![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nauczyciel- dobry czy zły zawód?
Walka z wiatrakami - bo ogół społeczeństwa ma i tak wyrobioną opinię o tym zawodzie i nie przyjmuje do siebie prawdy.
Zniechęcić - nie, aczkolwiek uważam, że zostanie nauczycielem z przypadku, nie z chęci jest kretyńskie. Krzywda i dla owego nauczyciela, i - tym bardziej - dla uczniów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
szajajaba napisała o swoich doświadczeniach jako nauczyciel. Pytałaś o opinie, więc się pojawiły
![]() Przeszukaj wizaż, są już chyba 2 wątki w tym temacie.
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
A czy ja napisalam ze chce zostac nauczycielka z przypadku? Od kilku lat pomagam w lekcjach mlodszym od siebie (mozna powiedziec, ze takie malo oplacalne korepetycje). Nie wyobrazam sobie innego zawodu niz nauczyciel, bo wydaje mi sie on zawodem idealnym. Lubie uczyc i mysle ze umiem, jakos nikt nigdy nie narzekal po tym, jak mu pomagalam. Moja watpliwoscia bylo to czy aby na pewno bede miala czas dla rodziny, ktora bardzo chce zalozyc, ale teraz to juz sama nie wiem po takich opiniach. Pieniadze to dla mnie rzecz drugorzedna, a moze i dalej, bo chcialam przede wszystkim robic to co lubie-> dalej-> miec czas dla przyszlej rodziny-> pracowac z dziecmi -> zarobic adekwatnie do godzin pracy.
uwazam, ze za kilka lat, kiedy juz skoncze studia, sytuacja nauczycieli na rynku pracy bedzie o tyle lepsza, ze zostana oni lepiej wynagordzeni. Ale nawet jesli nie i tak uwazam, ze to jeden z najlepszych zawodow. I nie wyobrazam sobie siebie w innym zawodzie. Wczesniej napisalam, ze wydaje mi sie iz to jedyne zajecie jakie moglabym wykonywac- co ktos skwitowal, ze to motywacja negatywna. Nie uwazam sie za negatywnie zmotywowana, bo po prostu od zawsze chcialam byc nauczycielka. A glownie chodzilo mi o to, czy bede miala czas dla rodziny. Caly czas zyje w nadzieji, ze tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Szajajaba, ale ja sobie z tego wszystkiego zdaje sprawe, przeciez wiem, ze ten zawod ma swoje plusy i minusy. Akurat mam w rodzinie kilka osob parajacych sie praca pedagogiczna i nikt nie mowi, ze to jest hop siup.
Co nie zmienia faktu, ze jest duzo nauczycieli po prostu slabych - zarowno pod wzgledem wiedzy jak i zdolnosci pedagogicznych. Tym bardziej nie zmienia to faktu, ze w innych zawodach pracuje sie 40 godzin i wiecej i do tego jeszcze praca w domu.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11472785]Walka z wiatrakami - bo ogół społeczeństwa ma i tak wyrobioną opinię o tym zawodzie i nie przyjmuje do siebie prawdy.
Zniechęcić - nie, aczkolwiek uważam, że zostanie nauczycielem z przypadku, nie z chęci jest kretyńskie. Krzywda i dla owego nauczyciela, i - tym bardziej - dla uczniów.[/quote] Myślę, że nie koniecznie walka z wiatrakami ![]() Bo ja np. chociaż uważam za plus tego zawodu to, że etat wynosi 18 godz. i do tego 2 miesiące wakacji to nauczycielem nie zostałam ![]() Największy wg mnie to słabe zarobki, a to niestety jak dla większości ludzi jest bardzo istotny element.
![]() |
#36 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale jeśli chcesz być nauczyciele, bo to faktycznie lubisz, to i tak zostaniesz ![]() Cytat:
Natomiast uważam, że nauczyciele są fatalnie motywowani - muszą dokształcać się cały czas, robić po kilka podyplomówek (za własne pieniądze najczęściej, aczkolwiek o poziomie niektórym podyplomowych studiów aż strach wspomnieć ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11475780]Drugorzędna do momentu, gdy nie będzie trzeba się utrzymać i utrzymać rodziny
![]() Ale jeśli chcesz być nauczyciele, bo to faktycznie lubisz, to i tak zostaniesz ![]() [/quote] Trafna uwaga ![]() ![]()
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Mam troszke inne priorytety zyciowe. Moze marzycielka ze mnie, ale pieniadze nie beda u mnie nigdy na 1 miejscu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11472141]
A wiesz, po ilu latach? Po 10 co najmniej. Nieźle, nie? I te 2500 to z wszystkimi dodatkami i nadgodzinami, a nie za 18 godzin tygodniowo ![]() [/QUOTE] No wyobraź sobie, że doskonale wiem... Co znaczy, że nie każdy może udzielać korepetycji? Wg mnie każdy w miarę chęci i możliwości... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale żyć trzeba a bez pieniędzy się niestety nie da ![]() ![]() Moja koleżanka która chciała być nauczycielką i była bardzo dobra w tym co robiła ze względów finansowych zrezygnowała. Życie trochę zrewidowało jej plany. W każdym razie w żadnym wypadku nie piszę tego, żeby cię odwieść od zawodu nauczyciela. Mam nadzieję, że ci się ułoży wszystko ![]() Cytat:
Jakoś nie wyobrażam sobie kto chodzi na korki np z przedmiotów wczesnoszkolnych.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-03-16 o 20:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Szajajaba- jestes chyba z jakiegos wiekszego miasta? Na wsiach mozna dawac korepetycje i bez papierkow:P Jakichkolwiek:p Oczywiscie nie afiszuje sie z tym ogloszeniami, ale i bez ogloszen mozna miec po 3-4 uczniow tygodniowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11477939]
No widzisz, a jednak nie wiesz ![]() Ale taki pedagog spokojnie chyba, jakby chciał, mógłby udzielać korepetycji np. z języka polskiego, czy matematyki dzieciom z podstawówki, lub gimnazjum. To nie jest powiedziane, że matematyk nie może udzielać korepetycji z fizyki, chemii czy angielskiego przecież... Edytowane przez kukimonster Czas edycji: 2009-03-16 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A czy ja cokolwiek napisałam o niedawaniu korków z powodu papierka? Nie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11493080]Oligofrenopedagog - zajmuje się osobami z upośledzeniem umysłowym, tyflo - z niedowidzeniem i osobami niewidzącymi, surdo - niedosłuch i osoby niegłuchoniemymi. To nie są nauczyciele przedmiotu, zajmują się całkiem inną dziedziną, choć też są pedagogami. Nie pisz mi, że też mogą udzielać korepetycji, skoro nie masz pojęcia, o czym piszesz.[/quote]
Identyfikuję się całkowicie z Twoim zapisem, masz rację i chyba obie to wiemy. Najgorzej jak ktoś bez podstaw fundamentalnej wiedzy w danym zakresie zaczyna polemizować. Ja odpadam w takim utarczkach słownych,szkoda czasu. Do załozycielki wątku- prosiłaś o opinię to je masz. Nie ma co się boczyć jesli komentarze nie sa zgodne z Twoimi oczekiwaniami ![]() Jak czytam o tym o czym piszesz, tj. o tym, że pieniądze są drugorzędne to przypominam siebie samą sprzed 10 lat ![]() Było, minęło. I tak podejmiesz decyzję jaką będziesz chciała, nikomu nie zależy- chyba?- na tym jaka to będzie decyzja. Twój wybór, konsekwencje również Twoje. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Nie bocze sie choc faktycznie komentarze raczej nie zachecaja do tego zawodu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
szaszajba bardzo mądrze prawi
![]() chcesz jaikiś plus? proszę bardzo. ![]() Mozna sie ze mną nie zgodzic. ![]() ![]()
64/88 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=335375 "Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11493080]
Oligofrenopedagog - zajmuje się osobami z upośledzeniem umysłowym, tyflo - z niedowidzeniem i osobami niewidzącymi, surdo - niedosłuch i osoby niegłuchoniemymi. To nie są nauczyciele przedmiotu, zajmują się całkiem inną dziedziną, choć też są pedagogami. Nie pisz mi, że też mogą udzielać korepetycji, skoro nie masz pojęcia, o czym piszesz.[/QUOTE] Nie musisz mi tłumaczyć co oznaczją te skróty ![]() Nie trzeba być nauczycielem przedmiotu, żeby udzielać korepetycji. Ba, nawet nie trzeba mieć podstaw pedagogicznych. Znasz np. angielski to możesz udzielać z teog przedmiotu, a jeśli nie język to chociażby taka matematyka w podstawówce, czy gimnazjum to chyba pestka dla osoby po studiach... Ja jako studentka studiów niezwiązanych z matematyką czy angielskim udzielam korepetycji z tych przedmiotów, więc dlaczego pedagog nie może? Jak się chce to zawsze można... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
64/88 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=335375 "Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?" |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
a ja też jestem nauczycielem, tyle że w przedszkolu i nie mam, ani wakacji wolnych, ani możliwości dawania korepetycji, ani ferii, ani nawet mój etat nie wynosi 18h tygodniowo, tylko 25h. zarabiam tyle samo, co inni nauczyciele, bo stawki są ustalone odgórnie.
Szaj, dziś u mnie w przedszkolu leżało rozporządzenie MENu z 4 marca o podwyzkach. huhu. stażysta to dostaje całkiem ładną sumę. ponoć ![]() i ja słyszałam, że do 9 maja, a nie do 9 kwietnia. MadameBovary, moją znajomą zwolnili mimo stałej umowy i to nie pierwszy taki przypadek, więc gwarancji raczej sie nie ma. myślę, że taką samą jak w innych zawodach. choc mogę się mylić, oczywiście.
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ty jak nauczycielka w przedszkolu przynajmniej nie musisz poświęcać dużo czasu na przygotowywanie testów, sprawdzianów i ich sprawdzanie.
![]() |
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po drugie.....to straszne co piszesz. Osobiście będę bronić swoje dziecko przed takim quazi korepetytorem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nikt Ci nie każe wysyłać dzieciaka do takiej osoby jak ja, ale sa osoby, które z takiej pomocy chętnie korzystają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
choc domyślam się, że sprawdziany to cięższa praca. co do quazi korepetytorów - też nie chciałabym mieć styczności z kimś takim. uczenie biologii po dogłębnym przestudiowaniu podręcznika np ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
A wiesz w ogóle, jaki program nauczania obowiązuje choćby w 4, 5 klasie podstawówki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11525151]A wiesz w ogóle, jaki program nauczania obowiązuje choćby w 4, 5 klasie podstawówki?[/QUOTE]
Po co? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
No skoro twierdzisz, że pierwsza lepsza osoba może udzielać korków na poziomie podstawówki
![]() Wybacz, ale nie masz pojęcia o czym piszesz. Jestem na każdej lekcji w 5 klasie, są rzeczy których owszem, kiedyś się uczyłam, ale na co dzień kompletnie z nich nie korzystam i już na poziomie podstawówki wszystko muszę przypominać sobie od początku. Teoretycznie są to podstawy, ale rozwiązanie dowolnego zadania z geometrii czy napisanie wypracowania na temat "W pustyni i w puszczy", lub choćby porównanie komórki zwierzęcej i roślinnej (dalej 5 klasa) to są rzeczy których nie pamiętasz. Więc nie pisz bzdur, że każdy może udzielać korków. Że już o gimnazjum nie wspomnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11525356]No skoro twierdzisz, że pierwsza lepsza osoba może udzielać korków na poziomie podstawówki
![]() Wybacz, ale nie masz pojęcia o czym piszesz. Jestem na każdej lekcji w 5 klasie, są rzeczy których owszem, kiedyś się uczyłam, ale na co dzień kompletnie z nich nie korzystam i już na poziomie podstawówki wszystko muszę przypominać sobie od początku. Teoretycznie są to podstawy, ale rozwiązanie dowolnego zadania z geometrii czy napisanie wypracowania na temat "W pustyni i w puszczy", lub choćby porównanie komórki zwierzęcej i roślinnej (dalej 5 klasa) to są rzeczy których nie pamiętasz. Więc nie pisz bzdur, że każdy może udzielać korków. Że już o gimnazjum nie wspomnę ![]() Na jakiej podstawie to wnioskujesz (<--wytłuszczenie). Znasz mnie? Wiesz kim jestem, co robię, ile i jakie rzeczy umiem? Wypracowania owszem nie napiszę, ale ja korepetycji z polaka nie udzielam. Tak, zadania z matematyki w podstawówce są naprawdę strasznie trudne ![]() ![]() Co do zarzutow o programie: nie uczę dzieci tak jak to się robi na zajęciach, od tego jest szkoła. Robię z nimi zadania domowe z którymi mają kłopot, lub przygotowuję je do klasówek, egzaminów. Z reguły, przychodząc na korepetycje, dzieci konkretnie wiedzą, czego ode mnie chcą, z czym mają problem.. Tak samo rodzice pomagają w zadanaich domowych i tłumaczą to, czego dziecko nie rozumie. Oni też nie mają prawa tego robić, bo nie mają papierka? Nie każdy rodzic ma wiedzę, bądź czas, stąd wysyła dziecko na korepetycje i tyle.. Wyobraź sobie, że mnie znają i wiedzą kim jestem i co robię... Edytowane przez kukimonster Czas edycji: 2009-03-19 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.