|
|
#361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żałoba narodowa, co myślicie?
to mnie źle zrozumiałaś, ja nie widzę sensu w żałobach narodowych kiedy zginie paru ludzi dla mnie mniej ważnych - tym samym powinna być żałoba kiedy giną ludzie w wojnach i to by było bardziej zrozumiałe...a nawet wskazane...
mój post był odpowiedzią na drugą część wypowiedzi Luby |
|
|
|
|
#362 |
|
Zadomowienie
|
ciężka to sprawa,gdyz z jednej strony wiadoma rozpacz,ale nie rozumiem jednego jesli zginie rodzina i zostanie samo dziecko to nie ma zaloby narodowej,nawet nikt o tmy nie wie...ile jest wypadkow,gdzie ludzie traca zycie...zolnierz,policjan t to takie zawody,ze czlowiek je wybierajac tak naprawde powinien rozwac,ze niewiadomo czy wroci zywy do domu,a rodzina wesolo jadaca na wycieczke po czym umieraja rodzice i osieracaja dziecko nie spodziewa sie tego.....wg mnie smierc smierci rowna i albo ciagle powinny byc zaloby narodowe albo nie...takie to czasem pociagniecie medialne moim zdaniem
|
|
|
|
|
#363 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tylko potwierdziłaś to, co napisałam. |
|
|
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
Umbra - nie zgadzam się, jeżeli mają byż żałoby narodowe (czy jakiekolwiek) to niech one wynikają też z innych tragedii, a nie tylko jak zginą policjanci, żołnierze itp
|
|
|
|
|
#365 |
|
Konto usunięte
|
czy ostatnio stało się coś złego, co nie było uczczone żałobą?
|
|
|
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
może nie w polsce...
|
|
|
|
|
#367 |
|
Konto usunięte
|
no a tu rozmawiamy o żałobach narodowych.
|
|
|
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
czym się różnią ludzie ginący w Czeczenii np od tych z polski, że nas nie obchodzą?
dla mnie niczym, oprócz tego żę tam giną ludzie zupełnie niewinni (żołnierze, górnicy wiedzieli co wybierali) ale wiem, wiem, to się nie dzieje w polsce więc nas nie dotyczy |
|
|
|
|
#369 |
|
BAN stały
|
Z tego co sobie o tym poczytałam dopiero co, wynika, że nasz kraj zdecydowanie przesadza.
|
|
|
|
|
#370 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() mam wrażenie, że to takie grochem o ścianę. nikt nie mówi, że się różnią. przynajmniej ja nie zauważyłam takich stwierdzeń. trudno żebyśmy ogłosili żałobę narodową z powodu tragedii, która się wydarzyła w innym kraju, ludziom innej narodowości. i nie wiem kogo masz na myśli mówiąc 'nas', które wytłuściłam. |
|
|
|
|
|
#371 |
|
Zakorzenienie
|
nas - polaków
może trudno by tak było ale może tak powinno być - mnie bardziej dołuje to co się dzieje w krajach trzeciego świata niż tu ale racja - to nie dzieje się w narodzie więc nas nie dotyczy więc możemy skończyć dyskusję zresztą codziennie giną ludzie w wypadkach, topią się, zamarzają, w morderstwach itd - jakby to zebrać to tak ginie więcej ludzi niż w jakichś katastrofach tak jak pisałam dla mnie to bezsens, człowiek to człwowiek - nie ważne jak zginął i ilu naraz - należy się wszystkim taki sam szacunek |
|
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie przeczytałam: http://wiadomosci.onet.pl/1951529,11,item.html
a nie chciałam zakłądać nowego wątku na ten temat. Nadal uważam ze to przesada z tymi żałobami... rozumiem, tragedia, współczuję rodzinom ofiar, ludziom, którzy stracili dach nad głową, ale od razu żałoba narodowa? przez 3 dni? Prawdopodobnie znowu pozostanie tylko niesmak zamiast prawdziwego współczucia
|
|
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy niesmak.. tylu ludzi zginelo i zawsze tak jest, ze w przypadku tragedii oglasza się załobę. Czy to naprawde cos tak zlego, ze chce sie uczcic w ten sposob pamiec ofiar i i ch rodzin ? Mozna wspolczuc anonimowo, po cichu , mozna i tak- w postaci zaloby narodowej... Dla mnie nie jest to robienie czegos na pokaz. Nie mam nic przeciwko.
|
|
|
|
|
#374 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
Całkowicie się z tym zgadzam. Im częściej żałoba narodowa będzie ogłaszana tym bardziej będzie tracić na swoim znaczeniu. Kiedyś to było naprawdę duże wydarzenie, żałobę ogłaszano gdy czyjaś śmierć dotykała wielu ludzi. Ja rozumiem, że to ogromna tragedia, ale gdybym miała się przejmować każdą śmiercią ludzi, których nie znam, to chyba całe życie nie mogłabym się bawić. Bo przecież na czas trwania żałoby odwoływane są imprezy masowe, rozrywkowe, koncerty i imprezy sportowe.
|
|
|
|
#375 |
|
Zadomowienie
|
dokladnie , zgadzam sie...
zaloba narodowa po pozar byl? no prosze was... nie twierdze ze to nie jest tragedia...ale bez przesady, dlaczego ja mam byc w zalobie , ze zginal ktos , kogo nie znalam, nie widzialam na oczy, nie mial dla mnie najmniejszego znaczenia... zaloba powinna byc oglaszana w przypadku np kiedy zmarl papiez, bo byla to osoba wazna dla kazdego z nas - nawet nie katolikow, albo w przypadku gdy ginie kilkaset lub kilka tysiecy ludzi ... ale zaloba narodowa bo zginelo 21 osob w pozarze na jakiejs wsi...no prosze.... w koncu ta cala zaloba straci na jakimkolwiek znaczeniu... a co z osobami, ktore mialy wziasc slub w tym czasie np...????
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
e no chyba slubow sie nie bedzie odwolywac
chodzi o imprezy masowe, bardziej masowe niz sluby. tak mi sie wydaje. zreszta, juz widze jak narzeczeni odwoluja slub z powodu zaloby narodowej...od kiedy prezydentem jest Lech zaloby narodowe zaczely sie mnozyc. dla mnie to totalnie bezsensu. nie lubie czegos takiego, takiego smucenia sie na pokaz. owszem, tragedia wielka. ale bez przesady.
|
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie nie miałaś nic zlego na myśli Ale mogłaś to inaczej ująć w słowa, bo wyszło to strasznie ... przykre.
|
|
|
#378 |
|
Zadomowienie
|
chodzilo mi o to, ze to sie zdarza, 21 osob to oczywiscie wielka tragedia dla ich rodzin, ale nie dla wiekszosci obywateli...wiec czemu wprowadzac zalobe narodowa...
mi sie wzdaje ze Lechu szuka wszstkich pretekstow, zeby tylko ludzie sie nie bawili, bo to przeciez takie niemoralne jest...kluby, puby, koncerty....powinni siedziec w kosciele i sie modlic ... chodzi mi to ze zaloba narodowa ze swojej definicji wskazuje na to, ze chodzi o caly narod.... a jaki wplyw na mnie ma smierc tych 21 osob? nawet mnie to specjalnie nie zasmuca...jasne ze to tragedia...ale tragedia tych rodzin, nie moja. co innego, gdy umarl papiez, co innego gdy jest zamach terrorystyczny i gina tysiace osob...wtedy dla mnie to jest tragedia, zastanawiam sie ze to moglo sie zdarzyc mi, mojej rodzinie, ze swiat jest tak brutalny, ze az do tego dochodzi... ale pozar, 21 osob...zaloba narodowa...zly pomysl
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
Lekkie przegiecie z iloscia/czestotliwoscia zaloby narodowej...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#380 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Szczerze mówiąc to nie miałam nawet pojęcia, że był jakiś pożar. Spytałam TŻta - też nie wiedział. Mamę - nie wiedziała. No to faktycznie. Tragedia dotyka nas wszystkich...
Dla mnie ta żałoba nie ma żadnego znaczenia. Tak często ją ogłaszają, że już nie zwracam uwagi. |
|
|
|
|
#381 |
|
Zadomowienie
|
Całkowicie się z Tobą zgadzam, tragedia jest, współczuję rodzinom ofiar i samym poszkodowanym, ale bez przesady, codziennie ktoś umiera, ginie w wypadkach itd., a żałoby nie ma. Dlatego przy takiej okazji także żałoba jest zbędna, chociaż dla mnie to rzeczywiście nie ma większego znaczenia.
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
Mówcie co chcecie, ale w tym przypadku żałoba narodowa ma charakter symboliczny, moim zdaniem.
Bo dlaczego zawsze ogłaszać tylko w przypadku wielkich nieszczęść? (na przykład) a przeciętny Kowalski to nie jest ważny dla narodu? Wszyscy tworzymy ten naród, trochę wyrozumiałości by nie zaszkodziło. To miły gest w stronę ludzi, że dostrzeżono iż nawet ten szaraczek Kowalski się w narodzie liczy... a tu proszę, jaka kość niezgody a może zazdrość, że akurat tych wyróżnili...
|
|
#383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie przecze, ze stala sie rzecz straszna. dziesiatki osob stracily dach nad glowa, 20 pare stracilo zycie. jednak zamiast oglaszac zalobe wladze moglyby sie wziac do roboty. bo teraz naobiecuja, naobiecuja a poszkodowani i tak nie beda mieli gdzie wrocic bo tylko na gadaniu sie skonczy. w zupelnosci wystarczylby jeden dzien zaloby skoro nasz prezydent tak te zaloby sobie umilowal. ale od razu trzy? w jaki sposob ustala sie ilosc dni zalobnych? od ilosci ofiar? ogromu strat? nie pamietam, by za rzadow Kwasniewskiego zaloby byly oglaszane po kazdym powazniejszym wypadku. i jakos normalnie zylismy.
|
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tak samo im zazdroszcze, jak tym wszystkim niedopieszczonym autorkom watkow na intymnym, ktore tak kwituja opinie ktore im nie pasuja.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#385 |
|
po prostu Em :)
|
Fresa, nie przesadzaj, w ogóle co to za wyróżnienie.
Niektóre tragedie dotykają wielu osób, inne tylko paru.. Ciekawe co by było gdyby ogłaszano żałobę narodową po każdej śmierci zwykłego szarego Kowalskiego. Bo przecież każdy w narodzie się liczy.
|
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
szczerze mówiąc, to nawet nie miałam pojęcia, że wprowadzono żałobę narodową i z jakiego powodu
dopiero pod wpływem tego tematu powędrowałam na onet - no i już wiem
|
|
#387 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie kaczor przegiął z 3 dniową żałobą narodową. Jeśli już musiał ją wprowadzić, to jeden dzien by wystarczył.
|
|
|
|
|
#389 |
|
Raczkowanie
|
Kaczor zaczyna już walczyć o reelekcję. Żałoba to sposób pochylenia się nad maluczkimi i liczenie na to, że taki gest zwiększy mu ilość głosów.
|
|
|
|
|
#390 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.

Całkowicie się z tym zgadzam.