|
|
#2791 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Cytat:
A robilaś przed założeniem i tak szybko się osadziło? ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- kosheen zdecydowałaś się już na konkretny aparat?
|
|
|
|
#2792 |
|
Zadomowienie
|
Piaskowanie i skaling (usuwanie kamienia i osadu ultradźwiękami) można spokojnie zrobić z drutami. Tyle że ponoć piaskowania jest bezpieczniejsze dla zamków - mniejsze prawdopodobieństwo że odpadną. Dlatego ja skaling robię w ten sam dzień co wizytę u orto, w sensie przed, aby przykleić potem co ewentualnie odpadnie. Ale do tej pory nic nie odpadło jeszcze
|
|
#2793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-03-29 o 14:10 |
|
|
|
|
|
#2794 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2795 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
3 dzien walki z przebarwieniami na 3,4 kach...
|
|
|
|
#2796 |
|
Raczkowanie
|
wielkie dzięki...;d wszystkim
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
|
|
|
|
#2797 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ma tragedii, ale gdybym miała np. pracować w radiu to byłby to spory wysiłek z mojej strony :PWedług mnie po zdjęciu aparatu twój problem się zmniejszy - krzywy zgryz ma wpływ na wymowę. |
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Dziewczyny,
strasznie mnie to wkurza. Będę czytać głośno jak radziła Kilianna. Zawsze lubiłam przemawiać, a teraz nawet moi najbliżsi mówią, że mam się tak nie męczyć mówieniem. Trening czyni mistrza, będę ćwiczyć wytrwale.. Ehh Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-03-29 o 15:46 |
|
|
|
|
#2799 |
|
Rozeznanie
|
Tak, kilka rzeczy się zmieniło przez ten czas. Myślałam, rozmawiałam z rodzicami no i przede wszystkim można powiedzieć, że dostałam świetną ofertę pracy w wakacje, więc będę mogła zwrócić rodzicom pieniądze, dlatego zdecydowałam się na szafirowy na górze, a metal na dole
A powiedzcie dziewczyny wiecie coś więcej o szafirowych? Bo słyszałam różne rzeczy. Na necie wyczytałam, że nie zbiera on tak kamienia,nie przebarwia się, jest trwalszy i że ma mniejsze zamki od porcelany... Natomiast koleżanka, która ma porcelane(mam nadzieje, że nie mylę tych aparatów ) pytała swojej orto i ta powiedziała, że nie lubi szafirowych aparatów, bo mają o wiele większe zamki, że bardziej je widać, częściej odpadają i że przy zdejmowaniu mogą odejść razem ze szkliwem Nie wiem czy powiedziała jej tak, żeby przekonać moją koleżankę, że ma lepszy aparat, czy rzeczywiście tak jest... Ale mi się wydaje, że co orto to inna opinia. Druga koleżanka ma szafir i jest zadowolona, mówi że w ogóle sie nie przebarwia... A co Wy wiecie na ten temat? Chętnie usłyszę rady z życia wzięte
|
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
słuchajcie dziewczyny .. mam problem .. niby banalny, ale już mi się wszystko kićka w głowie
![]() Aparat dolny mam już 1 rok i 10 miesięcy, dolny około pół roku .. i chodzi mi o dół a mianowicie o łuk (termo) .. zauważyłam wczoraj że z jednej strony łuk nie dociera do obręczy! tzn kończy się na ostatniej klamerce. Nie zauważyłam żebym połkneła drut czy cokolwiek .. i teraz ku pewności: łuk powinien dochodzić do obręczy? I teraz pytanku nr2 .. czy zdarza się noszenie aparatu ponad 2 lata? Bo doł mam idealny .. ale góra? noby jest prosta, ale jeden ząbek lewa dwójeczka nadal jest krzywa ... i tak jak teraz wygląda, wygląda już od ponad 5 miesięcy .. nic a nic nie widzę różnicy .. Mam już dość nosznia .. głównie ze względu na pieniądze .. bo niby miałam wydać około 5 tys. a jest już 6 tys.. ![]()
|
|
|
#2801 | |
|
dental hygienist
|
Cytat:
1. Chyba Ci się przesunął ten drucik, tzn. z drugiej strony pewnie masz dłuższy, czasem się tak zdarza. 2. zapytaj ortodonty, ale czasem niektóre zęby zostaną przekrzywione, ja tak mam z dolnymi dwójkami, po prostu taki już mają kształt, że korzeń ustawi się prawidłowo, a korona jest lekko obrócona. Zazwyczaj aparat nosi się ok dwa lata, żeby ząbki się dobrze "zakorzeniły"
|
|
|
#2802 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie słuchaj bzdur typu zamki mocniejsze, słabsze, częściej czy rzadziej się odkejają! Jeżeli orto proponuje Ci zamki do wyboru to wybieraj! Jeżeli stawiasz na wygląd to wybierając między szafirem a porcelaną czy kompozytem to najlepszy kryształ - większa szansa, że się nie przebarwi i jest przezroczysty! A jeżeli stawiasz na komfort to najlepsze będą najmniejsze zamki czyli metal! ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
A czas leczenia jest na maksa indywidualną sprawą mi zawsze mówiono żebym nie nastawiała się konkretnie na rok czy dwa. Przeciętnie trzeba założyć 1-3 lata nigdy nie wiadomo w jakim tempie będą się ustawiały ząbki! Jeżeli jesteś zadowolona z góry to możesz przedyskutowac ewentualne ściągnięcie drutka, najważniejszy jest zadawalający Ciebie efekt! Możliwe, że będziesz musiała jeszcze ponosić dla utrwalenia osiągniętego wyniku!
|
|
|
|
#2803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2804 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sama jestem ciekawa, bo codziennie człowiek uczy się czegoś nowego! Choć nie wyobrażam sobie żeby drucik z założenia miał dyndać luzem z jednej strony!
|
|
|
|
#2805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pokażę wam zdjęcie góry .. obecnego stanu .. jestem ciekawa co powiecie o tej mojej 2 .. czy weszła cy nie .. może ja przewrazliwona jestem ![]() A co do łuku .. właśnie dokładnie spojrzałam na niego i z tej drugiej strony wystawał za obręcz z kilometr - musiał się przesunąć ..
|
|
|
|
#2806 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Powtarzam pytanko: Ile wybulę za zgubiony zameczek?
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-29 o 17:33 |
|
|
|
|
|
#2807 |
|
Rozeznanie
|
Nie powinnaś za to płacić.
|
|
#2808 |
|
Rozeznanie
|
Byłoby GIT
.. ale coś mi sie zdaje, że chyba nie będzie tak wesoło!
|
|
|
#2809 |
|
Zadomowienie
|
Ja tak czytam dziewczyny o kosztach jakie ponosicie i jestem w szoku.
Założyłam na razie szafirową górę za 1700 zł i to był mój jedyny koszt (dokupiłam szczoteczki, wyciorki i płyn). Nie płaciłam ani za konsultację, ani za separację, wyciski itd... hmmm mam nadzieje, ze nie odbije sobie tego moja orto w trakcie - za wizyty mam płacić 80 zł raz na 6 tyg. Kurcze, ehhh te przebarwienia
|
|
|
#2810 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Za wszelkie kosultacje przed, wyciski itp. nic nie płaciłam, tak samo za powtórne przyklejenie zameczków. Ale teraz coś czuję, że za ten zgubiony coś wybulę
|
|
|
|
#2811 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam kryształ 5 dni ![]()
|
|
|
#2812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale może lepiej podejść do orto i włożyć ten łuk na miejsce. Chyba, że wizyta niedługo.Co do czasu noszenia-no to bywa różnie, ale przypadek, że nosi się więcej niż 2 lata jest nierzadki. Ta "krzywa" dwójka może wcale nie być krzywa-jak już napisała vandyck ( w zasadzie czuję się zwolniona z porad, bo bardzo dobrze sobie radzi ) orto ustawia prawidłowo korzenie, a jeśli kształt zęba jest jakiś nieregularny, to może to tak wyglądać(aczkolwiek niekoniecznie u Ciebie tak będzie-może orto jeszcze to poprawi-musisz zapytać czy da się jeszcze to skorygować). Sama mam nieco różnokształtne jedynki i dwójki u góry i początkowo myślałam, że jeszcze są krzywe i nie chciałam zdjemować aparatu, ale orto mnie zapewniała, że lepiej nie będzie, bo korzenie stoją już ok, no i przyjęłam tę lekką asymetrię
|
|
|
#2813 | |
|
Zakorzenienie
|
ja raz kiedyś zgubiłam i nic nie płaciłam ... pamiętam jak to się stało .. grałam z kolegami w koszykówkę i. ... kolega uderzył mnie w zęby łokciem ... CO ZA BÓL!!! matko .. miałam jego krew w buzi .. ble .. wgryzłam mu się w ten łokieć aparatem, kolega do dziś ma blizne
a ja straciłam 2 klamerki plus miałam wykrzywiony cały luk ... i opuchnietą wargę .. A zdjęcie zrobię jutro ![]() Cytat:
- tymczasowo ![]() Być może tak z dwójką moją jest .. już poprostu chyba mam przewrażliwienie na tym punkcie Ja za wizytę płaciłam na początku 80 zł - tylko góra .. potem cena podrożała do 90 zł .. a odkąd mam górę i dół płacę 120 zł na każdej wizycie
|
|
|
|
#2814 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do odchodzącego szkliwa - to je szafir klei się do zęba tylko klej więc nie wiem w jaki sposób miałoby to wpływać na szkliwo. Tu raczej wchodzi nifachowość orto czy zły klej. |
|
|
|
|
|
#2815 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie;-) Od dawna obsewuje watek. Aparatka jestem juz od jakiegos czasu, a konkretniej dol zalozylam w sierpniu 2008 a gore w pazdzierniku 2008. I tutaj moje pytanie. Otoz orto wymienia mi caly czas ligaturki a poza tym nic nie poprawia. Nie mialam zmienianego ani podkrecanego drucika. Czy ktos tez tak mial? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2816 |
|
Rozeznanie
|
kosheen no cóż aparat szafirowy mam od piątku jak wygląda na moich zębach możesz zobaczyć na stronie 89.
wogóle mnie nie obciera nie licząc zamków które są przygotowane do założenia wyciągów ale to pewnie przy każdym aparacie by obcierało(załatwiam to woskiem i nie boli). mnie w przeciwieństwie do manka1982 bolą zęby jak cholera ale tylko wtedy gdy dotknę je dolnymi zębami bądź chcę coś pogryźć. jem wszystko ale pokrojone na małe kawałki czyli tak samo jak miałam założoną separację no i zrezygnowałam z mocnej herbaty. jak narazie prawie nikt nie zauważa mojego aparaciku no i o to mi chodziło ![]() moja orto nie wciskała mi żadnego aparatu na sile powiedziała że góra zależy ode mnie jaki chcę i mogę sobie wybierać i przebierać ale na dół odrazu zastrzegła że będzie metal i koniec kropka(ale to za kilka miesięcy) a co do wcześniejszych rozmów... NIE UMIEM SIĘ CAŁOWAĆ ![]() jakoś nie umiem ogarnąć moich ust w całość manka1982 nie widzialam jeszcze twojego zdjęcia z aparatem!!! ominęłam czy jeszcze go tu nie było?? ach zapomniałam dodać uporałam się z moimi krwawiącymi dziąsłami ... potraktowałam je sacholem raz i masowałam miękką szczoteczką .. no i mam z glowy poprostu te szczoteczki orto. są twarde i moje dziąsła nie są do nich przyzwyczajone bo jak dotąd używałam miękkich szczoteczek
"dziecko to taki szczęśliwy początek człowieka" Edytowane przez Niunia20 Czas edycji: 2009-03-29 o 21:36 |
|
|
|
|
#2817 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi sie że co druga, maksymalnie co trzecia wizyta to własnie między innymi wymiana łuku! Tak przynajmniej opisywał mi przebieg leczenia mój orto! A wypytałaś się czemu tylko ligaturki są zmieniane? ...chociaz każda zmiana gumeczek powoduje mocniejszy nacis i może Twoj lekarz stwierdza, że taka minimalna siła jest u Ciebie wystarczająca! ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#2818 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
#2819 |
|
Rozeznanie
|
no dziewczyny to przede mną tydzień prób a potem znów spotkam się z TŻ. może macie racje trzeba zapomnieć ale jak ząbki bolą to zapomnieć trudno
muszę wziąść się w garść bo jeszcze gotów zerwać zaręczyny
|
|
#2820 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko jak spotkanie z TŻ za tydzień to z kim te próby
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:18.

Nie wiem czy powiedziała jej tak, żeby przekonać moją koleżankę, że ma lepszy aparat, czy rzeczywiście tak jest... Ale mi się wydaje, że co orto to inna opinia. Druga koleżanka ma szafir i jest zadowolona, mówi że w ogóle sie nie przebarwia... A co Wy wiecie na ten temat? Chętnie usłyszę rady z życia wzięte 

Ja mam kryształ 5 dni
ale może lepiej podejść do orto i włożyć ten łuk na miejsce. Chyba, że wizyta niedługo.