|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3031 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
![]() kiedy ja będę mogła sobie pozwolić na taką wyżerkę? ![]()
![]() |
#3032 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3033 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3034 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() P: Iśn- jajecznica na śmietanie z szynką i pomidorkami, prażona cebulka, koperek, grahamka-połowa z masełkiem i cielęcinką z ketchupem, druga z almette jogurtowym z pomidorkiem i łyżką majonezu oraz szczypiorkiem jabłoooooo IIśn- 3 naleśniki(nastałam się w kolejce ![]() b) rożek orzechowy ![]() ok 100gr rodzynek w czekoladzie rumowej O- zupka fasolowa na wywarze mięsnym, zabielana śmietaną, zaprawiana mąką i duuuużo ziemniaczków, frytki z fuuuuurrrrą ketchupu oraz mięsko w stylu a'la kebab, kubuś bananowy galaretka z bitą śmietaną i owocami (banan, kiwi, jabłko, brzoskwinia)plus groszki czekoladowe , cappuccino mars P- danio bananowe z groszkami czekoladowymi i drożdżówka z jabłkami, kilka biszkopów jw K- 4 podwójne tosty z serem, ananasem i szynką, ketchup i majonez, herbata teraz galaretka jw ![]()
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ![]() "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3035 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dzisiejsze chyba UUUUU: Iśn: bułka maślana z masłem orzechowym i dżemem wiśniowym, inka, duży banan IIśn: 1. razowa grahamka z masłem, sałatą, pasztetem, pomidorem i szczypiorkiem 2. princessa arachidowa pokusa, actimel o: 2 monstrualne kotlety rybne z pieczarkami i papryką, kasza jęczmienna, fura buraczków i sałaty ze śmietaną d: snickers, 2 paski milki karmelowej ![]() p: bułka jęczmienna z masłem, sardynkami w pomidorach i szczypiorkiem; serek wiejski z pomidorem, szczypiorkiem i solą k: omlet z serem feta, łososiem, czerwoną fasolą i cebulką; zielona herbata z cytryną a teraz gęsty shake (jogurt waniliowy, lody truskawkowe, mrożone maliny) z płatkami migdałów i wkruszonymi biszkoptami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3036 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3037 |
Zadomowienie
|
JAK ZWYKLE BARDZO ŁADNIE PROSZE O OCENKE
![]() RRRRR 1. otreby z mlekiem 1,5% 2. ciemna buleczka z twarogiem i rzodkiewka 3. filet z kurczaka smazony na kropli oleju z warzywami na patelnie (bez oleju) i sosem czosnkowym (jogurt naturalny,czosne,sol,piep rz) 4. malutki 'batonik' fit, jogurt 0% z żurawiną 5. krokiet 6. grapefriut, 3 malutkie marcheweczki, garsc orzechow 7? moooze bedzie jeszcze jakis serek wiejski albo jogurcik maly (ale watpie bo jestem pelna ![]() jak myslcie? nie za duzo tego ?
![]() |
#3038 |
Rozeznanie
|
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.8.30: 1 szklanka letniej niegazowanej wody I śniadanie godz.9.00: serek wiejski lekki z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g,3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów,do tego pokrojone w małą kosteczkę 3 rzodkiewki i kawałek surowej czerwonej papryki, II śniadanie godz. 12.00: 1 grapeifruit 25 dag,1 jabłko 15 dag , 1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu z Łowicza (180 g) Obiad godz. 15.00: pół ugotowanego bez skóry skrzydła z indyka+ugotowana czerwona kapustka lekko posolona,z suszonymi śliwkami i kwaskiem cytrynowym +6 oliwek Podwieczorek 18.00: drugie pół ugotowanego bez skóry skrzydła z indyka +salaterka zupy ugotowanej z mrożonek "Warzywa na patelnię" -kalafiorki,marchewka,faso lka,cukinia,cebula (ugotowana na skrzydle z indyka bez skóry) Kolacja będzie o 22.00,bo dziś długo oglądam telewizję :1/2 kostki chudego twarogu 0 % tłuszczu z Łowicza,tj. 100 g Napoje codziennie te same: po śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po południu i wieczorem herbata zielona sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki i w międzyczasie popijałam też wodę niegazowaną. Czy ja mogę ciągle to samo jeść na śniadania i kolację i tylko zmieniać obiad i podwieczorek???Jak myślicie??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3039 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3040 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny!
Ja co prawda jestem na lekkiej Rrredukcji, ale ciekawi mnie czy dla osób będących na U są rzeczy/ potrawy zakazane? Tzn. nie tyle zakazane co niewskazane ![]() Czy np. obowiązuje je także zasada, że owoce należy jeść w 1 połowie dnia, czy można bez wyrzutów zjeść jabłko nawet godzinke przed snem..? Albo czy jogurty owocowe także zastępować mimo wszystko jogurtami naturalnymi i starać się unikać np. frytek i innych tego typu ciężkich potraw? Nie łączyć absolutnie węgli i tłuszczy etc..? ![]() Myślę, że wiedzie o co mi chodzi ![]() ![]() ![]() mój dzisiejszy R-owy jadłospis [1 kwietnia urodziła mi się chrześnica ![]() ![]() I: 2 kromki razowca, plasterek wędliny, sałata, pół papryki, 1pomidor, trochę surówki ze słoiczka (tzn. ogórki z pieprzem), kawa z mlekiem 1,5% II: znowu 2 kromki razowca (powinnam z jednej zrezygnować?), Activia, herbata owocowa bez cukru międzyczas: jabłko, kawka z automatu bez cukru III: (na mieście) ryba ok. 120g (mam nadzieje że więcej nie miała.. w końcu smażona była ![]() ![]() ![]() IV: jogurt naturalny, 2 wafle ryżowe marchewka V: brokuły, kalafior, brukselki, fasolka - na parze + pekińska, pomidor, seler troszkę kukurydzy z puszki <- całość skropiona oliwą z oliwek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3041 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3042 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki ;-)
Publikowałam już nie raz tu swoje jadłospisy, z reguły zostaję pominięta. Wiem, że nikt nie ma obowiązku oceniania tego, nie mniej jednak znów łudzę się nadzieją, że tym razem będzie inaczej z tego względu, że chciałabym abyście zerknęły i powiedziały mi co ewentualnie robię nie tak, bo nie chudnę. Ja doszukuję się problemu w tym, że może za dużo jem? Bo tak naprawdę już od dawna zdrowo się odżywiam, tylko może nieodpowiednio wszcześniej komponowałam posiłki. A poza tym od lat piję 2l minimum dziennie wody, tylko ciemne pieczywo wchodzi w grę, ciemne makarony i ryż, żółty ser i serki topione wykluczyłam, słodycze i zagryzki słone również, jogurtów i serków nie jem, na rzecz naturalnych... Co jest nie tak? Może mój organizm przyzwyczaił się do takiego żywienia i po prostu nie reaguje? Albo mam za mało ruchu? Podam wam kilka swoich przykładowych jadłospisów, żebyście mogły ustalić ewentualne błędy, tak skrótowo. Na śniadanie z reguły jadam grahamkę z dodatkiem warzyw, sałaty, pomidora, papryki, ogórka, rzodkiewki, szczypiorku, różnie zamiennie... Bez masła z chudą, drobiową wędlinką, bądź twarogiem wiejskim (czy taki jest w porządku - b/w/t - 18,6/2,7/10, czy za dużo ma tłuszczu? To jest taki twarożek Jogo, w pojemniczku z przykrywką, zwykły bez szczypiorku, który jak chcę sama sobie dorzucam ![]() Czasami robię zamianę na rzecz owsianki, z trzech łyżek, plus wyżej wymieniony twaróg, lub serek homogenizowany naturalny... troszkę cynamonu i jabłko, to taki standard. Czasami dorzucam BF. Drugie śniadanie ma miejsce w szkole więc tu także zamiennie, czasami grahamka z chudą wędliną, albo twarożkiem, czasami plasterkiem sera pleśniowego light, wiem, że on jest niepolecany, ale nie inne dodatki często wylatują mi z bułki ![]() Obiad często składa się z warzyw na patelnię, kurczaka przyprawionego curry, pieprzem kajeńskim, papryką słodką... to wszystko podduszone. Plus czasami pół, a czasami 1/3 torebki kaszy/ciemnego ryżu, sos na bazie dwóch łyżek j. naturalnego i czosnku, przyprawy. Ewentualnie sałatka ze świeżych warzyw, sałata, ogórek, papryka, bazylia itd... z wyżej wymienionym mięskiem. Zdarzał się też makaron pełnoziarnisty z połową mozarelli, pomidorami i bazylią albo omlet z dwóch jajek, bez mąki, z twarożkiem i cynamonem. Zamiennie od czasu do czasu rybka, jeśli ma mi kto ją zrobić. Sama dobrze przyrządzić jej nie umiem. Podwieczorek, czasami soczek marchewkowy, jak jestem poza domem, wiem, że to nie posiłek, ale często nie mam na nic ochoty. Czasami homogenizowany z orzeszkami, ewentualnie makrela w pomidorach. Czasami wieśniak. I kolacja z reguły białkowa, na bazie wieśniaka, lub dwóch jajek ugotowanych na twardo. Co drugi dzień staram się ćwiczyć 8minut ABS, LEGS, BUNS plus rozciąganie. Kiedyś uczęszczałam na aerobik, i tańczyłam latynoamerykański, ale teraz z braku czasu i innych czynników musiałam zrezygnować. Ważę około 55kg przy wzroście mniej więcej 171/2cm. Zdrowo 5kg, chciałabym się pozbyć, ale przede wszystkim zależy mi na ubytku w centymetrach, a tu ani to ani to nie chce drgnąć. Waga tylko o 0,5kg w dół... Będę ooooogrooooooomnie wdzięczna jeśli ktoś to przeanalizuje, bo sama nie wiem co mam robić. Udałabym się do dietetyka, ale ci częściej mają mniejszą wiedzę ode mnie.
#3043 |
Raczkowanie
|
Kłaniam się w piątek wizażystkom i swoje RR zamieszczam prosząc o ewentualne uwagi.
1. grahamka z homo naturalnym i łyżeczką dźemu truskawkowego niskosłodzonego, i do tego jeszcze pół grahamki z wedliną drobiową i ogórkiem. 2. wieśniak + duuuże jabłko 3. dwie grahamki - każda z 2 plastrami wędliny drobiowej, sałatą,, ogórkiem kiszonym i plasterkiem sera żółtego fit. 4. dwa jajka sadzone + warzywa z patelni smażone na oliwie z oliwek (odrzuciłam ziemniaki, ale niestety była kukurydza) + garść orzechów laskowych i nerkowców. godzina ABT + 20 min na rowerze (10 km). 5. pół kostki chudego twarogu z rzodkiewką i szczypiorkiem. I jak dziewczynki?? Wiem, że nie za bardzo mi wyszło żeby ww były przed ćwiczeniami, ale pracuję nad tym.
------------------------------- Od Jutra Ideal Edytowane przez syb Czas edycji: 2009-04-03 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#3044 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3045 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Stąd chciałabym, zeby ktoś obeznany się wypowiedział i mi pomógł.
![]() |
#3046 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3047 |
Raczkowanie
|
6sweetextreme9 - ja jestem podobnego zdania, co moje poprzedniczki. Przy Twoim wzroście wręcz niewskazane jest jeszcze schudnąć ! Według BMI już masz niedowagę, a co dopiero przy ok 50 kg... Nie prowadź tak restrykcyjnej diety, pozwól sobie na trochę szaleństwa, a skup się bardziej na wysiłku fizycznym. Ja tez mam ten problem, zależy mi teraz głownie na centymetrach, wagę już osiągnęłam odpowiednią
![]() ![]()
![]() |
#3048 |
Zakorzenienie
|
![]()
Hej!
postanowiłam przygotować zarys jadłospisu na 5 kwietnia, czyli pierwszy dzień mojej Redukcji, proszę o ocenę. przed wyjściem z domu (koło 5 rano): jogurt naturalny 1% z garścią orzechów (kilka migdałów, orzechów włoskich i laskowych) śniadanie: sałatka - pomidor, ogórek, sałata, jajko, tuńczyk obiad: filet z kurczaka/indyka + szpinak podwieczorek: trochę twarogu chudego z rzodkiewkami i szczypiorkiem kolacja: jajecznica z 2 jajek z szynką i pieczarkami, do tego pomidorek czy papryka w sumie sama nie wiem czy jest sens zaczynac diete na 5 dni, potem 10 kwietnia (do 18.04) jade na taki wyjazd z rodziną, campingowy... nie bedzie szansy sobie gotowac, wiec raczej bede musiala jesc to co inni i to takie cuda jak puree z paczki czy makarony... -_- ale bedzie basen wiec moze nadrobie. pozdrawiam, Asia Edytowane przez karton Czas edycji: 2009-04-03 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#3049 |
Raczkowanie
|
iKarolajnaa
gohs Dzięki śliczne ![]() ![]()
#3050 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() 6sweetextreme9 - nie wiem w jakim wieku jesteś, ale biorąc pod uwagę, że masz 171cm wzrostu i wagę ok 55kg, toi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi pewnie trochę ponad 2000 kcal ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3051 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3052 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3053 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A przy Twoim wieku i wymiarach, zapotrzebowanie wynosi 2090 kcal przy średniej aktywności fizycznej w ciągu dnia ![]() To ja podam mój dzisiejszy jadłospis. Tym razem już R/U ![]() Śniadanie: woda z cytryną, półtorej grahamki (jakie one maaałe były ![]() 2 śniadanie - połówka grahamki ze śniadania z miodem, mały jogurt naturalny z grejpfrutem Obiad - średni kotlet mielony z mięsa indyczego smażony na oliwie z oliwek, surówka z tartek marchwi i jabłka, 2 ziemniaczki z wody z pietruszką Podwieczorek - garść mieszanki studenckiej z serkiem homo naturalnym Kolacja - rozdrobniony tuńczyk wsw z ogórkiem kiszonym i małą kromką razowca ze śliwką
![]() ![]() |
![]() |
#3054 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Od dawna w tej sposób się żywię. Oczywistym jest, że czasami wpadła mi jakaś bułka słodka, czy lód, ale wtedy tylko sorbet, czy jakiś paluszek. Ale na codzień tego nie jadam. Mam po takim jedzeniu po prostu wyrzuty sumienia. Dziękuję za obliczenie zapotrzebowania ![]() A dieta taka, a nie inna, bo ogromnie chciałabym stracić kilka centymetrów w talii, biodrach, udach.
![]() |
#3055 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3056 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() żeby nie było .. moje R/U : śn. serek homo naturalny z płatkami owsianymi, BF, rozkruszonym ciastkiem owsianym, łyżeczką masła orzechowago i truskawkami śn. kanapka z razowca z 2 plastrami szynki drobiowej , plastrem pomidorka i posmarowana serkiem topionym fit , jabłko o. jakieś filety z rybki obtoczone w jajku i usmażone , kasza gryczana , ogórek kiszony i buraczki p. jajecznica z 2 jaj na masełku z szynką, pomidorkiem i łyżeczką majonezu light , 2 kromki razowca k. pół wieśniaka lekkiego z papryką |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3057 |
Zakorzenienie
|
moja R, prosze o ocene
![]() Sn: owsianka( 200ml mleka1,5%,2lyzki serka wiejskiego,4lyzki platkow owsianych,10truskawek ![]() 2Sn: dwa jajka na twardo,3liscie salaty,pol malego pomidora,pol ogorka posypane bazylią ![]() O : duszone warzywa na malej lyzeczce oleju slonecznikowego(1,5papryk i,3cebule,5malych pieczarek,kilka rozyczek brokul),piers z kurczaka gotowana na wodzie z przyprawami(bazylia,papry ka ostra) O: 2marchewki,200g serka wiejskiego K : tunczyk wsw plus dwie gumy orbit ![]()
Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it Edytowane przez orzeszek01 Czas edycji: 2009-04-04 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#3058 | ||||||
Zakorzenienie
|
Może
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3059 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() dziękuję Ci bardzo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3060 |
Rozeznanie
|
tak więc, moja kolejna próba U(a raczej P) i normalnie chcę znowu coś z tym metabolizmem zrobić
![]() ![]() 1. dwie kromki słonecznikowego i chyba pół słoika masła orzechowego light (wolę to light nie dla tego, że jest light bo ma więcej węgli niż normalne, ale dlatego że jest bardziej słodkie i tak mm.) szklanka mleka 2. chyba z 4xpieczywo pełnoziarniste SONKO (myślałam, że będzie jak Wasa, a okazały się wafle :O) z masłem orzechowym ha ha. 3. kotleciki z 50g twarogu chudego, jajka, papryki smażone na oliwie, warzywa na patelnie. 4. z 50g płatków kuleczek kokosowych (tutaj był spacer chyba z 5km ^^) 5. dwie kromki jw. z tym masłem noo.. i twarożek domowy z dwiema łyżeczkami masła o.. 6. budyń na mleku 2% (250ml) WIEM! MONOTONIA i samo masło O. ale co ja poradzę, że miałam taką ochotę, że albo masło albo nic? XD
My Sweet November.. Can you breathe what I breathe? Edytowane przez moniczkaaSnk Czas edycji: 2009-04-04 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.