![]() |
#1381 |
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
W związku z pojawianiem się ciągle tych samych pytań odnośnie skuteczności tabletek Yaz może by zrobić w pierwszym poście zbiór najczęściej zadawanych pytań? czyli coś na zasadzie: najpierw przeczytaj, a jak nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie, to wtedy pytaj...
Zadawania ciągle tych samych pytań zaśmieca wątek, przez co robi się on mało praktyczny dla osób, które chcą w nim znaleźć odpowiedzi na konkretne pytania.
#1382 |
Przyczajenie
|
Cześć,
Mój gin zmienił mi tabletki z Yasmin na Yaz, powiedział żeby zrobić 7 dniową przerwę. Chciałam się upewnić czy aby na pewno od pierwszej tabletki Yaz po 7dniowej przerwie będę zabezpieczona? Na forach czytalam ze po zmianie na tabletki z mniejsza iloscia hormonow nie robi sie przerwy i teraz juz sama nie wiem:/ Poradzcie prosze... Dziś jestem po 3 tabletkach i przerwie 7 dni i nie wiem czy sie dodatkowo zabezpieczac, ulotka niezbyt jasno to określa:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1383 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co do trucia organizmu hormonami, no to niestety coś za coś. wiem, że muszę robić regularne badania itp. no ale tak jak mówię, jeśli nie współżyjesz często, to myślę, że nie warto inwestować w pigułki.
![]() |
#1384 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem jeśli lekarz przepisał Ci tabletki wiedząc ile masz lat, to on wie co robi, wie jak w tym wieku funkcjonują hormony itd, więc myślę, że przede wszystkim powinnaś się słuchać lekarza ![]() Inną sprawą jest to, by facet, dla którego będziesz to robiła był tego i Ciebie wart, ale to już sama wiesz najlepiej ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1385 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam 19lat, pierwsze hormony dostałam mając 16,5 roku z powodu bolesnych miesiączek (co miesiąc mdlałam, nie potrafiłam funkcjonować, żadne leki przeciwbólowe nie pomagały) teraz biore hormony dla pozbycia się torbieli z jajników oraz dla antykoncepcji (jestem w stałym związku od 2 lat) i zastanawiam się czy dobrze robie biorąc te tabletki. Bo jakby nie było mają ogromny wpływ na organizm. Dlatego zastanów się spokojnie nad tym czy nie lepiej zabezpieczać się mechanicznie i nie truć tak szybko wątroby. pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1386 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście są również plusy antykoncepcji hormonalnej: wysoka skutecznosc, regularany cykl, bezbolesne krwawienia. Musisz sama zdecydowac co jest dla Ciebie najlepsze w takiej sytuacji. Twój wybór, ale również Twoja odpowiedzialnosc. Dobrze użyta prezerwatywa i to przy każdym stosunku to też dobra antykoncepcja. Szczególnie, że rzadko współżyjesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1387 |
Zadomowienie
|
może i tak, ale hormony to duża ingerencja w organizm.
ale fakt, że dają komfort psychiczny i nie trzeba już martwić się o prezerwatywy ![]() ![]()
#1388 |
Zakorzenienie
|
A ja powiem Wam, że zauważyłam poprawę jeśli chodzi o wygląd i gładkość skóry
![]() ![]() ![]()
#1389 |
Przyczajenie
|
kurcze ja jeszcze nie odczulam zadnych negatywnych skutkow ale jak tak czytam to juz glupieje ;/
ale kurc ze wy mowicie ze ma taki duzy wplyw na organizm ale sa i dobre stony brania juz nie chodzi tylko o komfort wspolzycia tylko inne;D a co do tej dziewczynki co ma 16 lat;D to zdecydowanie za wczesnie na branie lekow i na wspolzycie moim zdaniem. a tak wogole ze zapytam moge wiedziec ile ma lat partner? wiem to nie grzeczne ale mnie ciekawi. |
![]() ![]() |
![]() |
#1390 |
Zakorzenienie
|
To teraz ja Was pomolestuję moja schizą
![]() ![]() ![]()
#1391 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1392 |
Raczkowanie
|
Yaz podobno może wysuszać pochwę i, jak każde antykoncepcyjne, zwieksza ryzyko stanów zapalnych pochwy czy kandydozy i grzybicy (tak powiedział mój gin). Ja kiedyś miałam do nich skłonność, ale wystarczy maść clotrimazolum. Kosztuje parę złotych, najlepiej posmarować na noc (ostrzegam że jest gorzka ;P;P) i po paru dniach problem znika. Niestety takie rzeczy lubią powracać, wiem coś o tym... Ale zawsze mam pod ręką tą maść i jak tylko czuję jakieś pieczenie/widzę malutkie upławy to wolę posmarować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1393 |
Przyczajenie
|
Hmmm jesli chodzi o te hormony w wieku 16 lat.. ja popieram. moze i jestes jeszcze mlodziutka ale uwazam ze to bardzo rozsadne zabezpieczac sie od samego poczatku.. ja zaczelam wspolzyc majac 18 lat i nie myslalam na poczatku o hormonach tylko uzywalismy gumek. no ale pewnego pieknego piatku pekla nam gumka i co wtedy zrobic? dopiero w poniedzialek rano udalo mi sie trafis na lekarza i zdobyc recepte na postinor duo(tabletki 72h po stosunku).. wiec prawdopodobienstwo zajscia w ciaze bylo bardzo duze. rozne sytuacje sie zdarzaja i od tamtej pory wiem ze przezorny zawsze ubezpieczony
![]() ![]() Edytowane przez Duckowa Czas edycji: 2009-04-17 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1394 |
Raczkowanie
|
Ja mam 19 i pół i dopiero kilka dni temu kupiłam po raz pierwszy tabletki. To sprawa bardzo osobista i tak dalej, skoro zdecydowaliście się ze swoim chłopakiem współżyć, to zasiąganie u nas porady czy to słuszne czy nie, jest troche nie na miejscu ;] Ani Cię nie rozgrzeszymy, ani nie ukamieniujemy.
Plus dla Ciebie za odpowiedzialność. Ja też jestem z tych co to wolą dmuchać na zimne, kilka historyjek o pękających prezerwatywach skutecznie mnie odpędziło od tego pomyslu - stąd te tabletki. Bo po co narażać się na zbędne ryzyko? Druga sprawa, że jesteś młodziutka i nie wiadomo czy Twój organizm nie "zwariuje", i tak masz wystarczajaco duużo hormonów ![]() I w ogóle podziwiam postawę Twojej mamy. Moja 4 lata temu pewnie padłaby na zawał, gdybym przyszła do niej z takim pomysłem. A ja bardzo kocham moją mamę ![]() No, ale suma sumarum, gdybym była na Twoim miejscu zrobiłabym tak samo. Skoro możesz sobie pozwolić finansowo na tabletki, ginekolog nie widział przeciwskazań, to nawet jeśli miałyby Wam się przydać raz na miesiąc uważam, że słusznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1395 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Btw chyba stosujesz podwójne standardy. ulotka się kłania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1396 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
![]() o ile dobrze pamiętam to było to coś w stylu ''6 razy w ciągu 6 godzin potrzeba skorzystania z toalety'' ![]() i masz odpowiedź... ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
![]() polecam ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1397 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#1398 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
na razie daje sobie spokoj i dzieki za komentarze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1399 |
Raczkowanie
|
Natomiast ja znam wiele dziewczyn, które zaczęły brać hormony w dość wczesnym wieku.Oczywiście nie zawsze ze względów antykoncepcyjnych,ale jednak.
Jak na razie wszystko z nimi OK. Tak więc pewnie gdybym była na miejscu 16-letniej koleżanki,zdecydowałabym się na tabletki.Jestem straszną panikarą...więc cóż;] A tak teraz z innej beczki...cały czas przewija się tu temat skuteczności tabletek i bla bla bla...Polecam przeczytać wątek,a jeżeli tego nam się nie chce zrobić,to chociaż zajrzeć do ulotki i uwierzyć producentowi...(oczywiści e to nie jest przytyk..nie chciałabym aby któraś z pań poczuła się urażona ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1400 |
Rozeznanie
|
Dziś zakupiłam YAZ
![]() Dla Wizażanek z Łodzi-w Kwiatach Polskich zapłaciłam dokładnie 35,90.Myślę,że w porównaniu z cenami innych aptek,to naprawdę tanio ![]() Oczywiście już przestudiowałam całą ulotkę,cieszę się,bo jest dla mnie jasna i zrozumiała. Teraz pozostaje juz tylko czekać na okres i zażycie 1-szej tabletki ![]() Mam jeszcze jedno pytanie,bo nie znalazłam na nie odpowiedzi w ulotce-czy całkowicie muszę zrezygnować z ekspozycji na promienie słoneczne? Bo wielokrotnie słyszałam,że przy zażywaniu tabletek anty,trzeba unikać słoneczka,zarówno tego naturalnego,jak i sztucznego,gdyż mogą powstać nieestetyczne plamy:/ Ale w ulotce YAZ nie znalazłam takich przeciwskazań(jedynie w przypadku posiadania naturalnych złotobrązowych przebarwień na ciele) Wiecie coś może na ten temat?
#1401 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1402 |
Zakorzenienie
|
Witam! Dołączam się do grona stosujązych Yaz. Co prawda do wzięcia pierwszej tabletki zostało mi jeszcze sporo czasu (jestem dopiero w połowie Diany), ale już dziś obiecuję, że będę zdawała szczegółowe relacje
![]() Moja gin zdecydowała się na zmianę tab. ze względu na to, iż Diana od dłużsezego czasu mi nie pomaga ![]() Fakt faktem dostałam 3 darmowe opakowania. Zobaczymy co to będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1403 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1404 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1405 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1406 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1407 |
Raczkowanie
|
nooo kupiły wiecej, im nie słuzyły.................. .. w aptece zwrotów nie ma
![]()
#1408 |
Przyczajenie
|
Kurcze tego bałam się najbardziej.. .
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1409 |
Raczkowanie
|
Za namową lekarza robię 7-mio dniową przerwę. Dopiero dziś 6 dnia przerwy pojawiło się plamienie... Yaz ma dla mnie za krótką przerwę między opakowaniami...
Dostałam receptę na Yasminelle podobno mają taki sam skład, no cóż zobaczymy |
![]() ![]() |
![]() |
#1410 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.