|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() U mnie nie wymagają tego... Ale za to mam babkę, która wymaga Bóg wie czego. Potrafi się doczepić nawet przecinka... Ręce odpadają.. Poszukuję gdzieś przykładu jak od deski do deski napisać bibliografię.. bo te babsko raz mówi tak, a raz tak.. wrr |
|
|
|
|
#1172 |
|
Raczkowanie
|
mój temat to "Filmowe i literackie sposoby heroizacji śmierci bohatera". W bibliografii podmiotu mam Mistrza i Małgorzatę, Zdążyć przed Panem Bogiem, Króla Lwa i Człowieka w ogniu. Większy problem mam z literaturą przedmiotu... otóż nie mogę nigdzie znaleźć porządnego opracowania do utworów Bułhakowa i Hanny Krall. Porządnych, to znaczy coś oprócz linków do stron internetowych i słowników literackich, bo z takich źródeł korzystać niestety nie mogę. Czy ktoś byłby mi w stanie pomóc?
|
|
|
|
#1173 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Jak to dobvrze, że jeszcze w tym roku ten wątek mnie osobiście nie dotyczy, ale już niedługo w następnych jego częściach będę się aktywnie udzielać, bo matura za rok. Mam więc pytanie, bo myślę nad jakimś psychologicznym tematem na swoją prezentację i... Czy któraś z Was omawia aspekt psychologiczny? Jeśli tak, to jaki? W internecie znalazlam kobiety i morderców, co może być jeszcze?
|
|
|
|
#1174 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam wielki problem ;( zacznijmy od tego, że mam jakąś dziwną polonistkę, której jest zawsze za mało pozycji ... mam motyw pożegnania w literaturze i sztuce i miałam na początku 7 pozycji, a już dobrnęłam do... 11
i dopiero jest niby ok. Wiem, że w innych szkołach mają o wiele mniej pozycji, a u nas tak średno 7-12 .. przecież ja się nie wyrobie z tym wszystkim w 15 min ale do rzeczy. znacie jakąś fajną, ciekawą książke, najlepiej nie za długą, z literatury współczesnej, która ma jakiś motyw pożegnania? z góry dzięki
|
|
#1175 |
|
Raczkowanie
|
jaka może być teza w teza w temacie "omówi funkcje motywu pozeganania i rozstania.." ??
I. Literatura podmiotu 1. Stefan Żeromski Ludzie bezdomni , Warszawa 1963, ISBN 83-07-01533-2 2. Borowski T., "Pożegnanie z Marią i inne opowiadania", Warszawa 1994, ISBN 83-86235-91-8 3. Kochanowski Jan, Treny, Wrocław 1986, ISBN 83-04-02090 II. Literatura przedmiotu: 1. Drewnowski T., "Ucieczka z kamiennego świata", Warszawa 1972; 2. Janusz Pelc, Treny Jana Kochanowskiego, Warszawa 1972; 3. Markiewicz H.: „Ludzie bezdomni” Stefana Żeromskiego, Warszawa 1963; III. Ramowy plan wypowiedzi 1. Określenie problemu:
|
|
#1176 |
|
Zakorzenienie
|
Jak napisać ramowy plan prezentacji do tematu:
Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego, scharakteryzuj i porównaj na podstawie literatury. Lektury to Romantyczność Mickiewicza, Cierpienia Młodego Wertera, Samotność w sieci i Inny świat Grudzińskiego. |
|
|
|
#1177 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny w tezie twierdzicie. I potem to udowadniacie. a nie "motyw blabla jako blabla" bo to nie jest stwierdzenie. Tylko np Motyw jest smutny.
|
#1178 |
|
Zakorzenienie
|
Zalezy jaka forme ma plan ramowy. U nas pierwszym punktem nie jest: "Teza" ale: "Okreslenie problemu". I ja w tym punkcie mialam napisac rownowaznik zdania. W moim przypadku bylo to 'Ukazanie roznych sposobow i celow kreowania postaci negatywnych w literaturze'.
|
#1179 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam do Was ogromna prosbe !
Bibliografia na poniedzialek, zdecydowalam sie juz na przyklady, wyglada to tak:„Przedstaw kreacje bohaterów, którzy doświadczyli okrucieństw II wojny światowej i próbują odbudować świat wartości. Przeanalizuj ukazane w literaturze postawy pod kątem psychologicznym.” BIBLIOGRAFIA: LITERATURA PODMIOTU: 1.Ligocka Roma, Dziewczynka w czerwonym płaszczyku, Wydawnictwo Znak, Kraków 2003, ISBN 83-240-0075-5. 2. przyklad, ktorego nie mam, musi to byc o kims, kto przezyl wojne ale zbyt gleboko wplynelo to na jego psychike. 3.Różewicz Tadeusz, Ocalony, 4.Keneally Thomas, Lista Schindlera, Prószyński i s-ka, Kraków 1994, ISBN 83-7337-524-4. 5.Krall Hanna, Zdążyć przed Panem Bogiem, A5 K.Krynicka, Kraków 2008, ISBN 978-83-612-9802-1. LITERATURA PRZEDMIOTU: 1.Matuszewski Ryszard, Literatura polska 1939-1991, WSiP, Warszawa 1992. 2.1 3.Lisowski Zbigniew, Tragizm wojny i okupacji w poezji Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Tadeusza Różewicza i Zbigniewa Herberta, Semper, Warszawa 2008. 4.Lementowicz Urszula, Zdążyć przed Panem Bogiem, Lublin 2006. 5.Makowiecka Marta, Pawłowski Mariusz, Przewodnik po epokach tom II, Świat Książki, Warszawa 2005. Zamierzam przedstawic 2 przyklady negatywne(nie udalo sie zyc normalnie po wojnie, "dziewczynka w czerwonym plaszczyku" i ? brakuje mi jakiegos fajnego przykladu, pomozcie jesli wam cos przychodzi do glowy ), przyklad hmm "neutralny" - wiersz "Ocalony", bohater doswiadczyl okrucienstw i prosi o pomoc w odbudowaniu swiata wartosci, 2 przyklady pozytywne - Schindler oraz Marek Edelman. Zaczelam miec jednak watpliowsci, czy dobrze zrozumialam temat? Jak myslicie, wybralam dobre przyklady? Czy literatura przedmiotu musi byc do kazdej ksiazki z literatury podmiotu? |
|
|
|
#1180 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn. my tak piszemy bibliografię, ale jak widzisz różnie nauczyciele sobie życzą. Tam, gdzie wyskoczyło [w to jest [w: ] bez spacji![]() Imię i nazwisko Klasa Bibliografia Temat I Literatura podmiotu: Książki, teksty które są podstawą bibliografii, co najmniej 4-5 pozycji, można wybrać wszystkie spoza kanonu, jeśli jest korespondencja sztuk to 2-3 książki i 2-3 dzieła malarskie, filmy itd.. Układamy w kolejności alfabetycznej od pierwszej literze w linijce. Albo zaczynasz od nazwiska, albo od imienia, albo od tytułu. Zamiast imienia może być inicjał, np. A. Mickiewicz. Jeśli wybierzesz jeden sposób zapisu musisz go konsekwentnie stosować dalej. Pozycje numerujemy. Kolejność zapisywania: Imię i nazwisko autora; tytuł zapisany kursywą; wydawnictwo (nie piszemy słowa 'wydawnictwo', chyba że znajduje się ono w nazwie); miejsce i rok wydania. Przykład: A. Mickiewicz, Pan Tadeusz, Biblioteka Narodowa, Warszawa 1995 Jeśli chcemy użyć opowiadania lub wiersza, które znajduje się w większej książce (tomiku, podręczniku) piszemy: imię i nazwisko autora; tytuł zapisany kursywą; [w imię i nazwisko osoby, która napisała to dzieło zbiorowe, jeśli autor ten sam piszemy: tegoż; wydawnictwo; miejsce i rok wydania.Przykład: T. Borowski, Proszę państwa go gazu, [w tegoż, Opowiadania, Greg, Warszawa 2000T. Różewicz, Ocalony, [w M. Kowalski, Zbiór wierszy, Greg, Warszawa 2000Jeśli źródłem była strona internetowa, podajemy [w adres strony.Tylko żadnych bryk.pl, ściąg.pl itd Tych stron nie należy też podawać w lit. przedm.Przykład: T. Różewicz, Ocalony, [w www.wiersze.plPod literaturą podajemy obrazy, filmy itd. Przy obrazach podajemy autora, tytuł obrazu i rok powstania. Na przykład: Malarstwo: J. Matejko, Hołd Pruski, 1879 Przy filmach: reżyser, tytuł, rok powstania. Film: M. Englert, Rozmowy z katem, 2006 II Literatura przedmiotu: Teksty, opracowania, słowniki, encyklopedie, strony internetowe. Jeśli wykorzystujemy jeden rozdział, to piszemy: imię i nazwisko autora, tytuł rozdziału, [w tegoż, tytuł książki, wydawnictwo, miejsce i rok wydania. Możemy podać np. Wstęp albo numery stron zamiast tytułu rozdziału. Nie podajemy swojego podręcznika, bo to podstawa nauczania. Przy leksykonach, encyklopediach piszemy: Redakcja: imię i nazwisko, tytuł, wydawnictwo, miejsce i rok wydania, hasło: .... (Redakcja: osoba, która jest redaktorem głównym; hasło lub hasła: podajemy po przecinku wszystkie hasła, które wzięliśmy, zapisujemy kursywą). Przykład: Redakcja: A. Popławska, Leksykon lektur i wierszy, Greg, Warszawa 2000, hasła: Granica, Jądro ciemności III Materiały pomocnicze: 1. Karta cytatów 2. Płyta DVD z fragmentem filmu (piszesz, jaki film, ale już chyba bez podawania reżysera i roku; sam tytuł zapisany kursywą) 3. Reprodukcje obrazów (podajesz tytuły kursywą) IV Środki audiowizualne: 1. Laptop (we własnym zakresie) Musisz napisać, że we własnym zakresie, bo szkoła już nie zapewnia komputerów itd. No chyba że u was zapewnia ![]() Data Podpis odręczny Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało ![]() Cytat:
![]() A w literaturze przedmiotu moim zdaniem dobrze to wygląda, jeśli masz do każdej lektury. Ale pamiętaj, że lit. przedm. jest dla Ciebie, to Tobie ma ona pomóc, a nie komisji
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-04-04 o 16:41 |
||
|
|
|
#1181 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziekuje Jeanne90
Mam jeszcze takie pytanie: podałas w przykładzie bibliografii wiersz "Ocalony", z tego co sie orientuje to nie nalezał on chyba do żadnego zbioru poezji Różewicza. Jak w takim przypadku zapisac bibliografie takiego wiersza? Tak jak podałas, podac adres strony internetowej, na ktorej mozemy przeczytac dany wiersz?
|
|
|
|
#1182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zynger Marlena, Miłość w Warszawskich Łazienkach [online], [w Marlena Zynger [dostęp 15 X 2007]. Dostępny w Internecie: http://www.zynger.pl/poezja.html.
|
|
#1183 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jacek Kopciński, Przeszłość to dziś, klasa III, Stentor, Warszawa 2004 ![]() Cytat:
|
|
#1184 |
|
Zadomowienie
|
a jak wpisałybyście do bibliografii tekst piosenki? mam na myśli konkretnie "Niech żyje bal" A.Osieckiej. W tomikach go nie znalazłam, wiec nie moge podać nazwy, niby mogłabym wrzucić linka ze stona internetową ale w mojej szkole dośc krzywo na to patrzą.
mogło by to wyglądac tak ?: Osiecka A., Niech żyje bal;[ w http://free.art.pl/osiecka/pio1.html#02
|
#1185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobacz: http://matura.gazeta.pl/matura/1,89456,5100341.html tu jest podane bardzo podobnie
|
|
#1186 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale i tak dziękuję
|
|
|
|
|
#1187 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1188 |
|
Raczkowanie
|
Znacie może Książkę Betay Obertyńskiej "W domu niewoli"jestem ciekawa czy pasowała by do tematu o osobach, którzy doświadczyli okrucieństw II wojny światowej i próbują odbudować świat wartości ?
|
#1189 |
|
Rozeznanie
|
potrzebuję waszej pomocy
![]() mój temat prezentacji to: Powstanie w getcie warszawskim widziane oczami uczestników i świadków. Omów różne sposoby relacjonowania odwolujac sie do wybranych przykładów literackich i filmowych. nie wiem co sobie myślałam wybierając go, no ale cóż.. Powiedzcie mi proszę czy waszym zdaniem taka teza jest odpowiednia: Niezależnie od sposobu prezentacji wydarzeń z powstania w getcie warszawskim, odbiorca jest w stanie zrozumieć tragizm sytuacji ![]() książki jakie wybrałam to: "Zdążyć przed Panem Bogiem" H. Krall, "Rozmowy z katem" Moczarskiego, wiersz "Campo di Fiori" Miłosza, pamiętnik nieznanej autorki znaleziny w Majdanku, opisuje tam co przeżywała podczas powstania, no i film Pianista czyli mam relacje dowódcy Niemców, Żydów, zwykłej dziewczyny i ludzi z aryjskiej strony (Campo di fiori) problem polega na tym że nie mam pomysłu na plan wypowiedzi, wiem napewno że nie powinnam streszczać utworów. Macie jakiś pomysł, chociażby na przykładzie jednego utworu, np H. Krall: a) "Zdąrzyć przed Panem Bogiem" jako utwór o sposobie umierania b) relacja Marka Edelmana, obdziera powstanie z jego heroiczności c) budowa utworu ... dobrze myślę? proszę o jakieś rady |
|
|
|
#1190 |
|
Raczkowanie
|
Jakie funkcje pełni rozstanie?? ja mam romea i julie, ludzi bezdomnych, i treny kochanowskiego.... wiec jaką to pełni funkcje to rozstanie/pozegnanie? to wazne bardzo dla mnie.prosze pomóżcie
|
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
ile macie przecietnie pozycji w literaturze podmiotu i literaturze przedmiotu? bo mi chyba za duzo wyszlo;/
|
|
|
|
#1192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przedmiot : słownik i książka
|
|
#1193 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Jestem tegoroczną maturzystką. Na maturę ustną z j.polskiego wybrałam motyw tańca w literaturze i sztuce. Omawiam takie utwory jak -Pan Tadeusz -Wesele -Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią -obraz Błędne koło -obraz Danse macabre -oraz piosenkę Niech żyje bal Może pomogły byście mi i podpowiedziały jak taką prezentacje można udoskonalić żeby nie była zbyt nudna ? :P
|
|
#1194 |
|
Zakorzenienie
|
jesli bede omaiwac chlpow ale tlyko wesele jagdy z boryna to pisac ktore rodziały??
|
|
|
|
#1195 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Prezentacja maturalna
Puściłabym w tle piosenkę "Niech żyje bal"
|
|
|
|
#1196 |
|
Zadomowienie
|
puszczam :PP
eh nie wiem jak to przeżyję
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
Jest już cały wątek dotyczący prezentacji maturalnej. Niepotrzebnie zakładałaś nowy.
|
#1198 |
|
Zakorzenienie
|
Puść muzykę i poproś któregoś z egzaminatorów do tańca.
![]() (Gorzej jak będą dwie kobiety w komisji )
|
#1199 |
|
Konto usunięte
|
Jest jeszcze rewelacyjna piosenka "Wariatka tańczy", też w wykonaniy Rodowicz, chociać ja mam ją w wykonaniu Kasi Groniec, rewelacja.
|
|
|
|
#1200 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że tak bo nie omawiasz całej książki tylko pewne fragmenty.
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.

i dopiero jest niby ok. Wiem, że w innych szkołach mają o wiele mniej pozycji, a u nas tak średno 7-12 .. przecież ja się nie wyrobie z tym wszystkim w 15 min 

to jest [w: ] bez spacji