|
|
#661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Homoseksualizm. Co sadzicie?
Wyrak, kierujesz swoja wypowiedz do ludzi, ktorzy nie rozumieja prostego faku: decyzje dot homoseksualistow maja wplyw na ksztalt spoleczenstwa w ktorym zyjemy -> maja wplyw na nasze zycie. Nie wysilaj sie, jestes pewnie bialym wyksztalconym hetero z klasy sredniej, nie tajemnica, ze w dziesiejszych czasach to najgorsza sytuaca w jakiej mozna sie politycznie znalezc.
|
|
|
#662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli ktoś uważa zachowania homoseksualne za "chore zachowania", to sorry, ale ja dla głupoty tolerancji nie mam. Zwłaszcza, że ktoś ponosi konsekwencje takich "odkrywczych teorii". Ty zamiast się czepiać, to napisz coś wreszcie od siebie - jak ty widzisz kwestię homoseksualizmu (ich demonstracje, domaganie się pewnych praw etc.) -chętnie bym podyskutowała o twoim podejściu..
|
|
|
#663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Orientacja seksualna nie jest u mnie nawet kryterium do oceny czlowieka. Zdecydowanie negatywnie oceniam natomiast doszukiwanie sie wszedzie dyskryminacji (dotyczy bynajmniej nie tylko homoseksualistow), tam gdzie jej nie ma; oraz hipokryzji - vide chamstwo i obrazanie innych, goraczka antyklerykalna itd., a jednoczesnie wymaganie dla siebie tolerancji, szacunku itd. Tyle ze to nie jest wynikiem orientacji seksualnej, tylko jest wykorzystywanie przez niektore osoby.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z wytłuszczonym się zgadzam. Co do demonstracji - masz rację, tylko z homoseks. jest jak ze wszystkimi mniejszościami czy też ruchami, które są na początku drogi w domaganiu się pewnych praw, a niekiedy zwyczajnej tolerancji. Tak samo było chociażby z kobietami - kiedy byłyśmy mocno dyskryminowane tak prawnie jak i społecznie, te pierwsze zrywy o równe prawa były dramatyczne - sufrażystki rzucające się pod konie itp. Mniej więcej w tym samym czasie (o ile pamiętam) w feminizmie modny był taki "trynd" upodabniania się kobiet do mężczyzn (wizualnie, w zachowaniu etc.). To też mogło zniechęcać nawet inne kobiety do tego ruchu, budzić sprzeciw, ale jak wspomniałam - początki takie są, że trzeba coś wykrzyczeć, zamanifestować. Później, kiedy sytuacja się normuje, środki docierania do celu też łagodnieją. Co do antyklerykalizmu - trochę inaczej to widzę, ale może dlatego, że jestem kobietą i wiem, jak kościół traktuje kobiety jako takie (łatwiej mi tu o empatię ). Ale a propos kościoła - w sobotę był program na Planette - "Zbawienie dla gejów?" (USA, 2007) i była w nim m.in. kwestia nazewnictwa przez kościół homoseksualizmu. W Biblii jest nazywany "obrzydliwością" i głównie tym hasłem kierują się zagorzali, ale wierzący, przeciwnicy homoseks. ALE - ponoć błędnie jest to rozumiane, bo w czasach, kiedy ten tekst powstał, "obrzydliwość" oznaczało dokładnie tyle co "wbrew tradycji". Kilka linijek wcześniej jest tekst - "Jedzenie krewetek jest obrzydliwością".. Tak samo tłumaczył mi tę kwestię znajomy po seminarium duch. (ten, co to w końcu księdzem nie został). Ciekawe..
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-03-06 o 17:54 |
|
|
|
|
|
#665 | |||
|
Zakorzenienie
|
Skadze znowu
Cytat:
Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze gdy ktos sie o kosciele i klerze wyraza obrazliwie i wulgarnie, a najglosniej krzyczy o homofobii i dyskryminacji gdy co do czego przychodzi to jest strasznie zenujace. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#666 |
|
Raczkowanie
|
Homoseksualiści hm.. nie mam nic do nich... Uważam też że nie powinno im sie życia utrudniać za to ze są innej orietacji sexualnej!!! ponieważ kazdy ma prawo do bycia soba np. moja mama jest lezbijka i jakos nie widze w tym nic złego zasskceptowałam ja taka jaka jest chociaż wiekszość z naszej rodzinny poprostu udaje ze o tym nie wiem z całej rodziny moze z 4 osoby sa tolerancyjne poprostu to akceptuja reszta udaje ze albo o tym nie wie albo jak juz wejdziemy przy spotkaniach rodzinnych na ten temat to jada po lezbijakch i gejach jak po trendowatych nawet gorzej. Co do zwiazków małżeńskich uważam ze powinny być one legalne w Polsce zeby tacy ludzie kiedy chca wziaśc slub niech maja taka mozliwosc byc na slubnym kobiercu jesli chodzi o adopcje uwazam ze jednak pary homosexualne nie powinny adoptowac dzieci tzn bynajmniej nie w POLSCE w innych krajach europejskich owszem poniewaz tam jest calkiem inne podejcie do homoseksualistow niz w Polsce.
|
|
|
|
|
#667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jak??
|
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat "zupełnej jasności" to nie byłabym taka pewna. No chyba, że masz dostęp do pierwotnych zapisków (nie przekładów) i dokładnie wiesz jak dane słowa rozumieli starożytni. Jeśli nie masz tego wszystkiego to nie możesz być pewien niczego
|
|
|
|
|
#669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Twoje takie a nie inne poglady sprawiaja ze ocenisz to tak a nie inaczej, zapewne w wiekszosci przypadkow odmiennie ode mnie.Pozniej wrzuce jeden cytacik. To nie badz - na tyle na ile te teksty istnieja (czyli glownie greka, hebrajski, co nieco aramejskiego), na tyle jest to jasne. Nie mam podstaw przypuszczac, ze jesli chodzi o ta kwestie jest jakakolwiek niejasnosc.
|
|
|
|
|
#670 |
|
Zakorzenienie
|
I rozumiem, że TY akurat TY z tych tekstów korzystałeś i pisząc swój wcześniejszy post nie opierałeś się jedynie na polskich przekładach.
|
|
|
|
|
#671 | ||
|
Zakorzenienie
|
Deede, chocby to:
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
|
#672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(nie "odziedziczą" - no chłop chłopu syna nie zrobi, to i dziedziczyć nie będzie komu.. )
|
|
|
#673 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, z cala pewnoscia o takie dziedziczenie chodzilo
![]() Masz napisane skad to pochodzi i kto do kogo to pisal.
|
|
|
|
#674 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zawsze mnie denerwuje,gdy czytam tego typu wypowiedzi.Nie tylko szkalujace nas-Polakow,ale sama siebie dziewczyno szkalujesz-boc prawdopodobnie Polka jest takze.Zbyt duzo chyba czytasz zydowskiej gazety dla polakow-zwanej wybiorcza.To co piszesz jest tym-czego oni oczekuja.Wlasnie takiego zdania o nas-Polakach oczekuje michnik, jego kolezanki i koledzy.Ja zbyt duzo lat spedzilem na tzw.zachodzie,zeby mnie to nie oburzalo.Widze jak na dloni cel,jaki przyswieca tym wszystkim propagatorom"polski nowoczesnej".Tak-masz racje-homoseksualisci sa chorzy,z tym ze odwrotnie niz ty sadzisz-sa chorzy uleczalnie.Wiedza o tym wszyscy.Takze tam-gdzie ty myslisz,ze ich traktuja jak zdrowych ,czyli na zachod od granic Polski. Te wszystkie klamstwa,ta antypolska propaganda polskojezycznych mediow spowodowala falszywe wyobrazenia o spoleczenstwach,ktore nam sie wmawia-ze sa "postepowe".W tych spoleczenstwach rozwiazlosc seksualna jest znacznie mniejsza niz w ...Polsce.Zaskoczenie-prawda? Co do homoseksualizmu-pewnie ze oni zawsze byli.Jednak nie kazdy wie,ze zmiana stosunku urzedowego do tych ludzi nastapila nie na podstawie wiedzy naukowej,jakichs badan i tym podobnych rzeczy.Ta zmiana nastapila na podstawie...glosowania w WHO.Stalo sie to w 1999 roku.Na dodatek,na to glosowanie nie zaproszono tych lekarzy,naukowcow,ktorzy byli przeciwni wykresleniu choroby zwanej homoseksualizm z rejestru chorob.Jak zatem widac juz u samej podstawy u zrodla narastajacego coraz bardziej konfliktu w tej sprawie-jest po prostu oszustwo.Spoleczenstwa jednak czuja ze cos jest tu nie tak,pomimo ze nie wszyscy znaja opisane przeze mnie wyzej fakty.Tak dziala Unia Europejska w ogole.Popatrz sobie na wprowadzanie waluty euro i drakonskie niekonsultowane ze spoleczenstwem podwyzki cen.Niektorzy konstatuja oszustwa UE z zaskoczeniem.Inni nie.Jak np.ja. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Oczywiscie Slowa z Biblii dotycza ubu plscia nie tylko homoseksualistow mezczyzn.Ponadto chodzi o odziedziczenie Krolestwa Bozego-nie o dziedziczenie materialne.Chodzi o zycie wieczne w niebie-z Bogiem. |
|
|
|
|
|
#675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyrak - no rozszyfrować skrót umiem, ale nie mam Biblii, więc proszę o KONTEKST sytuacyjny wypowiedzenia tego zdania. P.S. Śliczny avatarek, bardzo twarzowy
|
|
|
#676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=291Wiem ze twarzowy
|
|
|
|
|
#677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Thx.
|
|
|
#678 |
|
Zakorzenienie
|
Mi to nie przeszkadza. Nic a nic.
Przeciez to nie ich wina. Tak samo homoseksualisci moga sie oburzac ze nas pociaga osoba plci przeciwnej
|
|
#679 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przeciez nikt tu nie mowi o winie,czy o jakims przeszkadzaniu.Mnie oni tez nie przeszkadzaja,pomimo ze nie moge napewno powiedziec ze sa oni tacy "swieci"jak ich niektorzy maluja,ze niby tylko w swoim srodowisku itd.Chodzi o wielowatkowe podejscie do ludzi dotknietych homoseksualizmem.Skoro jak napisalem wyzej-wykreslono ta chorobe z rejestru chorob-to jak mozna im teraz pomoc.Wielu nawet trudno przekonac o tym,ze jest to choroba.Czlowiek ktory probuje to robic jest atakowany nie tylko przez nich,ale takze przez ich falszywych przyjaciol.Znaczna grupa sposrod nich jest przekonana o normalnosci swoich zachowan?Sa mocno popierani a zatem utwierdzani w swoim problemie.Podswiadomie jednak,jedni bardziej a inni mniej czuja ze to wszystko jest klamstwem.To ich jak sadze, jeszcze bardziej frustruje i zamyka w kwadraturze kola. |
|
|
|
|
|
#680 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Jak to dotknietych homoseksualizmem, znaczy ty jestes dotkniety heteroseksualizmem .Ciezko przekonac do czegos co nie jest prawda. Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-03-23 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
Chcialam zauwazyc, ze WHO przeglosowalo skreslenie homoseksualizmu z listy chorob JEDNYM glosem. Wiec nie jest to takie jednoznaczne jakby sie wszystkim wydawalo.....
|
|
|
#682 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W ogole, to interesujace podejscie - uznajemy arbitralnie w glosowaniu i basta.
||
|
|
|
|
#683 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, tylko co to zmienia? A nawet załóżmy, że to jest "choroba" - rodzą się z tym, NIE WYLECZĄ tego. Do tego rodzą się inni tacy jak oni, mogą wiązać się ze sobą wzajemnie, nikomu krzywdy nie robią. Jedyna krzywda jaką odczuwają, to brak akceptacji ze strony najbliższego otoczenia - i dalszego, więc często muszą ukrywać swoje związki, bo od razu ktoś im zarzuci, że "afiszują się ze swoim zboczeniem". Klasyfikacja niczego tu nie zmienia. Równie dobrze można "leczyć" fetyszystów i czepiać się ich, że kręcą ich ubłocone laski, na przykład..
|
|
#684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to inny temat..
|
|
|
#686 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
No tak-lorelei-widocznie zyjemy w dwoch roznych swiatach.Ja zyje w tym swiecie w ktorym istnieje Prawda.Prawda ta jest Jezus.Ty w tym w ktorym obowiazuje haslo"robta co chceta".Tak to chyba wyglada.W tym moim swiecie homoseksualizm jest choroba a heteroseksualizm nia nie jest,bo byc nie moze.Twoje porownanie,czy zarzut jest po prostu smieszny.W twoim swiecie wszystko jest postawione na glowie-skoro ja "cierpie na heteroseksualizm'.W twoim swiecie wlasciwie to juz nie wiadomo dokladnie co jest czym.Nigdy jak dotad nie slyszalem o takiej przypadlosci,ktora nazywalaby sie heteroseksualizmem,chocia z nie jest wykluczone iz za niedlugo o niej uslyszymy ze strony autokratycznej UE. Swiat staje sie coraz bardziej wrogi czlowiekowi w miare uplywu kolejnych lat, i dziesiecioleci.Dzieje sie calkiem odwrotnie nizby nalezalo sadzic po zdobytych bolesnych doswiadczeniach ludzkosci.Czlowiek coraz bardziej obrasta w pyche.Ta pcha go z kolei do tworzenia coraz bardziej absurdalnego prawa w miejsce Prawa doskonalego jakim jest Dekalog.To moze prowadzic tylko to kolejnych tragedii.Jedna z nich jest pozostawienie homoseksualistow samym sobie,oraz utwierdzanie ich w rzekomej normalnosci pod pretekstem innosci. Idiotyzm i falsz takich twierdzen widac golym okiem.Homoseksualisci i ich fani nie widza np.roznicy miedzy kobieca pochwa i meskim odbytem.Dla nich jest to to samo. ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#687 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- ale to podobno dosc czeste u osob ktore znaja 'prawde' .Zawsze podchodze z rezerwa do ludzi ktorzy twierdza ze znaja prawde . Terrorysci ktorzy wysadzili World Trade Center - tez twierdza ze znaja prawde. Tak ze 'prawda' jest rzecza bardzo wzgledna a w niektorych przypadkach niebezpieczna. Nie uwazam homoseksualizmy za chorobe. I na szczesie nie tylko ja. Jezeli twierdzisz ze ktos jest nim dotkniety - to tak jakby mozna bylo tez byc dotknietym heteroseksualizmem. Jezeli uznac ze biologiczna rola czlowieka jest rozmnazac sie- wtedy mozna uznac homoseksualizm za pewien defekt biologiczny. Jezeli uznac ze rola czlowieka jest byc szczesliwym - to homoseksualista ma takie samo prawo do szczescia jak osoba heteroseksualna. Dla mnie np osoba ktora urodzila sie niewidoma ma prawo do akceptacji i szczescia - a spoleczenstwo i panstwo powinno jej to zapewnic. To samo dotyczy sie homoseksualistow. Bo w jednym i drugim przypadku to nie ich wina ze sa jacy sa. Co do glosowania w WHO - naroslo wokol tego wiele mitow rozsiewanych zarowno przez lobby srodowisk homoseksualnych i jak i tych ... znajacych prawde. Skoro zabawiles sie w analize mojego zycia pozwol ze nieco wyjasnie i odniose sie tez do twojego. Jestem szczesliwa, spelniona zarownie na gruncie prywatnym jak i zawodowym kobieta. Szanuje ludzi, staram sie pomagac innym - i to dobro do mnie wraca. Nie potrzebuje jedynych prawd zeby rozpoznac co jest dobre a co zle.Zreszta dekalog nie zostal wymyslony przez Jezusa, czy chrzescijan - jest to zbior uniwersalnych praw i obowiazuje w wiekszosci spoleczenstw. W moim swiecie wszystko jest poukladane i na wlasciwym miejscu. Nie mam tak jak ty mysli pesymistycznych i bolesnych przemyslen co do roli ludzkosci. Nie musze sie dowartosciowywac krytykujac innych. Nie czuje sie samotnie i nieswoja tak jak ty A wiesz dlaczego? Bo nie ma we mnie zawisci. Moja zycie jest na tyle udane, ze nie musze zagladac innym do lozek i zastanawiac sie czy wsadzaja w pochwe, odbyt, czy plastikowa lale. Ich zycie ich sprawa. Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-03-31 o 12:15 |
|
|
|
|
|
#688 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#689 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie dzieliłabym ludzi na homo, hetero,bi itp raczej skłoniłabym się na podział ludzi dobrych i złych, ludzi mądrych i tych mniej.
nie mniej każdy z nich ma niezbywalne prawo do bycia tym kim chce -pod warunkiem ze nie robi krzywdy drugiej osobie, ot proste i konkretne prawo. Co do krytyki i nietolerancji wobec osób o odmiennej orientacji to proponuję na chwilkę zamienić się miejscami i wtedy zadajmy sobie pytanie jak chcielibyśmy być traktowani i tak postępujmy. Taki punkt widzenia wiele zmienia.
|
|
#690 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.

A Twoje takie a nie inne poglady sprawiaja ze ocenisz to tak a nie inaczej, zapewne w wiekszosci przypadkow odmiennie ode mnie.

)
.
.
Każdy myślący człowiek jest ateistą"