułu wątku) należy do kultury masowej. Okey, nie znam się. Ale to też wydarzenie, jakby nie było. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1139154 9]Świetny argument.
Wydarzenia powinny zostać na swoim miejscu, czyli na Plotkowym. Jak dla mnie nie mają nic wspólnego z kulturą. Chyba, że temat 'pobito Rihannę' (czy jakoś, nie pamiętam tytułu wątku) należy do kultury masowej. Okey, nie znam się. Ale to też wydarzenie, jakby nie było.[/quote] Jesli dla ciebie wydarzeniem jest pobicie rihanny to wspolczuje Ci A wiesz o tym ze są na swiecie i w Polsce wydarzenia kulturalne? Opener, woodstock, jarocin, a także przyznawanie nagrod artystom, fryderyki itp..Pobicie rihanny to plotki,a nie wydarzenia. Doslownie moze to wydarzenie, ale nalezy ono do plotek. Ja troszke bardziej powazniej podchodze do rematu wydarzenia niż ty.Wybacz ![]() I nie ma z czego sie smiac. Edytowane przez madiaa Czas edycji: 2009-03-11 o 14:11 |
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
z sjp.pwn.pl:
wydarzenie 1. «to, co się wydarzyło» |
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1139201 0]z sjp.pwn.pl:
wydarzenie 1. «to, co się wydarzyło»[/quote] Daj spokoj ze slownikami. W kulturze wydarzenie oznaczają jedno...."Wydarzenia Kulturalne" i lepiej żeby o tym pisalo sie tutaj niz na plotkowym, gdzie ludzie nie interesują sie tym na przyklad, czy Doda miala na sobie majtki.... Odzielmy powazne sprawy od blachych. Edytowane przez madiaa Czas edycji: 2009-03-11 o 14:23 |
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i to jest oczywiste ze należą do kultury, nikt nie powinien mieć wątpliwości gdzie to umiescić |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)