mamusie wrześniowo - październikowe 2009! - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-23, 13:03   #4321
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!

jakby się tutaj zrelaksować... ZJEM COŚ
mój mąż mimo że chciał mnie uspokajać, po tym smsie, bo wiem jak bardzo się denerwuje, dzwoni, pisze...mężczyźni to tą tacy kochani...mimo że sami się denerwują, to ukrywają i Nas pocieszają
ja wierzę że jest wszystko dobrze
przed chwilką zjadłam, i dalej jestem głodna
teraz popijam kawę, ale zaraz chyba znów coś przekąszę ...
to się nazywa zajadanie stresu
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:05   #4322
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Ja idę pichcić to dzisiaj http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2172.html

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:09   #4323
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
mój mąż mimo że chciał mnie uspokajać, po tym smsie, bo wiem jak bardzo się denerwuje, dzwoni, pisze...mężczyźni to tą tacy kochani...mimo że sami się denerwują, to ukrywają i Nas pocieszają
przypomniałaś mi o kawie... idę zrobić

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
pewnie dobry ten makaron. Ja dzisiaj kotlety mielone robię... nie przepadam , ale małż miał ochotę
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:10   #4324
aniago25
Zadomowienie

hej mamusie a ja dzisiaj padam wstałam o 6.00 bo musiała pojechac z mamą do lekarza, teraz wróciłam do mieszkania i widzę że trzeba posprzatać i praie zrobic a mi sie jakos nic nie chce.
Miss.hot cieszę się że z maluszkiem wszystko ok i zdjęcia cudne, szkoda że ja takich nie mam, a bluzeczki masz super dla mnie różowa jest najładniejsza ja też jestem brunetką i róż mi sie podoba.
Spodnie z allegro mam te same co Klaudia, też troszke są za duże ale nie będe zwężać bo za miesiąc bede dobre
Uciekam zrobić pranie cały karton ubrań ciążowych od siostry
allisanka trzymam kciuki.
Stary 2009-04-23, 13:10   #4325
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Bardzo fajne spodnie. Ja niestety będę musiała polować bo ta znajoma od której miałam ciuchy wypożyczyć ma siostrę też w ciąży... Co do azbestu wiem, że jest szkodliwy, ale zastanawiam się jak to jest w przypadku ciąży. Z tego co wiem to pył osadza się w płucach ale nigdy nie słyszałam o przenikaniu do innych części ciała.

ja kurcze Martusia naprawdę nie wiem o tym azbeście nic , poza tym co mi się o uszka obiło...
ale tak na zdrowy rozum to to, co ty wdychasz idzie też do dziecka, prawda? sama nie wiem, może z tym azbestem jest inaczej. trzeba by lekarza zapytać...

Cytat:
kochana, jedz na zdrówko ja też tak mam ostatnio, że jak tylko odstawię talerz po jedzeniu to już myślę , co by tu jeszcze zjeść..

ja już żyję sobotą... cały tydzień mam taki kompletne problemy z koncentracją...teraz też siedzę i gapię się w notatki na kompie i mam jakąś pustkę w głowie...
dziecko ze mnie inteligencję wysysa i urodę chyba też ( i tak jej niewiele było....) bo nadal mam kłopoty z cerą...

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:16   #4326
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ja też poluję na ciuchy na Allegro. W sklepach z ciuszkami ciążowymi nic ciekawego nie ma, a ceny koszmarne. Najbardziej potrzebna mi jest jakaś spódnica na lato, a przy okazji jakieś tuniczki.

Czy któraś już kupiła nowe M jak mama? Bo ja rano nie miałam czasu zajrzeć do kiosku, czy już przyszła gazeta.
ja nie kupowałam ale widziałam z kiosku z jakąś płytką do ćiwczeń - wiec chyba jest

a ja ciuszki kupiłam w całkowicie normalnych sklepach - teraz są w modzie sukienki odcinane pod biustem czy tuniki i są po pierwsze ładne, po drugie ze dwa razy tańsze niż w sklepach ciążowych (a tam byłam dwa razy i takich koszmarków to dawno nie widziałam) a jesli poszuka się na wyprzedazach (a teraz większość sklepów ma takowy dział) to kupi się jeszcze taniej np moja sukienka odcinana pod biustem z krótkim rękawkiem za kolana cena 39.90 w kaphal (nie wiem jak to się pisze) a dlatego, że wyprzedażowa i takie zakupy lubię
Zanim czas pokona nas"
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:22   #4327
zartownis
Zadomowienie

Wlasine szukam wozkow, ten http://www.maxi-cosi.com/maxicosi/in...ons.aspx?id=56 wyglada calkiem niezle jesli chodzi o skladanie , no i cztero kolowka, nic szukam dalej
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:30   #4328
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

ja kurcze Martusia naprawdę nie wiem o tym azbeście nic , poza tym co mi się o uszka obiło...
ale tak na zdrowy rozum to to, co ty wdychasz idzie też do dziecka, prawda? sama nie wiem, może z tym azbestem jest inaczej. trzeba by lekarza zapytać...

kochana, jedz na zdrówko ja też tak mam ostatnio, że jak tylko odstawię talerz po jedzeniu to już myślę , co by tu jeszcze zjeść..

ja już żyję sobotą... cały tydzień mam taki kompletne problemy z koncentracją...teraz też siedzę i gapię się w notatki na kompie i mam jakąś pustkę w głowie...
dziecko ze mnie inteligencję wysysa i urodę chyba też ( i tak jej niewiele było....) bo nadal mam kłopoty z cerą...
Właśnie uważam, że w tej sytuacji w jakiej znajduje się szwagier ze szwagierką trzeba było się dogłębnie zastanowić czy jest sens decydować się na drugie dziecko (mają syna 11lat, mieszkają u teściowej i mają do dyspozycji pokój o metrażu 3 na 4, że już nie wypomnę o tym , że bardzo lubią żyć ponad stan i pół dochodów zabierają im komornicy) dla mnie taka sytuacja jest nie do przyjęcia. A już kwestie ewentualnego azbestu powinna omówić z lekarzem. Ja na jej miejscu mając taką a nie inna prace zapytałabym się lekarza, czy w ogóle w ciąże wolno mi zachodzić. Bo jeśli azbest jakiś wpływ ma to pewnie taka ciąża jest sporym zagrożeniem dla niej.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
ja nie kupowałam ale widziałam z kiosku z jakąś płytką do ćiwczeń - wiec chyba jest

a ja ciuszki kupiłam w całkowicie normalnych sklepach - teraz są w modzie sukienki odcinane pod biustem czy tuniki i są po pierwsze ładne, po drugie ze dwa razy tańsze niż w sklepach ciążowych (a tam byłam dwa razy i takich koszmarków to dawno nie widziałam) a jesli poszuka się na wyprzedazach (a teraz większość sklepów ma takowy dział) to kupi się jeszcze taniej np moja sukienka odcinana pod biustem z krótkim rękawkiem za kolana cena 39.90 w kaphal (nie wiem jak to się pisze) a dlatego, że wyprzedażowa i takie zakupy lubię
Z tuniczkami i sukienkami nie ma problemu żadnego i faktycznie łażąc po wyprzedażach można niezłą perełkę trafić Za to spodnie kupiłam na allegro i drugie w ciucholandzie.
Stary 2009-04-23, 13:32   #4329
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

ja też kupiłam ciuszki w outlecie - duuuuużo taniej, a kilka ubrań w normalnym sklepie, bo mają taki krój że mozna i w ciąży ( np spodnie z gumką...ze zdjęcia wyżej)

Cytat:
Właśnie uważam, że w tej sytuacji w jakiej znajduje się szwagier ze szwagierką trzeba było się dogłębnie zastanowić czy jest sens decydować się na drugie dziecko (mają syna 11lat, mieszkają u teściowej i mają do dyspozycji pokój o metrażu 3 na 4, że już nie wypomnę o tym , że bardzo lubią żyć ponad stan i pół dochodów zabierają im komornicy) dla mnie taka sytuacja jest nie do przyjęcia. A już kwestie ewentualnego azbestu powinna omówić z lekarzem. Ja na jej miejscu mając taką a nie inna prace zapytałabym się lekarza, czy w ogóle w ciąże wolno mi zachodzić. Bo jeśli azbest jakiś wpływ ma to pewnie taka ciąża jest sporym zagrożeniem dla niej.
pewnie masz rację..ale to nie nasza decyzja i nie my poniesiemy konsekwencje. jeśli im takie zycie odpowiada , to co poradzić.
a kwestięazbestu na pewno lepiej omówić z lekarzem

a u mnie dziś w skali 0-10
koncentracja : 2
energia: 2
efektywność: 2

Stary 2009-04-23, 13:33   #4330
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Brzmi nieźle, lubię boczuś Robiłaś to już kiedyś? Ciekawam, czy takie dobre jak mi się wydaje
Ja dziś robię krokiety z pieczarkami i szpinakiem, właśnie skończyłam smażyć naleśniki, ale zanim nadzieję je farszem i popanieruję, należy mi się spacerek

Cytat:

Problemy z koncentracją też mi doskwierają, czasem robię takie głupoty że się nadziwić nei mogę.... moja kumpela się śmieje, że to dobrze bo cała krew z mózgu mi do macicy odpływa, a ja jej wierzę, bo wkrótce będzie ginekologiem hihi

Ale cerę mam piękną, ostatni raz tak wyglądałam w podstawówce. Zero pryszczy, nawet kremów nie używam, bo przestały być potrzebne.
Czyżby to na synka?
Stary 2009-04-23, 13:39   #4331
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Nikuś! nawet tak nie mów! każdy ma swój urok, nie każdy tylko w to wierzy
Ty jesteś filigranowa i delikatna jak płatek
zawsze mi mówiono że ciąża dodaje urody... jeśli się dba o Siebie to na pewno! a Ty dbasz o Siebie, i o dzidziusia problemy z cerą pamiętam jak miała moja koleżanka, pamiętam gdzie to ona nie chodziła, ile kasy na kosmetyczki wydawała ...
po ciąży wróciło wszystko do normy...
ja też mam od zawsze problemy z cera, ale makijażem zakrywam niedoskonałości
..Iskierką malutką..

Stary 2009-04-23, 13:39   #4332
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
Brzmi nieźle, lubię boczuś Robiłaś to już kiedyś? Ciekawam, czy takie dobre jak mi się wydaje
Ja dziś robię krokiety z pieczarkami i szpinakiem, właśnie skończyłam smażyć naleśniki, ale zanim nadzieję je farszem i popanieruję, należy mi się spacerek

Problemy z koncentracją też mi doskwierają, czasem robię takie głupoty że się nadziwić nei mogę.... moja kumpela się śmieje, że to dobrze bo cała krew z mózgu mi do macicy odpływa, a ja jej wierzę, bo wkrótce będzie ginekologiem hihi

Ale cerę mam piękną, ostatni raz tak wyglądałam w podstawówce. Zero pryszczy, nawet kremów nie używam, bo przestały być potrzebne.
Czyżby to na synka?
Hehe ja odkąd mam nową patelkę nie robię naleśników... nie potrafię na niej...
Stary 2009-04-23, 13:40   #4333
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
pewnie dobry ten makaron. Ja dzisiaj kotlety mielone robię... nie przepadam , ale małż miał ochotę
Cytat:
Robiłam dziś pierwszy raz - i mówię od razu - szybkie i pyszne danie
Właśnie je jem czyli pół godzinki i gotowe
Tylko nie dawałam pieczarek, bo ostatnio źle je znoszę i starłam na koniec trochę sera żółtego mniammm
Na razie zrobiłam porcyjkę dla siebie, a dla małża zrobię świeże jak z pracy wróci
A i makaron inny dałam - rurki, ale to chyba nie ma za bardzo znaczenia

Cytat:
Ale widzisz, że czas szybko leci - i to już pojutrze

Edytowane przez miss.hot
Czas edycji: 2009-04-23 o 13:42
miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:41   #4334
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

Czyżby to na synka?
właśnie kiepsko z tą koncetracją...na ostatnich zajęciach ze studentami, ilekroć ja sama robiłam dygresję, albo ktoś inny miał pytanie , musiałam studentów pytać na czym skończyliśmy , bo nie mogłam przyponieć sobie co im podyktowałam albo o czym mówiłam 3 sekundy wcześniej

no ja niestety nieustająco walczę z moją cerą... trudno- dla Okruszka wszystko

nie wiem czy te przesądy się sprawdzają. zresztą mi jest płeć obojętna

ja dziś muszę jeszcze kraampakket zamówić - taka paczka z ubezpieczalni z materacem na łóżko do porodu, klipsem na pepuszek dziecka itp itd...

Aliisanko, kochana jesteś, no ja nie ladam do kosmetyczek, mam żel do mycia buzi, krem i maseczki nawilżające i tyle- to co zwykle. z hormonami nie wygram hahaha

miss hot- tak to już pojutrze!!!!!!!!! smacznego!

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-04-23 o 13:43
Stary 2009-04-23, 13:41   #4335
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:

Z tuniczkami i sukienkami nie ma problemu żadnego i faktycznie łażąc po wyprzedażach można niezłą perełkę trafić Za to spodnie kupiłam na allegro i drugie w ciucholandzie.
no własnie
a spodnie tez na siągaczu , ale bez gumki kupiłam tez w jakims sklepie, tylko kurcze nie pamiętam w jakim

Cytat:
ja też kupiłam ciuszki w outlecie - duuuuużo taniej, a kilka ubrań w normalnym sklepie, bo mają taki krój że mozna i w ciąży ( np spodnie z gumką...ze zdjęcia wyżej)

u mnie dziś w skali 0-10

no właśnie , a poza tym jak każda kobieta cieszę się, że mam nowy ciuch i niedrogi

Cytat:

Czyżby to na synka?
ja jakoś musze sie koncenrtowac (praca) ale ostatnio doszłam do wniosku, ze pierwsze dziecko które powie moje dziecko to będzie "TURBINA GAZOWA"
a tekst Twojej kumpeli mnie powalił
Zanim czas pokona nas"
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:42   #4336
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:

pewnie masz rację..ale to nie nasza decyzja i nie my poniesiemy konsekwencje. jeśli im takie zycie odpowiada , to co poradzić.
a kwestięazbestu na pewno lepiej omówić z lekarzem

a u mnie dziś w skali 0-10

pewnie. Każdy jest kowalem własnego losu! A co do cery to u mnie gładkość buźki jak u niemowlaka Ale znajoma moja cerę miała tragiczną i nikt nie potrafił jej pomóc, o ciąży jak ręką odjął.
Stary 2009-04-23, 13:42   #4337
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

miss hot, ale bym zjadła takie coś...
uwielbiam makaron...
ale mam na dzisiaj obiad...może jutro coś pomyślę o makaronie
..Iskierką malutką..

Stary 2009-04-23, 13:42   #4338
aniago25
Zadomowienie

Ja też mam cere ładną, nawet moja mama jak mnie zobaczyła to stwierdzila że cera bardzo mi się poprawiła, ja wieczorem pojadę na zakupy to kupie nowy numer m jak mama, bede miała co czytac wieczorem bo męża brak :/
teraz jest taki plus że mozna kupic ubranka na ciąże wszedzie, można omijac drogie sklepy ciążowe a ja dzisiaj nie gotuje bo mi sie nie chce dla jednej osoby, wieczorkiem może na pizze sie skuszę
Stary 2009-04-23, 13:46   #4339
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Nikuś! nawet tak nie mów! każdy ma swój urok, nie każdy tylko w to wierzy
Ty jesteś filigranowa i delikatna jak płatek
zawsze mi mówiono że ciąża dodaje urody... jeśli się dba o Siebie to na pewno! a Ty dbasz o Siebie, i o dzidziusia problemy z cerą pamiętam jak miała moja koleżanka, pamiętam gdzie to ona nie chodziła, ile kasy na kosmetyczki wydawała ...
po ciąży wróciło wszystko do normy...
ja też mam od zawsze problemy z cera, ale makijażem zakrywam niedoskonałości
Ja teraz makijaż stosuję jak mam kiepski dzień, żeby chociaż ta istota która się gapi na mnie z lustra wyglądała jak człowiek

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Ja też mam cere ładną, nawet moja mama jak mnie zobaczyła to stwierdzila że cera bardzo mi się poprawiła, ja wieczorem pojadę na zakupy to kupie nowy numer m jak mama, bede miała co czytac wieczorem bo męża brak :/
teraz jest taki plus że mozna kupic ubranka na ciąże wszedzie, można omijac drogie sklepy ciążowe a ja dzisiaj nie gotuje bo mi sie nie chce dla jednej osoby, wieczorkiem może na pizze sie skuszę
My wczoraj zaliczyliśmy kubełek z KFC-coraz gorzej z nami...

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

pędze gotować bo małż za 45 minut w domu będzie...
Stary 2009-04-23, 13:46   #4340
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

i znowu coś bym zjadła...
MOŻEMY NIE MÓWIĆ O JEDZENIU?
..Iskierką malutką..

Stary 2009-04-23, 13:47   #4341
aniago25
Zadomowienie

O właśnie martusia zapomniałam o kubełku z KFC, juz wiem co zjem wieczorem, dziękuje kochana że mi przypomniałaś
Stary 2009-04-23, 13:48   #4342
Shine01
Raczkowanie

nadrabiam watek, ale zasuwacie! witam mame z grudnia

odebralam wczoraj wyniki badania moczu i mi wyszlo cos takiego ;(
ph 5,5 (miesiac temu bylo ph7)
Leukocyty 12-15 wpw
Bakterie liczne ;(

w necie wyczytalam ze to swiadczy o jakiejs infekcj bakteryjnej ;( ktos wie cos wiecej na ten temat? wizyta u gina we wtorek, ale chyba padne do tego czasu, jak przeczytalam wyniki to sie poplakalam ;(
Shine01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 13:48   #4343
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Tylko nie dawałam pieczarek, bo ostatnio źle je znoszę i starłam na koniec trochę sera żółtego mniammm
Na razie zrobiłam porcyjkę dla siebie, a dla małża zrobię świeże jak z pracy wróci
Fajnie Wiem co jutro będzie na obiadek
Cytat:
pierwsze dziecko które powie moje dziecko to będzie "TURBINA GAZOWA"
Stary 2009-04-23, 13:52   #4344
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
no własnie
a spodnie tez na siągaczu , ale bez gumki kupiłam tez w jakims sklepie, tylko kurcze nie pamiętam w jakim

no właśnie , a poza tym jak każda kobieta cieszę się, że mam nowy ciuch i niedrogi
no ja ze swoją pasją pod tytułem " kupić jak najtaniej" irytuję czasem nawet mojego męża ( a on ma cierpliwość anioła) - nieraz słyszę : kup droższe bardzo cię proszę.... ale po co? skoro mogę poszukać tańszego ?

Cytat:
pewnie. Każdy jest kowalem własnego losu! A co do cery to u mnie gładkość buźki jak u niemowlaka Ale znajoma moja cerę miała tragiczną i nikt nie potrafił jej pomóc, o ciąży jak ręką odjął.
Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Ja też mam cere ładną, nawet moja mama jak mnie zobaczyła to stwierdzila że cera bardzo mi się poprawiła,
cholerka czyli ja jestem jedyną bidotą co się dalej męczy z cerą... a to już w sobotę mamy dokłądnie 16 tyg, 4 miesiące i zaczynamy piąty...heh..

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
i znowu coś bym zjadła...
MOŻEMY NIE MÓWIĆ O JEDZENIU?

Cytat:
J

My wczoraj zaliczyliśmy kubełek z KFC-coraz gorzej z nami...

Uwielbiam................ .

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość
nadrabiam watek, ale zasuwacie! witam mame z grudnia

Leukocyty 12-15 wpw
Bakterie liczne ;(

w necie wyczytalam ze to swiadczy o jakiejs infekcj bakteryjnej ;( ktos wie cos wiecej na ten temat? wizyta u gina we wtorek, ale chyba padne do tego czasu, jak przeczytalam wyniki to sie poplakalam ;(
kochana , spokojnie, nawet jak infekcja, to skoro jest wykryta to lekarz zaraz ci przepisze leki i pomoże, nie martw się. ja się nie znam na tych wynikach więc w interpretacji nie pomogę ...

Stary 2009-04-23, 14:02   #4345
aniago25
Zadomowienie

Shine ja bym na twoim miejscu sie nie denerwowała, bo mi w moczu też wyszły bakterie bardzo liczne i mi nic lekarz nie powiedział, a pH mam 6,5. Nie martw się na zapas
Stary 2009-04-23, 14:12   #4346
Shine01
Raczkowanie

no a leukocyty, tez mialas wiecej? no bo bakterie moga byc jak sie zle probke zrobi, ale jak jest wiecej leukocytow to znaczy ze cos jest w moczu bo one chca zwalczyc te bakterie
Shine01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 14:18   #4347
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
tak troszkę się namieszało

ale to musi być super uczucie.

Dziewczyny! Mam do Was ważne pytanie, jako do starszych mamuś, a przede wszystkim do pracujących. Kiedy powiedziałyscie w pracy? Czy tak same po prostu czy od razu przyniosłyście zaświadczenie od lekarza??? Jak to wygląda w parktyce?
ja powiedziałam jak tylko dostałam zaświadczenie o ciąży.

Cytat:
w Holandii różnica między konderopvang /creche/kinderdagverblijf a peuterspeelzaal jest zasadnicza . owszem są one nieobowiązkowe, ale w peuterspeelzal dzieci przebywają tylko parę godzin dwa razy w tygodniu - nie więcej , nie codziennie - więc nie jest to rozwiązanie dla rodziców gdy oboje pracują.
tak więc jak widzisz peuterspeelzaal wcale nie jest odpowiednikiem belgijskiego kleuterschool, bo tam dzieci z tego co piszesz chodzą codziennie.

ja bym kinderopvang nie tłumaczyła tylko jak złobek : tutaj funkcjonuje to ogólnie jako miesjce opieki nad dzieckiem nie tylko dla maluśkich dzieci.

Słuchajcie.....ja to jednak jestem farciara...przypuściłam dziś znów atak na poszukiwanie dentystów w naszym mieście... dzownię, szukam, w końcu trafiłam na klinikę, okazuje się, że jak się zarejestruję to pani może mnie jużn a przyszły tydzień umówić. więc wchodze na stronę www kliniki, bo tam się wypełnia formularz rejestracyjny i wysyła...i co widzę...? wśród dentystów 3 nazwiska polskie!!
wogóle się nie spodziewałam, bo rozmawiałam z panią po holendersku i strona www po holendersku...
i w dodatku zaraz jak tylko wysłałam formularz pani oddzwoniła i mam wizytę już w poniedziałek rano.
no od razu widać, że Polacy tam palce maczają
to ja do prywatnego tak szybko się nie dostaję

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Pierwsze slysze, ze w Polsce jest ciemne piwo, chyba nie myslisz o karmi, bo to karmelowe to by sie chyba kiepsko nadawalo, ale pewnie mozna sprobowac. Na przepis musisz poczekac, az TZ wroci, bo on to zawsze robi. Piwo sie gotuje razem z wolowina, wiec procenty uchodza, tak jak w gotowanej golace, po drugie nawet smaku piwa nie czuc.
Dlaczego malz nie mozesz?
Ps. Z "robakow"jem tylko malze i slimaki morskie, krewetki sa dla mnie z wygladu obrzydliwe i raz na imieninach malo mi sie nie coflo

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Ale chyba mozesz sie umowic w szpitalu na badania, przeciez my tez sie umowilismy w Mastricht i nie bylo najmniejszego problemu (jak TZ dzwonil to od razu prosilam, zeby powiedzial, ze my w Belgii mieszkamy). Przeciez badanie ginekologiczne przydaloby sie choc raz w roku wykonac.
jest jest i to dużo ciemnego piwa, wiem bo mój tata tylko takie pije

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
witam was dziewczynki
nie było mnie długo bo byłam w szpitalu
trafiłam tam z biegunką i wymiotami - leżałam całe 4 dni okropność a teraz nie mogę się za bardzo ruszać bo od razu po wstaniu twardnieje mi brzuch eehhhhh-- ciąggle jestem na no-spie
nie dam rady was nadrobić bo jestem strasznie zmęczona ( jak przyszłam do domu to 1,5 h sprzątałam - szkoda gadać) nadrobie jutro paaaa
po co sprzątałaś masz wypoczywać!!!

Cytat:
Napisane przez Vcelka Pokaż wiadomość
Dziękuję za uszanowanie mojego Dzidziusia
Ja doczekałam się @ po zabiegu, teraz się z nią męczę, bo boli brzuch jak jasna chole...., a do tego leje się jak z kranu ( przepraszam ze wyrażenie).
Chciałabym już móc się starać o maleństwo, ale jeszcze długa droga przede mną, najpierw badania potem czekanie....
Od czasu do czasu podczytuję Was co słychać, bo bardzo się z Wami związałam, oglądam Wasze brzuszki i ciągle się zastanawiam DLACZEGO?
Trzymajcie się Mamuśki. Pozdrawiam Was.

Cytat:
Napisane przez edytte Pokaż wiadomość
witam rzadko jestem tu na tych stronach ale jak jestem to staram się w miarę nadrobić straty. Proszę mnie o dopisanie do listy na 2 październik a moje imiona dla mojego maleństwa to Staś i Martyna. Ciekawa czy to chłopiec czy dziewczynka. Tak chciałabym wiedzieć niestety muszę jeszcze trochę poczekać bo USG będę gdzieś miała w połowie maja.
Martyna? jak miło

Cytat:
Napisane przez beata 76 Pokaż wiadomość
czesc mamuski dawno sie nie odzywalam,ale dzisiaj lekarka doprowadzila mnie do rozpaczy wiec chce sie podzielic z wami.
bylam u lekarza rodzinnego bo wyszly mi tydzien temu plamy w pachwinie bardzo swedzace,mojej lekarki nie bylo wiec miala zastepstwo.przyszly we dwie ogladac moje plamy i jednoglosnie stwierdzily ze to polpasiec albo ospa wietrzna i szybko poradzily by jechac do gina bo to niebespieczne ja zaplakana do szpitala bo w srody popoludniu lekarze w niemczech nie przyjmuja.w szpialu zrobili badanie krwi i sprawdzili wszystko czy z dzidzia jest ok ,teraz czekam na wyniki,ale jestem spokojniejsza bo polpasiec nie zagraza dziecku ale ospa tak.co do witaminek to ja lykam feminatal,a co do podrozy to moj gin bez sprawdzania cisnienia itd powiedzial jezeli ciaza bez zagrozenia to mozna jechac,wlasnie wrocilam z pl samolotem i za m-c lece na urlop do wloch,jezeli z dzidzia wszystko dobrze bedzie oczywiscie.przepraszam za dlugi post ale musialam sie wygadac
będzie dobrze

Cytat:
Cześć
Wrzucam obiecane fotki Okruszka - są trochę niewyraźne, bo mam problem z ustawieniem aparatu
śliczne

Cytat:
właśnie kiepsko z tą koncetracją...na ostatnich zajęciach ze studentami, ilekroć ja sama robiłam dygresję, albo ktoś inny miał pytanie , musiałam studentów pytać na czym skończyliśmy , bo nie mogłam przyponieć sobie co im podyktowałam albo o czym mówiłam 3 sekundy wcześniej

no ja niestety nieustająco walczę z moją cerą... trudno- dla Okruszka wszystko

nie wiem czy te przesądy się sprawdzają. zresztą mi jest płeć obojętna

ja dziś muszę jeszcze kraampakket zamówić - taka paczka z ubezpieczalni z materacem na łóżko do porodu, klipsem na pepuszek dziecka itp itd...

Aliisanko, kochana jesteś, no ja nie ladam do kosmetyczek, mam żel do mycia buzi, krem i maseczki nawilżające i tyle- to co zwykle. z hormonami nie wygram hahaha

miss hot- tak to już pojutrze!!!!!!!!! smacznego!
ja niestety też wyglądam okropnie

Dziewczyny nie wiem co się ze mną dzieje, wczoraj tak mnie bolał brzuch, że dostałam biegunki i wymioty z bólu w dodatku mój ciśnieniomierz od wczoraj wykrywa u mnie arytmię serca dziś też boli mnie brzuch i wogóle całą noc przez to nie spałam co się dzieje

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 14:25   #4348
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
A co do dresików, ostatnio kupiłam sobie jedną parę na allegro, bo wszystkie dresy jakie mam zatrzymują mi się pod brzuchem i straznie uwierają, dlatego kupiłam sobie ciążowe z pasem na brzuszek, dziś ma przyjść przesyłka.
Też mi się wydaje, że nawet bardzo elastyczne dresy w pewnym momencie mogą uciskać brzuszek i też mam zamiar kupić typowo ciążowe.

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Czy któraś już kupiła nowe M jak mama? Bo ja rano nie miałam czasu zajrzeć do kiosku, czy już przyszła gazeta.
U mnie wczoraj jeszcze nigdzie nie było.

Cytat:
dziewczynki lekarz mi w końcu odpisał tak:
"wzrost powinien być 1,6 do 2 x. Jest mniej, dlatego trzeba sprawdzić"
o 20 mam wizyte
cały czas trzymam za wizytę

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Wlasnie nie wiem jak to jest z toxo? Bo mo ginek mowil, ze jak ktos jest odporny to juz drugi raz nie zachoruje. Lekarz pierwszego kontaktu mimo odpornosci kazal mi uwazac na to co jem. Co lekarz to inaczej. Postaram sie dzis dodzwonic do lekarza i poprosic o badanie krwi i moczu.
Jeśli ktoś jest odporny to faktycznie nie ma sensu robić ponownie tych badań w trakcie ciąży.

Cytat:
Pewnie z bluzkami to nie problem, ale spodnie to już gorzej - ciężko kupić takie żeby były ładnie przylegające na pupie i w nogach i jednocześnie nie cisnęły w brzuchu jak urośnie.

Cytat:
Brzmi apetycznie, ale ja od soboty kiedy się przeprowadziliśmy nie gotowałam jeszcze ani razu obiadu - cały czas wpraszamy się do rodziców albo jemy na mieście, jakoś nie mam czasu i ochoty na gotowanie. Może w weekend w końcu coś popichcimy

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość
Leukocyty 12-15 wpw
Bakterie liczne ;(

Nie znam się na tych wynikach, ale mi też wyszły ostatnio liczne bakterie i lekarz powiedział, że wyniki są dobre i o niczym to nie świadczy.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 14:27   #4349
konspiracja
Zakorzenienie

Nika no wreszcie pokazalaś swoj brzuszek - piękny
Miss Hot makoaron z boczuniem wydrukowałam, zrobię może jutro albo w sobote. Ja za boczuniem nie przepadam co prawda, ale moj mąż -tak. Makaron za to w każdej postaci, wiec spróbuję tego na pewno.

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
ja powiedziałam jak tylko dostałam zaświadczenie o ciąży.

Dziewczyny nie wiem co się ze mną dzieje, wczoraj tak mnie bolał brzuch, że dostałam biegunki i wymioty z bólu w dodatku mój ciśnieniomierz od wczoraj wykrywa u mnie arytmię serca dziś też boli mnie brzuch i wogóle całą noc przez to nie spałam co się dzieje
To jest jednak jakieś zaświadczenie? Nie chodziło Ci o zwolnienie, prawda?
A dzwoniłaś do swojego lekarza?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 14:28   #4350
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
Ciężko tak coś radzić, może to zatrucie albo grypa żołądkowa, a masz gorączkę, coś Ci jeszcze dolega? Może zadzwoń do gina albo idź do internisty.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości