tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-29, 20:39   #1651
klaudynka18
Rozeznanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Też myślę, że można popijać wodą, ale w ulotce napisane jest, że W RAZIE POTRZEBY popić wodą... Czyli wychodzi na to, że jeśli ktoś nie musi popijać, to lepiej jak weźmie ,,na sucho".Tylko na czym polega różnica?

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 20:40   #1652
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciekawaSwiata Pokaż wiadomość
hejka! jedna z dziewczyn wspomnialm powyzej ze powinno sie tabletki polykac na sucho, ale czy jest jakis problem jezeli ja zawsze popijam woda? wydaje mi sie ze nie ma to najmniejszego znaczenia, bo to tak jakbym za chwile sie czegos napila. Ale wole sie upewnic. i nie ryzykuje ze nie polkne na sucho, w sumie ona jest tak mala ze i dziecko by sobie z nia poradzilo
ale w ulotce jest napisane, że można popić wodą
Stary 2009-04-29, 20:41   #1653
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Marwari jaka u Ciebie sytuacja zyciowa??? na "+" , czy dalej "-"??
Stary 2009-04-29, 21:06   #1654
littleblackwitch
Zadomowienie

Witajcie Piękności

ja z pytaniem...
czy okres występuje Wam zawsze przy tej samej w kolejności tabletce?

Chodzi mi o to, że na 1. opakowaniu dostałam miesiączkę przy 2. placebo, teraz biorę drugie opakowanie, 2. placebo wzięta i okresu nie ma...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 21:17   #1655
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
Witajcie Piękności

ja z pytaniem...

Chodzi mi o to, że na 1. opakowaniu dostałam miesiączkę przy 2. placebo, teraz biorę drugie opakowanie, 2. placebo wzięta i okresu nie ma...
no hej, ja jestem przy 1 placebo , 3 opakowanie, przy tamtych dwóch poprzednich opakowaniach dostawałam na 1 rozowej ,a nie na placebo, zobacze teraz
Stary 2009-04-29, 21:39   #1656
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Witajcie Piękności

ja z pytaniem...

u mnie różnie bywa, raz dostałam na drugiej, kolejnym razem na trzeciej a ostatnio dopiero na czwartej placebo. czekam aż się unormuje
Stary 2009-04-29, 22:33   #1657
_nietoperek_
Raczkowanie

GG do _nietoperek_

Cytat:
Witajcie Piękności

ja z pytaniem...

Ja przy pierwszym opakowaniu dostałam na 3 a przy drugim na 2 placebo. Trzeciego opakowania jeszcze nie skończyłam więc nie wiem po której tym razem dostanę
Stary 2009-04-29, 23:04   #1658
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez SmuteK Pokaż wiadomość
Endokrynolodzy przestrzegają przed Diane35, ponieważ działa silnie hepatotoksycznie. Z tego co wiem, cerę najlepiej regulować preparatami hormonalnymi, aczkolwiek często niemającymi działania antykoncepcyjnego.
A możesz napisać coś więcej o hormonalnym leczeniu trądziku? Do tej pory każdy lekarz przepisywał mi pigułki po najmniejszej linii oporu.
Endokrynologa mam w mieście jednego, na dodatek nie zgadzamy się w kwestiach zasadniczych aczkolwiek pozamedycznych. Niestety z tego powodu do niego nie pójdę, zresztą opinii też nie ma najlepszej, więc pewnie mała strata. W zwiazku z tym jestem "skazana" na lecznie hormonalne u ginekologa.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 23:11   #1659
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
Marwari jaka u Ciebie sytuacja zyciowa??? na "+" , czy dalej "-"??
totalnie na minusie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 23:51   #1660
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie Piękności

ja z pytaniem...

U mnie idealnie tego samego dnia i o tej samej porze - na 4.placebo.

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
totalnie na minusie
Życzę by jak najszybciej się to zmieniło.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 00:08   #1661
agata2905
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
totalnie na minusie
głowa do góry! Trzymam kciuki żeby się wszystko poukładało
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 10:38   #1662
Meduza
Przyczajenie

GG do Meduza Send a message via Skype™ to Meduza
Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Apteka Wielkopolska (Osiedle Kosmonautów) 49,39 -5% rabatu = 46,92
Meduza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 10:48   #1663
Meduza
Przyczajenie

Dziewczyny napiszcie proszę czy Loratadyna (Loratadinum) obniża skuteczność anty??

Dodam, że ze w spisie leków ze str. 9 wątku nie znalazłam.

Dziękuję za odpowiedź.
Stary 2009-04-30, 11:23   #1664
wertusia
Zakorzenienie

Dziś byłam u lekarza i przepisał mi YAZ. Wczoraj dostałam okres ale powiedzial,ze spokojnie dzis mogę wziac pierwsza tabletke.
Troche sie boje, bo próbowalam juz kiedys brac Cilest i Novynette i wtedy bardzo źle sie czulam dlatego przerwałam.
Mam nadzieje,ze teraz bedzie lepiej
Dużo z Was pisze tutaj o chudnięciu przy tych tabletkach- aja wlasnie na odwrot, chcialabym przytyć

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 13:10   #1665
Meduza
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez FaberCastell Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanie czy bez problemu lekarz pierwszego kontaktu przepisał wam Yaz, gdy mieliście problem z dostaniem się do swojego ginekologa??
Dzisiaj byłam u internisty i zapytałam z ciekawości czy może mi przepisać Yaz jeśli do gina się nie dostanę - odpowiedź była pozytywna.

Poza tym wydaje mi się, że wszystko zależy od lekarza - mnie wypisuje wszystkie recepty od pulmonologa po alergologa.

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
A możesz napisać coś więcej o hormonalnym leczeniu trądziku? Do tej pory każdy lekarz przepisywał mi pigułki po najmniejszej linii oporu.
Endokrynologa mam w mieście jednego, na dodatek nie zgadzamy się w kwestiach zasadniczych aczkolwiek pozamedycznych. Niestety z tego powodu do niego nie pójdę, zresztą opinii też nie ma najlepszej, więc pewnie mała strata. W zwiazku z tym jestem "skazana" na lecznie hormonalne u ginekologa.
Lepiej idź do endokrynologa, a nie do gina, bo u mnie to też skończyło się na Diane35 i bardzo tego żałuję.

Może i na początku poprawi się Tobie cera i wszystko się 'wyreguluje', ale jak odstawisz Diane po dłuższym stosowaniu (brałam 3lata) to na efekty uboczne nie będziesz czekać zbyt długo

Po pierwsze bardzo dużo nagromadziłam wody w organizmie (wyglądałam jakbym spuchła, a z natury jestem szczupła).
Trądzik to była istna makabra - jedna kropka się kończyła 3 kolejne wyskakiwały, a wszystkie wielkie i aktywne niczym wulkany
Ostatnia rzecz to taka, że kolejny okres pojawił mi się dopiero pół roku później!!! A już nie chciałam bardziej ingerować w swój organizm, dlatego poczekałam, aż sam się wyreguluje.
Stary 2009-04-30, 13:22   #1666
FaberCastell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Meduza Pokaż wiadomość
Cytat:
Cytat:
Napisane przez FaberCastell :
a ja mam takie pytanie czy bez problemu lekarz pierwszego kontaktu przepisał wam Yaz, gdy mieliście problem z dostaniem się do swojego ginekologa??
Dzisiaj byłam u internisty i zapytałam z ciekawości czy może mi przepisać Yaz jeśli do gina się nie dostanę - odpowiedź była pozytywna.

Poza tym wydaje mi się, że wszystko zależy od lekarza - mnie wypisuje wszystkie recepty od pulmonologa po alergologa.
hej
no już w zeszły piątek uzyskałam odpowiedz na swoje pytanie, po wizycie u lekarza rodzinnego który bez żadnych problemów mi je przepisał a pytałam bo któraś dziewczyna raz wspomniała że miała

A co do zażywania tabletek to aktualnie jestem na 1 placebo i czuje się że lada dzień lub moment ( kwestia godzin) powinien ukazać się okres

ale za to od 3 dni mam takie skoki nastroju że aż mi wstyd, a najbardziej szkoda mi mojego faceta na którym to się skupia, a są to awantury, fochy i przede wszystkim łzy z byle powodu ( no w sumie on też by mógł to uwzględnić że są takie dni bo przecież ja nie robię mu tego specjalnie )
FaberCastell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 15:41   #1667
klaudynka18
Rozeznanie

Dzielę się pierwszymi spostrzeżeniami, chociaż po 1-szym dniu to pewnie żadnych głębszych wniosków nie można z tego wyciągnąć
Otóż wczoraj rano dostałam @, tabletkę wzięłam ok.20 i to co mnie najbardziej uszczęśliwia to fakt, że kompletnie nic nie boli mnie brzuch
Dla mnie jest to nieprawdopodobne, bo za każdym razem podczas @ po prostu umierałam z bólu i tylko ketonal forte mi pomagał(niszcząc jednocześnie żołądek i wątrobę )
Drugie moje spostrzeżenie dotyczy tego, że tabletki powodują, że mój okres jest dużo mniej obfity...Pierwsze 2 dni miesiączki za każdym razem były najbardziej obfite,a teraz to krwawię tak jak zazwyczaj w ostatnich dniach okresu...Co prawda gin wspominał, że YAZ zmniejszy obfitość miesiączek, ale czy Wam też zmniejszył tak od razu???
Marwari trzymam kciuki,mam nadzieję, że wkrótce będzie lepiej

Edytowane przez klaudynka18
Czas edycji: 2009-04-30 o 15:45
Stary 2009-04-30, 16:13   #1668
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

czy nikt nie mogłby wymyslic jakis tabletek "X generacji" po ktorych nie byłabym taka zmierzła???, przeciez sama ze soba nie moge wytrzymac
Stary 2009-04-30, 16:55   #1669
nstk
Przyczajenie

Hej dziewczyny po ilu tabletkach współżyłyście? i czy wasze krwawienia śródcykliczne mają postać plamień? Czy wtedy współżyjąc można zajść w ciąże...przecież tabletka chroni cały czas, nieprawdaż?
nstk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 17:04   #1670
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez Meduza Pokaż wiadomość
Lepiej idź do endokrynologa, a nie do gina, bo u mnie to też skończyło się na Diane35 i bardzo tego żałuję.

Może i na początku poprawi się Tobie cera i wszystko się 'wyreguluje', ale jak odstawisz Diane po dłuższym stosowaniu (brałam 3lata) to na efekty uboczne nie będziesz czekać zbyt długo

Po pierwsze bardzo dużo nagromadziłam wody w organizmie (wyglądałam jakbym spuchła, a z natury jestem szczupła).
Trądzik to była istna makabra - jedna kropka się kończyła 3 kolejne wyskakiwały, a wszystkie wielkie i aktywne niczym wulkany
Ostatnia rzecz to taka, że kolejny okres pojawił mi się dopiero pół roku później!!! A już nie chciałam bardziej ingerować w swój organizm, dlatego poczekałam, aż sam się wyreguluje.
Do endokrynologa nie ma szans, ze względów politycznych
Diane brałam już 2 razy. Raz dość długo, cera się poprawiła i po odstawieniu było super, okres regularny itd. Drogi raz zaczęłam brać w celach antykoncepcyjnych, przeszłam z nich na regulon, a potem na microgynon, który nie działał dobrze na cerę, więc pigułki odstawiłam. Od tego momentu zaczęły się nawroty problemów z cerą. Z okresem i jego regularnością nie miałam nigdy problemów.
Dzisiaj lekarz wspomniał coś o możliwości leczenia hormonalnego bez estrogenów, ale wówczas nie byłoby efektu antykoncepcji. Poczytam o tym na necie, a póki co znowu dostałam diane, więc z Yaz koniec.
Lekarz proponował mi jeszcze zmianę z yaz na jassminelle, ale nie chciałam, bo to ta sama pigułka, tylko stosowana tradycyjnie 21/7 dni. Mała szansa, że cos by się zmieniło. Ale w końcu schering płaci za promocję... a lekarze wypisują uparcie to, za co dostają gratisy i prezenty
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 19:13   #1671
paulina04125
Przyczajenie

Witam dziewczęta. Może i zadam pytanie z innej beczki, ale liczę że uzyskam odpowiedź. Otóż chciałabym wiedzieć czy tabletki odchudzające (np. LINEA) mogłyby mieć negatywny wpływ na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych(zażywam YAZ).
paulina04125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 19:58   #1672
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nstk Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny po ilu tabletkach współżyłyście? i czy wasze krwawienia śródcykliczne mają postać plamień? Czy wtedy współżyjąc można zajść w ciąże...przecież tabletka chroni cały czas, nieprawdaż?
po 3.
moje krwawienia śródcykliczne są obfitsze niż krwawienie z odstawienia (czekam do 3. opakowania a jak nie to zmiana)
tabletka chroni cały czas

pozdro 4 all

btw.
2 placebo - okres ale taki jak wyżej napisałam więc jestem w szoku, między 1. a 2. opakowaniem był bardziej obfity
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 20:22   #1673
ananakofana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez redjelly Pokaż wiadomość
Mialam podobnie i to w sumie do troche ponad polowy pierwszego opakowania....takze trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i przeczekac....
dzieki! ale jeszcze jedno pozniej przy braniu tabletek placebo dostalas ponownie?
i ile wtedy trwalo miesiączkowanie? z góry dziekuje
ananakofana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 20:31   #1674
_nietoperek_
Raczkowanie

GG do _nietoperek_

Cytat:
Napisane przez ananakofana Pokaż wiadomość
dzieki! ale jeszcze jedno pozniej przy braniu tabletek placebo dostalas ponownie?
i ile wtedy trwalo miesiączkowanie? z góry dziekuje
Ja też miałam krwawienie do połowy pierwszego opakowania, a później na tabletkah placebo normalne krwawienie z odstawienia ok 6 dni, po którym nie było już plamień śródcyklicznych.
Stary 2009-04-30, 21:21   #1675
klaudynka18
Rozeznanie

Dziewczyny,a czy kiedy zaczęłyście zażywać YAZ(w pierwszym dniu okresu) to zaobserwowałyście gwałtowne zmniejszenie obfitości tego krwawienia?

Stary 2009-04-30, 21:50   #1676
maya23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,a czy kiedy zaczęłyście zażywać YAZ(w pierwszym dniu okresu) to zaobserwowałyście gwałtowne zmniejszenie obfitości tego krwawienia?
U mnie bylo wszystko po staremu!
teraz wzielam 12 tabletke i czuje sie normalnie!
w pierszych dniach mialam lekkie mdlosci i to wszystko!
nie moge sie tylko przyzwyczaic do wspolzycia bez zadnych obaw!
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 21:55   #1677
blep
Przyczajenie

Hej, dziewczyny Mam pytanie... Zaczęłam brać Yaz, są to moje pierwsze tabletki. Pierwszą wzięłam 1 dnia okresu i trwał on 5 dni (zamiast 7), później miałam 2 dni plamienia i... znowu zaczął mi się okres. Trwa już 6 dzień i powoli chyba zamienia się w plamienie. wiem, że na ulotce pisali, że może wstąpić krwawienie śródcykliczne, ale tak szybko, i trwa tak długo? Jestem przy 13 tabletce. Trochę się niepokoję, bo (wiem, że dla Was brzmi to strasznie głupio) jestem dziewicą, a na przyszły tydzień jestem umówiona z moim facetem na całą noc Boję się, że mi nie przejdzie i będę musiała znowu przłożyć:/ A poza tym, jeśli okres mi przejdzie, a plamienie nie, to czy facet będzie chciał się ze mną kochać? Doradźcie mi coś, albo pocieszcie, prooszę...
blep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 22:14   #1678
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blep Pokaż wiadomość
Hej, dziewczyny Mam pytanie... Zaczęłam brać Yaz, są to moje pierwsze tabletki. Pierwszą wzięłam 1 dnia okresu i trwał on 5 dni (zamiast 7), później miałam 2 dni plamienia i... znowu zaczął mi się okres. Trwa już 6 dzień i powoli chyba zamienia się w plamienie. wiem, że na ulotce pisali, że może wstąpić krwawienie śródcykliczne, ale tak szybko, i trwa tak długo? Jestem przy 13 tabletce. Trochę się niepokoję, bo (wiem, że dla Was brzmi to strasznie głupio) jestem dziewicą, a na przyszły tydzień jestem umówiona z moim facetem na całą noc Boję się, że mi nie przejdzie i będę musiała znowu przłożyć:/ A poza tym, jeśli okres mi przejdzie, a plamienie nie, to czy facet będzie chciał się ze mną kochać? Doradźcie mi coś, albo pocieszcie, prooszę...
krwawieniami się nie martw, daj czas swojemu organizmowi na przystosowanie się.
co do seksu w czasie krwawienia, no mojemu facetowi to nie przeszkadza, to raczej ja w te dni unikam seksu. także to zależy od Ciebie. zwłaszcza jeśli to Twój pierwszy raz, nie rób nic wbrew sobie
Stary 2009-04-30, 22:43   #1679
klaudynka18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
U mnie bylo wszystko po staremu!
teraz wzielam 12 tabletke i czuje sie normalnie!
w pierszych dniach mialam lekkie mdlosci i to wszystko!
nie moge sie tylko przyzwyczaic do wspolzycia bez zadnych obaw!
Kurcze,troszkę mnie zmartwiłaś,bo ja do tej pory miałam okres ok.7 dni, dziś jest drugi dzień i mam wrażenie, że to już sam jego koniec-same resztki...Czy tak może być?Bo zaczyna się denerwować

Stary 2009-04-30, 22:50   #1680
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Kurcze,troszkę mnie zmartwiłaś,bo ja do tej pory miałam okres ok.7 dni, dziś jest drugi dzień i mam wrażenie, że to już sam jego koniec-same resztki...Czy tak może być?Bo zaczyna się denerwować
Tak, tak też może być, nie ma się czym martwić

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości