Panny Młode 2010 - cz. VI - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-13, 12:00   #451
Formichiere
Raczkowanie

Dot.: Panny Młode 2010 - cz. VI

Hejo
Ślub bierzemy w naszym rodzinnym mieście w Dębicy. Jest to bardziej praktyczne bo zdecydowana wiekszosc naszych rodzin pochodzi z Dębicy lub okolic Z Kraka to właściwie tylko znajomi ze studiów Poza tym cenowo zdecydowanie bardziej się opłaca bo w Kraku ceny są dość wysokie. Chociaż z drugiej strony jest zdecydowanie większy wybór lokali itp...
Posiadanie własnego mieszkanka to duuuży plus, chociaż mieliśmy strrrraszne przejcia z deweloperem :/ Strasznie teraz trzeba uważać bo niesamowicie oszukują, nie mówiąc o tym że sporo deweloperów ogłosiło upadłość i pieniądze wierzycieli przepadły... Straszna masakra jest na rynku! Nasz na szczęście nie upadł, ale musieliśmy sporo kasy dopłacić do mieszkania. Najlepszym wyjściem jest poprostu dać umowę przedwstępną sprzedaży do zaopiniowania radcy prawnemu - koszt ok. 200 zł, ale ma się pewność, że wszystko jest oki. My niestety tego nie zrobiliśmy i trzeba było dopłacić Straszna skicha! No ale teraz już wsio oki i mamy swoje gnizdko Oczywiście tez na kredycie :P Moja koleżanka wyszła za mąż w grudniu i mieszka z mężem u teściów Super się wszyscy dogadują i nie ma problemów więc to też jest fajne wyjście jeśli się ma fajnych "rodziców" oczywiście
My na obrączki się jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale bardzo możliwe, że wybierzemy jakieś z Kruka. Mam już od nich pierścionek więc mamy zniżkę i kartę stałego klienta Marzą mi się zupełnie klasyczne - żółte złoto i proste
Co do zaproszeń to u nas w Dębicy jest drukarnia, więc najpewniej zaopatrzymy się u nich Ale to wszystko jeszcze przede mną.
Pozdrawiam piękne Panie i smykam na spacer z Babcią A po obiedzie jadę z moim TŻ do jego rodzinki więc 3majcie za mnie kciuki!! Buźka!
Formichiere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 13:08   #452
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
nie bierzemy lapka bo to dodatkowe kg w bagazu no i w sumie nie bedziemy go tam potrzebowali - pewno nawet czasu nie bedzie na takie rzeczy zdjec zgrywac tez nie bede musiala, bo bierzemy kilka kart SD do aparatu, ktore powinny wystarczyc

to moj jest romantykiem... i jego oswiadczyny byly takim wyznaniem milosci nie myslal o tym czy to za wczesnie czy za pozno (a mielismy po 19 lat)
my zawsze bierzemy lapka jako bagaż podręczny. Ale kilka kart sd rozwiązuje problem. Tyle, że ja uwielbiam ogladac fotki od razu po zrobieniu stąd też konieczność zabrania lapkaNo i lubimy miec łączność ze światemChociaz jak na tydzień to sie spokojnie obędziecie
Strasznie jestem ciekawa tego Waszego Egiptu, bo znam tylko opowiści od jednej kolezanki a oni bardziej tam pojechali się opalać niż zwiedzać, więc raczej mam skąpe informacje - dlatego liczę na Was W ogóle bardzo bym chciała jechac do jakiegos kraju arabskiego, są takie wycieczki do Iranu, Syrii, Kuwejtu, Emiratów Arabskich, ale troche się boję tam jechać. Tzn. najbliżej mi do Emiratów, jest na logosie taka wyciczka własnie i to w zasięgu naszej kieszeni i tak może zarzuce pomysł tż. Tylko trochę się boję. Chyba bardziej niż trochę, ale Emiraty sa najbardziej cywilizowane z tych wszystkich krajów, więc może małe ryzyko.
Nasz kolega był w Dubaju, ale służbowo i nikt go nie porwał Chociaż nie wiem czy on w ogóle cos tam zwiedzał. Ale zobaczyć ten Burj al Arab na własne oczy to łał

Cytat:
Napisane przez Formichiere Pokaż wiadomość
Hejo
Ślub bierzemy w naszym rodzinnym mieście w Dębicy. Jest to bardziej praktyczne bo zdecydowana wiekszosc naszych rodzin pochodzi z Dębicy lub okolic Z Kraka to właściwie tylko znajomi ze studiów Poza tym cenowo zdecydowanie bardziej się opłaca bo w Kraku ceny są dość wysokie. Chociaż z drugiej strony jest zdecydowanie większy wybór lokali itp...
Posiadanie własnego mieszkanka to duuuży plus, chociaż mieliśmy strrrraszne przejcia z deweloperem :/ Strasznie teraz trzeba uważać bo niesamowicie oszukują, nie mówiąc o tym że sporo deweloperów ogłosiło upadłość i pieniądze wierzycieli przepadły... Straszna masakra jest na rynku! Nasz na szczęście nie upadł, ale musieliśmy sporo kasy dopłacić do mieszkania. Najlepszym wyjściem jest poprostu dać umowę przedwstępną sprzedaży do zaopiniowania radcy prawnemu - koszt ok. 200 zł, ale ma się pewność, że wszystko jest oki. My niestety tego nie zrobiliśmy i trzeba było dopłacić Straszna skicha! No ale teraz już wsio oki i mamy swoje gnizdko Oczywiście tez na kredycie :P Moja koleżanka wyszła za mąż w grudniu i mieszka z mężem u teściów Super się wszyscy dogadują i nie ma problemów więc to też jest fajne wyjście jeśli się ma fajnych "rodziców" oczywiście
My na obrączki się jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale bardzo możliwe, że wybierzemy jakieś z Kruka. Mam już od nich pierścionek więc mamy zniżkę i kartę stałego klienta Marzą mi się zupełnie klasyczne - żółte złoto i proste
Co do zaproszeń to u nas w Dębicy jest drukarnia, więc najpewniej zaopatrzymy się u nich Ale to wszystko jeszcze przede mną.
Pozdrawiam piękne Panie i smykam na spacer z Babcią A po obiedzie jadę z moim TŻ do jego rodzinki więc 3majcie za mnie kciuki!! Buźka!
a w krk macie mieszkanko? Nasi znajomi maja własnie straszne przeboje z deweloperem
Martwię sie o nich, bo moga stracic kupe kasy W ogóle mój tz chciał kupic mieszkanie u tego dewelopera, ale na szczęscie nie kupił. To jest w ogóle nie do pojęcia, że takie rzeczy mogą miec miejsce, tez mi państwo prawa Dobrze, że Wam się udało, bo przejaja są. I do prawnika jak najbardziej, to pierwsze co. Ale też często ludzi enie maja wyjścia, bo albo dopłaca po 2 tys. za metr tak jak było u jednego dewelopera albo on ogłosi upadłośc i cała ich kasa pójdzie się bujać.
My na pewno nie kupimy mieszkania w trakcie budowy, jeśli kupimy nowe to juz zbudowane z natychmiastowym przeniesieniem własności - nasi znajomi chcieli kupić, ale czytaja umowę(sa prawnikami) a tam punkt, ze przeniesienie własności po rokuNo i nie kupili tam, czekają i dobrze, bo ju jest 1300 zł za metr taniej
Chemy się tak powaznie rozgladnać za mieszkankiem w przyszłym roku, warunkiem jest to, że będe miała pracę, liczę na to, że deweloperzy spuchną, bo mieszkania będą im stały to będzie sie dało ponegocjować.
Ja mam karte stałego klienta w Aparcie, więc tez mi 5% odpadnie a to przy większej kwocie sporo. Patrzyłam na obrączki Węca, ale też ma te dwukolorowe w takich cenach jak Apart czy Kruk. Yes to samo. Wychodzi na to, że dwukolorowe po prostu sa droższe.
Samoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 14:43   #453
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
my zawsze bierzemy lapka jako bagaż podręczny. Ale kilka kart sd rozwiązuje problem. Tyle, że ja uwielbiam ogladac fotki od razu po zrobieniu stąd też konieczność zabrania lapkaNo i lubimy miec łączność ze światemChociaz jak na tydzień to sie spokojnie obędziecie
jak wyjezdzamy gdzes blizej, w gory czy cos takiego to zawsze bierzemy lapka... ale tam to chyba jednak bedzie zbedny... mamy zamiar maksymalnie wykorzystac ten tydzien a takiego lapka to by trzeba tylko pilnowac, bo podobno w krajach arabskich lepiej trzymac jednak rzeczy w sejfie nawet mieszkajac w hotelu, bo podobno roznie bywa...

Cytat:
W ogóle bardzo bym chciała jechac do jakiegos kraju arabskiego, są takie wycieczki do Iranu, Syrii, Kuwejtu, Emiratów Arabskich, ale troche się boję tam jechać. Tzn. najbliżej mi do Emiratów, jest na logosie taka wyciczka własnie i to w zasięgu naszej kieszeni i tak może zarzuce pomysł tż. Tylko trochę się boję. Chyba bardziej niż trochę, ale Emiraty sa najbardziej cywilizowane z tych wszystkich krajów, więc może małe ryzyko.
Nasz kolega był w Dubaju, ale służbowo i nikt go nie porwał Chociaż nie wiem czy on w ogóle cos tam zwiedzał. Ale zobaczyć ten Burj al Arab na własne oczy to łał
ja na wycieczke zorganizowana, z przewodnikiem, zalatwionymi hotelami itp. to nie balabym sie nigdzie jechac. gorzej samemu. obawialabym sie jechac do kraju w ktorego jezyku nie mowie i nie rozumiem, a w dodatki litery to jakies szlaczki czy znaczki... i jak tu gdzies trafic jak nawet nazwy ulicy nie odczytam
juz pisalam, ze moj kolega niedawno byl miesiac w Iranie. pojechali na wlasna reke, bez zorganizowanego noclegu, wszystko na spontana... im bylo o tyle lepiej, ze ze znajomymi studiuja iranistyke, wiec cos tam sie w perskim dogadaja podobno Iranczycy to bardzo przyjazn ii goscinni ludzie. i nawet zaliczyli tam kilka mocno alkoholowych imprez

Cytat:
Ja mam karte stałego klienta w Aparcie, więc tez mi 5% odpadnie a to przy większej kwocie sporo. Patrzyłam na obrączki Węca, ale też ma te dwukolorowe w takich cenach jak Apart czy Kruk. Yes to samo. Wychodzi na to, że dwukolorowe po prostu sa droższe.
tez mamy ta karte Aparta, ale prawde mowiac Apartowskie obraczki mnie nie powalaja... w ogole zadne takie udziwnione jakos specjalnie mnie nie powalaja, dlatego dalej obstajemy przy klasykach... a ze takie sa u kazdego jubilera to pewno kupimy tam gdzie wyjda najtaniej bo nie widze sensu zeby przeplacac za marke. szczegolnie w przypadku obraczek. choc nie jest wykluczone ze w sieciowce takie moga wyjsc nawet taniej niz u zwylego jubilera (tak jeszcze niedawno bylo z takimi klasycznymi obraczkami w Kruku, ktore byly taniutkie(499zl za jedna) - nie wiem jak teraz)

hehe rodzinka pojechala na grilla, a nam sie z TZem nie chcialo i mamy wolna chate
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 15:25   #454
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
jak wyjezdzamy gdzes blizej, w gory czy cos takiego to zawsze bierzemy lapka... ale tam to chyba jednak bedzie zbedny... mamy zamiar maksymalnie wykorzystac ten tydzien a takiego lapka to by trzeba tylko pilnowac, bo podobno w krajach arabskich lepiej trzymac jednak rzeczy w sejfie nawet mieszkajac w hotelu, bo podobno roznie bywa...

ja na wycieczke zorganizowana, z przewodnikiem, zalatwionymi hotelami itp. to nie balabym sie nigdzie jechac. gorzej samemu. obawialabym sie jechac do kraju w ktorego jezyku nie mowie i nie rozumiem, a w dodatki litery to jakies szlaczki czy znaczki... i jak tu gdzies trafic jak nawet nazwy ulicy nie odczytam
juz pisalam, ze moj kolega niedawno byl miesiac w Iranie. pojechali na wlasna reke, bez zorganizowanego noclegu, wszystko na spontana... im bylo o tyle lepiej, ze ze znajomymi studiuja iranistyke, wiec cos tam sie w perskim dogadaja podobno Iranczycy to bardzo przyjazn ii goscinni ludzie. i nawet zaliczyli tam kilka mocno alkoholowych imprez

tez mamy ta karte Aparta, ale prawde mowiac Apartowskie obraczki mnie nie powalaja... w ogole zadne takie udziwnione jakos specjalnie mnie nie powalaja, dlatego dalej obstajemy przy klasykach... a ze takie sa u kazdego jubilera to pewno kupimy tam gdzie wyjda najtaniej bo nie widze sensu zeby przeplacac za marke. szczegolnie w przypadku obraczek. choc nie jest wykluczone ze w sieciowce takie moga wyjsc nawet taniej niz u zwylego jubilera (tak jeszcze niedawno bylo z takimi klasycznymi obraczkami w Kruku, ktore byly taniutkie(499zl za jedna) - nie wiem jak teraz)

hehe rodzinka pojechala na grilla, a nam sie z TZem nie chcialo i mamy wolna chate
lepiej i tak weźcie sejf na dokumenty. Sejfy sa takie płaskie, ze lapek powinien wejśc, ale racja, że nie ma po co go targać.
Ja mam jednak obawy różne. Nigdzie się nie boje sama jeździć, bo wiem że się dogadam po angielsku czy niemiecku, ale tak jak piszesz te ich wzorki to dramat
Mnie właśnie tez niespecjalnie ruszyły, był mały wybór w Aparcie, ciekawe ile kosztuje te red Rubin. Ale nie sądzę, żeby były specjalne różnice w cenach między różnymi salonami, złoto i tak jest drogie. Też bym chciała, żeby nam się podobały takie proste jak Wam, ale niestety mi sama drożyzna wpada w oko,w sumie to dziwne, że te obrączki mieszane z białego i żółtego sa takie drogie. Są tylko dwa modele w Aparcie za 935 zł z tych co nam sie podobaja a reszta podobnych już od 1200 zł w górę. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo różnia sie detalami.
W ogle to podobają mi sie same złote. Kupimy takie jakie nam sie spodobaja i trudno, miejmy nadzieję, że nie wykorzstamy maksymalnego budżetu

Jak ja bym chciała być teraz sama z tż A tak to mam rodzinę na dolei tylko sie co jakis czas wymykam na góre odpocząć od wrzeszczącego wkurzającego dziecka biegającego po salonie..brrr..moje dziecko będzie grzeczneŻołnierskie wychowanie zastosuję
Stary 2009-04-13, 16:13   #455
madziulka_
Zakorzenienie

Jesteśmy po oficjalnych zaręczynach które odbyły się wczoraj
Znikam do rodzinki

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 16:33   #456
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziulka_ Pokaż wiadomość
Jesteśmy po oficjalnych zaręczynach które odbyły się wczoraj
Znikam do rodzinki
Gratulacje U mnie w sumie nie było przedstawienia pt. Tż prosi moich rodziców o rękęZostali poinformowani, wiec w sumie skoro tz nie zapytał taty(bo chyba tak powinno być) to ja wiem czy ja zaręczona jestem?
Stary 2009-04-13, 17:06   #457
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

Cytat:

nie pamiętam albo nie wiem co Twój tz studiuje, ale doktoranci tez pracują, juz pomijając układ pół etatu, bo trzeba znaleźc wyrozumiałego pracodawcę, chociaz skoro Twój tz jest dobry to nie powinno być probemów, może pracować jako freelancer albo wykładac na prywatnej uczelniMoja koleżanka, już doktor, pracowała w trakcie doktoratu i wykładala na prywatnej uczelni. Z resztą jak patrzę na doktorantów z moej uczelni to wcale biedy nie klepią Na pewno coś sobie znajdzie. Ty chyba tez chcesz robic doktorat z tego co pamiętam? Bo pisałam Ci kiedyś o doktoracie za kasę bez prowadzenia zajęć, bo mój tż tak zacznie.
ale na prywatnych uczelniach w Krk chyba nie ma biologii oczywiście będziemy oboje pracować, bo pasożytować na rodzicach nie będziemy (ileż można) ale dorabianie do doktoratu po 1000zł każde to co innego niż zdolność kredytowa
on na pewno robi doktorat, ja jeszcze nie wiem, ale raczej taki "publiczny" z zajęciami dla studentów itp... bo jak TŻ chce zostać na uczelni to lepiej żeby był tam jak najwięcej...
Stary 2009-04-13, 17:48   #458
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wilczyca Pokaż wiadomość
ale na prywatnych uczelniach w Krk chyba nie ma biologii oczywiście będziemy oboje pracować, bo pasożytować na rodzicach nie będziemy (ileż można) ale dorabianie do doktoratu po 1000zł każde to co innego niż zdolność kredytowa
on na pewno robi doktorat, ja jeszcze nie wiem, ale raczej taki "publiczny" z zajęciami dla studentów itp... bo jak TŻ chce zostać na uczelni to lepiej żeby był tam jak najwięcej...
o kurde. Nie chcę umniejszać wartości Waszego przyszłego dorobku naukowego, ale co macie zamiar robić po biologii? Doktorat ok, mozna wykładać, ale chyba nie jest dziedzina na której można zbić kasę, chyba, ze się mylęGdzie można po tym pracować? Robicie może jakąś biotechnologiczną specjalność czy coś (a może to inna dziedzina, nie znam się) Rozumiem, że bardzo ciekawe studia, ale takie wykształcenie zagwarantuje Wam utrzymanie? Ja sie kompletnie nie znam, stąd moje pytania, bo na prawdę nie mam zielonego pojęcia co się kryje pod przedmiotem biologii poza zwierzątkami i roślinkami i pantofelkamiA możecie np. wyjeżdżać do dżungli badac jakies stworki? To by było super!!!!Np. prowadzić program na Dicovery albo Animal Planet!Albo pisac do National Georaphic To róbcie Jejku, jak ja bym tak chciała

Kursuję góra-dół, bo mi się nie chce ciągle siedzieć z wszytskimi, kompa mam włączonego cały czas i cos podczytuję, przed chwilą czytałam wątek o dziewczynie na podstawie historii której nakręcono egzorcyzmy Emily Rose, brrrr, nie wiem po co sie tak katujęPo tym filmie się bałam jeszcze przez długi czas a obejrzeliśmy na moje życzenie, bo znajomi powiedzieli, że był śmieszny a nie strasznyWcale nie był, był okropny. Dziewczyny wklejały do wątku linki do youtube z fragmentami tych egzorcyzmów ale ja się boję i ich nie włączyłam. Albo wczoraj czytałam starszny wątek...głupek ze mnie, bo czytam takie rzeczy a później się boję Jak oglądalismy te Egzorcyzmy E.R. to byliśmy na wakacjach i jak chciałam siusiu w nocy to budziłam tż, żeby poszedł ze mną do łazienkiNA nim takie rzezy nie robia wrażenia a ja się stracham jak nie wiem
Stary 2009-04-13, 17:58   #459
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

Cytat:
o kurde. Nie chcę umniejszać wartości Waszego przyszłego dorobku naukowego, ale co macie zamiar robić po biologii? Doktorat ok, mozna wykładać, ale chyba nie jest dziedzina na której można zbić kasę, chyba, ze się mylęGdzie można po tym pracować?
żebym to ja wiedziała tak serio to nie wyobrażaliśmy sobie iść na studia, które nas nie interesują. Ja chciałam biotechnologię, ale nie wyszło. Mam nadzieję, że etat na jakiejś uczelni albo jakieś laboratoria albo firmy biotechnologiczne albo coś nas zechce a jak nie to wyemigrujemy. Za granicą praca dla biologów jest. W Polsce też teraz tego trochę powstaje, pytanie czy dalej powstawać będzie. Zbić kasy nie chcemy, tylko żeby dało się utrzymać robiąc co się lubi
Stary 2009-04-13, 18:05   #460
BlackAngel
Adwokat diabła

Hej! Jak święta Wam mijają? My wróciliśmy od rodziców, pojechaliśmy w sobotę i niestety już wróciliśmy

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 18:13   #461
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

Cytat:
Napisane przez BlackAngel Pokaż wiadomość
Hej! Jak święta Wam mijają? My wróciliśmy od rodziców, pojechaliśmy w sobotę i niestety już wróciliśmy
my na szczęście już wróciliśmy bo święta spędzaliśmy osobno...
z rodzinką jest fajnie, ale razem lepiej
Stary 2009-04-13, 18:36   #462
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
żebym to ja wiedziała tak serio to nie wyobrażaliśmy sobie iść na studia, które nas nie interesują. Ja chciałam biotechnologię, ale nie wyszło. Mam nadzieję, że etat na jakiejś uczelni albo jakieś laboratoria albo firmy biotechnologiczne albo coś nas zechce a jak nie to wyemigrujemy. Za granicą praca dla biologów jest. W Polsce też teraz tego trochę powstaje, pytanie czy dalej powstawać będzie. Zbić kasy nie chcemy, tylko żeby dało się utrzymać robiąc co się lubi
własnie mi przypomniałas, że słyszałam, że za granica jest praca dla Was Uspokoiłas mnie, że jest co robić poza nauczaniem w szkoleNIe chodzi mi o zbicie kasy=posiadanie milionów i Maybacha, tylko takie życie, żeby się o kasę nie martwić
Tez sobie nie wyobrażam studiowac tego, czego sie nie lubi, nie wiem czy to jest możliwe, ale kierowałam sie przy wyborze studiów tym czy znajdę po nich pracę.

Cytat:
mi mijają jakoś tak normalnie. Może dlatego, że czesto u nas rodzinka bywa, własciwie co tydzień albo kilka razy w tygodniu i nie odczuwam czegos nadzwyczajnego w ich obecnościJedynie wczoraj byliśmy u babci i wszyscy wujkowie i ciocie byli w jednym miejscu to to faktycznie była nadzwyczajna sytuacjaTeraz leżę na łóżeczku u mnie w pokoju a moja piesia leży obok i popiskuje, bo jej się nudziZaraz zejdę na dół do rodzinki i tak mi cały dzień mija Zmywarka już trzeci raz będzie włączona, niech mi ktoś powie, że to niepotrzebne urządzenie Moją dietę zgubiły sałatki z majonezem i cukierki, zjadłam chyba z 10 i mnie tak zmuliło, że na kilka miesięcy spokój ze słodyczami gwarantowany
Stary 2009-04-13, 19:04   #463
lain
Zakorzenienie

Cytat:
lepiej i tak weźcie sejf na dokumenty. Sejfy sa takie płaskie, ze lapek powinien wejśc, ale racja, że nie ma po co go targać.
a sejf na pewno wezmiemy, chocby na paszporty sejf jest bezplatny wiec tym bardziej
TZ wlasnie wykombinowal, ze jeszcze pojedziemy na pustynie na quady i na wielbladzie pobrykac... i wyczytal, ze mozna wwiesc 10 piw to on sobie zabierze porzadne polskie piwo i sobie bedzie chlodzil w pokojowej lodoweczce, bo tam pewno jakies syfne piwa sa

Cytat:
Mnie właśnie tez niespecjalnie ruszyły, był mały wybór w Aparcie, ciekawe ile kosztuje te red Rubin
oo Red Rubin ma interesujace obraczki calkowicie o nich zapomnialam, a ogladalismy na targach slubnych jak bedziemy kupowac to pewno tam tez zagladniemy fajny ten ich rubinek w obraczce na szczescie

Cytat:
A tak to mam rodzinę na dolei tylko sie co jakis czas wymykam na góre odpocząć od wrzeszczącego wkurzającego dziecka biegającego po salonie..brrr..moje dziecko będzie grzeczneŻołnierskie wychowanie zastosuję
u mnie wczoraj byla rodzinka w tym dwoch kuzynow w wieku 7 i 8 lat. dramat. jak wyszli to zapanowala taka przyjemna cisza

Cytat:
Gratulacje U mnie w sumie nie było przedstawienia pt. Tż prosi moich rodziców o rękęZostali poinformowani, wiec w sumie skoro tz nie zapytał taty(bo chyba tak powinno być) to ja wiem czy ja zaręczona jestem?
moj TZ tez nie prosil rodzicow o reke mama dostala bukiet kwiatow, tata butelke czarnego Smirnoffa i ich poprostu poinformowalismy, ze bierzemy slub

Cytat:
ale na prywatnych uczelniach w Krk chyba nie ma biologii .
na KSW jest ochrona srodowiska moze znalazlby sie jakis przedmiot w ramach tego kierunku

Cytat:
u mnie calkiem przyjemnie w sobote z TZem na rowerze, w niedziele przyjechala rodzinka na obiad, a potem byla zwyczajna imprezka - drinki, plotki z ciotkami, TZ z wujkami i moim ojcem pili wodke itp, a dzis rodzinka wyniosla sie na wies na grilla, wiec z TZem zrobilismy sobie leniwa sjeste poswiateczna - trawilismy i spalalismy kalorie
wlasnie siostra pojechala z mezem na dworzec... ciesze sie, bo ja jednak na dluzsza mete jej nie trawie

Edytowane przez lain
Czas edycji: 2009-04-13 o 19:05
Stary 2009-04-13, 19:19   #464
ashe
Raczkowanie

U mnie nie było tak romantycznie jak u niektórych... wspólnie z tż stwierdziliśmy ze chcemy być razem i wziąść ślub... pojechaliśmy razem do kruka i wybrałam sobie malutkie pierścionek z brylancikiem..by za drogo nie było bo nie lubie jak na mnie za duzo wydaj..z reszta..mam strasznie drobniutkie palce i ogólenie nie za duzą dłoń..i jak przymierzałam jakies wieksze to wygladały po prostu śmiesznie..oczywiści e tak małych pierścionków to nawet na sklepie nie mają..więc pani nie była pewna jaki mały mam miec <bo nie mieli wzornika rozmiarów> i w końcu dała mi jakąs 9 do przymierzenia i taki zamówiliśmy...ale mój pierścionek jest delokatniejszy i jest mi troche duzy..ale nie chce dac do zmiejszania...oczywiscie był robiony bo nigdzie tak małego nie było i czekałam 2 tyg..jak doszedł..to moj tz był na praktykach..wiec sama go odbierałam...i do czasu kiedy tz nie wrócił tylko go sobie przymierzałam..jak przyjechał to kupił mi kwiatki i sam założył....a rodzice sie dowiedzieli tylko..ale i tak stwierdzili ze wiedzieli..wiec praktycznie 0 romantyzmu
ashe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 19:26   #465
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ashe Pokaż wiadomość
a rodzice sie dowiedzieli tylko..ale i tak stwierdzili ze wiedzieli..wiec praktycznie 0 romantyzmu
u mnie niby zaskoczenia u rodzicow nie bylo, bo po tylu latach razem bylo to dla nich logiczne i do przewidzenia... aczkolwiek wydaje mi sie, ze jakies tam zaskoczenie malutkie bylo... ze to juz nadszedl ten moment

ooo takie mi sie zaproszenia podobaja:

http://allegro.pl/item601580818_zapr...owy_grati.html

(tych co kiedys tu wklejalam juz od dluzszego czasu nie widze na all )

a w szczegolnosci te sa ladne:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kn2.jpg (54,8 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kn24.jpg (76,0 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kn35.jpg (60,9 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kn47.jpg (59,6 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kn58.jpg (67,0 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kn70.jpg (79,1 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kn82.jpg (65,4 KB, 2 załadowań)

Edytowane przez lain
Czas edycji: 2009-04-13 o 19:28
Stary 2009-04-13, 19:27   #466
jozia
Zadomowienie

GG do jozia

Cześć

U mnie swięta zleciały szybciutko... Wczoraj cały dzień w domku, No prócz tego ze o 14 pojechałam (sama) po TZ samochodem i przywiozłam Go sobie teraz pojechał juz Dziś byliśmy u siostry na grillu i oczywiście ja musiałam wracać bo tato ze szwagrem i Michasiem wypilu po kilku kieliszkach Ale wiem ze tato ma juz zaufanie do mnie jeśkli chodzi o samochód daje mi bez problemu

Marcelek mnie dziś oblał tak że musiałm się słuszyć haha A teraz to sobie teśknie. A rano do pracy ehh...

Wy tak mówiecie o tym wyjeździe po ślubnym. Tż marzą się jakieś Karaiby czy coś pod ciepłym piknym oceanem. Jednak ja panikę sieje i powiedziałam ze tam to napewno nie polecę Zobaczymy a fajnie chociaż by było pojechać sobie na KAraiby na tydzień czasu lol) Zobaczymy ile kasy bedzie i w ogóle
jozia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 19:43   #467
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
a sejf na pewno wezmiemy, chocby na paszporty sejf jest bezplatny wiec tym bardziej
TZ wlasnie wykombinowal, ze jeszcze pojedziemy na pustynie na quady i na wielbladzie pobrykac... i wyczytal, ze mozna wwiesc 10 piw to on sobie zabierze porzadne polskie piwo i sobie bedzie chlodzil w pokojowej lodoweczce, bo tam pewno jakies syfne piwa sa

oo Red Rubin ma interesujace obraczki calkowicie o nich zapomnialam, a ogladalismy na targach slubnych jak bedziemy kupowac to pewno tam tez zagladniemy fajny ten ich rubinek w obraczce na szczescie

u mnie wczoraj byla rodzinka w tym dwoch kuzynow w wieku 7 i 8 lat. dramat. jak wyszli to zapanowala taka przyjemna cisza

moj TZ tez nie prosil rodzicow o reke mama dostala bukiet kwiatow, tata butelke czarnego Smirnoffa i ich poprostu poinformowalismy, ze bierzemy slub

na KSW jest ochrona srodowiska moze znalazlby sie jakis przedmiot w ramach tego kierunku

u mnie calkiem przyjemnie w sobote z TZem na rowerze, w niedziele przyjechala rodzinka na obiad, a potem byla zwyczajna imprezka - drinki, plotki z ciotkami, TZ z wujkami i moim ojcem pili wodke itp, a dzis rodzinka wyniosla sie na wies na grilla, wiec z TZem zrobilismy sobie leniwa sjeste poswiateczna - trawilismy i spalalismy kalorie
wlasnie siostra pojechala z mezem na dworzec... ciesze sie, bo ja jednak na dluzsza mete jej nie trawie
ja na szczęście lubię mojego brata i tz go lubi Wiadomo jak się kłócimy to takie epitety lecą, że hoho, ale sie lubimyAle mieć wkurzające rodzeństwo to katorga
My własnie tak samo - mamie kwiatki, tacie whiskacza pokazałam pierścionek i się cieszyli i byli w szoku, że to już Fakt, że po 6,5 roku, ale szok że to już będzie ślub i wielka radość
Oj, ja bym sie wybrała na rower spalić majonez i cukierkiChyba wsiądę na stacjonarny, zawsze coś.
Mój tż zawsze w samolocie pije piwo a ja sie z niego smieje, ze burak z niego Ja myślę, że w egipcie jakiś Heineken powienien się znaleźć, chociaż kto to wieSkoro Twój tz to taki smakosz piwa to niech weźmie jak masz słuchac marudzenia, że miejscowy browar jest ble

Cytat:
U mnie nie było tak romantycznie jak u niektórych... wspólnie z tż stwierdziliśmy ze chcemy być razem i wziąść ślub... pojechaliśmy razem do kruka i wybrałam sobie malutkie pierścionek z brylancikiem..by za drogo nie było bo nie lubie jak na mnie za duzo wydaj..z reszta..mam strasznie drobniutkie palce i ogólenie nie za duzą dłoń..i jak przymierzałam jakies wieksze to wygladały po prostu śmiesznie..oczywiści e tak małych pierścionków to nawet na sklepie nie mają..więc pani nie była pewna jaki mały mam miec <bo nie mieli wzornika rozmiarów> i w końcu dała mi jakąs 9 do przymierzenia i taki zamówiliśmy...ale mój pierścionek jest delokatniejszy i jest mi troche duzy..ale nie chce dac do zmiejszania...oczywiscie był robiony bo nigdzie tak małego nie było i czekałam 2 tyg..jak doszedł..to moj tz był na praktykach..wiec sama go odbierałam...i do czasu kiedy tz nie wrócił tylko go sobie przymierzałam..jak przyjechał to kupił mi kwiatki i sam założył....a rodzice sie dowiedzieli tylko..ale i tak stwierdzili ze wiedzieli..wiec praktycznie 0 romantyzmu
jak ktos ma drobniutkie rączki to taki delikatny pierścionek bardzo ładnie wyglada, tak subtelnie Ale faktycznie, że spontanicznych oświadczyn nie było. U mnie było spontanicznie, bo tz kupowal pierścionek na ostatnia chwilę i niespodzianke mi zrobiłJa tak jak Ty przyierzałas pierścionek to robiłam z bransoletką, którą kupił mi na 18-stkę, kupił ja kilka dni wcześniej, jak byliśmy u niego w mieszkaniu to ją przymierzałam, nosiłam, a dał mi ją dopiero na imprezie
Co do tego, że nie lubisz jak tz na Ciebie dużo wydaje...ja mam na odwrót, może niekoniecznie lubię, żeby dużo wydawał(miłoby bylo, żeby te rzeczy były tańsze), ale lubie prezenty które mi kupuje, bo to są zawsze dobrej jakości rzeczy, z reszta on bardzo lubi wydawac na mnie kasę a ja na niego. W ogóle cieszą nas róznego rodzaju zakupy. Mi się teraz marzy zawieszka ze szmaragdem (ew. z rubinem)taka malutka, muszę mu powiedzieć, bo sie zbliża ósma rocznica to możnaby taki zakup podciągnąc pod rocznicowy prezent skoro w wakacje nigdzie nie pojedziemyNIe bardzo lubię mieć dużo biżuterii ale ostatnio ogladalismy pierścionek, bo chciałam kupic jego sis na komunię i mnie naszła ochota na biżuterięAle taki malusi szmaragdzik, deliktany, taka kropeczkaCiekawe gdzie tkai znajdę, bo to wytwór moje wyobraźni póki co
Stary 2009-04-13, 19:48   #468
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie niby zaskoczenia u rodzicow nie bylo, bo po tylu latach razem bylo to dla nich logiczne i do przewidzenia... aczkolwiek wydaje mi sie, ze jakies tam zaskoczenie malutkie bylo... ze to juz nadszedl ten moment

ooo takie mi sie zaproszenia podobaja:

http://allegro.pl/item601580818_zapr...owy_grati.html

(tych co kiedys tu wklejalam juz od dluzszego czasu nie widze na all )

a w szczegolnosci te sa ladne:
u mnie tez było zaskoczenie w stylu: o to już! Alert

Te same mi się spodobały podczas moich wczorajszych wojażach po allegro Bardzo eleganckie są Dodałam sobie do obserwowanych, żeby mi sprzedawca nie umknął.
Jeju Lain, jeszcze się okaże, że my wszystko będziemy miec takie samoJeszcze brakuje, żebym kupiła sukienke a Ty byś w niej później poszła to by były jaja

Cytat:
Napisane przez jozia Pokaż wiadomość
Cześć

U mnie swięta zleciały szybciutko... Wczoraj cały dzień w domku, No prócz tego ze o 14 pojechałam (sama) po TZ samochodem i przywiozłam Go sobie teraz pojechał juz Dziś byliśmy u siostry na grillu i oczywiście ja musiałam wracać bo tato ze szwagrem i Michasiem wypilu po kilku kieliszkach Ale wiem ze tato ma juz zaufanie do mnie jeśkli chodzi o samochód daje mi bez problemu

Marcelek mnie dziś oblał tak że musiałm się słuszyć haha A teraz to sobie teśknie. A rano do pracy ehh...

Wy tak mówiecie o tym wyjeździe po ślubnym. Tż marzą się jakieś Karaiby czy coś pod ciepłym piknym oceanem. Jednak ja panikę sieje i powiedziałam ze tam to napewno nie polecę Zobaczymy a fajnie chociaż by było pojechać sobie na KAraiby na tydzień czasu lol) Zobaczymy ile kasy bedzie i w ogóle
dobrze, że tyle jeździsz i sie nie boisz, nabierzesz wprawy, jeszcze tylko szok pierwszej zimy i będzie z Ciebie prawdziwy kierowca Albo kierowiec
Na tydzien się Joziu nie opłaca, chyab z biur podózy najkrócej można na 10 dni, bo tam sie długo leci. A Wy macie ślub we wrześniu z tego co pamiętam to jak byście pojechali tak październik-listopad to prawie jak od razu po ślubie a już się skończy pora deszczowa

Na wizażu była reklama
http://airstop.pl/
tu sa oferty niemieckich biur podróży. My jesli się zdecydujemy na cos z biura podróży to tez będziemy kombinowac z niemieckimi biurami, bo polskie przeginają z cenami.

Edytowane przez Samoa
Czas edycji: 2009-04-13 o 19:53
Stary 2009-04-13, 19:54   #469
ashe
Raczkowanie

Cytat:
jak ktos ma drobniutkie rączki to taki delikatny pierścionek bardzo ładnie wyglada, tak subtelnie Ale faktycznie, że spontanicznych oświadczyn nie było. U mnie było spontanicznie, bo tz kupowal pierścionek na ostatnia chwilę i niespodzianke mi zrobiłJa tak jak Ty przyierzałas pierścionek to robiłam z bransoletką, którą kupił mi na 18-stkę, kupił ja kilka dni wcześniej, jak byliśmy u niego w mieszkaniu to ją przymierzałam, nosiłam, a dał mi ją dopiero na imprezie
Co do tego, że nie lubisz jak tz na Ciebie dużo wydaje...ja mam na odwrót, może niekoniecznie lubię, żeby dużo wydawał(miłoby bylo, żeby te rzeczy były tańsze), ale lubie prezenty które mi kupuje, bo to są zawsze dobrej jakości rzeczy, z reszta on bardzo lubi wydawac na mnie kasę a ja na niego. W ogóle cieszą nas róznego rodzaju zakupy. Mi się teraz marzy zawieszka ze szmaragdem (ew. z rubinem)taka malutka, muszę mu powiedzieć, bo sie zbliża ósma rocznica to możnaby taki zakup podciągnąc pod rocznicowy prezent skoro w wakacje nigdzie nie pojedziemyNIe bardzo lubię mieć dużo biżuterii ale ostatnio ogladalismy pierścionek, bo chciałam kupic jego sis na komunię i mnie naszła ochota na biżuterięAle taki malusi szmaragdzik, deliktany, taka kropeczkaCiekawe gdzie tkai znajdę, bo to wytwór moje wyobraźni póki co
mi własnie ten pierścionek strasznie mi siępodoba...a prozenty to uwielbiam mu kupowaćwszelkie prezenty <w zeszłym tygodniu się smiał bo kupiłam karnet na kurs tańca dla nas obojga a on do mnie ze ma 3 lewe nogi..ale poszło mu świetnie jak na pierwsze zajęcia> ..ale wiesz ja nie lubie jak mi kupuje prezenty zwłaszcza te droższe<choc i tak kupuje jak mi sie cos podoba> bo moj tz całe wakacje sobie sam na studia zarabia <bo jego mamy nie stać za bardzo by mu za nie zapłacić> ma stypendium socjalne ale na jego uczenie nie jest tak wysokie jak np na jednym z moich wydziałów...ze w zasadzie starcza na akademik i niewiele zostaje a reszte to sam ma <mi płacą rodzice wiec to zupełnie co innego> a tak to by mi nieba przychylił...zawsze kupuje mi wszystko co lubie i nawet jak sam nie lubi to i tak kupi i bedzie ze mną jadł...a co do jakosci prezentów to oboje wolimy te lepszej jakości bo są trwalsze złaszcza ciuchy..ale nie muszą kosztować fortuny

a pierścionków jest taki wybór że napewno znajdziesz coś odpowiedniego...ja niestety swój dałam w końcu mamie bo był mocno za duzy
Stary 2009-04-13, 19:55   #470
lain
Zakorzenienie

Cytat:
ja na szczęście lubię mojego brata i tz go lubi Wiadomo jak się kłócimy to takie epitety lecą, że hoho, ale sie lubimyAle mieć wkurzające rodzeństwo to katorga

moja siostra wkurza i mnie i TZa, za to brata mam calkiem spoko chociaz tyle
na szczescie od 9 lat widuje ja sporadycznie ostatnio czesciej, odkad w Polsce siedzi

Cytat:
Mój tż zawsze w samolocie pije piwo a ja sie z niego smieje, ze burak z niego Ja myślę, że w egipcie jakiś Heineken powienien się znaleźć, chociaż kto to wieSkoro Twój tz to taki smakosz piwa to niech weźmie jak masz słuchac marudzenia, że miejscowy browar jest ble

Heinekena TZ wypije, ale nie jest to jego ulubione piwo... z reszta Sharm jest kurortem, wiec ceny tez kurortowe (Hurghada to kompletnie inna bajka ) pewno jak skoczymy na miasto na jakies disco to tak czy siak trzeba bedzie kupic, ale w wiekzych ilosciach srednio sie taki biznes oplaca
jego ulubione -> Debowe... i powiedzial, ze mi tez sie pare Reddsikow wezmie zebym nie cierpiala jaki opiekunczy
Stary 2009-04-13, 20:02   #471
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
mi własnie ten pierścionek strasznie mi siępodoba...a prozenty to uwielbiam mu kupowaćwszelkie prezenty <w zeszłym tygodniu się smiał bo kupiłam karnet na kurs tańca dla nas obojga a on do mnie ze ma 3 lewe nogi..ale poszło mu świetnie jak na pierwsze zajęcia> ..ale wiesz ja nie lubie jak mi kupuje prezenty zwłaszcza te droższe<choc i tak kupuje jak mi sie cos podoba> bo moj tz całe wakacje sobie sam na studia zarabia <bo jego mamy nie stać za bardzo by mu za nie zapłacić> ma stypendium socjalne ale na jego uczenie nie jest tak wysokie jak np na jednym z moich wydziałów...ze w zasadzie starcza na akademik i niewiele zostaje a reszte to sam ma <mi płacą rodzice wiec to zupełnie co innego> a tak to by mi nieba przychylił...zawsze kupuje mi wszystko co lubie i nawet jak sam nie lubi to i tak kupi i bedzie ze mną jadł...a co do jakosci prezentów to oboje wolimy te lepszej jakości bo są trwalsze złaszcza ciuchy..ale nie muszą kosztować fortuny

a pierścionków jest taki wybór że napewno znajdziesz coś odpowiedniego...ja niestety swój dałam w końcu mamie bo był mocno za duzy
a to rozumiem Twoje skrupułyJAk mój tz nie pracował to robilismy sobie skromniejsze prezenty, hmmm chcociaz może nie tyle skromniesze co tez rzadziej je robiliśmy. Ale teraz chłopak pracuje to z przyjemnościa wydaje kaskę a ja nie mam wyrzutów
Wiesz co, zrezygnowałam z pierścionka, kupię jej na 18-stkę. Chciałam kupic taki z rubinem i dwoma brylancikami, ale ona jest za mała i by nie doceniła wartości i jeszcze by zgubiła, jak będzie starsza to jej kupię. Kupie jej, tzn. moi rodzice, bo sa zaproszeni(a ja jestem jakby zaproszona z tż) kupią jej IPoda a tż jej kupi wieżę, ze stacją dokująca do IPoda. Kurde az sama chciałabym miec teraz komunię, żeby dosac te prezenty co ona się obłowi

Ide na Cast AwayPamiętacie taki program na tvn co wyjechali na wyspę i żyli i mieli rózne zadania i taka dziewczyna wygrała?Jakby taki był to bym sie zgłosiła

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
moja siostra wkurza i mnie i TZa, za to brata mam calkiem spoko chociaz tyle
na szczescie od 9 lat widuje ja sporadycznie ostatnio czesciej, odkad w Polsce siedzi

Heinekena TZ wypije, ale nie jest to jego ulubione piwo... z reszta Sharm jest kurortem, wiec ceny tez kurortowe (Hurghada to kompletnie inna bajka ) pewno jak skoczymy na miasto na jakies disco to tak czy siak trzeba bedzie kupic, ale w wiekzych ilosciach srednio sie taki biznes oplaca
jego ulubione -> Debowe... i powiedzial, ze mi tez sie pare Reddsikow wezmie zebym nie cierpiala jaki opiekunczy
to pewnie dlatego lubicie ich zabierać na narty, bo nie trzeba gadać
Dobry tż Dba o narzeczoną

Spadam pooglądać i pomarzyć o byciu Robinsonem
Stary 2009-04-13, 20:03   #472
ashe
Raczkowanie

a ja oglądam fajny program na discovery travel& living. "salon sukien slubnych" o pannach młodych które wybierają suknie ślubne
Stary 2009-04-13, 20:08   #473
lain
Zakorzenienie

Cytat:

to pewnie dlatego lubicie ich zabierać na narty, bo nie trzeba gadać
Dobry tż Dba o narzeczoną
sami sie na te narty pchaja. my ich nie chcemy, ale ciezko znalezc jakis rozsadny argument za tym zeby z nami nie jechali

dba, dba... ostatnio probuje zrujnowac moja diete i mnie naciaga na rozne pizze, zapiekanki, kebaby itp.... i mowi,ze przeciez czasem sobie mozna przerwac diete...
Stary 2009-04-13, 20:11   #474
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

Cytat:
u
Jeju Lain, jeszcze się okaże, że my wszystko będziemy miec takie samoJeszcze brakuje, żebym kupiła sukienke a Ty byś w niej później poszła to by były jaja

.
jak macie taki sam rozmiar to zróbcie zrzutę i będzie taniej
Stary 2009-04-13, 20:14   #475
lain
Zakorzenienie

Cytat:
jak macie taki sam rozmiar to zróbcie zrzutę i będzie taniej
jeszcze jakby nam sie te same podobaly...
ale TZ Samci nie lubi koronek, a ja i moj TZ wrecz uwielbiamy
Stary 2009-04-13, 20:16   #476
BlackAngel
Adwokat diabła

Mi święta minęły szybko i trochę w burzliwym humorze. Bo okazało się że kuzyn mojego tż bierze ślub w przyszłym roku, nie wiem kiedy ale czuję że rzucą się na sierpień. Najlepsze jest to, że biorą ślub dlatego bo rodzice dziewczyny wymusili to na nich, wg mnie branie ślubu bo rodzice chcą mija się z celem..

Stary 2009-04-13, 20:21   #477
lain
Zakorzenienie

Cytat:
wg mnie branie ślubu bo rodzice chcą mija się z celem..
dla mnie nie tylko mija sie z celem, ale jest poprostu chore
Stary 2009-04-13, 20:35   #478
kaska87
Zakorzenienie

cześć

ale się objadłam

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 20:37   #479
BlackAngel
Adwokat diabła

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
cześć

ale się objadłam
będziesz razem z nami obrastać w sadełko )

Stary 2009-04-13, 20:40   #480
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
będziesz razem z nami obrastać w sadełko )

czytałyście wątek xyzgirl86

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości