![]() |
#211 | |
Zadomowienie
|
Dot.: cesarskie cięcie
Cytat:
![]() Wracając do Karowej to tam są podkłady poporodowe ogólnodostepne, dodatkowo koszule do rodzenia i na zmianę (przy uruchomieniu dostałam), podkłady na łóżko. Dodatkowo jeśli jest koniecznośc dokarmiania, to dają butelki, smoczki i mleko. Ja lezalam 5 dni i kilka pielegniarek się przewineło, najgorzej wspominam taką rudą-wk....wiająca babka, a inne były ok. Asiuuuuula - wracając do szkoły rodzenia to ja bym jednak szła. Wiem, że masz już dziecko, ale tam sa fajne cwiczonka, można sie sporo dowiedziec. Na wykłady teoretyczne nie musisz chodzic z mężem tylko na cwiczenia. Nawet taka info,żeby przygotowac ubranka dla dziecka w osobnej siatce , na wierzchu torby, ułatwia życie jak cholera. A w Warszawie masz mnóstwo bezpłatnych szkół. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie: macica po porodzie naturalnym i po cesarce kurczy sie tak samo?
bo podobno to boli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Ból jest niestety większy po cesarce,bo tam w środku jest rana i obkurczajaca się macica to wszystko podrażnia.Jednych boli bardziej,drugich mniej,ból zaczyna się jakieś kilkanaście godzin po operacji ( w przypadku cc),czasem wcześniej-jak przystawią dzieciątko do piersi,to wtedy najbardziej się obkurcza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
a ja własnie sobie uświadomiłam, ze mnie obkurczanie macicy nie bolało wcale
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
moj ból chyba skoncentrował się na głowie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Rozeznanie
|
Ja po cesarce czulam sie na tyle dobrze , ze nie chcialam tabletek.
A jak sie dowiedzialam , ze to zwykle czopki , dostepne w aptece bez recepty to dopiero ich nie chcialam. Nie wierze w takie leki , ktore kazdy moze miec. Ja nie wiem jak macica sie obkurcza , przegapilam to albo nie czulam tego.Tez sie balam jak sie naczytalam o tym bolu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kochana, wszystko zależy, mnie nie bolałao nic a nic, moze dlatego ze miałam dosc silne mięśnie, duzo ćwiczyłam przed ciążą, na poczatku ciąży tez, potem juz nie mogłam...nie wiem czy to moze miec jakis związek.. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- wiecie co laski....tak mnie jakoś naszło...moze to głupie ale tak sobie pomyślałam...w koncu to nasz cesarkowy watek, osobisty i moze wkleimy zdjęcia naszych blizn....nie śmiejcie sie ale po pierwsze...dziewczyny, ktore to czeka, bedą wiedziały co je czeka...po drugie.. porównamy sobie hehe a po trzecie..ja jestem dumna ze swojej choc ciągle jest bardzo widoczna ale w koncu tamtedy wyszedł mój osobisty cudny synuś!! Co Wy na to? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Wtajemniczenie
|
ale wstyd, Maja ma roczek a jao dopiero teraz na tym wątku, nie bić...
mnie po cc bolało jak fiks,macica, szew, dostawałm ketonal co 8 godzin a w domu jechałam na apapie, ale po jakimś tygodniu juz nie musiałam niczego brać. Pamiętam że strasznie byłam słaba i musiałam ciągle cos podjadac. potem moja ginka jak to wszystko obejrzała jak mnie pozszywali w środku to była w szoku i powiedziała że powinnam z kolejnym poczekać conajmniej 2 lata
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
ja jestem podobno cudnie poszyta, ginekolog u ktorego na kontroli byłam powedział mi tylko-Ale piękny szew, śladu nie bedzie a ja ciągle widze długa czerwona kreche
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zadomowienie
|
Chyba każdej po cc mówią,żeby poczekac 2 lata. Ja musze troszkę dłużej bo miałam pęknietą macicę, ale szew podobno też mam śliczny. A krechę mam ciagle czerwoną i przerywaną, w miejscach szwu nie ma śladu po cięciu, a jestem 4 m-ce po porodzie
Jeśli chodzi o ból przy obkurczaniu macicy to ja raczej nic nie czułam. podczas karmienia tylko miałam taki dyskomfort w brzuchu, ale jakoś nie odnotowalam tego jako bolesne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
Ja cc miałam 4 lata temu, blizna jest teraz blada o dł. ok 10 cm, nisko - poniżej granicy gdzie zaczynają rosnąć włosy łonowe, wygląda jak taki duży blady rozstęp
![]() ![]() Jeżeli chodzi o obkurczanie macicy to nie nie był jakiś straszny ból, przynajmniej ja go nie odczuwałam jako szczególnie uciążliwy ![]() Salomea1, czy miałaś wcześniej ustalony na Karowej termin cc, czy położyli Cię najpierw na patologię, czy też trafiłaś po prostu tam już z bólami i po przyjęciu zdecydowali co i jak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
A czy mozecie ten bol po cesarce z czyms porownac? Ja np. mialam okropne bole mestruacyjne, ze az zalewalam sie zimnym potem i nie umialam zlapac powietrza, czy to moze tak boli? czy mocniej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez miałąm takie bóle przy okresie, niedawno dostałam pierwszy okres po porodzie ( 7 miesięcy!!-ciągle karmię) i nie czułam nic..mam nadzieje ze tak juz zostanie i ze nie bedzie bolało tak jak przed zajsciem w ciaze... mój bol po cesarce moge porównac do zakwasów po intensywnych brzuszkach...czyli tak naprawde nic.. jedyne co bolało na poczatku to pierwsza wizyta w kibelku( nie wiem jak toi sie stało ale zaledwie pare godzin po cc!! ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A z wypróżnianiem po cc nie miałam problemu-też się bałam bólu,bo poprzednim razem miałam lewatywę,a teraz nie.Pamiętam,jak pielęgniarki chodziły i się pytały beznamiętnym tonem:"stolec był?" ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
Czyli te bole sa do przezycia. Najbardziej mnie przeraza rozdarcie/ciecie tylka. Juz na sama mysl o tym mdleje mdleje ( poza tym mam wewnetrzne hemoroidy i problemy z kiszka - nadaje sie na operacje i nie wyobrazam sobie pojscie do kibelka po popekaniu itp)
Strach przed porodem naturalnym jest silniejszy niz perspektywa bolu po cesarce. I jak do tej pory pozostalo 99 % na cesarke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pojechałam jak mi wody odeszły, pełne rozwacie , 2 godziny parcia i decyzja o cesarce bo mała nie ustawiła się w kanał ( i bardzo jej za to dziękuję bo by mi dupę rozerwała) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Oj, to i tak się namęczyłaś. Mnie przy 4 cm rozwarcia zabrali na cc a i tak myślałam, że nie przeżyję tego bólu... Jak znieczulenie zaczęło działać to poczułam się jak nowonarodzona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zadomowienie
|
Nie śmiac się. Ale córa ważyła 4410 i przy moich 160cm to by mnie rozsadziła, a tak serio to przy 3 cm wziełam zzo bo nie wyrabiałam (na ktg skurcze ponad 130) a po godzinie było juz pełne rozwarcie. Ogólnie Karowej jako szpiatal do rodzenia nie polecam, za dużo tam uczniaków i nie bardzo wiedzą co robic, ale za to mają świetna opiekę i sprzęt dla noworodków(jakby co).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny pare dni temu znalazlam to forum i chcialabym sie podzielic moimi wspomnieniami po cc.Mieszkam w UK i moge powiedziec ze tu po porodzie jest troche lepsza opieka niz w Polsce.Nie musisz sie martwic o podklady lub majtki poporodowe bo sa ogolnodostepne na kazdej sali bierzesz jak ci potrzebne.Kazde lozko ma swoja kotare jesli chcesz troche prywatnosci po prosty sie zastaniasz wokol lozka do tego sa male telewizory z telefonem na potrzeby pacjetek.Mialam super opieke po cc pomogly mi sie umyc zawsze mialam swieza wode do picia pomagaly mi podniesc mojego synka z lozeczka do karmienia,w nocy non stop ktos sprawdzal jak sie czuje moze dlatego ze mialam wysoka goraczke ale nie bylam sama ztym wszystkim.Nawet mialam taka ulubiona z ktora moglam pogadac o wszystkim.Moje dziecko bylo wykapane pokazaly jak to robic przyniosly pampersy jak mi braklo i moge tu wymieniac jeszcze dlugo.A po wyjsciu ze szpitala przez tydzien przychodzi do domu polozna jako ze nie bardzo mozna chodzic.Bada dzidzie wazy i pomaga w karmieniu.Naprawde jestem zadowolona z opieki. A moze w Polsce nie jest tak zle jak mi sie wydaje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
.A po wyjsciu ze szpitala przez tydzien przychodzi do domu polozna jako ze nie bardzo mozna chodzic.Bada dzidzie wazy i pomaga w karmieniu.Naprawde jestem zadowolona z opieki. A moze w Polsce nie jest tak zle jak mi sie wydaje?[/quote]
wyszłam do domu na 3 dobe po cc, to była sobota, we wtorek przyszła połozna srodowiskowa, poprosiłam zeby pomogła mi małego wykąpać bo boje sie troszke sama,, jasne nie ma problemu, prosze wszystko przygotowac'', z łazienki do pokoju nie mam wprawdzie daleko ale z wypełnioną wodą wanną na świeżo poszytym brzuchu dosc ciężko się szło, nawet mi nie pomogła, stała i patrzyła jak sie mecze, dobrze pani sobie radzi po tej cesarce-usłyszałam...reszta jest milczeniem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Angie, niestety widać,że w Polsce jest o wiele gorzej,niz np. w UK. U nas służba zdrowia,to jakas porażka po prostu-a tyle naszych pieniędzy na to idzie. Wolałabym zrezygnowac z płacenia ZUS i wpłacac na prywatne leczenia,ech. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
wyszłam do domu na 3 dobe po cc, to była sobota, we wtorek przyszła połozna srodowiskowa, poprosiłam zeby pomogła mi małego wykąpać bo boje sie troszke sama,, jasne nie ma problemu, prosze wszystko przygotowac'', z łazienki do pokoju nie mam wprawdzie daleko ale z wypełnioną wodą wanną na świeżo poszytym brzuchu dosc ciężko się szło, nawet mi nie pomogła, stała i patrzyła jak sie mecze, dobrze pani sobie radzi po tej cesarce-usłyszałam...reszta jest milczeniem...[/quote]
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
Do mnie to nawet położna nie przyszła. jak zadzwoniłam do przychodni to mnie łasakawie poinformowano, że sama muszę się zjawic z dzieckiem na rozmowę z położną, bo one po domach nie chodzą. Dobrze,że z małą nie miałam kłopotów bo bym baby wystrzelała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Alez to bzudry-zwyczajnie Cie okłamali!! Przychodnia ma obowiązek przysłać położną środowiskową do każdej świeżo upieczonej mamy do domu.Wizyt ma być min. 4.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Witam Was DZIELNE DZIEWCZYNY po cc
![]() też chciałabym się podzielić swoimi wrażeniami.Cesarkę wspominam bardzo przyjemnie, mimo wszelkich trudności "po".CC miałam ponieważ poród nie postępował, szyjka się nie skracała a i skurczy trzeba było ze świecą szukać.Wody zostały mi przebite, dostałam z miliard kroplówek z oksytocyną.Na dodatek zzo nie zadziałało, lekarze nie chcieli mi wierzyć że czuje cięcie skóry i ich łapy w brzuchu, więc to akurat wspominam jako największy horror.Cesarka w koncu była w pełnym znieczuleniu, ja obudziłam się trzy godz później i nie miałam kontaktu od razu z córeczką nad czym ubolewam.Na nogi wstałam bardzo szybko, bo już po 4 godz od cesarki, do domu zostalam wypisana dwa dni poźniej. Z racji tego, że mój mąż pracuje na wyjazdach, a z rodziny tu gdzie mieszkamy nie mam nikogo to cały obowiązek opieki nad córcią spłynąl na mnie, co spowodowało, że blizna rozeszła mi się delikatnie na środku :/. Gdybym mogła cofnąć czas to postarałabym się o kogoś do opieki, albo do pomocy chociaż.Zazdroszczę wszystkim tym, które mogły okres połogu przeznaczyć na odpoczynek i rekonwalescencję. Ale ogólnie jest wszystko ok- życzę powodzenia wszystkim rodzącym w ten sposób! i oszczędzajcie się jak najwięcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.