Kupiłybyście/ kupujecie uzywane buty? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-17, 07:27   #31
guantanamera
Zakorzenienie

GG do guantanamera
Dot.: Kupiłybyście/ kupujecie uzywane buty?

Cytat:
Napisane przez garfieldek Pokaż wiadomość
Zamówiłam na allegro uzywane buty (obuwie sportowe firmy Puma). Na nowe niestety nie stac mnie... Gdy o tym powiedzialam mojej mamie to powiedziala, ze zwariowalam, bo jeszcze jakis grzybow czy czegos inne zlapie i ze po innych butow sie nie nosi

Powiedzialam jej, ze przeciez je wypiore i zdezynfekuje, a ona dalej swoje
Przeciez na kregielniach czy wypozyczalni łyżew tez nosi sie po innych buty i cooo...

jak mam ja przekonac?!

Wy tez kupujecie uzywane buty?
to troche ograniczone myslenie, grzyb etc

ja takie buty kupuje, oczywiscie muszą wygladac bardzo dobrze, czesto ktos sprzedaje buty bo okazaly sie za male, za duze... w sklepach tez mnostwo ludzi mierzy buty, naklada na spocone stopy- szczegolnie latem. Nie wpadajmy w paranoję. Wystarczy taki bucik zdezynfekowac w srodku i nie ma zadnych problemow. Czesto dostaje buty od znajomych, ktorzy kupuja fajne fasony w UK i do tej pory nie mam problemu z zadnymi kwestiami zdrowotnymi
Stary 2009-04-17, 08:45   #32
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Zamówiłam na allegro uzywane buty (obuwie sportowe firmy Puma). Na nowe niestety nie stac mnie... Gdy o tym powiedzialam mojej mamie to powiedziala, ze zwariowalam, bo jeszcze jakis grzybow czy czegos inne zlapie i ze po innych butow sie nie nosi

Powiedzialam jej, ze przeciez je wypiore i zdezynfekuje, a ona dalej swoje
Przeciez na kregielniach czy wypozyczalni łyżew tez nosi sie po innych buty i cooo...

jak mam ja przekonac?!

Wy tez kupujecie uzywane buty?
Nie stać Cię -ok ,to nie lepiej kupić niefirmowe,ale nowe ?
Stary 2009-04-17, 09:12   #33
garfieldek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Nie stać Cię -ok ,to nie lepiej kupić niefirmowe,ale nowe ?
Niefirmowe nowe mam, chcialam chociaz raz miec jakies inne, a ten fason butow z allegro wpadl mi strsznie w oko...
Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zaoszczedzic grosza i kupic sobie (kiedys w przyszlosci) takie same tylko nowe...

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 09:25   #34
illuvies
Wtajemniczenie

Ja przede wszystkim nie kupuję butów na allegro. Tam to ja sobie mogę pooglądać, poszukać odpowiadającego mi fasonu, a buty i tak kupię w sklepie - muszę je po prostu zmierzyć.
I nigdy nie kupiłam butów używanych. Z Allegro jeszcze by uszło, bo czasami ludzie sprzedają rzeczy naprawdę mało używane (moja matka np. kupiła sobie płaszcz, przeszła w nim 2, 3 razy, i chce go sprzedać, bo przytyła). Skoro już kupiłaś, przede wszystkim je obejrzyj, zdezynfekuj etc. Nie jest powiedziane że koniecznie będzie w nich jakieś świństwo, ja się jednak boję, buty są dla mnie dość osobiste.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 09:31   #35
margitta
Zakorzenienie

To ciekawe skąd taki ogromny handel używanymi butami na Allegro skoro żadna tak nie kupuje

Ja kupiłam parę razy używane buty na Allegro, oczywiście w nieskazitelnym stanie, niczym nie dezynfekowałam i nic nie złapałam. Gorzej, że np jedne szpilki miały skrzywiony obcas i ja nie dałam rady w nich chodzić.

Także - nie taki diabeł straszny jak go malują
Stary 2009-04-17, 09:35   #36
garfieldek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
To ciekawe skąd taki ogromny handel używanymi butami na Allegro skoro żadna tak nie kupuje

Ja kupiłam parę razy używane buty na Allegro, oczywiście w nieskazitelnym stanie, niczym nie dezynfekowałam i nic nie złapałam. Gorzej, że np jedne szpilki miały skrzywiony obcas i ja nie dałam rady w nich chodzić.

Także - nie taki diabeł straszny jak go malują
No własnie tez mnie to ciekawi, bo w aukcji bralo udzial duzo osob i ogólnie jest duze zainteresowanie obuwiem ( no nie czarujmy sie, nie kazdego stac na buty za 400 zl)

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 09:36   #37
paula78
Zakorzenienie

Wszystko zalezy od stanu uzywania.
Jesli buty sa faktycznie zdeformowane,podeptane a wkladka brudna to pewnie i przepocona to odradzam .

jednak czesto zdarza sie kupic cos i zalozyc raz czy dwa ,miec jeszcze pudelko ,metki itp to nie widze problemu.

Oosbiscie nie spotkalam sie w lumpeksie z butami w dobrym stanie ktore nie odstraszaja ale na allegro czesto widac takie raz zalozone buty.

co do firmowek na allegro to bardziej niz grzyba obawiam bym sie zakupu podróbki.

ciekawe jakie sa szanse na chorobe skoy stop po przymierzaniu butow w sklepie gdzie nie kazdy zaklada na skarpetke szczegolnie letnie buty widuje jak kobiety zakladaj na gola stopę.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-04-17 o 09:38
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 10:24   #38
panierrka
Zadomowienie

Nie kupiłabym

Jeżeli byłyby to buty raz założone, to by sprzedający napisał to wołami na samym początku opisu aukcji, na różowo i podkreślił wężykiem. Jeśli nie ma takiej informacji, to na pewno tak nie jest.
Buty były pewnie kilka razy założone, a że są sportowe, to noga się nieraz spociła, a but zaczął kształtować się pod stopę. Dla mnie te fakty już kompletnie skreślają buty pomijając już wszelkie grzyby.

i to kupowanie butów dla metki...

edit: A co do różnicy między ubraniami a butami z lumpka to dla mnie jest taka, że buty są dla mnie niczym bielizna np. bluzkę mogę pożyczyć, ale majtek czy butów to już raczej nie

Edytowane przez panierrka
Czas edycji: 2009-04-17 o 10:55 Powód: dopisek
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 10:35   #39
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f
Konto usunięte

A ja bym sobie kupiła używane buty- oczywiście w dobrym stanie, wyglądające schludnie, a nie znoszone
Zobaczcie na modowym jakie fajne butki dziewczynki w lumpkach znajdują i jakoś żadna tam na grzybice nie narzeka
Kurcze, taka grzybice to można wszędzie złapać, np. na basenie, u kosmetyczki. Myślę że wyszorowanie butków, użycie czegoś do dezynfekcji i będzie dobrze
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 10:50   #40
..::anvastra::..
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bururum Pokaż wiadomość
Jak dla mnie odzież, a buty z lumpexu to dwie różne rzeczy. Nie wyobrażam sobie kupić w ciucholandzie obuwia. Kto wie kto w tym chodził?? Ubrania - czemu nie? Jestem jak najbardziej za
hehe...Hultaj - przyprawiasz nas o bezsenność też teraz będzie mnie ten obrazek prześladował
wyprane zdezynfekowane ciuchy czy wyprane zdezynfekowane buty - tak samo nie wiadomo po kim, tak samo może były przepocone, tak samo nie wiadomo czy ktos nie miał chorób skóry... chiuchy z lumpkow obsypane z grubsza srodkiem dezynfekujacymm a pozniej wyprane w pralce sa moze nawet mniej bezpieczne od samodzielnie i pozadnie zdezynfekowanych butów...
mimo wszystko sama bym w takich nie chodzila, też mnie jakos odrzuca
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 10:55   #41
flosssy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez panierrka Pokaż wiadomość
Nie kupiłabym

Jeżeli byłyby to buty raz założone, to by sprzedający napisał to wołami na samym początku opisu aukcji, na różowo i podkreślił wężykiem. Jeśli nie ma takiej informacji, to na pewno tak nie jest.
Buty były pewnie kilka razy założone, a że są sportowe, to noga się nieraz spociła, a but zaczął kształtować się pod stopę. Dla mnie te fakty już kompletnie skreślają buty pomijając już wszelkie grzyby.

i to kupowanie butów dla metki...

W pełni sie zgadzam
flosssy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 10:56   #42
Hultaj
BAN stały

Ale sama kupiłam te moje brązowe drewniaki z wątku boho - z opisem ''raz na nogach''. Tak mi się spodobały, że nawet o tym nie myślałam, a jak wczoraj sobie pisałam w tym wątku, to aż se je poszłam znowu obejrzeć i myśl: kurde, przekichane, czy ja je teraz założę? Założę. Ale jak znam siebie to i tak przejdą ostry risajkling , choć to tylko 2 paski.
To jest naprawdę bardzo względne. Buty z lumpa kupilabym nowe, takie używańce: nie; mając wybór i możliwośc finansową, powinno się moim zdaniem wybrać nowe. Nie mówię o sytuacjach, gdy brak pieniędzy do tego zmusza. Dla mnie to jest po prostu zbyt osobiste, chciałbyście staniki albo majtki z lumpka albo po kimś? Bo ja jednak wolałabym nie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-04-17 o 10:57
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 11:03   #43
architekt80
Zakorzenienie

nie kupuje i to sie raczej nie zmieni

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 11:20   #44
201710291909
Konto usunięte

Nie wiem czy bym kupiła buty może gdyby były w rewelacyjnym stanie, jakkolwiek widok kobiet przymierzają buty na gołą brudną stopę jest wstrętny. Co za problem ubrać stopki do przymierzania ja zawsze biorę ze sobą gdy wybieram się na zakupy bucikowe. A co do grzybicy:

Grzybica stóp ma charakter choroby społecznej. Cierpi na nią aż 42 procent społeczeństwa, dlatego została uznana za chorobę cywilizacyjną

Wiele osób ją ma i nawet nie wie o tym, wg lekarzy nawet elastyczna stopka zapewnia już jakąś ochronę tak samo jak strój kąpielowy z lycrą na basenie.

Ale powiem jedno najbardziej odrażające było kiedy młoda dziewczyna przede mną w lumpku kupiła używane stringi...nie mogłabym ubrać czegoś co ktoś miał wcześniej między pośladkami
201710291909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 11:28   #45
majka_mulatka
Rozeznanie

GG do majka_mulatka

halo halo nawet w niektórych sklepach normalnie przymierza się NOWE buty i to bez żadnych stopek pierdu pierdu więc zarazić się wszędzie można,
na basen też nie chodzicie ;p;p???

Ja bardzo często kupuje używane buty na allegro, lubie mieć ich dużo i wole kupić ze trzy pary używane niż jedne nowe
majka_mulatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 11:30   #46
panierrka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agnessia21 Pokaż wiadomość

Grzybica stóp ma charakter choroby społecznej. Cierpi na nią aż 42 procent społeczeństwa, dlatego została uznana za chorobę cywilizacyjną

Wiele osób ją ma i nawet nie wie o tym, wg lekarzy nawet elastyczna stopka zapewnia już jakąś ochronę tak samo jak strój kąpielowy z lycrą na basenie.

Ale powiem jedno najbardziej odrażające było kiedy młoda dziewczyna przede mną w lumpku kupiła używane stringi...nie mogłabym ubrać czegoś co ktoś miał wcześniej między pośladkami
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 11:32   #47
majka_mulatka
Rozeznanie

GG do majka_mulatka

Cytat:
Napisane przez Agnessia21 Pokaż wiadomość
z kąd wiesz do czego jej były potrzebne??? ja bardzo często szukam przeróżnych ciuchów na przeróżne stroje, po za tym może zbiera, ma takie hobby mało to fetyszystów, a skoro są w lumpku to chyba nie tylko ona je kupuje
majka_mulatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 11:46   #48
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
( no nie czarujmy sie, nie kazdego stac na buty za 400 zl)
to niech sobie kupi za 70 w Diversie.
Stary 2009-04-17, 11:49   #49
Rena
Zakorzenienie

Nie. Nie kupuje uzywanych butow. Mama mnie w dziecinstwie nauczyla, ze obuwie to najdrozszy element ubioru z zalozenia i lepiej miec mniej par takich uniwersalnych, ale ze skory i dobrej jakosci. Dobrze wykonany but to nie tylko lepsza higiena (wentylacja, w plastikowych butach noga sie odparza), ale tez zdrowsza stopa w lepiej wywazonym fasonie. Bo zle skrojony but moze trwale deformowac stope.

Argumenty by NIE kupowac uzywanych butow to nie tylko ryzyko zachorowania na grzybice, to takze to, ze czyjes uzywanie trwale modyfikuje uklad w bucie, a to moze wplywac zle na ksztalt stopy i sposob chodzenia ew. drugiego uzytkownika.

Ludzie maja rozna wage i wady chodzenia, ktore powoduja rozny nacisk na but. Stopy sie ma raz na cale zycie i poza tym, ze nas dzwigaja to jeszcze na nich znajduja sie wazne zakonczenia nerwow.

To ze jest duzy popyt to zaden argument. W Polsce niestety jest mala swiadomosc dbania o stopy, co zwyczajnie widac na ulicach. Jesli sie zrobi moda na mycie wlosow raz na dwa tygodnie to tez bedziecie tak rzadko myc, bo taki trend?

A co do pum samych - bardzo polecam mam i sobie chwale. Oszczednosci mozna robic poprzez polowanie na promocje, w outletach wlasnie itp. Zwlaszcza pod koniec sezonu robia w sportowych spore obnizki.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 11:59   #50
Dagunia
Komplikatorka

Ja osobiście bym nie kupiła, ale nie potępiam ludzi którzy takie kupuja. To jest osobista sprawa każdego. Tak jak już dziewczyny mówiły zależy od rodzaju "używania". Np. jakieś 2 tyg temu mój TŻ sprzedał na allegro właśnie Pumy używane, ale to "używanie" polegało na tym,że przeszedł się raz 300m i stwierdził że są nie wygodne i leżały pół roku w kartonie. Chłopak który kupił jest zadowolony i posłużą mu jeszcze sporo
Stary 2009-04-17, 12:10   #51
201710291909
Konto usunięte

majka wiesz cieszyła sie że takie ładne z serduszkiem upolowała i jak jej to nie przeszkadza to ok, dla mnie to troszke odrażające, nawet na przebranie ? wiesz jako fetysz to prędzej meskie slipy mogła kupić no chyba ze woli kobiety to masz racje. A co do grzybicy to zwróć kiedyś uwagę w jakim stanie są stopy wielu osób, czasem to taki smród że szok, brudne paznokcie a potem kupisz sobie buciki po takiej pani. Nie raz widzialam jak sprzedawczyni w deichmannie zwracała klientkom uwagę na zakładanie stopek do mierzenia obuwia. Kwestia kultury

A na basenie biorę prysznic przed i po wysciu z basenu, a kąpie sie zawsze w stroju i chodzę w klapkach
201710291909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 12:47   #52
karola0
Raczkowanie

Nie ma takiej opcji, żebym kupiła używki.Za dużo świństw na swiecie
karola0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 15:00   #53
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Sklepy firmowe wyprzedajace koncowki serii itd. po duzo nizszych cenach.

W Stanach sa cale centra handlowe tylko i wylacznie z outletami
A tam "w Stanach,w Stanach"...
W Polsce też mamy całe centra hadlowe tylko i wyłącznie z outletami.
Dawno nie byłeś Wyrak chyba w kraju.
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 18:58   #54
baabcia
Przyczajenie

lepiej mieć wszystko nowe i nawet modne!
a teraz schodzimy na ziemię wiadomo ze znoszone przepocone buty nawet własne nie sa przez nas ulubione
a używane nie zniszczone - trzeba załozyć że nic w nich nie siedzi - tak jak w mierzonych w sklepie czy własnie na nartach łyżwach itd

grzybice maja również sliczne wypilęgnowane nózki - ryzyko jest na basenie i w wielu wielu miejscach;
zkładamy że kupione Pumy sa o'key i nie przejmuj się bo robaczki w głowie się zalegną;

kiedyś usłyszałam że uzywanej pościeli ktos by nie kupił w ciuchlandzie - no na pierwszy rzut mysli - brr - ale zapytałam a w hotelu w czym śpisz? chyba tylko Madonnie nową pościel i nowa deske sedesową co dzień...

tylko spokój i analiza faktów

Wiem że eleganckich sklepach mierzy się kostiumy kąpielowa itd

Mam niemieckie zdrowtne buciki - super są - były uzywane i nic mi sę nie stało - załózmy ze Twoje Pumy sa z tego samego źródła

Spokojnie krawiec tak kraje jak materii staje
nie kupujcie tylko uzywanych igieł i strzykawek - chyba że chodzi o nabycie odporności metodą szczepień szczepionka zywą!
baabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 19:11   #55
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Takie coś mniej więcej.
http://www.zdrowie.med.pl/grzybica/pic/grzybica1.jpg
A smród nieziemski.
Jaaaa, Hultaj, okropne!
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 19:20   #56
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez warszawianka Pokaż wiadomość
A tam "w Stanach,w Stanach"...
W Polsce też mamy całe centra hadlowe tylko i wyłącznie z outletami.
Dawno nie byłeś Wyrak chyba w kraju.
Wiesz co, w sumie to calkiem niedawno, ale nie na zakupach

Moze i sa, ale amerykanskie wieksze, fajniejsze i bardziej amerykanskie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 19:29   #57
Monifash34
Zadomowienie

Ja nie kupiłabym używanych butów choćby dlatego,że mam wąską stopę i jak kupuję buty to muszą być one dopasowane do mojej stopy i nierozciągnięte(np.czółen ka,sandały,a nawet klapki).A takie używane to mogą być rozczłapane,a więc będą się zsuwać jak będę szła albo nawet spadać.
Owszem czasem nawet w sklepie zdarzy się,że ktoś przede mną mierzył buty nowe,które mi się spodobały to ich nie kupię bo są rozciągnięte.Proszę wówczas sprzedawcę,aby poszukał mi identycznej pary butów w moim rozmiarze,ale takiej,której nikt wcześniej nie mierzył.
Stary 2009-04-17, 19:44   #58
evanaeve
Zadomowienie

GG do evanaeve

Nie kupilabym. Jakos zle bym sie czula z mysla ze ktos je wczesniej nosil.

Życie takie ma klimaty, że co dobre to na raty
Jacek Kaczmarski
evanaeve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 19:53   #59
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Wiesz co, w sumie to calkiem niedawno, ale nie na zakupach

Moze i sa, ale amerykanskie wieksze, fajniejsze i bardziej amerykanskie
E tam,bo naszych nie widziałeś.Fajniejsze mamy
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 20:22   #60
kaledonia
zielony stworek

Butów bym nie kupiła nigdy!

Za to ciuszki kupuję tylko i włacznie używane,ale mało, noszę po uprzednim solidnym wypraniu

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości