|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - część VII ::..
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3572 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj znowu próbuje utrzymać posiłki o równych, godzinach, wczoraj było dobrze do obiadu (nastawiłam sobie przypomnienie), ale później to tak różnie
![]() No ale nie poddaje się i nadal próbuje: Ś: 8.00 P: 12.00 O: 15.00 P: 18.00 K: 20.00 Może być?
![]() |
#3573 |
Rozeznanie
|
jak dla mnei OK
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
CZOSNKOWA ZUPKA Składniki 1cebulka, kilka ząbków czosnku-wszystko zalezy od tego kto jak lubi zosnek,oliwa, wywar drobiowo-warzywny, por, chuda wędlinka kilka surowych jaja, grzanki z chlebka razowego, natka pietruszki i koperek Sposób przygotowania: cebulkę wraz czosnkiem szlimy na oliwie zalewamy wywarem, doprawiamy do smaku i gotujemy około 30 minut, całość blenderujemy dla uzyskania jednolitej masy, na gotującą się zupe wrzucamy roztrzepane jajka. Wędlinkę przysmazamy na teflonoej patelni, robimy grzanki Do miseczki wsypjemy podsmażoną wędlinkę trochę poszatkowanego pora, grzanki i zalewamy zupka MNIAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bardzo dobra, ale te jajeczka mi się ścięły.Może źle coś zrozumiałam? ![]() Edytowane przez goosia207 Czas edycji: 2009-03-13 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3575 | |
Wtajemniczenie
|
ja tez.
Cytat:
![]() a co do obiadku to była faktycznie buła i butelka soku pomidorowego (szykowane na szybko bo poprzedniego dnia nie zrobilam sobie obiadu do pracy) ale powiem szczerze ze o dziwo najedzona bylam normalnie dieta tu jest jedna i do tego skuteczna a cwiczen tez sobie nie odmawiamy jak dla mnie tez normalnie nie mam dzis co czytac gdzie wszystkie gaduły sie podzialy?? za poł godzinki koncze i jade po zakupki na weekened bede miala speszial goscia najprzystojniejszego 5 latka ![]() ale sie ciesze ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3576 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Talerzyki moje sa male w porownaniu do duzych i troszke wieksze niz male, co w zwiazku z tym teliczku? Sugerujesz, ze ja jem za malo czy ty za duzo? ![]() Mi zaparcia przeszly kompletnie jak wprowadzilam na dwojce wiecej wegli i wiecej pije. Chyba narazie zrezygnuje z kolonoskopii ale popytam o ta komputerowa w mojej okolicy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do posilkow Agi to moze kwestia jest taka, ze je jak ja wczesniej - za duzo a za rzadko. Ja jadlam 3 razy dziennie ale straszne porcje. Czulam sie ociezala i co schudlam to nadrobilam. I wciaz wazylam albo 56kg albo 54kg. Nie moglam utrzymac 54kg caly czas. Teraz eksperymentuje z przyspieszeniem metabolizmu i mniejszymi a czestszymi porcjami. Ogolnie jem wiecej ale znacznie dluzej bo od 8 do 22-giej. Tylko nie wiem czy dam rade jesc tak jak wroce do pracy ![]() Cytat:
![]() ![]() Piszcie cos, bo jak telik rzecze - nie ma co czytac "kwasny: Ja ostatnie zakupy bede robic dzis. Juz wstepnie spakowana jestem i jak zwykle problem z pomieszczeniem sie, zwlaszcza, ze mikser biore ze soba ![]() ![]() Milego popoludnia ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie wyszły takie lane kluski ![]() Ale ze mnie kucharka ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3578 |
Zakorzenienie
|
Witam,
dołączam do Was, chcę schudnąć do wakacji tak 9-10 kg. No i ten tydzień tak już trzymam się. Zero cukru, dużo wody mineralnej, czerwona herbata, itp, ale pewnie pasowałaby jakaś dietka. I zamierzam zacząć SB, teraz tylko muszę przepisy poszukać, i jakos wytrzymać to... a efekt będzie zadowalający. No i dzisiaj zaczynam biegać. ;P |
![]() ![]() |
![]() |
#3580 |
Zakorzenienie
|
W najnowszym SHAPE jest duza reklama nowej ksiażki Turbo i krotki tekst kilka stron później zaczynajacy sie od słów: Znamy najlepsza diete odchudzajaca....
Moze dzieki tym wzmianka o superdiecie przybędzie nowych plazowiczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Zadomowienie
|
Loj faktycznie spokoj dzis. Ja jeszcze jutro zakrt w pracy i mam nadzieje, ze przyszly tydzien przyniesie rozwiazania kilku spraw, bo inaczej mozg mi eksploduje z napiecia.
Paprak tak na zakwasie i to caly czas tym samym zrobionym jakies ponad 3 tygodnie temu ![]() ![]() Co do wielkosci posilkow... Ja widze, ze jem mniej, ale to z racji wprowadzenia duzej ilosci surowych warzyw. Jakby zapycham sie salatkami. Tak jak dzis - dwie plaskie lyzki ryzu, dwa srednie, jak nie male filety sandacza, i sporo surowki z kapusty pekinskiej, fasoli, fety i ogorka. Nie wiem, czy to dobra droga. Sniadanie pomijajc chleb mocno bialkowe, do omleta na wieczor warzywa w sporej ilosci. Chcialabym, zeby ktos ocenil, ile zjadam kalorii, bo kurcze jak sama do tego siadam, to nijak nie daje rady... ![]() ![]() ![]() Zreszta mam zamia wprowadzic wiecej wegli, nie tylko na sniadanie, ale tez w miedzyczasie czy na obiad. Widze, ze opanowalam ssanie po owocach ![]() I do konfesjonalu. Zdjecia tylko glownych posilkow i dorzucam fotke chleba (niezmiennie jestem dumna, ze mi wychodza i to coraz lepsze), bo przekaski jedzone w trakcie dnia, w drodze do domu itp. sn: trzy komki chlebka z czym, to widac + pol jajka + pasta z makreli z fasola, cebulka, szczypiorkiem, majonezem i jogurtem p: wiesniak i ok. 10 orzeszkow ziemnych o: dwa filety z sandacza pieczone z tymiankiem i cytryna, dwie plaskie lyzki ryzu, salatka z pekinki, fasoli bialej, czarnej i czerwonej, ogorka i fety i cebuli p: jablko i 1/4 jablka, marchewka i plaster twarogu k: omlet z pieczarkami, cebula, czosnkiem, serem na salacie z papryka i ogorkiem Da ktos upust mojej ciekawosci i powie, ile to kcal ![]()
#3582 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a teraz szybka spowiedz 1)czekoladowa owsianka z oteami, slonecznikiem, 1 suszona morela i jogurtem balkanskim light 2)jajo na twaro+2 plastry szynki+troche majonezu+ziolka 3)salatka ze szpinaku, pokruszonej fety, pomidorka suszonego i uprazonymi(przypalonymi w przypadku telika) orzeszkami pinii skropione olejem archaidowym 4)wiesniak z rzodkiewka i szypiorkiem, sok marchewkowy 5)supa pomidorowa z kawalkiem zgrillowanej papryki i paseczkami piersi indyka z lyzka jogurtu balkanskiego miedzyczasie 1 kostka czekolady baaardzo gorzkiej ![]()
![]() |
#3583 |
Wtajemniczenie
|
effo widze, ze zaczelas jadac podobnie jak ja czyli z naciskiem na warzywa. Tez nie wiem czy to dobra droga ale juz 3 lata sie mocuje z SB i moje spostrzezenia wprowqadzam w zycie. Glownie to nie przejadac sie na raz ale nie dopuszczac do uczucia glodu. Mi sie bardzo podoba Twoje menu, zwlaszcza, ze jest urozmaicone. Ja nie moge rozwinac skrzydel bo nie bede zagracac tesciowej kuchni. Ale jak wroce do domu to probuje Twoja zupke z miesem mielonym oraz ta surowke z dwoma fasolami, pekinska i feta bo takie rzeczy uwielbiam
![]() teliczku talerzyki nie musza byc mniejsze tylko jesli masz jakies wyjatkowo duze to nakladaj na nie tak jak np. w restauracjach dostajesz posilki czyli nie wypchane po brzegi a ladnie zagospodarowane na czesci talerzyka. Ja jem na mniejszych bo wiem, ze ile nie naloze to zjem - jem ile jest i nie zostawiam nigdy niczego, nawet jak czuje sie syta ![]() Ja wlasnie wrocilam z zakupow - prezenty zrobione. 13 okazal sie pomyslny ![]() Slodkich snow i milego poranka ![]() edit: fru w linku wklejonym kiedys przez ilonke wyczytalam, ze powinnas jesc trzy razy dziennie orkisz. Jednak nie mieszany z innymi zbozami. Moze sprobujesz tej terapii ![]() Ja wklejam swoje menu: 1. Jajecznica, poltorej mini bagietki razowej, mizeria, korniszon 2. Salatka z tunczyka, czarnego ryzu, papryki wloskiej, korniszona, cebulki i majonezu 3. Spaghetti z miesem mielonym drobiowym 4. Jablko 5. Salatka z tunczyka i coleslaw 6. Winko czerwone Edytowane przez paprak Czas edycji: 2009-03-14 o 04:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#3584 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u papraczka wychodzi mi tylko 1300, ale nie wiem ile tego winka i jak ten sosik do spagetti robiony, no i colasław nie wiem dokładnie?
Edytowane przez telik Czas edycji: 2009-03-14 o 07:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3585 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Od dzis wracam do regularnego basenu w koncu ![]()
![]() |
#3586 | |
Raczkowanie
|
i dobrze bo mam malo do nadrobienia w lekturze
![]() Witam wszystkie Bikiniary ! Ranu julek... alez mnie wcielo na kilka dni. Takiego sajgonu to jeszcze nie mialam. Przez ostatnie kilka dni, nie wiedzialam w co mam rece wlozyc !! Na szczescie weekend. Cytat:
![]() Upieklam chlebek z przepisu Ilonki , ten sam ktory upiekła tez Effa, podążając za cennymi radami dziewczyn. Udalo sie. Jestem pełna podziwu. Co prawda zastosowałam mąke pszenna o niższym typie, ale to dlatego ze nie mogłam znależć w Krakowie pszennej powyżej 1850 :/ Co za miasto , przysiegam. Niby taka metropolia ![]() ![]() W młynie kupiłam sobie narazie orkisz graham o jakims najwyzszym typie. Wiec sprobuje na niej dzisiaj upiec kolejny bochenek. Pisałas Effa ze do takiej mąki trzeba wiecej wody ?? Dodajesz jej na oko ? Czy w jakichs konkretnych proporcjach . Do zaczynu pewnie daje sie tyle co w przepisie u Ilony , tak sadze bo to mąka zytnia razowa - wiec mysle ze dam dzisiaj własnie 300g. wody. Potem do ciasta wlasciwiego wg przepisu nalezy dodac 400g wody...no i tu mam zonka... duzo wiecej dajesz? Wogole to pyszny ten chleb, na prawde. Poszedl tak szybko. Az mi bylo szkoda. ![]() Zwiekszylam sobie tez wegle w tym tygodniu. Troche sie bałam, bo w poprzedni weekend u Tesciow najadlam sie jak dzika swinka, staralam sie jesc w miare zgodnie ale i tak siedzielismy prawie caly czas przy stole wiec polowa mojej soboty poprzedniej to byl jeden wielki posilek, bo o regularnych godzinach mowy nie bylo raczej. Siedzialam i podjadalam. A to plasterek szynki, a to warzywko, a to obiadek, a to sledzik... na samo wspomnienie o tym jestem przejedzona ![]() Po weekendzie mialam taki duzy brzuch ze spokojnie moglam udawac cięzarowke ![]() Rodzina prosi zebym juz nie chudla hahaha. A ja bym chciala jeszcze z 5kg.. rozkladam to w dosc dlugim czasie bo chcialabym ta 5 zrzucic do konca wakacji. Boje sie ze moja suknia bedzie kiepsko lezec. Jakby nie bylo zamawialam w grudniu, bylam wtedy jakies 6 kg ciezsza. Zamowiono rozmiar 42, a tymczasem mam w rozmiarowce klasycznej juz 38. W maju mam przymiarke, pierwsza, zobaczymy czy beda musieli ja drastycznie zmniejszac. Mam nadzieje ze nie straci fasonu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co tu jeszcze... aaa .. że zwiekszyłam ilosc wegli... no tak. Jadam weglowo białkowe sniadania. codziennie jadlam chlebek. W czasie gdy moj sie robil, kupilam taki na zakwasie na mace graham i razowej w Tesco. Tez byl bardzo dobry. No wiec codziennie te 1-2 kromeczki chlebka , do tego zawsze ser bialy ( jakies 3-4 plastry w twarozku lub na sucho , warzywko jakies, i albo jajko na twardo , albo jajeczniczka z 1 jajka. Musze powiedziec ze mnie to dosc mocno syci. Moglabym spokojnie ograniczyc wielkosc sniadania , tylko ze ja sie boje uczucia glodu jak Amerykanie terrorystow wiec jem duzo na sniadanie ![]() Owsianke zjadlam raz i bylam glodna niestety. Ale moze dalam za malo platkow, bo troche sie balam, ze bede miec niedobre ciągoty. Na przekaske jadalam zawsze owoc z serkiem topionym, ostatnio zatesknilam tez za wiesniakiem (niewiarygodne) wiec go wczoraj wcielam z kilkoma nerkowcami. Na obiad postanowilam robic salatki - najlepiej i najszybciej mi sie je przygotowuje dzien wczesniej i spozywa w pracy dnia nastepnego. Dodawalam do nich zawsze albo tynczyka, albo pokrojona szynke, czy miesko duszone. Bo dla mnie obiad bez mieska w salatce to nie obiad ![]() Ugotowalam sobie tez zupe pomidorowa i wrzucilam do niej fasolke czerwona (haha ale mix) i dodalam troche makaronu z pelnego ziarna. Wiec mialam ja przez kilka dni w jadlospisie. Generalnie staralam sie jesc weglowo bialkowe sniadanie, przekaske pierwsza owocowo - bialkowa, obiad z odrobina wegli ( bo do salatek dodałam sobie troche kuskusu) a reszte dnia to warzywa i miesko. Zrezygnowalam z coli zero ( do tej pory wypijalam w ciagu dnia jakies 2 szkl.), zastapilam ja woda gazowana z cytryna lub limonka ( sama dodawalam ). Lubie niestety gazowane napoje. Wiec wode pilam z gazem. Co jeszcze.. aa zrezygnowalam prawie z deserow. Stwierdzilam ze jesli poczuje glod ( bo ostatnio dlugo siedzialam po nocach) to zjem sobie tak na 2 godziny przed snem. Albo jesli bede miec ciag weglowy na slodycze to tez si poratuje deserkiem. Na zczescie mialam tak tylko raz. Wreszcie nie chodze glodna !! ![]() Mialam sie nie wazyc do konca miesiaca haha, ale stwierdzilam ze wejde dzisiaj , i tak minal tydzien od ostatniego wazenia, a wczesniej robilam to raz dziennie i tylko mnie to wkurzalo. Chcialam sprawdzic czy moje eksperymenty zeszlotygodniowe nie przysporzyly mi jakichs gratisowych niespodzianek. No ale jestem zadowolona bo na szczescie nie. Czyli moge isc tym tropem dalej, co tez uczynie. Chyba niezlu elaborat mi wyszedl ![]() ![]()
Edytowane przez dzonksik Czas edycji: 2009-03-14 o 09:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3587 |
Raczkowanie
|
![]() 3l mleka chudego wymieszać z 2łyżkami soku cytrynowego i odstawić na 3doby do lodówki na najnjższą półkę.Po tym czasie domieszać 250 ml jogurtu nat.Zagotować by całość się zważyła.Jeśli się nie zważy dodać jeszcze odrobinę soku.Odcedzić serwatkę przez gazę ,związać i odsączać przez godzinę.Włożyć do lodówki. Smacznego. Pytanko odnośnie serka typu włoskiego można czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3588 |
Wtajemniczenie
|
paprak co jak gdzie? Nie kumam.
![]()
#3589 |
Konto usunięte
|
A powiedzcie mi. W pierwszej fazie można jeść rybę? Bo w książce, którą mam nic na ten temat nie piszą. Tyle tylko, że owoce morza są dozwolone. Ale czy ryba mieści się w określeniu owoce morza??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3590 |
Zakorzenienie
|
[1=91584e3a0ddee98d7bf3501 3566e27d0b839b1c7;1143929 8]A powiedzcie mi. W pierwszej fazie można jeść rybę? Bo w książce, którą mam nic na ten temat nie piszą. Tyle tylko, że owoce morza są dozwolone. Ale czy ryba mieści się w określeniu owoce morza??[/QUOTE]
Jak najbardziej rybki mozna jeść ![]()
#3591 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() wczoraj byłam z babcią w stolicy na konsultacjach, wróciliśmy bardzo późno i już na nic nie miałam siły, o jadłospisie nawet nie wspominam, bo go praktycznie nie było ![]() ale przynajmniej wszystko się ładnie potoczyło - czyli piątek 13 ok zresztą ja nie jestem przesądna i kocham czarne koty, a że jednego mialam, więc droge mi często przebiegał ![]() fru, tez nie wiem o jaki link dokładnie paprak chodziło ale może o ten -KLIK ryby jeść można a nawet trzeba, zwłaszcza morskie z zimnych wód orzechy można jeść tylko w takiej ilości jak doktorek wyznacza - bo niedość że kaloryczne to jeszcze wciagajace i łatwo mozna przecholować wiele razy widzialam "garść orzechów" ale traktowalam jako dozwoloną garść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3592 |
Wtajemniczenie
|
Orkisz nie nalezy to najtanszych, mam make orkiszowa, ale nie czesto ja kupuje. Po prostu mnie na to nie stac. I czekaja jeszcze chudsze czasy...
Zwracajcie uwage tez na to skad te ryby sa ktore kupujecie. Naczytalam sie ostatnio o "produkcji" tunczyka i niedobrze mi sie zrobilo.
#3593 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wlasnie ten link co wkleila ponownie ilonkaP. W zakladce zastosowanie jest napisane, ze wspomaga leczenie stwardnienia. No i w ogole fajnie,ze sie odezwalas ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3594 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=91584e3a0ddee98d7bf3501 3566e27d0b839b1c7;1143929 8]A powiedzcie mi. W pierwszej fazie można jeść rybę? Bo w książce, którą mam nic na ten temat nie piszą. Tyle tylko, że owoce morza są dozwolone. Ale czy ryba mieści się w określeniu owoce morza??[/quote] Ryby są wręcz obowiązkowe, zwłaszcza makrela, łosoś i tuńczyk ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Wtajemniczenie
|
paprak a no rzadko, bo nie chce marudzic.
![]() ![]() A tak dla odmiany, bo dawno nie wstawialam czegos, to byl moj obiadek dzisiaj, oczywiscie nie cala jego porcja. ![]() Kuskus z papryka, fasolka, oliwkami i moim ukochanym nalogiem smazonym TOFU wedzonym,a do tego pekinska z jablkiem w sosie czosnkowym.
..::..Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift, that´s why it is called the present..::.. Edytowane przez fruity Czas edycji: 2009-03-14 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio kupiłam tuńczyka w puszcze z jakies innej firmy nic zazwyczaj kupuje i był tak psakudny, ze nie dałam rady zjeść - oddalam kotu. A potrafię tuńczyka zjadać prosto z puszki... uwielbiam!
![]() |
#3597 |
Wtajemniczenie
|
Musisz sama poszukac cos na ten temat po polsku, bo ja czytam po niemiecku, a trudno mi jest tlumaczyc,a po niemiecku wydaje mi sie, ze mam wiecej informacji (patrzac juz na samej wikipedii-w polskiej np nawet nie wspominaja o wyginieciu tunczyka niebieskiego, a po niemieckiej mam od razu zrodla itp).Temat niezmiernie ciekawy. Po polsku znalazlam tylko to:
Ograniczyć natomiast należy zakup i spożycie tych gatunków, w przypadku których wiedza o liczebności jest niepełna albo których sposób połowu szkodzi środowisku. Są to: homar norweski, krewetka z Morza Północnego, makrela, panga, plamiak, pstrąg potokowy, sieja, sielawa, tuńczyki (oprócz tuńczyka błękitnopłetwego) i turbot. Bezwzględnie nie wolno także kupować dorsza, gładzicy, halibuta atlantyckiego, krewetek tropikalnych, łososia bałtyckiego nie pochodzącego z hodowli, rekinów i płaszczek, soli, tuńczyka błękitnopłetwego i węgorzy. Organizacja wydała poradnik "Jaka ryba na obiad", który ułatwia wybór przyjazny przyrodzie. Można tu znaleźć spis gatunków, którym grozi wyginięcie i listę ryb, które można kupować i jeść. http://www.roik.pl/uotjaka-ryba-na-obiad-uot/
..::..Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift, that´s why it is called the present..::.. Edytowane przez fruity Czas edycji: 2009-03-14 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#3598 |
Zakorzenienie
|
Wyginięcie?? Myslałam, że to cos tak paskudnego, że więcej tuńczyka do buzi nie wezmę :p
#3599 |
Wtajemniczenie
|
Widocznie mamy inne spostrzezenia, z tego powodu wlasnie wole jak kazdy sam szuka sobie informacji, bo ja nie mam ochoty nikogo przekabacac.
![]() Mi w kazdym razie wyginiecie "wystarczy", caly ten system ekologiczny polega na sobie wzajemnie. Wygina tunczyki, wygina delfiny i tak dalej i tak dalej... To jest co ja mam w domu...moze ktorejs z Was pomoze. http://www.wwf.de/fileadmin/fm-wwf/p...r_2009_web.pdf Tutaj jest detalicznie. http://www.wwf.ch/de/tun/tipps_fur_d...?category=cat1
..::..Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift, that´s why it is called the present..::.. Edytowane przez fruity Czas edycji: 2009-03-14 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Zakorzenienie
|
nie chodzi mi o to, że wyginięcie nie jest paskudne.
Ale po Twojej wcześniejszej wypowiedzi wnioskowałam raczej, że chodzi o sposób robienia samego tuńczyka w puszcze. Że to jest cos paskudnego. Sądziłam, że raczej to miałas na mysli.. Ktos powie "paskudny kot" i tez różne osoby moga to w rózny sposób zinterpretować.... Dlatego chciałam abys rozwinęła temat.
Storczyki ![]() Edytowane przez Ewlyn Czas edycji: 2009-03-14 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.