|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2342 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Mam nadzieję dziewczyny, ze mnie też pomożecie
![]() ![]() ![]() A więc tak: mam cerę raczej mieszaną, skłonną do wyprysków, nosek cały w zaskornikach, przetłuszczająca się strefa T i normalne, czasem suche, zaczerwienione policzki i masa przebarwień, bliznewek po wypryskach. Demakijaż: ? Rano: Iwostin solecrin, SPF25 Wieczorem: Acne Derm Na niespodzianki brevoxyl / maść cynkowa Myślalam o jakimś łagodnym toniku i slawnym Effaclar K ale nie wiem kiedy to umieścić? rano czy wieczorem? Jak lepiej ułożyć, żeby miało to ręce i nogi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2343 |
Przyczajenie
|
![]()
Jaki skład podkładu jest dla mnie lepszy? Mam cere mieszaną z zaskórnikami zamkniętymi na czole i policzkach.
![]() ![]() Skład 1 Vichy DERMABLEND: Skład: Aqua/Water, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Glycerin, Polyglyceryl-4 Isostearate, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Hexyl Laurate, Pentylene Glycol, Disterdimonium, Hectorite, Methylparaben, Cellulose Gum, Aluminum Hydroxide, Magnesium Sulfate, Phenoxyethanol, Disodium Stearoyl, Glutamate, Tristearin, Acetylated Glycol Stearate, Acrylates Copolymer, Butylparaben (+/- May contain: CI 77891/Titanium Dioxide, CI 77499, CI 77492/Iron Oxides) ![]() ![]() SKŁAD 2 LA ROCHE POSAY UNIFIANCE Aqua, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Glycerin, Polyglyceryl- 4 Isostearate, Pentylene Glycol, Cetyl Dimethicone Copolyol, Hexyl Laurate, Acetylated Glycol Stearate, Magnesium Sulfate, Tristearin, Cellulose Gum, Acrylates Copolymer, Disodium Stearoyl Glutamate, Disteardimonium Hectorite, Ethylhexyloxyglycerin/ Octoxyglycerin, Aluminium Hydroxide. (+/- May Contain CI 77891/Titanium Dioxide, CI 77492, CI 77491, CI 77499/Iron Oxides) Uważam że składy są bardzo do siebie podbne, ale chyba przyjemniejszy ma jedank 1 Vichy. A co Wy o tym sądzicie. Bardzo, bardzo prosze o pomoc i serdecznie pozdrawiam. Edytowane przez Hexxana Czas edycji: 2009-04-10 o 22:46 Powód: Aby post byl czytelny:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2344 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do nawilżania... Zajrzyj na wątek poświęcony produktom z Rossmanna. Wiele dobrych i tanich kremów z serii Babydream etc. Dobra jest też Calma nawilżająca Ziaji, emulsja przeciwzmarszczkowa Ava. Cytat:
![]() Ja tam nic nie odstawiam. Filtruję się i wierzę, że filtr zapewni mi odpowiednią ochronę przed promieniowaniem. Cytat:
![]() Tanie i dobre żele ma Ziaja np. Calma, Tin Tin. Poczytaj opinie. Hydrolaty możesz stosować zamiennie. Można je nawet mieszać pół na pół etc. Krem pod oczy? Nie rozgraniczam tylko używam czegoś co jest do całej twarzy. Ja pod oczy smaruję się Redermiciem LRP do cery suchej, emulsją przeciwzmarszczkową Ava Mustela i żelami z Flos-leku (ale one nie nawilżają dobrze). Z filtrem nie pomogę. Do demakijażu oczu polecany jest micel Biodermy. Na wągry - BHA. Kwas salicylowu - toniki i peelingi na jego bazie. Albo kupny np. Effaclar K. Jeden wieczór - coś nawilżającego, drugi wieczór - coś na wągry itd. Cytat:
Do oczu najlepiej micel, który przyciąga brud jak magnes. Potem warto mleczko do demakijażu rozmasować na buzi i wytrzeć wacikiem. A na koniec umyć twarz żelem myjącym. Ztonizować i odśweżyć można hydrolatem. Nie znam dobrego toniku - zajrzyj na KWC. Kiedyś polecany był tonik Melisa Uroda. Zmień filtr na wyższy. Możesz stosować wszystko razem. Np. pon - Acne Derm wt - Effaclar K śr - nawilżacz czw - AD pt - Effaclar K sob - Brevoxyl nd - peeling, nawilżanie Przynajmniej ja bym sobie to tak ułożyła ![]() Sama musisz wyczuć potrzeby sóry, czy potrzebujesz więcej nawilżania czy mniej. A i to wszystko stosowane na noc, bo na dzień filtr.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję za pomoc ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2347 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Po długiej literaturze wątków o kwasach, pielęgnacji cery naczynkowej, wrażliwej, składzie kosmetyków i po przeczytaniu wszystkich postów L_V i Hexanny doszłam do wniosku, że moja pielęgnacja cery jest chaotyczna. Ułożyłam więc plan pielęgnacji i bardzo bardzo proszę o ocenę. Cera: lat 25, mieszana sucha na policzkach, wrażliwa, naczynkowa policzki-nos (kilka popękanych, zaczerwinienia); zaskórniki: broda, czoło, nos; pojedyńcze wypryski na czole; przebarwienia i niewielkie blizy po trądziku na nosie i czole, pierwsze zmarszczki mimiczne. Cel: cera bez zaskórników, przebarwień, niedoskonałości, obkurczone, mniej widoczne, uszczelnone naczynka, brak zaczerwienienia, cera zdrowa i rozświetlona. plan pielęgnacji: rano: żel do mycia - AA Young hydrolat z kocanki/różany/oczarowy serum z wit C - na poczatek cevikap, potem coś droższego np serum z bu. filtr - avene 50+ wieczor/późnie popoludnie: mleczko do demakijażu - ziaja rumiankowa żel do mycia twarzy -AA Young hydrolat z kocanki/różany/oczarowy krem na naczynka - atw terapie urody, krem na naczynka noc: 1dzień LRP Effaclar K + po godzinie Xerial, jesli bedzie potrzeba 2dzień Diroseal Avene + po godzinie Xerial, jesli bedzie potrzeba 3dzień peeling enzymatyczny (z bu), maseczka z bu, Xerial5 i powtarzam 1..2..3..itd Zastanawiam się czy nie zamienić nawilżacza na Ziaja Calma hlc, tylko boje się że będzie mnie zapychał, dlatego w pierwszej chwili wybrałam xerial5. W razie potrzeby dołoże nawilżacz przed filtrem. Chciałabym też dołożyć jeszcze krem brązujący, tylko nie jestem pewna gdzie. Może przed filterm?? Bardzo prosze o ocenę ![]() ![]() ![]() Edytowane przez karolina777 Czas edycji: 2009-04-10 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2348 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj Barbarę Kwiatkowską na temat pielęgnacji okolic oczu: http://www.biochemiaurody.fora.pl/te...-oczu,298.html Cytat:
![]() A filtr ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...rsja-2008.html Fotostabilny ![]() Widzę, że już zawitałaś do Rossmannowskiego wątku ![]() Cytat:
![]() ![]() Ziaja Calma nawilżająca jest chwalona! Bo z tą biolipidową to gorzej składowo. Nie wiem, gdzie wcisnąć ten krem brązujący... Może po peelingu i maseczce byś się smarowała brązerem na noc. Jakby było mało nawilżania to potem się dosmarujesz.. Może mądrzejsze głowy Ci jeszcze coś poradzą ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2349 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() 1. Kiedy powinnam stosować tonik / hydrolat ? Po całkowitym demakijażu, tak? 2. Czy nie powinnam używać dodatkowo jakiegoś kwasu retinoidowego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja cera jest podobna do Twojej i od kiedy siegnelam po ten tonik jestem zachwycona zreszta kwasy PHA przemawiaja do mnie zdecydowanie lepiej ![]() Jaki krem brazujacy?podaj nazwe,moze jakis link bo sama jestem ciekawa ![]() Charming Paige Tonik/hydrolat mozna uzywac wedle uznania-nie ma sztywnych regul poza tym sama musisz wyczuc kiedy Ci to najbardziej odpowiada. Masz do uzycia Acne Derm,Effaclar K i Brevoxyl-nie kombinowalabym wiecej,albo z czegos rezygnujesz ale nic nie dokladasz i na jesien mozna wprowadzic modyfikacje-poza tym sumiennie sie filtruj ![]() aaaania1989 Annaluka dobrze Ci odpowiedziala,nie kombinuj za bardzo bo mozesz przedobrzyc i jak mam rozumiec,ze chcesz zeby Ci wysuszylo czolo i brode ![]() ![]() Odnosnie kremu pod oczy to...dobieramy go stosowanie do potrzeb specjalany krem Polecam lekture Pielęgnacja skóry w okolicach oczu-ZBIORCZY
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2352 |
Zakorzenienie
|
ja patrzylam po rossmanach w krk i jeszcze nie mieli filtrów.ale to bylo tydzien temu wiec moze sie pojawią
![]() |
#2353 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2354 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki skład podkładu jest dla mnie najlepszy?
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=893 Analiza Unifiance http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=2478
![]() |
![]() |
#2355 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Skuszę się na tonik PHA 6% z BU. A co do kremu brązującego, to właśnie jestem na etapie szukania (a zaczęłam zwracać uwagę na skład dzieki lekturze forum), i z tego co się orientowałam to są one strasznie naładowane zapychaczami, ale mam nadzeję że coś znajdę. Jeszcze raz dziekuję za pomoc ![]() ---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2356 |
Matka Smoka
|
Od pewnego czasu używam kremu Farmona, Dermacos Anti spot - krem na noc redukujący przebarwienia. I dziś wyczytałam na stronie Farmony, że w składzia ma AHA (opis u producenta http://www.farmona.pl/pielegnacja-tw...cos-anti-spot/) - moje pytanie - czy duzo tego kwasu tam jest? mam cerę naczynkową - to po pierwsze, po drugie - nie wiem czy go odstawiac na wiosnę/lato z tego względu.
Skład: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2357 |
Przyczajenie
|
biochemia dla laika...doradźcie prosze :)
Witam Was serdecznie!
![]() Odnalzałam to forum dzieki siostrze i jak narazie obracam się tu trochę po omacku ![]() ![]() Mam 22 lata i chialabym zwalczyc pryszcze, naczynka i zapobiec zmarszczkom ktore juz sie pojawiły. Mam cere mieszana , z duza sklonnoscia do wypryskow wszelkiego rodzaju od zaskorniakow po te bardzo bolace (broda, nos i wokol ,czasami przy policzkach , czolo) , do tego jeszcze mam cere naczynkowa, pelno pajaczkow na nosie, blada skore (ktora chcialabym "opalic" samoopalaczem ) , sine worki pod oczami , rano zapuchniete oczy i to bez wzgledu na to czy spie 5 czy 8h :/ i te nieszczesne zmarszczki na czole i wokol oczu :/ Dodam ze pale , czy mam szara , blada cere. Dziewczyny co możecie mi poradzic? Jakie stosowac kosmetyki rano i wieczorem? Dodam , ze musze zawsze rano miec pelny makijaz tzn fluid+ korektor na buzi zeby zakryc te niedoskonalosci , aktualnie uzywam L'oreal mat cashmere i korektor normaderm vichy do wypryskow. Buzie myje rano i wieczorem garnierem z drobinkami , oczka jeszcze przecieram płynem miclearnym AA, stosuje krem nivea young matujący, pod oczy garnier z kofeina i taka metalowa kuleczka (nutri dermist) zeby ta opuchlizna zeszla , ale nie zbyt pomaga na since a na noc jak mnie wysypie mocno stosuje punktowy garnier na wypryski. Co zmienic , czego uzywac i co z tymi zmarszczkami? Nie chce isc do drogeri i kupic pierwszych lepszych specyfikow bo mam dosc eksperymentowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2358 | |
Zadomowienie
|
Dot.: biochemia dla laika...doradźcie prosze :)
Cytat:
![]() Przede wszystkim radzę odstawić papierosy ![]() ![]()
![]()
![]() |
![]() |
#2359 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny stosuje od konca lutego Acne Derm. Owszem moze i troszke pomaga, ale chcialabym cos mocniejszego. Niedlugo odstawie AD, bo zbliza sie lato. Moglybyscie mi doradzic mi cos mocniejszego na przebarwienia? Mam cere naczynkowa. A przebarwienia swieze, po tradziku. Bylabym wdzieczna gdyby ktoras z Was zaproponowala mi jakis lek. Reszte sobie znajde sama
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2360 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dziękuję Ci za rade ![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o diete...od rana do 22 jestem poza domem...rano obowiazkowo sniadanko z czarnym chlebkiem i kawka z mlekiem, nie slodze zadnych napojow ,ale od czasu do czasu pije te kolorowe gazowane i nie zdrowe... mam ogromna slabosc do czekolady :/ i w ogole slodyczy... codziennie cos slodkiego musze zjesc...nie potrafie sie powstrzymac...:/ w ciagu dnia , bulka z ziarnem szyneczka albo serem i do tego pomidorek , ogorek itp . Owoce staram sie jesc kilka razy w tyg, duzo pije wody mineralnej ale tej smakowej, poza tym jestem wielbicielka zielonej herbatki ![]() Jesli znasz jakies sposoby zeby pochamowac sie i nie miec takiej ochoty na slodycze to rowniez skorzystam z tej rady ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do słodyczy, pocieszę cię - nie ma żadnych badań, które potwierdziłby wpływ słodyczy na skórę. Chociaż wiadomo, że lepiej zjeść jakiś owoc, czy warzywo ![]()
![]() |
![]() |
#2362 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziekuje Ci za ta rade, bo wlasnie nie bylam pewna , czy AHA jest dobre dla cery ze sklonnoscia do naczynek czy nie , bo w kazdym watku jest inaczej...kazda cera inaczej reaguje. Na pewno kupie Effeclar K , ale zastanawiam sie jeszcze nad jakims kremem przeciwzmarszkowym. Na dzien stosuje krem matujacy nivea young choc przestaje dzialac przy tych wiekszych temperaturach . Jaki polecilybyscie mi krem na dzien matujacy i jakis na noc na zmarszczki? hehe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2363 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Opierając sie na własnych doświadczeniach mogę powiedzieć, że jeśli razem z rumieniem wystepuja niespodzianki to nie ma co ich traktować mocnymi preparatami. Najlepsze są kosmetyki stricte do cery naczynkowej. Odkąd udało mi sie 'uspokoić' rumień, zniknęły pryszcze i zaskórniki ![]()
![]() |
![]() |
#2364 |
Zadomowienie
|
krem przeciwzmarszczkowy dla cery tlustej ze sklonnoscia do wypryskow
Mam 24 lata i niestety stres i zanieczyszczenie srodowiska robia swoje... pojawily sie zmarszczki pod oczami i przyszle kurze lapki...
poza tym widze ze skora traci gestosc.. na razie uzywam kremow pod oczy (dla swietego spokoju bo nie zauwazylam zeby byly megaskuteczne) mam cere dosc tlusta, ze sklonnoscia do wypryskow, a jednak czasem sie luszczaca (ze wzgledu na wypryzki uzywam punktowo np. Benzacne, potem skora mi sie luszczy troche). Po wszystkich nawilzajacych a nawet antybakteryjnych czy matujacyzch kremach mam wiecej wypryskow.. jedynie antybakteryjny krem Avon matujacy Clearskin ich nie powoduje i faktycznie matuje nie zatykajac porow. chcialabym znalezc dla siebie jakis dobry krem przeciwzmarszczkowy, ale o lekkiej konsystencji, nie zatykajacy porow, nie natluszczajacy, wiecie o so mi chodzi? sa takie???
![]() |
#2365 |
Zakorzenienie
|
Dot.: krem przeciwzmarszczkowy dla cery tlustej ze sklonnoscia do wypryskow
na twarz- diacneal avene (kwas na niedoskonałości+retinalde hyd na zmarszczki), może być tylko na noc (na dzień przeciw zmarszczkom wystarczy filtr przeciwsłoneczny) zeby nie mnożyć warstw kosmetyków
pod oczy- dowolny; najlepiej z witaminą C i/lub retinolem plus oczywiście krem z porządnym filtrem Edytowane przez Justy Czas edycji: 2009-04-14 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2366 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
Polecam rubrykę Pod Lupą w marcowym Zwierciadle - specjalista od Chanel mówi właśnie o tym, jak cukier wpływa na starzenie się skóry. Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2009-04-14 o 20:41 Powód: dodanie składu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2367 |
Raczkowanie
|
witam i proszę o pomoc- mam 22 lata, cerę mieszaną, dość duze przebarwienia i moją największą zmorę- niegojące się ranki po jakichś niespodziankach(stąd te przebarwienia!). Dodam, że nie palę i nie opalam się na solarium.
moja pielęgnacja: rano: - myję twarz zelem Ziaja Tin Tin (teraz kupiłam piankę Rival de Loop z ogórkiem) - potem filtr- obecnie Iwostin spf 20 (zamierzam kupić Lirene spf50) - następnie, aby ukryć te przebarwienia- jakiś lekki podkład (kolastyna satin najczęściej, czasami mineralny z essence), korektor Everfresh i puder w kamieniu MF creme puff- po filtrze bardzo się świecę i nawet ta kolorówka nie pomaga wieczorem: - ziaja Tin Tin - stosowałam Acnederm przez 3 miesiące na noc( przy moich rankach nie było to do końca komfortowe, ale zmniejszył pory i trochę teprzebarwienia) - obecnie krem Emolium i maść na przebarwienia Bardzo proszę o porady, bo moja twarz bez korektora, podkładu, etc wygląda fatalnie- jestem bardzo blada, co sprawia, że nawet kolorówka nie zakrywa tych przebarwień (wyglądaja jak małe siniaczki). Ponadto moja skóra ciągle się błyszczy i ogólnie wygląda niezdrowo, o estetyce nie wspominając.... Jedyny plus to taki, że nie jest przesuszona. Dodam, że mój budżet jest dość ograniczony i raczej nie zakupię sobie filtru za 50-60zł, etc. czy mogę wrócić do Acnedermu?Czy używać go naprzemiennie z jakimś nawilżaczem? Jak pozbyć sie tych przebarwień i ranek? I może poradzicie mi co zrobić, abym aż tak nie błyszczałą się po filtrze?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2368 |
Przyczajenie
|
Jeżeli kupisz Lirene 50+, nie będziesz miała problemów z błyszczeniem po filtrze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2369 |
Raczkowanie
|
O fajnie! Tylko ze nie mogę go znaleźć- widzę, że tak jak ja jesteś z Warszawy, więc może zdradzisz, gdzie go znalazłaś?
![]() |
#2370 | |
Zadomowienie
|
Dot.: pomoc w wyborze niezapychającego kremu
Cytat:
pomózcie i mi ![]() ![]() ostatnio też dokupilam SORAYE wygladzajaca maseczke na noc z efektem mikrodermabrazji po niej efektów nie widze
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.