|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2008 powracają do życia :P cz. XI
Wiecie co mi powiedziała koleżanka, z której zdaniem bardzo się liczę? Bo zapytałam (ot tak sobie) na jakie studia jej zdaniem powinnam iść. Powiedziała, że na psychologię
Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł, jak miałabym radzić innym jak mam problemy ( ) sama ze sobą ![]() ![]() A tak w ogóle to jestem zła, niezadowolona, chce mi się ryczeć i w ogóle. Powód? Beznadziejnie głupi. Moja kochana torebka Emili, z której tak się cieszyłam ma wadę. Zamek nie dopina się do końca... A jak płacę 120zł za torebkę to oczekuję, że będzie idealna. Zwracam z bólem serca
|
#1352 |
|
Zakorzenienie
|
Psychologia kliniczna too tylko jedna ze specjalizacji
, jeśli nie chce się leczyć innych, to można iść na społeczną, sądową czy menadżerską.Poza tym bez kursów i podyplomówek nie ma szans na pracowanie w klinice
|
#1353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
Nija no ja jestem ciekawa na czym Ty w końcu ostatecznie w październiku wylądujesz
![]() a co z Twoją pracą w przychodni (?) ? bo nie wiem czy ominęłam to czy nic nie pisałaś o tym
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
Nija stwierdzi, że jeszcze zostawi sobie rok na przemyślenia
... hehe żartuję!! No ale w sumie dobrze, że sobie analizujesz różne kierunki, gorzej, że nie umiesz się zdecydować...ale jeszcze sporo czasu!
|
#1356 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czekam aż Urząd Pracy dostanie pieniądze, co w najbardziej optymistycznej wersji stanie się za 2 tygodnie. Ja mam 15 kwietnia, tzn. w środę, termin stawienia się w UP, może się czegoś dowiem. Cytat:
|
|
#1357 |
|
Zakorzenienie
|
Denerwuje mnie to przeskakiwanie na wizażu i włączanie się reklam, bo nigdy nie włączam tego, czego chcę.
Święta jak zawsze zamieniły się w wielką wojnę, wszyscy się ze sobą pokłócili, ale w efekcie każdy się do wieczora pogodzi ze sobą. Oprócz mnie, nie wiem, dlaczego. Nienawidzę świąt. |
|
|
|
#1358 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie mam reklam ale ciiii :P
Bille jeśli używasz firefoxa sciągnij sobie dodatek Adblock Plus i na żadnej stronie reklamy nie zobaczysz ;-)
|
#1359 |
|
Zakorzenienie
|
od wczoraj od południa boli mnie strasznie brzuch i prawie nic nie jem;/
a tyle dobrych rzeczy mama zrobiła! ehhh... nawet na mojego ulubionego mazurka nei mam ochoty |
|
|
|
#1360 |
|
po prostu Em :)
|
Dajcie Wizażowi zarobić, w końcu dzięki tym reklamom to forum funkcjonuje.
![]() Nija, pamiętasz jaka byłaś zdecydowana na medycynę? ![]() Życie jest piękne!
|
|
#1361 | |
|
Zakorzenienie
|
Mnie denerwuje tylko jedna reklama - ta, która wyświetla się u góry obok notki informującej o możliwości zmiany skórki. Bo pojawia się z opóźnieniem i przez nią wchodzę w inny temat niż ten, na który kliknęłam.
Cytat:
![]() Ale cieszę się, że jest osoba, która tak pisze, bo inaczej chyba musiałabym się zamknąć w szafie, zabierając czajnik i herbatę z melisy. |
|
|
|
|
#1362 |
|
Zakorzenienie
|
Bo lekarz (z powołania) to piękny zawód. Żałuję, że nie mam w sobie tyle odwagi, żeby pójść na medycynę
![]() Czasami żałuję, jak widzę jak dziewczyny z wątku poprawiających maturę się uczą, żeby się dostać na tę medycynę. No ale zdecydowałam, że jednak nie i będę się tego trzymać. Czy uważacie, że politologia to totalnie nieprzyszłościowy kierunek i mój przyszły potencjalny pracodawca popuka się w czoło jak złożę CV w jego firmie? Czy jako absolwentka politologii będę od razu miała etykietkę "głupszej"? Pewnie tak, ale jakoś na żadnym innym kierunku siebie nie widzę.
|
#1363 |
|
Zakorzenienie
|
Nija, ja na przyklad nie uważam, że politologia to nieprzyszłościowy kierunek. Tylko cóż, duża konkurencja na rynku pracy.
Denerwuje mnie jedno: kwalifikowanie osób tylko ze względu na to, co studiuje/studiował. Tyle osób sądzi, że np. politologia albo socjologia to łatwizna, więc idzie. I potem mówi, jak jest łatwo, jaki luz. A później dziwi się, że inni uważają, że to, co studiuje to bułka z masłem i że jest leniwy/głupi itp. I to, że od razu się pojawia obraz osoby ze względu na to, co studiuje. Socjologia? - głąb, pewnie gdzie indziej się nie dostał. Medycyna? - tatuś lekarz, mama lekarz... Prawo? - kujon. Piszę nieskładnie, bo nie wiem, jak to wyrazić, a denerwuje mnie ten "problem" bardzo i nie potrafię w tej sytuacji rzucać zdaniami podrzędnie złożonymi. Nija, jak cię to interesuje, to idź, studiuj. Miej gdzieś, co inni pomyślą. Spójrz na Em, pamiętam, jak pytała, co wybrać romanistykę czy TiR. Bo, no cóż, rzeczywiście, romanistyka brzmi bardzo dumnie. Ale wybrała TiR (czego jej piekielnie zazdroszczę) i jest zadowolona. |
|
|
|
#1364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Że będę mieć do siebie pretensje, że nie przemęczyłam się z matmą itp., że poszłam na łatwiznę, a mogłam wybrać ekonomię czy finanse i wtedy miałabym dobrą pracę. A już na pewno większe szanse na jej znalezienie niż po politologii. Ogólnie to chcę iść na politologię, bo ten kierunek najbardziej mi się podoba, ale boję się, że w przyszłości będę tego żałować. ![]() W końcu na studiach mogę sobie pracować jako rejestratorka w szpitalu, ale kto wie, czy za kilka(naście?) lat również będzie mnie to satysfakcjonowało? A z dyplomem z politologii niewiele będę mogła zmienić
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-04-12 o 21:14 |
|
|
|
|
#1365 |
|
Zakorzenienie
|
Nija dużo zależy od osoby a nie od kierunku. Liczy się doświadczenie, języki (według mnie to zaraz po studiach największy atut, no a potem na równi z doświadczeniem jak już się zacznie je zbierać
)kursy, np na studiach zaangażowanie w życie studenckie (mówię tu oczywiście o kołach, kursach, różnych konferencjach, które kończą się certyfikatami;P) itd. Oczywiście są kierunku, po których są o wiele większe szanse na zdobycie pracy w zawodzie niż po innych Myślę, że ważne jest branie pod uwagę zainteresowań w wyborze studiów, no ale dla mnie nie powinno to być jedyne kryterium. No bo wszystko super, przez 5 lat ciekawie no ale jeśli to jest kierunek nieprzyszłościowy (nie wiem jaki to może być) no to potem może być trochę gorzej. Chociaż tutaj znowu odwołałabym się do początku mojej wypowiedzi ![]() Ja gdybym kierowała się tylko zainteresowaniami to wylądowałabym właśnie na politologii lub stosunkach międzynarodowych (humanistycznych), no ale pomyślałam, że może po msg trochę łatwiej będzie o pracę (a nie uważam tego kierunku za jakiś mega przyszłościowy, traktuję go bardziej jak ekonomię). Teraz wybrałabym ten kierunek jeszcze raz bo jak na razie to zdecydowanie trafiłam w to co lubię No ale oczywiście nie widzę sensu, żeby humanista szedł np na politechnikę no bo to nie tylko 5 lat studiowania ale potem możliwe, że całe życie pracy w ścisłym zawodzie a po co się męczyć ![]() no, to się wypisałam
Edytowane przez zetka89 Czas edycji: 2009-04-12 o 21:05 |
|
|
|
#1366 | |
|
|
Przepraszaaaaam, postaram się przystopować.
No ale co ja poradzę na to, że tak jest? ![]() Cytat:
Nija, prawda jest taka, że dużo, duuużo bardziej liczy się zaradność życiowa niż to, jakie studia skończysz. Dlatego nie myśl za bardzo o tym, co będzie potem. Ja już teraz widzę, że nie wytrzymałabym 3 lat na studiach, które fajnie brzmią. Tyle godzin spędzonych na zajęciach, które kompletnie by mnie nie interesowały, tyle godzin spędzonych na nauce do egzaminów, które tak naprawdę mam gdzieś.. TYLE ZMARNOWANEGO CZASU!! I nikt Ci na dodatek nie powie: skończysz TE studia, dostaniesz super robotę. Dlatego nie warto. Idź za głosem serca, jakkolwiek patetycznie to brzmi. I rób to co lubisz!
|
|
|
#1367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc (nie zaczyna się zdania od więc ) pisz, pisz jak najczęściej, bo poprawiasz mi humor!
|
|
|
|
|
#1368 |
|
|
ville, dzięki.
Mam Twoje przyzwolenie. ![]() ![]() Jak myślicie, co mogę jutro zrobić, żeby dotrzeć na drugi koniec miasta sucha?
|
|
#1369 |
|
Zakorzenienie
|
Ach, ja dzisiaj Swieta po angielsku obchodze.
Tz stwierdzil, ze moj zurek smakuje lepiej niz maminy Ale rodziny troche brakuje ![]() Tesiaczek, jak wyglada w Polsce zdobycie uprawnien do pracy jako psycholog kliniczny? Tylko podyplomowki? Bo tutaj trzeba robic doktorat (No ale potem ma sie praktycznie prace zapewniona..)Czyli za 7 lat MOZE zostane, ale watpie, czy sie zdecyduje. Nija, wazne jest, zeby studiowac cos, co sie w jakims stopniu lubi. Jak sie lubi, to sie da przylozyc i latwiej o lepsza srednia, i ogolnie wiecej ze studiow mozna wyciagnac Ja tam nie uwazam, ze studenci politologii sa glupsi czy cos.. Moze maja mniej wykladow, ale zapewne duzo pracy w domu maja. A pracodawcy to rozne rzeczy sobie mysla i ja bym jeszcze sobie tym glowy nie zawracala
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#1370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Musi być Ci trochę trudno. Ale masz TŻ-ta! I wizaż! ![]() Wiem, że plotę głupoty, mogłaby ta Wlk Brytania być trochę bliżej Polski.... Tak samo jak Francja, Mój Boże, oni wykupują moje bilety na musical! Toto-lotku, jak mam cię wybłagać, żeby wygrać tę parę tysięcy?! Edytowane przez ville Czas edycji: 2009-04-12 o 21:28 |
|
|
|
|
#1371 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie też nie wiem czy kierowanie się wyłącznie zainteresowaniami to dobry wybór ![]() Znajoma mojej koleżanki no, jakaś dziewczyna u nas żaliła się kiedyś mamie mojej koleżanki, że strasznie żałuje, że skończyła historię. Bo co prawda na studiach było fajnie, uczyła się tego co lubi, ale teraz od paru lat(?) siedzi bezrobotna w domu. Bo wiecie jak trudno dostać się do szkoły, a jak się nie ma znajomości to do innych miejsc też nie bardzo.Strasznie żałowała, że nie poszła jak jej (głupsi ) znajomi na ekonomię, finanse, bo przestraszyła się matematyki. A oni wszyscy skończyli te studia (może i nie było łatwo, ale skończyli), mają pracę. Tylko ona ma poczucie, że zmarnowała najlepsze lata. Tak mi się przypomina od czasu do czasu sytuacja tej dziewczyny i nie wiem co robić. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1372 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mimo, że nie jestem na politologii to cały czas interesuje się polityką i rozszerzam swoją wiedzę czytając książki, artykuły, oglądając programy w tv. Wiadomo, że nie jest to w takim wymiarze jak na studiach o tym temacie ale wybór innego kierunku nie oznacza zrezygnowanie z zainteresowań. No i zawsze można bardziej się na nich skupić po skończeniu studiów
|
|
#1374 |
|
|
zetka, język to język, każda z nas się jakiegoś uczy. A filologia to filologia, to już nie jest nauka języka, to jego historia, studiowanie.. To mnie kompletnie nie interesuje. Dlatego też wiem, że romanistyka to nie kierunek dla mnie.
To, że pokochałam hiszpański nie znaczy, że chciałabym studiować iberystykę.A TiR chciałam studiować, interesują mnie te STUDIA. Nie każdy, kto lubi podróżować albo rekreować się powinien od razu wybierać ten kierunek. Tak jak z francuskim. ![]() To znaczy wtedy, kiedy będziemy zajęte pracą, którą udało nam się zdobyć po skończeniu studiów, które nas nie interesowały i kiedy będziemy miały czas jedynie na plucie sobie w brodę, że nie miałyśmy tyle odwagi, żeby postawić na swoim i powiedzieć po prostu I TAK SOBIE PORADZĘ?
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2009-04-12 o 22:01 |
|
|
|
#1375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisałam wcześniej, że według mnie nie ma po co iść na kierunek kompletnie przeciwny naszym zainteresowaniom i predyspozycjom. Ale jeżeli ktoś (idąc tutaj już przykładem humanisty i ścisłego kierunku) przestraszył się i poszedł np na politologię a nie na jakiś ścisły kierunek (mimo, że nie był kompletną nogą i nie miał odruchu wymiotnego na samo słowo matematyka) i potem nie znajdzie pracy w zawodzie to też może sobie pluć w brodę, że nie miał tyle odwagi na inny kierunek a być może wtedy znalazłby pracę. Ja nie poszłam na politologię czy sm, ale nie będę sobie pluła w brodę po skończeniu moich studiów, że mogłabym iść i poradzić sobie później w życiu z tym kierunkiem, mimo że ta tematyka nadal mnie interesuje, no ale to jestem jednym przypadkiem.
|
|
#1376 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przekonuje powolutku Tz do przeprowadzki do Polski za klika lat, jak skonczymy oboje studia i splacimy pozyczki :P Cytat:
![]() Po wiekszosci kierunkow mozna robic ciekawe rzeczy.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
||
|
|
|
#1377 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1378 |
|
Zakorzenienie
|
Zetuś, my po msg bedziemy pracowac w jednym ze sklepow miedzynarodowych z artykulami gospodarstwa domowego ;p
![]() ![]() ![]() ![]() a co do Twojej polityki - ja mam teraz sporo polityki ;x ale to taki semestr juz nastepne semestry to roznego rodzaju finanse i rachunkowosci w ogole postanowilam - od nastepnego semestru biore sie powaznie za rosyjski i chce go wyciagnac na poziom b2/c1 baaardzo bardzo chce ;p i niemiecki tez i w ogole wszystko chce :P ale tak powaznie, rosyjski jest przyjemnym jezykiem dla polakow [jak zna sie juz cyrylice - ja znam], wydaje mi sie ze szybko go zalapie jak sie przyloze, a jest bardzo malo popularny wsrod dzisiejszej mlodziezy, a wydaje mi sie ze jednak bardzo potrzebny
|
#1379 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtedy pewnie musiałby nauczyć się polskiego to byłoby coś! ^^ ![]() Cytat:
|
|
#1380 |
|
Zakorzenienie
|
zetka, Tz bardzo lubi Polske, ale musze mu nagadac, zeby Anglie lubil troszke mniej niz teraz ;P
No i wie, ze to nie w porzadku by bylo, gdybym cale zycie byla z daleka od rodziny. A z polskim jest coraz lepiej. Przez ten tydzien, kiedy bylismy u moich rodzicow, duzo zalapal; nawet sam wypalil 'maly ogorek' i 'nie bardzo' ![]() Ogolnie sporo slowek ostatnio poznal, a niebawem zaczne go powaznie meczyc gramatyka.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł, jak miałabym radzić innym jak mam problemy (
) sama ze sobą 

Pewnie tak, ale jakoś na żadnym innym kierunku siebie nie widzę.