tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-01, 11:58   #991
agusia1308
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez inez1 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny jestem tu nowa... Przeglądałam wątek ale strasznie duzo tych stron wiec bede wdzieczna jak mi podpowiecie
mam pytanie. wczesniej brałam yasminelle i krwawienie mialam 6 dnia przerwy, przy czym jego ilosc byla wg mnie prawidłowa, (tzn przy normalnych okresach zanim bralam tabl tez tyle mialam )
w tamtym miesiacu lekarka przepisała mi yaz i wybralam wszystkie różowe, minely 4 biale i dopiero przy drugiej rózowej drugiego opakowania wystapiło krwawienie tylko ze bylo ono znacznie mniejsze niz to przy yasminelle. tak naprawde to prawdziwego (ale i tak skąpego) krwawienia było 3 dni, a pozostałe 4 to bardziej przypominalo plamienie.
czy mam powody do obaw? czy mimo to mogłabym byc w ciązy??
bede wdzieczna za pomoc
Witaj inez1 , ja mam pytanie do Ciebie , pisalas ze brałas yasminelle ja tez je biore ale przytylam po nich 10 kilogramów i zastanawiam sie nad zmiana na Yaz czy zauwazyłas jakies zmiany na wadze zmieniajac z yasminelle na Yaz?
agusia1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 12:49   #992
inez1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agusia1308 Pokaż wiadomość
Witaj inez1 , ja mam pytanie do Ciebie , pisalas ze brałas yasminelle ja tez je biore ale przytylam po nich 10 kilogramów i zastanawiam sie nad zmiana na Yaz czy zauwazyłas jakies zmiany na wadze zmieniajac z yasminelle na Yaz?
ja po yasminelle nie przytyłam a po yazie wydaje mi się wręcz że chudnę bo nie mam po nich apetytu pozdrawiam

Ps. niech mi ktoś odpowie na moje pytanie.... proszę...
inez1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 13:01   #993
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
ja po yasminelle nie przytyłam a po yazie wydaje mi się wręcz że chudnę bo nie mam po nich apetytu pozdrawiam

no coz ja wczesniej przez 2 lata brałam YAZ i wagę trzymałam w "lekkiej nadwadze", a teraz jestem w trakcie zapisywania sie na jakies cwiczenia bo apetyt i waga są na etapie zwyzki
Stary 2009-04-01, 13:05   #994
agusia1308
Raczkowanie

Cytat:

Dziekuje Ci za odpowiedz,
nie biore jeszcze tych Yazów , ale mysle ze to ze krwawienie było krotkie nie swiadczy o tym ze jeses w ciazy , czytalam juz wiele watków o Yaz dziewczyny pisały ze przy pierwszym opakowaniu miały dziwne plamienia czy krwawienia a potem wszystko wracało do normy , mysle wiec ze to jest raczej normalna reakcja na troszke inna dawke hormonu, organizm musi sie przyzwyczaic do zmian, wiec moim zdaniem to jest mało prawdopodobne ze jesteś w ciazy
Stary 2009-04-01, 13:09   #995
bunka
Przyczajenie

Hej Może wiecie, w której wrocławskiej aptece można dostać najtaniej Yaz? W Helvetii na Bulwarze Ikara są po 47 zł. Gdzie taniej?
bunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 13:10   #996
agusia1308
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
no coz ja wczesniej przez 2 lata brałam YAZ i wagę trzymałam w "lekkiej nadwadze", a teraz jestem w trakcie zapisywania sie na jakies cwiczenia bo apetyt i waga są na etapie zwyzki
ja chodze na aerobik , ograniczam jedzenie i waga w miejscu akiedys jadlam co chciałam i ile chciałam yasminelle sa moimi pierwszymi tabletkami i moze warto sie zastanowic nad zmiana
Stary 2009-04-01, 13:21   #997
inez1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agusia1308 Pokaż wiadomość
nie biore jeszcze tych Yazów , ale mysle ze to ze krwawienie było krotkie nie swiadczy o tym ze jeses w ciazy , czytalam juz wiele watków o Yaz dziewczyny pisały ze przy pierwszym opakowaniu miały dziwne plamienia czy krwawienia a potem wszystko wracało do normy , mysle wiec ze to jest raczej normalna reakcja na troszke inna dawke hormonu, organizm musi sie przyzwyczaic do zmian, wiec moim zdaniem to jest mało prawdopodobne ze jesteś w ciazy
dziekuje, mam nadzieje że to sie zmieni tak jak piszesz
inez1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 15:30   #998
MissMiss
Rozeznanie

U mnie krwawienie pojawiło się dziś czyli w dniu 4.białej tabletki i to niezbyt obfite, bez żadnych bóli brzucha

inez1 Co do krwawienia na Yazie, wydaje mi się, że ogólnie jest ono słabe. I bardzo dobrze, mniej kłopotu Jak brałaś regularnie tabletki i wystąpiło krwawienie tylko trochę później to na pewno nie jesteś w ciąży.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 18:32   #999
lily92920
Zakorzenienie

Cześć Dziewczynki Chciałabym podzielić sie z Wami moimi (własnymi) opiniami na temat preparatu antykoncepcyjnego- Yaz. Używam go od miesiąca. Jest to moj pierwszy taki preparat, jestem dosyc mloda (LO). Moja Pani ginekolog przepisała mi te tabletki, ale sa one dosyc drogie, zaplacilam ponad 47 zł. Za skutki uboczne moge podać pojawienie się lekkich, trądzikowych pryszczy. Nie tylko na buzi, ostatnio mam też troche na dekolcie buuu... Mam też bardzo wrażliwe piersi, stały się bardzo czułe na dotyk. Czasem łapią mnie też skurcze w podbrzuszu. Ale uznałam, że przeżyje, bo moja lekarka powiedziała, iż jeśli bede się stosowała zgodnie z zaleceniami producenta, nie wystapi ostra biegunka i wymioty, to zajscie w ciąze jest naprawde małe, bo lek Yaz ma potrójne działanie (nie pamietam wszystkich, wiem, że hamuje owulacje). No i reguluje w miare cykl. myslę, że przez kolejne kilka miesiecy zostane przy nim

Edytowane przez lily92920
Czas edycji: 2009-04-01 o 18:36
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 19:47   #1000
littleblackwitch
Zadomowienie

16 lat i anty...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 20:38   #1001
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
16 lat i anty...

I z czego sie tu śmiać? Dobrze ze dziewczyna myśli racjonalnie... I może być przecież starsza, nie pisze że jest w 1 kl...

Któraś się pytała o "odchudzające" działanie Yazu...
Kobieto, weź się zastanów... To że jedna straci na wadze nie znaczy że Ty też...
Tabletki hormonalne to bardzo indywidualna sprawa i nie ma reguły że jedne tuczą a drugie odchudzają... Yaz ma składnik moczopędny który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, ot cały efekt odchudzający...
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 21:20   #1002
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
I z czego sie tu śmiać? Dobrze ze dziewczyna myśli racjonalnie... I może być przecież starsza, nie pisze że jest w 1 kl...
a czy ktoś się tu śmieje..?? jeśli tak to na pewno nie ja
to emot 'co jest' i chyba nie muszę tłumaczyć co miałam na myśli
btw rocznik 92
Stary 2009-04-01, 22:47   #1003
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
16 lat i anty...
Hm..różnie to można odczytać
Lepiej się dobrze zabezpieczać niż później czytać głupie posty nastolatek typu ,,czy jestem w ciąży jak pieściliśmy się przez majtki" W końcu tabletki przepisał lekarz, więc wiedział co robi. W Polsce edukacji seksualnej jako takiej nie ma. Często wśród nastolatek krążą mity np.że za pierwszym razem się nie zachodzi. To odpowiedzialne, że dziewczyna chce się skutecznie zabezpieczać, jeśli współżyje.

Btw ostatnio był odcinek u Drzyzgi akurat o antykoncepcji, ręce i nogi opadają co ludzie mogą wymyślać za cuda.
Stary 2009-04-01, 22:50   #1004
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Lepiej się dobrze zabezpieczać niż później czytać głupie posty nastolatek typu ,,czy jestem w ciąży jak pieściliśmy się przez majtki" W końcu tabletki przepisał lekarz, więc wiedział co robi. W Polsce edukacji seksualnej jako takiej nie ma. Często wśród nastolatek krążą mity np.że za pierwszym razem się nie zachodzi. To odpowiedzialne, że dziewczyna chce się skutecznie zabezpieczać, jeśli współżyje.

Btw ostatnio był odcinek u Drzyzgi akurat o antykoncepcji, ręce i nogi opadają co ludzie mogą wymyślać za cuda.
Nie trzeb Drzyzgi ogladac, wystarczy wizaz poczytac

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 23:18   #1005
zaraza3
Rozeznanie

Do dziewczyn pytających o aptekę we Wrocławiu - na ul. Joannitów apteka Lege Artis. Yaz w cenie około 39 zł.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-02, 06:25   #1006
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość

... mi zwyczajnie chodzilo tylko o to czy nie za młoda na hormony
dobra, zamykam temat
Stary 2009-04-02, 08:55   #1007
Kaja83
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Pisze do Was, prosząc o radę, bo szczerze mówiąc sama nie wiem co mam mysleć.
Otóż wczoraj wydawało mi się że dostałam okres. Piszę że wydawało mi się bo był inny niż zwykle(brązowe plamienia, nie bolał mnie brzuch, nie miałam żadnych objawów okresu) Przyjęłam że to pierwszy dzień i zażyłam pierwszą tabletkę yazu (wcześniej nie zażywałam tabletek i jest to pierwsze opakowanie), jednak okres się nie rozkręcił a wręcz praktycznie go nie ma Nie wiem co o tym myśleć, bo nigdy tak nie miałam. Z chłopakiem kochałam się jakieś 4 dni temu ale prezerwatywa nie pękła i nie zsunęła się. Nie wiem co robić i mysleć - czy powinnam dalej zażywać tabletki? Może któraś z Was miała podobnie? Jestem w miarę rozsądna i na razie nie panikuję z ciążą, ale trochę się obawiam, może coś jest nie tak Proszę napiszcie co o tym myślicie....
Kaja83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 09:57   #1008
*Freyka*
Raczkowanie

Po zażywaniu yaz,zaczęłam odczuwać bardzo silne drętwienie nóg,rano bywa że zatrzymuje mi się woda w organiźmie (tak jak przypuszczałam...)

Mam pytanie,gdyż w książeczce o tym nie piszę...
CZY MOŻNA CHODZIĆ NA SOLARIUM,PRZY BRANIU YAZ?

Pozdrawiam
*Freyka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 10:06   #1009
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez *Freyka* Pokaż wiadomość
Po zażywaniu yaz,zaczęłam odczuwać bardzo silne drętwienie nóg,rano bywa że zatrzymuje mi się woda w organiźmie (tak jak przypuszczałam...)

Mam pytanie,gdyż w książeczce o tym nie piszę...
CZY MOŻNA CHODZIĆ NA SOLARIUM,PRZY BRANIU YAZ?

Pozdrawiam
Można, ale istnieje wieksze ryzyko przebarwien.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-02, 10:52   #1010
Kaja83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kaja83 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Pisze do Was, prosząc o radę, bo szczerze mówiąc sama nie wiem co mam mysleć.
Otóż wczoraj wydawało mi się że dostałam okres. Piszę że wydawało mi się bo był inny niż zwykle(brązowe plamienia, nie bolał mnie brzuch, nie miałam żadnych objawów okresu) Przyjęłam że to pierwszy dzień i zażyłam pierwszą tabletkę yazu (wcześniej nie zażywałam tabletek i jest to pierwsze opakowanie), jednak okres się nie rozkręcił a wręcz praktycznie go nie ma Nie wiem co o tym myśleć, bo nigdy tak nie miałam. Z chłopakiem kochałam się jakieś 4 dni temu ale prezerwatywa nie pękła i nie zsunęła się. Nie wiem co robić i mysleć - czy powinnam dalej zażywać tabletki? Może któraś z Was miała podobnie? Jestem w miarę rozsądna i na razie nie panikuję z ciążą, ale trochę się obawiam, może coś jest nie tak Proszę napiszcie co o tym myślicie....
Czy możliwe że po wzięciu tabletki zatrzymał się okres?? Nie moge normalnie funkcjonować
Kaja83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 15:07   #1011
zwyczajna121
Raczkowanie

co do chudniecia... to musze wam powiedziec ze ostatnio usłyszałam fanjego newsa :P otóz poniezwaz nie chciałam isc znów do ginekologa tylko po to zeby przepisał mi recepte i na dodatek zapłącic za wizyte poprosiłam ciotke mojego chłopaka zeby w swojej przychodnii mi załatwiła.... i co słysze ze lekarz niechciał jej przepisac bo to sa oprócz tabletek antykoncepcyjnych tez tabletki odchudzajace byłam w szoku jak to usłyszałam.... naszczescie inny lekarz sie zgodził i mi wypisał
zwyczajna121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 15:16   #1012
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez zwyczajna121 Pokaż wiadomość
co do chudniecia... to musze wam powiedziec ze ostatnio usłyszałam fanjego newsa :P otóz poniezwaz nie chciałam isc znów do ginekologa tylko po to zeby przepisał mi recepte i na dodatek zapłącic za wizyte poprosiłam ciotke mojego chłopaka zeby w swojej przychodnii mi załatwiła.... i co słysze ze lekarz niechciał jej przepisac bo to sa oprócz tabletek antykoncepcyjnych tez tabletki odchudzajace byłam w szoku jak to usłyszałam.... naszczescie inny lekarz sie zgodził i mi wypisał
poki co jedyne, co mi odchudzają to kieszeń

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-02, 16:11   #1013
zwyczajna121
Raczkowanie

no to tez odchudza aczkolwiek jak dla mnie zmniejszyły mi apetyt z czego bardzo sie ciesze
zwyczajna121 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2009-04-02, 16:26   #1014
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Myśle, że to troche naciągane
Stary 2009-04-02, 16:46   #1015
hayboss
Przyczajenie

GG do hayboss

hej muszę przyznać że ja żeby uzyskać receptę na tabletki antykoncepcyjne od lekarza rodzinnego musiałam mieć zaświadczenie od mojego gin o przyjmowaniu leku. muszę powiedzieć że ja brałam przez ok2.5 roku Harmonet ale nie czułam się po nim dobrze libido mi spadło niemal do 0... i inne historie się działy typu ból piersi, straszne wahania nastrojów itp. o braku ochoty na seks nie wspomnę... ale zgadzam się z przedmówczyniami że trzeba do tego podchodzić indywidualnie, ponieważ każdy organizm reaguje na leki inaczej, niektóre z nas będą bardziej odczuwały skutki uboczne inne mniej.... pozdrawiam gorąco Edyta

ps. od przyszłego tygodnia będę testować YAZ!! dam Wam znać jak będzie

Edytowane przez hayboss
Czas edycji: 2009-04-02 o 16:48
hayboss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 17:31   #1016
dziubale
Przyczajenie

Witam
Yaz to moje pierwsze w życiu tabletki anty, i moja reakcja na nie jest trochę dziwna...w pierwszy dzień okresu zażyłam pierwsza tabletkę i przez kolejne 5 dni miałam leciutkie krwawienie, po 5 dniach zażywania dostałam normalnego okresu a na dodatek bolącego jak wcześniej, czyli już 8 dni biorę yaz a mam cały czas okres, ciekawe czy to taki właśnie skutek uboczny na hormony i kiedy przestane krwawić, skoro większość z was pisze, ze krwawienie jest minimalne...i czy będzie działać jak należy...

Edytowane przez dziubale
Czas edycji: 2009-04-02 o 17:32
dziubale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 17:49   #1017
Elfia4
DOMator

Byłam dzisiaj w przychodni po receptę na Yaz. Do tej pory bez problemu dostawałam receptę od lekarza rodzinnego czy jakiegokolwiek innego, a że miałam ostatnio jakieś wyjazdy i szalony okres w życiu, to zamiast do gina poszłam na popołudniowy dyżur....i nie dostałam recepty!!!
Po wymianie kilku zdań usłyszłam, że nie dostanę recepty, bo lekarz jest wierzacy i nie mógłby z czystym sumieniem pójść do spowiedzi i dostać rozgrzeszenia gdyby przepisał pigułki, których nie uznaje kościół.... Ja wiedziałam, ze są takie okazy w medycynie, ale na żywo pierwszy raz takiego lekarza spotkałam.
Po pytaniu na co ma być recepta padło pytanie czy jestem wierząca i tu już przeczuwałam, że może być problem z receptą, ale jak lekarz zaczął wykład o wierze, artykułach jakie czytał itd. nie wytrzymałam i stwierdziłam jeszcze spokojnie, że są to jego prywatne poglądy, które nie mogą mieć wpływu na to czy wypisze mi receptę na lek.
Niestety był niugięty. Wyszłam w szoku, wkurzona, trzaskając drzwiami i oświadczając, ze jutro składam na niego pisemną skargę, co zamierzam zrobić.
I nie odpuszczę lekarzowi, bo jesteśmy w świeckim kraju, a on leczy za publiczne pieniądze i wiara jest jego prywatną sprawą, a w nie wyznacznikiem tego jak będzie leczył i jakie leki wypisywał lub nie!
Tym sposobem jutro muszę jakos zdobyć receptę. To ostatnia chwila, a z pracy nie mam się nawet jak urwać, żeby iść do lekarki rodzinnej. Pozatym każda minuta poza miejscem pracy to pieniądze, które tracę z wynagrodzenia.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2009-04-02, 18:36   #1018
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

wiadomosc dla kobitek mieszkających w Katowicach, dostałam YAZ najtaniej w aptece na ul. Stawowej 37.99
Stary 2009-04-02, 18:40   #1019
bunka
Przyczajenie

Cytat:
Gdyby były odchudzające, to byłoby cudownie! Obecnie kończę drugie opakowanie i muszę przyznać, że rzeczywiście zmniejszył mi się apetyt, co mnie jakoś specjalnie nie martwi, ale jakichś radykalnych zmian w wadze nie zauważyłam. :P Na początku stosowania Yazu wręcz przytyłam, ale może to było spowodowane czymś zupełnie innym.
bunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 18:48   #1020
limonka1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
wiadomosc dla kobitek mieszkających w Katowicach, dostałam YAZ najtaniej w aptece na ul. Stawowej 37.99

Dzięki
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości