|
|
#2281 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
To czeakmy na zdj
![]() Dziewczyny, moge juz gryzc, mimo ze jeszcze jedynki mnie bola
|
|
#2282 |
|
Raczkowanie
|
A ja nadal gryźć nie mogę
Od wtorku jestem na jogurtach, kubusiach, sokach. Ważyw na patelnie zjeść nie mogłam. Ale wczoraj odnotowałam mały sukces bo zjadłam 2 gołąbki i kilka chipsów ![]() Długo tak jeszcze będzie mnie boleć? Bo chodzę głodna a jak głodna to i zła jestem |
|
|
|
|
#2283 |
|
Przyczajenie
|
Czesć
![]() Zaciekawił mnie ten temat bo już od dłuższego czasu myślę o aparacie ![]() Mam takie zapytanko...ile może kosztować taki aparat, w którym zakłada się estetyczne zamki tylko na przednie zęby, a na tylne metalowe? W ogóle u każdego orto można taki założyć? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz ![]() A i jeszcze jedno...czy czasem zdarzają się wam zaczepki od jakichś hmmm głupków z powodu aparatu? Bo chyba tego się boję bardziej od samego bólu zębów
|
|
|
|
|
#2284 | |
|
Blond forever!
|
No cóż, teraz to już musztarda po obiedzie
![]() Teraz jestem grzeczna, nic nie ruszam, chodzę dużo z wyciągami, grzeczna pacjentka Cytat:
Wklej potem fotki
|
|
|
|
#2285 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czekamy na dalsze relacje
|
|
|
|
#2286 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
Ja to z kolei na tych papkach przytyłam a nie schudłam - ale tak wiem, ja to ewenement jestem ![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Cytat:
A co do cen to są bardzo zróżnicowane pewnie cena za taki mieszany łuk może się wachać od 1700 - 2200 podzwoń i podpytaj sie!!!
|
|
|
|
#2287 |
|
Rozeznanie
|
Potrzebuje podpowiedzi i rady.
Wczoraj odstrzelił mi zamek na dolnej piątce. Chciało mi sie pogryźć mięsko na żeberkach ( było trochę przypieczone) i teraz nie wiem co robic . Do wizyty mam jeszcze duzo czasu , zamek trzyma sie na swoim miejscu tylko , ze bez kleju . Jechac przyklejac ( niestety nie ma orto na miejscu) czy poczekać . Jeśli miałyscie taki problem to prosze -poradźcie. |
|
|
|
|
#2288 | |||||||||
|
dental hygienist
|
Kurczę tak się spieszyłam z pisaniem, że nawet żadnych ikonek nie powstawiałam..
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. Hmm, co do retencji to ja bym jednak zdecydowała się na druciki. Bo z zębami jest już tak, że będą za wszelką cenę chciały wrócić do pozycji sprzed leczenia, więc szczególnie przez pierwsze 6 m-cy trzeba je mocniej przytrzymać czymś mało elastycznym... Chyba, że będziesz miała tzw. reteiner, drucik przyklejony z tyłu, to możesz spróbować z gumowymi łukami. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dolne zęby powinny chować się ok 1/3 pod górnymi, wg standardów europejskich i usa, ale w Polsce była tendencja że 1/2 jeszcze kilka lat temu, nie wiem, jak teraz. Także chyba jest ok... W ogóle ładne ząbki Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Aha, więc to nic takiego nadzwyczajnego, dorabiam sobie jako pomoc stomatologiczna, ale bardzo mnie interesują ząbki w ogóle, także zawsze też sobie coś tam doczytam...
|
|
|
#2289 |
|
Raczkowanie
|
Aha, więc to nic takiego nadzwyczajnego, dorabiam sobie jako pomoc stomatologiczna, ale bardzo mnie interesują ząbki w ogóle, także zawsze też sobie coś tam doczytam...
[/quote]Chciałabym zapytać w takim razie czy możliwe jest, (albo czy u ciebie sie zdarza), aby na jednej wizycie robic wyciski i zakładac aparat, dodam ze zdjęcia miałam już zrobione na pierwszą wizyte. Idę właśnie na drugą wizyte we środę i pan dr zarezerwował sobie dla mnie 1,5 godz. i juz sama nie wiem czy od razu mi założy aparat?? Aparatki twierdzą ze jest to raczej niemożliwe, no i gdzie plan leczenia po założeniu aparatu???
|
|
#2290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi kazali przyjść jak najszybciej |
|
|
|
|
|
#2291 |
|
Rozeznanie
|
Juz zadzwoniłam do orto i powiedziała ,ze jeśli nic się nie dzieje z łukiem to mogę poczekać . okazuje sie ,ze to nie piątka tylko czwórka i łuk między pozostałymi zebami trzyma sie swietnie ,wiec ten odklejony zameczek nie przeszkadxza aż tak bardzo.
A tak swoja drogą to z górą nie miłam problemów ,a z dolem bez przerwy cos się dzieje. |
|
|
|
|
#2292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może tak jest, bo większy nacisk robimy dolną szczęką, jak by nie patrzeć to ona jest ruchoma i dociska się do górnych zębów
|
|
|
|
|
|
#2293 | |
|
dental hygienist
|
Cytat:
(Pierwsza wizyta to jest konsultacja + pantomogram).Szczególnie, jeśli wizyta ma trwać 1,5 h - to chyba od razu założy Ci aparat, bo tyle to mniej więcej trwa. Może wcześniej przedstawi Ci plan leczenia. Ale może zadzwoń i zapytaj, no bo też powinnaś być uprzedzona o tym..
"Life isn't measured by the breaths you take, but by the moments that took your breath away" YOU DON'T HAVE TO BRUSH ALL OF YOUR TEETH 🦷JUST THE ONES YOU WANT TO KEEP Edytowane przez vandyck Czas edycji: 2009-03-23 o 11:34 |
|
|
|
|
|
#2294 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a na różnych forach pisano ze to niemozliwe...super dzieki, ja juz jestem nastawiona do założenia i wręcz czekam z niecierpliwością
|
|
|
#2295 | |
|
dental hygienist
|
Cytat:
|
|
|
#2296 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() A potem koniecznie opisz swoje wrażenia.
|
|
|
#2297 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
no chyba, że po dobrej znajomości ![]() Widać, że temat Cię interesuje i jesteś dobrze poinformowana To fajnie-przy okazji i ja dowiem się nowych rzeczy
|
|
|
#2298 |
|
Rozeznanie
|
Vandyck widzę, że jesteś nieźle zorientowana w temacie
To może i mnie uspokoisz i powiesz coś na temat hyraxów. Słyszałaś o jakiś przypadkach, żeby zęby wypadły? Bo jedna orto mnie tak nastraszyła i teraz jak noszę hyrax to mam schizy że mi się zęby ruszają i mam wrażenie, że zaraz mi wypadną |
|
|
|
|
#2299 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze najgorsze jest to, ze u nas w kraju naprawdę niewiele jest zawodów gdzie możesz rządać odszkodowania! i trudno cokolwiek udowodnić... |
|
|
|
|
|
#2300 |
|
Przyczajenie
|
no dobra, nadrobiłam trochu. strasznie szybko piszecie
![]() kosheen, zdjęć nie mam, [chociaż robione były zdjęcia do dokumentacji] ale muszę przyznać, że różnica w moim przypadku jest ogromna i wszystko wygląda pięknie też miałam wrażenie, że zęby się ruszają, ale nie martw się, nie wypadną ;] jak ja przeżyłam, to Ty z pewnością, uwierz mi ![]() może któraś z Was jest już na etapie retencyjnego? Interesuje mnie to, czy jest jakiś dyskomfort w noszeniu go, zwłaszcza na początku. a dzisiaj zaczepiłam wargą o jakiś drucik o.O już drugi raz. krew się polała xD
'pamiętajcie, aby paleta barw waszego życia nigdy w życiu nie miała końca, aby granice waszej wyobraźni nie kończyły się i nie istniały' Edytowane przez Cuddy Czas edycji: 2009-03-23 o 13:09 Powód: dopisek ;] |
|
|
|
|
#2301 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakbym była zmuszona czekac to chyba ściągnelabym ligaturkę bo tylko na niej się trzymał i schowałabym zameczek. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
Papryczka może nie będziemy już tylko i wyłącznie Ciebie tak molestować ![]() ....a potrafimy ![]() A jak już się ujawniamy to ja też na codzień przesiaduję u przeróżnych stomatologów i ortodontów (w ramach nadzoru) - ale wolę o tym nie wspominać bo strzelę jeszcze jakąś gafę i dopiero będzie A zresztą jak coś dzieję się u mnie samej to nic nie wiem i potrzebuję Waszego wsparcie
|
|
|
|
#2302 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale "zorientowanych" nigdy za wiele, dobrze, że pojawiła się vandyck Nie dość, że nie będę oblegana, to jeszcze sama się douczę ![]() Cytat:
|
|
|
#2303 |
|
Raczkowanie
|
Dziś mnie zadrutowali
Boli i wygląda strasznie, ale tylko na góre mam. Coś plastikowego mi wypadło jak do domu jechałam, ale ortdontka mówiła, że to nie potrzebne
Edytowane przez Tikoma Czas edycji: 2009-03-23 o 14:12 |
|
|
|
|
#2304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo nie kojarzę
|
|
|
#2305 |
|
Raczkowanie
|
Tikoma Trzymaj się!!!
![]() ja jutro zakładam... i powiedzcie mi dziewczyny czy w dniu wizyty kiedy zakładałyście aparat na to oprócz aparatu płaciłyście też dużo za dodatkowe rzeczy? chodzi mi o samo przyklejanie, itp itd????
aparatka 24.03.09 Edytowane przez saula Czas edycji: 2009-03-23 o 14:11 |
|
|
|
|
#2306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przyzwyczaisz się do aparatu i zmienisz zdanie na ten temat, a jak zobaczysz już pierwsze efekty, to już w ogóle będzie Ci się podobało. Bądź dobrej myśli
|
|
|
|
#2308 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie wiem co to jest takie przezroczyste z kółkami małymi :/ Ale nie było potrzebne więc dobrze.
saula będzi dobrze to nic nie boli jak zakłada tylko potemkar0link4 dzięki za dobre słowa aparat estetyczny mam
Edytowane przez Tikoma Czas edycji: 2009-03-23 o 14:45 |
|
|
|
|
#2309 |
|
Raczkowanie
|
dzięki ekaterina
bo w sumie nie mam możliwości zapytać się mojej ortodontki bo przyjeżdża raz na miesiąc tam gdzie mieszkam... ale nr telefonu to koniecznie od niej wezme... a Ty Karolink4 od dawna masz już aparat?? aha no nie zauważyłam Twojego opisu lol
aparatka 24.03.09 Edytowane przez saula Czas edycji: 2009-03-23 o 14:33 |
|
|
|
|
#2310 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() Szkoda, że nie jesteś z moich okolic bo taką pracę jako pomoc stomatologiczną zalatwilabym Ci od razu bez wyksztalcenia medycznego - po przeszkoleniu! Chociaż wiem, że to ciężka praca!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.

Trzymajcie kciuki 

znalazłam wypowiedź ortodonty na ten temat

i także, żadnych rachunków - NIC.
fot0: #