mamusie wrześniowo - październikowe 2009! - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-28, 11:01   #4831
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!

Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość
Odnośnie produktów mlecznych zaś to słyszałam, żeby nie przesadzać w I trymestrze, bo mogą powodować alergie u płodu. Nie chcę Cię straszyć i może sama więcej poszukaj informacji na ten temat. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta w II trymesrze, jak bebe rośnie
Wczoraj przeczytałam w M jak mama duży artykuł o dzieciach z alergią. Wyraźnie napisano, żeby nie przesadzać z ograniczaniem produktów, które mogą uczulać, tak jak po urodzeniu dziecka z nadmiernym sprzątaniem. Dziecko musi mieć kontakt z potencjalnymi alergenami. Dlatego ja piję kakao, jem twarożki i żółty ser oraz zajadam się od czasu do czasu słodyczami, w których są orzechy.
Ja nie jestem alergiczką ani nikt z mojej najbliższej rodziny, tylko mąż (ale też nie do końca, bo na przykład w testach wyszła mu alergia na sierść kota, a na naszego kocura nie reaguje alergicznie). W takiej sytuacji dziecko ma tylko 30% "szans" na alergię.

Cytat:
Pierwsze słyszę Właśnie rozważam zapisanie się do szkoły rodzenia... Moja ginka uważa, że szkoła jest niepotrzebna, w odróżnieniu od dobrej położnej. Spotkałam się z opiniami, że szkoła daje za dużo informacji, które tylko przeszkadzają potem przy porodzie, bo to nasza macica ma wiedzieć, jak rodzić, a nie głowa... I tak się waham
W szkołach rodzenia wymagają pisma od ginekologa prowadzącego ciążę, że nie ma przeciwwskazań do wykonywania ćwiczeń. Co do szkoły i położnej - moja teściowa jest położną (która będzie przy porodzie), a mimo to chcemy chodzić na zajęcia do szkoły rodzenia. Jest bardzo dużo sytuacji przed samym porodem, a potem po - w domu, gdy położnej nie ma "pod ręką" i trzeba być na wszystko przygotowanym. Mąż przede wszystkim.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 11:36   #4832
aaaaniusia
Raczkowanie

mnie dzisiaj bolala jedna piers i to dosc mocno. a tak to tylko sutki pobolewaja, swedza. no i strasznie mi sie skora na piersiach zrobiła sucha, wczoraj nie nakremowałam, ale dzis juz musze to zrobic.
jakas głodna jestem, zjadłam juz sledziki i chce mi sie jeszcze czegos, ale dzis zakupow nie robiłąm, maz ma zrobic po pracy i sie zastanawiam co jeszcze moge wymyslec.
co do alergii to ja jej nigdy nie miałam, mama, tata tez nie. jedna siostra miała jak była mała i teraz dziecko alergik, druga siostra nigdy nie chciała zrobic testów, ale prawdopodobnie jest uczulona na kota i jej dziecko tez alergik. no a u nas podobno moj maz w dziecinstwie był alergikiem, tak twierdzi tesciowa, choc podobno lekarze uwazali inaczej i maz tez mowi ze to nieprawda. no i tesciowa straszny alergik. wiec zobaczymy jaki bedzie nasz maluszek. a arelgolok siostry powiedział ze nie ma znaczenia co je matka, bo jesli dziecko ma w genach to bedzie uczulone, a jesli nie to niebedzie.

Edytowane przez aaaaniusia
Czas edycji: 2009-04-28 o 11:39
aaaaniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 11:42   #4833
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Zauważyłam niedawno, że faktycznie ciąża strasznie wysusza skórę. Tam, gdzie stosuję balsam na rozstępy, jest OK, ale łydki i ręce to masakra.
Stary 2009-04-28, 11:45   #4834
bea83
Rozeznanie

Witam we wtorkowy słoneczny dzień - tylko trochę za duży wiatr wieje, ale jest cieplutko

Cytat:
Napisane przez aaaaniusia Pokaż wiadomość
dziewczyny mam takie pytanie w tym nieciekawym temacie. czy wy zalatwiacie sie codziennie bo ja raz lub dwa na tydzien i wydawało mi sie to normalne, ale teraz widze ze chyba ze mna cos nie tak
Normalnie to każdy człowiek powinien raz dziennie się wypróżnić, ale ja do tych "normalnych" tak jak ty się raczej nie zaliczam, bo od zawsze załatwiam się średnio raz w tygodniu - mój rekord to było wypróżnienie się po 2 tygodniach ( 14 dniach ) i do tego jestem szczupłą osobą przy wzroście 171 cm ważę ( a dokładniej ważyłam przed ciążą ) 60 kg.

Życzę wszystkim miłego dnia

Mój synek - Szymon

Moja córeczka Natalia - ur. 29.09.2009 3680 g / 57 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/a7c86e5c1c.png
bea83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 11:51   #4835
aaaaniusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bea83 Pokaż wiadomość
Normalnie to każdy człowiek powinien raz dziennie się wypróżnić, ale ja do tych "normalnych" tak jak ty się raczej nie zaliczam, bo od zawsze załatwiam się średnio raz w tygodniu - mój rekord to było wypróżnienie się po 2 tygodniach ( 14 dniach ) i do tego jestem szczupłą osobą przy wzroście 171 cm ważę ( a dokładniej ważyłam przed ciążą ) 60 kg.

Życzę wszystkim miłego dnia
To mnie uspokoiłas, ja tez chudzielec, wiec moze to ma wplyw. Ja pamietam ze od dziecka załatwiam sie w takiej czestotliwosci.
Stary 2009-04-28, 11:51   #4836
tery i suzy
Raczkowanie

GG do tery i suzy
Wink Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Zauważyłam niedawno, że faktycznie ciąża strasznie wysusza skórę. Tam, gdzie stosuję balsam na rozstępy, jest OK, ale łydki i ręce to masakra.

Ja mam tak samo smaruje sie dwa razy dziennie bo inaczej to masakra by byla Wczoraj kupilam sobie pilling i rekawice do masazu bo czytalam ze regularne stosowanie tego zapobiega rozstepom a stasznie sie ich boje wiec zrobie wszystko zeby ich uniknac

NASZ SLUB : AMOR OMNIA VINCIT...
tery i suzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 11:51   #4837
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

Pierwsze słyszę Właśnie rozważam zapisanie się do szkoły rodzenia... Moja ginka uważa, że szkoła jest niepotrzebna, w odróżnieniu od dobrej położnej. Spotkałam się z opiniami, że szkoła daje za dużo informacji, które tylko przeszkadzają potem przy porodzie, bo to nasza macica ma wiedzieć, jak rodzić, a nie głowa... I tak się waham

Nika, piękny kotek! Przypomina mi moją pierwszą Kotkę, która była ze mną 17 lat Teraz mąż mi przyniósł wielokolorową Norweżkę leśną, tylko jest niewychodna - ale i my w centrum miasta mieszkamy.

Super masz doświadczenia z wizualizacjami Mi też się po cichu marzy poród w domu, chociaż do terminu jeszcze wiele może się zdarzyć. W Polsce nie jest to jeszcze tak popularne, jak np. w Belgii (nie wiem, jak w Holandii, ale pewnie podobnie?), więc na razie spotykam się z falą zdumienia i straszenia Ale nic to, karczuję swoją ścieżkę i czekam, co przeniesie kolejny dzień

Udanego dnia, brzuchatki!
tak, kotek jest suuuper.

tu w Holandii jest poród domowy nawet "zalecany" jeśli nie ma przeciwskazań....więc są bardzo poularne. my nadal rozmyslamy...

co do szkoły rodzenia to myslę, że głownie chodzi o to, że wiele osób nie zmobilizuje siędo ćwiczeń w domu , no iprzede wszystkich chodzi o opracowanie technik radzenia sobie z bólem i skurczami, przygotowanie kobiety do współpracy z położną oraz męża do odpowiedniego wspierania kobiety.
Osobiście bardzo chcę uczestniczyć, ale wcale nie uważam, że jak się do szkoły rodzenia nie pójdzie to poród nie przebignie dobrze. znam kobiety które rodziły i bez skzoły rodzenia i miały dobry poród. spraw indywidualna pewnie.

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość

mój mąż powiedział, ze najbardziej go to przeraza i martwi, że bedzie widział mój ból i nie bedzie mi mógł pomóc

już mam wyznaczony termin następnbego egzaminu doktorskiego 27 maja
dokładnie to samo mówi mój mąż, że niewie jak to zniesie to bezsilne patrzenie na mój ból, ale ja go zawsze uświadamiam, że już sama jego obecność i wsparcie dużo mi da...

będziemy trzymać kciuki zatem 27 maja...

a ja siedzę z nosem w testach zaliczeniowych i sprawdzam...faktycznie poszły średnio...

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
Wogóle Wam się czymś nie pochawliłam, ostatnio byłam w Reserved i chciałam przymierzyć bluzkę więc stanęłam do przymierzalni w kolejce i jedna Pani powiedziała, że powinnam mieć pierwszeństwo bo jestem w ciąży ale mi się miło zrobiło
ooo bardzo miło

Malin ja też mam suchą skórę, ale jest lepiej od jakieś czasu bo codziennie rano po prysznicu używam oliwki na całe ciało, a wieczorem krem na rozstępy na piersi brzuszek i biodra. i jest lepiej.

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-04-28 o 11:53
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 11:54   #4838
aaaaniusia
Raczkowanie

ja skore zawsze miałąm sucha, ale na dekolcie nigdy nie widziałam zeby była sucha, a tu mi nawet na sutkach jest sucha.
Stary 2009-04-28, 11:58   #4839
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
Malin ja też mam suchą skórę, ale jest lepiej od jakieś czasu bo codziennie rano po prysznicu używam oliwki na całe ciało, a wieczorem krem na rozstępy na piersi brzuszek i biodra. i jest lepiej.
Ja dlatego zaczęłam się intensywniej balsamować po wieczornym prysznicu. A ręce smaruję kremem kilka razy dziennie, bo dłonie wyglądają teraz okropnie.
Stary 2009-04-28, 12:00   #4840
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Cytat:
Wogóle Wam się czymś nie pochawliłam, ostatnio byłam w Reserved i chciałam przymierzyć bluzkę więc stanęłam do przymierzalni w kolejce i jedna Pani powiedziała, że powinnam mieć pierwszeństwo bo jestem w ciąży ale mi się miło zrobiło
ja miałam jakiś czas podobną sytuację
Pojechaliśmy z mężem do marketu na zakupy a że w ten sam dzień trochę przesadziłam ze sprzątaniem to mnie biodra bardo bolały... więc poszłam do kasy z pierwszeństwem oczywiście nikt nie miał zamiaru mnie przepuszczać .. i tak stoje i stoje wypinam ten brzuch aż w końcu jakaś babka mówi żeby mnie przepuścić bo w ciazy jestem... i na dodatek jeszcze kasjerka mówiła żebym sobie spokojnie pakowała ona poczeka... a ja jak ktoś się nademną lituje to odrazu się wzruszam.. no i poszło bolały biodra wszyscy wokół mili a ja stałam i ryczałam a mąż szybko pakował żebyśmy już poszli... ryczałam jeszcze pół wieczoru - hormony normalnie szalały
Stary 2009-04-28, 12:02   #4841
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Moje hormony odezwały się wczoraj w inny sposób - strasznie nerwowa byłam. Najpierw wyżywałam się na sprzęcie, a potem na mężu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-28, 12:06   #4842
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Cytat:
myślałam że tylko ja tak mam nigdy nie miałam problemów ze skórą a tu patzre całe ręce i nogi suche jak pieprz - myślisz że to od ciazy?
Stary 2009-04-28, 12:23   #4843
aaaaniusia
Raczkowanie

u mnie hormony dały o sobie znac w niedziele. plakałam od przebudzenia sie chyba do poludnia, w efekcie czego nieposzlismy do koscioła i przez to tez plakałam, bo czułąm sie winna ze maz nie poszedł.
Stary 2009-04-28, 12:32   #4844
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
Cóż za zbieg okoliczności, mój psiak to tyż Tequilla )))
pięnke imię
Cytat:
Co możecie polecić na zaparcia? już 5 dzień się nie załatwiam tylko po jednym kozim bobku dzisiaj i wczoraj koszmar jakiś
Ja stosuję siemię lniane. Korzyści sa dwie, po pierwsze częściej, a po drugie nie boli bo sięmię jest śliskie
Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
a oto mój wieczorny brzuszek - 15 tydzień
śliczny! zgabniusi
Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dostałam wczoraj od koleżanki 3 książki w pdf na maila, będe czytać w wolnych chwilach jeśli któraś chcę i lubi książki w takich formach to piszcie maile bede wysyłac
o, ja lubię i wolnych chwil mam masę a jakie to tytuły?

Robię właśnie fasolkę po bretońsku. Już się nie mogę doczekać, a ona się coś wolno gotuje..
Stary 2009-04-28, 12:35   #4845
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
u mnie jest tak samo jak gdzieś jadę w plener to musi być jakaś w nierę normalna ubikacja - często łapie zapalenie dróg moczowych - niestety
Ja też myśle dużo o tych ćwiczeniach - teraz to ja nie mam samozawzięcia żeby ćwiczyć - a ta pielęgnacja to bardziej dla mojego męza - on panicznie boi się pieluchi powiedział że w życiu nie będzie zmieniał...
No to ja wolna już dzisiaj jestem-mąż do pracy a ja na Wizaż. Nie lubię jak ma drugie zmiany, ale cóż zrobić...
Mnie małż powiedział, że pieluchę z klockiem zmieni tylko wtedy jeśli mnie w zasięgu wzroku nie będzie ale myślę, że większych problemów nie będzie bo przeszedł szkołę jak jego koleżanka urodziła synka i jej małżonek zwiał za granicę, zaliczył wtedy i pieluchy i kąpiele (23 lata miał i dał radę z cudzym to i ze swoim sobie poradzi).
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 12:36   #4846
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dlatego zaczęłam się intensywniej balsamować po wieczornym prysznicu. A ręce smaruję kremem kilka razy dziennie, bo dłonie wyglądają teraz okropnie.
ja się też smaruję i smaruję hahaha

Cytat:
Pojechaliśmy z mężem do marketu na zakupy a że w ten sam dzień trochę przesadziłam ze sprzątaniem to mnie biodra bardo bolały... więc poszłam do kasy z pierwszeństwem oczywiście nikt nie miał zamiaru mnie przepuszczać .. i tak stoje i stoje wypinam ten brzuch aż w końcu jakaś babka mówi żeby mnie przepuścić bo w ciazy jestem... i na dodatek jeszcze kasjerka mówiła żebym sobie spokojnie pakowała ona poczeka... a ja jak ktoś się nademną lituje to odrazu się wzruszam.. no i poszło bolały biodra wszyscy wokół mili a ja stałam i ryczałam a mąż szybko pakował żebyśmy już poszli... ryczałam jeszcze pół wieczoru - hormony normalnie szalały
oj ja niestety też się okropnie szybko wzruszam w tej ciąży...przy reklamie , piosence, bo mi mąż coś ciepłego powie...już łzy... wczoraj w czasie relaksacji też się poryczałam...no sama ze sobą nie mogę wytrzymać hahaha

Stary 2009-04-28, 12:43   #4847
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
mój naszczęście nie ma wychował dzieci swojego rodzeństwa od maluteńkiego więc się nie martwię
Właśnie dlatego nie obawiam się ani o męża ani o siebie.

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Mój mąż najbardziej przęzywa fakt porodu, ilekroć o tym rozmawiamy, zaraz mnie przytula i ma te oczy jakby miał zaraz płakać i ciągle mi powtarza: ale ja nie chcę, żebyś cierpiała....
kochany jest, ale boi się chyba bardziej niż ja. Mówiąc szczerze rozumiem. Mnie też bardziej boli ból, który jest zadawany ludziom, których kocham, niż ten, z którym ja musze się uporać.
Ale damy radę, rozmawiamy o tym często , oswajamy temat, będzie dobrze
pieluchy? też damy radę
Oj, to moje szczęście tez o poród się obawia...

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
Nika mam słabość do Twojego kota Zawsze jak o nim opowiadałaś to wyobrażałam sobie mojego kota. On też był taki kochany. A teraz jak zobaczyłam zdjęcie tego kociaka to prawie zemdlałam bo mój był identyczny!!!!!!!! Patrze na Twojego kota i widze swojego
Niestety samochód go przejechał kilka miesięcy temu a ja wciąż nie potrafię o nim zapomnieć

Ja piję syrop lactulosum wieczorem 1 łyżkę. W ciąży można go brać. Mi jedynie on pomaga. Wcześniej też probowałam wszystkiego ale efekt był marny...

A co to za książki?

Mnie też i to nie tylko sutki ale całe piersi głównie po bokach....

O matko 6 dni bez załatwiania? Chyba bym umarła

Dziewczyny mam takie pytanko. W którym miejscu czujecie ruchy dzieciątka? Bo ktoś pisał że czuje je w podbrzuszu a ja czuję wysoko tzn powyżej linii pępka w różnych miejscach czasami po bokach czasami na środku i już się zastanawiam czy coś ze mną nie tak? ja nigdy nie czułam tak nisko.... a może to nie ruchy dziecka tylko mam jakiegoś tasiemca?
Mnie bobas kopie zazwyczaj poniżej pępka po lewej stronie, nie wiem czemu akurat po lewej...

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
Nikuś, myślałam że tylko mój mąż jest taki opiekuńczy (o ile nie nadopiekuńczy) na punkcie mojego zdrowia, tego czy cierpię, ale widzę że nie jestem sama
mój mąż kilkanaście razy dziennie pyta czy dobrze się czuję, czy wszystko dobrze itp. i tak było też przed ciążą, teraz może się tylko nasilić
No to widzę mój tez nie odosobniony... kilka razy zawsze z pracy dzwoni i pyta jak sie czuję, a mama moja nie lepsza-też mnie terroryzuje...
Stary 2009-04-28, 12:56   #4848
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

mój mąz to mi sms wysyła i się pyta co robie i jak się czuje
Stary 2009-04-28, 13:03   #4849
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Co do solarium, to wiadomo, że w ogóle jest szkodliwe dla skóry, ponieważ niszczy włókna kolagenowe. Problem z opalaniem się w ciąży na słońcu jak i w solarium zaś polega na tym, że zmienia się pigmentacja skóry - pojawia się linea negra na brzuchu, ciemnieją sutki, mogą ciemnieć wszelkie pieprzyki. Mogą więc wystąpić przebarwienia cery, nieregularna pigmentacja. Także na słoneczko polecam krem z wysokim filtrem, a solarium może niech poczeka?
Co do filtrów całkowicie się zgadzam.
Co do zmiany pigmentacji też-chociaż nie zawsze na nieregularną pigmentacje ma wpływ słońce na co przykładem jest moja siostra, nie opalająca się w ciąży. Przy pierwszym dziecku na jej prawej piersi pojawiły się pieprzyki które do tej pory nie zniknęły. Zawsze się śmiejemy, że jak by szwagier miał żonę po piersiach rozpoznać to nie miał by żadnego problemu

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
tak, kotek jest suuuper.

tu w Holandii jest poród domowy nawet "zalecany" jeśli nie ma przeciwskazań....więc są bardzo poularne. my nadal rozmyslamy...

co do szkoły rodzenia to myslę, że głownie chodzi o to, że wiele osób nie zmobilizuje siędo ćwiczeń w domu , no iprzede wszystkich chodzi o opracowanie technik radzenia sobie z bólem i skurczami, przygotowanie kobiety do współpracy z położną oraz męża do odpowiedniego wspierania kobiety.
Osobiście bardzo chcę uczestniczyć, ale wcale nie uważam, że jak się do szkoły rodzenia nie pójdzie to poród nie przebignie dobrze. znam kobiety które rodziły i bez skzoły rodzenia i miały dobry poród. spraw indywidualna pewnie.

dokładnie to samo mówi mój mąż, że niewie jak to zniesie to bezsilne patrzenie na mój ból, ale ja go zawsze uświadamiam, że już sama jego obecność i wsparcie dużo mi da...

będziemy trzymać kciuki zatem 27 maja...

a ja siedzę z nosem w testach zaliczeniowych i sprawdzam...faktycznie poszły średnio...

ooo bardzo miło

Oliwkę to ja już chyba z kilometra wyczuje... na piersi i brzuch używam kremów przeciw rozstępom, a na resztę ciała zwykłe balsamy...
Stary 2009-04-28, 13:04   #4850
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:

ja też mam teraz początek 20 tygodnia - macica powinna być na wysokości 19 cm od spojenia czyli u mnie jakiś 1cm przed pępkiem i mniejwięcej na tej wysokości czuje kopniaki - ale powyżej nie
Super brzusio (to pięcioraczki):
http://i.wp.pl/a/f/pjpeg/9759/ciaza.jpg
U mnie też 1 cm nad pępkiem bo właśnie się zmierzyłam ale mimo wszystko wydaje mi się że ciut wyżej czuję ruchy.... No nic.... zapytam się ginki na następnej wizycie czy to normalne....

Cytat:
Wczoraj przeczytałam w M jak mama duży artykuł o dzieciach z alergią. Wyraźnie napisano, żeby nie przesadzać z ograniczaniem produktów, które mogą uczulać, tak jak po urodzeniu dziecka z nadmiernym sprzątaniem. Dziecko musi mieć kontakt z potencjalnymi alergenami. Dlatego ja piję kakao, jem twarożki i żółty ser oraz zajadam się od czasu do czasu słodyczami, w których są orzechy.
Ja nie jestem alergiczką ani nikt z mojej najbliższej rodziny, tylko mąż (ale też nie do końca, bo na przykład w testach wyszła mu alergia na sierść kota, a na naszego kocura nie reaguje alergicznie). W takiej sytuacji dziecko ma tylko 30% "szans" na alergię.

W szkołach rodzenia wymagają pisma od ginekologa prowadzącego ciążę, że nie ma przeciwwskazań do wykonywania ćwiczeń. Co do szkoły i położnej - moja teściowa jest położną (która będzie przy porodzie), a mimo to chcemy chodzić na zajęcia do szkoły rodzenia. Jest bardzo dużo sytuacji przed samym porodem, a potem po - w domu, gdy położnej nie ma "pod ręką" i trzeba być na wszystko przygotowanym. Mąż przede wszystkim.
Ja tam jem wszystko na co mam ochotę. Nikt z nas nie ma alergii w rodzinie tez nie więc mam nadzieje że dzidzia nie będzie uczulona...

Cytat:
U mnie też masakra.... muszę się 2 razy dziennie balsamować bo jak się nie pokremuję to mnie skóra swędzi i się łuszczy...

Cytat:
Moje hormony odezwały się wczoraj w inny sposób - strasznie nerwowa byłam. Najpierw wyżywałam się na sprzęcie, a potem na mężu.
Ja też miałam wczoraj kiepski dzień. Oczywiście musiałam swoje emocje na mężu wyładować ale przynajmniej się lepiej poczułam
margolcia1006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 13:05   #4851
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Ja też jakaś wrażliwa sie zrobiłam... tylko coś mnie spotka a już łzy w oczach mam. Strach Arkę Noego włączyć...
Stary 2009-04-28, 13:13   #4852
Nika1980
Zakorzenienie

co do słońca i opalania to ja już bez słońca zauważyłam zmieny na skórze ldatego kupiłam silny krem z filtrem 30- wolę być blada niż mieć kropki , które potem nie zejdą. zresztą bezpieczeństwo na pierwszym miejscu i maluszka i moje , a słońce jest niebezpieczne.
Kupiłam krem z wysokim filtrem bo chociaż opalać się nie lubię to uwielbiam spacery w słońcu brzegiem morza czy nad jeziorkiem...

kurcze, u nas zaczęło lać więc nici ze spacerku....tak więc zrobiłam przerwę w sprawdzaniu testów i maltretuję moje biedne palce na gitarze, może choć wibracje muzyczne dotrą do dzidzi albo mój głos...

Stary 2009-04-28, 13:24   #4853
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Ja też jakaś wrażliwa sie zrobiłam... tylko coś mnie spotka a już łzy w oczach mam. Strach Arkę Noego włączyć...
hi hi chyba żadnej z nas to nie omija Przy tych kołysankach, do których któraś z Was podawała linka -ryczę jak bóbr. Na filmach płaczę, nawet na kreskówkach... A przed ciążą raczej trudno mnie było aż tak rozczulić...
Dziewczyny, macie rozstępy? Mnie się na piersiach pojawiły

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-28, 13:34   #4854
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
hi hi chyba żadnej z nas to nie omija Przy tych kołysankach, do których któraś z Was podawała linka -ryczę jak bóbr. Na filmach płaczę, nawet na kreskówkach... A przed ciążą raczej trudno mnie było aż tak rozczulić...
Mnie póki co nie dopadły i mam nadzieje, że tak zostanie. Moja mama ani siostra rozstępów nie mają łudzę się więc, że genetyka jest po mojej stronie...
Stary 2009-04-28, 13:39   #4855
precious_81
Wtajemniczenie

Oczywiście nie nadrobiłam tych zaległych kilku stron

Cytat:
Czy Was nadal bolą piersi? Bo mnie tak
Mnie nie bolą, ale wieczorem mnie strasznie swędzą i mąż się ze mnie śmieje jak się drapię i wydaję dziwne odgłosy przy tym

Cytat:
wiecie może coś na temat szkoły rodzenia? co tam się dzieje ciekawego? ja tylko słyszałam że ćwiczenia i maltretowanie lalki - typu kąpanie ubieranie i zakładanie pieluchy.
Powiem Ci za tydzień bo właśne wtedy zaczynamy zajęcia ale jak wstępnie rozmawialiśmy z położną to jest bardzo dużo ciekawych zagadnień.

Cytat:
ja czuję w podbrzuszu gdzieś po środku między pępkiem a Gabrychą
Ja też czuję w tych strefach chociaż raczej nisko przy jajnikach niż przy pępku. No i ostatnio zauważyłam, że małej spodobały się organy kościelne bo zaczęła wywijać jak organista zagrał w kościele.

Cytat:
My nie musimy przynosić żadnego zaświadczenia od ginekologa.

Cytat:
Już myślałam, ze one pojawią się pod koniec ciąży jak dużo urośniemy. No chyba że bardzo urosły Ci piersi.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 14:07   #4856
Nika1980
Zakorzenienie

Precious, już zaczynacie zajęcia ze szkoły rodzenie? u nas to się zaczyna jakoś dwa miesiące przed porodem czy coś takiego...
nadal leje, opuszki palców mnie tak bolą że cięzko pisać na klawiaturze i siedze nad tymi testami....heh
zamówię pizze na obiad mniaaaam

Stary 2009-04-28, 14:15   #4857
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
śliczny! zgabniusi
Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
hej mamusie, sorejna ale ty szczypioreczek jestes ale brzuszek śliczny jest
Cytat:
ale Ty szczupła jesteś, ale brzuszek już widać ładny
Cytat:

Chudzinka z Ciebie... ale brzusio super.
Cytat:
Napisane przez nimitz Pokaż wiadomość
Alez jestes drobniutka! i jaki sliczny brzusio!

Cytat:
Witajcie, dziewczynki!

Orzeszku, ajjjj!
Aniago25, Sorejna, świetne brzuszki!

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
Witajcie
Sorenja brzuszek elegancki
Dzięki dziewczyny
Chudzielec ze mnie jest. Zawsze walczyłam o każdy kilogram przy moim wzroście 170 cm najwięcej ważyłam 52. Na początku ciąży moja waga spadła do 48 kg. Z góry zaznaczam, że żadnej anoreksji czy anemii nie mam taka moja uroda - mam to po rodzinie taty
Pisałyście coś o związku wagi z wypróżnianiem, przed ciążą nigdy nie miałam z tym problemów, codziennie o tej samej porze, jak w zegarku, więc nie ma to chyba większego znaczenia, w każdym bądź razie nie u mnie. Na początku ciąży doskwierały mi zaparcia i pomogła właśnie kapusta kiszona.Sweetpinky może być też sok ale mi 20 dkg kapustki wystarczyło.

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Wszystkie apteczne specyfiki radzę skonsultować z ginem - mi np powiedziała, że nie powinnam stosować czopków
Czopki zaproponował mi właśnie gin, pani w aptece potwierdziła, że są bezpieczne dla kobiet w ciąży ale jak pisałam wyżej wcześniej pomogła kapusta.

Cytat:
Czy Was nadal bolą piersi? Bo mnie tak
Całe szczęście póki co nie mam żadnego problemu z piersiami tylko zaokrągliły się, a ostatnio mój zauważył, że sutki mi się troszkę większe zrobiły.

Cytat:
Co do solarium, to wiadomo, że w ogóle jest szkodliwe dla skóry, ponieważ niszczy włókna kolagenowe. Problem z opalaniem się w ciąży na słońcu jak i w solarium zaś polega na tym, że zmienia się pigmentacja skóry - pojawia się linea negra na brzuchu, ciemnieją sutki, mogą ciemnieć wszelkie pieprzyki. Mogą więc wystąpić przebarwienia cery, nieregularna pigmentacja. Także na słoneczko polecam krem z wysokim filtrem, a solarium może niech poczeka?
Dziękuję za jasne wytłumaczenie pożegnałam się z solarium na dobre w weekend majowy jadę na działkę nad morze, więc tam złapie trochę słoneczka
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 14:22   #4858
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Precious, już zaczynacie zajęcia ze szkoły rodzenie? u nas to się zaczyna jakoś dwa miesiące przed porodem czy coś takiego...
nadal leje, opuszki palców mnie tak bolą że cięzko pisać na klawiaturze i siedze nad tymi testami....heh
zamówię pizze na obiad mniaaaam
No własnie u nas zajęcia trwają 2 miesiące, więc na 2 miesiące przed terminem to trochę ryzykowne bo dzidzia może zjawić się wcześniej, można gorzej się czuć pod koniec itp. no i w dodatku to będą wakacje więc urlopy, wyjazdy. Jak zaczniemy teraz w maju to skończymy na początku lipca więc zostaną 2 miesiące do porodu, to chyba w sam raz.

My też dzisiaj zamawiamy pizzę ale to dlatego że na dzisiaj mamy zaplanowany maraton w poszukiwaniu drzwi
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 14:28   #4859
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

U mnie do szkoły rodzenia można zgłaszać się po 26 tygodniu. Właśnie się zastanawiam, czy się zapisać, czy nie, tym bardziej, że coraz częściej słyszę od młodych rodziców, że to strata czasu. Poza tym ja i tak ćwiczyć jeszcze nie mogę więc pewnie problem sam się rozwiąże.

Jeśli chodzi o suchą skórę, to ja zawsze miałam z tym problem, bez balsamu do ciała i kremu do buzi nie wyobrażam sobie dnia. Ostatnio na twarzy pojawiły mi się suche zaczerwienienia więc koniecznie muszę kupić krem o podwójnym nawilżeniu. Kiedyś to wyglądałam jak muchomor ale to m.in. przez alergie, która znów mi zaczęła doskwierać. Poza tym mam uśpioną astmę i modle się by tak szybko nie wróciła

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-04-28 o 14:37
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 14:32   #4860
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Mnie póki co nie dopadły i mam nadzieje, że tak zostanie. Moja mama ani siostra rozstępów nie mają łudzę się więc, że genetyka jest po mojej stronie...
Moja mama miała straszne rozstępy, więc nie cieszy mnie wpływ genów na skłoność do rozstępów..

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Już myślałam, ze one pojawią się pod koniec ciąży jak dużo urośniemy. No chyba że bardzo urosły Ci piersi.
Jak na mnie to sporo... zawsze były malusie, a teraz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości