|
|
#451 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode 2010 - cz. VI
Hejo
![]() Ślub bierzemy w naszym rodzinnym mieście w Dębicy. Jest to bardziej praktyczne bo zdecydowana wiekszosc naszych rodzin pochodzi z Dębicy lub okolic Z Kraka to właściwie tylko znajomi ze studiów Poza tym cenowo zdecydowanie bardziej się opłaca bo w Kraku ceny są dość wysokie. Chociaż z drugiej strony jest zdecydowanie większy wybór lokali itp...Posiadanie własnego mieszkanka to duuuży plus, chociaż mieliśmy strrrraszne przejcia z deweloperem :/ Strasznie teraz trzeba uważać bo niesamowicie oszukują, nie mówiąc o tym że sporo deweloperów ogłosiło upadłość i pieniądze wierzycieli przepadły... Straszna masakra jest na rynku! Nasz na szczęście nie upadł, ale musieliśmy sporo kasy dopłacić do mieszkania. Najlepszym wyjściem jest poprostu dać umowę przedwstępną sprzedaży do zaopiniowania radcy prawnemu - koszt ok. 200 zł, ale ma się pewność, że wszystko jest oki. My niestety tego nie zrobiliśmy i trzeba było dopłacić Straszna skicha! No ale teraz już wsio oki i mamy swoje gnizdko Super się wszyscy dogadują i nie ma problemów więc to też jest fajne wyjście jeśli się ma fajnych "rodziców" oczywiście My na obrączki się jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale bardzo możliwe, że wybierzemy jakieś z Kruka. Mam już od nich pierścionek więc mamy zniżkę i kartę stałego klienta ![]() Co do zaproszeń to u nas w Dębicy jest drukarnia, więc najpewniej zaopatrzymy się u nich Ale to wszystko jeszcze przede mną. Pozdrawiam piękne Panie i smykam na spacer z Babcią A po obiedzie jadę z moim TŻ do jego rodzinki więc 3majcie za mnie kciuki!! Buźka!
|
|
#452 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i lubimy miec łączność ze światem Chociaz jak na tydzień to sie spokojnie obędziecie![]() Strasznie jestem ciekawa tego Waszego Egiptu, bo znam tylko opowiści od jednej kolezanki a oni bardziej tam pojechali się opalać niż zwiedzać, więc raczej mam skąpe informacje - dlatego liczę na Was W ogóle bardzo bym chciała jechac do jakiegos kraju arabskiego, są takie wycieczki do Iranu, Syrii, Kuwejtu, Emiratów Arabskich, ale troche się boję tam jechać. Tzn. najbliżej mi do Emiratów, jest na logosie taka wyciczka własnie i to w zasięgu naszej kieszeni i tak może zarzuce pomysł tż. Tylko trochę się boję. Chyba bardziej niż trochę, ale Emiraty sa najbardziej cywilizowane z tych wszystkich krajów, więc może małe ryzyko.Nasz kolega był w Dubaju, ale służbowo i nikt go nie porwał Chociaż nie wiem czy on w ogóle cos tam zwiedzał. Ale zobaczyć ten Burj al Arab na własne oczy to łał![]() Cytat:
![]() Martwię sie o nich, bo moga stracic kupe kasy W ogóle mój tz chciał kupic mieszkanie u tego dewelopera, ale na szczęscie nie kupił. To jest w ogóle nie do pojęcia, że takie rzeczy mogą miec miejsce, tez mi państwo prawa![]() Dobrze, że Wam się udało, bo przejaja są. I do prawnika jak najbardziej, to pierwsze co. Ale też często ludzi enie maja wyjścia, bo albo dopłaca po 2 tys. za metr tak jak było u jednego dewelopera albo on ogłosi upadłośc i cała ich kasa pójdzie się bujać. My na pewno nie kupimy mieszkania w trakcie budowy, jeśli kupimy nowe to juz zbudowane z natychmiastowym przeniesieniem własności - nasi znajomi chcieli kupić, ale czytaja umowę(sa prawnikami) a tam punkt, ze przeniesienie własności po roku No i nie kupili tam, czekają i dobrze, bo ju jest 1300 zł za metr taniej![]() Chemy się tak powaznie rozgladnać za mieszkankiem w przyszłym roku, warunkiem jest to, że będe miała pracę, liczę na to, że deweloperzy spuchną, bo mieszkania będą im stały to będzie sie dało ponegocjować. Ja mam karte stałego klienta w Aparcie, więc tez mi 5% odpadnie a to przy większej kwocie sporo. Patrzyłam na obrączki Węca, ale też ma te dwukolorowe w takich cenach jak Apart czy Kruk. Yes to samo. Wychodzi na to, że dwukolorowe po prostu sa droższe. |
||
|
|
|
#453 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a takiego lapka to by trzeba tylko pilnowac, bo podobno w krajach arabskich lepiej trzymac jednak rzeczy w sejfie nawet mieszkajac w hotelu, bo podobno roznie bywa... ![]() Cytat:
![]() juz pisalam, ze moj kolega niedawno byl miesiac w Iranie. pojechali na wlasna reke, bez zorganizowanego noclegu, wszystko na spontana... im bylo o tyle lepiej, ze ze znajomymi studiuja iranistyke, wiec cos tam sie w perskim dogadaja podobno Iranczycy to bardzo przyjazn ii goscinni ludzie. i nawet zaliczyli tam kilka mocno alkoholowych imprez![]() Cytat:
bo nie widze sensu zeby przeplacac za marke. szczegolnie w przypadku obraczek. choc nie jest wykluczone ze w sieciowce takie moga wyjsc nawet taniej niz u zwylego jubilera (tak jeszcze niedawno bylo z takimi klasycznymi obraczkami w Kruku, ktore byly taniutkie(499zl za jedna) - nie wiem jak teraz )hehe rodzinka pojechala na grilla, a nam sie z TZem nie chcialo i mamy wolna chate
|
|||
|
|
|
#454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam jednak obawy różne. Nigdzie się nie boje sama jeździć, bo wiem że się dogadam po angielsku czy niemiecku, ale tak jak piszesz te ich wzorki to dramat ![]() Mnie właśnie tez niespecjalnie ruszyły, był mały wybór w Aparcie, ciekawe ile kosztuje te red Rubin. Ale nie sądzę, żeby były specjalne różnice w cenach między różnymi salonami, złoto i tak jest drogie. Też bym chciała, żeby nam się podobały takie proste jak Wam, ale niestety mi sama drożyzna wpada w oko,w sumie to dziwne, że te obrączki mieszane z białego i żółtego sa takie drogie. Są tylko dwa modele w Aparcie za 935 zł z tych co nam sie podobaja a reszta podobnych już od 1200 zł w górę. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo różnia sie detalami. W ogle to podobają mi sie same złote. Kupimy takie jakie nam sie spodobaja i trudno, miejmy nadzieję, że nie wykorzstamy maksymalnego budżetu ![]() Jak ja bym chciała być teraz sama z tż A tak to mam rodzinę na dolei tylko sie co jakis czas wymykam na góre odpocząć od wrzeszczącego wkurzającego dziecka biegającego po salonie..brrr..moje dziecko będzie grzeczne Żołnierskie wychowanie zastosuję
|
|
|
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteśmy po oficjalnych zaręczynach które odbyły się wczoraj
Znikam do rodzinki
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w sumie nie było przedstawienia pt. Tż prosi moich rodziców o rękę Zostali poinformowani, wiec w sumie skoro tz nie zapytał taty(bo chyba tak powinno być) to ja wiem czy ja zaręczona jestem? |
|
|
|
|
#457 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
on na pewno robi doktorat, ja jeszcze nie wiem, ale raczej taki "publiczny" z zajęciami dla studentów itp... bo jak TŻ chce zostać na uczelni to lepiej żeby był tam jak najwięcej...
|
|
#458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie można po tym pracować? Robicie może jakąś biotechnologiczną specjalność czy coś (a może to inna dziedzina, nie znam się ) Rozumiem, że bardzo ciekawe studia, ale takie wykształcenie zagwarantuje Wam utrzymanie? Ja sie kompletnie nie znam, stąd moje pytania, bo na prawdę nie mam zielonego pojęcia co się kryje pod przedmiotem biologii poza zwierzątkami i roślinkami i pantofelkami A możecie np. wyjeżdżać do dżungli badac jakies stworki? To by było super!!!!Np. prowadzić program na Dicovery albo Animal Planet!Albo pisac do National Georaphic To róbcie Jejku, jak ja bym tak chciała Kursuję góra-dół, bo mi się nie chce ciągle siedzieć z wszytskimi, kompa mam włączonego cały czas i cos podczytuję, przed chwilą czytałam wątek o dziewczynie na podstawie historii której nakręcono egzorcyzmy Emily Rose, brrrr, nie wiem po co sie tak katuję Po tym filmie się bałam jeszcze przez długi czas a obejrzeliśmy na moje życzenie, bo znajomi powiedzieli, że był śmieszny a nie straszny Wcale nie był, był okropny. Dziewczyny wklejały do wątku linki do youtube z fragmentami tych egzorcyzmów ale ja się boję i ich nie włączyłam. Albo wczoraj czytałam starszny wątek...głupek ze mnie, bo czytam takie rzeczy a później się boję Jak oglądalismy te Egzorcyzmy E.R. to byliśmy na wakacjach i jak chciałam siusiu w nocy to budziłam tż, żeby poszedł ze mną do łazienki NA nim takie rzezy nie robia wrażenia a ja się stracham jak nie wiem
|
|
|
|
|
#459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak serio to nie wyobrażaliśmy sobie iść na studia, które nas nie interesują. Ja chciałam biotechnologię, ale nie wyszło. Mam nadzieję, że etat na jakiejś uczelni albo jakieś laboratoria albo firmy biotechnologiczne albo coś nas zechce a jak nie to wyemigrujemy. Za granicą praca dla biologów jest. W Polsce też teraz tego trochę powstaje, pytanie czy dalej powstawać będzie. Zbić kasy nie chcemy, tylko żeby dało się utrzymać robiąc co się lubi
|
|
#460 |
|
Adwokat diabła
|
Hej! Jak święta Wam mijają? My wróciliśmy od rodziców, pojechaliśmy w sobotę i niestety już wróciliśmy
|
|
#461 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo święta spędzaliśmy osobno...z rodzinką jest fajnie, ale razem lepiej
|
|
#462 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uspokoiłas mnie, że jest co robić poza nauczaniem w szkole NIe chodzi mi o zbicie kasy=posiadanie milionów i Maybacha, tylko takie życie, żeby się o kasę nie martwić![]() Tez sobie nie wyobrażam studiowac tego, czego sie nie lubi, nie wiem czy to jest możliwe, ale kierowałam sie przy wyborze studiów tym czy znajdę po nich pracę. Cytat:
Jedynie wczoraj byliśmy u babci i wszyscy wujkowie i ciocie byli w jednym miejscu to to faktycznie była nadzwyczajna sytuacja Teraz leżę na łóżeczku u mnie w pokoju a moja piesia leży obok i popiskuje, bo jej się nudzi Zaraz zejdę na dół do rodzinki i tak mi cały dzień mija Zmywarka już trzeci raz będzie włączona, niech mi ktoś powie, że to niepotrzebne urządzenie Moją dietę zgubiły sałatki z majonezem i cukierki, zjadłam chyba z 10 i mnie tak zmuliło, że na kilka miesięcy spokój ze słodyczami gwarantowany
|
||
|
|
|
#463 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sejf jest bezplatny wiec tym bardziej![]() TZ wlasnie wykombinowal, ze jeszcze pojedziemy na pustynie na quady i na wielbladzie pobrykac... i wyczytal, ze mozna wwiesc 10 piw to on sobie zabierze porzadne polskie piwo i sobie bedzie chlodzil w pokojowej lodoweczce, bo tam pewno jakies syfne piwa sa ![]() Cytat:
jak bedziemy kupowac to pewno tam tez zagladniemy fajny ten ich rubinek w obraczce na szczescie![]() Cytat:
Cytat:
mama dostala bukiet kwiatow, tata butelke czarnego Smirnoffa i ich poprostu poinformowalismy, ze bierzemy slub![]() na KSW jest ochrona srodowiska moze znalazlby sie jakis przedmiot w ramach tego kierunku ![]() Cytat:
w sobote z TZem na rowerze, w niedziele przyjechala rodzinka na obiad, a potem byla zwyczajna imprezka - drinki, plotki z ciotkami, TZ z wujkami i moim ojcem pili wodke itp , a dzis rodzinka wyniosla sie na wies na grilla, wiec z TZem zrobilismy sobie leniwa sjeste poswiateczna - trawilismy i spalalismy kalorie ![]() wlasnie siostra pojechala z mezem na dworzec... ciesze sie, bo ja jednak na dluzsza mete jej nie trawie
Edytowane przez lain Czas edycji: 2009-04-13 o 19:05 |
|||||
|
|
|
#464 |
|
Raczkowanie
|
U mnie nie było tak romantycznie jak u niektórych... wspólnie z tż stwierdziliśmy ze chcemy być razem i wziąść ślub... pojechaliśmy razem do kruka i wybrałam sobie malutkie pierścionek z brylancikiem..by za drogo nie było bo nie lubie jak na mnie za duzo wydaj..z reszta..mam strasznie drobniutkie palce i ogólenie nie za duzą dłoń..i jak przymierzałam jakies wieksze to wygladały po prostu śmiesznie..oczywiści e tak małych pierścionków to nawet na sklepie nie mają..więc pani nie była pewna jaki mały mam miec <bo nie mieli wzornika rozmiarów> i w końcu dała mi jakąs 9 do przymierzenia i taki zamówiliśmy...ale mój pierścionek jest delokatniejszy i jest mi troche duzy..ale nie chce dac do zmiejszania...oczywiscie był robiony bo nigdzie tak małego nie było i czekałam 2 tyg..jak doszedł..to moj tz był na praktykach..wiec sama go odbierałam...i do czasu kiedy tz nie wrócił tylko go sobie przymierzałam..jak przyjechał to kupił mi kwiatki i sam założył....a rodzice sie dowiedzieli tylko..ale i tak stwierdzili ze wiedzieli..wiec praktycznie 0 romantyzmu
|
|
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ooo takie mi sie zaproszenia podobaja: http://allegro.pl/item601580818_zapr...owy_grati.html (tych co kiedys tu wklejalam juz od dluzszego czasu nie widze na all )a w szczegolnosci te sa ladne: Edytowane przez lain Czas edycji: 2009-04-13 o 19:28 |
|
|
|
|
#466 |
|
Zadomowienie
|
Cześć
![]() U mnie swięta zleciały szybciutko... Wczoraj cały dzień w domku, No prócz tego ze o 14 pojechałam (sama) po TZ samochodem i przywiozłam Go sobie teraz pojechał juz Dziś byliśmy u siostry na grillu i oczywiście ja musiałam wracać bo tato ze szwagrem i Michasiem wypilu po kilku kieliszkach Ale wiem ze tato ma juz zaufanie do mnie jeśkli chodzi o samochód daje mi bez problemu![]() Marcelek mnie dziś oblał tak że musiałm się słuszyć haha A teraz to sobie teśknie. A rano do pracy ehh...Wy tak mówiecie o tym wyjeździe po ślubnym. Tż marzą się jakieś Karaiby czy coś pod ciepłym piknym oceanem. Jednak ja panikę sieje i powiedziałam ze tam to napewno nie polecę Zobaczymy a fajnie chociaż by było pojechać sobie na KAraiby na tydzień czasu lol ) Zobaczymy ile kasy bedzie i w ogóle
|
|
|
|
#467 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo jak się kłócimy to takie epitety lecą, że hoho, ale sie lubimy Ale mieć wkurzające rodzeństwo to katorga![]() My własnie tak samo - mamie kwiatki, tacie whiskacza pokazałam pierścionek i się cieszyli i byli w szoku, że to już Fakt, że po 6,5 roku, ale szok że to już będzie ślub i wielka radość![]() Oj, ja bym sie wybrała na rower spalić majonez i cukierki Chyba wsiądę na stacjonarny, zawsze coś.Mój tż zawsze w samolocie pije piwo a ja sie z niego smieje, ze burak z niego Ja myślę, że w egipcie jakiś Heineken powienien się znaleźć, chociaż kto to wie Skoro Twój tz to taki smakosz piwa to niech weźmie jak masz słuchac marudzenia, że miejscowy browar jest ble![]() Cytat:
Ale faktycznie, że spontanicznych oświadczyn nie było. U mnie było spontanicznie, bo tz kupowal pierścionek na ostatnia chwilę i niespodzianke mi zrobił Ja tak jak Ty przyierzałas pierścionek to robiłam z bransoletką, którą kupił mi na 18-stkę, kupił ja kilka dni wcześniej, jak byliśmy u niego w mieszkaniu to ją przymierzałam, nosiłam, a dał mi ją dopiero na imprezie![]() Co do tego, że nie lubisz jak tz na Ciebie dużo wydaje...ja mam na odwrót, może niekoniecznie lubię, żeby dużo wydawał(miłoby bylo, żeby te rzeczy były tańsze), ale lubie prezenty które mi kupuje, bo to są zawsze dobrej jakości rzeczy, z reszta on bardzo lubi wydawac na mnie kasę a ja na niego. W ogóle cieszą nas róznego rodzaju zakupy. Mi się teraz marzy zawieszka ze szmaragdem (ew. z rubinem)taka malutka, muszę mu powiedzieć, bo sie zbliża ósma rocznica to możnaby taki zakup podciągnąc pod rocznicowy prezent skoro w wakacje nigdzie nie pojedziemy NIe bardzo lubię mieć dużo biżuterii ale ostatnio ogladalismy pierścionek, bo chciałam kupic jego sis na komunię i mnie naszła ochota na biżuterię Ale taki malusi szmaragdzik, deliktany, taka kropeczka Ciekawe gdzie tkai znajdę, bo to wytwór moje wyobraźni póki co
|
||
|
|
|
#468 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Te same mi się spodobały podczas moich wczorajszych wojażach po allegro Bardzo eleganckie sąJeju Lain, jeszcze się okaże, że my wszystko będziemy miec takie samo ![]() Cytat:
Albo kierowiec![]() Na tydzien się Joziu nie opłaca, chyab z biur podózy najkrócej można na 10 dni, bo tam sie długo leci. A Wy macie ślub we wrześniu z tego co pamiętam to jak byście pojechali tak październik-listopad to prawie jak od razu po ślubie a już się skończy pora deszczowa ![]() Na wizażu była reklama http://airstop.pl/ tu sa oferty niemieckich biur podróży. My jesli się zdecydujemy na cos z biura podróży to tez będziemy kombinowac z niemieckimi biurami, bo polskie przeginają z cenami. Edytowane przez Samoa Czas edycji: 2009-04-13 o 19:53 |
||
|
|
|
#469 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a pierścionków jest taki wybór że napewno znajdziesz coś odpowiedniego...ja niestety swój dałam w końcu mamie bo był mocno za duzy ![]()
|
|
|
|
|
#470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja siostra wkurza i mnie i TZa, za to brata mam calkiem spoko chociaz tyle![]() na szczescie od 9 lat widuje ja sporadycznie ostatnio czesciej, odkad w Polsce siedzi ![]() Cytat:
Heinekena TZ wypije, ale nie jest to jego ulubione piwo... z reszta Sharm jest kurortem, wiec ceny tez kurortowe (Hurghada to kompletnie inna bajka ) pewno jak skoczymy na miasto na jakies disco to tak czy siak trzeba bedzie kupic, ale w wiekzych ilosciach srednio sie taki biznes oplaca![]() jego ulubione -> Debowe... i powiedzial, ze mi tez sie pare Reddsikow wezmie zebym nie cierpiala jaki opiekunczy
|
||
|
|
|
#471 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
JAk mój tz nie pracował to robilismy sobie skromniejsze prezenty, hmmm chcociaz może nie tyle skromniesze co tez rzadziej je robiliśmy. Ale teraz chłopak pracuje to z przyjemnościa wydaje kaskę a ja nie mam wyrzutów![]() Wiesz co, zrezygnowałam z pierścionka, kupię jej na 18-stkę. Chciałam kupic taki z rubinem i dwoma brylancikami, ale ona jest za mała i by nie doceniła wartości i jeszcze by zgubiła, jak będzie starsza to jej kupię. Kupie jej, tzn. moi rodzice, bo sa zaproszeni(a ja jestem jakby zaproszona z tż) kupią jej IPoda a tż jej kupi wieżę, ze stacją dokująca do IPoda. Kurde az sama chciałabym miec teraz komunię, żeby dosac te prezenty co ona się obłowi ![]() Ide na Cast Away Pamiętacie taki program na tvn co wyjechali na wyspę i żyli i mieli rózne zadania i taka dziewczyna wygrała?Jakby taki był to bym sie zgłosiła![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
![]() Dobry tż Dba o narzeczoną![]() Spadam pooglądać i pomarzyć o byciu Robinsonem
|
||
|
|
|
#472 |
|
Raczkowanie
|
a ja oglądam fajny program na discovery travel& living. "salon sukien slubnych" o pannach młodych które wybierają suknie ślubne
|
|
|
|
#473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dba, dba... ostatnio probuje zrujnowac moja diete i mnie naciaga na rozne pizze, zapiekanki, kebaby itp.... i mowi,ze przeciez czasem sobie mozna przerwac diete...
|
|
|
|
|
#474 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#476 |
|
Adwokat diabła
|
Mi święta minęły szybko i trochę w burzliwym humorze. Bo okazało się że kuzyn mojego tż bierze ślub w przyszłym roku, nie wiem kiedy ale czuję że rzucą się na sierpień. Najlepsze jest to, że biorą ślub dlatego bo rodzice dziewczyny wymusili to na nich, wg mnie branie ślubu bo rodzice chcą mija się z celem..
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#478 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
ale się objadłam ![]()
|
#479 |
|
Adwokat diabła
|
|
|
#480 |
|
Zakorzenienie
|
czytałyście wątek xyzgirl86
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

Z Kraka to właściwie tylko znajomi ze studiów
Poza tym cenowo zdecydowanie bardziej się opłaca bo w Kraku ceny są dość wysokie. Chociaż z drugiej strony jest zdecydowanie większy wybór lokali itp...
Straszna masakra jest na rynku! Nasz na szczęście nie upadł, ale musieliśmy sporo kasy dopłacić do mieszkania. Najlepszym wyjściem jest poprostu dać umowę przedwstępną sprzedaży do zaopiniowania radcy prawnemu - koszt ok. 200 zł, ale ma się pewność, że wszystko jest oki. My niestety tego nie zrobiliśmy i trzeba było dopłacić
A po obiedzie jadę z moim TŻ do jego rodzinki więc 3majcie za mnie kciuki!!
Buźka!

nie myslal o tym czy to za wczesnie czy za pozno (a mielismy po 19 lat
Dobrze, że Wam się udało, bo przejaja są. I do prawnika jak najbardziej, to pierwsze co. Ale też często ludzi enie maja wyjścia, bo albo dopłaca po 2 tys. za metr tak jak było u jednego dewelopera albo on ogłosi upadłośc i cała ich kasa pójdzie się bujać.
No i nie kupili tam, czekają i dobrze, bo ju jest 1300 zł za metr taniej