Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-27, 07:41   #3571
~Veronique
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Czy ktoś mógłby mi pomóc rozjaśnić sytuację? Bo dzwonie do pup od rana, ale zajęte cały czas jest....
Miałam staż od 10 września 2007 do 9 maja 2008. Przez cały okres stażu otrzymywałam stypendium jeszcze po starych stawkach czyli niecałe 500zł na rękę. Wczoraj chciałam wyliczyć PIT i zastanowiła mnie jedna rzecz.
Za niecałe cztery miesiące w 2007 roku Pup wystawił mi pita na ok 1500zł.
Za cztery miesiące i 9 dni w roku 2008 dostałam pita na prawie 2900zł i teraz muszę dopłacać do podatku.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd taka różnica? bo próbuje liczyć to na różne sposoby i nijak nie wychodzi.
W dodatku na Picie mam daty że za okres od 1 stycznia do 30 czerwca, kiedy już 12 maja podpisałam umowę o pracę...

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 07:47   #3572
loll
Raczkowanie

shoshanna nawet jeśli zwolnienie potrwa dłużej to stypendium stażowe muszą Ci wyplacać..jest to niezależne od tego czy jesteś na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży czy choroby.. niestety będzie wypłacane tylko do końca stażu ponieważ staż nie jest umową o pracę i nie stosuje się tu przepisów które są zawarte w KP i ze względu na to, że jesteś w ciąży nie muszą Cię zatrudnić.

Cytat:
Napisane przez kaila890
zależało mi na tym 2 stażu. pom tych "liściach" był już spokój, a chciałam żeby mnie zatrudnił. myślałam że chce poprostu mnie wyprubować. PO przedłużeniu stazu kazał mi sprzatac kible. WEdłóg urzedu pracy dzieczyna traci stypendium z dniem konca stażu i obojetnie czy jest w ciazy czy nie. musze sie zarejestrowac jako bezrobotny i koniec. czy UP nie chroni w jakis sposób kobiet w zagrożonej ciązy ? jest na to jakas ustawa ?
bardzo mi przykro ale niestety nie bo jak pisałam wcześniej staż to nie jest umowa o pracę

Teraz uwaga znam przypadki gdzie UP w porozumieniu oczywiście z pracodawcą chcieli skrócić umowę stażową bądź ją przerwać z kobietą ciężarną. Jeżeli zostanie Wam to zaproponowane to pamiętajcie, że dojdzie to do skutku tylko jeżeli same wyrazicie na to zgodę i podpiszecie dokumenty!!!!
loll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 10:49   #3573
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
chodzi pewnie o sytuację kiedy kazali Kaili grabić liście
No tak, pewnie masz rację.
Cienię jednak czytelne komunikaty.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 15:27   #3574
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Mam pytanko z innej beczki...czy jak zaczełyście staż to zaczeły sie telefony z różnych funduszy emerytalnych? Bo do mnie juz prawie od miesiąca wydzwaniają, umawiają sie na spotkania i wogole a jak narazie nikogo nie było! I tylko mnie wkurzają tymi telefonami bo potrafią 3-4 razy dziennie co pare dni dzwonić! Czy któraś z Was wybierała fundusz emerytalny poprzez wypełnienie formularza w necie? Czy muszę osobiście spotkać sie z jakimś przedstawicielem?
Miałam bardzo podobny problem do Twojego. Już chyba po 3 dniach, nie wiem skad dowiedzieli sie, że jest nowa stazystka w urzędzie i chcieli ze mna rozmawiac odnośnie funduszy emerytalnych.
Nie byłam wtedy jeszcze zdecydowana a oni co kilka dni dzwonili, był nawet jeden pan i przedstawiał mi oferty.
Podziękowałam jednak i sama wybrałam fundusz, i własnie wypełniłam formularz przez internet a oni potem przysłali mi rożne papierki do wypełnienia.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 16:12   #3575
Nimfa28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Miałam bardzo podobny problem do Twojego. Już chyba po 3 dniach, nie wiem skad dowiedzieli sie, że jest nowa stazystka w urzędzie i chcieli ze mna rozmawiac odnośnie funduszy emerytalnych.
Nie byłam wtedy jeszcze zdecydowana a oni co kilka dni dzwonili, był nawet jeden pan i przedstawiał mi oferty.
Podziękowałam jednak i sama wybrałam fundusz, i własnie wypełniłam formularz przez internet a oni potem przysłali mi rożne papierki do wypełnienia.
Aha, dzieki za odp.! Własnie zaraz bede wypełniac formularz przez neta i mam nadzieje że dadzą mi już spokuj

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 19:37   #3576
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

[quote=*Nadia*;11642560]
Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
nie zawsze up wysyła na badania, mnie np nie wysłał, a w innych upach wysyłają, więc to różnie jest.

Czyli moge iść na staż bez badań, nie chce by czasem pracodawca potem miał problemy przy nie daj boże kontroli, że nie mam badań.
możesz, ja np. zostałam wysłana na badania dopiero w trakcie stażu przez kierownika firmy w której mam staż, a pup nic o badaniach mi nie powiedział że mam zrobić.
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 22:46   #3577
fireman240
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ~Veronique Pokaż wiadomość
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozjaśnić sytuację? Bo dzwonie do pup od rana, ale zajęte cały czas jest....
Miałam staż od 10 września 2007 do 9 maja 2008. Przez cały okres stażu otrzymywałam stypendium jeszcze po starych stawkach czyli niecałe 500zł na rękę. Wczoraj chciałam wyliczyć PIT i zastanowiła mnie jedna rzecz.
Za niecałe cztery miesiące w 2007 roku Pup wystawił mi pita na ok 1500zł.
Za cztery miesiące i 9 dni w roku 2008 dostałam pita na prawie 2900zł i teraz muszę dopłacać do podatku.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd taka różnica? bo próbuje liczyć to na różne sposoby i nijak nie wychodzi.
W dodatku na Picie mam daty że za okres od 1 stycznia do 30 czerwca, kiedy już 12 maja podpisałam umowę o pracę...

teoretycznie staż dostałaś za 5 m-cy i te 9 dni. bo za grudzień 2007 staż otrzymałaś w styczniu, a to sie już wlicza do zeznania za rok 2008.
Czyli otrzymałaś 500 zł (brutto było zapewne ponad 600zł)* 5 m-cy + kwota za 9 dni (którą otrzymałaś w czerwcu, dlatego w zeznaniu jest wpisane do czerwca, liczy się data wypłaty, nie stricte czasu pracy) to mogło wynieść 2900zł.
Na moje oko wszystko jest chyba dobrze, ale jeśli masz wątpliwości to zadzwoń a najlepiej przejdź się do urzędu i poproś by to sprawdzili.
fireman240 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-27, 22:56   #3578
MissKiss
Raczkowanie

Sorki ze wbijam sie w czyjes pytanie, ale Dziewczyny mam takie pytaneczko małe:
chodze na staż juz tydzien, i chcialabym zwrot kosztów dojazdu od PUP. Jeszcze zadnego wniosku nie wypelniałam bo pan w pup powiedzial ze nastepnym razem wypełnie. A jeszcze biletu nie kupiłam zadnego miesiecznego, bo nie miałam kasy..Czy to jest tak ze musze od razu kupic bilet w ten sam dzien jak zaczne staż, czy to jest bez znaczenia i, i tak mi zwrócą te 50 zl? aha i czy musze być zarejestrowana na stałe czy tymczasowo tez wystarczy? bo juz mi sie "wkręcają" rozne mysli...

Edytowane przez MissKiss
Czas edycji: 2009-03-27 o 23:02
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-28, 08:13   #3579
monkamaj
Przyczajenie

cześć
powiem Ci jak mi zwracali
miałam staż na 3 miesiące, przez jeden miesiąc dojeżdżałam na miesięcznym imiennym (dojazd pkp 15 km w jedną stronę), przez jeden na dwutygodniowych i tygodniowych imiennych (akurat np. były święta więc po co mi miesięczny?), a przez jeden miesiąc na zwykłych przejazdowych ponieważ zdałam prawko, kupiłam auto i chciałam uczyć się samodzielnej jazdy i ZA WSZYSTKIE bliety mi zwracali - czy to okresowe imienne czy jednorazowe, na pewno musi to być najtańszy możliwy przejazd, więc komunikacja pks czy pkp, czy bus, za paliwo ryczałtu nie robią, a z zameldowaniem nie wiem jak jest, poszukaj może na stronie internetowej Twojego urzędu czy nie ma informacji odnośnie zwrotu kosztów dojazdu
monkamaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-28, 12:14   #3580
MissKiss
Raczkowanie

Aha. czyli za wszystkie bilety Ci zwrócili? nawet za takie zwykłe? o to super ale musiałas im pokazać te wszystkie bilety czy jak to było? Bo ja własnie tez jezdze teraz na takich zwykłych, ale musze kupic miesieczny, ale tu sie czeka tydzien zanim wydadzą taki bilet ( bo tu mamy takie karty elektroniczne jako bilety).
Stary 2009-03-29, 08:16   #3581
monkamaj
Przyczajenie

tak, zwracali mi za wszystkie, wszystkie musiałam oddać do pup, te pojedyncze u mnie trzeba naklejać na kartce według daty, nie wiem czy u Ciebie też tak trzeba, więc może nie rób
monkamaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 08:20   #3582
~Veronique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fireman240 Pokaż wiadomość
teoretycznie staż dostałaś za 5 m-cy i te 9 dni. bo za grudzień 2007 staż otrzymałaś w styczniu, a to sie już wlicza do zeznania za rok 2008.
Czyli otrzymałaś 500 zł (brutto było zapewne ponad 600zł)* 5 m-cy + kwota za 9 dni (którą otrzymałaś w czerwcu, dlatego w zeznaniu jest wpisane do czerwca, liczy się data wypłaty, nie stricte czasu pracy) to mogło wynieść 2900zł.
Na moje oko wszystko jest chyba dobrze, ale jeśli masz wątpliwości to zadzwoń a najlepiej przejdź się do urzędu i poproś by to sprawdzili.
dziękuje, już dzwoniłam do nich i odpowiedzieli mi tak jak Ty, więc wszystko jest dobrze (niestety)

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 12:02   #3583
MissKiss
Raczkowanie

Aha to dzieki monkamaj jutro ide do pup i sie wtedy spytam dokladniej. Tylko musze teraz te wszystkie bileciki znalezc dobrze ze nie wyrzucałam hih
Stary 2009-03-29, 12:26   #3584
kukimonster
BAN stały

A wam bez problemów zwracją za bilety? U mnie nie chcą.. Tłumaczą, że wolą tą kasę przeznaczyć na inne staże. No i w sumie u mnie problemów ze stażem nie ma, pieniądze zawsze na to są...
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 14:43   #3585
Ata77
Zakorzenienie

Bo to jest tak,że wraz z nowym bużetem planuje się wydatki, ileś na staże, na refundacje biletów, przygotowanie zawodowe dorosłych, refundacje kosztów opieki na dzieckiem do 7 r.ż lub osobą zależną,etc. Z tego wynika,że dany PUP woli zaoferowac więcej staży kosztem refundacji za bilety.
I ma takie prawo.

Stary 2009-03-29, 18:00   #3586
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Cytat:
Napisane przez monkamaj Pokaż wiadomość
tak, zwracali mi za wszystkie, wszystkie musiałam oddać do pup, te pojedyncze u mnie trzeba naklejać na kartce według daty, nie wiem czy u Ciebie też tak trzeba, więc może nie rób
Z tymi pojedynczymi to uwazajcie,bo kolezance nie chcieli zwrocic za pojedyncze bo marudzili,ze nieczytelne po takim czasie,pogniecione itp Takze najlepiej kupic bielet miesieczny i wtedy zwroca na 100% cala jego wartosc.
-Moje życie.
Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa,
nie wiedząc,że moje życie to Ty."

myszkaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 19:01   #3587
Ata77
Zakorzenienie

Lub nie wkładać byle gdzie pojedyńczych, to się nie pogniotą, żaden problem według mnie.

Stary 2009-03-30, 10:37   #3588
Nimfa28
Raczkowanie

Hej dziewczyny! dziś byłam w up złożyć podpis a przy okazji dostałam decyzje dotyczącą stypendium za staż! Czy któraś z Was potrafi mi podać mniej wiecej kwoty netto, bo te są podane brutto:

- 773,00 zł w okresie od dnia 02.03.2009 do 31.05.2009
-791,00zł w okresie od dnia 01.06.2009 do dnia 31.12.2009
-860,40zł co stanowi 120% zasiłku okreslonego w art.72 ust.1 pkt 1 ustawy w okresie od dnia 01.01.2010r.

czyli stypendium za staż bedzie wzrastac?

Stary 2009-03-30, 11:34   #3589
fireman240
Przyczajenie

Cytat:
Hej dziewczyny! dziś byłam w up złożyć podpis a przy okazji dostałam decyzje dotyczącą stypendium za staż! Czy któraś z Was potrafi mi podać mniej wiecej kwoty netto, bo te są podane brutto:

-860,40zł co stanowi 120% zasiłku okreslonego w art.72 ust.1 pkt 1 ustawy w okresie od dnia 01.01.2010r.

po kolei:
-773 - 670 zł na reke
-791 - 687 zł
-860 - 747 zł

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-30, 12:54   #3590
Izus86
Raczkowanie

GG do Izus86

chciałabym się przyłączyc do wątku bo mam pytanie. Jestem na stażu do ostatniego dnia maja. i 1 czerwca mam sie zgłosić w urzedzie pracy w katowicach, chciałabym sie dowiedzieć czy jak nie przyjmę żadnej oferty pracy i stażu to czy odrazu mnie wyrejestrują na okres 3 miesięcy. Zależqałoby mi aby isc na drugi staż dopiero we wrześniu.
Pozdrawiam wszystkie stazystki obecne i przyszłe
Izus86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 13:19   #3591
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Izus86 Pokaż wiadomość
chciałabym się przyłączyc do wątku bo mam pytanie. Jestem na stażu do ostatniego dnia maja. i 1 czerwca mam sie zgłosić w urzedzie pracy w katowicach, chciałabym sie dowiedzieć czy jak nie przyjmę żadnej oferty pracy i stażu to czy odrazu mnie wyrejestrują na okres 3 miesięcy. Zależqałoby mi aby isc na drugi staż dopiero we wrześniu.
Musisz porozmawiać z pośrednikiem. Jeśli nie będzie dla Ciebie odpowiednich ofert to nie masz się czym przejmować nikt Cię na siłę nie będzie wyganiał na staż czy do pracy. Owszem jest możliwość, że Cię wyrejestrują jeśli jawnie odmówisz przyjęcia pracy, ale to zalezy tylko i wyłącznie od dobrej woli pośrednika. Możesz też wyjaśnić, że akurat te oferty nie są dla Ciebie i nie jesteś zainteresowana.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 15:33   #3592
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izus86 Pokaż wiadomość
Wg ustawy jesteś zobligowana przyjmować tzw. odpowiednie dla Ciebie oferty pracy. Odpowiednia oferta to taka, która:
-jest adekwatna do kwalifikacji,kompetencji zawodowych bezorobotnego
-nie godzi w stan zdrowia (udokumentowany przez lekarza)
-łączny czas dojazdu w obie strony nie przekracza 3 godzin
-przy pełnym wymiarze czasu pracy (8h), musi być zagwarantowane minimalne wynagrodzenie- 1126zł brutto

Jeśli oferta spełnia te 4 kryteria nie masz prawa odmówić. Musisz przyjąć. Oczywiście można próbować porozmawiać z pośrednikiem pracy.

Stary 2009-03-30, 19:19   #3593
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:

Hm.. A ja dostałam staż od 23.03.09 do 22.09.09 i mam napisane, że orzekają o przyznaniu stypendium w wysokości 773zł. Nie mam tego rozbitego na różne kwoty w zależności od okresu stażu..
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 19:27   #3594
Slavenka
Raczkowanie

Witam,

Rozpoczęłam staż. Jestem bardzo zadowolona, dużo pracy, ale to dobrze, czas szybko mija.

Mam jednak pytanie, staż mam od pon. do pt., i czy na przykład w weekendy nie mogłambym dorabiać, np. na umowę - zlecenie?

Mam kilka planów na przyszłość i pieniądzę się przydadzą A z przyjściem wiosny zauważyłam, że mam więcej energii, więc warto to wykrzystać

Ale nie wiem czy tak można.

Z góry dzięki za info
Stary 2009-03-30, 19:39   #3595
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Slavenka Pokaż wiadomość
Witam,

Rozpoczęłam staż. Jestem bardzo zadowolona, dużo pracy, ale to dobrze, czas szybko mija.

Mam jednak pytanie, staż mam od pon. do pt., i czy na przykład w weekendy nie mogłambym dorabiać, np. na umowę - zlecenie?

Mam kilka planów na przyszłość i pieniądzę się przydadzą A z przyjściem wiosny zauważyłam, że mam więcej energii, więc warto to wykrzystać

Ale nie wiem czy tak można.

Z góry dzięki za info
nie możesz. będąc na stażu przy podpisywaniu się na liscie w UP podpisujesz też oświadczenie, że poza pieniędzmi z UP zarobiłaś ZERO złotych. więc na żadną umowę nie możesz pracować będąc na stażu. pieniądze każdemu by się przydały, ale cóż, albo staż, albo szukanie pracy na własną rękę a wtedy róbta co chceta.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 21:20   #3596
Ata77
Zakorzenienie

Poza tym w trakcie stażu jest sie nadal osoba bezorobotną, a bezrobotny nie może posiadać dochodu z tytułu zarobkowania.

Stary 2009-03-30, 21:30   #3597
Nimfa28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Hm.. A ja dostałam staż od 23.03.09 do 22.09.09 i mam napisane, że orzekają o przyznaniu stypendium w wysokości 773zł. Nie mam tego rozbitego na różne kwoty w zależności od okresu stażu..
Ja nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Dodam tylko że mam staż na rok czsu i nie wiem czy to przy wszystkich stażach ale u mnie jakieś dotacje z Unii są. I na decyzjii miałam własnie tak rozpisane!

Stary 2009-03-31, 11:45   #3598
MissKiss
Raczkowanie

monika, to ty dostaniesz 773 zl za staz? a nie 670? Moze w tym juz masz zwrot za bilet autobusowy.....U mnie nie zwracaja niestety z tego co sie dowiedzialam
Stary 2009-03-31, 12:49   #3599
fireman240
Przyczajenie

773 zł to kwota brutto, wszyscy takową mają, a na rękę (netto) wychodzi właśnie około 670 zł
Stary 2009-03-31, 13:43   #3600
dominikowa
Wtajemniczenie

mam pytanie - na ile dni wcześniej przed podjęciem stazu dostałyście wezwanie na badania. Ja zaczynam 16 czyli 2 dni po swiętach i sama nie wiem ile będę miała czasu na te badania, przed świętami raczej nie dam rady i pewnie korki będą ogromne - przychodnie mam dokładnie po drugiej stronie miasta.
i teraz też kombinuje z kim córeczkę zostawić, chyba bez babc sie nie obedzie

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości