tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-17, 21:11   #1411
klaudynka18
Rozeznanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Dziś zakupiłam YAZ
Dla Wizażanek z Łodzi-w Kwiatach Polskich zapłaciłam dokładnie 35,90.Myślę,że w porównaniu z cenami innych aptek,to naprawdę tanio
Oczywiście już przestudiowałam całą ulotkę,cieszę się,bo jest dla mnie jasna i zrozumiała. Teraz pozostaje juz tylko czekać na okres i zażycie 1-szej tabletki
Mam jeszcze jedno pytanie,bo nie znalazłam na nie odpowiedzi w ulotce-czy całkowicie muszę zrezygnować z ekspozycji na promienie słoneczne? Bo wielokrotnie słyszałam,że przy zażywaniu tabletek anty,trzeba unikać słoneczka,zarówno tego naturalnego,jak i sztucznego,gdyż mogą powstać nieestetyczne plamy:/ Ale w ulotce YAZ nie znalazłam takich przeciwskazań(jedynie w przypadku posiadania naturalnych złotobrązowych przebarwień na ciele) Wiecie coś może na ten temat?
Oj to oby na mnie to wpływu nie miało Lubię sobie pokorzystać z dobrodziejstw słonka zarówno tego naturalnego(dlatego jadę do Turcji na urlop),ale również czasem tego sztucznego..No nic okaże się Dziękuję za odpowiedź

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 21:24   #1412
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Oj to oby na mnie to wpływu nie miało Lubię sobie pokorzystać z dobrodziejstw słonka zarówno tego naturalnego(dlatego jadę do Turcji na urlop),ale również czasem tego sztucznego..No nic okaże się Dziękuję za odpowiedź
trochę poza tematem, ale mi ostatnio kosmetyczka odkryła potrądzikowe zmiany słoneczne. Wyglądają jak... moje upragnione piegi, na samej górze kości policzkowych, i mam zakaz opalania... To dziwne, bo nigdy nie miałam niczego, co moznaby nazwać trądzikiem.

No, ale wracając do tematu.. przeglądając dzisiaj ten wątek mniej więcej od połowy, natknęłam sie na wypowiedź, że wszystkie tabletki zawierają taki sam skład.. otóż, niestety.
Odwołam się do naszej powoływanej tutaj co chwilę ulotki - str.23 - "Z uwagi na różnice w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze po lewej stronie.." - to tak jakby w razie czego, któraś z Was potrzebowała

Ach, i pomijając mój zakaz opalania twarzy - twarz można zakryć - nie doczytałam się żadnych przeciwskazań jeśli o to chodzi, true?
kaktusica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 21:32   #1413
klaudynka18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
trochę poza tematem, ale mi ostatnio kosmetyczka odkryła potrądzikowe zmiany słoneczne. Wyglądają jak... moje upragnione piegi, na samej górze kości policzkowych, i mam zakaz opalania... To dziwne, bo nigdy nie miałam niczego, co moznaby nazwać trądzikiem.

No, ale wracając do tematu.. przeglądając dzisiaj ten wątek mniej więcej od połowy, natknęłam sie na wypowiedź, że wszystkie tabletki zawierają taki sam skład.. otóż, niestety.
Odwołam się do naszej powoływanej tutaj co chwilę ulotki - str.23 - "Z uwagi na różnice w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze po lewej stronie.." - to tak jakby w razie czego, któraś z Was potrzebowała

Ach, i pomijając mój zakaz opalania twarzy - twarz można zakryć - nie doczytałam się żadnych przeciwskazań jeśli o to chodzi, true?
No ja właśnie też nic nie wyczytałam,że należy unikać opalania, chyba, że mamy jakieś przebarwienia skórne... Chyba każda musi się przekonać indywidualnie na własnej skórze

Stary 2009-04-17, 21:36   #1414
studentkaAM
Zakorzenienie

GG do studentkaAM Wyślij wiadomość przez MSN do studentkaAM

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
3 darmowe YAZu?? szczesciara
3 I pani G. powiedziała, że jak przedstawiciel dowiezie to i następnym razem dostanę Ma się ten dar co A tak serio to nie mam pojęcia czym sobie na to zasłużyłam
studentkaAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 21:38   #1415
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:

roznice wynikaja stad ze jedne sa aktywne a drugie nie, wszystkie rozowe maja TAKI SAM skład!!!!!!!
Stary 2009-04-17, 22:07   #1416
pinky
Przyczajenie

czy myslicie ze to plamienie o ktorym pisalam w ostatnim poscie moze byc spowodowane czyms innym niz tabletki? zaczelam sie tym martwic...
pinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 22:10   #1417
7martina
Raczkowanie

http://surkont.pl/antykoncepcja.php#...ntykoncepcyjne

Bardzo fajna strona!
Dostałam adres od znajomej pani doktor.
Autor to łódzki ginekolog, chyba następnym razem do niego się wybiorę.
Jest tam też o kwestii opalania się!
7martina jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 22:26   #1418
klaudynka18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 7martina Pokaż wiadomość
http://surkont.pl/antykoncepcja.php#...ntykoncepcyjne

Bardzo fajna strona!
Dostałam adres od znajomej pani doktor.
Autor to łódzki ginekolog, chyba następnym razem do niego się wybiorę.
Jest tam też o kwestii opalania się!
O,jak fajnie,piszą,że nie trzeba unikać ani słońca ani solarium. Dzięki 7martina za linka

Stary 2009-04-17, 22:56   #1419
agata2905
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez studentkaAM Pokaż wiadomość
3 I pani G. powiedziała, że jak przedstawiciel dowiezie to i następnym razem dostanę Ma się ten dar co A tak serio to nie mam pojęcia czym sobie na to zasłużyłam

WOW!! podaj mi adres Twojego lekarza bo to jest aż niesamowite, że tyle dostałaś darmowych opakowań.Niestety większość z nas ich nie dostała i jeszcze kupowała w czasie kiedy np. tylko w jednej aptece w całym mieście były te tabletki :/
Chodzisz prywatnie czy z NFZ? bo aż mnie zaintrygowało
pozdrawiam serdecznie Szczęściare-studentkaAM
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 23:53   #1420
paulina800
Rozeznanie

jestem juz przy 2 opakowaniu, okres dostalam przy ostatniej białej tabletce
paulina800 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 04:37   #1421
redjelly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny
ja tez dziekuje za uspokojenie mnie.w sumie powinna jeszcze dzialac tabletka z dnia poprzedniego skoro piszecie ze dzialaja przez 36 godzin ( jesli dobrze Was zrozumialam)
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 07:26   #1422
studentkaAM
Zakorzenienie

GG do studentkaAM Wyślij wiadomość przez MSN do studentkaAM

Cytat:
Napisane przez agata2905 Pokaż wiadomość
WOW!! podaj mi adres Twojego lekarza bo to jest aż niesamowite, że tyle dostałaś darmowych opakowań.Niestety większość z nas ich nie dostała i jeszcze kupowała w czasie kiedy np. tylko w jednej aptece w całym mieście były te tabletki :/
Chodzisz prywatnie czy z NFZ? bo aż mnie zaintrygowało
pozdrawiam serdecznie Szczęściare-studentkaAM
Mogę podać, ale nie wiem czy będzie ci się chciało tyle jechać Chodzę prywatnie u mnie w rodzinnym mieście i płacę 50 zł za wizytę.
studentkaAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 09:03   #1423
_nietoperek_
Raczkowanie

GG do _nietoperek_

Cytat:
Wszystkie różowe tabletki mają identyczny skład, a składem różnią się tylko taletki białe, które nie zawierają substancji czynnej, stąd różnice w składzie. W ulotce pisze, że masz zacząć od pola oznaczonego "START" żeby zachować kierunek przyjmowania tabletek różowch i nie wziąć przypadkowo tableki białej przed wykorzystaniem wszystkich czynnych, ewentualnie żeby od białych nie zaczynać.

Na stronie 43 pisze wyraźnie, że każda jasnoróżowa tabletka zawiera 0,02 mg etynyloestrioadolu oraz 3 mg drospirenonu.

Edytowane przez _nietoperek_
Czas edycji: 2009-04-18 o 09:06
_nietoperek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 10:08   #1424
blep
Przyczajenie

Ja znalazłam w Krakowie Yaz po 38 zł na skrzyzowaniu Długiej z Pędzichowem. Jest tam jakaś przychodnia...

Mam ważne pytanie. Wczoraj w piątek o 1 w nocy (czyli w sumie juz sobota) pojawił mi sie okres, ale że byłam na imprezie poszłam spać, i dopiero rano o 9.30 wzięłam PIERWSZĄ tabletkę. Jak to się liczy? Czy musze stosować prezerwatywy przez pierwszy tydzień, czy nie? Jestem umówiona na sobotę i baardzo ważne dla mnie jest to czy będę musiała, czy nie. Proszę o pomoc!

Edytowane przez blep
Czas edycji: 2009-04-18 o 19:10
blep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 10:21   #1425
limonka1988
Raczkowanie

A ja mam znowu takie schizy... Boję się, że po odstawieniu tabletek nie będę mogła zajść w ciążę... Mama mi ciągle powtarza, że nie mam brać tych tabletek, bo one są główną przyczyną tego, że w dzisiejszych czasach wiele kobiet ma problem zajść w ciążę, a jak już im się uda to mają problem żeby ją donosić... Co o tym myślicie?
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 10:38   #1426
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez limonka1988 Pokaż wiadomość
A ja mam znowu takie schizy... Boję się, że po odstawieniu tabletek nie będę mogła zajść w ciążę... Mama mi ciągle powtarza, że nie mam brać tych tabletek, bo one są główną przyczyną tego, że w dzisiejszych czasach wiele kobiet ma problem zajść w ciążę, a jak już im się uda to mają problem żeby ją donosić... Co o tym myślicie?
myslę ze Twoja mama absolutnie nie ma racji, przypomina mi moją babcię , ktora twierdziła ze usg w ciazy jest szkodliwe dla dziecka, sorry
Stary 2009-04-18, 10:50   #1427
7martina
Raczkowanie

Ja dostałam okres dzisiaj rano, ale pierwszą tabletkę mam zamiar wziąć dopiero koło 21.

Co do płodności:
41. Czy stosowanie tabletki antykoncepcyjnej może mieć wpływ na płodność?
Może mieć wpływ pozytywny poprzez zmniejszenie częstości występowania zapaleń przydatków, endometriozy, mięśniaków i torbieli, które są częstą przyczyną niepłodności. Istotne znaczenie odgrywa również regulacja niektórych typów zaburzeń hormonalnych. Okresowe zastosowanie tabletek antykoncepcyjnych może być wykorzystywane w leczeniu niepłodności. Niekiedy po zakończeniu długotrwałej antykoncepcji tabletkami hormonalnymi może dochodzić do przejściowych nieregularności cyklu związanych z brakiem owulacji. Zaburzenia te zazwyczaj ustępują po 2-3 miesiącach.
42. Czy stosowanie tabletki antykoncepcyjnej może mieć wpływ na płód i ciążę?
Jeżeli kobieta zaszła w ciążę po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, to fakt zażywania ich w przeszłości, choc'by nawet w poprzednim cyklu, nie ma wpływu na przebieg ciąży ani stan płodu czy noworodka. Nie stwierdzono również zwiększonego ryzyka powikłań lub wad w przypadku zajścia w ciążę w trakcie stosowania tabletek. Oczywiście należy unikać takiej sytuacji poprzez ścisłe stosowanie się do zasad zażywania leku.

Dziewczyny, a jak jest z piciem alkoholu? Czy to ma jakiś wpływ na tabletki?
7martina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 10:51   #1428
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez studentkaAM Pokaż wiadomość
Zazdroszcze Fajny lekarz taki, który daje tyle opakowań

Dziewczyny, a jak jest z piciem alkoholu? Czy to ma jakiś wpływ na tabletki?
Nie, nie ma.

Edytowane przez MissMiss
Czas edycji: 2009-04-18 o 10:56
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 11:34   #1429
czerwonaaa89
Przyczajenie

Witam. Dziewczyny mam do was pytanie czy któraś z was ma bóle w części krzyżowej kręgosłupa w okolicach nerek w czasie stosowania Yaz-u. Ten ból szczególnie objawia się przy schylaniu. Jeżeli tak to jak sobie z tym radzicie?
czerwonaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 13:47   #1430
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pinky Pokaż wiadomość
Kurcze tego bałam się najbardziej.. . podczas stosunku zaczęłam krwawić.. to nie było takie mocne krwawienie więc okresu napewno nie dostałam, a dzisiaj łykam 1 placebo. Powinnam dostać okres dopiero jutro , bo dzisiaj działa jeszcze wczorajsza tabletka ( biorę o 21 a działają podobno przez 36 godzin?) Moj facet strasznie się przejał i wogole... Ehh tylko zastanawiam się dlaczego tak "nagle".. przez cały okres łykania tabsow nie mialam nawet minuty krwawienia.
a ulotkę str. 41-42 czytała??

to zwyczajne tzw. działania niepożądane, bądź tez (skoro to już czas) zaczął Ci się okres... nigdzie nie jest napisane, że będzie taki sam i tak samo sie zacznie jak przed hormonami a wręcz przeciwnie

relax kochana

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
Napisane przez czerwonaaa89 Pokaż wiadomość
Witam. Dziewczyny mam do was pytanie czy któraś z was ma bóle w części krzyżowej kręgosłupa w okolicach nerek w czasie stosowania Yaz-u. Ten ból szczególnie objawia się przy schylaniu. Jeżeli tak to jak sobie z tym radzicie?
jesteś przekonana, że to od YAZu??

no ale skoro tak to wszelkie bóle pleców, miednicy itp. są wymienione w ulotce jako 'możliwe działania niepożądane'...

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Napisane przez limonka1988 Pokaż wiadomość
też czasem nachodzą mnie takie myśli ale już coraz rzadziej...

spójrz na to z innej strony: tyle milionów kobiet na świecie łyka to świństwo i akurat Ty (mniemam, że do tej pory zdrowa) miałabyś mieć problemy..?!
naprawdę masz tyci tyci szanse, tym bardziej, że dzisiejsze tabletki są o niebo lepsze niż te z przed kilkunastu laty, nie sieją już takiego spustoszenia w organizmie kobiety jak tamte, a wręcz na odwrót - czasem nawet pomagają...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 15:07   #1431
Duckowa
Przyczajenie

no wlasnie jak?
Duckowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 15:33   #1432
Nika0811
Przyczajenie

Hej dziewczyny
Dziś zaczynam 3-cie opoakowanie Yaz-u
Napiszę moje ogólne obserwacje, które zauważyłam w ciagu zażywania tabletek
Wraz z 1szym opakowaniem miewałam kołatanie serca i podwyższone ciśnienie, oraz bóle kręgosłupa , gdzieś po 15 tabletce z 1szego opakowania wystąpiło plamienie, które minęło wraz z przyjęciem ostatniej tabletki placebo
Początek 2go opakowania przyniózł mi spadek libido(na szczęście tylko chwilowy) ale pozostałe skutki uboczne po prostu zniknęły i czuje się znakomicie
Jedyny problem jaki mam teraz to to, że krwawienie dostałąm dopiero po przyjęciu 4tej tab. placebo.
Ale po za tym czuje sie znakomicie

Aha, któraś z Was pytałą o cenę YAZ-u w Opolu, kupowałam wczoraj i zapłaciłam 39,95 zł, w Aptece `Na obre i na złe` na ul.Krakowskiej

Pozrawiam
Nika0811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 17:48   #1433
flora676
Przyczajenie

czesc dziewczyny

jestem na 10 tabletce pierwszego op. ale zaczelam 2 tygonie po okresie z tym ze lekarz powiedzial ze moge od razu brac te tabletki i ze po 10 dniach moge wspolzyc bez zabezpieczen....

co radzicie??
flora676 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-18, 17:52   #1434
mona47
Przyczajenie

Exclamation Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Jestem nowa na tym forum ale mam problem dotyczący tab YAZ biorę je pierwszy miesiąc po 17 tab zaczęłam plamić a na dzień dzisiejszy mam regularną miesiączkę z bólami całego podbrzusza tj.dzisiaj będzie 22 tab jeszcze różowe czy to jest normalne a co w przypadku kiedy to będzie trwało aż do końca białych tabletek, boję się
mona47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 19:23   #1435
czerwonaaa89
Przyczajenie

Jestem pewna, że to skutek uboczny Yaz-u. Niepokoi mnie intensywność bólu a także to że zaczynam 4 opakowanie , a ja go ciągle odczuwam.

Myślałam o jakiś maściach lub tabletkach, może któraś z was coś stosuje na taki ból mięśni.
czerwonaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 20:28   #1436
Tereskaa
Zakorzenienie

To się muszę poużalać Po 7 dniach stosowania Yaz-u obserwuję spadek libido i to praktycznie do zera Do tego wieczorne mdłości i brak apetytu Zwiększone zapotrzebowanie na picie, zwłaszcza gazowane

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 20:30   #1437
201608251020
Konto usunięte

Moja siostra dostała YAZ... ale średnio jej pomaga...
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 20:32   #1438
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Moja siostra dostała YAZ... ale średnio jej pomaga...
jak to średnio jej pomaga Zaszła w ciążę

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 21:03   #1439
redjelly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
To się muszę poużalać Po 7 dniach stosowania Yaz-u obserwuję spadek libido i to praktycznie do zera Do tego wieczorne mdłości i brak apetytu Zwiększone zapotrzebowanie na picie, zwłaszcza gazowane
A ja dzis lyknelam 20 tabletke pierwszego opakowania.Libido mi nie spadlo (moze nawet wzroslo choc watpie ze to po tabletkach).Jesc sie chce mniej wiec moze uda sie w koncu troche schudnac , o ile skoncze z zapychaniem sie tylko i wylacznie kanapkami( 2 rano i 2 popoludniu ).Plamienia juz prawie nie ma.?Nie wiem kiedy przyjdzie"krwawienie z odstawienia".Krostki na twarzy i skora sie wysuszyly wiec cera mi sie nawet troche poprawila.O i marudna jestem i mam lekkie hustawki nastrojow ( choc nie wiem czy to nie wynik stresu w pracy itd.),i w sumie zastanawiam sie po co lykam te tabletki skoro i tak seksu prawie nie ma ,musialam sie wyzalic...
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-18, 21:08   #1440
201608251020
Konto usunięte

Tereskaa nie nie chodzi mi o sprawy zdrowotne...dalej ma II grupę z cytologii...
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości