|
|
#31 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jesteś otyły-płącisz więcej...
Nie, nie zart, zdarzaja sie takie rzeczy i to calkiem czesto nawet.
Bynajmniej nie oznacza przynajmniej, jesli mowisz "to jest bynajmniej abusrdalne" to oznacza "to nie jest absurdalne". Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wytlumacz mi jeszcze, dlaczego ja mam placic wiecej za bilet lotniczy, bo siedzenia w samolocie beda dostosowane do osob o BMI >40? Tak zalamujesz rece, ze ktos zaplaci kilka zlotych wiecej za ciuch, a ze osoby nie otyle beda placic wiecej setki zlotych za korzystanie z drozszego w eksploatacji samolotu to juz nie jest problem? Nie mowiac o wymowie takiego gestu - "jesli jestes tak otyly/otyla, nic sie nie boj, zwiekszymy siedzenia, a Ty sobie dalej miej ta mase". Pozniej stacje popularnonaukowe robia programy typu "the half ton men" ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
|
|
|
|
#32 |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Czy wyobrażacie sobie liczenie BMI na lotnisku?
a) trzeba by było klienta zważyć b) trzeba by było go jeszcze zmierzyć Odprawy i tak już długo trwają ![]() Moim zdaniem ocena "na oko" byłaby odpowiednia. Zakładam, że stewardzi nie będą sobie robić głupich żartów z osoby ważącej 65 kg i kazaniem kupna dwóch biletów, wiadomo. Ale naprawdę - to, czy ktoś się w fotelu zmieści, czy nie - widać na oko. Bo musi być to osoba naprawdę chorobliwie otyła.
|
|
#33 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nie myślę, że jest to szalenie nierealne, ponieważ mam tendencję do tycia i całkiem możliwe, że w przyszłości dobiję dość dużej ilości kg. chociaż i tak nie liczę aż na setkę ![]() więc liczę się z tym, że może zdarzyć się sytuacja, w której to ja będę musiała wskakiwać publicznie na wagę. i myślę, że miałabym większy dyskomfort, jeśli zwalałabym się na część czyjegoś siedzenia niż jakbym miałą płacić za 2 bilety. ja wiem, że są osoby, które nie tyją bo lubią stołować się w mcdonaldzie, tylko po prostu są chore czy coś w tym stylu i myślę, że to dla nich będzie najbardziej przykre. natomiast uważam, że otyli ludzie sami zdają sobie sprawę, że 'wylewając się', przepraszam za wyrażenie, na innych pasażerów nie są zbyt przez nich aprobowani i chociaż w nieznacznej części powinni zrozumieć logikę ludzi z Ryanaira.
![]() Edytowane przez Mynietka Czas edycji: 2009-04-22 o 20:11 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie to męczarnia siedzieć obok "obfitej osoby". Chociaz czasem taka osoba niby nie siedzi na dwoch siedzeniach, ale brzuch i ramiona wylewają sie na mnie i jej pot spływa po moim ciele...brrr... Jesli tylko mam taka mozliwosc, to wstaje, bo wole stac nieskrępowana niz być "przytulana" przez obcą osobę. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Gorzejjest jak siedze w autobusie, ja od okna, a usiadzie obok mnie ktos wlasnie nei z nadwaga, ale naprawde otyly - nie chodzi tu o komfort, ale jestem przygnieciona do szyby, a jak chce wysiasc i stac zamiast sie gniesc to nawet mnie taka osoba czesto nie rzpepusci, jedynie nogi da troche na bok, a ja nie moge przejsc i jeszcze slysze czesto ze sie przepycham o_o
W autobusach MPK niektorych zauwazyal takie szersze miejsca dla osob ktore sie nie mieszcza na zwyklych. I co z tego, skoro te "szersze" osoby i tak siadaja gdzie indziej, choc tam byloby im samym o niebo wygodniej? To jest dla mne akurat niezrozumiale.
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
O ludzie litości. Cieszę się i gratuluję osobom, które trzymają wagę w normie, ale postarajcie się postawić na miejscu osoby otyłej. Większość z Was myśli stereotypowo. Osoba otyła poci się, śmierdzi i co może jeszcze się nie myje? Jada fast foody, wypija litry coli, zjada 5 tabliczek czekolady dziennie. Jestem otyła i nie śmierdzę, nie pocę się jakoś ponad normę i nie zjadam tony jedzenia (mam niedoczynność tarczycy i jest mi bardzo trudno uregulować hormony, a to nie sprzyja chudnięciu). Znam osoby szczupłe, które dzięki swojemu super metabolizmowi mogą jeść wszystko i nie tyć, a pocą się tak i śmierdzą, że nie da rady wytrzymać.
Płacić za 2 miejsca? To może niech te miejsca będą ciut większe, a nie mini mini jak większość rzeczy, która obecnie powstaje. Niech zrobią większe odstępy między siedzeniami, żeby osoby wysokie nie musiały kulić nóg. Ale nie. Lepiej zrobić dużo małych i ciasnych, żeby więcej wlazło i żeby więcej zarobić. Może w ogóle zabrońmy osobom otyłym korzystać z publicznych środków transportu, żeby nie "przeszkadzały" osobom szczupłym? Albo zabrońmy wychodzenia z domu? A może od razu do gazu? Trochę więcej tolerancji życzę.Pozdrowienia od grubaski
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brawo! i podpisuje sie pod tym
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodam jeszcze od siebie, że osoba otyła to ciągle jedna osoba, a nie półtorej osoby i tak jak każdy z nas ma jedno imię, jedno nazwisko i jeden dowód osobisty, do tego dwie ręce, dwie nogi i jedną głowę, a jakby tego było mało, taka osoba posiada również skrępowanie, zawstydzenie z powodu pogardliwych spojrzeń... tego nie znają szczupli
|
|
|
#39 |
|
BAN stały
|
A w ogóle to powinni wpuszczać tylko pod krawatem, klyent pod krawatem jest mniej awanturujący się
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wtedy ma to sens. Bo niby dlaczego szczuply pasażer ma placić tyle samo co otyły i męczyc się na połówce siedzenia. Miałam kilka razy watpliwą przyjemnośc siedzieć w pociagu obok obok osoby o trochę większych gabarytach, nigdy sie nie zdarzyło, ze ta osoba starała sie jakoś siedzieć tylko na swoim miejscu, zawsze bezceremonialnie rozpychała się na mnie i po takiej podrózy trwajacej kilka godzin miałam wszystkiego dośc szczególnie latem. |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Piszecie tu o komforcie jazdy, jaki to zabierają Wam otyli, więc nie rozumiem dlaczego nie jeździcie samochodami czy taksówkami Przecież komunikacja miejska ma do siebie to, że jeżdżą tam ludzie najróżniejszej maści, więc skoro decydujemy się na podróż takim środkiem komunikacji to musimy się liczyć z pewnymi uniedogodnieniami. Bo przecież facet siedzący z szeroko rozstawionymi nogami też nam zabiera komfort, albo brzydka dziewczyna siedząca koło nas może obniżyć nasz komfort jazdy, bo nam sie nie podoba, bo wzbudza w nas odrazę... Trochę więcej tolerancji, a będzie ok
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dlaczego ja noszac M, mam placic tyle samo np. za bluzke co osoba noszaca XL i wiecej? przeciez na jej bluzke poszlo wiecej materialu. To tak samo jak kupujesz zestaw poscieli. Za rozmiar Twin placisz najmniej, pozniej jest Queen a na koncu King, i jest sprawiedliwie bo na najwiekszy rozmiar schodzi najwiecej materialu. Moze te ubrania i ceny wplynely by na te grubsze babki, bo przeciez nie kazda jest chora np. cukrzyca
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pożyjemy zobaczymy, póki co jesteś szczupła, a ciekawe jaka będziesz za kilka lat, może roztyjesz się po dzieciach... (niekoniecznie z obżarstwa, ale z szalejących hormonów) i ciekawe czy również będziesz miała takie odważne zdanie
|
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też mam tendencję do tycia, do tego leczę się z niedoczynnności tarczycy i smutno zdaję sobię sprawę, że z wiekiem będzie mi coraz trudniej walczyć o prawidłową masę ciała. Jestem jednak tego samego zdania co Mynietka. Naprawdę nie czułabym się dobrze "wylewając sie" towarzyszowi podróży na kolana. Ktoś tu jeszcze poruszył kwestię palaczy a wyższych składek zdrowotnych. Rozbawiło mnie to niezmiernie, bo palacze zwykle mniej kosztują publiczną sużbę zdrowia niż osoby niepalące, a to z tej prostej przyczyny, że średnia długość życia jest krótsza. Wiadomo, że najwięcej dolegliwości pojawia się na starość i to wtedy najczęściej odwiedza się lekarzy. Palacze mają zwykle "skróconą starość"
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
BAN stały
|
Chodziło mi dokładnie o to, co pisała Sylwoocha, w zupełności popieram - ludzi grubych jest coraz więcej, wszyscy wiedzą że w niektorych krajach ;-) to już plaga
(choroba społeczna) więc powinno zwiększać się gabaryty takich foteli np. Natomiast nie popadajmy w jakieś skrajności, żeby osoba szczupła jeździła taksówką (i sama płacila odpowiednio drożej) skoro jej gruba przeszkadza. ;-) Nie ma się co oszukiwać w imię poprawności politycznej, osoba otyła zajmuje więcej miejsca, ale też nie dopłacaniem za bilety powinien być rozwiązywany ten problem. ![]() A co do ciuchów, to myślę, że wcale nie chodzi tu o ''więcej'' materiału , bo to są raczej bardziej ''groszowe sprawy'' jeśli chodzi o produkcję (jakoś duże opakowania zawsze wychodzą taniej, niż małe ), ale o to, że osoby otyłe mają ograniczony wybór jeżeli chodzi o ubrania, i dużo łatwiej taki ktoś zgodzi się słono zapłacić za bluzkę byleby ją w ogóle mieć, niż osoba szczupła ktora zawsze może stroic fochy, bo takich samych ciuchów znajdzie w kazdym sklepie na pęczki. To teraz jest więcej ciuchów dla otyłych, powstają sklepy z dużymi rozmiarówkami i też raczej w wiekszych miastach. I dlatego uważam, że gledzenie, jak to za M-ki czy L-ki placi się mniej jak za 3xl jest sprawiedliwe uważam za takie sobie średnio mądre ględzenie właśnie; jak zwykle niektórzy nie wiedzą, o co naprawdę może chodzić .
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Hultaju, odnośnie jeżdżenia taksówkami, to miałam na mysli to, iż niestety komuniakcja miejska ma do siebie to, że jeżdżą nią różni ludzie i musimy się pogodzić z tym, albo przesiąść się na bardziej komfortowy środek lokomocji. A w takiej komunikacji miejskiej każdy robi dosłownie co chce; gruby się wylewa, brudny śmierdzi, brzydki straszy, dzieciak uwali plecak na siedzenie obok, starsza pani postawi laskę tak, że uniemożliwi inny normalne przejście etc. także decydując się na jazdę akurat środkiem komunikacji masowej musimy brać pod uwagę te sytuacje.
Idąctropem większych siedzeń, a co za tym idzie, podniesieniem za nie opłat, powinny byś dodatkowo odpłatne miejsca dla ludzi o długich kolanach, stopach, śmierdzących, dzieci itp. I w sumie wyszłoby, że tą "standardową" klasą jeżdzi najmniej osób... każdy ma jakąś przywarę, która nie mieści się w standardach, dlatego nie popadajmy w paranoję.
|
|
#47 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wydzielanych zapachów, nie uważam że wszyscy grubi ludzie śmierdzą, jest to mniejszość (jest wiele chudych osób które nie potrafią zachować higieny i prac ubrań uprzykrzając innym życie ale to już temat na odrębny wątek). Niestety kiedy nakłada się to ze ktoś zajmuje dużo miejsca, a na dodatek nieprzyjemnie pachnie to sytuacja staje się znacznie bardziej doskwierająca. Cytat:
Facetowi z rozłożonymi nagami można powiedzieć żeby je trzymał na swojej części a gruba osoba nie przeniesie swojej tkanki tłuszczowej gdzieś indziej. Cytat:
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Tu się nie zgodzę. Wa autobusie na siedzeniach poczwórnych zajmuje czyjeś miejsce, a w samolocie może kłuć kogoś kolanami po plecach przez siedzenie, albo uniemożliwić przejście osobie, która siedzi pod oknem.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Nawiasem mówiąc otyłość to też choroba i to nie jest takie prościutkie - wyjść z niej - jak schudnąć 10 kg "dla urody" ![]() Materiał to akurat najmniejszy koszt w cenie większości ubrań, bo większość ubrań szyta jest z tanich materiałów w najtańszych możliwych fabrykach (te wszystkie made in china itp). |
|
|
|
|
|
#51 |
|
BAN stały
|
Trudno popadać w mega skrajności, bo zaraz dojdziemy do tego, że wypadałoby poszerzać drogi, futryny, zwiększać samochody.
Akurat lecieć 10 godzin obok kogoś kto drugiego przydusza , to żadna frajda (pomijam, że taka osoba zazwyczaj też nikogo nie chce przyduszać i czuć się jeszcze większym rarogiem vel ''wrzodem na dupie społeczeństwa'', bo otyli specjalnie dobrze, gdy się im bez przerwy trąbi, jak to się powinni za siebie wziąć, też nie czują)- ale skoro problem osiagnął juz taką skalę, że zamierza się wprowadzać opłaty (i zgadzam sie, że co za sens, że ktoś zapłaci drożej za 1ą miejscowkę), tzn., że jest niemały (problem ;-)). Wstawia się fotele z biznes w turystyczną , w biznes się daje ze skóry i pozłacane , i dopóki ludzie nie zaczną masowo ważyć od 150 wzwyż, problem rozwiązany (no, jeśli chodzi już o jeszcze wieksze patologie to malo kto, kto waży 200 kilo wychyla się poza własne 4 ściany, a wtedy problem przemieszczenia się to prawdziwa logistyka, począwszy od zejścia po schodach, więc to poki co tak, jakby się martwić o przewóz osoby na łóżku szpitalnym). Ale po co tracić Te wymiary które obecnie są standardowe zostały wprowadzone na długo przed tym, zanim otylość stala się chorobą spoleczną. To tak, jak kiedyś nie bylo rozwodów, a popyt sprawił, że są.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-04-23 o 10:22 |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Trochę tolenacji w obydwie strony, a nie tylko jedną...Tez uwazam, ze po prostu powinni produkować ciut wieksze fotole.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2009-04-23 o 10:31 |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
A nie dalej jak wczoraj mi jakaś pani wbijała nogi w autobusie. Zresztą. Jak ktoś FAKTYCZNIE zajmuje dwa miejsca to niech płaci za dwa, ale to że ktoś dotyka talią dwóch stron fotela nie znaczy jeszcze że te dwa miejsca zajmuje. Ani to że ktoś waży 100 kg nie znaczy że zajmuje dwa miejsca. A w tych klasach turystycznych, gdzie ludzie są stłoczeni tak żeby się jak najwięcej zmieściło, to wierzcie mi, że i mnie było ciasno i nie musiałam wcale być otyła, po prostu klasa turystyczna jest taka a nie inna. A, a jeszcze kiedyś przez pół drogi darło się straszliwie jakieś dziecko. Tym samym uprzykrzało lot nie tylko jednej osobie, ale wszystkim wokół. Skoro linie tak dbają o komfort lotu może niech zabronią latania z dziećmi poniżej lat 10? |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, coz jak to mowia "jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził". Jak juz pisałam, tez uwazam, ze przesadą jest takie dzielenie miejsc, Zosia wazy 120kg to płaci za 1,5 miejsca, a Kasi 45kg to powinna chyba za pół miejsca zapłacić? Ale nienawidze jak mnie ktoś przygniata, btw, wcale nie musi wazyc ponad te 100kg, czasem sie zdarza, ze ktoś mniejszych rozmiarów się do mnie przyciska .
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, można wytrzymać 20-30 minut jazdy, ale nie kilka godzin. I jakie ma to w tym wypadku znaczenie, dlaczego ta osoba przytyła? ![]() Tak więc również więcej tolerancji życzę. |
|
|
|
|
|
#56 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dalej przychylam się do tego, że jedna osoba to jedna osoba i nie ważne czy waży 50 100 czy 200 kg. Rozwiązaniem problemu powinien zająć się przewoźnik na własny koszt a nie obciążać podwójnymi cenami klientów.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze co do nóg, to ja Wam pwoiem szczerze, ze ja bym chętnie dopłaciła, żeby jadąć w 72godzinną podróż autokarem nie wbijać nóg w poprzednie siedzenie. Naprawdę. To jest starsznie niewygodne. Pamiętam jak jechałam w takich warunkach do Hiszpanii, wszytsko było super, gdyby nie osoba przede mną rozłożyła sobie fotel (prawie na leżąco), ja swój miałąm ustawiony normalnie i cały ciężar fotele+jej ciała wylądował na moich kolanach. Masakra po prostu. Ja nie mogłam sie praktycznie ruszyć. Po postoju kiedy rozprostowałam z trudem nogi poprosiłam panią o poprawienie fotela, na szczęscie zrozumiała.
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
chyba chodzi o to że ten otyły zajmowałby wtedy dwa miejsca obok siebie sam i wtedy ma to sens. Bo niby dlaczego szczuply pasażer ma placić tyle samo co otyły i męczyc się na połówce siedzenia. Miałam kilka razy watpliwą przyjemnośc siedzieć w pociagu obok obok osoby o trochę większych gabarytach, nigdy sie nie zdarzyło, ze ta osoba starała sie jakoś siedzieć tylko na swoim miejscu, zawsze bezceremonialnie rozpychała się na mnie i po takiej podrózy trwajacej kilka godzin miałam wszystkiego dośc szczególnie latem.
Proponuje w ogóle porobić pojedyncze kabiny transportujące aby nikt nikomu nie przeszkadzał, nie śmierdział i nie psuł estetyki wnętrza. Ludzie czy wy czytacie i macie wizje do czego to wszytko zmierza???????? Jeszcze trochę i wszyscy nie mieszczący sie "w standardzie" beda odsrzeleni !!!!!! |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co na przykład z osobami na wózku inwalidzkim? Oni przecież też w większości są kalekimi ze swojej głupoty, tak jak otyli z obżarstwa... a jedynie jakaś część z nich ma tą chorobę od urodzenia, tak jak otyli choroby metaboliczne... dlaczego im nikt nie kładzie kłód pod koła, skoro zajmują miejsca tyle co otyli albo i więcej... Jeszcze raz powtarzam, nie popadajmy w paranoję, człowiek to człowiek i nie ważne jakie ma rozmiary.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.

Bo ludzie tyją na potęgę, więc, moim zdaniem, czemu by nie rżnąć ich na pieniądze, i jeszcze glupi ludzie to popierają, bo myślą, że jak mając lat 20 waża 55, to 105 gdy będą mieć lat 30parę i wzwyż to jest takie szalenie nierealne. 

brawo! i podpisuje sie pod tym 

Nawiasem mówiąc otyłość to też choroba i to nie jest takie prościutkie - wyjść z niej - jak schudnąć 10 kg "dla urody"