Jesteś otyły-płącisz więcej... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-23, 11:50   #61
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Dot.: Jesteś otyły-płącisz więcej...

Cytat:
Napisane przez kasia2780 Pokaż wiadomość

Proponuje w ogóle porobić pojedyncze kabiny transportujące aby nikt nikomu nie przeszkadzał, nie śmierdział i nie psuł estetyki wnętrza. Ludzie czy wy czytacie i macie wizje do czego to wszytko zmierza???????? Jeszcze trochę i wszyscy nie mieszczący sie "w standardzie" beda odsrzeleni !!!!!!
Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Dokładnie

A co na przykład z osobami na wózku inwalidzkim? Oni przecież też w większości są kalekimi ze swojej głupoty, tak jak otyli z obżarstwa... a jedynie jakaś część z nich ma tą chorobę od urodzenia, tak jak otyli choroby metaboliczne... dlaczego im nikt nie kładzie kłód pod koła, skoro zajmują miejsca tyle co otyli albo i więcej... Jeszcze raz powtarzam, nie popadajmy w paranoję, człowiek to człowiek i nie ważne jakie ma rozmiary.
Siedzenie komuś "na kolanach" jest ok i to nie jest dyskryminacja?
Sytuacje powinien rozwiązać przewoźnik, żeby wilk był syty i owca cała. Ja cieszę się, że w ogóle coś w tej sprawie robi.
Miejsca dla niepełnosprawnych są wyznaczone
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 12:12   #62
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie

A co na przykład z osobami na wózku inwalidzkim? Oni przecież też w większości są kalekimi ze swojej głupoty, tak jak otyli z obżarstwa... a jedynie jakaś część z nich ma tą chorobę od urodzenia, tak jak otyli choroby metaboliczne... dlaczego im nikt nie kładzie kłód pod koła, skoro zajmują miejsca tyle co otyli albo i więcej... Jeszcze raz powtarzam, nie popadajmy w paranoję, człowiek to człowiek i nie ważne jakie ma rozmiary.
Większość otyłych tylko swojemu obżarstwu zawdzięcza otyłość, za to w przypadku niepełnosprawnych większość nie przyczyniła się do swojej niepełnosprawności. Poza tym jak się wyląduje na wózku to jest nieodwracalne, a otyły może schudnąć (nie dotyczy to oczywiście specyficznych chorób których nie potrafimy jeszcze leczyć lub leczenie jest bardzo drogie i z tego powodu niedostępne).
Stary 2009-04-23, 12:14   #63
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
To niech wyznaczą też specjalne szersze fotele dla szerszych pasażerów
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 12:17   #64
Sylwoocha
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
A jeszcze co do nóg, to ja Wam pwoiem szczerze, ze ja bym chętnie dopłaciła, żeby jadąć w 72godzinną podróż autokarem nie wbijać nóg w poprzednie siedzenie. Naprawdę. To jest starsznie niewygodne. Pamiętam jak jechałam w takich warunkach do Hiszpanii, wszytsko było super, gdyby nie osoba przede mną rozłożyła sobie fotel (prawie na leżąco), ja swój miałąm ustawiony normalnie i cały ciężar fotele+jej ciała wylądował na moich kolanach. Masakra po prostu. Ja nie mogłam sie praktycznie ruszyć. Po postoju kiedy rozprostowałam z trudem nogi poprosiłam panią o poprawienie fotela, na szczęscie zrozumiała.
A nie sądzisz, że lepszym rozwiązaniem byłoby po prostu zrobić większe odstępy między fotelami? Dla kogo oni to robią? Bo mi się wydaje, że dla ludzi, aby mogli przemieścić się z punktu A do punktu B. A jak powszechnie wiadomo ludzie są różni i to jest piękne, że nie jesteśmy "zrobieni" na jedno kopyto. Nie można zakładać, że wszystkie osoby będą miały po 1.70 i ważyły do 70 kg.

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Wybacz, ale postaw się w skórze osoby tzw. z normalną wagą, albo chudej. Zgadzam się niech zrobią większe siedzenia, ale jeszcze raz się pytam dlaczego ja mam dzielić się swoim siedzeniem skoro ja zapłaciłam za całe tak jak mój duży sąsiad, który korzysta też z mojego? Tak, można wytrzymać 20-30 minut jazdy, ale nie kilka godzin. I jakie ma to w tym wypadku znaczenie, dlaczego ta osoba przytyła?
Tak więc również więcej tolerancji życzę.
A dziękuję za życzenia, ale mi tolerancji akurat nie brakuje Sama się zapętlasz. Piszesz, że zgadzasz się, żeby siedzenia były większe, a zaraz potem, że czemu masz się dzielić. Większe siedzenia = problem rozwiązany. I nie musi się nikt na Ciebie "wylewać". I masz rację, nie ma znaczenia czemu dana osoba przytyła. Naprawdę chciałam mieć niedoczynność tarczycy i alergię na większość pokarmów To moja wina, że jestem otyła

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Tylko ze osoby otyłe z powodu choroby stanowią mniejszość. Niestety u większości otyłość spowodowana jest obżarstwem.
Co do wydzielanych zapachów, nie uważam że wszyscy grubi ludzie śmierdzą, jest to mniejszość (jest wiele chudych osób które nie potrafią zachować higieny i prac ubrań uprzykrzając innym życie ale to już temat na odrębny wątek). Niestety kiedy nakłada się to ze ktoś zajmuje dużo miejsca, a na dodatek nieprzyjemnie pachnie to sytuacja staje się znacznie bardziej doskwierająca.

Problem nie dotyczy komunikacji miejskiej gdzie w jednym pojeździe przebywa sie pół godziny do godziny no i zawsze można wstać i przejść do innej części pojazdu, tylko samolotu gdzie czasem leci się kilkanaście godzin i trzeba siedzieć tam gdzie wyznaczono miejsce.
Facetowi z rozłożonymi nagami można powiedzieć żeby je trzymał na swojej części a gruba osoba nie przeniesie swojej tkanki tłuszczowej gdzieś indziej.
Chyba naoglądałaś się programów typu "Jesteś tym co jesz" i masz w głowie obraz, że ludzie otyli zjadają niewyobrażalne porcje jedzenia. Ja jak patrzę na to co oni jedzą, to się dziwię, że ważą po 120 kilo a nie 220. Zastanawiam się jak wygląda Twój jadłospis, bo podejrzewam, że nie będzie się wiele różnił od jadłospisu osób otyłych. Ale jeśli mi powiesz, że od zawsze jesz 5 posiłków dziennie, wypijasz 2 litry wody, jesz pełnoziarniste bułki, makarony, ryże, dużo białka, warzyw i owoców, to zwrócę Ci honor. Tak jak wspominałam, każdy z nas jest inny: moja koleżanka może codziennie jeść batoniki, biały chleb, ziemniaki z sosem i jest szczupła, a mi każda kostka czekolady odłoży się na boczku, który będzie się później na Ciebie "wylewał".
Co do poproszenia pana o trzymanie nóg na swoim miejscu, to powodzenia życzę, bo albo będzie wbijał kolana w fotel przed nim i gniótł siedzącą tam osobę, albo będzie siedział w rozkroku i trzymał na Twoim wykupionym miejscu.

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
nie nie zart
dlaczego ja noszac M, mam placic tyle samo np. za bluzke co osoba noszaca XL i wiecej? przeciez na jej bluzke poszlo wiecej materialu.
To tak samo jak kupujesz zestaw poscieli. Za rozmiar Twin placisz najmniej, pozniej jest Queen a na koncu King, i jest sprawiedliwie bo na najwiekszy rozmiar schodzi najwiecej materialu.

Moze te ubrania i ceny wplynely by na te grubsze babki, bo przeciez nie kazda jest chora np. cukrzyca
A jaki masz rozmiar buta? Bo ja 37 i jakoś nie krzyczę, ze babki co mają 39 powinny płacić więcej, bo przecież potrzebują większych butów. A może powinny się nad sobą zastanowić? Rozmiar buta 41? Ohydztwo Apeluję do młodych matek, żeby córkom obwiązywały stopy, żeby za duże im nie urosły i w ogóle nie dawajcie dzieciom jedzenia, bo za dużo na ubrania wydacie. Same wydatki Tragedia. Super, że jesteś szczupła i nie masz problemu z ubraniami, bo ja niestety nie raz chodziłam w babcinych ciuchach, bo przecież młoda dziewczyna nie może być taka gruba.
Sylwoocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 12:20   #65
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Siedzenie komuś "na kolanach" jest ok i to nie jest dyskryminacja?
Sytuacje powinien rozwiązać przewoźnik, żeby wilk był syty i owca cała. Ja cieszę się, że w ogóle coś w tej sprawie robi.
Owszem, miejsca dla niepełnosprawnych są wyznaczone, ale oni mają to gdzieś i i tak przejeżdżają wszystkim niemalże po nogach, zajmując więcej miejsca niż szczupły człowiek. Wraz z wózkiem ważą również więcej niż szczupły człowiek... ale nie, tematu dopłat dla nich nikt nawet nie ośmieli się poruszyć, bo zaraz rozlegną się głosy oburzenia, ale otyłych to można lać ile wlezie. Ogólnie mówiąc środek Europy, a dyskryminacja jak w średniowieczu, gratuluję Polacy! Niedługo kobietom w ciąży będziecie kazali płacić podwójnie, bo w końcu nie jest sama

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
To niech wyznaczą też specjalne szersze fotele dla szerszych pasażerów
Dokładnie i również bezpłatnie i z takim namaszczeniem jak dla ludzi niepełnosprawnych, a czasem niepełno-sprytnych, bo i tacy cwaniacy się zdarzają

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 12:48   #66
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Jesteś otyły-płącisz więcej...

Ja widzę jednak różnice między kobietami w ciąży czy ludźmi po wypadkach a osobami, które swoim niezdrowym życiem się spasły. Otyłość nabyta poprzez chorobę jest rzadka. Najwięcej grubasów to po prostu ludzie, którzy nie zadbali o siebie - zawsze byli grubi, bo opychali ich najpierw rodzice, potem oni sami siebie.

Cytat:
Dokładnie i również bezpłatnie i z takim namaszczeniem jak dla ludzi niepełnosprawnych, a czasem niepełno-sprytnych, bo i tacy cwaniacy się zdarzają
Może jesteś chętna, żeby się z nimi zamienić? Też będziesz traktowana z namaszczeniem i będziesz mogła innym niemal po nogach swoim ciężkim wózkiem przejechać niezwykle tolerancyjna osobo.
Stary 2009-04-23, 12:51   #67
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwoocha Pokaż wiadomość
A dziękuję za życzenia, ale mi tolerancji akurat nie brakuje Sama się zapętlasz. Piszesz, że zgadzasz się, żeby siedzenia były większe, a zaraz potem, że czemu masz się dzielić. Większe siedzenia = problem rozwiązany. I nie musi się nikt na Ciebie "wylewać". I masz rację, nie ma znaczenia czemu dana osoba przytyła. Naprawdę chciałam mieć niedoczynność tarczycy i alergię na większość pokarmów To moja wina, że jestem otyła
Nie, nie zapętlam się - jeśli nie zauważyłaś to takich siedzeń nie ma
To moja wina, że jesteś otyła? Dla komfortu jazdy nie ma znaczenia, czym otyłość jest spowodowana, a może mam za każdym razem pytać, gdy przyjdzie mi dzielić się moim siedzeniem, czy otyłość jest spowodowana chorobą czy obżarstwem? I proszę nie wmawiaj mi, że u większości osób otyłość jest spowodowana chorobą, bo tak nie jest.
Bardzo często razem ze mną autobusem jeździ otyła pani, gdy dzieli z kimś fotel stara się nie siadać na fotelu sąsiada - wygląda to tak, że częścią ciała zwisa - ile tak można wytrzymać? 20-30 minut? A jak jest dużo ludzi to nawet nie ma na to miejsca, chcąc nie chcąc musi wkroczyć na sąsiedni fotel. Pani jest zawstydzona i zestresowana. Sądzę, że wolałaby nawet dopłacić, żeby tylko tak się nie czuć

Cytat:
Owszem, miejsca dla niepełnosprawnych są wyznaczone, ale oni mają to gdzieś i i tak przejeżdżają wszystkim niemalże po nogach, zajmując więcej miejsca niż szczupły człowiek. Wraz z wózkiem ważą również więcej niż szczupły człowiek... ale nie, tematu dopłat dla nich nikt nawet nie ośmieli się poruszyć, bo zaraz rozlegną się głosy oburzenia, ale otyłych to można lać ile wlezie. Ogólnie mówiąc środek Europy, a dyskryminacja jak w średniowieczu, gratuluję Polacy! Niedługo kobietom w ciąży będziecie kazali płacić podwójnie, bo w końcu nie jest sama

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Ale nie odpowiedziałaś na moje pytanie: Siedzenie komuś "na kolanach" jest ok i to nie jest dyskryminacja?
Nie spotkałam się z taką bezczelnością osób niepełnosprawnych, ale wieżę na słowo.
Dla kobiet w ciąży również jest przeznaczone specjalne miejsce
Ale ja nie mówię, że nie. Niech będą specjalne miejsca bezpłatnie - tylko dopóki nie będzie odgórnej dyrektywy i nie będzie pomocy by taki projekt sfinalizować, ktoś musi za to zapłacić. Tak jak napisałam wcześniej, cieszę się, że ten problem został w ogóle zauważony, a że zaczęto od ... widocznie trzeba od czegoś zacząć.

I tak w mojej rodzinie też są osoby z nadwagą, więc nie wiadomo, czy ja też nie skończę z dużą nadwyżką kg.

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-04-23 o 14:17 Powód: Na wyraźnie "miłą i kulturalną prośbę Sylwoocha poprawa błędu z "derektywy" na "dyrektywy" Dziękuję :jap:
Stary 2009-04-23, 13:09   #68
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
A nie sądzisz, że lepszym rozwiązaniem byłoby po prostu zrobić większe odstępy między fotelami? Dla kogo oni to robią? Bo mi się wydaje, że dla ludzi, aby mogli przemieścić się z punktu A do punktu B. A jak powszechnie wiadomo ludzie są różni i to jest piękne, że nie jesteśmy "zrobieni" na jedno kopyto. Nie można zakładać, że wszystkie osoby będą miały po 1.70 i ważyły do 70 kg.
Większe odstępy to mniej foteli i co za tym idzie wyższe koszty biletów, czyli wszyscy muszą zapłacić za to że część pasażerów potrzebuje więcej miejsca. Ja nadal optuje za sadzaniem otyłych w klasie biznes.
Niepełnosprawni w samolocie są traktowani jak ludzie zdrowi, nie mają specjalnych miejsc, sadza się ich w normalnych fotelach.

Cytat:
Chyba naoglądałaś się programów typu "Jesteś tym co jesz" i masz w głowie obraz, że ludzie otyli zjadają niewyobrażalne porcje jedzenia. Ja jak patrzę na to co oni jedzą, to się dziwię, że ważą po 120 kilo a nie 220.
Nie naoglądałam się telewizji, mam w pracy pana który waży 130kg i słyszę co je. Cytuje: "Ja przecież nic wieczorem nie zjadłem (powrocie z basenu miedzy 21 a 22), tylko serek, ... a jeszcze dwie bułki, ... aha i jeszcze pięć kabanosów, ... no jeszcze wypiłem trzy piwa". Za to w pracy wypijanie siedmiu filiżanek kawy, a w każdej po dwie kopiaste łyżeczki cukru.
Oglądałam kiedyś kwadrans na kawę, tam mało kto był chory, większość się przyznawała do tego że po prostu się obżerała.
Poza tym my nie rozmawiamy o tych którzy mają BMI 26 tylko powyżej 40, a na taką wagę trzeba naprawdę ciężko pracować.

Cytat:
... mi każda kostka czekolady odłoży się na boczku, który będzie się później na Ciebie "wylewał".
Ale Ty masz chorobę, ale większość nie jest chora, tylko "ciężko pracuje" na swoją wagę.

Edytowane przez asiulkaa
Czas edycji: 2009-04-23 o 13:12
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 13:17   #69
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja widzę jednak różnice między kobietami w ciąży czy ludźmi po wypadkach a osobami, które swoim niezdrowym życiem się spasły. Otyłość nabyta poprzez chorobę jest rzadka. Najwięcej grubasów to po prostu ludzie, którzy nie zadbali o siebie - zawsze byli grubi, bo opychali ich najpierw rodzice, potem oni sami siebie.
Klarisso, mam wrażenie, że Teresce chodzi o to, że ludzie na wózkach tez tak jak otyli, czasem sa winni swego kalectwa.
O tym się nie mysli, takie mysli czy mówienie o tym uważa sie za nieludzkie, ale to fakt.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 13:19   #70
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem, miejsca dla niepełnosprawnych są wyznaczone, ale oni mają to gdzieś i i tak przejeżdżają wszystkim niemalże po nogach, zajmując więcej miejsca niż szczupły człowiek. Wraz z wózkiem ważą również więcej niż szczupły człowiek... ale nie, tematu dopłat dla nich nikt nawet nie ośmieli się poruszyć, bo zaraz rozlegną się głosy oburzenia, ale otyłych to można lać ile wlezie.
W samolotach nie ma odrębnych miejsc dla niepełnosprawnych. Osoba na wózku musi wcześniej zgłosić że będzie leciała i ze jeździ wózkiem. Przy odprawie jej wózek ląduje w luku bagażowym, a ja wiozą wózkiem "lotniskowym" do samolotu i tam sadzają na normalnym fotelu.
Stary 2009-04-23, 13:23   #71
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
W samolotach nie ma odrębnych miejsc dla niepełnosprawnych. Osoba na wózku musi wcześniej zgłosić że będzie leciała i ze jeździ wózkiem. Przy odprawie jej wózek ląduje w luku bagażowym, a ja wiozą wózkiem "lotniskowym" do samolotu i tam sadzają na normalnym fotelu.
Temat rozciągnął się również na autobusy, pociągi, nie tylko samoloty
Stary 2009-04-23, 13:27   #72
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:

Może jesteś chętna, żeby się z nimi zamienić? Też będziesz traktowana z namaszczeniem i będziesz mogła innym niemal po nogach swoim ciężkim wózkiem przejechać niezwykle tolerancyjna osobo.
Widzisz, nie doczytałaś... napisałam wcześniej, że większość ludzi na wózkach sama sobie zapracowała na ten wózek, tak jak większość otyłych na swoją otyłość. Prawda jest taka, że ludzi, którzy sami sobie nie zawinili jazdy na wózku jest niewiele, w większości są po jakichś bezmyślnych skokach do wody, wypadkach przez swoją własną głupotę, tak jak otyły przez obżarstwo. Ale nikt się go nie pyta dlaczego jest na wózku, tylko traktuje się go z namaszczeniem (skądinąd słusznie), a otyły nie ważne, dlaczego jest otyły, ale wylewa się na inne siedzenia i to już ludzi bulwersuje. Czasem sobie myślę, że lepiej być otyłym niż pogardliwie patrzeć na innych. Otyłości można się pozbyć, ale niezbyt tolerancyjnego charakterku już nie.

Stary 2009-04-23, 13:29   #73
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Jesteś otyły-płącisz więcej...

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Klarisso, mam wrażenie, że Teresce chodzi o to, że ludzie na wózkach tez tak jak otyli, czasem sa winni swego kalectwa.
O tym się nie mysli, takie mysli czy mówienie o tym uważa sie za nieludzkie, ale to fakt.
Może.

Cytat:
Widzisz, nie doczytałaś... napisałam wcześniej, że większość ludzi na wózkach sama sobie zapracowała na ten wózek, tak jak większość otyłych na swoją otyłość. Prawda jest taka, że ludzi, którzy sami sobie nie zawinili jazdy na wózku jest niewiele, w większości są po jakichś bezmyślnych skokach do wody, wypadkach przez swoją własną głupotę, tak jak otyły przez obżarstwo. Ale nikt się go nie pyta dlaczego jest na wózku, tylko traktuje się go z namaszczeniem (skądinąd słusznie), a otyły nie ważne, dlaczego jest otyły, ale wylewa się na inne siedzenia i to już ludzi bulwersuje. Czasem sobie myślę, że lepiej być otyłym niż pogardliwie patrzeć na innych. Otyłości można się pozbyć, ale niezbyt tolerancyjnego charakterku już nie.
Ale otyły z własnej winy ma szanse to zmienić, natomiast kaleka z własnej winy kaleką pozostanie, owszem do siebie tylko może mieć pretensje, ale jego stanu już nic nie zmieni. Może dlatego są to osoby pozostające pod specjalnymi względami społeczeństwa, na prawdę nikt z nas nie chciałby się zamienić miejscami. Nam, zdrowym łatwiej jest ustąpić miejsca kolesiowi na wózki niż jemu minąć nas na zatłoczonej ulicy - pamiętajmy o tym nawet wtedy, gdy racja jest po naszej stronie.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-04-23 o 13:31
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 13:33   #74
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ale otyły z własnej winy ma szanse to zmienić, natomiast kaleka z własnej winy kaleką pozostanie, owszem do siebie tylko może mieć pretensje, ale jego stanu już nic nie zmieni. Może dlatego są to osoby pozostające pod specjalnymi względami społeczeństwa, na prawdę nikt z nas nie chciałby się zamienić miejscami. Nam, zdrowym łatwiej jest ustąpić miejsca kolesiowi na wózki niż jemu minąć nas na zatłoczonej ulicy - pamiętajmy o tym.
Otyłość to też kalectwo. Bo my tu nie mówimy o jakiejsć tam nadwadze czy eufemistycznie puszystości, ale o otyłości, której przeważnie nie można się pozbyć tylko mniej jedząc.

Oczywiście, że z osoba na wózku nikt sie zamienić nie chce, ale tak szczerze mówiąc z otyłą też sie nikt nie zamieni.

Od razu powiem, że osoby na wózku i osoby otyłe traktuję tak samo, jak osoby w pewnym sensie chore. Mówię tu cały czas o otyłosci a nie jakichs tam paru kilogramach za duzo.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-04-23 o 13:37
Stary 2009-04-23, 13:46   #75
go2me
Rozeznanie

w sumie pomysł ma swoje uzasadnienie, za duze ciebie leci płacisz wiecej, tak samo jak z nadbagażem, tylko tu nadbagażem jest ciało....jednak trochę przykre wskakiwać np na wagę i potem płacić za nadwagę....

go2me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 13:54   #76
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Temat rozciągnął się również na autobusy, pociągi, nie tylko samoloty
Ale nikt nie mówi o tym żeby otyli płacili wiecej za komunikacje miejską tylko za samolot.

Cytat:
Widzisz, nie doczytałaś... napisałam wcześniej, że większość ludzi na wózkach sama sobie zapracowała na ten wózek, tak jak większość otyłych na swoją otyłość. Prawda jest taka, że ludzi, którzy sami sobie nie zawinili jazdy na wózku jest niewiele, w większości są po jakichś bezmyślnych skokach do wody, wypadkach przez swoją własną głupotę, tak jak otyły przez obżarstwo.
Skąd masz takie informacje że większość ludzi na wózkach przyczyniła się do niepełnosprawności? Przecież wiele osób ląduje na wózkach z powodu chorób genetycznych, cukrzycy i konieczności amputacji kończyn, wypadków w ruchu drogowym zawinionych przez innych uczestników ruchu.
Stary 2009-04-23, 13:55   #77
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Może.

Ale otyły z własnej winy ma szanse to zmienić, natomiast kaleka z własnej winy kaleką pozostanie, owszem do siebie tylko może mieć pretensje, ale jego stanu już nic nie zmieni. Może dlatego są to osoby pozostające pod specjalnymi względami społeczeństwa, na prawdę nikt z nas nie chciałby się zamienić miejscami. Nam, zdrowym łatwiej jest ustąpić miejsca kolesiowi na wózki niż jemu minąć nas na zatłoczonej ulicy - pamiętajmy o tym nawet wtedy, gdy racja jest po naszej stronie.
Oczywiście, że kalectwa w postaci niedowładu nóg zmienić się w większości nie da, ale chodzi o sam fakt zawinienia i doprowadzenia się do obecnej sytuacji. Dlatego najprościej by było traktować wszystkich jednakowo, bez względu na przywary I dla otyłych, tak jak dla niepełnosprawnych, zrobić większe siedzenia, żeby mogli sobie z niego skorzystać jak mają taką potrzebę, bez zbędnych ceregeli i nakazów "ty masz usiąść tam, bo jesteś większy"

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Otyłość to też kalectwo. Bo my tu nie mówimy o jakiejsć tam nadwadze czy eufemistycznie puszystości, ale o otyłości, której przeważnie nie można się pozbyć tylko mniej jedząc.

Oczywiście, że z osoba na wózku nikt sie zamienić nie chce, ale tak szczerze mówiąc z otyłą też sie nikt nie zamieni.

Od razu powiem, że osoby na wózku i osoby otyłe traktuję tak samo, jak osoby w pewnym sensie chore. Mówię tu cały czas o otyłosci a nie jakichs tam paru kilogramach za duzo.
W 100% się zgadzam

Cytat:
Napisane przez go2me Pokaż wiadomość
w sumie pomysł ma swoje uzasadnienie, za duze ciebie leci płacisz wiecej, tak samo jak z nadbagażem, tylko tu nadbagażem jest ciało....jednak trochę przykre wskakiwać np na wagę i potem płacić za nadwagę....
Z tym wyjątkiem, że części bagażu możesz nie zabrać, ale części siebie nie zostawisz przecież w domu Czyli co, w przypadku otyłej osoby musiałaby mnieć 1,5 paszportu? Jedna osoba, to jedna osoba, a nie przeliczanie na kilogramy jak w skupie żywca

Stary 2009-04-23, 13:58   #78
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nikt nie mówi o tym żeby otyli płacili wiecej za komunikacje miejską tylko za samolot..
Temat trochę zboczył , chodzi ogólnie o długie podróże - nie tylko w samolocie spędza się kilkanaście h.
Stary 2009-04-23, 14:00   #79
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Ojjjjjjjj, chyba nieco przesadziłaś w ostatnim zdaniu...

Pożyjemy zobaczymy, póki co jesteś szczupła, a ciekawe jaka będziesz za kilka lat, może roztyjesz się po dzieciach... (niekoniecznie z obżarstwa, ale z szalejących hormonów) i ciekawe czy również będziesz miała takie odważne zdanie
wiesz, wiekszosc kobiet tyje po ciazy nie tyle co po hormonach, ale z obzarstwa i braku ruchu. Owszem sylwetka sie zmienia, ale nie az tak bardzo, zeby przejsc do wiekszych rozmiarow.

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
A te co są chore, to nie dość że mają cierpieć z powodu choroby, opłacać leczenie, to jeszcze płacić więcej za ubrania? Nawiasem mówiąc otyłość to też choroba i to nie jest takie prościutkie - wyjść z niej - jak schudnąć 10 kg "dla urody"

Materiał to akurat najmniejszy koszt w cenie większości ubrań, bo większość ubrań szyta jest z tanich materiałów w najtańszych możliwych fabrykach (te wszystkie made in china itp).
dlatego wlasnie zaznaczylam, ze nie wszystkie osoby ktore sa otyle, sa otyle dlatego ze im sie nie chce pupy ruszyc. Sa osoby chore ktore na to nie maja wplywu.
Wiem otylosc to tez choroba, ale przeciez widac, ze ktos zaczyna tu czy owdzie przybierac za duzo na wadze i mozna cos z tym robic, ale wiekszosc czeka i liczy na cud.
Stary 2009-04-23, 14:09   #80
Sylwoocha
Raczkowanie

Cytat:
Większe odstępy to mniej foteli i co za tym idzie wyższe koszty biletów, czyli wszyscy muszą zapłacić za to że część pasażerów potrzebuje więcej miejsca. Ja nadal optuje za sadzaniem otyłych w klasie biznes.
Niepełnosprawni w samolocie są traktowani jak ludzie zdrowi, nie mają specjalnych miejsc, sadza się ich w normalnych fotelach.

Nie naoglądałam się telewizji, mam w pracy pana który waży 130kg i słyszę co je. Cytuje: "Ja przecież nic wieczorem nie zjadłem (powrocie z basenu miedzy 21 a 22), tylko serek, ... a jeszcze dwie bułki, ... aha i jeszcze pięć kabanosów, ... no jeszcze wypiłem trzy piwa". Za to w pracy wypijanie siedmiu filiżanek kawy, a w każdej po dwie kopiaste łyżeczki cukru.
Oglądałam kiedyś kwadrans na kawę, tam mało kto był chory, większość się przyznawała do tego że po prostu się obżerała.
Poza tym my nie rozmawiamy o tych którzy mają BMI 26 tylko powyżej 40, a na taką wagę trzeba naprawdę ciężko pracować.

Ale Ty masz chorobę, ale większość nie jest chora, tylko "ciężko pracuje" na swoją wagę.
Ale nie odpowiedziałaś mi na pytanie czy Twoje posiłki są zdrowe i dietetyczne. Dlaczego? Czyżby zdarzało Ci się na noc zjeść bułkę z kabanosem? ;> A wiesz jak smakują frytki, kebab, cheesburger, chipsy, cola?
Obżarstwo obżarstwem, ale są też inne czynniki i niekoniecznie musi to być choroba. Gorsza przemiana materii, mniej aktywny styl życia (bo siedzi się 8 godzin za biurkiem przy kompie), dużo stresu i kilogramy idą w górę. Nie mówię, że wszyscy otyli akurat tak mają, ale też nie wierzę w to, że jest tak mało osób otyłych tylko z choroby, a reszta to obżartuchy.
Jeśli chodzi o te fotele, to znów doszliśmy do tego, że najlepiej zrobić dużo małych, żeby więcej się zmieściło i żeby więcej zarobić

Cytat:
Nie, nie zapętlam się - jeśli nie zauważyłaś to takich siedzeń nie ma
To moja wina, że jesteś otyła? Dla komfortu jazdy nie ma znaczenia, czym otyłość jest spowodowana, a może mam za każdym razem pytać, gdy przyjdzie mi dzielić się moim siedzeniem, czy otyłość jest spowodowana chorobą czy obżarstwem? I proszę nie wmawiaj mi, że u większości osób otyłość jest spowodowana chorobą, bo tak nie jest.
Bardzo często razem ze mną autobusem jeździ otyła pani, gdy dzieli z kimś fotel stara się nie siadać na fotelu sąsiada - wygląda to tak, że częścią ciała zwisa - ile tak można wytrzymać? 20-30 minut? A jak jest dużo ludzi to nawet nie ma na to miejsca, chcąc nie chcąc musi wkroczyć na sąsiedni fotel. Pani jest zawstydzona i zestresowana. Sądzę, że wolałaby nawet dopłacić, żeby tylko tak się nie czuć

Ale nie odpowiedziałaś na moje pytanie: Siedzenie komuś "na kolanach" jest ok i to nie jest dyskryminacja?
Nie spotkałam się z taką bezczelnością osób niepełnosprawnych, ale wieżę na słowo.
Dla kobiet w ciąży również jest przeznaczone specjalne miejsce
Ale ja nie mówię, że nie. Niech będą specjalne miejsca bezpłatnie - tylko dopóki nie będzie odgórnej derektywy i nie będzie pomocy by taki projekt sfinalizować, ktoś musi za to zapłacić. Tak jak napisałam wcześniej, cieszę się, że ten problem został w ogóle zauważony, a że zaczęto od ... widocznie trzeba od czegoś zacząć.
Ja nie wiem w co Ty "wieżysz", ale ja wierzę, że nie ma takiego słowa jak "derektywy". Nie ma co się silić na intelektualizmy, bo Ci to nie wychodzi. A siedząc obok starszej pani lub pana (ludzie starsi mają specyficzny zapach) pytasz się jej czy się myła? A może widząc niepełnosprawnego pytasz się czy ma tak od urodzenia czy może jechał szybko samochodem i przez swoją głupotę wylądował na drzewie? Nie sądzę.
Stary 2009-04-23, 14:13   #81
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem w co Ty "wieżysz", ale ja wierzę, że nie ma takiego słowa jak "derektywy". Nie ma co się silić na intelektualizmy, bo Ci to nie wychodzi. A siedząc obok starszej pani lub pana (ludzie starsi mają specyficzny zapach) pytasz się jej czy się myła? A może widząc niepełnosprawnego pytasz się czy ma tak od urodzenia czy może jechał szybko samochodem i przez swoją głupotę wylądował na drzewie? Nie sądzę.
Jeśli tak bardzo cię razi ten błąd [dokładnie literówka] to zgłoś go administracji forum i radzę ci przeczytać regulamin.
Nie, ja pytam się ciebie, czy mam się o to pytać? A ty zawzięcie mi nie odpowiadasz? Rozumiem, że mój komfort podróży się nie liczy?
Dziękuję za tzw. tolerancję
Stary 2009-04-23, 14:19   #82
Tereskaa
Zakorzenienie

Komfort podróży każdej osoby się liczy, ale przepraszam, dyskryminacja ze względu na cokolwiek jest niedopuszczalna. Nie dość, że ta osoba i tak czuje sie ze sobą źle i to głównie przez inne osoby (!) to jeszcze ma usłyszeć tekst "pani wejdzie na wagę, bo może nam się pani w fotelu nie zmieścić"? Nie, nie i jeszcze raz nie! To uderza w prawo do godności, które przysługuje każdemu z nas!

Stary 2009-04-23, 14:26   #83
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

moim zdaniem, komunikacja miejska, autokary oraz samoloty sa tak zaprojektowane, żeby UPCHAĆ jak najwiecej osób- niewazne, czy chudych czy grubych mówiąc juz obcesowo
ani chudy nie jest zadowolony, że jest złozony jak scyzoryk w autokarze ani grubas, ktory podobnie się męczy

nikt sie chyba nie zastanawia projektując, czy maja sens siedzenia w autobusach gdzie cztery osoby dotykaja się kolanami :| a dwie osoby (niewskazującej na żadne odchyły tuszy) nie mogą się przecisnąć w przejściu

teraz się okazuje, że za lot kobiety ważącej 100kg przewoźnik płaci wiecej niż ważacej 85kg; czy ktoś może udowodnic, że to rzeczywiście drożej kosztuje i ILE nikt nawet nam nie probowal tego wytłumaczyc, wszystko opiera się na naszych "doświadczeniach"
tylko nie ma dla mnie znaczenia, czy kiszę się w autobusie w towarzystkie osób chudych czy otyłych- wszystkim nam jest tak samo niewygodnie, duszno etc

bardziej chodzi o kwestie kultury człowieka- jak przy wspomnianym rozłozonym fotelu na czyjes nogi, albo chamskim rozpychaniu się na drugi fotel

ja bym nie chciala byc w skórze grubasa, który leci -naście godzin, morduje sie sam ze swoja tusza ale cóż- jest grubasem; z winy genow czy obżarstwa- nie wazne, ale sie morduje i naprawde najczęściej nie chce "zawadzać" nikomu ale czuje miazdżące spojrzenia "zgiń przepadnij"

wiecej dobra zrobilyby kampanie promujące zdrowy tryb życia, mądre diety etc ale to też morza w kroplu potrzeb

edit: morza w kroplu potrzeb.. nie wytrzymam
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć

Edytowane przez kariera85
Czas edycji: 2009-04-23 o 14:28
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:34   #84
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Tak własnie sadze, ze powinny byc wieksze siedzenia i wieksze odstepy. Ale co za tym idzie mniej siedzen=mniej pasazerów, lub wieksza powierzchnia=wieksze koszty...

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:37   #85
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Komfort podróży każdej osoby się liczy, ale przepraszam, dyskryminacja ze względu na cokolwiek jest niedopuszczalna. Nie dość, że ta osoba i tak czuje sie ze sobą źle i to głównie przez inne osoby (!) to jeszcze ma usłyszeć tekst "pani wejdzie na wagę, bo może nam się pani w fotelu nie zmieścić"? Nie, nie i jeszcze raz nie! To uderza w prawo do godności, które przysługuje każdemu z nas!
W tej chwili to ja czuję się dyskryminowana, bo nie mam odpowiednie wagi - i nie widzę, żeby ktoś tupał nogą i mówił to jest niedopuszczalne! Każdy wzywa do tolerancji i zrozumienia, ale gdy ktoś podróżuje bardzo dużo tak jak ja [zdarzają się tygodnie, że więcej czasu jestem w jakimś pojeździe niż na stałym lądzie] i gdzie, co najmniej połowę tego czasu jestem ściśnięta, tylko dlatego, że siedzę z kimś dużym - również domagam się tolerancji i zrozumienia, a jakoś tego nie dostrzegam. Z agresją owszem można się spotkać...

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-04-23 o 14:39
Stary 2009-04-23, 14:41   #86
Luba
Zakorzenienie

kariero, kłaniam się nisko, taki piękny przekręt to się rzadko zdarza

Stary 2009-04-23, 14:59   #87
Sylwoocha
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli tak bardzo cię razi ten błąd [dokładnie literówka] to zgłoś go administracji forum i radzę ci przeczytać regulamin.
Nie, ja pytam się ciebie, czy mam się o to pytać? A ty zawzięcie mi nie odpowiadasz? Rozumiem, że mój komfort podróży się nie liczy?
Dziękuję za tzw. tolerancję
Wybacz, że zwróciłam Ci uwagę na błędy, ale to moje zboczenie zawodowe i nie potrafię "przejść" obok tego obojętnie. Jeśli chcesz możesz, to zgłosić. Moja wina. Przyznaję się.

Co do drugiej kwestii, to zastanów się na spokojnie. Masz wybór. Pytać się każdego o jego choroby, przyczyny otyłości, kalectwa lub inne kwestie, albo przemilczeć i nie użalać się nad sobą, że jest Ci niewygodnie. Możesz tez zwrócić uwagę pani czy panu, że wylewa się na Twoje siedzenie, albo wyjąć spluwę i rozwalić łeb, żeby nie siedziała akurat tam, gdzie Ty siedzisz. Masz naprawdę wiele opcji. Wybór należy do Ciebie. Postąpisz zgodnie ze swoim sumieniem. Ja nie jestem ciocia dobra rada i rozwiązania Ci nie podam, ale mogę Ci powiedzieć co ja robię. Nie zwracam uwagi na to, jak ktoś wygląda. Każdy ma prawo korzystać z komunikacji publicznej i nie ważne czy będzie to pół godziny, godzina czy 12, to siedzę grzecznie i cicho, bo osoba obok mnie ma takie samo prawo tu siedzieć. Warunki są jakie są i niestety my zwykli śmiertelnicy nic na to nie poradzimy. Wyrozumiałość, cierpliwość, dobroć i dzielenie się z innymi są bardzo pozytywnymi cechami. Szkoda tylko, że tak mało osób pielęgnuje je w sobie.
Stary 2009-04-23, 15:00   #88
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nie odpowiedziałaś mi na pytanie czy Twoje posiłki są zdrowe i dietetyczne. Dlaczego? Czyżby zdarzało Ci się na noc zjeść bułkę z kabanosem? ;> A wiesz jak smakują frytki, kebab, cheesburger, chipsy, cola?
Obżarstwo obżarstwem, ale są też inne czynniki i niekoniecznie musi to być choroba. Gorsza przemiana materii, mniej aktywny styl życia (bo siedzi się 8 godzin za biurkiem przy kompie), dużo stresu i kilogramy idą w górę. Nie mówię, że wszyscy otyli akurat tak mają, ale też nie wierzę w to, że jest tak mało osób otyłych tylko z choroby, a reszta to obżartuchy.
Nie odpowiedziałam bo to nie ma nic do rzeczy z tematem i nic nie udowodni, ale jak bardzo Tobie zależy to odpowiem, wypijam ponad dwa litry herbatek owocowych i wody dziennie, ale nie jadam 5 razy dziennie, wprawdzie kabanosa nie tknę, ale uwielbiam czekoladę która niestety odkłada mi się na biodrach i brzuchu, mam skłonności do tycia, nie mogę się objadać jak osoby większą przemiana materii, ale tak już mam i muszę z tym żyć i się do tego dostosować, jak przekroczę pewną granicę, to przechodzę na dietę, a nie wymyślam sobie wymówek że jestem za bardzo zestresowana, mam siedzącą pracę, itp.
Gorsza przemiana materii (nie mówię tu o niedoczynności tarczycy- bo to już choroba), mniej aktywny styl życia, dużo stresu to jak dla mnie wymówki żeby się lepiej poczuć że to nie moja wina że przytyłam i w żaden sposób nie usprawiedliwia grubych ludzi. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby po pracy wybrać się na rower, czy w inny sposób żarzyć trochę ruchu, nawet jak ma się dzieci, tylko jak patrzę na plac zabaw to mamusie zamiast z dziećmi pobiegać, to siedzą na ławeczce, od tego nie schudną. Jak się jest zestresowanym to wyjść na spacer a nie lądować z miska jedzenia przed telewizorem.

Cytat:
Napisane przez kariera85 Pokaż wiadomość
teraz się okazuje, że za lot kobiety ważącej 100kg przewoźnik płaci wiecej niż ważacej 85kg; czy ktoś może udowodnic, że to rzeczywiście drożej kosztuje i ILE nikt nawet nam nie probowal tego wytłumaczyc
Niestety nie pamiętam dokładnych danych, ale każdy dodatkowy kilogram bagażu czy człowieka, to dokładnie obliczone dodatkowe litry zużytego paliwa.
Stary 2009-04-23, 15:07   #89
Tereskaa
Zakorzenienie

To może niech przewoźnicy reklamują się hasłem "przewozimy ludzi do 100 kg", ewentualnie raz w ramach promocji można zabrać grubasa. Paranoja i tyle

Stary 2009-04-23, 15:12   #90
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

dla mnie to zwykla manipulacja- niedługo im się w ogóle nie "oplaci" swiadczyc jakichkolwiek usług, pazerniaki
zobaczcie co się dzieje na forum- polowa nas chroni interes przewoźników, a nie przeciętnego człowieka
to najlepszy dowod na to, że cos jest nie halo
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości