Oglądanie filmów bez lektora i bez napisów- pytanie do tych co tak oglądają - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-13, 11:51   #1
pandonapandona
Raczkowanie

Oglądanie filmów bez lektora i bez napisów- pytanie do tych co tak oglądają

Hej. Mam pytanie do osób które oglądają filmy angielskie bez napisów oraz bez lektora. Ile czasu wam zajęlo ( ile filmów po angielsku musieliscie oglądnąc), żeby wszytsko rozumieć co mówią w filmie?

Przyznam się ze jestem po filologii angielskiej ale mimo tego mam nie raz problem ze zrozumieniem wszystkich dialogów itd. Wszytsko zalezy jaki kto ma akcent i jak szybko mówi. Nie raz występują tacy aktorzy ze kompletnie nie rozumiem co mowia. W związku z tym ze wkurza mnie to ze nie raz nie rozumiem co jest mowione, wole wybierac filmy z lektorem. ( Z napisami nie ogladam bo mam problemy z ich sciagnieciem). Bardzo chcialabym sie przyzwyczaic do filmow bez lektora. Zastanawiam się czy kiedys (po ogladnieciu wiekszej ilosci filmow) bede rozumiala wszytsko, czy to raczej kwestia sluchu i zdolnosci słuchowych i nic juz nie da sie zrobic?

Bardzo prosze o opinie a jednoczesnie podzielenie sie wlasnymi doświadczeniami

Edytowane przez pandonapandona
Czas edycji: 2009-03-13 o 11:53
pandonapandona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 12:03   #2
Marbella85
Zakorzenienie

Dot.: Oglądanie filmów bez lektora i bez napisów- pytanie do tych co tak oglądają

Ja też jestem po anglistyce. Staram się oglądać filmy bez napisów i bez lektora właśnie ze względu na praktykę. Na początku studiów też nie rozumiałam wszystkiego, jak oglądałam film z napisami to nie koncentrowałam się czasami na obrazie tylko na tych napisach; lektor odpada, nie lubie. Czasami nie moge tylko zrozumiec afroamrykanow, ale to tez zalezy od filmu, slangu, no ze zrozumieniem Willa Smitha czy Morgana Freemana problemów nie mam. Poza tym ogłądanie bez napisu czy lektora pozawala na wyłapanie wielu ciekawych perełek jezykowych, ktorych w innych okolicznosciach sie raczej nie usłyszy. Mogę powiedzieć, że rozumiem srednio 99% filmu anglojęzycznego. Ale jak napisałam wszystko zalezy od filmu, moja kolezanka, ktorej angielski jest raczej słaby obejrzała ze mna "Sen Cassandy" Woody Allena i zrozumiała wszystko tak jak ja, ale to tez kwestia tego, że mowia tam pieknym brytyjskim akcentem, niemalże RP.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 12:33   #3
wesna
Wtajemniczenie

Dot.: Oglądanie filmów bez lektora i bez napisów- pytanie do tych co tak oglądają

Chyba nie ma takiego miernika, który stwierdzałby po ilu obejrzanych filmach, zrozumiesz je bez lektora bo to jest uzależnione od naprawde licznych niuansów. Począwszy od akcentu, skończywszy na ilość idiomów i slangu.

Ja wyrobiłam sobie umiejętność oglądania filmów bez lektora na amerykańskich serialach typu House, Gossip Girl, Dexter. Dialogi tam są proste i wzorcowo wypowiedziane, aktorzy używają idiomów i czasem mówią dość poetycko i "metaforycznie", ale z kontekstu łatwo wywnioskować co powiedzieli. Dodatkowo, jeżeli obejrzysz ileśtam odcinków z tymi samymi aktorami i przyzwyczaisz się do ich głosu, to później przeszkadza Ci lektor i napisy. Jak ważna jest gra głosem doceniasz dopiero wtedy, jak wyłączysz wszelkie tłumaczenia, nie wspominając o lektorze.

Moja rada? Całkowicie zrezygnować z lektora. Nawet nie wiesz ile tracisz przez ten zagłuszający wszystko głos . Na początek najlepiej obejrzeć kilka filmów z napisami, później stopniowo napisy eliminować w tych filmach, gdzie dialogi są prostsze. Mój wykładowca powtarzał, że trudne filmy należy najpierw obejrzeć z napisami, a później obejrzeć drugi raz, bez napisów - efekt murowany. Na mnie się to jednak nie sprawdza, bo nie znoszę oglądać 2 razy tego samego.

Co do ściągania napisów. To naprawde proste! Możesz ściągać napisy z programu napiprojekt, albo bezpośrednio ze strony napisy.info. Niektóre programy na platformach cyfrowych (alekino, hallmark, canal+, hbo) umożliwiają wyłączenie lektora...
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 12:39   #4
pandonapandona
Raczkowanie

napi projekt mam ale cos mi sie z nim pochrzanilo. Gdy chce pobrac napisy to wyskakuje mi okienko ze minelo 69 dni i ze baze wspoltworza wszyscy i ze powinnam dodac jakies napisy czy cos w tym stylu. I potem komuniktat ze nie znaleziono napisow. A ogladam filmy dosyc popularne np requiem dla snu czy pamietnik. I dziwne ze nie znajduje tych napisow. Nie wiem co jest z tym programem u mnie :/

A znow z tej strony napisy. info to nie umiem tego scoagnac bo tam sa rozne napisy w roznych jakby formatach czy cos takiego i nie wiem ktory format mam wybrac ( odtwarzam w all p;layerze) i w ogole to przychodzi nierozpakowane. Trzeba to rozpakowac? Jak to sie rob i?Ja nie znam sie tak na komputerach i w tym problem
Stary 2009-03-13, 12:53   #5
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pandonapandona Pokaż wiadomość
napi projekt mam ale cos mi sie z nim pochrzanilo. Gdy chce pobrac napisy to wyskakuje mi okienko ze minelo 69 dni i ze baze wspoltworza wszyscy i ze powinnam dodac jakies napisy czy cos w tym stylu. I potem komuniktat ze nie znaleziono napisow. A ogladam filmy dosyc popularne np requiem dla snu czy pamietnik. I dziwne ze nie znajduje tych napisow. Nie wiem co jest z tym programem u mnie :/
To nie program jest zły, tylko ty coś źle robisz . Poczytaj instrukcję i pokombinuj dalej.

Cytat:
A znow z tej strony napisy. info to nie umiem tego scoagnac bo tam sa rozne napisy w roznych jakby formatach czy cos takiego i nie wiem ktory format mam wybrac ( odtwarzam w all p;layerze) i w ogole to przychodzi nierozpakowane. Trzeba to rozpakowac? Jak to sie rob i?Ja nie znam sie tak na komputerach i w tym problem
Tak, musisz je rozpakować. Tam praktycznie wszystkie napisy (jakieś 75%) są pod allplayera. A jak coś źle ściągniesz to nic się nie stanie - komputer nie eksploduje . Więc trzeba eksperymentować...
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 13:03   #6
pandonapandona
Raczkowanie

Wesna jak to sie rozpakowuje. Co trzeba zrobic i czy to zajmuje duze czasu?
Stary 2009-03-13, 13:10   #7
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Na studiach nieraz wlasnie ogladalam filmy bez napisow i lektora ale odczuwalam taka presje, ze musze bo filologia.
Czyli skupiasz sie i zamiast cieszyc sie z filmu to robisz sobie dodatkowe zajecia z listeningu.

Pozniej wyjechalam, gardze polska telewizja , ogladam tylko to co w UK w telewizji jest (a ogladam duzo tv, a nawet jak nie ogladam tv w tle) , filmy z chlopakiem Anglikiem to wiadomo jakie i to poprostu jest naturalne.

Nie czujesz tej presji i to samo przychodzi.

Skup sie na przyjemnosci, nawet jak czegos nie zrozumiesz co do slowa to jak w zyciu - 'zalapiesz o co chodzi'.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 13:33   #8
Melissa7
Raczkowanie

GG do Melissa7

Cytat:

Trzeba to rozpakować za pomocą programu np Winrar, a jak - robisz dwuklik na archiwum, otwiera Ci się automatycznie Winrar, i najprościej: klikasz w "pomocnik" , wskazujesz gdzie mają zostać wypakowane pliki (najlepiej folder z filmem) -> OK. I gotowe, nic trudnego
Melissa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 13:39   #9
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Wesna jak to sie rozpakowuje. Co trzeba zrobic i czy to zajmuje duze czasu?
Klikasz prawym na ta ikonkę i wybierasz wypakuj.

Nie wiem, jak jest z all playerem, bo korzystam z Media Player Classic, ale ja robię tak: włączam film, rozpakowane napisy w pliku tekstowym wrzucam do programu odtwarzającego film i napisy się automatycznie ładują. Kiedyś zmieniałam nazwę pliku z napisami na taką samą, jak filmu, ale to była bezsensowna robota

Jeśli chcesz więcej rozumieć, to proponuję po pierwsze zrezygnować z lektora. Ja ogólnie nie cierpię filmów z lektorem. Już nawet lepiej oglądać z polskimi napisami, niż z lektorem.
Jak już dziewczyny powiedziały, na początku oglądaj z angielskimi napisami, a po jakimś czasie wdrożysz się bardziej w język Możesz zacząć od brytyjskich filmów czy seriali i stopniowo poszerzać swój repertuar.
Dr House może nie jest takim dobrym wyborem na początek, bo dużo tam terminów medycznych
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 13:59   #10
pandonapandona
Raczkowanie

Dziewczyny a skad w ogole sciagacie seriale? Z jakich stronek?
Stary 2009-03-13, 14:06   #11
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Ja nie jestem po żadnej filologi, a oglądam filmy bez lektora i napisów.
Lektora/dubbingu nie cierpię, napisy czasami włączam. Z początku miałam małe problemy, ale szybko się przestawiłam i teraz rozumiem właściwie wszystko.
A zaczęłam właśnie od angielskich napisów - ściągnęłam włoski film, który jeszcze u nas nie wszedł do kin, no a że włoskiego ni w ząb to musiałam napisy angielskie. A potem jakoś poszło.

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2009-03-13 o 14:07
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 14:24   #12
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
(...)Jak już dziewczyny powiedziały, na początku oglądaj z angielskimi napisami, a po jakimś czasie wdrożysz się bardziej w język Możesz zacząć od brytyjskich filmów czy seriali i stopniowo poszerzać swój repertuar.
Dr House może nie jest takim dobrym wyborem na początek, bo dużo tam terminów medycznych

Angielskie napisy na początku bardzo pomagają. Pozatym jak widzisz tekst i go słyszysz podobno lepiej się zapamiętuje.
A House faktycznie jak się nie zna medycznego angielskiego może być problemem.
A kwestia, że nie wszystko wyłapujesz - z biegem czasu jest lepiej, ale i tak zdarzają mi się aktorzy, których nie rozumiem, czy też za szybkie dla mnie dialogi. Ale coraz mniej jest takich sytuacji.
Nie jestem po anglistyce, ale w ramach praktyki oglądam sobie 2-3 filmy/seriale w tygodniu w oryginale.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 15:47   #13
awia
Zakorzenienie

Ja konczę filologię, czesto filmy oglądam bez napisów, jak już to z angielskimi (np Trainspotting bez napisów to masakra )
Tak samo z serialami, Housa ogladam z angielskimi, a np CSI Miami bez.
Nie lubię polskich napisów, często ze względu na błędy. Z lektorem nie oglądam wcale, gdyż większość dialogów jest tam zwyczajnie wycięta.

Jesli słuchanie zawsze stanowiło dla Ciebie problem, to raczej nie licz na to, ze kiedyś będziesz rozumieć wszystko. Po prostu mozesz być fizycznie niezdolna do pełnego zrozumienia ze słuchu.

Jesli chcesz ćwiczyć to wróc do starych seriali angielskich typu The Fawlty Towers czy Allo Allo.
Poza tym wspomniane amerykańskie seriale, choć najlepiej nie medyczne.
Angielskie napisy mozna sciagnac chocby stąd:
http://www.tvsubtitles.net/

Serial - choćby Desperate Housewives.
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 16:41   #14
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Hej. Mam pytanie do osób które oglądają filmy angielskie bez napisów oraz bez lektora. Ile czasu wam zajęlo ( ile filmów po angielsku musieliscie oglądnąc), żeby wszytsko rozumieć co mówią w filmie?

Przyznam się ze jestem po filologii angielskiej ale mimo tego mam nie raz problem ze zrozumieniem wszystkich dialogów itd. Wszytsko zalezy jaki kto ma akcent i jak szybko mówi. Nie raz występują tacy aktorzy ze kompletnie nie rozumiem co mowia. W związku z tym ze wkurza mnie to ze nie raz nie rozumiem co jest mowione, wole wybierac filmy z lektorem. ( Z napisami nie ogladam bo mam problemy z ich sciagnieciem). Bardzo chcialabym sie przyzwyczaic do filmow bez lektora. Zastanawiam się czy kiedys (po ogladnieciu wiekszej ilosci filmow) bede rozumiala wszytsko, czy to raczej kwestia sluchu i zdolnosci słuchowych i nic juz nie da sie zrobic?

Bardzo prosze o opinie a jednoczesnie podzielenie sie wlasnymi doświadczeniami
Ogladam bez lektorow i napisow od x lat, kwestia osluchania z angielskim. Oczywiscie ze z czasem i praktyka bedzie Ci latwiej.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 16:49   #15
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

http://www.etutor.pl/kursy-angielskiego/bezplatne/

trzeba sie zarejrestrować, niestety

Rozumiecie te zdania?
Wszystkie.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 16:53   #16
ulinkaaa
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1142423 1]Ja nie jestem po żadnej filologi, a oglądam filmy bez lektora i napisów.
Lektora/dubbingu nie cierpię, napisy czasami włączam. Z początku miałam małe problemy, ale szybko się przestawiłam i teraz rozumiem właściwie wszystko.
A zaczęłam właśnie od angielskich napisów - ściągnęłam włoski film, który jeszcze u nas nie wszedł do kin, no a że włoskiego ni w ząb to musiałam napisy angielskie. A potem jakoś poszło. [/quote]

Ja rowniez robilam w taki sposob, a filologii angielskiej nie skonczylam, to rzeczywiscie kwestia praktyki i osluchania moim zdaniem.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 18:14   #17
lilithin
Wtajemniczenie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;11427249]http://www.etutor.pl/kursy-angielskiego/bezplatne/

trzeba sie zarejrestrować, niestety

Rozumiecie te zdania?
Wszystkie.[/quote]

Zdania pewnie widać dopiero po rejestracji?
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 18:41   #18
illuvies
Wtajemniczenie

Ja odkąd miałam wpływ na to, czy chcę oglądać film z lektorem, czy z napisami, wybierałam napisy, szczególnie jeśli chodzi o angielski. Osłuchałam się trochę, napisy mnie wspierały, potem wyjechałam do Wielkiej Brytanii. Żyłam z angielskim na co dzień, więc oglądanie filmów po ang., bez polskich podpowiedzi, nie stanowi już dla mnie problemu.
Kwestia praktyki.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 23:03   #19
Cieplolubna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Moja rada? Całkowicie zrezygnować z lektora. Nawet nie wiesz ile tracisz przez ten zagłuszający wszystko głos . Na początek najlepiej obejrzeć kilka filmów z napisami, później stopniowo napisy eliminować w tych filmach, gdzie dialogi są prostsze.
Lepiej bym tego nie potrafiła ująć

Odkąd w miarę rozumiem po angielsku, lektor w tv zaczął mnie irytować i próbowałam usłyszeć fragmenty wypowiedzi oryginalnej, kiedy skończył/jeszcze nie zaczął czytać. Ale przestawienie na film ze słuchu to duży szok, faktycznie warto najpierw oswoić się z napisami po angielsku, a potem starać się oglądać już bez nich.

W zeszłym roku zobaczyłam w tv serial "Dr House" (House MD) i stwierdziłam, że jest nawet znośny, ale trochę głupawy. Jakiś czas później obejrzałam odcinek przez internet (w oryginale) i... zakochałam się w tym serialu Lektor zagłuszał grę głosem, która stanowi 3/4 postaci, nie mówiąc już o tragicznym tłumaczeniu...

Jeśli chodzi o mój background językowy, to nie zdecydowałam się na anglistykę, mimo że dostałam się na dzienne, bo wybrałam w końcu inne studia, ale generalnie nie mam problemu z oglądaniem w oryginale. Może przez to, że jeszcze w LO miałam dużo ćwiczeń z wykorzystaniem fragmentów wiadomości albo programów z angielskiej lub amerykańskiej telewizji

Ciężko zrozumieć slang i wszystkie idiomy, ale nie musisz rozumieć wszystkiego słowo w słowo - zresztą prędzej czy później oglądając w oryginale poznasz nowe słówka/idiomy i następnym razem zrozumiesz więcej
Cieplolubna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 00:09   #20
paula78
Zakorzenienie

Lektor ,dubing to przeklenstwo.
psuje caly klimat filmu,serialu .

przyznam ze duuzzooo sie nauczylam z ogladania filmow bez lektora ,nawet jesli mam napisy to z nich nie korzystam ,nauka w szkole to zupelnie co innego niz rozmowy serialowo-filmowe.

na prawde polecam ogladanie bez lektora, moga napisy leciec ale starajcie sie nie czytac,ew. zatrzymywac sprawdzac,zapisywac itp.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 10:38   #21
cherry-lady
Wtajemniczenie

Najlepiej oglądać z angielskimi napisami!
cherry-lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 14:04   #22
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ja kończę italianistykę, ale angielskiego uczyłam sie przez więcej niż połowę życia.

Angielski - często oglądam seriale komediowe, które moge sobie puścić albo z lektorem, albo w oryginale. Seriale typu "Co ludzie powiedzą" są świetne do osłuchania się, ponieważ aktorzy mowią tam wyraxnie i niezbyt szybko. Ostatnio oglądałam w ten sposób "Elzbietę, Złoty wiek" oraz "Prestiż". Niby film leciał z napisami, ale postanowiłam nie patrzeć na napisy i po kilku minutach "zaskoczyłam" i zaczęłam rozumiec prawie wszystko. Oczywiści enie każde słowo, ale rozumiałam sens tego, co się działo i o czym rozmawiano.

Włoski - tu rzecz dziwna, ale znacznie łątwiej mi zrozumieć wiadomości we włoskiej telewizji (gdzie jak wiadomo mówią dość szybko) niż jakiś włoski film. Ale jeśli chodzi o włoski, to Włosi mowią tak róznymi akcentami, że czasem jednego aktora rozumiem co do słowa, a gdy mówi inny aktor, nie jestem w stanie nawet wyłapać sensu zdania, bo wręcz nie rozróżniam słów (niektórzy mowiąc strasznie "szeleszczą")

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 17:00   #23
sugarcane
Zadomowienie

Hmmm, ja większość filmów oglądam bez lektora. Oczywiście, nie rozumiem wszystkiego, ale staram się wyłapywać poszczególne słowa czy wyrażenia nie do końca dla mnie jasne z kontekstu. Przygotowuję się do CAE i uważam takie oglądanie filmów za formę nauki .
Oglądając kino inne niż anglojęzyczne często ściągam sobie napisy po angielsku - np. nie oglądałam żadnego filmu Godarda z polskimi napisami.
Polecam .
sugarcane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 23:39   #24
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Filmy, które oglądam w kinie po kilkanaście razy, wchodzą mi do głowy na tyle, że potem mogę nie patrzeć już na napisy, a i tak wszystko rozumiem. Ale myślę, że raczej nie o to chodziło

Generalnie jednak staram się często oglądać coś tylko w języku angielskim, żeby sprawdzić na ile jestem w stanie to zrozumieć. Nie jest tak źle - praktyka czyni mistrza
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 01:00   #25
bartosia
Raczkowanie

A znow z tej strony napisy. info to nie umiem tego scoagnac bo tam sa rozne napisy w roznych jakby formatach czy cos takiego i nie wiem ktory format mam wybrac ( odtwarzam w all p;layerze) i w ogole to przychodzi nierozpakowane. Trzeba to rozpakowac? Jak to sie rob i?Ja nie znam sie tak na komputerach i w tym problem [/quote]

ja radze sciagnac program "BESTplayer" on automatycznie wyszukuje napisow do twojej wersji filmu. jest tam zakladka "napisy" i "szukaj w internecie" napewno sobie poradzisz
bartosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 17:30   #26
Ashmira
Rozeznanie

Też kończę anglistykę, ale filmy bez lektora i napisów starałam sie oglądać od samego początku nauki. Zaczynałam od głupot jak "Room riders" itp. Jeżeli nie rozumiałam jakiegoś fragmentu filmu to potem doczytywałam sobie w transkrypcji Teraz rozumiem prawie wszystko, a jak dosłyszę jakieś ciekawe słówko, którego nie znam to go potem szukam. Faktycznie na początku trzeba sie przyzwyczaić do sposobu mówienia aktorów, ale myślę, ze podobnie jest z polskimi filmami. Jedyne co faktycznie może być problemem to nie tyle akcent, co np. slang. Ostatnio oglądałam film o gangach z Nowego Yorku i momentami nie do końca wiedziałam o co chodzi

06.07.2013
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 03:35   #27
All_that_jazz
Zakorzenienie

Mój facet nie znosi angielskiego-po ok roku codziennego oglądania seriali rozumie już niemal wszystko.
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 20:51   #28
tranqil babe
Wtajemniczenie

Ja jak tylko moge ogladam w oryginale, angielski na studiach miałam jedynie 2 lata a potem spedzilam rok w Anglii, moj ang.perfekcyjny nie jest ale z rozumieniem nie mam wiekszych problemow Co do filmów to wszystko zalezy od filmu, sa takie ktore rozumiem w 100% i sa takie do ktorych musze miec napisy(np jakies amerykanskie sensacyjne produkcje gdzie co drugie slowo to jakis slang, tudziez jezyk bardzooo "uliczny" , o nie, niegenerlanie wole angielski od "amerykanskiego" choc wiele osób twierdzi ze to ten drugi jest łatwiejszy w zrozumieniu....

Lubie szczegolnie ogladac seriale w oryginale, bardzo polecam little britain, Jest niesamowicie smieszny i satyryczny, mysle ze w jego przypadku tłumaczenie duzo by odjęło . Plus taki ze mozna tam uslyszec najrozniejsze formy angielskiego tak wiec jest niezla szkolą

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

tranqil babe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości